Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ : ΕΝΟΠΛΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΦΡΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ

Ξεμπλοκάρει ως φαίνεται η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την επάνδρωση των υπό ελληνική σημαία πλοίων με ιδιωτική ένοπλη φρουρά, ως μέτρο αποτροπής των πειρατικών επιθέσεων.


Η νομοθετική διάταξη για επάνδρωση των υπό ελληνική σημαία πλοίων με ιδιωτική ένοπλη φρουρά είχε προετοιμασθεί από το καλοκαίρι από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Χάρη Παμπούκη και την ΕΕΕ

Η νομοθετική διάταξη είχε προετοιμασθεί από το καλοκαίρι μετά από συνεργασία του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΑΑΝ) και ειδικότερα του τότε αναπληρωτή υπουργού Χάρη Παμπούκη, και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Στη συνέχεια με την παραίτηση Παμπούκη το θέμα μπήκε στο «ψυγείο» και παράλληλα εκδηλώθηκε πρωτοβουλία από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή ο οποίος ζήτησε από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τις προτάσεις για το πρόβλημα της πειρατείας, ενώ ήδη η νομοθετική ρύθμιση ήταν σχεδόν έτοιμη.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έτοιμος να προωθήσει τελικά στη Βουλή τη ρύθμιση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συγκεκριμένη ρύθμιση θα σταλεί και στον κ. Παπουτσή προκειμένου να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι το όλο θέμα άπτεται της αρμοδιότητας και των δύο υπουργείων, ενώ λόγο έχουν ακόμη και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

Η προώθηση μέτρων για την προστασία των ελληνικών πλοίων από τους πειρατές είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για τον ελληνικό εφοπλισμό, όπως άλλωστε και για την παγκόσμια ναυτιλία καθώς ο αριθμός των πειρατικών επιθέσεων σημείωσε φέτος νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο πρώτο εννεάμηνο του 2011 καταγράφηκαν 351 πειρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο, αυξημένες κατά 22% σε σύγκριση με πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 35 πλοία κατελήφθησαν από τους πειρατές εκ των οποίων τα 24 στη Σομαλία ενώ αυτή τη στιγμή κρατούνται 14 πλοία και 272 ναυτικούς ως όμηροι.

Με την επικείμενη ψήφιση της ρύθμισης αυτής η χώρα μας θα προστεθεί έτσι στον κατάλογο εκείνων των χωρών που υποχρεώθηκαν στη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου και είναι όλες σχεδόν οι ναυτιλιακές δυνάμεις της Ευρώπης.

Μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό ότι και η Κύπρος, το νηολόγιο της οποίας είναι αρκετά σημαντικό και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό προς το ελληνικό, αποφάσισε να προωθήσει νομοθεσία που θα αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του πλοιοκτήτη την επάνδρωση του πλοίου του με οπλισμένους άνδρες.

Ανάλογη πρόβλεψη θα έχει και η ελληνική ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της πειρατείας συζητήθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) στις ΗΠΑ όπου είχε συναντήσεις με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε την επείγουσα ανάγκη διεθνούς συνεργασίας των κρατών προς πάταξή της, αλλά και την αναγκαιότητα αυτοπροστασίας των ναυτικών και των πλοίων στο παρόν στάδιο, με τη χρήση ενόπλων ιδιωτικών φρουρών επί των πλοίων.

Υπήρξε σύμπτωση απόψεων όσον αφορά στην ανάγκη έκφρασης πολιτικής βούλησης όλων των χωρών για λήψη δραστικών μέτρων, καθώς και παραδοχή της καθυστερημένης και ανεπαρκούς αντιμετώπισης του προβλήματος από τις ηγετικές δυνάμεις.

Συνάντηση με Χρυσοχοΐδη

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐίδη.

Το «ραντεβού» φαίνεται να οριστικοποιήθηκε στη χθεσινή άτυπη επίσκεψη του προέδρου της ΕΕΕ στο γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στην Ακτή Βασιλειάδη ύστερα από πρόσκληση του υπουργού.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr