Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

"ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ" ΣΤΟ ΦΡΕΑΤΙΟ , ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ "ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ"


Γιατί, το φρεάτιο που βρίσκεται έξω από την πρώην "Διακοσμητική", μυρίζει τόσο πολύ; Δεν μπορεί να περπατήσει άνθρωπος, εδώ και πάρα πολύ καιρό... Φυσικά δεν είναι το μόνο φρεάτιο που βρωμάει τόσο πολύ... Ας αναλάβει κάποιο ρόλο η ΔΕΥΑΧ... Δεν είναι δυνατόν , μέσα στο κέντρο της πόλης να υπάρχουν φρεάτια με τόση βρώμα και δυσωδία... Και στο κάτω-κάτω, ας μας πουν γιατί βρωμάει τόσο πολύ... Κάποιος λόγος θα υπάρχει...Στο συγκεκριμένο μάλιστα σημείο,υπάρχουν και πολλές δημοτικές υπηρεσίες, όπως π.χ., η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χίου, το γραφείο τουριστικής προβολής, το ΔΗΠΕΘΕ και βεβαίως, τα απογεύματα πηγαίνει πολύς κόσμος στην πρώην "Διακοσμητική", μιας και έχει μετατραπεί σε αίθουσα χοροδιδασκαλίας... Να αναμένουμε κάποια απάντηση ;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΙΜΟΝΗΣ-Ο ΧΙΩΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ




--της Μαρίας Χρονοπούλου---
Πριν τρεις αιώνες, την ανθρωπότητα την μάστιζαν τρομερές επιδημίες, γνωστότερες με τον όρο «λοιμός». Μια από τις αρρώστιες της εποχής, που είχε προκαλέσει χιλιάδες θανάτους ήταν και η ευλογιά. Το 1713 η Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου, έκανε ανακοίνωση για την ανακάλυψη μιας μεθόδου ανοσοποίησης κατά της ευλογιάς.
Τη μέθοδο ανακάλυψε ο Χιώτης γιατρός Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720), καθηγητής του Πανεπιστημίου Παδούης Ιταλίας. Μετά απ` αυτό ανακηρύχθηκε και Διδάκτωρ της Ιατρικής και της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Εμμανουήλ Τιμόνης ασκούσε την ιατρική στην Κωνσταντινούπολη και ήταν αρχίατρος του Σουλτάνου. Δυο χρόνια αργότερα ένας άλλος Έλληνας ιατρός ο Ιάκωβος Πυλαρινός από την Κεφαλονιά, έκανε μια παρόμοια ανακάλυψη. Ο ίδιος ήταν αρχίατρος του Μεγάλου Πέτρου του τσάρου της Ρωσίας. Η πρωτοκαθεδρία όμως, ανήκει δικαιωματικά στον Τιμόνη.
Ο Εμμανουήλ Τιμόνης ήταν γόνος της Χιώτικης οικογένειας των Τιμόνηδων, που είχε και ιδιόκτητο ναό στη συνοικία του Παλαιοκάστρου, την Αγία Άννα των Τιμόνηδων. Η μέθοδος του ευλογιασμού που εφάρμοσε ως μέτρο για την πρόληψη της ευλογιάς, βρήκε ένθερμο οπαδό την λαίδη Μαίρη Ουώρτλυ Μοντάγκιου σύζυγο του πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη, που εμβολίασε και τα παιδιά της με τη μέθοδο που πρότεινε ο Τιμόνης. Η ίδια έπεισε τον κλινικό γιατρό του Λονδίνου Richard Mead (1673-1754), να διαδώσει την μέθοδο πανευρωπαϊκά.
Η ανακάλυψη του εμβολίου του δαμαλισμού από τον Edward Jenner (1749-1823), πήρε πολλά στοιχεία από την μέθοδο του ευλογιασμού.
Ο ευλογιασμός που εισήγαγαν οι δυο Έλληνες, ήταν μια μέθοδος εμπειρικής ιατρικής, που ήταν διαδεδομένη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα μ` αυτήν, έπαιρναν πύο από τις φλύκταινες που σχηματιζόταν στην επιφάνεια του δέρματος των πασχόντων από ευλογιά, όταν τα άτομα αυτά βρισκόταν στο στάδιο της αναρρώσεως ώστε να εξασθενήσει ο ιός και εμβολίαζαν με τσιμπήματα ή εντομές στο δέρμα υγιών ατόμων και κυρίως των παιδιών. Μ` αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν ανοσία στους περισσότερους εμβολιασθέντες, η οποία διαρκούσε εφ` όρου ζωής, αν ο εμβολιασμός ήταν επιτυχής. Η ανακοίνωση του Τιμόνη για τον ευλογιασμό έγινε στην συνεδρία της 27ης Μαίου 1714 της Royal Society. Η δημοσίευση της εργασίας στο επιστημονικό περιοδικό της Βασιλικής Εταιρίας έγινε τον Δεκέμβριο του 1713. Στην εργασία του ο Τιμόνης περιγράφει τον τρόπο συλλογής του πύου από τους πάσχοντες τη δωδέκατη ή δέκατη τρίτη μέρα από την αρχή της νοσήσεώς τους και τον εμβολιασμό στα υγιή άτομα. Εκθέτει επίσης τους πειραματισμούς του και τα αποτελέσματά τους θετικά ή αρνητικά και διερευνά τα αίτια της αποτυχίας ορισμένων εμβολιασμών. Τέλος εκθέτει την κατά τη γνώμη του ερμηνεία του φαινομένου.
Η καθοριστική συμβολή του ιατροφιλοσόφου Εμμανουήλ Τιμόνη με την ανακάλυψή του, άνοιξαν τον δρόμο στον Edward Jenner για να επιτύχει την ανακάλυψη του εμβολίου του δαμαλισμού. Απ` αυτές τις ανακαλύψεις επωφελήθηκε όλη η ανθρωπότητα.

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει ανακηρύξει την καταπολέμηση της πειρατείας ως το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας για το 2011 που εορτάζεται την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου.
Το ολοένα αυξανόμενο, τα τελευταία τρία χρόνια, φαινόμενο της πειρατείας στη θαλάσσια περιοχή του Άντεν και της Σομαλίας έχει ευαισθητοποιήσει την Ελληνική Πολιτεία λόγω του ιδιαίτερα σημαντικού κινδύνου που προκαλείται, μεταξύ άλλων, για τα υπό ελληνική σημαία πλοία και τα πληρώματά τους Έλληνες και αλλοδαπούς ναυτικούς που εργάζονται σε αυτά.
Με γνώμονα και απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. επιλαμβάνεται όλων των περιστατικών απόπειρας ή εκδήλωσης πειρατείας, κατόπιν λήψης σχετικού συναγερμού από το κινδυνεύον πλοίο. Επίσης, ενημερώνει τα αρμόδια κέντρα στην περιοχή του συμβάντος καθώς και τις συναρμόδιες Ελληνικές Αρχές, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Ομοίως, αν πρόκειται για ελληνόκτητο πλοίο στο οποίο επιβαίνουν ή εργάζονται Έλληνες υπήκοοι, ενημερώνονται οι αρχές του κράτους της σημαίας του πλοίου μέσω του τοπικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (R.C.C.).
Επίσης, στο Αρχηγείο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. έχει συσταθεί Ομάδα Αντιμετώπισης Περιστατικών Πειρατείας, η οποία συγκαλείται μετά από πρόταση του Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου διαχειρισθεί τα προβλήματα που ανακύπτουν στις περιπτώσεις κατάληψης Ελληνικών πλοίων και ομηρίας ναυτικών από πειρατές. Στην εν λόγω Ομάδα καλούνται και εκπρόσωποι των παραπάνω Υπουργείων προκειμένου το εκάστοτε περιστατικό να εξετασθεί συνολικά και υπάρξει σχετική εισήγηση προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπισή του.
Όσον αφορά στο διεθνές πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της πειρατείας και των μέτρων που δύναται να ληφθούν για την καταπολέμησή του, συνίσταται, κατά προτεραιότητα, η εφαρμογή των Οδηγιών και των Εγχειριδίων που περιέχονται στις σχετικές Αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (I.M.O.), στη διαμόρφωση των οποίων συμμετέχει ενεργά το Αρχηγείο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση, το Αρχηγείο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με βάση την αρμοδιότητά του για την αντιμετώπιση περιστατικών πειρατείας στο χώρο ευθύνης του (ν.3922/2011) και γνώμονα τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου παροχής ουσιαστικής συνδρομής στα ελληνικά πλοία και τους ναυτικούς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Smyrna - Izmir: In Memory of cosmopolitical Smyrna 16

Smyrna - izmir: In Memory of cosmopolitical Smyrna 15

Smyrna - izmir: In Memory of cosmopolitical Smyrna 10

ΜΑΣΤΙΧΑ (υποβρύχιο)

