Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ




Μετά το τραγικό συμβάν των πυρκαγιών της Χίου και των δυσμενών αποτελεσμάτων που επέφεραν, καθώς και μετά την εντυπωσιακή αυτοδιάθεση ατόμων, φορέων και εθελοντικών ομάδων για συνδρομή και βοήθεια, θα θέλαμε κι εμείς, ως ενεργοί πολίτες και δραστηριοποιημένοι στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής προβολής του τόπου μας, να προστεθούμε στις ομάδες αυτές, καταθέτοντας τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για μέτρα που μπορούν να ληφθούν για περαιτέρω προβολή και άρση των αρνητικών εντυπώσεων για το νησί μας.
Οι τελευταίες πυρκαγιές, ως γνωστόν, κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στον έτσι κι αλλιώς δοκιμαζόμενο τουρισμό της Χίου και θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη πλέον, να αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες και δράσεις προς την κατεύθυνση της τουριστικής προβολής ακόμα και τροποποιώντας όπου χρειασθεί τυχόν προγραμματισμένες, άλλα και ενισχύοντας την κρίσιμη αυτή στιγμή όλες τις προσπάθειες στον τομές αυτό.
Η πολύχρονη πείρα μας, αλλά κυρίως η αγάπη για τον τόπο μας, μας οδήγησε στην απόφαση να καταθέσουμε και τις δικές μας σκέψεις, αντί απλά να τις συζητάμε μεταξύ μας και να μεμψιμοιρούμε, θέτοντας τον εαυτό μας παράλληλα στη διάθεση σας για συνεργασία ευελπιστώντας ότι θα προσθέσουμε ακόμα ένα λιθαράκι στις προσπάθειες όλων μας για ανάκαμψη.
Έτσι, λοιπόν, θεωρούμε ότι η σύμπραξη Κεντρικής Εξουσίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του επαγγελματικού χώρου και ιδιωτών, που θα μπορούσε να ονομασθεί ‘’Συμμαχία ή Εκστρατεία για τη Χίο’’ αποτελεί τη δεδομένη στιγμή μονόδρομο και στον τομέα της τουριστικής προβολής.

Στα πλαίσια αυτά σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας για επιμέρους δράσεις της σύμπραξης αυτής.

