Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ :ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΪ


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00πμ
Oι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου
δείχνουν το δρόμο των αγώνων απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά.
Δεν ανοίγουμε σήμερα δε δουλεύουμε γιορτή έχουμε
ξόδι έχουμε κόκκινα πουκάμισα κόκκινα γαρίφαλα.
Μην τους φοβάσαι στο φόβο σου ποντάρουν
(Γιάννης Ρίτσος)
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, άνεργοι
Κάντε την απεργία της πρωτομαγιάς, μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης και εκδήλωσης της αγανάκτησης και της οργής σας. Πυκνώστε τις γραμμές των σωματείων, μπείτε στους συλλογικούς αγώνες με πίστη στο δίκιο σας. Να πούμε όχι στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, στη σύγχρονη δουλεία. Να βροντοφωνάξουμε πως «δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε».
Η πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα! Μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης βαμμένη με το αίμα των εργατών του Σικάγου, των αμέτρητων θυσιών και των αναρίθμητων ηρώων της εργατικής τάξης που έπεσαν στις συγκρούσεις της ταξικής πάλης. Μέρα που οι εργάτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν τις γροθιές τους, επιδεικνύουν στους εκμεταλλευτές τη δύναμη τους. Μέρα που προβάλλονται τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων για αξιοπρεπή ζωή, αιτήματα ανακούφισης της εργατικής οικογένειας από τα βάρβαρα μέτρα των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού τους.
Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε χαρίστηκαν, δεν παραχωρήθηκαν από τους εκμεταλλευτές, από κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Κατακτήθηκαν με αδιάκοπους σκληρούς αγώνες, με οργάνωση και αντοχή.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Η 1η ΜΑΗ είναι απεργία.
Τα μηνύματα της πρωτομαγιάς να μπουν μέσα στους τόπους δουλειάς.
Να περάσουν τις πύλες των εργοστασίων, να γίνουν μάθημα σε κάθε σχολείο και σχολή.
Οι σταθεροί σχεδιασμοί ευνουχισμού της εργατικής πρωτομαγιάς και η προσπάθεια εκφυλισμού της, από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, δε θα περάσει! Ο τρόμος που νιώθουν μπροστά στο δέος των αγώνων που βάζουν σε κίνδυνο την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να μεγαλώσει. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού έχει το δίκιο και τη δύναμη να ανατρέψει σχεδιασμούς, να δημιουργήσει τριγμούς στην εξουσία των εκμεταλλευτών μας.
Όχι άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους!
Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες
Είναι καθήκον σήμερα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να πάρουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Η ανακούφιση και η λύτρωση από τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής-λαϊκής οικογένειας δε θα έρθει αυτόματα, δε θα πραγματοποιηθεί μονομιάς. Δε θα γίνει χωρίς την παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες, την οργάνωση στα σωματεία, τη σύγκρουση στους τόπους δουλειάς.
Στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν αιτήματα αναχαίτισης της επίθεσης που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αιτήματα που πρέπει να γίνουν κτήμα των εργαζομένων, να μπουν στη ζωή των σωματείων, να παλεύονται χωρίς ηττοπάθεια στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς.
Εμείς έχουμε τη δύναμη! Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά!
·        Δεν υπάρχει βήμα πίσω από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και όλες, με κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.
·        Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση. Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
·        Κανένας νέος εργάτης να μη δουλεύει για ψίχουλα, κανένας εργαζόμενος σπουδαστής με βάση την πρακτική του να μη δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί.
·        Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων ανεργίας, της τζάμπα εργασίας στις επιχειρήσεις, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα με ημερομηνία λήξης.
·        Να δυναμώσει το πλέγμα προστασίας της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, της εργαζόμενης γυναίκας.
·        Να αγωνιστούμε για σύγχρονη αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους, για δημόσια καιδωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες
Να υπερασπιστούμε τα ταξικά μας αδέλφια, να δυναμώσει η κοινή οργάνωση και πάλη Ελλήνων και μεταναστών κατά της βαρβαρότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων, ενάντια στον ρατσισμό και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του πολέμου.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος!
Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρές ή μεγάλες νίκες αν δε στρέψουν οι εργαζόμενοι τα όπλα τους απέναντι σε αυτούς που σήμερα μας εξαθλιώνουν, κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, είναι οι κερδισμένοι της κρίσης και των μέτρων, μας απειλούν και μας εκβιάζουν με την πείνα για να σκύψουμε το κεφάλι, να ζούμε γονατιστοί.
Σήμερα χρειάζεται κίνημα που θα πετάξει από πάνω του τα παραπλανητικά συνθήματα για δήθεν καλύτερη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, για πιο ανθρώπινη διαχείριση του εκμεταλλευτικούς συστήματος. Χρειάζεται κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων, καμιά αναγνώριση από το λαό του χρέους και των ελλειμμάτων, έξοδο από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Κίνημα οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους, προσωρινές και αμφίβολες βελτιώσεις αλλά για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής-εργατικής οικογένειας, κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα ποιος είναι ο παραγωγός του πλούτου, να φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα ή εμείς ή τα μονοπώλια.
Κίνημα που θα απαντάει με αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς και εργοστάσια, με πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο από σωματεία και λαϊκές επιτροπές, που θα φρενάρουν και θα σταματούν στην πράξη τα μέτρα πτώχευσης του λαού μας. Κίνημα που θα στέκεται κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, στις φωνές της ταξικής συνεργασίας και των κοινωνικών διαλόγων.
Να συγχρονιστεί το βήμα των εργαζομένων με το βήμα όλων όσων πλήττονται και βασανίζονται από τη δικτατορία των μονοπωλίων.
Να δυναμώσει το μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών στη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση και της πιο μικρής κατάκτησης της εργατικής τάξης και του λαού. Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, να συγκεντρώνονται δυνάμεις ενάντια στα μονοπώλια, να ανοίγει ο δρόμος για πιο βαθιές αλλαγές.
Να σηκωθούν ψηλά οι σημαίες του αγώνα, οι σημαίες της ταξικής πάλης!
Στον κόκκινο δρόμο των εργατών του Σικάγου και των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας, συνεχίζουμε ανυποχώρητα για την οργάνωση του λαού μας
Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά!

ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΩΣΤΑΛΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ





Σε μια πολύ όμορφη τελετή που έγινε στην ανάπαυλα του αγώνα ΝΕΟΙ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ-ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ, οι Νέοι Δραπετσώνας τίμησαν τον ηγέτη τους Ν. Κωστάλα.

Ο χαρισματικός ηγέτης των Νέων τελείωσε τις σπουδές του ως καθηγητής ΤΕΦΑΑ και προπονητής ποδοσφαίρου και αναχωρεί για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πανέμορφη Χίο.

Υπό τους ήχους της μουσικής και την παρουσία αρκετών φιλάθλων, του απενεμήθη τιμητική πλακέτα, εμφάνιση της ομάδας, ανθοδέσμες, ενώ οι ακαδημίες τις οποίες προπονούσε του προσέφεραν εικόνα και μπάλα με τις υπογραφές των παιδιών, ενώ ο ίδιος ανταπέδωσε μ’ ένα ωραιότατο χειροποίητο κεραμικό χάρτη της Χίου.

Μας τίμησε με την παρουσία του και συμμετείχε στις απονομές ο υπεύθυνος τύπου του συνδέσμου διαιτητών Πειραιά κ. Δροσινός Νικ. Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία των γονιών του Ν. Κωστάλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΨΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ




«ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ; ΠΟΣΕΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ
ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;»

Την κραυγή αγωνίας ενός απεγνωσμένου πατέρα από τη Σάμο, η κόρη του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, εγκλωβισμένη στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στην ανυπαρξία του Κράτους Πρόνοιας, που κατέρρευσε εξαιτίας των ανάλγητων και εγκληματικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής συγκυβέρνησης, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους Υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και Κοινωνικής Ασφάλισης Ιωάννη Βρούτση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου, βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η επιστολή του Θωμά Τριανταφύλλου, ψαρά στο επάγγελμα, πατέρα του άτυχου κοριτσιού, ραγίζει καρδιές.

Η Αναστασία, ούσα άτομο με αναπηρία βρίσκεται τα τελευταία  δύο χρόνια χωρίς ασφάλιση, αφού το ΙΚΑ στο οποίο διέθετε βιβλιάριο, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών υγείας παραπέμποντας στην Πρόνοια. Από την Πρόνοια η οικογένεια ενημερώθηκε ότι δύναται να την ασφαλίσει μετά τα 29 της χρόνια!