ΚΩΜΗ

ΧΑΛΚΕΙΟΣ

TA ΜΥΛΑΡΑΚΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ -ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ





Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 6.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν του "Αγίου Ρωμανού του Μελωδού", προστάτου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Βροντάδου. Θα ψάλλει η χορωδία του συλλόγου


Ο κορυφαίος των υμνογράφων της Εκκλησίας μας, ποιητής των Κοντακίων και διάκονος της Εκκλησίας της Βηρυτού, γεννήθηκε στην Έμεσσαν, πόλη της Συρίας. Ήκμασε κατά τον Στ΄ αιώνα, τον χρυσούν αιώνα της εκκλησιαστικής υμνογραφίας. Η γονιμότητα του Ρωμανού υπήρξε ανεξάντλητη, γιατί εξύμνησε όλες σχεδόν τις εορτές του έτους και πολλές των αγίων.
Ο Ρωμανός είναι μέχρι σήμερα το αντικείμενο της μελέτης και έρευνας πολλών σοφών της Εσπερίας, Ιταλών, Γάλλων, Άγγλων και κυρίως Γερμανών. Ένας από αυτούς τον αποκαλεί «νέο Πίνδαρο» , και άλλος ένας «τον μέγιστο εκκλησιαστικό ποιητή του κόσμου».
Από την Συρία ήλθε στην Κων/πόλη, στην μονή της Θεοτόκου του Κύρου, για να σπουδάσει. Λέγεται ότι κατά την νύκτα της εορτής των Χριστουγέννων έτυχε να κοιμηθεί πλησίον του άμβωνα. Τότε εμφανίσθηκε σ΄ αυτόν η Θεοτόκος, και του επέδωσε ειλιγμένο χαρτί («κόντος» και «κοντάκιον»), το οποίο αφού έφαγε αμέσως αξιώθηκε του χαρίσματος, δηλαδή έγινε μουσικός και καλλίφωνος, ενώ ο ίδιος ήταν άμουσος παντελώς και αηδής κατά την φωνή. Αμέσως αφού εποίησε το «Η παρθένος σήμερον» το έψαλε από τον άμβωνα, αποσπώντας τον θαυμασμό των πιστών. Ήταν το πρώτο του Κοντάκιον και ακολούθησαν αλλά χίλια από τα οποία διακρίνονται και τα εξής, «Επεφάνη σήμερον», «Τα άνω ζητών», «Την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον», «Ως απαρχάς της φύσεως» και άλλα.
Συνέταξε επίσης ύμνους για τις Δεσποτικές, Θεομητορικές και εορτές επιφανών αγίων, καθώς και τα αυτόμελα προσόμοια στιχηρά εις ήχον πλάγιον β΄ «Αι Αγγελικαί προπορεύεσθαι δυνάμεις» . Έργο αυτού είναι και ο ψαλλόμενος συγκινητικός ύμνος «Ψυχή μου, ψυχή μου, ανάστα τι καθεύδεις;» του Μεγάλου Κανόνος. Ο Ρωμανός πρώτος εποίησε και τους Οίκους. Ως πηγές δε προς σύνθεση των Οίκων και των Κοντακίων χρησιμοποίησε τις βιογραφίες των μαρτύρων.
Ο διάσημος βυζαντινολόγος καθηγητής Κρουμβάχερ εξέδωσε στο Μόναχο πολλά ανέκδοτα άσματα του Ρωμανού και άλλων, από χειρόγραφα της βιβλιοθήκης της Μονής του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου. Υπό το όνομα «Κοντακάριον» βρέθηκε στην βιβλιοθήκη της Μόσχας ελληνική χειρόγραφη περγαμηνή, που περιέχει Κοντάκια και Οίκους για όλο τον ενιαυτό, αλλά όχι και όλα τα έργα του Ρωμανού. Ήδη δεν γνωρίζουμε τα περισσότερα Κοντάκια του Ρωμανού, γιατί αυτά αντικαταστάθηκαν από τους Κανόνες. Εν χρήσει όμως παρέμεινε ο περιώνυμος του Ρωμανού ύμνος εις την Γέννηση του Xριστoύ, του οποίου η πρώτη στρoφή απήρτισε το γνωστό Κοντάκιο των Χριστουγέννων και το οποίο μέχρι τον ΙΒ΄ αιώνα εψάλλετo κατʼ έτος σε επίσημα γεύματα από τους ενωμένους χορούς των λεγομένων Αγιοσοφιτών και Αποστολιτών. Η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του Αγίου, την 1η Οκτωβρίου