·         Άμεση σύγκλιση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου υπό την αιγίδα των Αντιπεριφερειαρχών, του Δημάρχου και του Επιμελητηρίου της Χίου, με στόχο να αποσταλεί κοινό αίτημα τους προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τη Χιώτισσα Γ. Γραμματέα Πολιτισμού, ώστε να εξευρεθούν έκτακτοι πόροι για ενίσχυση των κονδυλίων τουριστικής προβολής της Χίου.
·         Να κατατεθεί κοινό αίτημα στους προαναφερόμενους αποδέκτες, ώστε όλο το φθινόπωρο να μεταδίδεται δωρεάν από τα κρατικά κανάλια νέο spot για το νησί μας.
·         Αντίστοιχο αίτημα μπορεί να κατατεθεί και στο χώρο της ραδιοφωνικής, έντυπης και ηλεκτρονικής διαφήμισης (κυρίως αυτών που ’’ελέγχονται’’ από την κεντρική εξουσία (όπως π.χ. περιοδικό Ραδιοτηλεόραση)
·         Φυσικά, ανάλογα αιτήματα μπορούν να γίνουν και προς τα ιδιωτικά κανάλια και λοιπά ΜΜΕ, ως κοινωνική προσφορά τους.
·         Στόχος αυτών των ενεργειών, αλλά και όλων σχεδόν των προτάσεων μας είναι να διαφανεί ότι αν και πληγωμένη ‘’ ..η Χίος είναι πάντοτε ερωτεύσιμη’’.
Αυτό το slogan θα μπορούσε να είναι και ο βασικός άξονας της διαφήμισης.
·         Γνωρίζοντας ότι η δημιουργία του spot αλλά και ανάλογης διαφημιστικής μακέτας, θα απαιτούσε περαιτέρω δαπάνες, προτείνουμε να ζητηθεί η συμβολή καταξιωμένων και αγαπητών στο κοινό χίων καλλιτεχνών που μέσω του spot θα υποδεικνύουν τις ομορφιές και τις μοναδικότητες του νησιού μας, π.χ. η κα Υρώ Μανέ, Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο κ. Παντελής Θαλασσινός, ο ηθοποιός κ. Γιάννης Καπετάνος, ο κ. Γ. Περαντάκος από το ‘’Τρίφωνο’’, η κα Καλλιρόη Μυριαγκού κ.α., αλλά και πλήθος άλλων δημοσιογράφων και καλλιτεχνών που έχουν έχουν επισκεφθεί τον τόπο μας και έχουν μαγευθεί (π.χ. Ηλίας Μαμαλάκης, Μυρσίνη Λαμπράκη κ.α.). Είμαστε δε σίγουροι ότι θα υπάρξει πρόθυμη ανταπόκριση τους.
Το spot θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τα στελέχη, τους ηθοποιούς και συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ με την συνδρομή των τοπικών Μ.Μ.Ε. οι οποίοι κατέχουν και την τεχνογνωσία.
·         Προτείνουμε επίσης την πρόκληση δημοσιευμάτων και αφιερωμάτων για τη Χίο, είτε αιτούμενοι αναδημοσιεύσεις παλιότερων άρθρων και εκπομπών στα εθνικά ΜΜΕ, είτε προσκαλώντας δημοσιογράφους από ‘’φίλες’’ και μη εκπομπές( π.χ. Μένουμε Ελλάδα)
·         Η συρροή(μπαράζ) δημοσιευμάτων που θα προκληθούν στοχευμένα θα έχουν κύριο στόχο την γνωστοποίηση στους πιθανούς επισκέπτες μας ότι η ομορφιά, η ζωή και οι δραστηριότητες στην Χίο συνεχίζονται και ότι ο τόπος διατηρείται ακόμα επαρκής ως φυσικό και ως δομημένο περιβάλλον, προσφέροντας μοναδικές απολαύσεις
·         Απαραίτητη και η παραγωγή μιας νέας διαφημιστικής μακέτας που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν δωρεάν να δημιουργήσουν διαφημιστές και τυπογραφεία της Χίου ακόμα και μεμονωμένοι γραφίστες.
·         Η νέα αυτή μακέτα με καινούρια, επίκαιρα επικοινωνιακά μηνύματα θα μπορούσε μετά από σχετικό αίτημα να δημοσιευθεί δωρεάν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στα εθνικά και επαρχιακά ΜΜΕ.
(ανάλογη εμπειρία μετά από σχετικό αίτημα της τ. Νομαρχίας, έχει δείξει ότι υπάρχει προθυμία για συνεργασία)
·         Η προσφορά της NEL LINES για δωρεάν μετακινήσεις προς το νησί μας, υπό προϋποθέσεις βέβαια, καταδεικνύει ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση και πρόσφορο έδαφος για ανάλογες πρωτοβουλίες και από τα μέσα μεταφοράς.
Προτείνουμε λοιπόν να γίνει αίτημα για συνεργασία και συνδρομή μέσω εκπτώσεων στην εκστρατεία μας προς όλα τα μέσα μεταφοράς που π[πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς τη Χίο, δίνοντας παράλληλα κίνητρα στους ταξιδιώτες προς το νησί μας
·         Επίσης, να ζητηθεί από τις διοικήσεις των Μεταφορικών μέσων (πλοίων και αεροπλάνων) κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους και εκτός Χίου, να διανέμεται έντυπο διαφημιστικό υλικό, σχετικά φυλλάδια και αφίσες από το νησί μας, που θα τους παρέχεται από ιδιώτες τουριστικούς επαγγελματίες (οι οποίοι θα μπορέσουν να προσφέρουν και εκπτώσεις) αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
·         Θεωρούμε επίσης σημαντική τη συμβολή των ήδη ευαισθητοποιημένων χιακών Σωματείων που εδρεύουν εκτός Χίου ούτως ώστε να υπάρξει ανάλογη με την παραπάνω σχετική διαφήμιση σε όλες τους τις εκδηλώσεις.
·         Προτείνουμε πιο άμεσες και γρήγορες επαφές με χιακής καταγωγής καλλιτέχνες, εικαστικούς και μη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να θέτουν τις εκθέσεις ή τις εκδηλώσεις τους υπό την αιγίδα της χιακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα μ’ αυτόν τρόπο και μέσω φυλλαδίων ή και τοπικών προϊόντων που θα διανέμονται κατά τη διάρκεια τους, να διαφημισθεί περαιτέρω και χωρίς σημαντικά έξοδα η Χίος.
