Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ : " ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΦΟΒΗΤΡΟ ΤΟ ... ΧΑΟΣ "

«Πολιτικό στοίχημα» και «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζουν διεθνή ΜΜΕ την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, θεωρώντας ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, βάζουν ξανά σε «τροχιά πανικού» την χώρα μας που παραμένει όπως γράφουν η «αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης».
Σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον Αντώνη Σαμαρά, αναδεικνύεται η προεδρική εκλογή, γράφει η Wall Street Journal, θεωρώντας ότι η επίσπευση της διαδικασίας είναι ένα πολιτικό στοίχημα με στόχο «την εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ» που εμφανίζεται να ανεβαίνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις.
«Με τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο να εκκρεμούν, ο Α. Σαμαράς φαίνεται να ελπίζει πως οι ψηφοφόροι θα επιτρέψουν στην μη δημοφιλή κυβέρνησή του να παραμείνει στην εξουσία, παρά να ρισκάρουν περαιτέρω χάος με το (να έρθει) ο ΣΥΡΙΖΑ και να χειριστεί τις συνομιλίες για έξοδο από το μνημόνιο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Πολιτικό στοίχημα» θεωρεί την κίνηση και το Bloombergπαραθέτοντας μεταξύ άλλων δηλώσεις οικονομολόγου που πιστεύει ότι το ρίσκο μπορεί εν τέλει να αποδώσει καρπούς.
«Η αλλεργική αντίδραση των επενδυτών στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε καταστήσει σαφές στην ηγεσία (του κόμματος) ότι οι αγορές δεν συγχωρούν», λέει ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της Berenberg Bank.
Ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αναβιώνει τις ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ (Grexit) κάτι που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως φόβητρο, αναφέρει το δημοσίευμα:
«Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και ορθώς, και προφανώς είναι ένας τρόπος να πουν στους ψηφοφόρους ή (θα γίνουν τα πράγματα) με το δικό μας τρόπο ή αλλιώς χάος» λέει άλλος αναλυτής.
Αναφερόμενη στην επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί που αποτελεί κίνηση στήριξης προς την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς και στην πρόσφατη παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός «λανθασμένου εκλογικού αποτελέσματος» η βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς το χαρτί του φόβου, αλλά τώρα, η τόσο ευθεία επέμβαση αξιωματούχων, προκάλεσε αντιδράσεις στο εξωτερικό, με τον επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λοράν, να δηλώνει ότι είναι «αφόρητη η πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκλογική διαδικασία σε ένα κυρίαρχο κράτος και προκαλεί ερωτηματικά για το μέλλον της δημοκρατίας στην ΕΕ».
«Η Ελλάδα παραμένει αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης» αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Forbes, γράφοντας ότι - η χώρα μας- την οποία χαρακτηρίζει «χρόνιο πρόβλημα» έρχεται ξανά στο επίκεντρο λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.
Αναφερόμενο στην «αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους», καθώς και στην δίμηνη παράταση του προγράμματος που δόθηκε στην Ελλάδα, το Forbes γράφει ότι είναι να απορεί κανείς πως «ένα κράτος που εξ αρχής δεν θα έπρεπε καν να μπει στο ευρώ, που θα έπρεπε να έχει φύγει το 2010, ανταμείφθηκε ξανά για την αποτυχία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, με το να του χορηγείται περισσότερος χρόνος για να το πετύχει», μια απόπειρα της ελίτ της ευρωζώνης να αποτρέψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ένα σενάριο που τους «τρομοκρατεί» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

ethnos.gr

"ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ διοργανώνουν «Πολιτικό τραπέζι»
«Μπορούμε ως κοινωνία και κόμματα να διαμορφώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση

 Στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής κουλτούρας διαλόγου για τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» διοργανώνουν, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ώρα 20.30, στο εστιατόριο ΓΙΑΝΤΕΣ, Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, «πολιτικό τραπέζι» με θέμα:
«Τέλος εποχής: Μπορούμε ως κοινωνία και πολιτικά κόμματα να διαμορφώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση
Συμμετέχουν:
-  Αλέξης Χαρίτσης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής τμήματος ενέργειας
Γιώργος Κουμουτσάκος*, πρώην ευρωβουλευτής Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα / ΝΔ
Σπύρος Δανέλλης, πρώην ευρωβουλευτής Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του ΠΟΤΑΜΙΟΥ
-  Νίκη Φούντα, βουλευτής ΔΗΜΑΡ
Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής Πράσινων/ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι:
- έξοδος από την κρίση και επιστροφή στην «κανονικότητα» ή κάτι άλλο;
- μετά την τρόικα τι; Θα υπάρχει ευρωπαϊκή εποπτεία (Μνημόνιο ή συντονισμός οικονομικών πολιτικών;)
- υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό, και πώς θα διαμορφωθεί;
- πώς θα γίνει βιώσιμο το χρέος,
- ποια οικονομική πολιτική μπορεί να υπάρξει;
Το μενού που θα προσφερθεί στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην συνάντηση θα είναι με προϊόντα εποχής.
Δηλώσεις συμμετοχής Info@prasinoi.gr  ή  https://www.facebook.com/events/393436997498718/
Το κόστος για το φαγητό είναι 15 ευρώ ανά άτομο
Ο θεσμός του «Πολιτικού Τραπεζιού» που ξεκινάνε οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» είναι μια σειρά  πολιτικών συζητήσεων παράλληλα με μια διαδικασία γευσιγνωσίας. Αφορά σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα με προσκεκλημένους πολιτικούς, ακαδημαϊκούς αλλά και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος των συζητήσεων αυτών είναι να συμβάλλουμε σε έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο αλλά και σε μια εναλλακτική πολιτική κουλτούρα ανταλλαγής απόψεων και πολιτικών προτάσεων επί σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.
* Αναμένεται τελική επιβεβαιωση

" ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ "



Η Ευρώπη κινδυνεύει κυρίως από θεσμικές εκτροπές Απαράδεκτες οι παρεμβάσεις του Προέδρου και του Επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής



Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν ως  ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία ζωή της χώρας τις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και του Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων υπέρ της σημερινής Κυβέρνησης και την δημόσια έκφραση προτίμησης υπέρ του υποψήφιου Προέδρου. Θεωρούν ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν μια επικίνδυνη εκτροπή εκ μέρους των θεσμικών εκπροσώπων της ΕΕ. Πρόκειται για βαρύτατα ατοπήματα που ήδη απέδειξαν τις επιπτώσεις τους στην αστάθεια των αγορών και δημιουργούν τεράστιες ευθύνες για τους δύο εκπροσώπους της Κομισιόν.
Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου δήλωσε σχετικά:
« Οι ανοιχτές παρεμβάσεις Γιούνκερ και Μοσκβισί στα εσωτερικά της χώρας μας, δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από κανένα Ευρωπαίο που υπερασπίζεται τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό Πολύ περισσότερο που  η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής Γιούνκερ έχει ήδη καταγγελθεί για τη συμμετοχή Επιτρόπων που έχουν σχέση με  οικονομικά συμφέροντα αντικρουόμενα με  το ρόλο τους
Θυμίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Επιτροπή Γιούνκερ, δηλώνοντας δημόσια ότι έχει λάθος προτεραιότητες και κατευθύνσεις πολιτικής, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες αντιμετώπισης της βαθειάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης στην Ευρώπη αλλά και τις προκλήσεις της εποχής και του μέλλοντος»

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ...

Λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως φαίνεται και το σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2014, μοιράζουν 2 εκατομμύρια ευρώ στα πολιτικά κόμματα ως οικονομική ενίσχυση.
Αυτό είναι ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο πώς οι δανειστές οδήγησαν τον Αντώνη Σαμαρά σε εκλογές και στην… έξοδο. Εκείνο όμως που αναδεικνύει αυτή η χρηματοδότηση είναι πώς «λεφτά υπάρχουν» ακόμη για τα πολιτικά κόμματα αλλά όχι για τους πολίτες που πεθαίνουν της πείνας.
Όταν κατάσχουν την αποζημίωση από την οικογένεια του άτυχου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο Βόλο, όταν κατάσχουν τα έξοδα κηδείας για οφειλές προς το Δημόσιο, δεσμεύουν μισθούς και συντάξεις γιατί υπάρχουν φορολογικές εκκρεμότητας, την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων δεν την αγγίζει κανείς.
Κι αυτό όταν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, κανείς δεν τα πληρώνει και με την κάλυψη της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας μεθοδεύεται να περάσουν στις πλάτες των Ελλήνων όπως και τόσα ακόμη.
Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι (βλέπε Αλμούνια) ομολογούν πώς τα δύο πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα έχουν πάψει να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, τα οποία ξεπερνούν τα 270 εκατομμύρια ευρώ, αν και κανείς δεν γνωρίζει πόσα τελικά είναι.
Οι τελευταίοι ισολογισμοί της ΝΔ, στις αρχές του 2013, έδειχναν 145 εκατομμύρια ευρώ χρέη προς τις τράπεζες και ένα λίγο μικρότερο ποσό για το ΠΑΣΟΚ. Τι έγινε με αυτά τα χρήματα; Ποιος τα πληρώνει. Μήπως αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα θέλουν να αλλάξουν ονομασία και ΑΦΜ προκειμένου να ξεφορτωθούν τα δάνεια και να τα φορτωθούν οι φορολογούμενοι;
Με λίγα λόγια τα κόμματα, ιδίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που λήστεψαν τον ελληνικό λαό απολαμβάνουν ακόμη καθεστώς ασυλίας και «τρώνε» στην υγειά των κορόιδων.
Δείτε τα έγγραφα που ακολουθούν, αν και σε αυτά φαίνεται πώς και η Χρυσή Αυγή λαμβάνει επιχορήγηση, όταν όμως η Βουλή των Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου φρόντισαν να της την κόψουν

defencenet.gr

ΟΙ ΗΠΑ " ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ " ΤΟΝ Α. ΣΑΜΑΡΑ

Tα αμερικανικά κέντρα "τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια" του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά: Με ένα σκληρό κείμενο η Wall Street Journal, της οποίας η αρθρογραφία για την Ελλάδα και την εσωτερική πολιτική κατάστση έχει πάντα πολύ συγκεκριμένη στόχευση αποδομεί πλήρως τον Α.Σαμαρά και την απόφασή του να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι και να εκλεγεί ο Σ.Δήμας "Η νίκη του Α.Σαμαρά θα είναι βραχύβια αφού ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την εξουσία".
Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα επιτίθεται στον Α.Σαμαρά και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι: Υποτίθεται ότι τον κατηγορεί ότι "πρόδωσε" την γραμμή της τρόικα και αυτό ... βοήθησε (!) τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ο Α.Σαμαράς δεν έδωσε στους πολίτες να καταλάβουν ότι ... ευθύνονται οι ίδιοι για την κρίση!
