«Πολιτικό στοίχημα» και «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τον Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζουν διεθνή ΜΜΕ την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, θεωρώντας ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, βάζουν ξανά σε «τροχιά πανικού» την χώρα μας που παραμένει όπως γράφουν η «αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης».
Σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον Αντώνη Σαμαρά, αναδεικνύεται η προεδρική εκλογή, γράφει η Wall Street Journal, θεωρώντας ότι η επίσπευση της διαδικασίας είναι ένα πολιτικό στοίχημα με στόχο «την εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ» που εμφανίζεται να ανεβαίνει συνεχώς στις δημοσκοπήσεις.
«Με τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο να εκκρεμούν, ο Α. Σαμαράς φαίνεται να ελπίζει πως οι ψηφοφόροι θα επιτρέψουν στην μη δημοφιλή κυβέρνησή του να παραμείνει στην εξουσία, παρά να ρισκάρουν περαιτέρω χάος με το (να έρθει) ο ΣΥΡΙΖΑ και να χειριστεί τις συνομιλίες για έξοδο από το μνημόνιο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Πολιτικό στοίχημα» θεωρεί την κίνηση και το Bloombergπαραθέτοντας μεταξύ άλλων δηλώσεις οικονομολόγου που πιστεύει ότι το ρίσκο μπορεί εν τέλει να αποδώσει καρπούς.
«Η αλλεργική αντίδραση των επενδυτών στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε καταστήσει σαφές στην ηγεσία (του κόμματος) ότι οι αγορές δεν συγχωρούν», λέει ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της Berenberg Bank.
Ο Α. Σαμαράς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αναβιώνει τις ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ (Grexit) κάτι που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως φόβητρο, αναφέρει το δημοσίευμα:
«Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και ορθώς, και προφανώς είναι ένας τρόπος να πουν στους ψηφοφόρους ή (θα γίνουν τα πράγματα) με το δικό μας τρόπο ή αλλιώς χάος» λέει άλλος αναλυτής.
Αναφερόμενη στην επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί που αποτελεί κίνηση στήριξης προς την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς και στην πρόσφατη παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός «λανθασμένου εκλογικού αποτελέσματος» η βρετανική εφημερίδα Guardian, επισημαίνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς το χαρτί του φόβου, αλλά τώρα, η τόσο ευθεία επέμβαση αξιωματούχων, προκάλεσε αντιδράσεις στο εξωτερικό, με τον επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λοράν, να δηλώνει ότι είναι «αφόρητη η πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκλογική διαδικασία σε ένα κυρίαρχο κράτος και προκαλεί ερωτηματικά για το μέλλον της δημοκρατίας στην ΕΕ».
«Η Ελλάδα παραμένει αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης» αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Forbes, γράφοντας ότι - η χώρα μας- την οποία χαρακτηρίζει «χρόνιο πρόβλημα» έρχεται ξανά στο επίκεντρο λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.
Αναφερόμενο στην «αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους», καθώς και στην δίμηνη παράταση του προγράμματος που δόθηκε στην Ελλάδα, το Forbes γράφει ότι είναι να απορεί κανείς πως «ένα κράτος που εξ αρχής δεν θα έπρεπε καν να μπει στο ευρώ, που θα έπρεπε να έχει φύγει το 2010, ανταμείφθηκε ξανά για την αποτυχία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, με το να του χορηγείται περισσότερος χρόνος για να το πετύχει», μια απόπειρα της ελίτ της ευρωζώνης να αποτρέψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ένα σενάριο που τους «τρομοκρατεί» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
ethnos.gr