Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ... ΑΥΤO-ΑΠΟΘΕΩΣΗ

E-mailΕκτύπωσηPDF

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Αυτοθαυμασμός στο έπακρο: «Μια μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής» ήταν ο τίτλος του κύριου άρθρου της γερμανικής εφημερίδας της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Πολύ μετριοπαθή θα τον χαρακτηρίζαμε, σε σύγκριση με την ορμή που ξεκινάει αυτό το κύριο άρθρο, το οποίο αναφέρεται στην απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. «Ιστορικής σημασίας επιτυχία σημείωσε αυτή την εβδομάδα η (γερμανική) ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Εσωσε την Ευρωπαϊκή Ενωση (!)» γράφει πανηγυρικά. «Στο παιχνίδι δεν βρισκόταν μόνο το ευρώ, αλλά η ΕΕ», διαπιστώνει περισπούδαστα. Προχωράει αποκαλύπτοντας το σατανικό σχέδιο του... Τσίπρα!
Γράφει χαρακτηριστικά: «Την Πέμπτη, στη σύνοδο της Ευρωομάδας των υπουργών Οικονομικών, δεν υπήρξε λύση. Αν τη Δευτέρα (σ.σ. εννοεί τη Δευτέρα που συνεδρίασαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης και πήραν την πανάθλια για την Ελλάδα απόφαση) παρέμενε η απουσία λύσης, αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα βρίσκονταν σε ορατή από όλους πορεία αντιπαράθεσης σε ένα υπαρξιακό ζήτημα. Το συγκριτικά ασήμαντο ελληνικό πρόβλημα θα είχε καταστεί η αιτία της διχόνοιας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Τσίπρας θα είχε τελικά καταφέρει να πετύχει έναν στόχο που πάλευε μάταια από την εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο» γράφει στα σοβαρά η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».
Εμείς γράφουμε πολύ συχνά ότι οι Γερμανοί ποτέ δεν ξεχνούν τίποτα. Ιδού η απόδειξη. Γράφει το εν λόγω κύριο άρθρο: «Τα πρώτα ταξίδια του Τσίπρα τον είχαν οδηγήσει στην Κύπρο, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Προσπάθησε να φτιάξει μέσα στην Ευρωζώνη έναν συνασπισμό εναντίον του Βερολίνου... Τρεις χώρες -η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος- ήθελαν να εμποδίσουν οπωσδήποτε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η Γερμανία είχε υιοθετήσει μια άλλη στάση. Δεκατέσσερις ακόμα χώρες της Ευρωζώνης (σ.σ. όλες οι υπόλοιπες δηλαδή πέρα των τριών που προαναφέρθηκαν) έτειναν προς την πρόταση του Σόιμπλε υπέρ της οργάνωσης μιας υπό προθεσμία αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ - το προσωρινό Grexit». Δεν είναι δηλαδή προϊόν της γερμανικής πολιτικής της εξουθενωτικής λιτότητας και των εκβιασμών η ελληνική κρίση. Είναι απλά και μόνο προϊόν των σκοτεινών σχεδίων του Τσίπρα, ο οποίος βυσσοδομεί εναντίον του... γαλλογερμανικού άξονα! Δεν είναι δηλαδή η αιτία ο φόβος των Γάλλων και των Ιταλών ότι σύντομα θα υποστούν και αυτοί όσα τραβούν σήμερα οι Ελληνες από την εκβιαστική, ανελέητη και απάνθρωπη γερμανική πολιτική, είναι απλώς τα σατανικά κόλπα του Ελληνα πρωθυπουργού!
Εν πάση περιπτώσει, μπορούμε να αναπνεύσουμε ήσυχοι πλέον γιατί το έγγραφο του Σόιμπλε, όπως μας πληροφορεί η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» στο κύριο άρθρο της «υπήρξε ο θεμέλιος λίθος του συμβιβασμού στον οποίον τελικά μπόρεσαν να συμφωνήσουν όλες οι χώρες» της Ευρωζώνης. «Ετσι εμποδίστηκε ένα πισωγύρισμα χωρίς προηγούμενο» της ΕΕ «αν όχι η αποτυχία της». Μπορούν έτσι να είναι υπερήφανοι οι Γερμανοί ότι «η γερμανική εξωτερική πολιτική χάρη στη Μέρκελ και στον Σόιμπλε και επίσης χάρη και στον (σ.σ. σοσιαλδημοκράτη) αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παρέμεινε πιστή στη μεταπολεμική της παράδοση της καλής γειτονίας» όπως γράφει η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ. «Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη το αισθάνθηκαν ότι δεν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα, δεν επρόκειτο μόνο για το ευρώ, επρόκειτο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση», την οποία, όπως όλοι καταλάβατε, την έσωσε η Γερμανία.
Την ίδια μέρα, σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας για την Ελλάδα, αναφέρονται και τα εξής: «Ο Σόιμπλε, ο υποτιθέμενος κύριος της πειθαρχίας της Ευρώπης, έχει γίνει το πρόσωπο της Γερμανίας. 'Εκβιασμός' είναι η λέξη που ταιριάζει εδώ. Εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε λόγο. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, κατά το διαρκώς επαναλαμβανόμενο ρεφρέν, στη σύνοδο κορυφής της κρίσης στις Βρυξέλλες (της Ευρωζώνης) εκβιάστηκε και ταπεινωμένος υπέκυψε, αποδεχόμενος νέα λιτότητα» γράφει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Εχει όμως και την εξήγηση, την οποία προσφέρει στους αναγνώστες της: «Οταν, τώρα στην κρίση, ευχαριστούν δημοσίως την αμερικανική κυβέρνηση επειδή στην Ευρώπη τάσσεται υπέρ της Ελλάδας άνθρωποι σαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ανήκε πολλά χρόνια στο ΚΚΕ, κάτι δεν πάει καλά». Επομένως, ο Τσίπρας και ο Δραγασάκης φταίνε, όχι οι Γερμανοί.
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΤΟ 3o ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΒΑΘΥΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΤΑΦΡΟ



Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ*
Είναι προφανές πως εδώ πλέον υπάρχουν δύο ασύμβατα πολιτικά σχέδια. Δυνατότητα σύνθεσης πάνω στο έδαφος της μνημονιακής διαχείρισης απλά δεν υπάρχει. Το πολιτικό σχέδιο του «Όχι» οφείλει να διεκδικήσει το κόμμα, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.
Δεν πρέ­πει να υπάρ­χει ιστο­ρι­κό προη­γού­με­νο τέ­τοιας πλή­ρους ανα­στρο­φής, σαν αυτή που συ­ντε­λέ­στη­κε εντός ελά­χι­στων ημε­ρών, με την υπο­γρα­φή της κα­τά­πτυ­στης συμ­φω­νί­ας από την κυ­βέρ­νη­ση, σε βάρος της λαϊ­κής βού­λη­σης που εκ­φρά­στη­κε με το όχι της 5ης Ιου­λί­ου. Υπό το πρό­σχη­μα του –υπαρ­κτού– εκ­βια­σμού, τον οποίο, όμως, υπο­τί­θε­ται ότι εκλή­θη να απο­κρού­σει ο λαός με το δη­μο­ψή­φι­σμα –και το έπρα­ξε με τρόπο αδιαμ­φι­σβή­τη­το και γεν­ναιό­δω­ρο. Ούτε και προη­γού­με­νο τέ­τοιας δια­στρο­φής, να επι­χει­ρεί­ται, είτε με δη­μο­σκο­πή­σεις είτε με επι­κοι­νω­νια­κή προ­πα­γάν­δα των ίδιων απα­τε­ώ­νων τους οποί­ους ο λαός έστει­λε στα αζή­τη­τα, να πα­ρα­χα­ρα­χθεί το απο­τέ­λε­σμα, μέχρι του ση­μεί­ου να γί­νο­νται οι νι­κη­τές αντι­κεί­με­νο χλεύ­ης των ητ­τη­μέ­νων.