Ελαφρώς ασυνάρτητο το άρθρο και το συμπέρασμά του, αλλά ιδιαίτερα ευκρινής η προσπάθεια κατεδάφισης του Α.Σαμαρά (βασικά του κάνουν ... "μνημόσυνο") ενώ αντίθετα δεν επικρίνουν σε κανένα σημείο τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο η ίδια εφημερίδα πολύ πρόσφατα αποκαλούσε "ακροαριστερό κόμμα".
Το κείμενο με τίτλο «Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα» η WSJ σημειώνει ότι η τακτική του πρωθυπουργού είναι να τρομάξει τους ψηφοφόρους και όχι να τους πείσει για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων (αν πεινούσαν και είχαν να εργαστούν ένα ή δύο ή και τρία χρόνια θα θέλαμε να δούμε πόσο θα πείθονταν οι συντάκτες του άρθρου για την "αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων")
"Η ψήφος για την εθιμοτυπική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποδειχθεί τεστ για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά" σημειώνει η εφημερίδα και εξηγεί πως σε περίπτωση που δεν βγει Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η WSJ σημειώνει ότι το χρηματιστήριο πήρε την κατιούσα αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σαμαρά και προσθέτει «αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία είναι διδακτικός».
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι η στρατηγική του Ελληνα πρωθυπουργού είναι ενδεικτική των γενικότερων αποτυχιών που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση τη χώρα επισημαίνοντας ότι σπάνια κάποιος Ελληνας πολιτικής ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους για τα πλεονεκτήματα των επώδυνων μεταρρυθμίσεων!
"Αντιθέτως ο Σαμαράς προσπάθησε να αναστείλει κάποιες μεταρρυθμίσεις για να αποδείξει την ανεξαρτησία του από την Τρόικα" αναφέρει η Wall Street Journal και συνεχίζει "Αυτή η τακτική δεν θα φέρει πολιτική σύμπνοια ούτε να πείσει τους Ελληνες ότι για την κρίση ευθύνεται κυρίως η ίδια η χώρα"!
Ασχετοι ή απλά δεν τους ενδιαφέρει η πραγματικότητα παρά μόνο να "καθαρίσουν" το μέχρι χθες "αγαπημένο παιδί" των ΗΠΑ;.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ τυγχάνει μεγάλης αποδοχής (!!!) ενώ, ακόμη και σε περίπτωση που κερδίσει ο υποψήφιος του κ. Σαμαρά (σσ ο Σταύρος Δήμας) οι επενδυτές θα θεωρήσουν τη νίκη βραχύβια.
Δηλαδή τυγχάνει "μεγάλης αποδοχής ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει "να σκίσει το Μνημόνιο" και να ανατρέψει αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν "μεταρρυθμίσεις" και θα ηττηθεί ο Α.Σαμαράς που απλά προσπαθεί "να αναστείλει τις μεταρρυθμίσεις"!
Οπου "μεταρρυθμίσεις" κατά την ορολογία των ξένων είναι π.χ. το "κλάδεμα" πάλι των συντάξεων και η μείωση μισθών!
Εν πάση περιπτώσει η ουσία είναι ότι οι Αμερικανοί "τον τελειώνουν" τον Α.Σαμαρά και υποδέχονται τον Α.Τσίπρα. Ετσι απλά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στο τραπέζι η κατάργηση της ομάδας Δέλτα λόγω άσκοπης βίας


Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. για την αποκλίνουσα συμπεριφορά αστυνομικών στις λεγόμενες «ειδικές δυνάμεις» του Σώματος. Το πρόβλημα, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, εστιάζεται στην ομάδα Δέλτα, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου έξι χρόνια για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, το αποκορύφωμα του προβληματισμού εκφράστηκε από στρατηγό της Αστυνομίας, ο οποίος έφτασε στο σημείο πριν από δύο εβδομάδες να ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για κατάργηση της ομάδας.
Η πρόταση αυτή προέβλεπε την απορρόφηση των ανδρών της Δέλτα σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Ανάλογη πρόταση είχε γίνει ύστερα και παλιότερα από άλλο στρατηγό του Σώματος επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή.Η εισήγηση προέβλεπε τότε την απορρόφηση του προσωπικού της ομάδας στις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι συζητήσεις γύρω από το μέλλον της Δέλτα άνοιξε ξανά ύστερα από πρόσφατα κρούσματα αδικαιολόγητης βίας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η συμπεριφορά αστυνομικών της ομάδας κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν στις 17 Νοεμβρίου στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., τέσσερα διαφορετικά περιστατικά στην ίδια περιοχή. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και γυρίστηκε στην πλατεία Εξαρχείων απεικονίζεται άνδρας της Δέλτα να σηκώνει αδικαιολόγητα το γκλομπ του και να το δείχνει προκλητικά προς τους συγκεντρωμένους, χωρίς να έχει προηγηθεί ένταση.
Σε άλλο βίντεο άλλος άνδρας της Δέλτα διαπληκτίζεται με άτομο που βρίσκεται μέσα σε ταβέρνα καλώντας τον, «αν είναι άνδρας», να βγει έξω. Την ίδια ημέρα δύο δημοσιογράφοι και ένας φωτορεπόρτερ χτυπήθηκαν από αστυνομικούς της υπηρεσίας. Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Αντιπρόεδρος έπεσε αιμόφυρτος στην οδό Θεμιστοκλέους, ενώ η ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού Mega δέχθηκε κροτίδα στα πόδια στην οδό Νοταρά. Και όλα αυτά συνέβησαν παρότι αρκετές φορές ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συγκεντρώσει τα μέλη της ομάδας για να τους μιλήσουν για θέματα «αυτοσυγκράτησης και αυτοκυριαρχίας».
Αξιωματικοί που έχουν εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της Δέλτα διατυπώνουν ενστάσεις για τη σημερινή διαχείρισή της: «Η Δέλτα δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Για να είναι οι μονάδες άμεσης επέμβασης οι ειδικές δυνάμεις του Σώματος. Σήμερα χρησιμοποιούνται μέχρι και για να κάνουν προληπτικές προσαγωγές.
Είναι σαν να βάλεις τα ΕΚΑΜ να κάνουν ελέγχους στο δρόμο. Είναι λογικό να δημιουργηθεί πρόβλημα.Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, ότι στελέχη που ήταν η "ψυχή" της ομάδας έχουν απομακρυνθεί και αυτό έχει ορατές επιπτώσεις στη ψυχολογία των ανδρών της και στην πειθαρχία τους. Αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί της ομάδας ούτε πειθαρχούν όπως παλιά ούτε έχουν τη ψυχολογία που είχαν. Πρέπει να αποφασιστεί αν η Δέλτα θα αναμορφωθεί ή αν θα καταργηθεί. Δύο δρόμοι υπάρχουν ».
Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»


