Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΜΗΝΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ


Αριθ. πρωτ.30385
Ο Δήμος Χίου  ύστερα από την υπ’ αριθ. 242/2013 απόφαση του Δ.Σ, που εγκρίθηκε  με την αριθ. 25267/1199/04-06-2013 απόφαση  του Γ Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ανακοινώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό με δίμηνη σύμβαση για την φύλαξη των πυροφυλακίων του νησιού, συνολικού αριθμού είκοσι δυο  (20) ατόμων, για τις εξής κατά αριθμό ατόμων, ειδικότητες :
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΥΕ Φυλάκων (πυροπροστασίας)
12
ΥΕ Νυκτοφυλάκων (πυροπροστασίας)
8

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 65 ετών

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου  (Δ/νση :Δημοκρατίας 2  τηλ: 22713-50809 και 22713-50825) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

"Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ" ΣΤΗ ΧΙΟ


Πατέρας ΑντώνιοςΣήμερα Δευτέρα, 10-06-2013, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης συναντήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου με τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, ιδρυτή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου». Στη συνάντηση παραβρέθηκαν συνεργάτες του π. Αντώνιου, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ομηρούπολης Νικόλαος Νύκτας, ο αντιδήμαρχος Χίου Παντελής Στεφάνου και ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Χίου Πέτρος Περρίκος.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παραχώρηση στην Κιβωτό του Κόσμου των σπιτιών του Αίπους, ώστε να φιλοξενηθούν σε αυτά 70 περίπου παιδιά, κυρίως από το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, ηλικίας 5 έως 18 ετών. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Προμηθευτικής Εταιρείας Δήμου Βροντάδου (Π.Ε.ΔΗ.Β. ΑΕ), ώστε, σε περίπου ένα μήνα, οι εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες για να υποδεχτούν τα παιδιά. Να σημειωθεί ότι η φιλοξενία των παιδιών δε θα έχει εποχικό χαρακτήρα, αλλά θα διαρκέσει όλο το χρόνο, ενώ τα έξοδα για τις επισκευαστικές εργασίες, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα για τη φιλοξενία των παιδιών θα βαρύνουν την «Κιβωτό του Κόσμου».
Ο Δήμαρχος συνεχάρη τον π. Αντώνιο και τους συνεργάτες του για το εξαιρετικό κοινωνικό έργο που επιτελεί η «Κιβωτός του Κόσμου» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που σε καιρούς δύσκολους το όραμα για έναν κόσμο με ανθρωπιστικές αξίες δεν έχει χαθεί. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Δήμος Χίου συμπαραστέκεται πάντοτε με όλες του τις δυνάμεις σε πρωτοβουλίες, που ανακουφίζουν τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ CEMR

Την υποστήριξη της πρωτοβουλίας του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και των μελών του, "ΕU-Starter", για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, κατά τη επικείμενη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης  με σημερινή του επιστολή.
Ειδικότερα, ο κ. Ασκούνης τονίζει ότι το Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) καθώς και οι πάνω από 50 Ενώσεις μέλη του, οι οποίες εκπροσωπούν περίπου 100 χιλιάδες τοπικές και περιφερειακές αρχές, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων στις 24 Μαΐου με διακήρυξή τους εξέφρασαν την ανησυχία τους και πρότειναν στις εθνικές κυβερνήσεις την προώθηση του προγράμματος "ΕU-Starter", για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
«Υπό το πρίσμα της επικείμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 και 28 Ιουνίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Απασχόληση των Νέων, θα ήθελα να σας ζητήσω να προτείνετε την πρωτοβουλία "ΕU-Starter" ως συγκεκριμένη δράση για έγκριση, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Η πρωτοβουλία «ΕU-Starter», υπογραμμίζει ο Κ. Ασκούνης, αποτελεί μια συγκεκριμένη απάντηση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στις κοινότητές μας σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να δώσει στους νέους μια δραστηριότητα, και την ευκαιρία να αποκτήσουν πρώτη εργασιακή εμπειρία, καθώς και επαγγελματική κατάρτιση. Πιστεύουμε ότι θα ήταν μια σημαντική συμβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να φροντίσουν για το μέλλον των νέων ανθρώπων».

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
            Το Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) καθώς και οι Ενώσεις μέλη του ανησυχούν ιδιαίτερα για το υψηλό επίπεδο της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, το Εκτελεστικό Γραφείο του CEMR ενέκρινε τη συνημμένη διακήρυξη κατά τη συνεδρίασή του στις 24 Μαΐου, εκφράζοντας τις ανησυχίες μας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τονίζοντας τη δέσμευση των τοπικών και περιφερειακών αρχών να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση.
            Υπό το πρίσμα της επικείμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 και 28 Ιουνίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Απασχόληση των Νέων, θα ήθελα να σας ζητήσω να προτείνετε την πρωτοβουλία "ΕU-Starter" ως συγκεκριμένη δράση για έγκριση. Με μια ανοικτή επιστολή προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και κρατών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβάλουν ιδέες για την προώθηση της απασχόλησης των νέων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
            Η πρωτοβουλία «ΕU-Starter» αποτελεί μια συγκεκριμένη απάντηση για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στις κοινότητές μας σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να δώσει στους νέους μια δραστηριότητα, και την ευκαιρία να αποκτήσουν πρώτη εργασιακή εμπειρία, καθώς και επαγγελματική κατάρτιση. Πιστεύουμε ότι θα ήταν μια σημαντική συμβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να φροντίσουν για το μέλλον των νέων ανθρώπων.
            Στο παράρτημα της παρούσας επιστολής θα βρείτε τη Διακήρυξη για την απασχόληση των νέων, η οποία εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο του CEMR στις 24 Μαΐου 2013, μαζί με την περιγραφή της πρωτοβουλίας μας «ΕU Starter» και την επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy.
            Το Συμβούλιο των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) είναι η Ευρωπαϊκή ομπρέλα και η μεγαλύτερη οργάνωση των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην Ευρώπη. Μέλη της είναι πάνω από 50 εθνικές ενώσεις πόλεων, δήμων και περιφερειών από 40 χώρες. Μαζί, αυτές οι ενώσεις αντιπροσωπεύουν περίπου 150.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές στην Ευρώπη (100.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Η ΚΕΔΕ αποτελεί το Ελληνικό Τμήμα του.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και παρακαλούμε για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας.