Δεν πρέ­πει να υπάρ­χει, επί­σης, προη­γού­με­νο κυ­βέρ­νη­σης η οποία, σε χρο­νι­κό διά­στη­μα ελά­χι­στων μηνών, να «αυ­το­νο­μεί­ται» τόσο κραυ­γα­λέα από το πρό­γραμ­μα και τους στό­χους της. Και ασφα­λώς δεν υπάρ­χει προη­γού­με­νο μια τόσο πε­ρι­φα­νής νίκη του λαού να με­τα­τρέ­πε­ται μέσα σε πέντε μέρες σε μια τόσο συ­ντρι­πτι­κή ήττα, με δια­στά­σεις εθνι­κής κα­τα­στρο­φής. Ήττα που οδη­γεί στη συ­ντρι­βή των υπο­τε­λών τά­ξε­ων, που εν προ­κει­μέ­νω οδη­γή­θη­καν, παρά τη βού­λη­σή τους, σε υπο­τα­γή από την ίδια την πο­λι­τι­κή τους ηγε­σία. Ήττα, όμως, που συ­νε­πά­γε­ται και τη στρα­τη­γι­κή υπο­βάθ­μι­ση του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­στι­κού σχη­μα­τι­σμού, με τη συ­νέρ­γεια των ηγε­τι­κών ελίτ της εγ­χώ­ριας αστι­κής τάξης, όπως συ­νέ­βη σε όλες ανε­ξαι­ρέ­τως τις μεί­ζο­νες εθνι­κές κρί­σεις της νε­ό­τε­ρης ελ­λη­νι­κής ιστο­ρί­ας.
Η ΣΥΜ­ΦΩ­ΝΙΑ
Η συμ­φω­νία που συ­νο­μο­λο­γή­θη­κε με τους «θε­σμούς» είναι οι­κο­νο­μι­κά κα­τα­στρο­φι­κή, γιατί διαιω­νί­ζει το σπι­ράλ λι­τό­τη­τα-ύφε­ση-υπερ­χρέ­ω­ση, και μη βιώ­σι­μη, γιατί προ­βλέ­πει υπερ­με­γέ­θη, εμπρο­σθο­βα­ρή και ανέ­φι­κτα δη­μο­σιο­νο­μι­κά μέτρα σε μια κα­θη­μαγ­μέ­νη και ανή­μπο­ρη οι­κο­νο­μία. Η μη βιω­σι­μό­τη­τα της συμ­φω­νί­ας ομο­λο­γεί­ται άλ­λω­στε από τους ίδιους τους «θε­σμούς» (σω­ρευ­τι­κή ύφεση πάνω από 30%, χρέος 200% με απορ­ρό­φη­ση του 15% του ΑΕΠ για την ετή­σια εξυ­πη­ρέ­τη­σή του κ.λπ.).
Κοι­νω­νι­κά φρι­κα­λέα, γιατί εμπε­δώ­νει και με­γι­στο­ποιεί το μνη­μο­νια­κό άχθος με ένα νέο, το τρίτο, πάνω στα δύο παλιά, τούρ­μπο μνη­μό­νιο (και έπο­νται νέα υπο­μνη­μό­νια, σε κάθε φάση της αξιο­λό­γη­σης). Γιατί υπα­γο­ρεύ­ει μια βαθιά αντι­με­ταρ­ρύθ­μι­ση στο κα­θε­στώς των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων, των απο­λύ­σε­ων και τον ερ­γα­τι­κό συν­δι­κα­λι­σμό. Γιατί προ­βλέ­πει αλ­λα­γές στη δι­καιο­σύ­νη και τη διοί­κη­ση που θα αξιο­ποι­η­θούν για την επι­βο­λή fast track δια­δι­κα­σιών κα­τα­σχέ­σε­ων, εξώ­σε­ων, πλει­στη­ρια­σμών, και θα οδη­γή­σουν σε απαλ­λο­τρί­ω­ση πε­ριου­σί­ας από τις τρά­πε­ζες και τους με­γά­λους ομί­λους.