Στην επιστολή, που παραδόθηκε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο λογαριασμό του Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου, που αφιερώνει τη συγκεκριμένη Ερώτηση στη μνήμη της αδικοχαμένης ΑμΕΑ αδελφής του, ο πατέρας τονίζει ότι «εδώ και δύο χρόνια με τη βοήθεια φίλων συγγενών αλλά και δανείων η οικογένεια επωμίστηκε τα έξοδα νοσηλείας που ανέρχονται στις 3.000 ευρώ τουλάχιστον μηνιαίως ενώ ο θεράπων ιατρός υπενθυμίζει σε καθημερινή βάση ότι αν η κοπέλα δε συνεχίσει τη θεραπεία θα πεθάνει το πολύ σε ένα μήνα».

Και προσθέτει το εξής συγκλονιστικό:

«Πείτε μου, ποιος είναι αυτός ο γονιός που θ’ αφήσει το παιδί του αβοήθητο να πεθάνει, όταν μπορεί να σωθεί και να βελτιωθεί η υγεία του.

Υπάρχει θεσμικός ή υπηρεσιακός παράγοντας που θ’ άφηνε το παιδί του να σβήσει;

Υπάρχει ψαράς που θα μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει σ’ αυτά τα έξοδα, που η περιπέτεια της υγείας του παιδιού μου επιβάλλουν, να τα βγάλει πέρα;

Δεν ζητώ ελεημοσύνη, ζητώ τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας!!»

«Πόσο κοστολογείτε την ανθρώπινη ζωή; Πόσες Αναστασίες ακόμα θα χαθούν στο βωμό της τρόικας και των μνημονίων; Ως πότε οι Έλληνες πολίτες θα παλεύουν μόνοι, με τα κύματα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας των ερμηνευτών του νόμου;», ερωτά τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου η Αναστασία να αποκτήσει βιβλιάριο υγείας ώστε να συνεχίσει τη θεραπεία και τις εξετάσεις που απαιτούνται για να κρατηθεί στη ζωή.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΨΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ

Κύριε πρωθυπουργέ, κ.κ. Υπουργοί,

Με ιδιαίτερη λύπη, αγανάκτηση αλλά και πόνο ψυχής αναγκάζομαι να μεταφέρω σε εσάς την κραυγή αγωνίας ενός απεγνωσμένου πατέρα από τη Σάμο, η κόρη του οποίου βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, εγκλωβισμένη στα γραφειοκρατικά γρανάζια και στην ανυπαρξία του Κράτους Πρόνοιας, που κατέρρευσε εξαιτίας των ανάλγητων και εγκληματικών επιλογών της μνημονιακής τρικομματικής σας συγκυβέρνησης.

Η επιστολή του Θωμά Τριανταφύλλου, ψαρά στο επάγγελμα, πατέρα του άτυχου κοριτσιού, ραγίζει καρδιές.

Η κοπέλα εδώ και 6 χρόνια, ούσα άτομο με αναπηρία βρίσκεται τα τελευταία  δύο χρόνια χωρίς ασφάλιση, αφού το ΙΚΑ στο οποίο διέθετε βιβλιάριο, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών υγείας παραπέμποντας στην Πρόνοια. Από την Πρόνοια η οικογένεια ενημερώθηκε ότι δύναται να την ασφαλίσει μετά τα 29 της χρόνια!

Στην επιστολή, που παραδόθηκε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο λογαριασμό μου από τον Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δημοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου, που αφιερώνει τη συγκεκριμένη Ερώτηση στη μνήμη της αδικοχαμένης ΑμΕΑ αδελφής του, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«Προς τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνιο Σαμαρά

Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα  Λυκουρέντζο

Κοινοποίηση σε κάθε αρμόδιο

Χάνω το παιδί μου.

Δεν ζητώ ελεημοσύνη, ζητώ τη λειτουργία του Κράτους Πρόνοιας.

Ονομάζομαι Θωμάς Τριανταφύλλου. Ψαράς στο επάγγελμα κάτοικος Σάμου.

Εδώ και 6 χρόνια παλεύω πέρα από τη θάλασσα με τα κύματα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας των ερμηνευτών του νόμου…

Η 26χρονη σήμερα κόρη μου Αναστασία Τριανταφύλλου κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Θεσ/νίκη παρουσίασε ορμονικές διαταραχές που επηρέασαν έντονα τον ψυχισμό της κι επιπλέον της δημιούργησαν πλείστα προβλήματα υγείας με διαταραχές στην καρδιά, την όραση, το πεπτικό σύστημα, ενώ φλεγμονή της δεξιάς κροταφογναθικής άρθρωσης δυσχεραίνει τη λήψη μάσησης τροφής.

Η Αναστασία ανήκει στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, ενώ για τη θεραπεία της και ιδίως για τη ζωή της απαιτούνται ειδικές εξετάσεις σε πυρηνικά εργαστήρια, όπως επισημαίνεται από τον θεράποντα ιατρό της καθηγητή Παν/μίου Κρασσά Ευθύμιο…

Ως το 24ο έτος της ηλικίας της παρέμενε ασφαλισμένη στην ασφάλιση του ΙΚΑ, κάνοντας χρήση της ασφάλισης της μητέρας της.

Έκτοτε και παρά του ότι επιδείξαμε τα παραστατικά ανικανότητας κι αναπηρίας, η ασφάλιση διεκόπη παραπέμποντάς μας στην Πρόνοια. Μόνο που η Πρόνοια δύναται ν’ ασφαλίσει μετά το 29ο έτος.

Η Αναστασία είναι ανασφάλιστη με τα έξοδα νοσηλείας να ανέρχονται στα 3.000 ευρώ τουλάχιστον μηνιαίως, με τα τρέχοντα στις 4.000 ευρώ, αφού έχει αδυναμία βάδισης, όρασης, επιβάλλεται 24ωρη φύλαξή της, αδυνατεί η μεταφορά της με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο στη Σάμο και πέρα απ’ όλα τα άλλα αυτό το παιδί, λόγω του προβλήματος, δεν κοιμάται ποτέ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.

 Για την ανανέωση της πιστοποίησης αναπηρίας είναι εγγεγραμμένη στα ΚΕΠΑ Θεσ/νίκης μόνο που, σύμφωνα με την ενημέρωση, είναι σε λίστα αναμονής και μάλιστα αφού προηγηθούν κάποιες χιλιάδες…

Αυτά τα 2 χρόνια επωμιστήκαμε οικογενειακά με τη συμβολή συγγενών, φίλων και δανείων τα έξοδα νοσηλείας της…

Όμως δυστυχώς κι όπως είναι λογικό επόμενο πλέον έχουμε αδυναμία κάλυψης από τη μια κι από την άλλη σε καθημερνή βάση τον θεράποντα ιατρό της να μας υπενθυμίζει πως, αν η Αναστασία δεν συνεχίσει τις εξετάσεις και τη θεραπεία, θα πεθάνει το πολύ σε ένα μήνα.

Τα ψυχικά αποθέματα τόσο τα δικά μου άλλο τόσο και της μητέρας της εξαντλήθηκαν από την αναλγησία και ο τοίχος που υψώνεται μπροστά μας σε κάθε επίσκεψη παρέμβαση για τη σωτηρία του παιδιού μας.

Πείτε μου, ποιος είναι αυτός ο γονιός που θ’ αφήσει το παιδί του αβοήθητο να πεθάνει, όταν μπορεί να σωθεί και να βελτιωθεί η υγεία του.

Πείτε μου εσείς, πού να απευθυνθώ για να σώσω τη ζωή του παιδιού μου, που κρέμεται εν πολλοίς σε ένα βιβλιάριο υγείας – διαβατήριο ζωής, που αν δεν κάνω λάθος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ΑΜΕΑ.

