Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

AΓΝΟΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΓΟΥΙΝΕΑΣ

Ένα ελληνικό τάνκερ με 24μελές πλήρωμα έχει χάσει την επαφή με τους ιδιοκτήτες του στον Κόλπο της Γουινέας, πυροδοτώντας φόβους ότι το πλοίο μπορεί να έχει καταληφθεί από πειρατές.
Μια επιχείρηση αναζήτησης βρίσκεται σε εξέλιξη για το χωρητικότητας 12.800 dwt Fair Artemis (κατασκευασμένο το 2008), του οποίου η τύχη αγνοείται από την Πέμπτη.
Την τελευταία φορά που ήταν δυνατή η επικοινωνία με το πλοίο, ήταν την τετάρτη 4 Ιούνη, όταν έπλεε 60 μίλια ανοιχτά της ακτής της πρωτεύουσας της Γκάνας Accra, φορτωμένο με πετρέλαιο εσωτερικής καύσης.


Η ελληνική εταιρεία Fairdeal Group αναφέρει ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή με το τάνκερ της, ενώ επικρίνει τις κινδυνολογικές αναφορές από την IMB και υποστηρίζει ότι κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τι είχε συμβεί στο σκάφος.
Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της Γκάνας είχε υποσχεθεί να στείλει ελικόπτερα προς αναζήτηση του Fair Artemis.
Ο διευθυντής του στόλου της Fairdeal, John Gray, δήλωσε: “Το βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή αφορά την ασφάλεια των επιβαινόντων στο πλοίο. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις οικογένειές τους και όλους τους ενδιαφερόμενους ότι δεσμευόμαστε απόλυτα για την επιστροφή του πληρώματος και του πλοίου σε ένα ασφαλές λιμάνι”.
Τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ενημερωθεί για τυχόν παροχή περαιτέρω πληροφοριών, ενώ οι τοπικοί αντιπρόσωποι της εταιρείας βρίσκονται σε στενή επαφή με το Λιμενικό της Γκάνας. Δεν αποκλείεται η ανάμειξη και πλοίων του Ναυτικού της χώρας, αν χρειαστεί.
Ο Κόλπος της Γουινέας είναι το επίκεντρο μιας από τις πιο επιρρεπείς σε πειρατικές επιθέσεις περιοχής παγκοσμίως, με τα περισσότερα περιστατικά να συμβαίνουν κατά μήκος ή στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, όπου πειρατικές συμμορίες καταλαμβάνουν πλοία ως επί το πλείστον για να κλέψουν το φορτίο.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι το Fair Artemis βρίσκεται στα χέρια πειρατών, θα αποτελέσει το δυτικότερο περιστατικό που έχει αναφερθεί στην IMB φέτος.

ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ




ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΚΕΔΩΝ 


Με αφορμή την ίδρυση ενός ακόμη αλβανικού σχολείου στην Ελλάδα (στην Καλαμαριά) και την ανάληψη από τον εκδοτικό οίκο ''Αλμπα" της εκτύπωσης των βιβλίων και όποιων άλλων διδακτικών βοηθημάτων χρειαστούν, η βορειοηπειρωτική ιστοσελίδα himara.gr μας ενημερώνει για το περιεχόμενο τωνβιβλίων που διδάσκονται οι μαθητές των αλβανικών σχολείων.
Σταχυολογώ ορισμένα μόνον αποσπάσματα από τα πολλά, από τα οποία διακρίνεται η διδαχή του μίσους και του φανατισμού κατά της Ελλάδας, με την ελπίδα ότι οι Έλληνες υπεύθυνοι των αλβανικών σχολείων στην ελληνική επικράτεια, θα φροντίσουν να εξακριβώσουν, ότι διακηρύξεις μίσους δεν θα περιλαμβάνονται στα περιεχόμενά τους.
Σημειώνω, πως υπάρχει μια Διακρατική Επιτροπή των Υπουργείων Παιδείας των δύο χωρών -που είχε συσταθεί επί υπουργίας Αρσένη-, για την εξάλειψη εθνικιστικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια. Η ελληνική πλευρά συμμορφώθηκε πλήρως, σε αντίθεση με την αλβανική όπου οξύνει την κατάσταση, υπό την πλήρη αδιαφορία των ελληνικών υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών.
Οι νεαροί Αλβανοί, μέσα από τα νέα επίσημα σχολικά βιβλία τους μαθαίνουν την Ιστορία της «Μεγάλης Αλβανίας» και διδάσκονται, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο "αιμοσταγείς" Έλληνες πραγματοποίησαν "εθνοκάθαρση" στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά».
Η νέα γενιά Αλβανών μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πως... έχει ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τυπώθηκαν φέτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια με την έγκριση του αλβανικού υπουργείου Παιδείας, την ώρα που η αλβανική κυβέρνηση ζητά τη στήριξη της Ελλάδας για να ανοίξουν οι πόρτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και η Ελλάδα το πράττει, χωρίς να θέσει κανένα απολύτως όρο).
Στο νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», που εκδόθηκε φέτος και ήδη αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι μαθητές διδάσκονται για τις «αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) που έμειναν εκτός αλβανικού κράτους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η ΒΔ Ελλάδα, με τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη χώρα μας, στο κεφάλαιο «Οι αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», αναφέρονται τα εξής: «Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών. Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της "Μακεδονίας" και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.».
Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» με στόχο τον αφανισμό των Αλβανών που ζούσαν εκεί. Ο χάρτης με τη Μεγάλη Αλβανία και τις όμορες «αλβανικές περιοχές» κοσμεί το εξώφυλλο τόσο του βιβλίου όσο και του τετραδίου ασκήσεων των μαθητών που καλούνται, για παράδειγμα, να ζωγραφίσουν τις περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν... Αλβανοί ή να απαντήσουν στα ερωτήματα: «Ποιες είναι οι αλβανικές περιοχές της Ελλάδας;» ή
«Αναφέρετε τις εκδιώξεις που υπέστησαν οι Αλβανοί από τις ελληνικές αρχές».
Να σημειωθεί πως στο βιβλίο Γεωγραφίας δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, παρά μόνο πως στη χώρα οι διάφορες μειονότητες (Έλληνες, Σκοπιανοί και Μαυροβούνιοι) αγγίζουν συνολικά το 2%, ενώ τους Βλάχους, που στην πλειονότητα τους έχουν ελληνική εθνική συνείδηση, τους χαρακτηρίζει «πολιτιστική μειονότητα».

ΥΠΔΜ: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα «ανοιχτά δεδομένα» του Δημοσίου


Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε σήμερα, Παρασκευή, 6 Ιουνίου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  το σχέδιο νομοθετικής (http://www.opengov.gr/ minreform/?p=1506) παρέμβασης για την «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση πληροφοριών, εγγράφων και δεδομένων του δημόσιου τομέα, την τροποποίηση διατάξεων πρώτου κεφαλαίου του Ν. 3448/2006 και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».
Το υπουργείο καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην παρούσα διαβούλευση μέχρι τις 20 Ιουνίουκαι να διατυπώσει τις απόψεις, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και τις ιδέες του, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες και θα αξιολογηθούν για την τελική διαμόρφωση των διατάξεων πριν την εισαγωγή του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων που προσφέρονται ανοικτά από τους δημόσιους φορείς αφ’ ενός ενισχύεται η διαφάνεια και η συμμετοχή, και αφ’ ετέρου δημιουργούνται ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων «έξυπνων» εφαρμογών που στηρίζονται στα δημόσια διαθέσιμα σύνολα δεδομένων. Είναι αυτονόητο ότι η ανοικτή διάθεση των δεδομένων του δημοσίου τομέα γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και απαρέγκλιτη τήρηση των σχετικών θεσμικών εγγυήσεων.
 Βασικά σημεία της νομοθετικής παρέμβασης είναι:
• Η νομοθέτηση της αρχής της εξ ορισμού ανοικτής διάθεσης των δεδομένων/πληροφοριών που κατέχει ο δημόσιος τομέας (opendata by default) που σημαίνει ότι τυχόν εξαιρέσεις από τον κανόνα της ανοικτής διάθεσης επιτρέπονται μόνον στις περιπτώσεις που επιτρέπει ο νόμος και πρέπει να αιτιολογούνται ειδικά από τον δημόσιο φορέα.
• Η διάθεση δεδομένων του δημοσίου τομέα σε δικτυακό τόπο, και μάλιστα σε ανοικτό μηχαναγνώσιμο μορφότυπο, με ανοιχτά πρότυπα. Τα δεδομένα αυτά  επιδέχονται επεξεργασίας και επομένως παρέχουν ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.
Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε σχετικά:
«Όπως είχαμε δεσμευτεί θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης για την κατοχύρωση της αρχής των εξ ορισμού δημόσιων ανοικτών δεδομένων. Τα ανοικτά δεδομένα είναι βασικός πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση καθώς και της διεθνούς συνεργασίας του Open Government Partnership (OGP). Μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο διαφάνειας και να ενισχύσουν σημαντικά την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας».