  
Μετά τιμής
Κώστας Ασκούνης

Πρόεδρος ΚΕΔΕ   

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ : ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ


Τη ρύθμιση που προανήγγειλε η aftodioikisi.gr,  σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε  καθεστώς διαθεσιμότητας, μπορούν να αναγνωρίσουν έως τρία χρόνια ως πλασματικό χρόνοπεριέλαβεστις συμπληρωματικές διατάξεις για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η διάταξη, που αφορά την αναγνώριση πλασματικού χρόνου, αναφέρει:
1. Οι υπάλληλοι της υποπαραγράφου Ζ.2.1 του ν. 4093/2012, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν είτε να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη και έως τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων προϋποθέσεων για την άμεση καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης, μερίσματος και εφάπαξ βοηθήματος από το Δημόσιο και τους αντίστοιχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είτε να εισπράξουν τις αποδοχές διαθεσιμότητας έως τη λήξη αυτής και να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη, εφόσον υποβάλουν αίτηση παραίτησης από την Υπηρεσία, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
2. Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά την κύρια σύνταξη, οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 3865/2010 (Α 120) και όσον αφορά την επικουρική σύνταξη, οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.
3. Ο ανωτέρω πλασματικός χρόνος λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κύρια και επικουρική σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ βοήθημα.
4. Για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου, κατά το μέρος που αφορά την κύρια σύνταξη του Δημοσίου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του δευτέρου και τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 2084/1992 (Α 165), και κατά το μέρος που αφορά την επικουρική σύνταξη, το μέρισμα και το εφάπαξ βοήθημα των αντιστοίχων φορέων, καταβάλλονται εκ μέρους του ασφαλισμένου υπαλλήλου οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κατά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της περ. α” της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ : ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ



ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ
Να εμποδίσουμε τα μέτρα της σφαγής των δημοσίων υπαλλήλων.
Να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.
Συνάδελφοι
στους ΟΤΑ, στα Νοσοκομεία, στα Υπουργεία, στους Οργανισμούς και στην Εκπαίδευση
Άλλη επιλογή από τον αγώνα, από το να βγούμε στους δρόμους δεν έχουμε!!
Η οργανωμένη λαϊκή πάλη είναι μονόδρομος.
Κανένας μόνος του. Κανένας φόβος. Καμιά ηττοπάθεια. Αγώνας οργανωμένος, σχεδιασμένος.
Αν τον αγώνα όλοι μαζί δεν μοιραστούμε, τότε θα μοιραστούμε την ανέχεια, την φτώχεια, την εξαθλίωση. Να μην περάσει το «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στους εργαζόμενους, η επικίνδυνη λογική του «εμένα δεν με πιάνουν τα μέτρα». Τα μέτρα πιάνουν τους «πάντες και τα πάντα», τσακίζουν όλους τους εργαζόμενους.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Η κυβέρνηση υλοποιεί το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο, φέρνει στη βουλή νέο νόμο «για την Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις». Κλιμακώνει τον πόλεμο σε όλους τους εργαζόμενους, γενικεύει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιεί ακόμα και το νερό. Βουλιάζει τα ασφαλιστικά ταμεία, φέρνει νέο κούρεμα στις συντάξεις. Προχωρά ουσιαστικά στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ έχει κάνει καθαρή την πρόθεσή της να καταργήσει τον κατώτατο μισθό, ορίζοντας με νόμο το ύψος του μισθού, γενικεύοντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα:
·       Απολύει μέσα στο 2013 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, 4.000 Δημόσιους υπάλληλους κυρίως από τον κλάδο των ΟΤΑ, συγχωνεύει ή καταργεί δεκάδες Οργανισμούς, και σύμφωνα με δημοσιεύματα ακόμα και το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ !
·       Μέχρι το 2015 ετοιμάζει χιλιάδες απολύσεις μέσω της «άρσης» της προσωρινής διαταγής με την οποία οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ παραμένουν στις δουλειές τους, μέσω του αποχαρακτηρισμού των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, της αξιολόγησης, των νέων οργανογραμμάτων και του πειθαρχικού δίκαιου.
·       Με την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών, με τα νέα οργανογράμματα στους ΟΤΑ και τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των Οργανισμών, κατασκευάζουν χιλιάδες πλεονάζοντες εργαζόμενους και βγάζουν 25.000 σε διαθεσιμότητα. Τους μετακινούν υποχρεωτικά από υπηρεσία σε υπηρεσία, από νομό σε νομό και σε όλη την Ελλάδα. Ξεσπιτώνουν χιλιάδες οικογένειες, αδιαφορώντας αν οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως οι νέοι συνάδελφοί μας με τον πενιχρό μισθό τους τα βγάζουν ή δεν τα βγάζουν πέρα.
Την ίδια ώρα για να περάσουν αμαχητί τα αντιλαϊκά μέτρα επιστρατεύουν τους εργαζόμενους, θέτουν σε αυτοδίκαιη αργία δημόσιους υπάλληλους ακόμα και για ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με την υπηρεσία και τη δουλειά τους, αλλά με την ίδια τους την προσωπική ζωή.
Τρομοκρατούν, φοβερίζουν  τον κόσμο για να σκύψει το κεφάλι, για να περάσουν τα μέτρα χωρίς αντιστάσεις.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν τσακίζουν μόνο τα εργασιακά μας δικαιώματα, τσακίζουν κυρίως τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού, διαλύουν κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.
Με την υποχρηματοδότηση των Δήμων, τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές δεκάδες χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς, χώρια αυτά που τα πετάνε έξω επειδή οι γονείς  τους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα τροφεία της περσινής χρονιάς!
Δεκάδες Παιδικοί Σταθμοί συγχωνεύονται ή καταργούνται ώστε να λειτουργήσουν μέσω «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», ενώ το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ουσιαστικά καταργείται περνάει και αυτό στις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», αφήνοντας ουσιαστικά αβοήθητους πάνω από 100.000 ανήμπορους ηλικιωμένους.
Στα σχολεία τα παιδιά μας στοιβάζονται σε 27αρια τμήματα. Βάλτε στη σκέψη σας μόνο το εξής: Αν ένα παιδί θέλει να γραφτεί σε μία τάξη και ο αριθμός των παιδιών ξεπερνά τα 27 και με βάση αυτό δημιουργείται νέο τμήμα, θα στέλνουν το παιδί σε άλλο σχολείο! Το δικαίωμα στο να φοιτήσει κάποιος στο σχολείο που γεωγραφικά ανήκει τιμωρείται … με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος! Αλήθεια ποιος δάσκαλος θα μπορέσει να διδάξει και ποιο παιδί θα μάθει;
Στις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες δεν υπάρχει προσωπικό κι ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ουρές ατελείωτες στο ΙΚΑ λόγω έλλειψης προσωπικού για να σφραγίσουν ένα βιβλιάριο ασθενείας (!!) και την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες, όπως και τα παπαγαλάκια τους, μιλούν για πλεονάζον προσωπικό!
Βρίζουν και συκοφαντούν καθημερινά τους δημόσιους υπάλληλους ότι είναι τεμπέληδες και ότι αυτοί ευθύνονται για τα χάλια της δημόσιας διοίκησης. Αυτό είναι το αστικό κράτος!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Οι απολύσεις είναι ένα μέρος των γενικότερων αναδιαρθρώσεων για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης. Κυβέρνηση, πλουτοκρατία και Ε.Ε. προσαρμόζουν την Δημόσια Διοίκηση και το αστικό κράτος, στις νέες συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης ώστε αυτό να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τις γενικότερες στοχεύσεις τους και την κερδοφορία τους.
Από ένα τέτοιο κράτος εχθρικό προς τους εγαζόμενους, αυταρχικό, ταξικό, στην υπηρεσία του κεφαλαίου, που είναι στενά δεμένο με τους μηχανισμούς της Ε.Ε. τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει για τον εαυτό του ένας δημόσιος υπάλληλος, όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός.

