Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ : ΕΝΟΠΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΦΡΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ

Ξεμπλοκάρει ως φαίνεται η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επάνδρωση των υπό ελληνική σημαία πλοίων με ιδιωτική ένοπλη φρουρά, ως μέτρο αποτροπής των πειρατικών επιθέσεων.


Η νομοθετική διάταξη για επάνδρωση των υπό ελληνική σημαία πλοίων με ιδιωτική ένοπλη φρουρά είχε προετοιμασθεί από το καλοκαίρι από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Χάρη Παμπούκη και την ΕΕΕ

Η νομοθετική διάταξη είχε προετοιμασθεί από το καλοκαίρι μετά από συνεργασία του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) και ειδικότερα του τότε αναπληρωτή υπουργού Χάρη Παμπούκη, και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Στη συνέχεια με την παραίτηση Παμπούκη το θέμα μπήκε στο «ψυγείο» και παράλληλα εκδηλώθηκε πρωτοβουλία από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή ο οποίος ζήτησε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τις προτάσεις για το πρόβλημα της πειρατείας, ενώ ήδη η νομοθετική ρύθμιση ήταν σχεδόν έτοιμη.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έτοιμος να προωθήσει τελικά στη Βουλή τη ρύθμιση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συγκεκριμένη ρύθμιση θα σταλεί και στον κ. Παπουτσή προκειμένου να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι το όλο θέμα άπτεται της αρμοδιότητας και των δύο υπουργείων, ενώ λόγο έχουν ακόμη και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

Η προώθηση μέτρων για την προστασία των ελληνικών πλοίων από τους πειρατές είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για τον ελληνικό εφοπλισμό, όπως άλλωστε και για την παγκόσμια ναυτιλία καθώς ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων σημείωσε φέτος νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο πρώτο εννεάμηνο του 2011 καταγράφηκαν 351 πειρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, αυξημένες κατά 22% σε σύγκριση με πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 35 πλοία κατελήφθησαν από τους πειρατές εκ των οποίων τα 24 στη Σομαλία ενώ αυτή τη στιγμή κρατούνται 14 πλοία και 272 ναυτικούς ως όμηροι.

Με την επικείμενη ψήφιση της ρύθμισης αυτής η χώρα μας θα προστεθεί έτσι στον κατάλογο εκείνων των χωρών που υποχρεώθηκαν στη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου και είναι όλες σχεδόν οι ναυτιλιακές δυνάμεις της Ευρώπης.

Μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό ότι και η Κύπρος, το νηολόγιο της οποίας είναι αρκετά σημαντικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προς το ελληνικό, αποφάσισε να προωθήσει νομοθεσία που θα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του πλοιοκτήτη την επάνδρωση του πλοίου του με οπλισμένους άνδρες.

Ανάλογη πρόβλεψη θα έχει και η ελληνική ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της πειρατείας συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στις ΗΠΑ όπου είχε συναντήσεις με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε την επείγουσα ανάγκη διεθνούς συνεργασίας των κρατών προς πάταξή της, αλλά και την αναγκαιότητα αυτοπροστασίας των ναυτικών και των πλοίων στο παρόν στάδιο, με τη χρήση ενόπλων ιδιωτικών φρουρών επί των πλοίων.

Υπήρξε σύμπτωση απόψεων όσον αφορά στην ανάγκη έκφρασης πολιτικής βούλησης όλων των χωρών για λήψη δραστικών μέτρων, καθώς και παραδοχή της καθυστερημένης και ανεπαρκούς αντιμετώπισης του προβλήματος από τις ηγετικές δυνάμεις.

Συνάντηση με Χρυσοχοΐδη

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐίδη.

Το «ραντεβού» φαίνεται να οριστικοποιήθηκε στη χθεσινή άτυπη επίσκεψη του προέδρου της ΕΕΕ στο γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στην Ακτή Βασιλειάδη ύστερα από πρόσκληση του υπουργού.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr

ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Την ερχόμενη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται, όπως ήταν προγραμματισμένο, οι εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.)

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 74/18.08.2011 η Γενική Συνέλευση των 257 Μελών που αποτελείται από τους :

- Περιφερειάρχες

- Αντιπεριφερειάρχες Αιρετοί

- Αντιπεριφερειάρχες ορισμένοι από τους Περιφερειάρχες

- Αιρετά μέλη Εκπρόσωποι των Περιφερειακών Συμβουλίων μετά την εκλογή τους από αυτά, ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε Περιφέρειας,

Η Γενική Συνέλευση θα εκλέξει με μυστική ψηφοφορία τα 12 από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν - χωρίς ψηφοφορία - οι 13 Περιφερειάρχες.

Στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση της ΕΝ.Π.Ε. θα εκλέξει τα 5 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου.

Το νέο 25μελές Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. εντός πέντε (5) ημερών από την εκλογή του, συγκαλείται και με μυστικές ψηφοφορίες εκλέγει ξεχωριστά το Προεδρείο του, δηλαδή τον Πρόεδρο, τον Α' Αντιπρόεδρο, τον Β' Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και τον Ταμία.Αναλυτικά το πρόγραμμα της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝ.Π.Ε. έχει ως εξής:

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΝ.Π.Ε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

ΤΟΠΟΣ: Ξενοδοχείο Divani Caravel (Βασ.Αλεξάνδρου 2)

08:30-09:30 Προσέλευση - Νομιμοποίηση -Διαπίστευση συνέδρων

09:30 Έναρξη - Χαιρετισμός Προέδρου, Επισήμων

(Υπουργός, εκπρόσωποι κόμματων)

11:00 Διαπίστωση απαρτίας

Έγκριση προγράμματος εργασιών από τη Γενική Συνέλευση

Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής

11:30-12:30 Κατάθεση υποψηφίων συνδυασμών στην Εφορευτική Επιτροπή

12:30-15:00 Τοποθετήσεις εκπροσώπων αυτοδιοικητικών συνδυασμών

Κατάρτιση ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή

15:00-16:30 Ψηφοφορία για εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου

16:30-17:30 Διαλογή ψήφων και έκδοση αποτελέσματος ψηφοφορίας

18:00 Κατάθεση υποψηφιοτήτων στην Εφορευτική Επιτροπή για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου

18:00-19:00 Κατάρτιση ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή

19:15-21:00 Ψηφοφορία για εκλογή Εποπτικού Συμβουλίου

21:00-22:00 Διαλογή ψήφων και έκδοση αποτελέσματος ψηφοφορίας
aftodioikisi.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συνεδριάζει την επόμενη Τρίτη το Συμβούλιο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου με τα ακόλουθα θέματα :

ΘΕΜΑ:1ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012.
Εισηγητής: κ.Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011.
Εισηγητής: κ.Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ:3ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤ/ΣΗΣ ΣΑΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010.
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.
ΘΕΜΑ:4ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΕΒΑΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ << ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΜΕΣΤΩΝ Ν. ΧΙΟΥ >>.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:5ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Εισηγητής: κ. Ηρακλής Βερβέρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.
ΘΕΜΑ:6ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΣΚ – ΥΠΕΠΘ.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών
ΘΕΜΑ:7ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών
ΘΕΜΑ:8ο ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ.
Εισηγητές: Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Θεολόγος Πατερέλης και Αλέξανδρος Λυμπέρης.
ΘΕΜΑ:9ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΌ ΚΑΠ.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών
ΘΕΜΑ:10ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών
ΘΕΜΑ:11ο ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΙΚΑΡΙΑ. ( Αίτημα της Περιφερειακής Παράταξης << ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ >> ).
ΘΕΜΑ:12ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ΜΙΚ).
Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.
ΘΕΜΑ:13ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ << ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ >>.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:14ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ ΩΣ ΕΤΑΙΡΟΥ 2 ΣΤΟ ΕΡΓΟ << ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ >>.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
ΘΕΜΑ:15ο ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤ/ΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητής: κ. Ηρακλής Βερβέρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου

XIOΣ - ΠΥΡΓΙ

ΑΙΓΑΙΟ : ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Το θέμα των ελλιπών ελέγχων στην αλίευση με μηχανότρατα στην Ελλάδα, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Με ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου ενημερώνεται η Κομισιόν για το πρόβλημα εκτεταμένης αλίευσης ψαριών, μικρότερων από το ελάχιστο απαιτούμενο μέγεθος, αλλά και τις σοβαρές καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους του λιμενικού σώματος, κάτι στην πράξη ισοδυναμεί με μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1967/06 του Συμβουλίου.

Η παράλυση του κρατικού μηχανισμού και η έλλειψη βούλησης για βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου, έχει ήδη ως αποτέλεσμα περαιτέρω υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών με άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε βάρος των πολιτών, των παράκτιων αλιέων και των κοινοτήτων τους.