Υπάρχει θεσμικός ή υπηρεσιακός παράγοντας που θ’ άφηνε το παιδί του να σβήσει;

Υπάρχει ψαράς που θα μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει σ’ αυτά τα έξοδα, που η περιπέτεια της υγείας του παιδιού μου επιβάλλουν, να τα βγάλει πέρα…

Ζητώ την παρέμβασή σας, όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και θα εξαρτηθεί η ζωή του παιδιού μου από τον τρόπο με τον οποίο το κράτος πρόνοιας θα σκύψει με πρόνοια πάνω του…

Θωμάς Τριανταφύλλου
Κάτοικος Σάμου»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. πρωθυπουργέ και κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου η Αναστασία να αποκτήσει βιβλιάριο υγείας ώστε να συνεχίσει τις εξετάσεις και τη θεραπεία που απαιτούνται για να κρατηθεί στη ζωή;

2.Προτίθεται η Ελληνική Πολιτεία να καλύψει το σύνολο των εξόδων νοσηλείας της κόρης του άτυχου ψαρά από τη Σάμο;

3.Γιατί η Πρόνοια αρνείται να ασφαλίσει την 26χρονη, αφού έχουν ήδη παραδοθεί σε αυτήν από τους γονείς της τα παραστατικά ανικανότητας και αναπηρίας;

4.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρετούντων στα ΚΕΠΑ, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πολύμηνη αναμονή των ΑμΕΑ για παροχή πιστοποίησης αναπηρίας;

5. Πόσο κοστολογείτε την ανθρώπινη ζωή; Πόσες Αναστασίες ακόμα θα χαθούν στο βωμό της τρόικας και των μνημονίων; Ως πότε οι Έλληνες πολίτες θα παλεύουν μόνοι, με τα κύματα της γραφειοκρατίας και της αναλγησίας των ερμηνευτών του νόμου;

6.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα κατανοείτε ότι καταστρηγείτε το άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων»;


Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

17 ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΧΙΟΥ (ΣΥ.ΦΑ.Χ.) ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ




Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα, συνεντεύξεις και σχόλια που γίνονται το τελευταίο διάστημα 17 φαρμακοποιοί της Χίου αισθάνονται την ανάγκη να επικοινωνήσουν μαζί σας για ένα θέμα που τους ταλανίζει. Τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Χίου ( ΣΥ.ΦΑ.Χ ) την εταιρία που αγωνίσθηκαν γι’ αυτή 31 χρόνια, την στήριξαν σε καλές και δύσκολες στιγμές, ήταν το καμάρι τους, προσέφερε τη σιγουριά και την ηρεμία στη δουλειά τους και αυτό γιατί ήξεραν ότι πάντα θα ήταν ετοιμοπόλεμοι, θα εξασφάλιζαν τα φάρμακα ακόμα και τα πιο ακριβά και δυσεύρετα στους ασθενείς τους. Δυστυχώς αυτή η εταιρεία δεν υπάρχει πια και αυτό γιατί :
1)      Δόθηκαν δάνεια εν αγνοία των μετόχων, χωρίς αποφάσεις του ΔΣ και χωρίς λογιστικές εγγραφές.
2)      Έγιναν λάθος χειρισμοί ( επιδότηση ακινήτου λιγότερο από τα μισά που είχαν εκτιμηθεί ) οι οποίες ζημίωσαν την εταιρία χωρίς να ζητηθούν ευθύνες.
3)      Προμηθεύονταν φάρμακα όχι από τις εταιρίες αλλά από τον ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ. με τελική ζημία.
4)      Κατά τους ορκωτούς λογιστές υπήρξε άνοιγμα στη χρήση 2011 ύψους 450.000 €.
5)      Κατά τους ορκωτούς λογιστές παραλήφθηκαν στον ισολογισμό του 2011 ορισμένα οικονομικά στοιχεία με αποτέλεσμα ο ισολογισμός να είναι πλασματικός και κατά συνέπεια η συνεταιριστική μερίδα πλασματική.
6)      Παραποιήθηκαν πρακτικά Γ.Σ.
7)      Με αιφνίδιους χειρισμούς η διοίκηση έκλεισε τη φαρμακαποθήκη και παραιτήθηκε χωρίς να συγκαλέσει Γ.Σ., χωρίς να φροντίσει για τη διάδοχη κατάσταση, χωρίς να κλείσει τα λογιστικά βιβλία του 2012 και κρατώντας παράνομα τα κλειδιά εμπόδισε τη λειτουργία της.
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι φαρμακοποιοί της Χίου ( μέτοχοι και μη ) προκειμένου να στηρίξουν το συνεταιρισμό και χωρίς να τους έχει παρουσιαστεί η πραγματική δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρίας προκατέβαλαν για τις αγορές τους από 20.000 € έως 60.000 € έκαστος τα οποία με το αιφνίδιο κλείσιμο του ΣΥ.ΦΑ.Χ. έχασαν. Για δε το έτος 2013 δεν έχουν καμία υπεύθυνη ενημέρωση. Επιπλέον παρά τις προσπάθειες των φαρμακοποιών δέκα εργαζόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο και οι κάτοικοι ενός ακριτικού νησιού έμειναν χωρίς την ασφάλεια της φαρμακαποθήκης. Κλείνοντας δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση κάθε αρμόδιας αρχής προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ


Κακούλας Ελευθέριος
Τσατσαρώνη Μαρίκα
Χαμέτης Λεωνίδας
Χαμέτη Δέσποινα
Χατζηδάκης Ιωάννης
Κοκκινάκη Κατίνα
Μάππας Κωνσταντίνος
Σαμωνάς  Ευάγγελος
Χάρλας Ευστράτιος
Μιχαλιός Ιωάννης
Σόδη  Αικατερίνη
Κοκκινάκης Δημήτριος
Βασιλάκης Αγαπητός
Κάβουρα Ειρήνη
Σκρινή Μυρώπη
Γιακούμα Αναστασία
Δαμαλά Ελένη


ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΝΔΡΑ ΣΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ

Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες 24/04/2013, η Λιμενική Αρχή Χίου, για εντοπισμό ανδρός χωρίς τις αισθήσεις του, εντός Ι.Χ.Ε. οχήματος το οποίο ήταν ακινητοποιημένο εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Χίου. Άμεσα ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου Σκυλίτσειο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής. Πρόκειται για ημεδαπό ηλικίας 86 ετών. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

 http://chiosport.blogspot.com

TA ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΤΑΝΤΑΡΤΣ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ , ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΕΟΝ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η "Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου" στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, με θέμα την πανευρωπαϊκή καμπάνια "Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού". Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπου επιχειρήθηκε ιδιωτικοποίηση, ενώ κεντρικός εισηγητής ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή του νερού για τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων κοινωνιών, της βιοποικιλότητας, της γονιμότητας της γης αλλά και στις ευεργετικές συνέπειες του για το μικροκλίμα κάθε περιοχής. 
 «Η χρήση του είναι απαραίτητο συστατικό όλων των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας, ενώ ως ο πιο διαδεδομένος στον πλανήτη διαλύτης, ενσωματώνει αναγκαίες ουσίες και ιχνοστοιχεία για την υγεία και την ευεξία οργανισμών και οικοσυστημάτων. 
Το νερό είναι κοινή μας περιουσία, ο ορισμός του Δημόσιου Συμφέροντος. Κατά συνέπεια δεν μπορεί η διαχείριση του να είναι προνόμιο ή κτήμα οποιουδήποτε. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να εκληφθεί ως "εμπόρευμα". Γιατί η "εκμετάλλευση" καθιστά πανίσχυρους όσους το "διαχειριστούν", έναντι όλων των υπολοίπων, αφού από την παρουσία του νερού κρίνεται η ίδια η επιβίωση τους. Ο Δημόσιος χαρακτήρας του νερού είναι και ζήτημα Δημοκρατίας. 
Το νερό είναι ανανεώσιμος πόρος, αλλά όχι ανεξάντλητος. Προσέχουμε για να έχουμε... Κάθε μη χρηστή διαχείριση του, από την κατάχρηση, την υπεράντληση, τις απώλειες των δικτύων, τη μη επαναχρησιμοποίηση του (για μη πόσιμες χρήσεις), μπορεί να αποβεί μοιραία. Απαραίτητη είναι η διασφάλιση της αειφορίας του πόρου και όχι το "άρμεγμα". Μ' αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να προκύψει κερδοφορία σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ή αν προκύψει, κάτι στραβό υπάρχει στη διαχείριση του. 
Το νερό, πέρα από την επάρκεια κρίνεται και από την ποιότητα του. Μέσω αυτού, μολυσματικές ή τοξικές ουσίες μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα, με επιπτώσεις τόσο στη Δημόσια και ατομική Υγεία, όσο και στην ίδια την τσέπη μας. Δεν είναι λοιπόν μόνο το ζήτημα μιας δίκαιης τιμολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι και οι ζημιές και επιπτώσεις που δευτερογενώς προκαλούνται.
Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι πέρα και έξω από κάθε ορθολογική προσέγγιση. Είναι δοκιμασμένος παραλογισμός, με απτά αρνητικά αποτελέσματα και συνέπειες που άφησε όπου επιχειρήθηκε. 

Ας μην ξαναανακαλύψουμε τον τροχό... Ας δώσουμε όλο το βάρος στην αειφορική επάρκεια και ποιότητα του. Με το νερό, την ίδια τη ζωή μας δεν παίζουμε...»

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τόνισε: "Αν θέλουμε το όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού να μη μείνει στο συμβολικό επίπεδο, χρειάζεται να πιέσουμε για υψηλότερα στάνταρς στην αειφορική διαχείριση του, στην ποιότητα των δικτύων και στην εκτεταμένη επανάχρηση υδάτινων πόρων σε μη πόσιμες χρήσεις. Άλλωστε όπου προέκυψε ζήτημα ιδιωτικοποίησης, στηρίχτηκε σε παθογένειες". 
Από τη συγκέντρωση προέκυψε ψήφισμα, το οποίο θα κατατεθεί ως έναυσμα προς συζήτηση στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ



Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από το Υπουργείο Εξωτερικών, παρατείνεται η διάρκεια εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος για έκδοση βίζας σε προερχόμενους από τα Τουρκικά παράλια επισκέπτες, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου 2013. Μάλιστα σαν αποτέλεσμα των πάγιων αιτημάτων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, των φορέων και των επαγγελματιών τουρισμού στα νησιά μας, εξασφαλίστηκε η μείωση κοντά στο 50% του κόστους της χορηγούμενης θεώρησης στους Τούρκους επισκέπτες, δηλαδή από τα 60 ευρώ στα 35 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι με την εφαρμογή του προγράμματος, η βίζα που θα χορηγείται στο λιμάνια των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, προβλέπεται να ισχύει για δυο επισκέψεις, καθώς και για συνολική παραμονή έως και 15 ημερών.

Ο Περιφερειάρχης μετά από την εξέλιξη αυτή δήλωσε: «Θεωρώ ότι μετά από τις προσπάθειες ετών, των φορέων του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτυγχάνεται κατά την τελευταία διετία η ουσιαστική απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών εισόδου και παραμονής των Τούρκων επισκεπτών μας στα νησιά μας. Με τη μείωση δε και του κόστους της έκδοσης της βίζας που επετεύχθη, δικαίως δημιουργείται η προσδοκία για μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τα απέναντι τουρκικά παράλια το καλοκαίρι που μας έρχεται. Σε μία περίοδο κρίσης, ο τουρισμός δύναται να δώσει σημαντική ανάσα στην οικονομία των νησιών μας και πιστεύω ότι στο μέλλον μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για τους εν δυνάμει επισκέπτες μας από την Τουρκία».  

EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ "ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


          Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η πρωτοβουλία για τον ερχομό του πλοίου «Arthur M. Huddell» στην Ελλάδα και τη μετατροπή του σε πλωτό Μουσείο, με το όνομα «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» είναι αξιέπαινη, καθώς συμβάλλει στην ανάδειξη της πλούσιας ναυτικής παράδοσης της χώρας μας και στην προβολή της, ώστε να μαθαίνουν οι νέες γενιές και να θυμούνται με συγκίνηση οι παλιοί μας ναυτικοί, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα, σφυρηλατώντας με τη δουλειά μιας ζωής το μεγαλείο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.
Η Χίος, ένας από τους σημαντικότερους ναυτότοπους της Ελλάδας, επάνδρωνε επί δεκαετίες τα πλοία της ελευθερίας, συνδέοντας αδιάσπαστα τη μοίρα και τη ζωή του νησιού με τη θάλασσα και γράφοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ναυτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Γι’ αυτό και παρακαλούμε να δώσετε στη Χίο την ευκαιρία να υποδεχθεί στο λιμάνι της το ιστορικό πλοίο και στους ναυτικούς που υπηρέτησαν τα liberty ships την ευκαιρία να δείξουν στα εγγόνια τους πώς ταξίδευαν στους ωκεανούς, μεταφέροντας την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου με τα πλοία αυτά.
Η Χίος και οι ναυτικοί της δικαιούνται αυτή την τιμή. Για εμάς είναι σημαντικό να προβάλουμε την παράδοση του τόπου στα ναυτικά επαγγέλματα και θεωρούμε ότι η έλευση του πλοίου θα γεμίσει συγκίνηση και υπερηφάνεια τους παλαίμαχους ναυτικούς μας, αλλά θα αποτελέσει επίσης έμπνευση για τις νεότερες γενιές, ώστε να εργασθούν για τη διατήρηση του μεγαλείου της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου είναι στη διάθεσή σας, ώστε να διευκολύνει με κάθε τρόπο την επίσκεψη του πλοίου.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ : ΔΕΝ ΑΠΟΛΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ



Τη διαβεβαίωση οτι με τη ρύθμιση που πρόκειται να ενταχθείστο πολυνομοσχέδιο δεν απολύονται οσοι εχουν δικαιωθει κατα την εκδικαση των ασφαλιστικων μετρων, δινουν μεσω της αυτοδιοικησης συνεργατες του υπουργου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Συγκεκριμένα, οπως διαβεβαιώνουν,  με τη ρυθμιση που εχει εισηγηθεί ο κ. Μανιτακης, οσοι δημόσιοι υπάλληλοι και κυρίως συμβασιούχοι δικαιώνονται κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων  επιστρέφουν κανονικά στις θέσεις τους και δεν απολύονται.
«Αυτό δεν αλλάζει. Το νέο στοιχείο που προκύπτει απο την ρύθμιση είναι ότι τίθεται ενα χρονικό όριο 6 μηνών για την εκδίκαση της κυριας αγωγης», αναφερουν οι συνεργατες του υπουργού.
Κι αυτό γίνεται, όπως λένε στην aftodioikisi.gr, διότι μέχρι τώρα παρατηρουνται τεράστιες καθυστερησεις που οφείλονται τόσο στην δικαιοσύνη όσο και στις συνεχεις αναβολές που ζητουν οι εργαζόμενοι μέσω των συνηγόρων.
Σε ερώτηση μας αν «ο υπάλληλος θα απολυθεί εαν η αγωγή δεν εκδικαστεί στο εξαμηνο»" οι συνεργατες του υπουργού τονιζουν οτι δεν υπάρχει κίνδυνος απομάκρυνσης του αφού η ρυθμιση υπάρχει και ειναι υποχρεωση της δικαιοσυνης να εκδικάσει την υπόθεση μεσα στο χρονικό αυτό διάστημα.
aftodioikisi.gr

ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ : ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



«Δεν έχω δει ολόκληρο το σχέδιο Μανιτάκη. Είμαι αντίθετος σε κάθε ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις, έστω και προσωρινού χαρακτήρα».
Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκυψει απο χθες το βράδυ και αφορά στην ρυθμίση την οποία προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και η οποία προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια.
Ηδη απο χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Ρουπακιώτης εμφανιζόταν ενοχλημενος με την ρυθμιση και δήλωνε σε συνομιλητές του ότι δεν θα υπογραψει.
Πάντως, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Χατζησωκράτης μιθλώντας στο MEGA τόνισε ότι «δεν υπάρχει διάταξη την οποία θα φέρει ο κ. Μανιτάκης» αλλά ένα «σχέδιο το οποίο το κουβεντιάζουν οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης».
«Κατά συνέπεια πρέπει να περιμένετε μέχρι το βράδυ την διάταξη, πως ακριβώς θα έχει. Γιατί πραγματικά θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν υπάρξει με διατυπώσεις», συμπλήρωσε.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως μέτεδωσε το ίδιο κανάλι, ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Μπαλτάκος μίλησε τόσο με τον κ. Μανιτάκη όσο και με τον κ. Ρουπακιώτη και η εικόνα που έχει το μέγαρο Μαξίμου είναι ότι και οι δυο υπουργοί επιμένουν στη θέση τους, ενώ φέρεται να υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του πρωθυπουργού με τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ώστε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ να παρέμβει και να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα και να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή σήμερα.
aftodioikisi.gr

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ


«Λουκέτο» στους δήμους για 24 ώρες αποφάσισε να βάλει αύριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας σε ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισε να κυρηξει 24ωρη απεργία για τους συμβασιουχους στους δήμους και σταση εργασίας απο τις 11.3ο έως την λήξη της βάρδιας για τους υπόλοιπους εργαζομενους.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίση η οποία προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια.
Για την συγκεκριμενη ρύθμιση ο  υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έχει δηλώσει ότι την αντιθεση του «σε κάθε ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις, έστω και προσωρινού χαρακτήρα».
aftodioikisi.gr