aftodioikisi.gr

Το 40% των δικαιούχων Voucher παραμένει στην εργασία, δείχνει αξιολόγηση του ΕΚΚΕ

Παραμένει στην εργασία, ένα ποσοστό του 40% των δικαιούχων προγραμμάτων Voucher, σύμφωνα με αξιολόγηση των σχετικών προγραμμάτων που διενεργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, στην οποία προχώρησε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων, με στόχο να εξαλείψει τις ατέλειες των προγραμμάτων.
Σύμφωνα με το «Έθνος», οι προτεινόμενες αλλαγές από τον αξιολογητή ενσωματώθηκαν στις δύο νέες προσκλήσεις του voucher που εκδόθηκαν το καλοκαίρι του 2014. Αντικείμενο της αξιολόγησης αποτέλεσε το σύνολο των συντελεστών και παραμέτρων του προγράμματος, όπως οι ωφελούμενοι -δικαιούχοι Επιταγής εισόδου, οι πάροχοι κατάρτισης, οι μέντορες-εκπαιδευτές, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης των Παρόχων κατάρτισης, τα στελέχη των υπηρεσιών διαχείρισης, αλλά και οι επιχειρήσεις διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα περιλάμβανε ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων που αφορούσαν μεταξύ άλλων θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών, υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης και επιχορήγηση της επιχείρησης που προβαίνει στην πρόσληψη του ωφελουμένου αμέσως μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης.
Στην έκθεση του ΕΚΚΕ αποτυπώνονται με σαφήνεια τα θετικά στοιχεία του προγράμματος, ενώ διακρίνεται και το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για τέτοιες δράσεις. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το Πρόγραμμα, από ποσοτικής άποψης, υλοποιήθηκε αποτελεσματικά. Πιο συγκεκριμένα, τo voucher ενεργοποιήθηκε από τους δικαιούχους σε ποσοστό 84%, ενώ αντίθετα, σε πολύ χαμηλά επίπεδα -περίπου στο 2%- βρίσκεται τόσο η πρόωρη εγκατάλειψη της Θεωρητικής κατάρτισης όσο και η διακοπή της Πρακτικής άσκησης.
Στο 72% η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων
Περισσότεροι από 126.000 άνεργοι έδειξαν ενδιαφέρον για την «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών». Από το πρόγραμμα συνολικά ωφελήθηκαν περίπου 35.000 νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών, ενώ ο αυξημένος αριθμός των ανθρώπων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον αφενός καταδεικνύει την επιτυχία της δράσης και αφετέρου υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερα προγράμματα που θα «ανοίξουν τον δρόμο» της αγοράς εργασίας στους νέους.
Για το σύνολο του προγράμματος, διαπιστώνεται ότι η εμπλοκή των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Πρακτική άσκηση είναι απολύτως πλειοψηφική. Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 3 άτομα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (71,63%) των επιχειρήσεων για την Πρακτική Ασκηση των ωφελουμένων στο σύνολο του Προγράμματος. Ακολουθούν με μικρότερα συνολικά ποσοστά συμμετοχής οι επιχειρήσεις με 4-9 άτομα προσωπικό (9,78%) και οι επιχειρήσεις με 10-29 άτομα προσωπικό (8,01%), ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, που ταξινομούνται ως μεγαλύτερου μεγέθους ως προς τον αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές, δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή στο Πρόγραμμα.
Το 36% συνέχισε να εργάζεται στην επιχείρηση
Ενα άλλο ενθαρρυντικό εύρημα που εντοπίζεται στην έρευνα είναι ότι σε ποσοστό 35,9%, προτάθηκε η συνέχιση της συνεργασίας του ωφελούμενου με την επιχείρηση μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης. Εξ αυτών το 24% συνέχισε μετατρέποντας την πρακτική άσκηση σε σύμβαση εργασίας. Παράλληλα, το 60,5% εργάστηκε για την επιχείρηση της πρακτικής άσκησης με καλύτερους όρους από αυτούς της πρακτικής άσκησης, το 13,9% με χειρότερους και το 25,6% αυτών με ίδιους.
Ως προς τη συνάφεια του Προγράμματος με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στην αξιολόγηση τονίζεται ιδιαίτερα ότι η ειδοποιός διαφορά του Προγράμματος, με άλλα αντίστοιχα προγράμματα που υλοποιούνται χωρίς τη χορήγηση voucher, έγκειται στη δυνατότητα-δικαίωμα κάθε ανέργου να επιλέγει ο ίδιος τον πάροχο κατάρτισης που επιθυμεί. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο άνεργος είναι αυτός που επιλέγει αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή σε σχέση με το παρελθόν.
Παράλληλα, σύμφωνα με την αξιολόγηση, ως προς την αποτελεσματικότητά του, το πρόγραμμα θεωρείται επιτυχημένο, καθώς μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανέργους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, κάτω από πραγματικές συνθήκες εργασίας και συχνά στο πλαίσιο μεγάλων και οργανωμένων επιχειρήσεων. Παράλληλα, με τη σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση οι νέοι μαθαίνουν, γίνονται παραγωγικοί, νιώθουν χρήσιμοι και προσφέρουν, κάτι που εν τέλει είναι και το ζητούμενο.
Τα θετικά του προγράμματος επιταγών κατάρτισης
Τα κυριότερα σημεία από τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος: Πρόκειται για μία διαδικασία ελκυστική για τους νέους, αφού η αίτηση συμμετοχής γίνεται ηλεκτρονικά και δεν επικρατεί η γραφειοκρατική λογική, ενώ αρκετοί ωφελούμενοι γνωρίζουν εκ των προτέρων πού θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση και βρίσκουν μόνοι τους τον κατάλληλο πάροχο κατάρτισης. Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στη μεγαλύτερη αμεσότητα που υφίσταται, καθώς και στην ελευθερία που δίνεται στους ωφελούμενους ως προς την παροχή της δυνατότητας επιλογής του παρόχου κατάρτισης από τον ίδιο τον ωφελούμενο. Πρόκειται για το πιο αποδοτικό πρόγραμμα έως σήμερα. Σε επίπεδο διαχείρισης, το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από μία διαφορετική δομή και λογική, με σαφώς λιγότερες διαδικασίες που χρειάζεται να ελεγχθούν, επομένως πρόκειται για ένα αποδοτικό πρόγραμμα. Ακόμη πιο αποδοτική υπήρξε η πράξη για τους ωφελούμενους, μιας και μεγάλο ποσοστό της χρηματοδότησης πήγε στον τελικό δικαιούχο, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία
Πηγη: Έθνος

