Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΩΝ : ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Λ.ΓΡΗΓΟΡΑΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Προσπάθεια να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε τόσο η ίδια η επιστολή του με την οποία«προγράφει» έως 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους όσο και ο χειρισμός του θέματος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα, κάνει με διευκρινιστική του δήλωσή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.
«Με αφορμή τη μελέτη που έχει ως αντικείμενο τη στελέχωση των δήμων, η οποία εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών ο Λ. Γρηγοράκος διευκρινίζει τα εξής:
•           Δρομολογείται άμεσα η επικαιροποίηση των στοιχείων με τα πρόσφατα δεδομένα  που έχουν προκύψει από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.
•           Το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί την ΚΕΔΕ  και τους εργαζόμενους σε περαιτέρω διαβούλευση για τη μελέτη με την σύσταση κοινής ομάδας εργασίας.
•           Τονίζεται για μία ακόμα φορά ότι  το μοντέλο που θα ακολουθηθεί  είναι αυτό της εθελοντικής (διαδημοτικής) κινητικότητας.
•           Επισημαίνεται τέλος  ότι για  το Υπουργείο Εσωτερικών οι ΟΤΑ αποτελούν το προπύργιο της Κοινωνικής Πρόνοιας και υπό το πρίσμα αυτό οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις συγκεκριμένες δομές.»

aftodioikisi.gr

ΠΛΗΡΗΣ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΜΕ ΤΟΝ "ΑΣΤΕΡΙΚΟ" ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ




Η πρώτη ανάγνωση των βασικών, έστω, σημείων του σχεδίου της κυβέρνησης για την «προστασία» από τους πλειστηριασμούς προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό. Άλλωστε, αποτελεί προϊόν μιας διαπραγμάτευσης από την οποία έλειπαν οι ενώσεις καταναλωτών, ενώ το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων είχε διατυπώσει το αίτημα για τριετή αναστολή πλειστηριασμών με το ισχύον καθεστώς.
Πρόκειται στην ουσία για μια γενική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με περιορισμένη μόνο προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η ευεργετική για την πλειοψηφία των δανειοληπτών απαγόρευση πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ σε τράπεζες καταργείται. Αποτέλεσμα αυτής της κατάργησης είναι η έκθεση στον κίνδυνο πλειστηριασμού έναντι εξευτελιστικών τιμημάτων ακίνητα, όπως εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα που αποφέρουν ενδεχομένως κάποιο εισόδημα,ενώ δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα έχουν επιδεινωθεί, οι συνθήκες υπό τις οποίες αρχικά νομοθετήθηκε η προστασία αυτή το 2008.
Όμως και η ανακοινωθείσα προστασία της κύριας κατοικίας διαφαίνεται ότι θα είναι πολύ περιορισμένη. Συμπεραίνει κανείς ότι οι εμπνευστές ενός τέτοιου σχεδίου είναι αποκομμένοι από την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη αφενός το κόστος αξιοπρεπούς διαβίωσης του νοικοκυριού και αφετέρου οι εξωπραγματικές, για τα δεδομένα της αγοράς, αντικειμενικές αξίες των κατοικιών. Ως εκ τούτου, τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν δεν είναι αντικειμενικά και δίκαια, αλλά βασίζονται σε απρόσωπους αριθμούς και μέσους όρους.




Εξάλλου, δεν διευκρινίζεται α) αν οι οφειλές θα συνεχίσουν να εκτοκίζονται κατά τη διάρκεια της «προστασίας», φορτώνοντας με υπέρογκους τόκους ιδίως τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης, β) αν θα προστατεύεται και η μοναδική κατοικία του οφειλέτη, γ) με ποιο τρόπο θα ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων, με τον κίνδυνο επίσπευσης μαζικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες και τους οφειλέτες να αναγκάζονται να προσφεύγουν σε πολυέξοδες ανακοπές και αιτήσεις αναστολής στα δικαστήρια

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΣΚΟΥΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ , ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΑ ΔΗΜΟ



Επείγουσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο ζητά με επιστολή του πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης προκειμένου «να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο» για τα συμπεράσματα της μελέτης που απέστειλε στους δήμους της χώρας και αφορά στη στελέχωση και σε εκτιμήσεις κινητικότητας προσωπικού ανά δήμο.
«Μας είχατε διαβεβαιώσει, υπογραμμίζεται στην επιστολή του κ. Ασκούνη, ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε Δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει ότι η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διατυπωθεί μετά την πλήρη ενημέρωση.
Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ έχει ως εξής:



Κύριε Υπουργέ,
Με το υπ’ αριθμ. 2271/16.12.2013 έγγραφό σας, διαβιβάσατε στους Δήμους της χώρας συμπεράσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από ομάδα έργου του Υπουργείου σας και αφορά στη στελέχωση και σε εκτιμήσεις Κινητικότητας προσωπικού ανά Δήμο και μάλιστα πριν από την έναρξη υλοποίησης της Εθελοντικής Διαδημοτικής Κινητικότητας.
Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το Υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε Δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να  περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων.
Επειδή λοιπόν, έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητάμε επειγόντως συνάντηση μαζί σας, ως καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. 
Η τελική θέση της ΚΕΔΕ θα διατυπωθεί αφού πρώτα λάβουμε πλήρη ενημέρωση.


ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ , ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Ρυθμίζεται με τροπολογία ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς αστυνομικούς, εκείνου της δυνατότητας πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων.
Ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος είχε αναδείξει το πρόβλημα, μέσα από τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο επεσήμανε ότι με το υπ’αριθμ. 57 άρθρο του Ν. 4136/2013 (ΦΕΚ 193 Α/17-9-2013) απαλείφθηκαν οι Ανώτερες Σχολές υπερδιετούς κύκλου σπουδών, αποκλείοντας πλέον τους Αστυνομικούς, απόφοιτους της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλάκων από τις κατατακτήριες εξετάσεις για φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με σκοπό την περαιτέρω ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως προκύπτει και από τις επισυναπτόμενες απαντήσεις, είναι σε διαδικασία δημοσίευσης σχετική τροπολογία και θα δίνεται η δυνατότητα και στους πτυχιούχους ανωτέρων σχολών υπερδιετούς φοίτησης και διετούς κύκλου σπουδών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Σχολή Αστυφυλάκων, να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις για φοίτηση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Με την παραπάνω ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για ευρύτερη κατάρτιση, γεγονός εξαιρετικά χρήσιμο για το Σώμα.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ : ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - "ΣΩΣΙΒΙΟ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ;


Να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με τους τίτλους σπουδών τους, την οικογενειακή τους κατάσταση αλλά και τους ασφαλιστικούς φορείς που έχουν ασφαλιστεί και να το αποστείλουν το αργότερο μέχρι την Τρίτη 24/12/2013 στο email: sxolikoifylakes@ydmed.gov.gr, ζητά από τους σχολικούς φύλακες με έγγραφο του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο έγγραφο δεν αναφέρεται κάτι παραπάνω, ωστόσο φαίνεται ότι μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο κάνει προσπάθεια να τοποθετήσει σχολικούς φύλακες σε κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν.
Στο ειδικό ερωτηματολόγιο οι σχολικοί φύλακες πρέπει να καταγράφουν:
- Προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, οικογενειακή κατάσταση κ.ά.).
- Τους πρόσθετους τίτλους σπουδών, πέραν του απολυτηρίου Λυκείου.
- Τους αναγνωρισμένους τίτλους γνώσης ξένων γλωσσών που κατέχουν.
- Πιστοποιήσεις για τη γνώση/χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
- Όλους τους φορείς στους οποίους έχουν ασφαλιστεί κατά περιόδους, την ημερομηνία εκκίνησης και λήξης της ασφάλισης καθώς και την αντίστοιχη διάρκεια.
- Ημερομηνία γέννησης των τέκνων τους.
- Χρόνο στρατιωτικής θητείας σε μήνες.
- Χρόνο σπουδών σε έτη.
Επίσης, στο ερωτηματολόγιο υπάρχει ειδική αναφορά σε κοινωνικές κατηγορίες, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, υπάλληλοι με παιδιά ή συγγενείς ανάπηροι κ.ά.

aftodioikisi.gr

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΠΟΥ "ΠΡΟΓΡΑΦΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 5.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ - ΟΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ

Την επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου με την οποία 272 δήμοι (οι 53 είναι απομακρυσμένοι) θεωρείται ότι έχουν πλεονάζον προσωπικό 3.708 υπαλλήλους δημοσιεύει ηaftodioikisi.gr.
Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γρηγοράκος μιλώντας πριν λίγο στο σκάι υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ σε συναντήσεις τους είχαν μιλήσει για 5.000 δημοτικούς υπαλλήλους που μπορεί να μπουν σε εθελοντική κινητικότητα. Πάντως ο κ. Γρηγοράκος επιχειρησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι πρόκειται ια κινητικότητα η οποία θα γίνει εντός νομού.
Eίναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γρηγοράκος μαζί το «καλές γιορτές», για τη μελέτη, σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 (σ.σ. ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί) και όσον αφορά στους πληθυσμούς των δήμων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία πραγματικού πληθυσμού του 2011.
Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2013 στους δήμους απασχολούνται 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ, 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ. Στην απογραφή Γρηγοράκου δεν περιλαμβάνεται το προσωπικό στα ΝΠΙΔ.
Οι δήμοι με πλεονάζον προσωπικό
Σύμφωνα με την μελέτη της περίφημης Επιτροπής Ραπακούλια, πλεονάζον προσωπικό έχουν μεταξύ άλλων:
Δ. Αθηναίων: 665 άτομα
Δ. Νίκαιας – Ρέντη: 113
Δ. Καλλιθέας:71
Δ. Νέας Ιωνίας: 61
Δ. Πειραιά: 50
Δ. Αγίων Αναργύρων – Καματερού: 40
Δ. Πεντέλης: 28
Δ. Ηλιούπολης: 12
Δ. Σαρωνικού: 12
Μηδενικό ισοζύγιο εμφανίζει ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ έλλειμμα εμφανίζουν οι Δήμοι Ηρακλείου Κρήτης (20 έργαζόμενοι) και ο Δήμος Γρεβενών.

Η επιστολή Γρηγοράκου:
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε
Σας στέλνω συνημμένη την μελέτη στελέχωσης του δήμου σας, όπως διαμορφώθηκε από την ομάδα εργασίας του Υπουργείου  Εσωτερικών. Για την καλλίτερη κατανόηση της σας αποστέλλω επίσης και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην μελέτη αυτή.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε μαζί σας  για να συζητήσουμε τις παρατηρήσεις σας.
Θα σας παρακαλούσα να λάβετε υπ’ όψιν τα εξής:
1.  Η μελέτη έχει εκπονηθεί στα πλαίσια όσων έχουν αναγγελθεί από το Υπουργείο και έχουν συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ. Δηλαδή περιλαμβάνει  μόνον δια-δημοτικές μετακινήσεις  (αρχίζοντας από εθελούσιες). Ούτε απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες προβλέπονται.
2.  Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του Ιουνίου 2013. Πιθανόν στον δήμο σας να υπάρχουν αλλαγές έκτοτε, που θα μας υποδείξετε για να ενσωματωθούν.
3.  Η προϋπόθεση μηδενικών εξόδων από το σύστημα  οδηγεί σε μερικές περιπτώσεις δήμων στην πρόβλεψη σημαντικού αριθμού προσλήψεων. Είναι αυτονόητο ότι αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και οποιαδήποτε άλλη υπερβολή της μελέτης θα τις εξετάσουμε ξανά από κοινού.
Προσβλέποντας στην συνεργασία σας για να έχουμε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρακαλώ δεχτείτε κ. Δήμαρχε τους θερμούς χαιρετισμούς μου και τις ευχές μου για χρόνια πολλά και ευτυχισμένο καινούργιο χρόνο
Αναπληρωτής Υπουργός  Εσωτερικών
Λεωνίδας Γρηγοράκος

Για το ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και από τον Ε. Τύπο και την Αυγή. Ο πίνακας είναι από τον Ε. Τύπο.


aftodioikisi.gr

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ 3.708 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ - ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΓΙΑ 272 ΔΗΜΟΥΣ