Ενιαία πάλη ενάντια στις απολύσεις, στο αυταρχικό κράτος της πλουτοκρατίας.
Ενιαία πάλη  για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
                         Οργανώνουμε τον αγώνα όλοι οι εργαζόμενοι μαζί.
                                     Ένας για όλους και όλοι για έναν.

Καλούμε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάθε ριζοσπάστη συνδικαλιστή, όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου, να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε Δήμο και γειτονιά.
Να συμπαραταχθούν και να συμπορευτούν με σωματεία του ιδιωτικού τομέα, με μαζικούς φορείς και Λαϊκές Επιτροπές.
Καλούμε τώρα σε Διοικητικά Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση του αγώνα. Με περιοδείες, ομιλίες, υλικά ενημερώνουμε τους εργαζόμενους.
Απευθύνουμε κάλεσμα συσπείρωσης, συστράτευσης  και συμπόρευσης προς όλους τους εργαζόμενους για να μην περάσουν τα μέτρα της λαϊκής σφαγής.
Οργανώνουμε τώρα χωρίς καμιά καθυστέρηση, μέσα από τα Σωματεία και τους μαζικούς φορείς, παραστάσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε Δήμο, σε κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ).

Κλιμακώνουμε με 24ωρη απεργία όταν θα συζητιέται, ή θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο στη βουλή.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
Καμιά απόλυση - καμιά διαθεσιμότητα.
Να μην κλείσει κανένας Παιδικός Σταθμός. Κανένα παιδί έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς.
Απρόσκοπτη λειτουργία του «Βοήθεια στο σπίτι» με κρατική στήριξη και χρηματοδότηση.
Καμιά τάξη πάνω από 20 παιδιά.
Κάλυψη των κενών σε όλες τις Υπηρεσίες με νέες προσλήψεις εργαζομένων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν ένα μέρος από τις τεράστιες απώλειες μας.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ - ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
για έξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού.

                                           

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΕΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Θέμα: Η έμμεση διάλυση  του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εκτροχιάζει την αγορά εργασίας.
Το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα πρόσφατα στη Μανωλάδα Ηλείας,  αλλά και τα πολυποίκιλα δημοσιεύματα που αφορούν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τη λειτουργία του, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να επανέλθουμε για μία ακόμη φορά στα της οργάνωσης, στελέχωσης, χρηματοδότησης και γενικότερα στο σύνολο των θεμάτων λειτουργίας της Επιθεώρησης, καθώς και στις εφαρμοζόμενες πολιτικές καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στη χώρα μας.   
Επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι η αδήλωτη εργασία στη χώρα μας ξεπερνά το 26%, ενώ υπάρχουν άλλες μελέτες που δίνουν και πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Και ενώ η πάταξη της θα έπρεπε να είναι το νούμερο ένα στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας να ενισχύεται, όλα μοιάζουν ακινητοποιημένα έως και απολιθωμένα.
Περαιτέρω, για άγνωστο σε εμάς λόγο, φαίνεται να μην τηρείται ούτε καν αυτή η  ελάχιστη υποχρέωση του Σ.ΕΠ.Ε. για υποβολή -εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους- της έκθεσης πεπραγμένων και του προγραμματισμού του επόμενου έτους στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το ΣΕΠΕ έχει πληθώρα λειτουργικών προβλημάτων με κορυφαίο την υποστελέχωσή του, καθώς το προσωπικό του δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο. Αλλά και αυτό το προσωπικό δεν υποστηρίζεται από υλικοτεχνική υποδομή. Υπάρχει τεράστια έλλειψη στα απαραίτητα αναλώσιμα (εκτυπωτές, φωτοτυπικά, fax, μελάνια, τόνερ κ.ά.), λόγω έλλειψης επαρκών πιστώσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Υπάρχει έλλειψη του αναγκαίου εξοπλισμού για τον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στις οδικές μεταφορές. Υπάρχει τεράστια ανεπάρκεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων.  Υπάρχει δυστοκία και εξαιρετική καθυστέρηση στην έκδοση των απαραίτητων πράξεων κανονιστικού περιεχομένου (Προεδρικά Διατάγματα, Υπουργικές Αποφάσεις) για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του. Υπάρχει ανεξήγητη κωλυσιεργία στη διενέργεια των προβλεπόμενων κρίσεων και τοποθετήσεων Προϊσταμένων Τμημάτων στις Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια αναιτιολόγητη αδιαφορία για τις δικαστικές εμπλοκές των επιθεωρητών.
Για όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1.1   Έχει εκπονηθεί η ετήσια έκθεση πεπραγμένων 2012, στην οποία  εμπεριέχεται και ο προγραμματισμός δράσης του επόμενου έτους, δηλ του 2013, για το ΣΕΠΕ; Γιατί απαξιώνετε τη Βουλή μη εφαρμόζοντας το νόμο 3996/11 που προβλέπει την υποβολή της έκθεσης στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εντός του πρώτου τετραμήνου του 2013 και την έκδοση απόφασης δημοσιοποίησης της;
1.2   Έχετε εξαγγείλει την εκπόνηση του σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας για το έτος 2013. Θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό τα ευρήματα από τον αναλυτικό απολογισμό για το επιχειρησιακό σχέδιο «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΣΕΠΕ το 2012; Επίσης, θα δημοσιοποιήσετε τον αναλυτικό απολογισμό του 2012 για το σχέδιο «Άρτεμις»;
1.3  Ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την απασχόληση παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών (ν.4052/2012);
2.1  Κατ’ εφαρμογή του Ν. 3996/2011 με τίτλο «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 170 Α΄), προβλέπεται η κατάρτιση μιας σειράς - περί των 30 - Πράξεων Κανονιστικού Περιεχομένου για την ομαλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του ΣΕΠΕ. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την έκδοση των οφειλομένων πράξεων (ΥΑ, ΚΥΑ και ΠΔ);
2.2  Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας έχει οριστεί ως ανεξάρτητος φορέας αρμόδιος για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δομών και δραστηριοτήτων του Σ.ΕΠ.Ε. σύμφωνα με το μνημόνιο ΙΙ. Σύμφωνα με τα ευρήματά του, στην 6.4 παράγραφο περί Δομής και Οργάνωσης του ΣΕΠΕ, διατυπώνει την άποψη ότι η οργανωτική δομή του πρέπει να ακολουθήσει τον ν. 3996/11 ως προς την κεντρική υπηρεσία του κατ΄ ελάχιστο. Παρά ταύτα, σύμφωνα με το διανεμηθέν σχέδιο π.δ. οργανισμού του Υπουργείου σας δεν έχει ληφθεί υπ' όψιν στη σύνταξή του ουδένα από τα ευρήματα της αξιολόγησης των δομών του ΣΕΠΕ.  Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε ώστε στην επικείμενη αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του Σ.ΕΠ.Ε. πανελλαδικά :
2.2.1       να εκπληρούται η συμβατική μας υποχρέωση για εφαρμογή της 81ης ΔΣΕ, την οποία έχουμε κυρώσει με νόμο από το 1954 και άρα είναι περιβεβλημένη με αυξημένη τυπική ισχύ και στην οποία περιγράφεται μια Επιθεώρηση Εργασίας με ανεξαρτησία στο επιθεωρησιακό έργο και μη υποκείμενη σε εξωτερικές και εξ άνωθεν επιρροές,
2.2.2       να διασφαλιστεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του,
2.2.3        να εναρμονιστεί η λειτουργία του Σ.ΕΠ.Ε. με τα σύγχρονα διοικητικά πρότυπα,
2.2.4       να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και
2.2.5       να μειωθούν περαιτέρω οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

2.3   Με το προτεινόμενο σχέδιο π.δ. ποιος είναι ο εκτιμώμενος συνολικός χρόνος ελέγχου όλων των επιχειρήσεων, όταν σήμερα ο συνολικός χρόνος ελέγχου όλων των επιχειρήσεων κατ’ εκτίμηση είναι 31 έτη για τις επιθεωρήσεις εργασιακών σχέσεων και 42 έτη για τις επιθεωρήσεις Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας;
3        Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε για την οριστική διάθεση  60 αυτοκινήτων στο ΣΕΠΕ πλέον αυτών που διαθέτει, ώστε να  διασφαλίζεται η επίβλεψη και ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας σε όλες τις περιοχές της επικράτειας και όχι μόνο αυτές που βρίσκονται πλησίον του άξονα ενός εκάστου μέσου μαζικής μεταφοράς;
4        Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της Τουριστικής Περιόδου 2013, σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες της περιφέρειας και ιδιαίτερα των Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Κορίνθου, Καλύμνου, Ρόδου, Θήρας και Ρεθύμνου καθώς τίθεται ζήτημα λειτουργίας τους; 
5        Το Σ.ΕΠ.Ε. συμμετέχει ως δικαιούχος, στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013  μέσω της Συστημικής Παρέμβασης 7 που αποτελεί έργο προτεραιότητας για την Ε.Ε.- παρακολουθείται από το γραφείο του κ. Barroso-, και αφορά στην ενίσχυση των μηχανισμών επιτήρησης της αγοράς εργασίας με σκοπό την περαιτέρω μείωση της αδήλωτης εργασίας, η οποία είναι υπεύθυνη όχι μόνο για την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Ποια είναι η πρόοδος υλοποίησης των ενταγμένων πράξεων: «Απλούστευση των διαδικασιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας», «Αναβάθμιση των Μηχανισμών Προστασίας των Εργασιακών Δικαιωμάτων και των Σχετικών Υπηρεσιών Επικοινωνίας και Πληροφόρησης με τη χρήση Τ.Π.Ε.» καθώς και η  «Τεχνική Υποστήριξη για το έργο "Σύστημα Ελέγχου Οδικών Μεταφορών" της προτεινόμενης πράξης "Αναβάθμιση των Μηχανισμών Προστασίας των Εργασιακών Δικαιωμάτων και των Σχετικών Υπηρεσιών Επικοινωνίας και Πληροφόρησης με τη χρήση ΤΠΕ"», «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος επικοινωνίας του Σ.ΕΠ.Ε.», «Τεχνική Υποστήριξη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την υλοποίηση και παρακολούθηση των έργων του ΕΠ "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"» και «Ενημέρωση των στελεχών του Σ.ΕΠ.Ε.»
6        Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο και ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την εφαρμογή του άρθρου 26 του ν. 3996/11 που αφορά στην εφαρμογή του συστήματος της κάρτας εργασίας;
7        Σύμφωνα με τα άρθρο 25 του ν. 3996/11 στην παρ. 3 προβλέπεται ότι αν κατά τον έλεγχο των επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων διαπιστωθεί ότι αυτές δεν έχουν απογραφεί σε ασφαλιστικό φορέα, επιβάλλεται, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων, προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα των οικείων ασφαλιστικών φορέων, όπως και στην παρ. 4 ότι αν σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση διαπιστωθεί αδήλωτη εργασία κατά παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας ως προς την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων για δύο φορές μέσα σε μία διετία, επιβάλλεται, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων, προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα από τρείς μέχρι και δέκα ημέρες.  Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 7 του ίδιου άρθρου η διοικητική κύρωση της προσωρινής διακοπής επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ασφαλιστικού φορέα ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου του ασφαλιστικού φορέα. Με δεδομένο ότι η ΕΥΠΕΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα αποτελέσματα ελέγχων που περιέχουν και την εύρεση αρκετών αναπόγραφων επιχειρήσεων, τα οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο έχουν εφαρμοστεί και αν όχι τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την εφαρμογή της νομιμότητας από τους ασφαλιστικούς φορείς;  