aftodioikisi.gr

Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές (λίστα)


Σε επτά περιοχές με έντονο τουριστικό χαρακτήρα αναμένεται να εφαρμοσθεί πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
Οι περιοχές αυτές, μάλιστα, φέρεται να έχουν συμπεριληφθεί και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η δημοσιοποίηση της οποίας αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Οι επτά περιοχές οι οποίες ανήκουν σε τρεις Περιφέρειες, έτσι ώστε να υπάρχει και συμβατότητα με τον πρόσφατο νόμο 4254/2014, είναι οι ακόλουθες:
  • Στην Περιφέρεια Αττικής, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, καθώς και η Ραφήνα, λόγω του ύπαρξης του λιμανιού.
  •  Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου.
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, αν και επισήμως παραπέμπουν στο υπουργείο Οικονομικών ως το αρμόδιο για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα, δεν διαψεύδουν ότι οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο, είναι οι προαναφερθείσες. Η σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία θα ορίζεται ότι στις περιοχές αυτές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, θα πρέπει να εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2014.
Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του στις παραπάνω περιοχές, θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.
Στην περίφημη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τον ανταγωνισμό είχαν προταθεί δύο σενάρια: Πρώτον, αυτό της πιλοτικής εφαρμογής σε ορισμένες τουριστικές περιοχές και η σύγκριση στη συνέχεια της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του τζίρου με περιοχές όπου τα καταστήματα θα παρέμεναν κλειστά τις Κυριακές. Δεύτερον, η άμεση απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας για όλα τα καταστήματα. Τελικώς, προτιμήθηκε η εφαρμογή της πρώτης πρότασης. Μάλιστα, ενώ στο αρχικό νομοσχέδιο γινόταν λόγος για την επιλογή τουλάχιστον τριών περιοχών όπου θα εφαρμοζόταν το μέτρο, η ύπαρξη αντιδράσεων εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην αφαίρεση της λέξης «τουλάχιστον».
Εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014, ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση, με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.
Πηγή: Καθημερινή

