Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 5.590 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013


Κατά 1.500 αυξάνεται με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ο µέγιστος επιτρεπόµενος αριθµός των ατόµων που θα  προσληφθούν µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου ή θα συνάψουν σύµβαση µίσθωσης έργου, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ.1 της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει, στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθµού για το έτος 2013 .
Με την ΚΥΑ τροποποιείται η 17507/29-4-2013 Κοινή Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών: «Ορισμός μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των ατόμων που θα προσληφθούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή θα συνάψουν σύμβαση μίσθωσης έργου, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ.1 της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει, στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού για το έτος 2013» (ΦΕΚ 1069/Β΄), με την οποία ο αριθμός αυτός καθορίστηκε σε 4.090 άτομα συνολικά.
Σύμφωνα με τη νεότερη ΚΥΑ «ο ανωτέρω αριθμός δεν επαρκεί για την έγκριση προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου που εντάσσονται στο πλαίσιο ερευνητικών, αναπτυξιακών συμβολαίων και συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τρίτους έργων», ενώ υπάρχει και «ανάγκη απορρόφησης των διατιθέμενων στο πλαίσιο αυτό πόρων και της προώθησης της ανάπτυξης».
aftodioikisi.gr

ΤΑ Α.ΜΕΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ




Στη Χίο οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, αυτοί που ονειρεύονται στειρώσεις σε ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες, που χαρακτήρισαν τα ΑμεΑ ελλαττωματικά πλάσματα και προϊόντα, οι φασίστες νοσταλγοί της ευγονικής του Χίτλερ που σκότωνε ηλικιωμένους και ανάπηρους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης επειδή ήταν «κόστος για την κοινωνία», αυτοί που μπουκάρουν σε νοσοκομεία για να δοθεί αίμα μόνο σε Έλληνες, χρησιμοποιούν σήμερα και πάλι τα ΑμεΑ και τους χρονίως πάσχοντες για να διαφημιστούν!
Ως άξια τέκνα και στήριγμα του εκμεταλλευτικού συστήματος, στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και τους εκμεταλλευτές της και εντείνουν την υποβάθμισή της, ρίχνοντας την ευθύνη στους μετανάστες και σπέρνοντας ρατσιστικό δηλητήριο, μοιράζουν όμως τρόφιμα σε ευπαθείς ομάδες, με την επίδειξη της ταυτότητάς τους!!
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου καταδικάζει τις φασιστικές πρακτικές τους, που τις βαφτίζουν φιλανθρωπία και καλεί όσους βάζουν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα να σκεφτούν  τις πρόσφατες δολοφονικές ενέργειες στο Πέραμα, οι οποίες μας δείχνουν πολύ καλά ποιοι είναι. Τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους, κάθε Σύλλογος πρέπει να απομονώσουν τους νοσταλγούς, των κρεματορίων και των φούρνων καύσης ανθρώπων.
Η δράση των φασιστών ξεκίνησε πρώτα απέναντι στους μετανάστες, τώρα απέναντι σε συνδικαλιστές σωματείων (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη). Χρησιμοποιεί τα Α.μεΑ. και τους χρόνια πάσχοντες σαν βιτρίνα ώστε αύριο να χτυπήσει όποιον σηκώσει κεφάλι, όποιον τολμήσει να αντισταθεί και να διεκδικήσει.
Καλούμε τα Άτομα με Αναπηρία, τους γονείς να μην αφήσουμε τους φασίστες να ποτίσουν τις ψυχές των παιδιών μας με το δηλητήριο του φασισμού. Να μην τους αφήσουμε να μας φοβίσουν. Να μην τους αφήσουμε να το παίζουν «προστάτες» των παιδιών και των οικογενειών μας.
Οι τραγικές δυσκολίες που βιώνουν οι ανάπηροι, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι γονείς μας πρέπει να αντιμετωπιστούν με την οργάνωση και τον αγώνα όλου του λαού για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, Παιδεία, για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή με βάση τις ανάγκες μας. Με τη συνέχιση της έμπρακτης αλληλεγγύης μέσα από τους Συλλόγους μας και δίπλα σε όλους όσους αντιπαλεύουν τη σημερινή κατάσταση και όχι με τους ανεπιθύμητους φασίστες της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι στηρίζουν ακριβώς αυτή την πολιτική από την οποία υποφέρουμε! Την πολιτική της ΕΕ και των Κομμάτων που την υπηρετούν. Η Χρυσή Αυγή προσφέρει στο σύστημα τις καλύτερες υπηρεσίες, είναι το μακρύ του χέρι για να χτυπά όσους αγωνίζονται.
Τα μεμονωμένα φαινόμενα ευεργετηθέντων από την προσφορά τροφίμων σε Άτομα με Αναπηρία στη Χίο από τη Χρυσή Αυγή, σε καμία περίπτωση δεν αφορούν σωματεία που εκπροσωπούν το σύνολο των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους.