aftodioikisi.gr

Οι «άνθρωποι του Προέδρου» – Ποιοι συμβουλεύουν τον Αλ.Τσίπρα


Μία στενή ομάδα έχει διαμορφώσει γύρω του ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτούς τους συμβούλους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διαμόρφωση των τοποθετήσεών του.
Την άτυπη πρωτοκαθεδρία σε αυτό τον κύκλο έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει δημιουργήσει και μια ομάδα που αποτελείται από νεαρούς κυρίως οικονομολόγους που «δουλεύουν» πάνω στις θέσεις του κόμματος και την εκπόνηση του προγράμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Αν και τον περισσότερο καιρό βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, με μία στενή φιλία να δένει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον οικονομολόγο. Ατύπως, ο κ. Βαρουφάκης ανιχνεύει το τοπίο και τις διαθέσεις διεθνών συνομιλητών, ενώ επηρεάζει τον κ. Τσίπρα στην τοποθέτησή του έναντι οικονομικών θεσμών, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ο Γιώργος Σταθάκης έχει αναλάβει να επικοινωνήσει τις βασικές προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ξένους επενδυτές και να καθησυχάσει τις όποιες αγωνίες τους, αν και η επικοινωνία με τα ξένα funds δεν είναι εύκολη, όπως απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία του Λονδίνου.
Πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αυτός που έχει κάνει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τις επαφές με την Τρόικα κατά των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, ενώ τον κύκλο των οικονομολόγων συμπληρώνει ο Γιάννης Μηλιός.

aftodioikisi.gr

Το ΑΣΕΠ αδειάζει τον Μητσοτάκη: Τι συνέβη με τα πορίσματα του επανελέγχου στο ΥΠΠΟ


Nόμιμη η μετατροπή συμβάσεων των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, συμπεραίνει κατ 'ουσίαν το ΑΣΕΠ, καθώς, σύμφωνα με πηγές της «Εφημερίδας των Συντακτών», η ανεξάρτητη αρχή «άδειασε» το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), επιστρέφοντας πίσω τα πορίσματα του κλιμακίου που δρομολογούσαν απομακρύνσεις εργαζομένων.
Ως γνωστόν, η διαδικασία του «επανελέγχου» προβλέπει ότι τα πορίσματα του κλιμακίου του ΣΕΕΔΔ θα πρέπει να αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από συνδικαλιστές, τα πορίσματα εστάλησαν πίσω ως ατεκμηρίωτα, με το ΑΣΕΠ να επιμένει στη θέση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπαιτιότητας των συμβασιούχων, σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν στις εκθέσεις τους τα κλιμάκια ελέγχου.
Τι λένε οι παρατάξεις
Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι οι απορριπτικές αποφάσεις του ΑΣΕΠ επί των εκθέσεων προοιωνίζονται τη γενικότερη στάση του και στις επόμενες εκθέσεις ελέγχου. Το θέμα έγινε γνωστό από τη συνδικαλιστική παράταξη Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της.
Υπενθυμίζεται ότι οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού είχαν λοιδορηθεί στο παρελθόν. Δημοσιεύματα εμφάνιζαν περίπου 170 εργαζόμενους να έχουν μονιμοποιηθεί παράνομα. Τα Σωματεία των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού - Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς & Νήσων) έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της συγκρότησης κλιμακίου για τον «επανέλεγχο» στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω κλιμάκιο συγκροτήθηκε κατά παράβαση του νόμου.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στελεχώθηκε αποκλειστικά και μόνο από Επιθεωρητές - Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς τη συμμετοχή υπαλλήλων (στελεχών) του Δημοσίου.


aftodioikisi.gr

Το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή εφάπαξ σε 11.000 δημόσιους υπαλλήλους - Ποιοι μπαίνουν στη λίστα


«Στο ταμείο για εφάπαξ 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που φιλοξενεί στις οικονομικές του σελίδες ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Το ενδεχόμενο απόδοσης εφάπαξ έρχεται να ενισχύσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο, την ίδια στιγμή, παλαιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγω για μείωση του εφάπαξ κατά 50%
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», το νέο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του εφάπαξ, περιλαμβάνει πληρωμές για 11.110 δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 2014.
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εξοφληθεί με τα ποσά που δικαιούνται καθώς τα ονόματά τους και οι συνταξιοδοτικές τους αποφάσεις έχουν ήδη αποσταλεί με δύο CDs από το Γενικό Λογιστήριο στο Ταμείο πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εδώ και μερικές μέρες.
Το νέο αρχείο περιέχει υπαλλήλους του Δημοσίου, των δήμων και άλλων νομικών προσώπων που υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013 και πήραν την οριστική συνταξιοδοτική τους απόφαση μέχρι τις 5 και τις 20 Φεβρουαρίου του 2014.
Οι πληρωμές τους αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών και θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιανουαρίου του 2015.
Διαβάστε αναλυτικότερα το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»
etypos1412
etypos1412 β