Υπο­νο­μευ­τι­κή της προ­σπά­θειας για πα­ρα­γω­γι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση, καθώς στο­χο­ποιεί κρί­σι­μους κλά­δους και το­μείς, όπως τον αγρο­τι­κό τομέα, τη νη­σιω­τι­κή οι­κο­νο­μία κ.ά. και προ­ω­θεί διαρ­θρω­τι­κές απορ­ρυθ­μί­σεις που θα επι­φέ­ρουν καί­ριο πλήγ­μα στη μι­κρο­με­σαία ρα­χο­κο­κα­λιά της οι­κο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας και στην απα­σχό­λη­ση. Γιατί απο­στε­ρεί από το Δη­μό­σιο όλα τα ερ­γα­λεία εμπλο­κής του στη δια­δι­κα­σία της πα­ρα­γω­γι­κής επα­νεκ­κί­νη­σης, τα στρα­τη­γι­κά δί­κτυα και την ενέρ­γεια. Γιατί στις τρά­πε­ζες, που απο­τε­λούν το ερ­γα­λείο για την αι­μο­δο­σία της οι­κο­νο­μί­ας και τον βα­σι­κό μοχλό για την ανα­διάρ­θρω­ση του πα­ρα­γω­γι­κού μο­ντέ­λου, θα γίνει το με­γά­λο πάρτι, η με­γά­λη λε­η­λα­σία Με φρέ­σκα δα­νει­κά στις πλά­τες του ελ­λη­νι­κού λαού και με την εν­σω­μά­τω­ση στην εθνι­κή νο­μο­θε­σία της οδη­γί­ας BRRD.
Τα­πει­νω­τι­κή για τη χώρα, γιατί εμ­βα­θύ­νει στο έπα­κρο το κα­θε­στώς της αποι­κί­ας χρέ­ους και της επι­τρο­πεί­ας. Γιατί εγκα­θι­στά μη­χα­νι­σμό αρ­πα­γής της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας. Γιατί αφαι­ρεί από την κυ­βέρ­νη­ση της χώρας και το κοι­νο­βού­λιο τη νο­μο­θε­τι­κή εξου­σία και μά­λι­στα με ανα­δρο­μι­κή ισχύ.
Γιατί φαλ­κι­δεύ­ει την ίδια την εκτε­λε­στι­κή εξου­σία με τον «αυ­τό­μα­το κόφτη» δη­μο­σί­ων δα­πα­νών και εγκα­θι­δρύ­ει τον άμεσο έλεγ­χο από τους δα­νει­στές της δη­μό­σιας διοί­κη­σης και των «ανε­ξάρ­τη­των αρχών».
Επι­κίν­δυ­νη για τη δη­μο­κρα­τία, γιατί η προ­σπάθεια εφαρ­μο­γής της απέ­να­ντι στις αυ­το­νό­η­τες λαϊ­κές αντι­δρά­σεις θα απαι­τή­σει έντα­ση της κα­τα­στο­λής (το ζή­σα­με ήδη στις 15/7), γιατί θα ευ­τε­λί­σει πε­ραι­τέ­ρω τους κοι­νο­βου­λευ­τι­κούς θε­σμούς και δια­δι­κα­σί­ες, γιατί θα οδη­γή­σει σε μό­νι­μο κα­θε­στώς «έκτα­κτης ανά­γκης».