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΤΟ Δ.Σ.
ΤΗΣ Π.Ο

"ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΪΚΑ


Την περαιτέρω απελευθέρωση του κλάδου της ακτοπλοΐας αλλά και τη μείωση των οργανικών συνθέσεων αναμένεται να ζητήσει η τρόικα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις που αναμένεται να αρχίσουν το επόμενο διάστημα.

Η τρόικα έχει αποστείλει ήδη τα σχετικά «αιτήματα» στο υπουργείο Ναυτιλίας, οι υπηρεσίες του οποίου προετοιμάζονται να δώσουν τις απαντήσεις στη βάση των κατευθύνσεων της πολιτικής ηγεσίας, η οποία υποστηρίζει ότι με το νόμο 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και άλλες διατάξεις» έγινε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας.

Οπως σημειώνουν στη «Ν» πηγές του υπουργείου, το κύριο ζητούμενο για το επόμενο διάστημα είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις των αλλαγών που επέφερε ο νόμος 4150 που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 και στη συνέχεια να εξεταστούν τυχόν νέες ρυθμίσεις. Την άποψη αυτή αναμένεται να υποστηρίξουν οι επιτελείς του υπουργείου και στα κλιμάκια της τρόικας.

Ανάλογη είναι η θέση του υπουργείου Ναυτιλίας και για το αίτημα μείωσης των οργανικών συνθέσεων που θέτει η τρόικα.

Επισημαίνεται ότι στο «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» του Ιουλίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2013 θα αξιολογήσουμε, σε διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, την επίπτωση των πρόσφατων εργασιακών μεταρρυθμίσεων στο ναυτιλιακό τομέα και θα κάνουμε περαιτέρω βήματα για να ενδυναμώσουμε την ανταγωνιστικότητά του, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της ευελιξίας στις εργασιακές ρυθμίσεις».

Το υπουργείο, όπως έχει δηλώσει στη «Ν» ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν προτίθεται να λάβει περαιτέρω μέτρα, καθώς -όπως υπογράμμισε- ήδη έγινε μία δραματική μείωση, που νομοθετήθηκε πέρυσι την άνοιξη, στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θέλει να δει πώς θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα η ρύθμιση και στη συνέχεια «σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) θα δούμε εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις».

ΣΕΕΝ: Εχουμε δρόμο

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η ακτοπλοΐα επιμένει ότι ο νόμος 4150 ελάχιστα βελτίωσε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ο ΣΕΕΝ επισημαίνει ότι είναι αναγκαίος ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και εμμένει στις θέσεις του για ουσιαστικές αλλαγές.

Οι ακτοπλόοι έχουν καταθέσει μία σειρά αιτημάτων στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, που αφορούν τόσο το καθεστώς δρομολόγησης των πλοίων όσο και το θεσμικό πλαίσιο για τις άγονες γραμμές αλλά και τις οργανικές συνθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις συνθέσεις, αυτό που ζητούν είναι να υπάρξει ρύθμιση και στα πλοία της ακτοπλοΐας ανάλογη με αυτή που υπήρξε για τις γραμμές της Αδριατικής, με τη διευκρίνιση ότι για τον υπολογισμό του αριθμού των μελών του πληρώματος θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες λειτουργίας των σωστικών μέσων.

Επίσης ζητούν αλλαγές στο καθεστώς δρομολόγησης των πλοίων καθώς και την κατάργηση της ρύθμισης που αναφέρεται στην ανώτατη τιμολόγηση των εισιτηρίων στην οικονομική θέση, αφού δεν υφίσταται πλέον τέτοιος διαχωρισμός στα πλοία. Επίσης ζητείται και η κατάργηση της κρατικής παρέμβασης στην τιμολόγηση των προϊόντων που πωλούνται επί των πλοίων.

Τέλος, ένα θέμα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο είναι οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στα εισιτήρια που προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Η ακτοπλοΐα ζητεί την κατάργησή τους ή τουλάχιστον να προβλέπεται η υποχρέωση αποζημίωσης της εταιρείας στις γραμμές όπου ισχύει η ελεύθερη δρομολόγηση των πλοίων.




naftemporiki.gr

e-nautilia.gr

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ : ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ"


Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς εξελίσσεται για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό. Σήμερα συναντήθηκαν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μαζί με τα οικονομικά επιτελεία των υπουργείων.

Εξετάστηκαν τεχνικά ζητήματα όπως η δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης για τα σκάφη αναψυχής. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τις τελευταίες ημέρες έκανε νέες αλλαγές στο σχέδιο νόμου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες αλλαγές του ΥΝΑ αφορούν:

- Δημιουργία βάσης δεδομένων για επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής

- Τήρηση μητρώου με ηλεκτρονικό τρόπο

- Υποβολή ναυλοσυμφώνου καθώς και των καταστάσεων επιβαινόντων στις αρμόδιες αρχές ΚΑΙ ηλεκτρονικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης θεωρεί ότι το προηγούμενο σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί στη γραμματεία της κυβέρνησης δεν ήταν αναπτυξιακό, καθώς αρκούνταν στην αντιμετώπιση ορισμένων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Στόχος του είναι ο Έλληνας να ξαναχρησιμοποιήσει το παροπλισμένο του σκάφος:

Απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τα υπό ελληνική σημαία τουριστικά σκάφη θα έχουν ελαφρύνσεις ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Δεν θα υπάρχει διάκριση σκαφών σε ιδιωτικά-επαγγελματικά. Η διαφορά θα είναι ότι για τα ιδιωτικά σκάφη θα καταβάλλεται ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες, κάτι που δεν γίνεται στα επαγγελματικά. Επίσης, δεν θα μπορούν να νοικιάζονται όμως τα ιδιωτικά σκάφη που δεν έχουν καταβάλει το Φ.Π.Α και δεν έχουν εκτελωνιστεί.

Υπόχρεος για την προσκόμιση του ναυλοσυμφώνου δεν θα είναι ο ναυλωτής, αλλά ο ιδιοκτήτης του σκάφους ή οποιοσδήποτε τρίτος ο οποίος θα φέρει απλή εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη. Υπόχρεος για την τήρηση των στοιχείων θα είναι ο πλοιοκτήτης.

Σκάφη μέχρι τα 24 μέτρα υπάγονται στο καθεστώς «bareboat», δηλαδή χωρίς προβλεπόμενο πλήρωμα.

Το τέλος πλόων (Τ.Π.Π) θα εφαρμόζεται για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων για σκάφη αναψυχής, αλλά η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο μέτρο.