aftodioikisi.gr

Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων


Την αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης όλων των υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποφάσισε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας. 
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η αποχή από την αξιολόγηση είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος.
Αναλυτικά, η απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας είναι η εξής:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε στη συνεδρίασή του, που έγινε στην Αθήνα στα γραφεία της Ομοσπονδίας, στις 2–6–2014, θεωρεί ότι οι αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο και ο ν. 4250/26-3-2014 «Διοικητικές απλουστεύσεις–Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις» προχωρούν εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Η προωθούμενη αξιολόγηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της περιβόητης «ανάπτυξης», στοχεύει στη χειραγώγηση και τρομοκράτηση των δημοσίων υπαλλήλων, στη συνεχή κατάσταση ομηρίας τουλάχιστον του 15% των υπαλλήλων, καθώς και στην ανάδειξη νέων επίλεκτων κρατικών στελεχών στη διοίκηση.
Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν οι ποσοστώσεις (15-60-25) και οι κατηγοριοποιήσεις, που επιβάλλονται με το ν. 4250/2014 και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Η αξιολόγηση αποτελεί ένα εργαλείο με τη βοήθεια του οποίου επιδιώκεται η μετατροπή των δημοσίων υπαλλήλων σε πειθήνια όργανα της υπηρεσιακής και πολιτικής ηγεσίας, κάτω από το διαρκή φόβο της δυσμενούς αξιολόγησης, εργαλείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επόμενες απολύσεις, συνέχεια των διαθεσιμοτήτων, που συμπληρώνουν χρόνο. Στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του κράτους σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2014 – 2016 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Η.Δ. για να εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. (ΕΥΡΩΠΗ 2020).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΕΑΔΕ με την από 2-6-2014 απόφασή του (Α.Π.33), καλεί τους υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, ώστε:
- να μην εφαρμοστεί στην πράξη ο ν. 4250/2014
– να μην συμμετέχει κανένας υπάλληλος στην αυτοαξιολόγηση
– να μην καταθέσει κανένας εισηγητής έκθεση αξιολόγησης για τους υφισταμένους του – κανένας αξιολογητής να μην βαθμολογήσει.
Γιαυτό με την κοινοποίηση της παρούσας μέχρι και τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα, δηλώνει ότι κηρύσσεται αποχή επ’ αορίστου χρόνου όλων των υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και συγκεκριμένα αλλά όχι περιοριστικά :
1) Από την έκδοση αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστώσεων του άρθρου 7 παρ. 5 του Π.Δ 315/1992 όπως ισχύει σήμερα.
2) Από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αυτοαξιολόγησης
3) Από τη σύνταξη και υποβολή εισηγήσεων αξιολόγησης (άρθ. 14 του Π.Δ 318/1992 όπως ισχύει σήμερα)
4) Από τη σύνταξη και υποβολή εκθέσεων αξιολόγησης (άρθ. 14 του Π.Δ 318/1992 όπως ισχύει σήμερα )
5) Από τη συμμετοχή σε Ειδικές Επιτροπές Αξιολόγησης σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση (άρθ. 24 του Π.Δ 318/1992 όπως ισχύει σήμερα)
6) Από κάθε άλλη ενέργεια, που έχει σχέση με τη διαδικασία αξιολόγησης (παροχή στοιχείων από τις Διευθύνσεις Διοίκησης – Τμήματα Προσωπικού κλπ)
Οι παραπάνω ενέργειες είναι το ελάχιστον που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιδράσουμε στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014 για τις αξιολογήσεις, που ακόμη και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής διατείνεται ότι αντίκεινται και στις διατάξεις του Συντάγματος (αρχή της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας).
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Σας γνωστοποιούμε, ότι από την κοινοποίηση της παρούσης, μέχρι το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης, όποτε και αν αυτή λάβει χώρα, δεν συμμετέχουμε σε κανένα επίπεδο της διαδικασίας αξιολόγησης, κηρύσσουμε αποχή επ’ αόριστο από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με τη διαδικασία αξιολόγησης, για όλους τους υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ανεξαρτήτου σχέση εργασίας (μόνιμους ή ΙΔΑΧ).
Η παρούσα , με ευθύνη των τοπικών Συλλόγων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, να επιδοθεί και να πρωτοκολληθεί στα Γραφεία των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για να λάβουν γνώση.»

aftodioikisi.gr

Τι διευκρινίζει το ΑΣΕΠ για τις 149 προσλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών


Διευκρινήσεις σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη των 149 υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών δίνει το ΑΣΕΠ.
Αρχικά, επισημαίνεται πως τα τηλέφωνα πληροφοριών του ΑΣΕΠ παρέχονται για διευκρινίσεις που αφορούν στη σωστή συμπλήρωση – υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων (π.χ. διαδικασία εγγραφής-ταυτοποίησης στις Online υπηρεσίες του ΑΣΕΠ) από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διοίκησης και όχι για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με αποδεκτούς τίτλους σπουδών ανά θέση, κωδικούς απαραίτητων πρόσθετων προσόντων, κωδικούς προκηρυσσόμενων θέσεων κ.λπ.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά, πριν από την υποβολή των αιτήσεών τους, το σύνολο της προκήρυξης όπως περιλαμβάνεται στο σχετικό ΦΕΚ (6/13-5-2014, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του. Στο ΦΕΚ παρέχονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες για τον ορθό τρόπο συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής (π.χ. αποδεκτοί τίτλοι σπουδών για τις προκηρυσσόμενες θέσεις, κωδικοί τίτλων σπουδών, κωδικοί απαραίτητων πρόσθετων προσόντων, κωδικοί θέσεων, δικαιολογητικά συμμετοχής, τρόπος απόδειξης της εμπειρίας, προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και υποβολής δικαιολογητικών κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι στο Παράρτημα Ε΄ του ΦΕΚ της προκήρυξης παρέχονται πλήρεις και αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Επίσης, αναλυτικές οδηγίες και βοήθεια μπορούν να βρουν οι υποψήφιοι στο διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, μέσα στο μενού των Online Υπηρεσιών (διαδρομή: Κεντρική Σελίδα –> Online Υπηρεσίες), αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που τους έχουν δοθεί από το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα μηνύματα του συστήματος που αφορούν στην Αίτηση Ταυτοποίησης και στην Υποβολή της ηλεκτρονικής τους αίτησης.
Δεδομένου ότι η ευθύνη για τη σωστή συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης είναι αποκλειστικά του υποψηφίου, τα ανωτέρω στοιχεία (π.χ. κωδικοί τίτλων κ.λπ.), που προσιδιάζουν στην υποψηφιότητα εκάστου ενδιαφερόμενου, ο υποψήφιος πρέπει να τα αναζητήσει μόνος του αφού διαβάσει ενδελεχώς και προσεκτικά το πλήρες κείμενο της προκήρυξης.
 15 ερωτήσεις και απαντήσεις
Πάντως, για τη διευκόλυνση των υποψηφίων κρίνεται σκόπιμο να συμβουλεύονται τις Συχνές Ερωτήσεις πριν την επικοινωνία τους με το ΑΣΕΠ.
1.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Πως γνωρίζω ότι η εγγραφή μου στις Online Υπηρεσίες (Αίτηση Ταυτοποίησης) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία;
Απάντηση:
Το σύστημα θα σας εμφανίσει μήνυμα επιτυχίας και θα στείλει στο e-mail που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας, μήνυμα που θα περιέχει σε μορφή πίνακα τα στοιχεία που καταχωρίσατε, τους κωδικούς πρόσβασης και το σύνδεσμο (link) της ενεργοποίησης του λογαριασμού σας. Αν δε βρείτε το μήνυμα στο φάκελο εισερχομένων (inbox) του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, ελέγξτε στο φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam). Αφού κάνετε κλικ στο σύνδεσμο (link) ενεργοποίησης, θα ανοίξει σελίδα ανάγνωσης ιστοσελίδας και θα σας ενημερώσει για την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας. Σε αντίθετη περίπτωση, ύστερα από έλεγχο, το σύστημα δεν θα επιτρέψει την εγγραφή σας, απορρίπτοντας την αίτηση ταυτοποίησης που συμπληρώσατε και θα βγάλει ανάλογο μήνυμα. Αυτό σημαίνει ότι έχετε κάνει εγγραφή στο παρελθόν με τον ίδιο αριθμό ταυτότητας. Αν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης, συμβουλευτείτε τα βήματα της απάντησης στην «Ερώτηση 13».

2.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Πως αλλάζω τα προσωπικά μου στοιχεία στο λογαριασμό που διατηρώ στις Online Υπηρεσίες του ΑΣΕΠ;
Απάντηση:
Αφού εισέλθετε στο λογαριασμό σας, μπορείτε να αιτηθείτε αλλαγή στοιχείων επιλέγοντας μέσα από το κεντρικό μενού των Online Υπηρεσιών, το εικονίδιο «Αίτηση αλλαγής στοιχείων». Η αίτησή σας θα ελεγχθεί από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΑΣΕΠ και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα λάβετε ηλεκτρονικό μήνυμα που θα σας ενημερώνει για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης.
Παρατήρηση: Οι αλλαγές των προσωπικών στοιχείων δε μεταφέρονται σε ήδη υπάρχουσες αιτήσεις σας που είναι σε κατάσταση «Υποβλήθηκε», «Ακυρώθηκε», «Ανοιχτή (Νέα)» και «Ανοιχτή (Συμπλήρωση)». Αντιθέτως, ισχύουν για τις νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα δημιουργήσετε.

3.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Πως μπορώ να αλλάξω τους κωδικούς μου για τις Online υπηρεσίες του ΑΣΕΠ;
Απάντηση:
Μέσα από την ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ έχετε την δυνατότητα αιτήματος αλλαγής κωδικού μέλους από την επιλογή Online Υπηρεσίες -> Αποστολή Νέου Κωδικού. Το σύστημα θα δημιουργήσει το νέο κωδικό και θα το στείλει στο email σας.
Δυνατότητα επιλογής δικών σας κωδικών, αλλά και αλλαγής Ονόματος μέλους (username) δεν έχετε.

4.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Πως μπορώ να πιστοποιήσω τα προσόντα μου;
Απάντηση:
Η υπηρεσία πιστοποίησης προσόντων δεν έχει ενεργοποιηθεί. Όταν ενεργοποιηθεί θα λάβετε σχετική ενημέρωση στο email που έχετε δηλώσει.