Πο­λι­τι­κά ολέ­θρια, γιατί, φέ­ρο­ντας την υπο­γρα­φή μιας κυ­βέρ­νη­σης αρι­στε­ρής προ­έ­λευ­σης, εμπε­δώ­νει τον πο­λι­τι­κό αμο­ρα­λι­σμό και το δόγμα Τ.Ι.Ν.Α., πα­ρα­λύ­ει ένα ολό­κλη­ρο δυ­να­μι­κό κοι­νω­νι­κής αντί­στα­σης, ακυ­ρώ­νει εν τη γε­νέ­σει του τον νε­ο­λαι­ί­στι­κο ρι­ζο­σπα­στι­σμό που εκ­δη­λώ­θη­κε στη μάχη του δη­μο­ψη­φί­σμα­τος, ανοί­γει δρό­μους στην ακρο­δε­ξιά και υπο­νο­μεύ­ει την προ­ο­πτι­κή προ­ο­δευ­τι­κών ανα­τρο­πών στην υπό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη. Δια­μορ­φώ­νει συν­θή­κες απα­ξί­ω­σης της Αρι­στε­ράς εν συ­νό­λω και θέτει σε υπαρ­ξια­κή δο­κι­μα­σία το εγ­χεί­ρη­μα του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.
Θα απο­δει­χτεί, τέλος, ανε­φάρ­μο­στη στην πράξη, επα­να­φέ­ρο­ντας, ίσως και πολύ σύ­ντο­μα, ακόμη πιο πιε­στι­κά και πιο εκ­βια­στι­κά το δί­λημ­μα του απρο­ε­τοί­μα­στου και χα­ο­τι­κού Grexit, που υπο­τί­θε­ται απο­σό­βη­σε.
Ο ισχυ­ρι­σμός ότι η συμ­φω­νία είναι πο­λι­τι­κά δια­χει­ρί­σι­μη με «αντιρ­ρο­πι­στι­κά» μέτρα (όπου ακούς νε­ο­λο­γι­σμούς, βράσ' τα) και μά­λι­στα είναι προ­τι­μό­τε­ρο να τη δια­χει­ρι­στεί η πα­ρού­σα κυ­βέρ­νη­ση, με «αρι­στε­ρή» ευαι­σθη­σία, αν δεν απο­τε­λεί φε­νά­κη εκ μέ­ρους αυτών που με κάθε τρόπο επι­θυ­μούν να γαν­τζω­θούν σε κυ­βερ­νη­τι­κούς θώ­κους και κα­ρέ­κλες, είναι στην ηπιό­τε­ρη εκ­δο­χή βαριά αφέ­λεια. Αλή­θεια, με τι να «αντιρ­ρο­πί­σεις» τη σφαγή;
Όσο για τους λε­ο­ντα­ρι­σμούς κατά της δια­πλο­κής και τα τοιαύ­τα, εκεί­νο που είναι βέ­βαιο και έχει επα­λη­θευ­τεί από τη μνη­μο­νια­κή πε­ντα­ε­τία είναι πως το βαθύ τα­ξι­κό ρήγμα που ανοί­γει το μνη­μό­νιο υπο­χρε­ώ­νει αυ­τούς που κα­λού­νται να το εφαρ­μό­σουν σε ανα­ζή­τη­ση συμ­μα­χιών, πο­λι­τι­κών, κοι­νω­νι­κών, μι­ντια­κών, στην απέ­να­ντι όχθη του Ρου­βί­κω­να. Και τούτο το 3ο μνη­μό­νιο, που θα βα­θύ­νει ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο την τα­ξι­κή τάφρο, θα χρεια­στεί επι­χεί­ρη­ση μα­ζι­κής λο­βο­το­μής, οπότε ας προ­σέ­ξουν οι κυ­νη­γοί κε­φα­λών μη σκί­σουν κα­νέ­να καλ­σόν. Άλ­λω­στε, στη φάση που δια­νύ­ου­με, οι ανά­γκες της συ­γκυ­ρί­ας επι­βάλ­λουν τη στο­χο­ποί­η­ση των «δια­φω­νού­ντων», και οι «φίλοι μας οι κα­να­λάρ­χες» κά­νουν ό,τι μπο­ρούν.