Τη μέθοδο με την οποία η γνωστή ομάδα Ραπακούλια (σ.σ. ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην εθελοντική κινητικότητα των δήμων πρέπει να συμμετάσχουν 3.708 υπάλληλοι περιγράφει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στους δήμους.
Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο δημοσιεύει η aftodioikisi.gr:
Στους δήμους σήμερα εργάζονται (93.973) υπάλληλοι, εκ των οποίων:
1.         Δημοσίου Δικαίου και Ι.Δ.Α.Χ υπάλληλοι(66.821)
2.         Έκτακτο προσωπικό (12.363)
3.         Τακτικό Προσωπικό ΝΠΔΔ των δήμων (10.110)
4.         Έκτακτο Προσωπικό ΝΠΔΔ των δήμων (4.679)
5.         Προσωπικό ΝΠΙΔ των Δήμων

‘Όπως τονίζεται στο έγγραφο στην επεξεργασία των στοιχείων και στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων δεν συμπεριλάβαμε Δήμους κάτω από 6.000 κατοίκους διότι:
•           Η πλειονότητα των Δήμων της κατηγορίας αυτής είναι μικροί νησιωτικοί και ορεινοί.
•           Οι υπάλληλοι των περισσοτέρων εξ’ αυτών αποτελούν τον οριακό αριθμό εργαζομένων για τη εύρυθμη λειτουργία του Δήμου
•           Τυχόν κινητικότητα των υπαλλήλων αυτών θα δημιουργήσει ασύμμετρες απώλειες στις τοπικές κοινωνίες.
•           Έχουν ιδιαιτερότητες που δεν τους κάνουν συγκρίσιμους με τους υπολοίπους Δήμους που εξετάζουμε με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία.
•           Οι δήμοι αυτοί είναι 53 και αποτελούν το 16,31% των Δήμων της χώρας, έχουν δε 1.424 υπαλλήλους σε ποσοστό 1,52% επί του συνολικού προσωπικού.
Τα κριτήρια
Για τη διαμόρφωση του δείκτη ελήφθησαν υπόψη οι εξής παράγοντες:
•           Πληθυσμός
•           Έκταση
•           Διοικητική – Δημοτική Αποκέντρωση
•           Διοικητική υποστήριξη – έδρες Νομών
•           Ορεινότητα
•           Νησιωτικότητα
Παράλληλα, προκειμένου να διαμορφωθεί ο Δείκτης Ιδιαιτερότητας των Δήμων χρησιμοποιήθηκαν οι εξής συντελεστές στάθμισης:
•           Πληθυσμός (91,25%)
•           Έκταση (0% – 2%)
o          Για δήμους μέχρι 100 τ. χλμ. (0%)
o          Για δήμους από 100 τ. χλμ. μέχρι 600 τ. χλμ. (1%)
o          Για δήμους πλέον των 600 τ. χλμ. (2%)
•           Έδρες Νομών (0,75%)
•           Νησιωτικότητα σύμφωνα με  το ν. 3852/2010 και το ν. 4093/2012 (1%)
•           Ορεινότητα σύμφωνα με το ν. 3852/2010 (1%)
•           Διοικητική – Δημοτική Αποκέντρωση (0% – 4%)


aftodioikisi.gr

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ - ΣΑΜΟΥ


european_express_ikaria_samos_
H Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ικαρίας-Σάμου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η απαράδεκτη κατάσταση των συγκοινωνιών στον Νομό μας, που πρόσφατα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου είχε καταγγείλει, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και οξύνεται.
Η εταιρεία ΝΕΛ ανακοίνωσε ότι σταματάει τα δρομολόγια των πλοίων της προς και από τα νησιά του νομού μας από τις 3 έως τις 8 Ιανουαρίου. Δηλαδή μέσα στην περίοδο των εορτών και για εξ (6) ημέρες δεν θα υπάρχει καμία συγκοινωνία με τα νησιά μας.
Η απόφασή της εταιρείας, με την συναίνεση του ΥΕΝ (;), δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους του νομού μας, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να μας επισκεφθούν, καθώς δεν θα έχουν την δυνατότητα μετακίνησης χρονιάρες μέρες, σε όσους για λόγους υγείας θα πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα ή στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα πρέπει να επιστρέψουν.
Πριν λίγες μέρες λέγαμε ότι οι εφοπλιστές δρομολογούν πλοία με πανάκριβα εισιτήρια, όποτε και όταν θέλουν, μετατρέποντας το Αιγαίο σε άσυλο της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της καταγγελίας μας το αποδεικνύουν για άλλη μια φορά στην πράξη.
Καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση.
Απαιτούμε:
- Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι και ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο.
- Σύνδεση των νησιών μας με την Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων.
- Μείωση 50% των εισιτηρίων.
- Να καταργηθεί ο κανονισμός 3577/92, ο νόμος Παπουτσή 2932/2001, καθώς και όλοι οι μετέπειτα νόμοι που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ.
- Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών (αεροπορικών και ακτοπλοϊκών), που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.
- Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των αναγκαίων υποδομών και των λιμενικών εγκαταστάσεων.
- Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας με την συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα. Όχι άλλα ΣΑΜΑΙΝΑ.
- Εξασφάλιση στους ναυτεργάτες πλήρους και σταθερής δουλειάς με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο.
Η Διοίκηση
e-Nautilia.gr