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΧΙΟΥ


Εγκρίθηκε και δεσμεύτηκε  από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  δαπάνη για την ενίσχυση  των ασθενέστερων ΚΤΕΛ της χώρας ύψους 1,5 εκ. Ευρώ, με απόφαση του Υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη που υπογράφηκε στις 22.04.2013
Από το ποσό αυτό αναμένεται να επιχορηγηθούν και τα ΚΤΕΛ, αστικό και υπεραστικό, της Χίου.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ :"ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"




Το θέμα της συζήτησης γίνεται ολοένα και πιο επείγον στις χώρες, που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, καθώς οι νέοι είναι τα πιο ευάλωτα θύματα της τρέχουσας κρίσης.
Αλλά αναρωτιέμαι: αυτό είναι ένα πρόβλημα της σημερινής νέας γενιάς, που προκλήθηκε από κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή αδυναμίες δικές τους; Φυσικά, η απάντηση είναι όχι. Η νέα γενιά σήμερα είναι η πιο μορφωμένη, η πιο καταρτισμένη και η πιο δια-δικτυωμένη ευρωπαϊκή νέα γενιά που υπήρξε ποτέ. Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει σε αυτό.
Τότε, γιατί αντιμετωπίζουμε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων; Γιατί οι νέοι έχουν προβληματική πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα;
Γνωρίζω ότι η απάντηση δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Σχετίζεται με τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές δομές και τις δομές λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών χωρών. Και οι δύο εισηγητικές εκθέσεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα με έναν θετικό τρόπο.
Κατά συνέπεια, υπό τις παρούσες διεθνείς συνθήκες, θα ήταν αποτελεσματικό αν αυτό το  νέο ζήτημα αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο; Πιστεύω ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε συγκεκριμένα διεθνή και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τα ζητήματα των νέων, με ένα πιο ολοκληρωμένο, συστηματικό και παραγωγικό τρόπο.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα που προκύπτει για τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (NEETS).
Όσον αφορά την εκπαίδευση, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για την προετοιμασία των μαθητών, ώστε να γίνουν μέρος ενός εργατικού δυναμικού υψηλής ειδίκευσης, αλλά ότι έχει επίσης μια αξία από μόνη της. Η εκπαίδευση πρέπει να αποσκοπεί στην προαγωγή των ανθρώπινων ταλέντων και της δημιουργικότητας, καθώς και να συμβάλει στην προσωπική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας για συμμετοχή στην πολιτιστική, κοινωνικό-οικονομική και πολιτική ζωή της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι ο ρόλος της άτυπης εκπαίδευσης, καθώς και της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε παιδί που ζει στην Ευρώπη, πρέπει να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς των γονέων τους στη χώρα.
Επιπλέον, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να ενισχύσουν τους θεσμούς συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέας Γενιάς, τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Νέων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελούν αξιοσημείωτα παραδείγματα μιας τέτοιας διαδικασίας.
Συνοψίζοντας, αγαπητοί συνάδελφοι, υποστηρίζω πλήρως την πρόταση για ορισμό Ειδικού Συνηγόρου του Συμβουλίου της Ευρώπης, με καθήκον να παρακολουθεί την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, καθώς και να προωθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα των νέων.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ "ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, ΝΗΡΕΑ" ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (ΔΗΜΟΤ.ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜ.ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ) : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ





Για πολλοστή φορά η Δημοτική αρχή του δήμου Χίου και ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Λαμπρινούδης, απέδειξαν  ότι παίζουν το ρόλο του «λαγού» προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας  ενάντια στα συμφέροντα των δημοτών και τις ανάγκες τους.
Με αλαζονεία και γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους κατοίκους της Λαγκάδας,  της Συκιάδας και των Καρδαμύλων, τους συνδικαλιστές του εμπορικού συλλόγου  και του Εργατικού Κέντρου που παρευρίσκονταν, αρνήθηκαν  πεισματικά να προταχθούν τα θέματα που τους ενδιέφεραν.
Συγκεκριμένα, αρνήθηκαν να προταχθούν τα θέματα  της επέκτασης του καταστήματος «Αφοι Βερόπουλοι» , της  για άλλη μια φορά αδειοδότησης της χερσαίας επέκτασης  του «Νηρέα , μετά από τη θαλάσσια και της αλλαγής των χαρατσιών της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΧ, ώστε να αντέξουν μέχρι τέλους οι παρευρισκόμενοι, που αναγκάστηκαν από τις 6μμ να μείνουν μέχρι τις 12:30!
Ως «προσωπάρχες» των μεγαλοεπιχειρηματιών, υπό το βλέμμα του παριστάμενου κ. Βερόπουλου και του εκπροσώπου του και με αντίστοιχες τοποθετήσεις ο Δήμαρχος  και ορισμένοι σύμβουλοί του (κ. Β . Μυριαγκός), εξήραν το ρόλο της επιχειρηματικότητας, τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν και τους αναγόρευσαν στους σύγχρονους σωτήρες  εν μέσω της κρίσης.
Ποιους;;; Αυτούς που δημιούργησαν την κρίση, που φυγάδευσαν στην Ελβετία πάνω από 600 δις ευρώ,  που ρουφούν το αίμα του ελληνικού λαού δεκαετίες τώρα με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις.
            Ο δήμαρχος μάλιστα σε μια προσπάθεια πλήρους γονυκλισίας   κατέληξε, ότι στο τέλος «θα μείνουν μόνο οι γραφικοί δημόσιοι υπάλληλοι», ξεχνώντας ότι μέχρι τις 2πμ απασχολούσε υπερωριακά, απλήρωτους επί της ουσίας, δημόσιους υπαλλήλους και ότι χωρίς αυτούς τους «γραφικούς» δεν θα μπορούσε να κάνει το παραμικρό έργο!
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής συσπείρωσης, χωρίς αυταπάτες και διαχειριστικές λογικές όπως αυτές που εκφράστηκαν  από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, περί ελέγχου και περιορισμού της εταιρείας «Βερόπουλοι», απέδειξαν ότι η λογική της πλουτοκρατίας είναι να επεκτείνεται και να γιγαντώνεται, πατώντας πάνω στον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζομένων. Άλλωστε , όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας,  την άδεια την έχουν πάρει ήδη από το πολιτικό προσωπικό της συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
 Με συγκεκριμένα στοιχεία αποκάλυψαν , ότι η εταιρεία «Βερόπουλοι» είναι από τις πρώτες που ξεκίνησαν τις μειώσεις μισθών σε πρώτη φάση το 2010 κατά 12%, αυτή που εφαρμόζει τα ελαστικά ωράρια , ατομικές συμβάσεις, «φτιαχτά» από την ίδια εργοδοτικά σωματεία, αυτή πού έχει καταντήσει τους εργαζόμενούς της λάστιχο να τρέχουν από το ένα πόστο στο άλλο.  Φυσικά, αφού κερδοφόρησε στην πλάτη τους-μείωση λειτουργικού κόστους το ονομάζει- επενδύει και επεκτείνεται!  Αποτέλεσμα  είναι μετά από αυτά να ακολουθήσουν και οι ντόπιοι κεφαλαιούχοι, συνθλίβοντας τα μικρομάγαζα και τους εργαζόμενους σ’ αυτά.
Αυτούς υπερασπίζεται κάθε στιγμή η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος!  Γι αυτό και με διθυράμβους έδωσε κατά πλειοψηφία την άδειά της μαζί με την αξιωματική αντιπολίτευση, γι αυτό και έτρεξε για άλλη μια φορά να κάνει τα χατίρια της εταιρείας «Νηρέας», γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τη φωνή των Συκιαδιωτών και Λαγκαδούσων, που τους χαρακτήρισε μειοψηφία, αν και παρευρισκόταν η ίδια η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και μετέφερε την ομόφωνη άποψή του.
Την ίδια  επιχειρηματική λογική έδειξε και στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ, αφού κι εκεί αρνήθηκε  να συνταχθεί με την ομόφωνη  πρόταση του  προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος Καρδαμύλων, αρνήθηκε και πάλι τις προτάσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για κατάργηση του ειδικού τέλους σε όλους τους λογαριασμούς του δήμου Χίου, για μετατροπή της σε υπηρεσία ύδρευσης με εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ως προσωπικό του δήμου.
Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, απευθυνόμενοι σε όλους  και στους καπιταλιστές που παρευρίσκονταν και στο πολιτικό τους προσωπικό  κατέληξαν, ότι όσο οι εργαζόμενοι και ο λαός μας συνδέουν τις τύχες τους και τη ζωή τους με τα αφεντικά, όσο αποδέχονται να ζουν από τα ψίχουλα του τραπεζιού τους και δε σηκώνουν το ανάστημα τους, όσο δεν υψώνουν τη φωνή τους με το σύνθημα, «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», τόσο όλοι αυτοί θα τους τσαλαπατούν, θα τους κοροϊδεύουν ασύστολα, θα υφαρπάζουν την ψήφο τους για να τους χλευάζουν μετά και να συντάσσονται με την πλουτοκρατία.
Γι αυτό και απαιτείται παντού να χτιστεί η λαϊκή συμμαχία των αδικημένων , το κολασμένων αυτής της ζωής και για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις τους και για να τους ανατρέψει , χτίζοντας μια ζωή χωρίς τα παράσιτα της πλουτοκρατίας, με τον πλούτο να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν και έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των παραφυάδων του.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση τους καλούμε να παλέψουν μαζί μας, σ’ αυτή τη δύσκολη πορεία,  τους καλούμε να συμπορευτούμε ενάντια και στη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ή όποια άλλη λύση ξαναζεσταμένης «κυβερνώσας αριστεράς», αλλά και ενάντια   στους ντόπιους επιμελείς εκφραστές αυτών των πολιτικών όπως η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος της.
Οι μάσκες καθημερινά πέφτουν και το δεν ήξερα δε γνώριζα δεν έχει πλέον θέση!!!

"ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΟΥ"



Με καταργούν γιατί κάποιοι ενοχλούνται από το έργο μου
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ
Γ.Ε.Δ.Δ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
“Άδικα κατηγορούμαι από τον κ. Mανιτάκη”
Κύριε Γενικέ, με τις διαδικασίες της αξιολόγησης στο Δημόσιο να κορυφώνονται και τους «επίορκους» υπαλλήλους να απολύονται, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές μας, η αριθμολογία σχετικά με το πόσοι είναι αυτοί, ποικίλλει. Εσείς, με τις υποθέσεις που έχετε ασχοληθεί και τα στοιχεία που διαθέτετε, για πόσους υπαλλήλους έχετε στείλει αναφορές στα Πειθαρχικά Συμβούλια;
Αρχικά για την διαδικασία μου ζητήθηκε από τον Υπουργό Δ.Μ.&Η.Δ., κ. Αντώνη Μανιτάκη, να παραδώσω ό,τι στοιχεία είχα, σχετικά με έρευνες εις βάρος δημοσίων υπαλλήλων. Τα μόνα στοιχεία που εμείς είχαμε ήταν οι τελικές παραπομπές στα ποινικά δικαστήρια από τον εισαγγελέα. Του έστειλα, λοιπόν, 2.141 υποθέσεις για τα έτη 2007 - 2013, για τα τελευταία έξι χρόνια δηλαδή.
Αυτές ξεκαθάρισαν, έπειτα από επεξεργασία στο Υπουργείο Δ.Μ.&Η.Δ., βρέθηκε δε, ότι οι παραπάνω υποθέσεις αφορούν σε πρόσωπα πλέον των 1.300 υπαλλήλων, καθώς κάποιοι υπάλληλοι είχαν εις βάρος τους παραπάνω από μια παραπομπή. Κατόπιν τούτου, ανατέθηκε στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. (Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης) η εξακρίβωση του σταδίου για κάθε μια από τις παραπομπές, κάτι που ερευνάται αυτή την περίοδο.
Επ’ ευκαιρία θέλω να απαντήσω στην κατηγορία που μου απηύθυνε ο κ. Μανιτάκης, ότι δεν του έστειλα τα εν λόγω στοιχεία πλήρως αξιολογημένα. Η αλήθεια είναι, πως δεν μπορούσα να του στείλω τίποτα άλλο. Αυτά είχα, αυτά και έστειλα. Ας μην ξεχνάμε, ότι αυτή η έρευνα είναι μια ζωντανή διαδικασία, που ανανεώνεται και εμπλουτίζεται κάθε ημέρα. Δεν μπορώ να ξέρω σε ποιό ποινικό στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις. Πάντως, αμφιβάλλω εάν έχει τελεσιδικήσει καμία, καθώς με την βραδύτητα που χαρακτηρίζει την Ελληνική Δικαιοσύνη, το μικρότερο διάστημα, που μπορεί να δικαστεί μια υπόθεση, είναι στα έξι χρόνια.
Για να επανέρθω στο ερώτημα, έχουμε λοιπόν 1.300 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, κατ’ αρχήν, πρέπει κανονικά να τεθούν σε κινητικότητα, λόγω ποινικών παραπομπών. Όμως αυτό δεν είναι το νούμερο όσων εκείνων θα βρεθούν εκτός Δημοσίου, καθώς δεν ξέρουμε, αυτή τη στιγμή, πόσοι τελικά θα κριθούν ένοχοι και πόσοι αθώοι. Υπολογίστε δε, ότι πάρα πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη βγει στη σύνταξη ή έχουν παραιτηθεί. Άρα, εξετάζονται εκείνοι που βρίσκονται εν υπηρεσία και διερευνάται σε ποιό ποινικό στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις τους, καθώς εάν έχουν απαλλαγεί, πρέπει αυτομάτως να τεθούν εκτός λίστας «επίορκων». Μετά από αυτό το μεγάλο ξεκαθάρισμα θα προκύψει και ο τελικός αριθμός.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι είναι αυτοί που μένουν στη «λίστα», διότι η διαδικασία έρευνας είναι συνεχώς σε εξέλιξη.
Άρα αυτά που γράφονται, λέγονται ή δημοσιεύονται περί εκτιμώμενου αριθμού «επίορκων» υπαλλήλων δεν ισχύουν;
Για μένα όχι, σε καμία περίπτωση. Άλλωστε η λέξη «επίορκος» είναι ολίγον νεολογισμός. Εάν ψάξεις τον Ποινικό Κώδικα, δεν υπάρχει πουθενά ο συγκεκριμένος όρος. Τον ανακάλυψε ο Νόμος 4093 του 2012, ο οποίος όρισε, ότι οι «επίορκοι» θα τεθούν σε κινητικότητα, ταυτόχρονα προσδιορίζοντάς τους. Επίορκοι λοιπόν, θεωρούνται όσοι εμπίπτουν σε δώδεκα πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα…
Όμως, ο εν λόγω Νόμος δίνει ένα εύρος στην έννοια του επίορκου. Αναφέρει, για παράδειγμα, την «εξω-υπηρεσιακή διαφθορά» ή την «αξιόμεμπτη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας». Εκεί σηκώνει πολύ επεξήγηση, δηλαδή εάν τσακωθείς με τη γυναίκα σου ή προκαλέσεις ένα τροχαίο ατύχημα είναι «αξιόμεμπτη συμπεριφορά»;
Υπάρχει, λοιπόν, πρόβλημα ερμηνείας, πολλοί δε Προϊστάμενοι Δημόσιων Υπηρεσιών, με πρώτους τους Δήμαρχους, ανησυχούν για το πώς θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοί τους και ποιοί θα βρεθούν με παραπτώματα σε αυτά που ορίζει ο Νόμος για να βγουν σε «κινητικότητα».
Με όλα αυτά όμως, διάχυτη είναι η ανησυχία στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, για το πόσοι τελικά θα βρεθούν εκτός Δημοσίου, ενώ παράλληλα, φοβούνται -ίσως και δικαιολογημένα- ότι για το παραμικρό θα χαρακτηρίζονται «επίορκοι». Ποιά είναι η θέση σας;
Άποψή μου είναι ότι, σε «κινητικότητα» πρέπει να μπουν όσοι ρητά εμπίπτουν στα παραπτώματα που ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, για παραπτώματα περί την υπηρεσία. Ο Ποινικός Κώδικας έχει ολόκληρο κεφάλαιο που περιγράφει ακριβώς τί θεωρείται τέτοιο παράπτωμα. Όσοι έχουν υποπέσει σε κάποιο από αυτά, οπωσδήποτε πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο. Όμως για «αξιόμεμπτη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο τί θα αξιολογηθεί, π.χ. εάν ο υπάλληλος είναι χρήστης ή έμπορος ναρκωτικών ή φονεύσει, τότε ναι, να φύγει. Αντίθετα, για «ελαφρά» αδικήματα, που στο Πειθαρχικό Συμβούλιο επισύρουν μικρές ποινές, δε νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει «κινητικότητα».
Πάντως οι κρίσεις των «επίορκων», αθωωτικές ή καταδικαστικές, έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα τη γκρίνια και τον εκνευρισμό στις συνεννοήσεις Τρόικας-Κυβέρνησης. Γιατί αυτή η καθυστέρηση;
Για να αντιληφθείτε τους αριθμούς, κάθε χρόνο γνωστοποιούνταν στην Υπηρεσία μας, 2 με 2,5 χιλιάδες αποφάσεις από Πειθαρχικά Συμβούλια, οι οποίες άλλες είναι απαλλακτικές, άλλες καταδικαστικές. Σε αυτές, σε μεγάλο αριθμό -περίπου σε 200 το χρόνο- ασκούσα ένσταση.
Τον Μάρτιο του 2012, με το Νόμο 4057, μου αφαιρέθηκε η εν λόγω αρμοδιότητα. Κατόπιν αυτού, δεν μπορώ να ξέρω ποιές υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί -αφού δεν εμπλέκομαι στη διαδικασία- και ποιές έχουν τελεσιδικήσει πειθαρχικά. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι, με τον ίδιο Νόμο, προβλέφθηκε ότι η αρμοδιότητα μού αφαιρείται, επειδή τα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια για τους δημόσιους υπάλληλους θα στελεχωθούν από δικαστές. Μόλις τώρα, όμως, άρχισαν να λειτουργούν, μολονότι ο Νόμος όριζε ότι έπρεπε να συγκρατηθούν από τον Ιούνιο 2012… και δεν ξέρω εάν έχουν στελεχωθεί και λειτουργούν όλα. 
Τώρα, ο λόγος της καθυστέρησης είναι απλός, η Ελληνική γραφειοκρατία. Για να τοποθετηθεί ένας δικαστής σε Πειθαρχικό Συμβούλιο πρέπει να υπάρξει σχετική Απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να στείλει ο αρμόδιος Υπουργός αίτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο δε Υπουργός Δικαιοσύνης να υποβάλλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να ορίσει ποιός δικαστής θα τοποθετηθεί και πού.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο αρμόδιος σε αυτή την περίπτωση Υπουργός, κ. Μανιτάκης, δεν είχε ξεκινήσει τη διαδικασία προς στελέχωση, στη συνέχεια ήρθαν και οι γνωστές αποχές των δικαστών, οπότε φτάσαμε τώρα να συστήνονται τα Συμβούλια...
“Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο «πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων σκόπιμα για να μην μπουν αργότερα σε διαδικασία κινητικότητας”
 Εάν εσείς είχατε ακόμα ρόλο και λόγο στην αρμοδιότητα της κρίσης των δημοσίων  υπαλλήλων, πιστεύετε ότι η διαδικασία θα είχε επιταχυνθεί, δηλαδή;
Πιστεύω ότι θα είχαμε ξεκαθαρίσει μεγάλο αριθμό των εκκρεμών υποθέσεων. Θα συνέχιζαν να έρχονται οι Πρωτοβάθμιες Αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων, από τις οποίες οι σοβαρές θα έφευγαν ταχέως για το Δευτεροβάθμιο Όργανο. Προσέξτε δε, τί έγινε, ελέω της καθυστέρησης του μετασχηματισμού των Πειθαρχικών Συμβουλίων, που ενώ θα έπρεπε εδώ και έναν χρόνο να στελεχωθούν από δικαστικούς, συνέχιζαν σε αυτό το διάστημα να λειτουργούν με την παλιά σύνθεση (συνδικαλιστές, συνάδελφοι των διωκόμενων) και, βέβαια, χωρίς έλεγχο από εμένα, καθώς είχε σταματήσει η γνωστοποίηση των αποφάσεων στην υπηρεσία μας, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο «πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων και πολλοί επίορκοι απηλλάγησαν επί σκοπώ!Για να μην μπουν αργότερα σε «κινητικότητα»!
Άρα, μπορεί πολλοί από όσους έχουν παραπεμφθεί στην Ποινική Δικαιοσύνη να έχουν απαλλακτικές αποφάσεις από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Δυστυχώς, εφόσον δεν έχω ρόλο πλέον στη διαδικασία, δεν ξέρω πόσοι. Το ξεκαθάρισμα αυτής της εικόνας έχει περάσει σε Υπηρεσία του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. Δεν μπορώ να πω πότε θα καταφέρει να  καταγράψει την κατάσταση, αμφιβάλλω όμως ότι θα προλάβει να το κάνει στο διάστημα που ζητά η Τρόικα. Εκείνο όμως που πρέπει να τονίσω είναι ότι, συνεχώς μετά την ψήφιση του ν. 4014/2012 διακήρυττα “urbisetorbis” με κάθε μέσο την ανάγκη να μου δοθεί εκ νέου η αρμοδιότητα για την άσκηση των ενστάσεων και την επιτάχυνση των ποινικών και πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος των «επιόρκων» υπαλλήλων.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
“Τρεις Υπουργοί Εσωτερικών, με νομοθετικές ρυθμίσεις τους, έβαλαν στο αρχείο ατασθαλίες και σπατάλες Δημάρχων”
Κύριε Γενικέ, στο «κομμάτι» Αυτοδιοίκηση, τώρα. Συχνά-πυκνά, βλέπουμε Δήμους κυρίως, πρώην Νομαρχίες και νυν Περιφέρειες να «φιγουράρουν» στην κορυφή της «λίστας της διαφθοράς». Τα Συλλογικά Όργανα της όμως, κάνουν λόγο για «στοχοποίηση» ή ακόμη και για «φαρσοκωμωδία». Ποιά το σχόλια σας σ’ αυτές τις θέσεις;
Θα απαντήσω με αυτό που είπε ο Ζορζ Κλεμανσό, σε μια συζήτηση στη Γαλλική Βουλή, για την κατάργηση της θανατικής ποινής: «Συμφωνώ να καταργηθεί η θανατική ποινή, αρκεί όμως την αρχή να κάνουν οι δολοφόνοι»...
Κάθε αιρετός-υπεύθυνος πολίτης, πρέπει, όχι απλώς να δέχεται, αλλά και να καλοδέχεται τον έλεγχο και να μην διαμαρτύρεται. Σαφώς οι κατηγορίες δεν μπορούν να πιάνουν τους πάντες. Υπάρχουν και καλοί δήμαρχοι. Όμως για αυτούς που υπάρχουν καταγγελίες πρέπει και να ερευνηθούν και να επιβληθούν οι ποινές όπου διαπιστωθεί παράπτωμα.
Σχετικά με τους ελέγχους, δύο είναι οι κατευθύνσεις, η ποινική ευθύνη και η παραπομπή στα δικαστήρια (πρόσφατο το παράδειγμα του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης), αλλά και ο πειθαρχικός έλεγχος. Εκεί δυστυχώς υπάρχει σωρεία απαλλαγών, για πολλούς λόγους.  Κυρίως, ώσπου να παραπεμφθούν έχει λήξει η θητεία τους, οπότε σταματά και η πειθαρχική ευθύνη. Αλλά και εν ενεργεία να είναι ακόμα, η «ιστορία» δείχνει ότι συνήθως αθωώνονται... Ακόμα και το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε περιπτώσεις που εξετάζεται ο καταλογισμός εις βάρος αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αυτοί απαλλάσσονται με την δικαιολογία, ότι ενήργησαν «καλή τη πίστη».
Στη συμπεριφορά αυτή όμως, συνεργεί και η Πολιτεία, γιατί τέσσερις φορές, με τρεις Υπουργούς Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου και Προκόπης Παυλόπουλος παλαιότερα, Γιάννης Ραγκούσης πιο πρόσφατα, με νομοθετικές ρυθμίσεις που πέρασαν, παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν Δήμαρχοι, τις έκριναν νόμιμες, στέλνοντας παράλληλα όποιες σχετικές υποθέσεις ερευνούσαμε εκείνο το διάστημα στο «αρχείο». Όλα αυτά έχουν ενθαρρύνει συμπεριφορές ασυδοσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού, όχι μόνο δεν υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά καλλιεργήθηκε και το αίσθημα της ατιμωρησίας.
Οι Δήμαρχοι φωνάζουν, κλείνουν τους δήμους, διαμαρτύρονται ότι δεν τους φτάνουν τα λεφτά. Δεν επιτρέπεται όμως οι δαπάνες στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια να έχουν οκταπλασιαστεί. Παράγουν άραγε οκτώ φορές παραπάνω έργο;
Πάντως είναι λίγο οξύμωρο το όλο ζήτημα, κ. Γενικέ, αφού η ίδια η Αυτοδιοίκηση,  πρώτη ζήτησε τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών της και μάλιστα, ελέγχεται ακόμη και για τη σκοπιμότητα σε επικείμενα έργα της. Τί άλλο πρέπει να κάνει τελικά;
Ο προληπτικός έλεγχος είναι πια τυπικός. Ο έλεγχος νομιμότητας είναι πολύ απλός, εφόσον υπάρχει Κωδικός και κονδύλι στον Δημοτικό Προϋπολογισμό για κάποια δαπάνη, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να μην την εγκρίνει. Από εκεί και πέρα όμως τί γίνεται; ελέγχεται, π.χ., εάν έχει εκτελεστεί ένα έργο; εάν έγινε όπως προβλέπεται ή ξέφυγαν οι δαπάνες; σε αυτό το κομμάτι έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες.
Το κυριότερο και πλέον αποτελεσματικό είναι ο έλεγχος της σκοπιμότητας, που όμως εγώ δεν μπορώ να προτείνω για την Αυτοδιοίκηση, διότι θα περιορίσει πάρα πολύ τους αιρετούς στα καθήκοντά τους. Εκεί, θα υπάρξει το φαινόμενο ο δήμαρχος να ρωτά για κάθε ενέργειά του την Κεντρική Διοίκηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα Κράτος «μαμούθ», όπως είναι η Ελλάδα.
Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει τελικά είναι ο κατασταλτικός έλεγχος να γίνει ταχύτερος. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο κατασταλτικός έλεγχος μπορεί να αργήσει μέχρι και επτά έτη. Σε επτά χρόνια δεν μπορείς να βρεις άκρη, ούτε καν εάν ένα έργο έχει εκτελεστεί, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων, μέσα σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, τα έργα γκρεμίζονται και ξαναφτιάχνονται…
“Η Τρόικα δεν ξέρω αν γνωρίζει, τελικά, το ύψος των υποχρεώσεων του Κεντρικού Κράτους, ελέω του δανεισμού κάποιων Δήμων”
Καλός ο έλεγχος, καλές οι όποιες πρακτικές προς την διαφάνεια αλλά μήπως υπάρχουν και κάποιο άλλοι παράγοντες που «γεννούν», τελικά, την διαφθορά στην Αυτοδιοίκηση;
Έχετε απόλυτο δίκαιο! Μέγιστος παράγων ο άνθρωπος. Όλοι οι θεσμοί είναι καλοί όταν δημιουργούνται, την πορεία τους όμως διαμορφώνουν οι άνθρωποι, οι οποίοι τους στελεχώνουν.
Πρέπει να ενθαρρύνουμε την είσοδο και την παραμονή αξιόλογων προσώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και όχι εκείνων που ασχολούνται ενδεχομένως για να έχουν ένα επάγγελμα.
Ο «Καλλικράτης» περιόρισε την πληθώρα των αιρετών στην Αυτοδιοίκηση, όμως ο αριθμός -κυρίως ελέω αντιδημάρχων- των υπευθύνων στον θεσμό είναι μεγάλος. Παραδοσιακά, πάντως, προβλήματα στους δήμους αποτελούσαν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτές είναι που δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, τα οποία δεν γνωρίζω ποιός πλέον θα τα φορτωθεί.
Υπάρχει, επίσης, μια υπερχρέωση των δήμων από δάνεια, τα οποία θα τα πληρώσει το Κεντρικό Κράτος, καθώς τα περισσότερα συνάφθηκαν με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι μια μεγάλη «τρύπα» που δεν ξέρω, ακόμη κι εάν οι δανειστές μας την έχουν υπ’ όψιν τους…
“Δεν θα αποδώσει ο έλεγχος του Σ.Δ.Ο.Ε. στα οικονομικά πρώην αλλά και νυν αιρετών της Αυτοδιοίκησης”
Πάντως, αυτούς που μπήκαν στην Αυτοδιοίκηση, με άλλο σκοπό από το να παράξουν έργο, φιλοδοξεί η Δικαιοσύνη να τους εντοπίσει, μέσω του «ξεσκονίσματος» των οικονομικών τους από το Σ.Δ.Ο.Ε. Πιστεύετε ότι θα φέρει  αποτέλεσμα αυτή η έρευνα;
Όχι, διότι οι τρόποι να κρύψεις το «μαύρο χρήμα» είναι πολλοί. Υπάρχουν οι συγγενείς, οι φίλοι, οι “offshore” εταιρίες, που δεν μπορούν να ελεγχθούν σε ικανοποιητικό βαθμό, τουλάχιστον με τα μέσα που διαθέτει το Σ.Δ.Ο.Ε.
Κάποιοι σίγουρα θα πιαστούν. Και εμείς, σε Υπηρεσίες Πολεοδομίας, ελέγχοντας τα «πόθεν έσχες», πιάσαμε πολλούς. Όμως, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες»δεν είναι πανάκεια.
Εάν ο ένοχος έχει φροντίσει να πάρει τα κατάλληλα μέτρα, ο έλεγχος δεν θα αποδώσει.
Τόσα χρόνια, εντοπίζοντας τα «στραβά» και τα «κακώς κείμενα» στο Ελληνικό Δημόσιο, αναρωτηθήκατε ποτέ, τί πρέπει να αλλάξει, επιτέλους,  για να σταματήσει αυτό το σύνηθες γεγονός πια;
Φυσικά και σας απαντώ απλά. Ο πολίτης πρέπει να αποκτήσει προοπτικές, τις οποίες πρέπει να του εμπεδώσει το ίδιο το Κράτος. Να καταλάβει τα όρια και τους κανόνες.
Έχει αποδειχθεί ότι σε πρώτη ευκαιρία χαλαρότητας, η παραβατικότητα είναι κοντά.
Χρειάζεται, επίσης, να λειτουργούν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κυρίως η Δικαιοσύνη, για να σταματήσει το αίσθημα ατιμωρησίας, που οδηγεί σε έκνομες συμπεριφορές.

 ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ & ΜΕΛΛΟΝ Γ.Ε.Δ.Δ.
“Δεν θα δεχόμουν ποτέ να γίνω ένας απλός Γενικός Επιθεωρητής σε ένα Σώμα Ελέγχου που θα υπάγεται στον εκάστοτε Υπουργό”
Κύριε Γενικέ, υπάρχουν σενάρια για συγχώνευση της Υπηρεσίας σας με άλλους Φορείς του Δημοσίου. Πόσο σύμφωνος είστε με ένα τέτοιο ενδεχόμενο; τί σημαίνει αυτό για την αποτελεσματικότητα του έργου σας;
Είναι αλήθεια ότι γίνεται μια προσπάθεια να συγχωνεύσουν τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ενοχλούνται από το έργο μου.
Βέβαια, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Εγώ αντιδρώ. Είμαι υπέρ της συγχωνεύσεως όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, σε μια λειτουργικά Ανεξάρτητη Αρχή, υπό έναν Ανεξάρτητο Γενικό Επιθεωρητή. Δεν θα δεχόμουν ποτέ να γίνω ένας απλός Γενικός Επιθεωρητής σε ένα Σώμα Ελέγχου, που θα υπάγεται στον εκάστοτε Υπουργό, χωρίς προσωπική ανεξαρτησία.
Δεν μπορώ να ξέρω τί θα γίνει στο τέλος. Υπάρχουν διάφορες φιλοδοξίες και κάποιοι άλλοι επιθεωρητές που δεν θέλουν να ακούσουν για τον Γενικό Επιθεωρητή, καθώς νομίζουν ότι τους αξιολογώ και είμαι πάνω από το κεφάλι τους. Ξεκίνησε μια διαδικασία, αλλά δεν ξέρω το τελικό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας, και ευχόμενος όχι τελειώνοντας…, κατά καιρούς έχετε βγάλει καταλόγους περιπτώσεων τρανταχτής διαφθοράς στο Δημόσιο. Ποιές από αυτές σας έχουν μείνει πιο έντονα στη μνήμη σας;
Δεν θα θυμάμαι τόσο τις περιπτώσεις διαφθοράς, όσο τους ανθρώπους που έκαναν πραγματική προσπάθεια να φτιάξουν το Κράτος.
Είναι γεγονός, ότι έγιναν προσπάθειες και για την πάταξη και της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που την επιτρέπει. Χωρίς όμως τη συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά κυρίως δίχως πολιτική βούληση για συνεχή προσπάθεια - «constansvoluntas», όπως έλεγαν οι Λατίνοι, ουσιαστικά αποτελέσματα δεν θα φανούν.
Το να κάνεις αποσπασματικά έναν έλεγχο και μια προσπάθεια, χωρίς να υπάρχει συνέχεια στην έρευνα, δεν βγάζει σε τίποτα. Χρειάζεται συνεχής πίεση και προσπάθεια. Γιατί δυστυχώς, η νοοτροπία του Έλληνα δεν αλλάζει…
epoli.gr