ΠΩΣ ΦΤΑ­ΣΑ­ΜΕ ΩΣ ΕΔΩ
Η συμ­φω­νία αυτή απο­τε­λεί προ­ϊ­όν πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κού και αποι­κιο­κρα­τι­κού εκ­βια­σμού του διευ­θυ­ντη­ρί­ου της Ευ­ρω­ζώ­νης. Αυτής της σύγ­χρο­νης, γερ­μα­νο­κρα­τού­με­νης Ιεράς Συμ­μα­χί­ας, στην οποία, ανε­πί­στρο­φα και με μη με­ταρ­ρυθ­μί­σι­μο τρόπο (για να θυ­μη­θού­με κά­ποιες συ­νε­δρια­κές επι­ση­μάν­σεις προς βα­ρή­κο­ους πα­ρα­λή­πτες), έχει εγκα­θι­δρυ­θεί θε­σμι­κά ένα χα­λύ­βδι­νο κλου­βί που απα­γο­ρεύ­ει την πα­ρέκ­κλι­ση από τον άτεγ­κτο μο­νό­δρο­μο της υπερ­λι­τό­τη­τας. Ει­δι­κά όμως στην πε­ρί­πτω­ση της Ελ­λά­δας, δεί­χνει να πει­ρα­μα­τί­ζε­ται και με φόρ­μου­λες με­τα­νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, που πα­ρα­πέ­μπουν σε κα­θε­στώς ημι­δου­λο­πα­ροι­κί­ας και κοι­νω­νι­κών ζωνών αφρι­κα­νο­ποί­η­σης.
Είναι, όμως, και απο­τέ­λε­σμα της κυ­βερ­νη­τι­κής τα­κτι­κής που πα­ρέ­μει­νε επί πε­ντέ­μι­σι μήνες προ­σκολ­λη­μέ­νη, εξα­ντλώ­ντας και την τε­λευ­ταία ικ­μά­δα οι­κο­νο­μι­κών απο­θε­μά­των και κοι­νω­νι­κών αντο­χών, σε μια δια­δι­κα­σία υπο­νο­μευ­μέ­νης δια­πραγ­μά­τευ­σης, εμ­μέ­νο­ντας στη συ­ντα­γή «πάση θυσία συμ­φω­νία, πάση θυσία μέσα στο ευρώ». Σαν το υπνω­τι­σμέ­νο θή­ρα­μα που ανα­μέ­νει, χωρίς την πα­ρα­μι­κρή αντί­δρα­ση, το καί­ριο πλήγ­μα του θη­ρευ­τή.
Ήταν, άραγε, μοι­ραίο, πρό­κει­ται απλώς για απί­στευ­το ερα­σι­τε­χνι­σμό, για σχέ­διο βγαλ­μέ­νο από τα εγ­χει­ρί­δια των συ­νω­μο­σιο­λό­γων; Τα ερω­τή­μα­τα θα μας απα­σχο­λούν για καιρό, τα κομ­μά­τια του παζλ θα πά­ρουν ίσως και αρ­κε­τό διά­στη­μα για να συ­ναρ­μο­λο­γη­θούν. Υπάρ­χουν, ωστό­σο, ορι­σμέ­να στοι­χειώ­δη πράγ­μα­τα που μπο­ρούν να ει­πω­θούν από τώρα με από­λυ­τη βε­βαιό­τη­τα.
Η στρα­τη­γι­κή αφή­γη­ση της ηγε­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αυτή του «αρι­στε­ρού ευ­ρω­παϊ­σμού» –ευ­φη­μι­σμός του κα­τα­να­γκα­στι­κού ευ­ρω­παϊ­σμού, μια αρ­κε­τά παλιά ιστο­ρία–, η μο­νο­καλ­λιέρ­γεια του Plan Α, αφή­γη­ση που έλαβε, παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες και έντο­νες προει­δο­ποι­ή­σεις (π.χ. με την πε­ρί­πτω­ση της Κύ­πρου τον Μάρτη του '13), εμ­μο­νι­κό χα­ρα­κτή­ρα, απο­τέ­λε­σε το «στρα­τη­γι­κό» υπό­βα­θρο της ήττας. Αυτή η πο­λι­τι­κή γραμ­μή έγινε κομ­μά­τια και θρύ­ψα­λα –κι όμως, ου­δείς από τους πρω­τα­γω­νι­στές της προ­τί­θε­ται να την εντα­φιά­σει. Αντί­θε­τα, ζη­τούν και τα ρέστα.