OIKONOMIKH ENIΣΧΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΣΕΝ


nautikoi_pou_foitoun_sto_kesen_
Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επεκτείνεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ενόψει εορτών των Χριστουγέννων, και στους ναυτικούς που θα αποφοιτήσουν φέτος από το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού(ΚΕΣΕΝ), τη Σχολή Θαλαμηπόλων και τα Ειδικά Τμήματα Πλοιάρχων-Κυβερνητών και Μηχανικών.
Οι ωφελούμενοι από την κοινή Υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο κ. Βαρβιτσιώτης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ανέρχονται σε 300, στους οποίους και θα καταβληθεί οικονομικό βοήθημα ύψους διακοσίων σαράντα (240,00) ευρώ, για όσους είναι άγαμοι, και τρακοσίων είκοσι πέντε (325,00) ευρώ για όσους είναι έγγαμοι ή έχουν προστατευόμενα τέκνα.
Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η οποία και προέβλεπε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε κατηγορίες ανέργων ναυτικών.
e-Nautilia.gr

ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΧΙΟΥ"



Με ομόφωνη Απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ενέκρινε τη Διακήρυξη του έργου «Βελτίωση Υποδομών της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Χίου», προϋπολογισμού 875.000,00 €.
Στο συγκεκριμένο έργο ενδεικτικά περιλαμβάνονται:
  • Βελτίωση κτηριακών υποδομών σε επιφάνεια 1000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις του Διονυσίειου Οικοτροφείου Χίου.
  • Εναρμόνιση με τις σύγχρονες απαιτήσεις για την υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με νοητική υστέρηση.
  • Θερμομόνωση του κελύφους των κτηριακών εγκαταστάσεων.
  • Αλλαγή κουφωμάτων και εσωτερικοί διαχωρισμοί.
  • Αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Μετά την παραπάνω έγκριση η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προχωρεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη δημοπράτηση του έργου. Η λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Χίου, αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ







          
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Από πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε πληροφορηθήκαμε ότι για να αποζημιωθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. πληγέντες μαστιχοπαραγωγοί από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2012 στη Χίο, το όριο των κατεστραμμένων μαστιχόδεντρων θα πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Εάν ισχύσει αυτή η ρύθμιση μεγάλος αριθμός πληγέντων συμπατριωτών μας δεν θα λάβει καμιά αποζημίωση, παρά το γεγονός οι πόροι για αποζημιώσεις εγκεκριμένοι από την Ε.Ε. υπάρχουν και είναι διαθέσιμοι.
Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια μοναδικότητα της μαστίχας, την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας, τον εξαγωγικό χαρακτήρα του προϊόντος αλλά και την έκταση της καταστροφής, παρακαλούμε θερμά για την ουσιαστική διεύρυνση των ορίων για αποζημιώσεις ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πληγέντες παραγωγοί. Κάτι τέτοιο είναι
δυνατό με σχετική απόφαση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. Επιπρόσθετα, η καταβολή αποζημιώσεων θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για επαναφύτευση, επανασύσταση και διατήρηση των καλλιεργειών.
Είμαστε βέβαιοι κ. Υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο του αιτήματός μας και τον επιτακτικό του χαρακτήρα για την τοπική κοινωνία και οικονομία,  και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 