newmoney.gr

e-nautilia.gr

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 5 & 6 /10/2013


 Από την Ε.Π.Σ. Χίου  έγιναν οι παρακάτω τροποποίησεις αγώνων του Σαββατοκύριακου 05-06.10.2013:
Ο αγώνας β΄ κατηγορίας μεταξύ των ομάδων Λέων – Θύελλα θα διεξαχθεί στις 05/10/2013 ημέρα Σάββατο και ώρα 17:30 μμ. στο γήπεδο Φαφάλειο.
Ο αγώνας β΄ κατηγορίας μεταξύ των ομάδων Δόξα – Κοφινάς θα διεξαχθεί στις 05/10/2013 ημέρα Σάββατο και ώρα 15:30 μμ. στο γήπεδο Φαφάλειο.
Ο αγώνας β΄ κατηγορίας μεταξύ των ομάδων Πανεπιστήμιο - Πανοινούσσιος θα διεξαχθεί στις 06/10/2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 μμ. στο γήπεδο Φαφάλειο.
Ο αγώνας β΄ κατηγορίας μεταξύ των ομάδων Φάρκαινα - Ένωση θα διεξαχθεί στις 06/10/2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 15:00 μμ. στο γήπεδο Ε.Π.Σ Χίου.

eps-xiou.gr

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΧΑΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

   Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου που οδηγεί στον ΧΑΔΑ του Δήμου Χίου καθώς και ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου  του από διάφορα αντικείμενα που έχουν εναποτεθεί εκεί . Η δαπάνη υπολογίζεται στο  ποσό των 10.000,00 € σύμφωνα με την 20/2013 μελέτη.

   Επειδή στον προϋπολογισμό τρεχούσης χρήσης δεν υπάρχει γραμμένη πίστωση για τον σκοπό αυτό, προτείνεται η αναμόρφωση  του δημοτικού προϋπολογισμού ως εξής:

1.      Μεταφορά πίστωσης € 10.000,00 από τον Κ.Α. 20-6041.001 με τίτλο «Αποδοχές εκτάκτων υπαλλήλων» προερχόμενη από τακτικά έσοδα στον Κ.Α. 20-7333.009 με τίτλο «Αποκατάσταση και καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου και δρόμου προς ΧΑΔΑ Δ. Χίου».

Καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο : α) να αναμορφώσει τον Δημοτικό προϋπολογισμό έτους 2013 και β) να εγκρίνει την πραγματοποίηση της παραπάνω εργασίας και γ) να καθορίσει τον τρόπο εκτέλεσής της.


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ


Σ.Ε.Σ.Ν.Ο.Χ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                  Χίος    17-9-2013
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι                                                                                                       
Σας ενημερώνουμε για τις ακόλουθες δράσεις του ΣΕΣΝΟΧ  κατά την απεργία της 18-19/9/13:

Τέταρτη 18/9/13: Συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση και πορεία της ΑΔΕΔΥ στις 11.00     στην πλατεία.

Τέταρτη 18/9/13: 20.00μμ Συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου στο συντριβάνι για σιωπηλή διαμαρτυρία.

Πέμπτη 19/9/13: 11.00πμ συγκέντρωση στο νοσοκομείο με έμφαση στην υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης. Να αντισταθούμε στο κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής και της Μονάδας τεχνητού Νεφρού.

Από τις 08.00πμ έως τις 13.00μμ εθελοντική αιμοδοσία για τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Δεν θα αφήσουμε την υπόδουλη συμμορία που κυβερνά να διαλύσει την Δημοσιά δωρεάν υγειονομική φροντίδα.

           
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ



ΤΟ  ΔΣ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΑ ΨΑΡΑ

Ανοικτή Επιστολή
προς τον υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κοιν:     Κόμματα του Κοινοβουλίου
(ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Κ.Κ.Ε.)
              Δ.Ο.Ε.

Θέμα: «Άμεση απόσπαση της δασκάλας & διορισμός δασκάλων στα Ψαρά»