5.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Γιατί δεν εμφανίζεται ο διαγωνισμός που επιθυμώ να υποβάλω ηλεκτρονική αίτηση;
Απάντηση:
Θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το συγκεκριμένο διαγωνισμό που ενδιαφέρεστε. Ανατρέξτε στο ΦΕΚ της προκήρυξης για τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων ή συμβουλευτείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου που έχει εκδοθεί.

6.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Ποια βήματα πρέπει να κάνω για να στείλω ηλεκτρονικά μια αίτηση;
Απάντηση:
Στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ επιλέγετε: Online Υπηρεσίες -> Είσοδος Μέλους.
Εισάγετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε λάβει. Αν τους έχετε ξεχάσει, συμβουλευτείτε τα βήματα στην απάντηση της Ερώτησης 13. Σε άλλη περίπτωση, επικοινωνήστε με το ΑΣΕΠ.
Επιλέγετε «ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ», ορίζετε το διαγωνισμό και την κατηγορία που θέλετε και συνεχίζετε στο «ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ».
Συμπληρώνετε τα πεδία της αίτησής σας πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΦΕΚ του διαγωνισμού, των βοηθειών που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα (βλ. Ερώτηση 15) και των παραδειγμάτων που εμφανίζονται. Αν σκοπεύετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο από 10 λεπτά για να συμπληρώσετε την αίτηση, κρίνεται σκόπιμο να κάνετε «Αποθήκευση» ανά τακτά διαστήματα για να μην χάσετε τα δεδομένα σας.
Αφού ολοκληρώσετε την συμπλήρωση της αίτησης και είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε να την επεξεργαστείτε άλλο, πατάτε «Υποβολή».
Προσοχή: Η αίτησή σας πρέπει να είναι σε κατάσταση «Υποβλήθηκε» και να έχει αριθμό πρωτοκόλλου για να θεωρηθεί έγκυρη στο διαγωνισμό.

7.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Πως ξέρω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ηλεκτρονική μου αίτηση;
Απάντηση:
Η αίτηση πρέπει να είναι σε κατάσταση «Υποβλήθηκε», να έχει αριθμό πρωτοκόλλου και να βλέπετε συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία της αίτησης που καταχωρίσατε.

8.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Πως μπορώ να συμπληρώσω/διορθώσω κάποια πεδία της αίτησής μου που έχω ήδη υποβάλλει;
Απάντηση:
Από τη «Λίστα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων» επιλέγετε την αίτηση που είναι σε κατάσταση «Υποβλήθηκε», κάνοντας κλικ πάνω στην εγγραφή (γραμμή) και κάνετε «Συμπλήρωση». Όταν ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση/διόρθωση των πεδίων της αίτησης και την αποθηκεύσετε, θα πρέπει να επαναλάβετε την υποβολή της.

9.             Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Στη «Λίστα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων» είχα την αίτηση σε κατάσταση «Υποβλήθηκε», με την ημερομηνία και τον αριθμό πρωτοκόλλου. Πάτησα «Συμπλήρωση» για να διορθώσω/συμπληρώσω κάποια στοιχεία και αποθήκευσα τις αλλαγές μου στην αίτηση. Γιατί δεν εμφανίζεται πλέον στη «Λίστα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων» η αίτησή μου με την αρχική κατάσταση «Υποβλήθηκε»;
Απάντηση:
Για τη δική σας καλύτερη ενημέρωση και για την αποφυγή τυχόν σύγχυσης μεταξύ των αιτήσεων, το σύστημα εμφανίζει στη «Λίστα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων» ΜΟΝΟ τις αιτήσεις με τρέχουσα κατάσταση [Ανοιχτή (Νέα), Ανοιχτή (Συμπλήρωση), Υποβλήθηκε, Ακυρωμένη].

