Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

 
Άρωμα Μαστίχας στην πλατεία Χαϊδαρίου 

Αυτή τη φορά οι τυχεροί της ημέρας δεν ήταν λίγοι.  Αντίθετα ήταν μια ολόκληρη κεντρική πλατεία σε ένα από τα ωραιότερα προάστια της Αττικής το Χαϊδάρι.   Το μέρος που είναι συγκεντρωμένος ο μεγάλος κορμός της Χιακής Παροικίας των Πυργούσων.  Η ακούραστη πρόεδρος του συλλόγου ‘’ ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ’’ κ. Μαρία Μπρή Παπαμακαρίου,  τόλμησε και πέτυχε να κάνει, πιθανά, τη μεγαλύτερη χιώτικη  εκδήλωση σε ανοικτό χώρο. Όχι δεν ήταν  εκδήλωση από τις αξέχαστες εποχές που ο  ‘’ΚΟΡΑΗΣ’’ και η ‘’ΟΧΣΑ’’, γέμιζαν ασφυκτικά τις αίθουσες του ‘’ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ‘’ της  ‘’ Αρχαιολογικής Εταιρείας’’ ή του ‘’ΧΑΝΔΡΗ’’. Η Εκδήλωση «ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ», τα είχε όλα. Θα έλεγα πως ήταν ένα χαρούμενο πολύβουο και ζωντανό πανηγύρι. Με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Χαϊδαρίου, κατάφεραν το ακατόρθωτο. Από πολύ ενωρίς ο χώρος της πλατείας Δημαρχείου είχε κατακλεισθεί  από συμπατριώτες μας της Αττικής και όχι μόνο.  Χιώτικα παραδοσιακά τραγούδια και Χιώτικα κεράσματα κυριαρχούσαν στο χώρο. Μια προσεγμένη υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, με θέμα το ‘’Θείο Δάκρυ’’ και τις διαδικασίες γύρω από την ζωή των ανθρώπων του Μαστιχιού, δεν άφηναν περιθώρια  σε κάποιον να βαριεστήσει.


Η Πρόεδρος Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου , στο βήμα 

Η εκδήλωση άνοιξε με την προσφώνηση και το καλωσόρισμα όλων αυτών που τιμούσαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Διαβάστηκαν μηνύματα πολιτικών, πολιτειακών, δημοτικών αρχόντων  και φορέων του Μυροβόλου νησιού μας.  Ακολούθησε ο καθιερωμένος χαιρετισμός της Προέδρου,  πλαισιωμένος με άπειρα ευχαριστώ σε όσους βοήθησαν παντοιοτρόπως   στην επίτευξη της εκδήλωσης. Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Μιχ. Σελέκου. 

ο κ.. Μιχάλης Βαρλάς του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού 

Ο χαρισματικός Χιώτης ιστορικός κ. Μιχ. Βαρλάς, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, με την ομιλία του «Οι άνθρωποι της μαστίχας και η σημασία τους για την ιστορία», μάγεψε το ακροατήριο του.  Όταν κατέβηκε από το βήμα, για πολλοστή φορά έδωσε στον καθένα μας, το δικαίωμα  να εκφράσει την απορία , συνάμα και  παράπονο ... «Μα γιατί σταμάτησε; Τα λέει τόσο όμορφα, απλά  και κατανοητά». Μεσολάβησε μια μουσικοχορευτική ανάσα  με τραγούδια του συγκροτήματος της Ματούλας Ντοβίνου και το χορευτικό του συλλόγου ντυμένο με όμορφες Πυργούσικες φορεσιές.


ο ενδοκρινολόγος Μιχάλης Κούτελος 

Άκρως διαφωτιστικός και τεκμηριωμένος ο λόγος του αγαπητού σε όλους Πυργούση ιατρού κ. Μιχ. Κούτελου με θέμα «Η μαστίχα διαχρονικά στην υγεία».  Ακολούθησε  προβολή θεματικού ντοκιμαντέρ  για τον κόπο της καλλιέργειας, συγκομιδής  και επεξεργασίας του αγιασμένου, μοναδικού προϊόντος. Ακολούθησε  γλέντι που κράτησε ως τις μεταμεσονύχτιες ώρες, υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.  Στην κυριολεξία   η ευωδιά της μαστίχας  έκαμε  να μοσχοβολά όλη η περιοχή . Η ευθυμία και η καλοσυνάτη ζωντάνια των συμπατριωτών μας, χάρισε αξέχαστες στιγμές σε όλους, ειδικά αυτές τις άσχημες ώρες που περνά ο τόπος μας. 


η χορευτική ομάδα του Συλλόγου ''ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ''

Την υπέροχη εκδήλωση τίμησαν σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του τοπικού Δήμου καθώς και διατελέσαντες Δήμαρχοι Χαϊδαρίου  Ο  Πυργούσης , Γ.Γ του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Γιάννης Θεοτοκάς . Ο Αντι/ρχος Χίου κ. Ματθαίος Φαφαλιός.  Ο  Πανεπ. καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ‘’Δρομοκαΐτειου ΨΝΑ’’ κ. Ισίδωρος Πρώιος  ο Πρόεδρος της  ΟΧΣΑ  Αργ. Κοκκινάκης,  μετά των προέδρων των Χιώτικων Συλλόγων Αττικής  … :  ‘’Χίων Ελευσύνας, Κων. Μαλαχιάς –   Καλαμωτούσων  Αττικής, Σεβαστή Περαντάκου -   Δέσποινα Ρικανιάδη,  Αρμολουσίων  - Δαφνούσων, Ευ. Μέλης -  Λεπτοπόδων, Ν.Κατσαρός  και του Αντιπ/δρου της Ομοσπονδίας Κώστα Λυμπουσάκη.  


Κική Παπαμακάριου - Μιχ. Βαρλάς - Μιχ. Καριάμης - Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου 

Ο γράφων Μ.Καριάμης , πρόεδρος  του «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ» . Οι κυρίες των γραμμάτων και των τεχνών  Πόπη Στεφάνου Χαλκιά  και Ηρώ Μανέ . ο εκδότης της εφημερίδας  «ΧΙΑΚΟ ΒΗΜΑ»  Ισίδ. Γιαννακής καθώς και πρόεδροι Ιδρυμάτων, Φορέων και τοπικών συλλόγων του Δήμου.  Για τις λαχταριστές  χιώτικες παραδοσιακές γεύσεις  που έτυχαν πρωτοφανούς υποδοχής, φρόντισαν   οι :  Ηλίας Κατσίκης  και το ‘’ Μπουκιά και …ΧΙΟΣ’’ του ζεύγους Αποστόλη και Μαριλίτσας Ριμική.  Αισθάνομαι την υποχρέωση, ακόμα για μια φορά να πω ένα ‘’ μεγάλο μπράβο’’ στην ακούραστη Πρόεδρο και φίλη κ. Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου και τους συνεργάτες της. Καλή Δύναμη. Καλό Κουράγιο και Καλή συνέχεια. Χίλια ευχαριστώ για την φιλοξενία και για όσα απλόχερα μας χάρισε .
Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν




Αποστόλης και Μαριλίτσα Ριμική των ...''Μπουκιά και  ...