Το ελάχιστο απαιτούμενο μέγεθος των ψαριών και των άλλων αλιευμάτων έχει θεσπιστεί για να μη θανατώνονται ψάρια νεαρής ηλικίας, που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί. Η παραβίαση του κανονισμού σημαίνει σοβαρή απειλή για το μέλλον της αλιείας και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, η μη δέσμευση της Τουρκίας από το συγκεκριμένο Κανονισμό, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά σε βάρος των Ελλήνων αλιέων, ιδιαίτερα των 40.000 αλιέων παράκτιας αλιείας που πλήττονται αφενός μεν από την ανεξέλεγκτη δράση της μηχανότρατας αφετέρου δε από την εισαγωγή φθηνών αλιευμάτων από τη γειτονική Τουρκία.

«Είναι σαφές ότι, αν δεν πάρουμε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, το μέλλον των θαλασσών μας βρίσκεται σε κίνδυνο»,δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Χρειάστηκαν χρόνια αγώνων και παρεμβάσεων για να πάψουν οι παράνομες παρεκκλίσεις της ελληνικής νομοθεσίας από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, πρέπει τώρα τα απαραίτητα μέτρα να εφαρμοστούν και στην πράξη. Αν δε θέλουμε να δούμε σε λίγα χρόνια το θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και την αλιεία να καταρρέουν, χρειάζεται να δώσουμε προτεραιότητα σε συστηματικούς ελέγχους στις μηχανότρατες για το μέγεθος των αλιευμάτων, ώστε να πάψει να υπονομεύεται η αναπαραγωγή τους μέσω της θανάτωσης νεαρών ψαριών που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους και δεν έχουν αναπαραχθεί. Με την ερώτηση προς τη Κομισιόν σημειώνουμε την πολυπλοκότητα του ζητήματος, καθώς εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή και τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων από την ανεξέλεγκτη δράση των μηχανότρατων, πλήττεται καίρια και το εισόδημα των Ελλήνων παράκτιων αλιέων. Με δεδομένο όμως ότι το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα, απαιτείται η παρέμβαση της ΕΕ και προς την Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, προκειμένου να αναλάβει και αυτή δεσμεύσεις αντίστοιχες με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Αλιείας».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου

Θέμα: Ελλιπείς έλεγχοι στην αλίευση με μηχανότρατα

Ήδη τις πρώτες μέρες της αλιευτικής περιόδου για τις μηχανότρατες, έχουν καταγραφεί περιστατικά εκτεταμένης αλίευσης υπομεγέθων αλιευμάτων που συνοδεύονται από σοβαρές καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους του λιμενικού σώματος1,2, πράγμα που στην πράξη ισοδυναμεί με μη συμμόρφωση της Ελλάδας με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1967/06 του Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, η μη δέσμευση της Τουρκίας από το συγκεκριμένο Κανονισμό σε συνδυασμό με την εφαρμογή του στην Ελλάδα, ενδέχεται να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά εις βάρος των Ελλήνων αλιέων, πράγμα που πιθανόν να αυξήσει τα κρούσματα παρανομιών. Δεδομένου ότι η αλιευτική περίοδος της μηχανότρατας θα συνεχιστεί για οχτώ μήνες και δεδομένης της επιπλέον πίεσης που δέχεται ο κλάδος των αλιέων λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, η συνέχιση αυτής της πρακτικής μπορεί να οδηγήσει σε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι εξηγήσεις προτίθεται να ζητήσει η Επιτροπή από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την ετοιμότητα του μηχανισμού διεξαγωγής ελέγχων για εφαρμογή της ευρωπαικής νομοθεσίας σε θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος και αλιείας;

2. Θα εξετάσει η Επιτροπή την πιθανότητα παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα με σκοπό την εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων;

3. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι οικονομικές στρεβλώσεις στον κλάδο της αλιείας που ανακύπτουν ως αποτέλεσμα της μη υιοθέτησης του εν λόγω κανονισμού από την Τουρκία;

ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ... ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ , ΥΠΟΥΡΓΟΣ ... ΑΝΤΙΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τον κ. Σηφουνάκη τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και ως έναν υπουργό αντιχριστοδουλικού αγώνα… Τώρα, όπως είδαμε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του, εξελίσσεται και ως ένας άριστος υπουργός … χριστιανομαχικού αγώνα. Απ’ότι όλοι λοιπόν καταλάβαμε , ο άνθρωπος έχει εμμονές με τον Χριστιανισμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος κυρίως… Αν δεν καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις εμμονές του, ή αν δεν του τραβήξει το … αυτάκι ο πρωθυπουργός γι’αυτές τις προκλητικές εμμονές, θα δούμε και άλλα επεισόδια εις βάρος της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας. Έχει καταφέρει και έχει βρει εδώ και χρόνια ο κ. Σηφουνάκης το επικοινωνιακό του και προβολικό του δόγμα : να βρίσκεται δηλαδή κατά περιόδους στον αφρό της επικαιρότητας, βοηθούντων και των ΜΜΕ, με το να κάνει δηλώσεις και να δίνει συνεντεύξεις εναντίον του μακαριστού κυρού Χριστόδουλου στο παρελθόν και εναντίον της Εκκλησίας σήμερα. Η παντελής απουσία παραγωγής πολιτικού και κυβερνητικού έργου από πλευράς του, είναι μια από τις αιτίες… Δεν μπορεί να δείξει δηλαδή ότι παράγει κάτι και προσπαθεί μέσω της εμμονής του στην χριστιανομαχία, να βρίσκεται ανά τακτικά διαστήματα στην επικαιρότητα… Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που ισχυρίζονται ότι στην τελευταία του έξαρση η εμμονή του δεν ήταν τυχαία, αλλά λειτούργησε ως … «λαγός», μιας γενικότερης κυβερνητικής και τροϊκανικής προσπάθειας και πολιτικής, που στο «μάτι» έχει την Εκκλησιαστική περιουσία της Ελλάδος και την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και λειτουργία. Ίσως να είναι κι΄ έτσι… Θα δείξει.
Πάντως καλόν είναι να γνωρίζει, ότι στην Ελλάδα πληρώνονται και οι καθολικοί και οι μουσουλμάνοι (κατά δεκάδες υπάρχουν οι μουφτήδες στην Θράκη κυρίως), όπως επίσης ότι στο Βέλγιο και στη Γερμανία οι ιερείς πληρώνονται από το κράτος.
Εκτός όμως από την ανυπαρξία πολιτικου και κυβερνητικού έργου που έχει να επιδείξει ο κ. Σηφουνάκης, προσπαθεί να δείξει ότι ανήκει ακόμη στην χορεία εκείνων των «προοδευτικών», που για να θεωρούνται τέτοιοι, πρέπει να καταφέρονται εναντίον της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας γενικότερα. Αφορμή ο κ.Σηφουνάκης έλαβε από την ομιλία του ιερέα Νικολάου Καλογιάννη στην Λήμνο, ο οποίος στο κήρυγμά το ο άνθρωπος είπε και τόνισε όλα όσα συζητώνται ανάμεσα στους πολίτες, γράφονται στις εφημερίδες και ακούγονται στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα. Δεν είπε κάτι το εξωπραγματικό και το λάθος και στο κάτω – κάτω της γραφής , ευχής έργον είναι, να υπάρχουν ιερωμένοι που από άμβωνος να λένε αυτά που βιώνει ο λαός μας και αυτά που συζητάει στα σπίτια του, στις συνάξεις του, στα καφενεία. Λέγοντας αυτά από άμβωνος, ο κόσμος πλησιάζει περισσότερο την Εκκλησία, η οποία κατ’αυτόν τον τρόπο, «δένεται» με το λαϊκό αίσθημα. Τα αυτονόητα είπε ο ιερέας της Λήμνου, μεταφέροντας στον άμβωνα, το λαϊκό αίσθημα. Το αν στον κ. Σηφουνάκη δεν άρεσαν αυτά , είναι πρόβλημα του κ. Σηφουνάκη και της εμμονής του.
Ας μας πει όμως ο κ. Σηφουνάκης αν είναι διατεθειμένος εκείνος να προσφέρει την περιουσία του και της οικογένειάς του στον Ελληνικό λαό χωρίς ανταλλάγματα και αν είναι διατεθειμένος να ζει με ένα εισόδημα της τάξης των 1000-1500 ευρώ, που ζει ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας…Γιατί έτσι θα μας αποδείξει ότι τα λόγια του έχουν συνέχεια και συνέπεια…

Το ΚΕΝΤΡΙ