10.           Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Μερικά προσωπικά στοιχεία της αίτησης που δημιούργησα δεν είναι ακριβώς ίδια με αυτά που έχω στο προφίλ μου. Πως τα αλλάζω;
Απάντηση:
Δεν υπάρχει πρόβλημα αν στην ηλεκτρονική αίτηση κάποια προσωπικά στοιχεία (π.χ. φύλο, διεύθυνση, τηλέφωνα κ.α.) δεν είναι ορθά. Σημαντικά στοιχεία που χρήζουν σωστής συμπλήρωσης είναι το ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, η ημερομηνία γέννησης (πιθανό κριτήριο κατάταξης σε περιπτώσεις ισοβαθμίας, όταν ορίζεται από την προκήρυξη) και φυσικά, ο αριθμός ταυτότητας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να είναι όλα ορθά, ακολουθείστε τα βήματα της απάντησης που δίνονται στην αμέσως επόμενη ερώτηση (Ερώτηση 11) και προχωρήστε σε δημιουργία νέας αίτησης.

11.           Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Πως ακυρώνω μια αίτηση;
Απάντηση:
Από τη «Λίστα Ηλεκτρονικών Αιτήσεων» επιλέγετε την αίτηση, κάνοντας κλικ πάνω στην εγγραφή (γραμμή) και στη συνέχεια «Ακύρωση». Η αίτηση εμφανίζεται πλέον στη λίστα σας σε κατάσταση «Ακυρώθηκε».
Παρατήρηση: Ο μόνος λόγος για να ακυρώσετε την αίτησή σας είναι εάν δεν επιθυμείτε τελικά τη συμμετοχή σας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό (γενικά ή σε συγκεκριμένη κατηγορία εκπαίδευσης) ή εάν θέλετε η νέα σας αίτηση να έχει τις τυχόν αλλαγές που πραγματοποιήσατε στα προσωπικά σας στοιχεία, μέσω της «Αίτησης αλλαγής στοιχείων» που εγκρίθηκε. Εάν θέλετε απλώς να τροποποιήσετε τα στοιχεία που απαιτεί η προκήρυξη (π.χ. Τίτλοι σπουδών, Διάφοροι Κωδικοί, κλπ), τότε κάντε κλικ πάνω στην εγγραφή (γραμμή) της αίτησή σας και επιλέξτε «Επεξεργασία».
Σημείωση: Στην περίπτωση που δεν επιθυμείτε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το ΦΕΚ της προκήρυξης και να ακολουθήσετε τα βήματα που αναφέρονται στο σχετικό παράρτημα.

12.           Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Επέλεξα λάθος κατηγορία εκπαίδευσης στην αίτηση που δημιούργησα, τι κάνω;
Απάντηση:
Συμβουλευτείτε τα βήματα της απάντησης στην αμέσως προηγούμενη ερώτηση (Ερώτηση 11).

13.           Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση απώλειας των κωδικών μου;
Απάντηση:
Στην καρτέλα «Online Υπηρεσίες», κάτω από την παράργαφο «Είσοδος Μέλους», επιλέξτε «Υπενθύμιση Κωδικών». Στη συνέχεια, στη Φόρμα Υπενθύμισης Κωδικών, συμπληρώνετε τα πεδία έτσι όπως ακριβώς σας υποδεικνύουν τα παραδείγματα και επιλέγετε «Υποβολή». Το σύστημα θα σας στείλει τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο email που έχετε καταχωρίσει στο λογαριασμό σας. Αν δε βρείτε το μήνυμα στο φάκελο εισερχομένων (inbox) του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, ελέγξτε στο φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας (spam). Σε περίπτωση που έχετε αλλάξει e-mail, συμβουλευτείτε τις «Παρατηρήσεις» που θα βρείτε στη Φόρμα Υπενθύμισης Κωδικών.

14.           Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Πως διαγράφομαι εντελώς από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΑΣΕΠ;
Απάντηση:
Για να γίνει διαγραφή του λογαριασμού σας θα πρέπει να στείλετε στο ΑΣΕΠ (ταχυδρομικά ή με e-mail στοhelpdesk@asep.gr) μια απλή αίτηση επισυνάπτοντας μαζί και απλό φωτοαντίγραφο ΑΔΤ (και τις δύο όψεις), αναφέροντας ότι επιθυμείτε τη διαγραφή του λογαριασμού σας. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που έχετε καταχωρίσει στο λογαριασμό σας, καθώς και οι κωδικοί πρόσβασης (όνομα και κωδικός μέλους) που χρησιμοποιείτε στις Online υπηρεσίες.