Κύριε υπουργέ,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου «Αδαμ. Κοραής» νιώθει την υποχρέωση και το καθήκον να επικοινωνήσει μαζί σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της έλλειψης δασκάλων στα ακριτικά Ψαρά.
Σας είναι γνωστό ότι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι ακρίτες της ολόμαυρης ράχης φυλάνε Θερμοπύλες παραμένοντας στον άγιο αυτό βράχο.
 Οι κάτοικοι των Ψαρών παρά την εγκατάλειψη, τις δυσκολίες της επιβίωσης, την έλλειψη ουσιαστικών κοινωνικών παροχών δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα και δημιουργούν τη δική τους κοινωνική ποιοτική ζωή.
Η πολιτεία οφείλει να τους δίνει τα βασικά, την παιδεία και την υγεία. Οι δάσκαλοι στα νησιά του ακριτικού Αιγαίου όπως και σ΄ όλη την Ελλάδα βάζουν το δικό τους λιθαράκι να κρατούν υψηλό το αίσθημα της ελπίδας και της ζωής.
Στην προκειμένη περίπτωση στα Ψαρά υπηρετούσε μέχρι πέρσι η δασκάλα Παπαδάτου Μαρία η οποία ως νέος άνθρωπος αποφάσισε να δημιουργήσει οικογένεια με το συνάδελφο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότητας γυμναστής. Ζήτησαν μετάθεση για το Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ζακύνθου. Η δασκάλα μετατέθηκε και ο σύζυγος της παρέμεινε στα Ψαρά. Μετά από αυτό αναγκάστηκε αφού η οικογένεια της «διαλύθηκε» να πάρει άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να βρεθεί ξανά στα Ψαρά.
Απαιτούμε την  άμεση απόσπαση της Μαρίας Παπαδάτου από το Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ζακύνθου στο Π.Υ.Σ.Π.Ε. Χίου για να διδάξει στα Ψαρά.
Απαιτούμε τον άμεσο διορισμό δασκάλων για να διδάξουν στα ακριτικά Ψαρά.

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γραμματέας


              Αμπαζής Γιώργος                                                  Τσίγκος Στέφανος

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ :PLAN B ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΕΙ

Περί τους 1.500 υπαλλήλους αναζητεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να «κλείσει» το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 του 2013, ενόψει της άφιξης της τρόικας στις 23 Σεπτεμβρίου.  Από τη Βασιλίσσης Σοφίας  επισήμως ρίχνουν το «μπαλάκι» στο υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις Αρβανιτόπουλου, τον αριθμό θα συμπληρώσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, τους οποίους αρνούνται να δώσουν οι πρυτάνεις και, σύμφωνα με  το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργού Παιδείας, θα αξιολογήσει και θα εντάξει σε καθεστώς διαθεσιμότητας το ίδιο το υπουργείο του.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το plan b του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν περιλαμβάνει τους διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αν και ο ίδιος ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να το εφαρμόσει φοβούμενος ότι αν το υπουργείο Παιδείας δεν είναι συνεπές θα σταλεί λάθος μήνυμα στους υπόλοιπους υπουργούς για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 του Δεκεμβρίου και «ο καθένας θα αρχίσει να κάνει του κεφαλιού του», το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει:
-Περί τους 500 υπαλλήλους του υπουργείου Άμυνας οι οποίοι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, δεν περιελήφθησαν στο καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς το υπουργείο δεν έχει ακόμη καταγράψει τα ονόματα όσων είναι συγγενείς θυμάτων που έπεσαν στην ώρα  του καθήκοντος, οι οποίοι και εξαιρούνται.
-Κατάργηση ακόμη 630 θέσεων υπαλλήλων από το υπουργείο Υποδομών (330 από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και 300 από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που αφορούν σε πρώην μεταταχθέντες της Ολυμπιακής).
-Περί τους 200 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
-Επίσης, υπάρχουν και περί τους 500 υπαλλήλους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα.
Δηλαδή, σύνολο 1.830 υπαλλήλοι που υπερκαλύπτουν το στόχο των 12.500 του Σεπτεμβρίου.
11.000 οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι 13 υπουργείων
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής σε διαθεσιμότητα έχουν ενταχθεί 11.523 υπάλληλοι 13 υπουργείων. Συγκεκριμένα:
- 2.114 εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας
- 2.234 σχολικοί φύλακες από το υπουργείο Εσωτερικών
- 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
-1.672 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας
- 1.929 υπάλληλοι από εννέα υπουργεία : Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου.
-Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση (λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 καταργούνται οι συνολικά 3.521 θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας από το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο υπολογίζεται ότι περίπου 500 από αυτούς είτε θα εξαιρεθούν είτε θα παραμείνουν στους δήμους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός αυτών που θα μετακινηθούν να είναι 3.000.
aftodioikisi.gr

ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ : Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΗ



Σήμερα ξημερώνει μια μαύρη μέρα για τον λαό που αγωνίζεται. Ο Παύλος Φύσσας,  34 χρονών, αγωνιστής του αντιφασιστικού κινήματος, άνθρωπος που έβαζε τη ζωή και την τέχνη του στην υπηρεσία του αγώνα ενάντια στον φασισμό, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα από χέρι φασίστα στο Κερατσίνι! Μια στυγνή δολοφονία των χρυσαυγιτών φονιάδων! Οι παπαγάλοι που σε συγχορδία αποφαίνονται ότι  «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο» ή μιλάνε για «οπαδική βία»,  δε μπορούν να το κρύψουν: Οι ναζιστές  της Χρυσής Αυγής έχουν στόχο να σκοτώσουν!

Ήταν θέμα χρόνου. Μπορεί να μη θρηνήσαμε νεκρό στην μαφιόζικη επίθεση ενάντια στο συνεργείο του ΚΚΕ στο Πέραμα, θρηνούμε όμως δυο μέρες μετά!
Το στήσιμο ίδιο με το Πέραμα. Ομάδες που έρχονται ειδοποιημένες, που εμφανίζονται στο χώρο της δολοφονίας με την συνοδεία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που είναι έτσι κι αλλιώς διαρκώς παρόντες  στην συγκεκριμένη περιοχή, και χτυπάνε! Προαναγγέλλοντας μάλιστα τα χτυπήματα. Μόνο που αυτή την φορά δεν λάθεψαν. Δυο μαχαιριές, η μία ίσια στην καρδιά!

18 Σεπτεμβρίου 2013. Μια μέρα που το μίσος μας φουντώνει όσο δεν φαντάζεστε. Και η απόφασή μας φουντώνει όσο δεν το χωράει ο νους σας! Όσο και να σας προστατεύουν οι κρανοφόροι των ΜΑΤ και των ΔΙΑΣ, όσο και να σας προωθούν οι καναλάρχες με τα σκουλήκια τύπου Μπάμπη Παπαδημητρίου και οι εφοπλιστές με τους υποτακτικούς τους όπως στο Πέραμα. Όσο και να σας ανοίγουν δρόμους τα στελέχη της ΝΔ τύπου Πολύδωρα, ο λαός θα σας τσακίσει, εσάς και τα αφεντικά σας!
Ο λαός ξέρει πώς να πολεμά τους φασιστές, το έδειξε στην Κατοχή και στην Αντίσταση, το έδειξε στον Εμφύλιο, το έδειξε στη Χούντα και το Πολυτεχνείο.
Μην αφήνετε τους φασίστες σε χλωρό κλαρί! Πετάξτε τους έξω από τα συνδικάτα,  από τα σχολεία, από τις γειτονιές!  Να μην τολμάνε να πατήσουν το πόδι τους πουθενά! Τσακίστε την συμμορία της ΧΑ παντού.
Το χρωστάμε στον Παύλο. Το χρωστάμε σε κάθε νέο, σε κάθε παιδί, σε κάθε αγωνιστή.

Όλοι το απόγευμα στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις 20.00, στη Χίο, μαζί με τα σωματεία, τους απεργούς εργαζόμενους και τους φοιτητές