07 Ιουνίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

Ερώτηση
Προς
Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Οργανισμός Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου
Στην τοπική κοινωνία της Χίου έχει προκληθεί αναστάτωση, εξαιτίας της πρόσφατης δημοσιοποίησης της μείωσης του αριθμού των ιατρών με ειδικότητα παιδιάτρου, κατά έναν και  την δημιουργία μιας θέσης αναισθησιολόγου, στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου.
Εκτός του ότι είναι αυτονόητο ότι κάθε απόφαση που αφορά παιδιά, πόσω δε μάλλον την υγεία τους, χρίζει προσεκτικών χειρισμών, να σημειωθεί ότι δεν έχει καταστεί απόλυτα σαφές, με ποια κριτήρια ελήφθη αυτή η απόφαση και ποιες ανάγκες εξυπηρετεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.       Με ποια κριτήρια έγιναν οι παραπάνω αλλαγές στο οργανόγραμμα του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου της Χίου και ποιες ανάγκες εξυπηρετούν;
2.       Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και συγκεκριμένοι λόγοι, που να δικαιολογούν την παραπάνω απόφαση;

07 Ιουνίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΗΦΗ


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις ένταξης στο ΕΣΠΑ δομών για τη λειτουργία των ΚΗΦΗ
Εκδόθηκε η προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία καλούνται να δηλώσουν ενδιαφέρον οι δομές που επιθυμούν να ενταχθούν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει εκδώσει η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., οι ανάδοχοι που ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες για το πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα γραφεία της  Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., Μυλλέρου 73 - 77, 104 36 Αθήνα. 

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τις 8/7/2013 και ώρα 14:30 μ.μ.

Η διάρκεια της συνεργασίας για την υλοποίηση των πράξεων που θα υπογραφούν θα είναι 12μηνη και θα ξεκινήσει να μετρά από τη στιγμή της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 21.000.000 €. Η παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών απαλλάσσεται από Φ.Π.Α. 

Στη προκήρυξη επισημαίνεται ότι, οι αιτήσεις των υποψηφίων θα ληφθούν υπόψη μόνον εφόσον έχουν πρωτοκολληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής. 

Στις απαιτούμενες εγγυήσεις είναι υποχρεωτική η κατάθεση Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής, ύψους 5% επί του συνολικού ποσού των προκηρυσσόμενων υπηρεσιών. 

Οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική Προκήρυξη Ανοιχτού Δημόσιου Διαγωνισμού, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α. http://www.eetaa.gr καθώς και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία http://www.esaea.gr 

Περαιτέρω πληροφορίες παρέχονται από τα Κεντρικά Γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και στο τηλέφωνο: 2131320600.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΣΤΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-14


Το Υπουργείο Ναυτιλίας δημοσιοποίησε τηνπροκήρυξη για την εισαγωγή σπουδαστών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ)

Ο αριθμός εισακτέων στις ΑΕΝ καθορίστηκε σε 1194 σπουδαστές (705 Πλοίαρχοι και 489 Μηχανικοί) για το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 14.

Προκήρυξη Α.Ε.Ν.

Καθορισμός αριθμού σπουδαστών-σπουδαστριών που θα εισαχθούν στις ΑΕΝ το έτος 2013-2014

- Οι υποψήφιοι/ες της ΠΡΩΤΗΣ Γενικής Κατηγορίας (μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων) πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείο Παιδείας και επιπλέον πρέπει να υποβάλλουν, είτε αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. (πλην ΑΕΝ Οινουσσών) τα δικαιολογητικά, κανονικά και πλήρη, από την κοινοποίηση της παρούσας και μέχρι την 11.07.2013 ημέρα Πέμπτη.

- Οι υποψήφιοι/ες της ΔΕΥΤΕΡΗΣ Γενικής Κατηγορίας (χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις) πρέπει να υποβάλλουν, είτε αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. (πλην ΑΕΝ Οινουσσών), τα δικαιολογητικά, κανονικά και πλήρη, από την κοινοποίηση της παρούσας και μέχρι την 09.08.2013 ημέρα Παρασκευή.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν και στις δυο κατηγορίες (με πανελλήνιες και χωρίς πανελλήνιες) θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα αναφερόμενα δικαιολογητικά μία φορά.

panelladikes24.blogspot.gr

ANEKTEΛΕΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ Ε/Γ - Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ


Κατά τη διάρκεια ταξιδίου ανωτέρω πλοίου τη Παρασκευή 07/06/2013 και ενώ έπλεε με την υπηρεσιακή του ταχύτητα, εκτελώντας το δρομολόγιο από Αγ. Ευστράτιο για Ψαρά, διαπιστώθηκε αύξηση φορτίου της δεξιάς κύριας μηχανής με φαινόμενο ταλάντωσης αυτής.
Αμέσως έγινε κράτηση της μηχανής.
Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Λαυρίου, εκλήθη ειδικό συνεργείο δυτών, παρουσία επιθεωρητού του παρακολουθούντος το πλοίο νηογνώμονα καθώς και παρουσία κλιμακίου των λιμενικών αρχών Λαυρίου.
Διαπιστώθηκε ότι στο δεξιό άξονα εξωτερικά του έλικα του πλοίου, υπήρχαν περιτυλιγμένα μεγάλου μήκους συρματόσχοινα και τμήματα κάβου που αφαιρέθησαν από τους δύτες.
Κατόπιν απαίτησης της κλάσης του πλοίου, θα διενεργηθεί εκτεταμένος έλεγχος για τη διαπίστωση της καλής λειτουργίας του έλικα και του ελικοφόρου άξονα.
Το πλοίο μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, θα αναχωρήσει από το Λαύριο τη Παρασκευή 14/06/2013 για τα εγκεκριμένα δρομολόγια του.
Οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το ανωτέρω πλοίο τη Κυριακή 09/06/2013 και ώρα 01.30 από Λαύριο για Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα καθώς και οι  επιβάτες από Καβάλα στις 20.00 για Λήμνο – Αγ. Ευστράτιο – Λαύριο ήδη έχουν ενημερωθεί και θα προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της εταιρείας.
Η εταιρεία ζητά συγνώμη από το επιβατικό κοινό για τη ταλαιπωρία αυτή.
 Τα δρομολόγια του πλοίου  Ε/Γ-Ο/Γ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ τη Δευτέρα 10/06/2013 και ώρα 20.00 από Λαύριο – Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα και επιστροφή, όπως και της Τετάρτης 12/06/2013 από Λαύριο στις 16.00 για Ψαρά – Αγ. Ευστράτιο – Λήμνο – Καβάλα και επιστροφή, θα εκτελεστούν κανονικά από άλλο πλοίο της εταιρείας.