15.           Ημ/νία εισαγωγής: 20/05/2014
Ερώτηση:
Υπάρχει άλλη βοήθεια;
Απάντηση:
Μέσα από το κεντρικό μενού των Online Υπηρεσιών, στην ενότητα «Χρήσιμες Πληροφορίες», επιλέξτε το δεξί εικονίδιο «Οδηγίες ηλ. αίτησης». Επίσης, στην ενότητα «Διαχείριση αιτήσεων», επιλέξτε το εικονίδιο «Λίστα ηλεκτρονικών αιτήσεων». Πάνω ακριβώς από τον πίνακα των αιτήσεων που θα εμφανιστεί, κάντε κλικ στις «Αναλυτικές Πληροφορίες» ή επιλέξτε το κουμπί «Βοήθεια». Μέσα σε κάθε αίτηση που δημιουργείτε εμφανίζονται οδηγίες σχετικά με τη συμπλήρωση κάθε βήματος, επιλέγοντας το κουμπί «Οδηγίες».

aftodioikisi.gr

Στη Χίο δεν έχουμε χαρτί για να εκδωθούν κανονικές άδειες οδήγησης


Το Τμήμα Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Χίο αδυνατεί να εκδώσει κανονικές άδειες οδήγησης για τους οδηγούς. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει πράσινο χαρτί όπου θα πρέπει να τυπώνονται, με αποτέλεσμα το κανονικό πράσινο υπηρεσιακό έντυπο εκδίδονται μόνο οι άδειες των τουριστικών λεωφορείων Δημόσιας Χρήσης και των φορτηγών Δ.Χ που – αποδεδειγμένα με έγγραφα τελωνείων – εξάγουν εμπορεύματα στο εξωτερικό.
«Η χρήση απλού υπηρεσιακού χαρτιού εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011, μετά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε για μια περίοδο και από τις 25 Ιουλίου λάβαμε εντολή να εκδίδουμε τις άδειες των οχημάτων Ιδιωτικής Χρήσης πάλι με υπηρεσιακό χαρτί», δηλώνει στην εφημερίδα Πολίτης Χίος ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και υπεύθυνος του τμήματος αδειών κυκλοφορίας Παντελής Μονογιούδης.
Βεβαίως, τις συνέπειες της έλλειψης αυτής θα υποστούν σύντομα και οι δύο πλευρές, υπάλληλοι και οδηγοί. Όταν έρθει το κανονικό χαρτί και η νέα εγκύκλιος χρήσης του, η υπηρεσία θα πρέπει να ανακαλέσει τις άδειες που έχει εκδώσει με το υπηρεσιακό και να τις επανεκδώσει με πράσινο.
«Θα είναι διπλός κόπος για όλους», ομολογεί ο ίδιος, «αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αφού πρέπει οι άδειες να είναι ομοιόμορφες για να αποφεύγονται προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν».

aftodioikisi.gr

ΙΟΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ smartphones ΚΑΙ tablets

ΕΛ.ΑΣ.: Ιός προσβάλλει smartphones και tablets
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού «TROJAN», με την ονομασία «Simplelocker», το οποίο προσβάλλει smartphones και tablets, με λειτουργικό σύστημα «Android» και κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη τους.
Ειδικότερα, με την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή γίνεται ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, ελέγχοντας την, για αρχεία τύπου .jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4.
Αφού τα εντοπίσει, στη συνέχεια τα κρυπτογραφεί κατά πρότυπο AES και αλλάζει την κατάληξη τους (extension), με αποτέλεσμα να καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.
Στη συνέχεια, στην οθόνη της συσκευής εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει ότι είναι «κλειδωμένη» για προβολή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας κ.τ.λ. και απαιτεί από τους χρήστες, την καταβολή χρηματικού ποσού για να ξεκλειδωθεί και να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία της.
Σημειώνεται, ότι μέχρι και σήμερα το προαναφερόμενο λογισμικό, έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.
Καλούνται οι πολίτες που κατέχουν κινητά τηλέφωνα και tablets, με λειτουργικό σύστημα «Android», να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας της συσκευής τους, για την αποφυγή προσβολής της από τον προαναφερόμενο ιό.
Πιο συγκεκριμένα:
- να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη, την έκδοση του λειτουργικού συστήματος «Android»,
- να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup), σε τακτά χρονικά διαστήματα,
- να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο,
- να μην «κατεβάζουν» εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές και
- να μην «ανοίγουν» συνημμένα αρχεία, από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

epoli.gr