·         Να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προβολής της Χίου και του πολιτισμού της στην Αθήνα, τη Θεσ/νικη ή και άλλες μεγάλες πόλεις (ακόμη και του εξωτερικού) με την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με χιακά και μη Σωματεία των περιοχών αυτών όσο και με άλλα ιδρύματα, οργανώσεις και επιχειρήσεις, όπου Χιώτες και Χιώτισσες κατέχουν σημαντικές θέσεις στα προεδρεία τους
(π.χ. Ιωνικό Κέντρο, Λέσχη Φίλων Χοσέ Καρρέρας, Ίδρυμα Μείζωνος Ελληνισμού, Ξενοδοχείο Μετροπόλιταν-‘’Χανδρής’’, ‘’ΝΗΡΕΑΣ’’, Σύνδεσμο Ελλήνων Αιγυπτιωτών κ.α.)
·         Να αποσταλεί αίτημα στις Διευθύνσεις των Ειδήσεων, Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Τμημάτων των εθνικών και περιφερειακών Μ.Μ.Ε., για να προβάλλονται δωρεάν όλες ο εκδηλώσεις λαογραφικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθούν στο νησί μας ή να γίνουν χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων αυτών.
·         Να υπάρξουν από τους αρμόδιους φορείς επαφές με όλα τα Σωματεία, οργανώσεις και Συλλόγους (ακόμα και του εξωτερικού μέσω ΕΟΤ) επιστημονικούς, επαγγελματικούς, καλλιτεχνικούς, πολιτιστικούς και συνταξιούχων, με στόχο να υπενθυμίσουμε ή να γνωστοποιήσουμε, τους χώρους στο νησί μας όπου μπορούν να πραγματοποιήσουν στο μέλλον τις συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, εκδηλώσεις τους, πιθανά παρέχοντας τους παράλληλα ιδιαίτερα κίνητρα.
·         Προτείνουμε λόγω της μεγάλης επικοινωνιακής δύναμης του διαδικτύου την μεγαλύτερη προβολή του τόπου μας ηλεκτρονικά, μέσω emails και δημοσιεύσεων σε συνεργασία με bloggers που εδρεύουν εντός και εκτός Χίου, με μπαράζ δημοσιευμάτων, άρθρων και φωτογραφιών της Χίου.
·         Παράλληλα να ζητηθεί μέσω διαδικτύου από φίλους και άτομα που έχουν επισκεφθεί το νησί μας, να δημοσιεύσουν φωτογραφίες που τυχόν έχουν από το νησί μας και άρθρα που θα καταγράφουν την ευχάριστη εμπειρία και εντυπώσεις τους από τη Χίο.
·         Να γίνει επικαιροποίηση των ιστοσελίδων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου θα γίνεται εμφανές ότι η κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά τις πυρκαγιές, επιτρέπει να χαρούν το ταξίδι τους οι επισκέπτες μας, ώστε να αρθούν τυχόν αρνητικές και ισοπεδωτικές εντυπώσεις.
·         Να υπάρξει αίτημα για στενότερη συνεργασία με τους κατά τόπους ΕΟΤ και δωρεάν διάθεση για όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και το καλοκαίρι περιπτέρων σε Εκθέσεις, ειδικότερα στις περιοχές απ’ όπου δεχόμαστε ήδη τουρίστες
·         Ανάλογο αίτημα θα μπορούσε να υπάρξει και σε όλους τους διοργανωτές (κυρίως στην Ελλάδα) Εκθέσεων τουριστικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
·         Παράλληλα να υπάρξουν επαφές και συνεργασίες με Δήμους μεγάλων ελληνικών κυρίως πόλεων (Αθήνα, Θες/νίκη, Ηράκλειο, Χανιά) αλλά και στο εξωτερικό μέσω ΕΟΤ, στις οποίες δραστηριοποιούνται Χιώτες ομογενείς ή χιακοί σύλλογοι, για οργάνωση ή συμμετοχή σε streetshows, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να προβληθεί σ’ αυτά η Χίος, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις επιπλέον δαπάνες οδοιπορικών και υποστήριξης, που θα πραγματοποιούνται με αυτό τον τρόπο από τους ομογενείς.
·         Να αποτελέσει ο εορτασμός των ‘’Ελευθεριών της Χίου’’, μέσο προβολής του τόπου μας, μετά από αίτημα στα εθνικά Μ.Μ.Ε. να γίνουν χορηγοί επικοινωνίας στις μεγάλες εκδηλώσεις.
·         Με τη συμβολή των τοπικών Μ.Μ.Ε., να υπάρξουν εκπομπές ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου, οι οποίες μετά από συνεννόηση θα μπορούσαν να προβληθούν από τα εθνικά ΜΜΕ.
·         Να ζητηθεί από τα πολιτιστικά και αθλητικά Σωματεία της Χίου, να οργανώσουν ή να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τους κοντά στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές
·         Να ζητηθεί από τον Διευθυντή της Πρωτοβουλίας του Υπουργείου Τουρισμού ‘’Συμμαχία για την Ελλάδα’’ και φίλο της Χίου κ. Γιώργο Καλούδη, συνεργασία και συμβολή στις προσπάθειες μας, προβάλλοντας μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος ή άλλων ανάλογων τις μοναδικότητες του τόπου μας αλλά και εκδηλώσεις ειδικότερα αυτές που αφορούν στα ήθη και έθιμα (πρωτοχρονιάτικα καραβάκια-Μόστρα –ρουκετοπόλεμος).
·         Τέλος, να δημοσιοποιηθεί το παρόν έγγραφο με τις προτάσεις μας, μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε. και bloggers, και μέσων κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να συμπληρωθούν οι δικές μας προτάσεις με άλλες ανάλογες ιδέες και σκέψεις, που σίγουρα υπάρχουν.
·         Παράλληλα να γνωστοποιηθεί η εθελοντική προσφορά συλλόγων, φορέων και ιδιωτών στην ‘’εκστρατεία προβολής της Χίου’’
·         Θεωρούμε φυσικά δεδομένο ότι και η χιακή ομογένεια, Σωματεία, οι μεμονωμένοι επιστήμονες και καταξιωμένοι επιχειρηματίες όπου γης, θα σταθούν συμπαραστάτες στις προσπάθειες μας, με κάθε θεμιτό τρόπο.