Με εκτίμηση 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ - 670 ΟΙ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Στον αέρα τινάζει την εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα επιστολη του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε δήμους της χώρας προσδιορίζοντας το συνολικό αριθμό των υπαλλήλωνπου «περρισέυουν» σε 3.708. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που  υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που πλεονάζουν ή λείπουν από ένα δήμο, δημιουργώντας αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις από τους δημάρχους και τους εργαζόμενους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά την παραλαβή «της απαράδεκτης επιστολής», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, στην οποία γίνεται λόγος για 670 πλεονάζοντες στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, κάλεσε σε έκτακτη σύγκληση το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη στο δημαρχείο της Αθήνας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν πάρει τα σχετικά «ραβασάκια» στα χέρια τους, ενώ σε αναμμένα καρφιά κάθονται όσοι δεν την έχουν λάβει ακόμη.
«Ήτανε στραβό το κλήμα. Το έφαγε και ο γάιδαρος»
Δήμαρχοι που μίλησαν στην aftodioikisi.gr τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «ήτανε στραβό το κλήμα (σ.σ. οι αντιρρήσεις της ΚΕΔΕ για τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ οι οποίες ωστόσο σε καμία περίπτωση όπως, λένε, «δεν θα μπλόκαραν την εθελοντική κινητικότητα»). Το έφαγε και ο γάιδαρος (σ.σ. επιστολή Γρηγοράκου)».
Πρόσθεταν, δε, με έμφαση ότι «έπρεπε το υπουργείο να αφήσει να ψηφιστεί ο νόμος και να ξεκινήσει η διαδικασία των δηλώσεων των δημοτικών υπαλλήλων και μετά να ενημέρωνε ποιοι είναι οι δήμοι με πλεονάζον ή ελλείπων προσωπικό. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ανασφάλεια στους εργαζόμενους και τινάζεται το όλο εγχείρημα στον αέρα», λέει στην aftodioikisi.gr, δήμαρχος μεγάλου δήμου του λεκανοπεδίου.
Ποια είναι τα νεφελώδη κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr στην επιστολή γίνεται επίκληση «ορισμένων νεφελωδών κριτηρίων» της γνωστής επιτροπής Ραπακούλια (σ.σ. του διευθυντή του γραφείου του Λ. Γρηγοράκου), όπως λένε οι ίδιοι οι δήμαρχοι, με βάση τα οποία υποτίθεται ότι εξάγεται το πλεόνασμα ή του έλλειμμα προσωπικού.
Τα κριτήρια αφορούν κυρίως:
- Συνολικό πληθυσμό και αριθμό υπαλλήλων ανά κάτοικο
- Οικονομική κατάσταση
- Έκταση
- Αρμοδιότητες του δήμου.

aftodioikisi.gr

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δηπεθε Βορειου Αιγαίου-2014

Το νέο έτος να μας βρει αλληλέγγυους, με συμπαράσταση και σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, με πνεύμα συνεργασίας, με αγάπη, με εκτίμηση και αναγνώριση στα μικρά και τα μεγάλα κατορθώματά μας.
Το 2014 ας ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμη που θα μας βοηθήσει να προσπαθήσουμε από κοινού για το καλύτερο των συνανθρώπων και του τόπου μας.
Αυτός είναι ο πολιτισμός και για αυτές τις αξίες ακούραστα οφείλουμε τη νέα χρονιά να αγωνιστούμε, με αλήθεια, με εντιμότητα και πίστη.

Χρόνια σας πολλά!


Γιάννης Ζαφείρης
Κ/Δ Δη.Πε.Θε. Βορείου Αιγαίου

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Στα ψιλά γράμματα της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδαςαναφέρεται πως και το 2014 αναμένονται νέες μειώσεις μισθώντόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Από την έκθεση που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος προκύπτει πως και τη νέα χρονιά θα έχουμε μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο.
Όπως όμως αναφέρεται οι νέες περικοπές θα είναι μικρότερες από το πρωτοφανές ψαλίδισμα που έγινε την τελευταία διετία.
Χάσαμε εως και 40% από τους μισθούς
Η εκτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι πως μέσα σε 2 χρόνια οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον το 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν το 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση το 7,8%.
Από τα στοιχεία της έκθεσης μάλιστα είναι ολοκάθαρο πως τα τελευταία τρία χρόνια οι μειώσεις στους μισθούς, μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων, φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 40%.
Πάντως μόνο μέσα στο 2013 η Τράπεζα της Ελλάδας διαπίστωσε μείωση αποδοχών κατά 7,4% όταν στο 2012 η μείωση ήταν της τάξης του 6,6%.


newsit.gr