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χίου

Η ΠΑΤΡΙΔΑ - Ο ΤΟΠΟΣ - ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

του ΓΙΑΝΝΗ  ΞΕΝΑΚΗ

 Όχι αρνούμαι να ακολουθήσω τον δρόμο που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα, αρνούμαι να συμβιβαστώ πως ο τόπος δεν έχει τεράστιες δυνατότητες, πως δεν έχει άξιους πολίτες που διαπρέπουν στην ιδιωτική τους πρωτοβουλία, αρνούμαι να δεχτώ πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί κοινωνία πολιτών. Αυτό απαντώ σε όσους φίλους με συμβουλεύουν να ακολουθήσω το καθιερωμένο για να έχει προοπτική το ενδιαφέρον μου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δέχομαι πως στην πατρίδα μας δεν υπήρχε δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτή η κοινωνία πολιτών όπως η έννοια της την οριοθετεί. Πως υπήρχε και υπάρχει ακόμα πελατειακή σχέση, δούναι- λαβείν, μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Πρόκειται για ολόκληρη πολιτική παράδοση της βιοποριστικής ψήφου. Παράδοση που διαπλάθει τον πολίτη ως πελάτη και τον πολιτικό μεσίτη επαγγελματικής αποκατάστασης. « Ας απαρνηθούμε αυτό που έχουμε και μας προσφέρουν κι ας πάρουμε αυτό που μας αρνούνται» έλεγε ο Μπρέχτ.
 Το 1929 στην Αμερικανική κρίση πάλι ο Μπρέχτ γράφει στο Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου. « Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί, οι έμποροι φωνάζουν για αγορές, οι άνεργοι πεινάνε. Τώρα πεινάνε κι αυτοί που εργάζονται. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάνε θυσίες». Πόσο επίκαιρο στη σημερινή Ελλάδα μας. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ακούσουμε την αλήθεια και να αναζητήσουμε την αυτογνωσία με μια έστω φευγαλέα ματιά στον καθρέπτη των πεπραγμένων και των επιλογών μας. Μια αποτελεσματική απάντηση στην εξαθλίωση και τον παραλογισμό που περιήλθαμε, δεν μπορεί παρά να περιέχει ΠΑΙΔΕΙΑ ανοιχτών οριζόντων, την κοινωνική αλληλεγγύη, την επίγνωση των ταυτόσημων συμφερόντων, την πρόταξη του ορθού λογού και την επιλογή του εμείς αντί του εγώ.
 Πιστεύω πως μεγαλύτερο πρόβλημα από το δημοσιονομικό έλλειμμα, αποτελεί το έλλειμμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ, το οποίο είναι εμφανές σε κάθε επίπεδο του κοινού μας βίου. Εκεί επιβιώνει και αναπτύσσεται ο λαϊκισμός, ο οποίος σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μεταμορφώνεται σε φασισμό. Η κρίση δεν δημιούργησε το φαινόμενο, απλώς το πυροδότησε. Ήταν ο καταλύτης που ενεργοποίησε την αντίδραση σε ένα προϋπάρχον μείγμα αντιλήψεων και κενών ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ο Μάνος Χανζιδάκης έλεγε πως η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ. « Η αληθινή όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση, η πληροφορία χωρίς κρίση, χωρίς ανήσυχη – αμφισβητουμένη συμπερασματολογία. Η ΠΑΙΔΕΙΑ που δεν εφησυχάζει, ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια, αλλά πολλαπλασιάζει ερωτήματα και ανασφάλεια». Αυτή η ΠΑΙΔΕΙΑ δεν ευνοείται από τις κυβερνήσεις γιατί δεν συμφέρει. Δεν συμφέρει γιατί δημιουργεί σκεπτόμενους, ελευθέρους και ανυπότακτους πολίτες. Αχρήστους για το ευτελές παιχνίδι της πολιτικής και επικίνδυνους για το κτήνος.
 Ένα από τα βασικά που δεν διδάσκεται πια στα παιδιά των σχολείων , είναι αυτό που προτρέπει « στο σκληρό στίβο της ζωής, συ αθλητής…αγωνίσου, αγρύπνα και ρίχνε φως απ το δικό Του στα σκοτάδια της κοινωνίας», γιατί θένε να μιλούν μόνο οι άλλοι…όχι εμείς….όμως εσύ «ρίχνε φως».