Όπως είναι αυτονόητο απαιτείται:

·         Αρχικά καλός συντονισμός, ορισμός ειδικής επιτροπής, πιθανά και με τη συνεργασία Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
·         Να δοθούν κίνητρα, προσφορές και εκπτώσεις στους πιθανούς επισκέπτες του νησιού μας από επαγγελματίες τουρισμού και δημόσιους φορείς της Χίου (π.χ. μειώσεις εισιτηρίων και διαμονής, εκπτώσεις στην είσοδο στα μουσεία, διεύρυνση και επιμήκυνση του προγράμματος δωρεάν ξεναγήσεων κ.λ.π.)
·         Συμβολή επαγγελματικών αλλά κυρίως μεγάλων οργανισμών, ιδρυμάτων, τραπεζών, ομίλων κ.α. στην επικοινωνία της εκστρατείας στο ευρύτερο κοινό, μέσω χορηγιών και διαφημίσεων.
Κατανοώντας ότι αυτό το διάστημα, η προσοχή και οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων επικεντρώνονται στην ‘’αυριανή μέρα’’ και στην ανασυγκρότηση του νησιού μας, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί και ο απαιτούμενος χρόνος για να μειωθούν οι επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών στον τομέα του τουρισμού, που είναι ζωτικός για όλους τους Χιώτες.
Είναι αυτονόητο βέβαια, ότι θέτουμε τους εαυτούς μας για εθελοντική προσφορά και συνεργασία, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, πιστεύοντας ότι η ‘’Συμμαχία για το νησί μας’’ θα βρει κι άλλους συμπαραστάτες και υποστηρικτές. Γιατί η Χίος πράγματι ‘’είναι πάντα ερωτεύσιμη’’.
ΒΑΣΩ ΚΡΙΤΑΚΗ   ΘΩΜΑΣΚΑΡΑΜΟΥΣΛΗΣ



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ


     Την Πέμπτη, 06-09-2012, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης συναντήθηκε με τον Κ. Τριαντάφυλλο, βουλευτή Χίου, τον Klaus Barthel, βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και το Χρ. Κατσιούλη, διευθυντή του ιδρύματος Friedrich EbertStiftug στην Ελλάδα.

     Κατά τη συνάντηση οι παρευρισκόμενοι συνεργάστηκαν σε θέματα ενημέρωσης σχετικά με τη διαμορφωθείσα μετά την πυρκαγιά κατάσταση στο νησί, καθώς και για τα μέτρα και τις μελέτες που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

     Παράλληλα απευθύνθηκε πρόσκληση προς το Δήμαρχο, προκειμένου να παρευρεθεί στην Ανοιχτή Συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 19.00, στο ξενοδοχείο «Ελληνικό Κάστρο». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανασυγκρότηση του νησιού από την πρόσφατη πυρκαγιά.     

EYXAΡΙΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ




Τις ευχαριστίες του εκφράζει ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης προς τις ναυτιλιακές εταιρείες Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Hellenic Seaways και Blue Star Ferries για τη συνδρομή που πρόσφεραν κατά τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς στο νησί μας.
Στις σχετικές επιστολές του αναφέρονται τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή μου, εκφράζοντας την τοπική κοινωνία της Χίου, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για τη συνδρομή που παρείχατε στην κοπιώδη προσπάθεια αντιμετώπισης της καταστρεπτικής πυρκαγιάς από 18/8 έως 28/8/2012 στο νησί μας.
Η διάθεση των πλοίων της Εταιρείας σας, για τη μεταφορά προσωπικού και οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευαισθησίας σας και της διάθεσης προσφοράς σε κρίσιμες για το νησί της Χίου στιγμές. «

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ SPD Klaus Barthel



ΘΕΜΑ:  Συνάντηση με Βουλευτή του SPD κ. Klaus Barthel

Συνάντηση με τον Βουλευτή του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κ. Klaus Barthel, είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Απ. Λύκου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστρεπτικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί μας.
Ο κ. Barthel βρίσκεται στη Χίο μετά από πρωτοβουλία – πρόσκληση του Βουλευτή Χίου κ. Κ. Τριαντάφυλλου.