ΠΝΟ :ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αφού εξέτασε όλες τις σημερινές εξελίξεις
επαναβεβαίωσε την αμετάκλητη απόφασή της να συνεχίσει και να κορυφώσει την
συνδικαλιστική της παρέμβαση για την διεκδίκηση των οφειλομένων δουλευμένων
αποδοχών τωνΕλλήνων ναυτεργατών και γενικότερα για την διασφάλιση των εργασιακών
τους δικαιωμάτων.
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή στάση της
κρατικής εξουσίας και της εργοδοσίας οι οποίοι με απαράδεκτο, αδικαιολόγητο και
εξοργιστικό τρόπο προσπάθησαν να λυγίσουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων οι
οποίοι έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης και εξαθλίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους
αφού δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένες αποδοχές πολλών μηνών και δεν μπορούν
στοιχειωδώς να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ελάχιστες και βασικές βιοτικές τους
ανάγκες.
Οι απειλές περί άσκησης ποινικών διώξεων σαφώς και δεν πρέπει να έχουν αποδέκτη τους
απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους αλλά θα
πρέπει να στρέφονται ενάντια σε αυτούς που δημιούργησαν ή και καλύπτουν με την στάση
τους το όλο πρόβλημα.
Το ερώτημα είναι σαφές ξεκάθαρο και αμείλικτο : Ποιοι θα πρέπει άραγε να διωχτούν; Αυτοί
οι οποίοι δουλεύουν νυχθημερόν, δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να ζήσουν τις
οικογένειές τους ή αυτοί που αρνούνται να τους πληρώσουν επί μήνες;
Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή και μία : Θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς να
παρέμβουν ουσιαστικά και να εφαρμόσουν τον νόμο και την εργατική νομοθεσία.
Η ΠΝΟ δηλώνει και πάλι ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει, θα εντείνει και
θα κλιμακώσει τις παρεμβάσεις και τον αγώνα της για την διασφάλιση των θεμελιωδών
δικαιωμάτων τωνΕλλήνων ναυτεργατών.
Για το σκοπό αυτό αύριο το πρωί συνεδριάζει ηΔιοίκηση της Ομοσπονδίας προκειμένου να
καθορίσει και να δρομολογήσει την παραπέρα στάση της. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ"




Η έρευνα που έχει αναθέσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος για την «Εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελληνική Κοινή Γνώμη» και διενήργησε η εταιρεία METRON ANALYSIS θα παρουσιαστεί μεθαύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, 3ος όροφος).
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 15 έως 21 Μαΐου 2013 και
μεταξύ άλλων διερευνώνται:
- Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις συνθήκες κρίσης
- Η σημασία και η κοινωνική προσφορά των θεσμών
- Η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς
- Οι αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την διαφθορά
- Η αξιολόγηση της διαχείρισης των πόρων της Τοπικής
  Αυτοδιοίκησης.


Την έρευνα θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRON ANALYSIS Στράτος Φαναράς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ : ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΒΟΥΝΟΥ - ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ i4WALKER



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου διήμερο Σεμινάριο Οδηγών Βουνού-Καθοδηγητών Μονοπατιών, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου « i4WALKER, Εμπλουτισμός Τουριστικών Υποδομών και Υπηρεσιών &
Αναδιοργάνωση Συστήματος Διαχείρισης & Προβολής Περιπατητικών Διαδρομών σε νησιωτικές περιοχές», ενταγμένου στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013».
Ο βασικός εισηγητής του σεμιναρίου, κ. Γιώργος Βουτυρόπουλος,  Εκπαιδευτής ορειβασίας και Αναρρίχησης, μέλος του ΣΕΟΒ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), είναι ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ, το Μάιο του 2004, με δωδεκαμελή ελληνική αποστολή, ενώ τον Αύγουστο του 2012, με τετραμελή αποστολή, ανέβηκε σε τρεις απάτητες μέχρι τότε κορυφές στα Ινδικά Ιμαλάια.
Ο κ. Βουτυρόπουλος παρουσίασε τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει ένας συνοδός βουνού, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στο τεχνικό εγχειρίδιο για συνοδούς βουνού, που έγραψε ο ίδιος, μαζί με τον κ. Χρήστο Μπελογιάννη, στο πλαίσιο του έργου i4WALKER.
Εισηγητής στο σεμινάριο ήταν επίσης ο κ. Νίκος Χατζηγεωργίου, βοηθός εκπ/τή Ορειβασίας της ΕΟΟΑ, μέλος του ΣΕΟΒ, ο οποίος έχει ανοίξει πολλές αναρριχητικές διαδρομές στο νησί μας και ασχολείται επίσης με τη σπηλαιοεξερεύνηση.
Το Σάββατο έγινε μια θεωρητική παρουσίαση και την Κυριακή η πρακτική άσκηση, στη διαδρομή Καρδάμυλα-Κάστρο Γριάς. Δόθηκαν επίσης πληροφορίες και ενημέρωση για τις δυνατότητες που υπάρχουν για περισσότερο συστηματική και πιστοποιημένη κατάρτιση.  
Τόσο ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων (46 άτομα), όσο και τα θέματα που αναδείχθηκαν (ανάγκη διεύρυνσης του υπάρχοντος δικτύου διαδρομών με άλλες ενδιαφέρουσες περιπατητικές, αλλά και αναρριχητικές διαδρομές που υπάρχουν στο νησί μας,  ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του ντόπιου  πληθυσμού για τη δυναμική του φυσιολατρικού τουρισμού για τη Χίο), κατέδειξαν ότι υπάρχουν ώριμες συνθήκες για την ανάπτυξη του περιπατητικού και αναρριχητικού τουρισμού.


YΠΟΤΡΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΕLMEPA ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π/ ΛΙΒΑΝΟΥ





Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA προκηρύσσει Yποτροφία ύψους €15.000 στη μνήμη του Εμπνευστού της, Γιώργου Π. Λιβανού, για μεταπτυχιακές ναυτιλιακές σπουδές, μονοετούς διάρκειας για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, σε χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δεκτοί ως υποψήφιοι είναι νέοι/ες μέχρι 27 ετών, κάτοχοι πτυχίου Ελληνικού Α.Ε.Ι. με βαθμό τουλάχιστον “Λίαν Καλώς” (7,5) δεόντως επικυρωμένο, ενώ πέραν της βαθμολογίας θα ληφθεί υπόψη και ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου. 

Άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης είναι η προσκόμιση βεβαίωσης αποδοχής από το ξένο Πανεπιστήμιο και εγγραφής σε αυτό μεταφρασμένη και επικυρωμένη, καθώς και πτυχίου ξένης γλώσσας ανάλογα με τη χώρα επιλογής για την πραγματοποίηση των σπουδών. Συγκεκριμένα:
Αγγλικά: Proficiency of Cambridge ή TOEFL ή IELTS
Γαλλικά: Superieur III ή Sorbonne II
Γερμανικά: Mittelstufe III
Ιταλικά: Superiore
Ισπανικά: Superiore
Πορτογαλικά: Superior

Η αίτηση με τα πλήρη στοιχεία του αιτούντος πρέπει να συνοδεύεται επίσης από συστατικές επιστολές από δύο καθηγητές του Α.Ε.Ι. από το οποίο ο/η υποψήφιος/α αποφοίτησε, ενώ για τους άρρενες υποψηφίους απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή αναβολής της στρατολογίας λόγω σπουδών.

Κατά προτεραιότητα η Yποτροφία δίνεται σε νέους ή νέες, τέκνα Ελλήνων ναυτικών, που πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις.

Η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να σταλούν μέχρι την 20η Iουνίου 2013 στην Ελληνική Ένωση Προστασίας ΘαλάσσΙου Περιβάλλοντος – HELMEPA, Περγάμου 5, Ν. Σμύρνη 17121 (τηλ. 210 9343088) με την ένδειξη "Υποτροφία Γ.Π. Λιβανού ”.
http://www.helmepa.gr/gr/index.php

EΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ...


Αναρτήθηκε από τον/την Εξουσία στο Ιουνίου 9, 2013
DHMARXEIOΔεν ξέρουμε αν το έχετε αντιληφθεί αλλά το υπουργείο εσωτερικών προωθεί νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το προωθούμενο νομοσχέδιο έχει μια τύποις δημοκρατική πλευρά για να χρυσώσει το χάπι και μια ολοκληρωτική που ακυρώνει επί τόπου την δημοκρατική υπέρ της ολοκληρωτικής πλευράς. Ειδικότερα προβλέπει:
Για τους δημάρχους
1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος. 2. Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι. 3. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφ΄ όσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%…
Για τους δημοτικούς συμβούλους
1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις. 2. Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. 3. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφ΄ όσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο. 4. Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει. 5. Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο…
Αν όλα σταματούσαν εδώ, θα έλεγε κάποιος πως επιτέλους να και κάτι δημοκρατικό, έστω στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής έννοιας. Όμως, την ίδια στιγμή έρχεται το ίδιο το προτεινόμενο σχέδιο και τα παίρνει όλα πίσω υπέρ του στυγνού ολοκληρωτισμού. Συγκεκριμένα ΠΡΩΤΟΝ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσοστό εκλογής του δημάρχου να ξανακατέβει πάλι στο αντιδημοκρατικό 42% (φαίνεται ότι το 50% τους καίει τον εγκέφαλο)  και ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ενισχύονται οι αποφασιστικές αρμοδιότητες του δημάρχου ώστε να παρακάμπτεται εντελώς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έτσι θα παραμένει απλά διακοσμητικό.
Φυσικά ούτε λόγος για τοπικά δημοψηφίσματα (ο θεσμός που προβλεπόταν στην Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, χωρίς ποτέ να ενεργοποιηθεί, καταργείται) ή για συμμετοχή του λαού σε αποφασιστικές τοπικές ή δημοτικές συνελεύσεις.
Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, ο νέος προωθούμενος Κώδικας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιορίζει την τοπική εξουσία μόνο μεταξύ των κομματικών δημάρχων και υποψηφίων δημάρχων (ώστε να ικανοποιούνται και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος) και απορρίπτει εντελώς τις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και τους δημοτικούς συμβούλους.
Το κομματικό πελατειακό σύστημα σε όλο του το μεγαλείο επιστρέφει.
Μιλάμε για τέτοια αντίληψη της δημοκρατίας!!!!
Αυτοί δυστυχώς θα αναθεωρήσουν και το Σύνταγμα.
Πέτρος Χασάπης

ΔΗΜΟΣΙΟ : "ΞΕΦΟΡΤΩΜΑ" ΜΕ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ


Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από το δημόσιο για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας πρόκειται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η διάταξη που είχε προαναγγελθεί από τον Α. Μανιτάκη σε προ μηνός ομιλία τους στη Βουλή αναμένεται να ενταχθεί στο  νομοσχέδιο για την κατάργηση και συγχώνευση των ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ του δημοσίου και θα αφορά, κυρίως, τους υπαλλήλους των φορέων που συγχωνεύονται αλλά και όσους ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Σύμφωνα με το σχέδιο θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς μέχρι τριών πλασματικών ετών για υπαλλήλους όμως που δεν βρίσκονται (τόσο) κοντά στη σύνταξη. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο, κυρίως, σε 50αρηδες -55αρηδες αλλά και μητέρες με ανήλικα παιδιά να αποχωρήσουν από το δημόσιο με αποζημιώση αλλά μειωμένη σύνταξη υπό το φόβο της απόλυσης μετά το ένα έτος της διαθεσιμότητας.
Με έκπτωση η εξαγορά των πλασματικών ετών
Μάλιστα, προκειμένου το πρόγραμμα να γίνει πιο ελκυστικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, το υπουργείο σχεδιάζει η εξαγορά των πλασματικών ετών να γίνει με έκπτωση.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία του προγράμματος, με το οποίο το δημόσιο θα «ελαφρύνει» ακόμη περισσότερο και, άρα, θα μειωθούν οι πιθανότητες για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πέραν των 15.000 που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα με πρόσληψη ισάριθμων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

ZHTΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

               του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

 Κανένας δεν αμφισβητεί πως τα τελευταία χρόνια έχει δυσκολέψει η ζωή μας, ακόμα κι αυτών που διέθεταν κάποιο απόθεμα. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως αυτό είναι απόρροια λαθών και επιλογών που λιγότερο ή περισσότερο κάναμε σχεδόν όλοι μας. Κυρίως όμως ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει, ότι ο πέλεκας των περικοπών και των χαρατσιών έχει πέσει ανισσόροπα επί δίκαιων και άδικων, επί νοικοκυραίων και λαμόγιων, επί μεσαίων, φτωχών και φτωχότερων.
 Ενώ λοιπόν αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να μας προβληματίσει, να μας διδάξει, να μας μάθει και να μας αλλάξει, εμείς απτόητοι συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς, με τις γνωστές πρακτικές και συνήθειες που μας οδήγησαν εδώ που βρισκόμαστε.
- Οι πολίτες ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και γεμίζουν τους προθάλαμους των γραφείων των αιρετών για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και σπάνια για υποδείξεις και δημιουργικό διάλογο, οι μικρές κοινωνίες των χωριών σκέπτονται αποκλειστικά τα συμφέροντα της κοινότητας τους και όχι της ευρύτερης τουλάχιστον περιοχής και οι νέοι αντί να αναλάβουν δημιουργικές πρωτοβουλίες ακόμα και για την καλλιέργεια της γης μέχρι να βρεθεί μια θέση στο αντικείμενο των σπουδών τους, κάθονται στις καφετερίες και τα καφενεία.
- Οι διοικητές δημόσιων οργανισμών αδιαφορούν για τον κοινωνικό ρόλο και την εξυπηρέτηση των πολιτών και παρακολουθούν ανήμποροι από το γραφείο τους την πάλη επικράτησης μεταξύ των φατριών που έχουν με την ανοχή τους δημιουργηθεί, εις βάρος πάντα του δημόσιου συμφέροντος και της λειτουργικότητας του οργανισμού.
- Οι αιρετοί σε τοπικό επίπεδο προσπαθούν να εξυπηρετούν τους ημέτερους για άγρα ψήφων και κόβουν κορδέλες στα σπάνια έργα υποδομής που υλοποιούνται πριν ακόμα ολοκληρωθούν και τα παραδίνουν προς χρήση με εγκληματικές ελλείψεις που θα τα καταστήσουν άχρηστα στον μισό χρόνο της διάρκειας λειτουργίας τους, απ ότι εξαγγέλθηκε αρχικά.
- Το λιμεναρχείο και η τροχαία εποπτεύουν την κυκλοφορία με στόχευση την επιβολή και είσπραξη προστίμων και όχι την συμμόρφωση των οδηγών στους κανόνες κυκλοφορίας και συμπεριφοράς.( Δεν σας συνιστώ να εμπιστευθείτε τις διαβάσεις πεζών χωρίς να έχετε τις αισθήσεις σας σε υπερδιέγερση).
- Οι δημόσιες υπηρεσίες από την αγένεια και την επιθετικότητα των υπαλλήλων, έχουν αδρανοποιηθεί και λουφάξει υπό τον φόβο της καταγγελίας και του επίορκου.
- Η δικαιοσύνη μετατοπίζει σχεδόν μόνιμα την πρώτη φορά υποθέσεις που θα μπορούσαν να λυθούν άμεσα για το μέλλον, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία σε χρόνο και την οικονομική αφαίμαξη για αμοιβές δικηγόρων.
- Η Βουλή νομοθετεί σε μια μέρα ή νύχτα με την μορφή του κατεπείγοντος για να αιφνιδιάσει το Σώμα και ψάχνει η ίδια μετά να κλείσει τα παράθυρα που άφησε ανοιχτά και μπαίνουν οι καιροσκόποι και οι παράνομοι.
- Επιλεκτικά άφησα τελευταίο το πλέον βασικό όσο και ευαίσθητο, αυτό που αποτελεί τον πυλώνα που βασίζεται η συμπεριφορά μας και εξαρτάται η Εθνική μας υπόσταση και το μέλλον της χώρας. Την ΠΑΙΔΕΙΑ. Εγκληματική αντιμετώπιση, θλιβερή αδιαφορία, μαύρο σκοτάδι αμάθειας και ζοφερό μέλλον από όλους, με πρωταίτιους τους γονείς, το αρμόδιο υπουργείο, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τους δασκάλους και τους ίδιους τους μαθητές εν μέρει. Όποιος αμφιβάλλει τον προκαλώ να ρίξει μια ματιά στα γραπτά των προαγωγικών εξετάσεων που διενεργούνται αυτή την εποχή και θα διαπιστώσει πολύ περισσότερα, θα εκραγεί. Οι μαθητές των λυκείων σήμερα, ( με λίγες εξαιρέσεις) που βγάζουν γενικό βαθμό 17, δεν προσεγγίζουν σε μάθηση και γνώση τους αντίστοιχους μαθητές της 10ετιας του 60 και 70 με γενικό βαθμό 11. Που οδηγούμαστε αλήθεια ως ανιστόρητοι, αμαθείς και ακοινώνητοι; Γιατί πρέπει σώνει και καλά όλοι να γίνουν επιστήμονες, γιατί οι δάσκαλοι τους προάγουν για να τους ξεφορτωθούν, γιατί οι γονείς τους επιβάλλουν να συνεχίσουν και μετά το γυμνάσιο ενώ δεν θέλουν ή δεν μπορούν, γιατί το υπουργείο δεν βάζει φραγμούς αξιοκρατικούς ανάλογα με την διάθεση, την εργατικότητα και την δυνατότητα;
 Όλα αυτά μας οδηγούν στην εύλογη απορία. Τελικά έχουμε συνείδηση, τιμή, αξιοπρέπεια και φιλοπατρία; Ίσως να έχουμε, αλλά πρέπει και να το αποδεικνύουμε έμπρακτα, καθημερινά στη ζωή και την συμπεριφορά μας.
 Ο Νικηφόρος Βρεττάκος γράφει πως « συνείδηση είναι το βάθος του ανθρώπου».Ο Γερμανός φιλόσοφος Δ. Σοπενχάουερ διαπιστώνει πως « τιμή είναι η εξωτερική συνείδηση και συνείδηση είναι η εσωτερική τιμή».

                                                                               Γιάννης  Ξενάκης