 Ένα χαρακτηριστικό σημείο της νοοτροπίας που μας διακατέχει, ας μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι καθηγητές, είναι το γνωστό πρόβλημα της κινητικότητας των εκπαιδευτικών που οδηγεί σε απεργίες και καταλήψεις, με την δικαιολογία πως δεν επαρκούν για την κάλυψη των διδακτικών ωρών. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, γιατί πως συνάδει η δικαιολογία με την πραγματικότητα, ότι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στη Χίο «ψάχνονται» στην κυριολεξία σε όλα τα σχολεία για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τις ώρες διδασκαλίας( 20 ώρες εβδομαδιαία) που απαιτούνται από το υπουργείο; Το συμπέρασμα είναι θέμα κοινής λογικής, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για λειτουργούς που έχουν μέρος της ευθύνης στην διαπαιδαγώγηση (ανεξάρτητα από το δίκαιο του αιτήματος των αποδοχών). Αντιβίωση λοιπόν.
 Όλες αυτές οι παθογένειες, οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν. Αν αλλάξουν,(γιατί φοβούμαι πως δεν θέλουμε), τότε είμαι βέβαιος πως όλα θα γίνουν καλύτερα. Το πιστεύω γιατί είναι θέμα φιλοσοφίας και αξιακών αρχών. Είπα πρόσφατα σε κάποιον από τους τοπικούς μας αξιωματούχους. Δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε στην πολιτική του τόπου μας, όχι γιατί ο τόπος δεν μας χρειάζεται όλους, αλλά γιατί εσύ οδηγείς ασκώντας πολιτική σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις, λογικές ή παράλογες, των ψηφοφόρων σου. Εγώ πρεσβεύω αυτόν που οδηγεί, που ακούει τους συνεργάτες του και αφουγκράζεται την κοινωνία, αλλά αποφασίζει αυτό που συμφέρει τον τόπο και το σύνολο των πολιτών με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.
 Ο τόπος έχει τεράστιες δυνατότητες. Δεν είναι ουτοπία. Αν και σύμφωνα με τον καθηγητή Ρόμπινσον « η ουτοπία δεν αποτελεί το μη πραγματοποιήσιμο, αλλά ότι δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Είναι αυτή που διατηρεί αναμμένη τη σπίθα της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, που δίνει πίστη στην ομορφιά των ονείρων, που μεταλλάσσει τελικά σε στάση ζωής, τρόπο δηλαδή, να βλέπεις τα πράγματα και να οράσαι απ αυτά…».
 Ας γίνουμε λοιπόν ανατρεπτικοί, ας αγγίξουμε τις πληγές της σμπαραλιασμένης μας πατρίδας, του πληγωμένου τόπου μας, χωρίς παθητικές μιζέριες και αδιέξοδα μοιρολόγια, αλλά με συνείδηση ανιδιοτέλειας, με παιάνες ελπίδας και συνθήματα νίκης. Σαν πραγματικοί Έλληνες και Χιώτες. Ας συλλογιστούμε την επόμενη φορά στην κάλπη, για να αποφύγουμε τις λάθος επιλογές, που όπως αναφέρει ο Γ. Σεφέρης στον «τελευταίο σταθμό», μπορεί να είναι « ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες, καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες το κλουβί του».
 Διάβασα κάπου και δεν θέλω να το οικειοποιηθώ, κάτι που με άγγιξε ως τα βάθη της ψυχής μου γιατί με εκφράζει. « Η Χίος μας αρέσει γιατί δεν μοιάζει με τίποτα άλλο. Είναι ακριβή, είναι πολύτιμη, είναι σπάνια. Είναι διαμαντένιο δακτυλίδι με σπάνιους λίθους τα Μαστιχοχώρια, την Ιωνία, τον Κάμπο, τα Καμπόχωρα, την Νέα Μονή, τον Ανάβατο, την Αμανή. Είναι πηγή πνεύματος με βασικό πυλώνα σταθερό στο διάβα των αιώνων την βιβλιοθήκη Κοραή και τη Δασκαλόπετρα. Είναι κοσμοπολίτισσα με τα Καρδαμυλίτικα και τα Βρονταδούσικα καράβια και τους ναυτικούς της να οργώνουν τις θάλασσες του κόσμου».
 Είναι το Νησί μας, είναι ο Τόπος μας, είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας, είναι αυτό που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, αυτό που αγαπάμε.



          Χίος την 18-09-2013                                  Γιάννης  Ξενάκης