Έρχεται ρύθμιση για «κούρεμα» δανείων


Ακόμη και σε διαγραφή μέρους του δανείου, σε ορισμένες περιπτώσεις, οδηγεί η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τις αρχές του νέου χρόνου. Βάση για τη νέα γενιά ρυθμίσεων θα αποτελεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, το 30% των νοικοκυριών βρίσκεται κάτω από το όριο που έχει οριστεί ότι θα πρέπει να διαθέτει μία μέση οικογένεια, για να καλύπτει τις μηνιαίες ανάγκες της, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η δυσκολία που εμφανίζουν οι οικογένειες με δύο ή τρία παιδιά, το 40%-45% των οποίων βρίσκεται κάτω από το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
Το ποσό των εύλογων δαπανών διαβίωσης ορίστηκε στα 1.347 ευρώ μηνιαίως για μία τετραμελή οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει ως μηνιαία δόση για τις οφειλές αυτή η οικογένεια θα πρέπει να περισσεύει από το συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος.
Πηγή: «Καθημερινή»


aftodioikisi.gr

Τέλη κυκλοφορίας 2015: Οι προθεσμίες, η διαδικασία και οι τιμές


Έως το τέλος του έτους θα έχουν προθεσμία οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να τυπώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2015 και να προσκομίσουν τα ειδοποιητήρια σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ για τα πληρώσουν.Όπως πέρυσι, δεν θα σταλούν ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας το 2015, ενώ έχει καταργηθεί και το αυτοκόλητο σήμα.
Ο φορολογούμενος θα πρέπει να βάλει τα στοιχεία του στην ειδική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, να τυπώσει τη φόρμα με τα τέλη κυκλοφορίας το 2015 που του αντιστοιχούν και με αυτό το έγγραφο να πληρώσει το ποσό στην τράπεζα. Φέτος δεν υπάρχουν αλλαγές στις επιβαρύνσεις ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.
Πρώτο βήμα για την εκτύπωση είναι η είσοδος το gsis.gr
Οι τιμές
Για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από την 1η Νοεμβρίου του 2010, ο υπολογισμός γίνεται με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Αν το αυτοκίνητό έχει ταξινομηθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία, τότε ο υπολογισμός των τελών γίνεται με τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται από τον κατασκευαστή.
Αναλυτικά τα ποσά που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για τα τέλη κυκλοφορίας το 2015 είναι:
Οχήματα με ταξινόμηση έως 31/10/2010:
Για 51 μέχρι 300 κ.εκ. το κόστος είναι 22 €
Για 301 μέχρι 785 κ.εκ. το κόστος είναι 55 €
Για 786 μέχρι 1.071 κ.εκ. το κόστος είναι 120 €
Για 1.072 μέχρι 1.357 κ.εκ. το κόστος είναι 135 €
Για 1.358 μέχρι 1.548 κ.εκ. το κόστος είναι 240 €
Για 1.549 μέχρι 1.738 κ.εκ. το κόστος είναι 265 €
Για 1.739 μέχρι 1.928 κ.εκ. το κόστος είναι 300 €
Για 1.929 μέχρι 2.357 κ.εκ. το κόστος είναι 660 €
Για 2.358 μέχρι 3.000 κ.εκ. το κόστος είναι 880 €
Για 3.001 μέχρι 4.000 κ.εκ. το κόστος είναι 1.100 €
Για 4.001 και άνω κ.εκ. το κόστος είναι 1.320 €
Οχήματα με ταξινόμηση από 1/11/2010 και μετά:
Από 0 - (.. Γρ / χλμ) 100 το κόστος είναι € 0
Από 101 έως 120 (.. Γρ / χλμ) το κόστος είναι 0,90 €
Από 121 έως 140 (.. Γρ / χλμ) το κόστος είναι 1,10 €
Από 141-160 (.. Γρ / χλμ) το κόστος είναι 1,70 €
Από 161 έως 180 (.. Γρ / χλμ) το κόστος είναι 2,25 €
Από 181 έως 200 (.. Γρ / χλμ) το κόστος είναι 2,55 €
Από 201 έως 250 (.. Γρ / χλμ) το κόστος είναι 2,80 €
Άνω των 251 (γρ. / Χλμ.) Το κόστος είναι 3,40 €


aftodioikisi.gr