Η γραμ­μή αυτή «κα­θο­δη­γού­σε» και τις κι­νή­σεις στο εσω­τε­ρι­κό πεδίο: συ­νε­χής διο­λί­σθη­ση και άμ­βλυν­ση των θέ­σε­ων για τις τρά­πε­ζες και τους στρα­τη­γι­κούς το­μείς της οι­κο­νο­μί­ας, για το χρέος, για τις πο­λι­τι­κές και κοι­νω­νι­κές συμ­μα­χί­ες. Κι­νή­σεις που, κατά την κυ­βερ­νη­τι­κή πε­ρί­ο­δο, έλα­βαν τη μορφή της χιο­νο­στι­βά­δας. Κι επι­σφρα­γί­στη­καν με όσα ακο­λού­θη­σαν –κι όσα ακόμη θα ακο­λου­θή­σουν– τη συν­θη­κο­λό­γη­ση. Σε βαθμό κατά τον οποίο η κυ­βέρ­νη­ση να τρο­χο­δρο­μεί στις ράγες της αστι­κής μνη­μο­νια­κής δια­χεί­ρι­σης και το κόμμα, με ευ­θύ­νη της ηγε­τι­κής του ομά­δας, να απει­λεί­ται από «βίαιη με­τα­μόρ­φω­ση» σε σο­σιαλ­φι­λε­λεύ­θε­ρο κε­ντρο­α­ρι­στε­ρό μόρ­φω­μα.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ;
Είναι πα­ρα­πά­νω από προ­φα­νές πως δη­μιουρ­γεί­ται όχι απλά πο­λι­τι­κό κενό, αλλά χάσμα εκ­προ­σώ­πη­σης του κό­σμου, των θυ­μά­των του μνη­μο­νί­ου, που κιν­δυ­νεύ­ει να μεί­νει χωρίς φωνή. Και ταυ­τό­χρο­να ο κίν­δυ­νος απορ­φα­νι­σμού του «όχι», έστω του πιο ρι­ζο­σπα­στι­κού του τμή­μα­τος.
Είναι, επί­σης, προ­φα­νές πως οι μάχες που μέλ­λει να δο­θούν οφεί­λουν να δο­θούν με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στην κοι­νω­νία, να απο­κτή­σουν, επει­γό­ντως, με­τω­πι­κή συ­γκρό­τη­ση από τα κάτω, με τολ­μη­ρή απεύ­θυν­ση ει­δι­κά στη νε­ο­λαία, που έδωσε συ­γκι­νη­τι­κή κι ελ­πι­δο­φό­ρα μάχη για το «όχι», για το ίδιο της το μέλ­λον.
Το «όχι» των βου­λευ­τών της Αρι­στε­ράς μέσα στη Βουλή, που απο­τε­λεί ένα πρώτο βήμα για να βρει φωνή και αντι­στοί­χι­ση αυτό το κομ­μά­τι της κοι­νω­νί­ας, χρειά­ζε­ται να έχει και συ­νέ­χεια.
Και με το κόμμα;
Είναι προ­φα­νές πως εδώ πλέον υπάρ­χουν δύο ασύμ­βα­τα πο­λι­τι­κά σχέ­δια. Δυ­να­τό­τη­τα σύν­θε­σης πάνω στο έδα­φος της μνη­μο­νια­κής δια­χεί­ρι­σης απλά δεν υπάρ­χει. Το πο­λι­τι­κό σχέ­διο του «όχι» οφεί­λει να διεκ­δι­κή­σει το κόμμα, με ό,τι κι αν αυτό συ­νε­πά­γε­ται. Είναι μια μάχη που πρέ­πει να δοθεί και θα δοθεί από την αρι­στε­ρή πτέ­ρυ­γα του κόμ­μα­τος πάση δυ­νά­μει, απέ­να­ντι και στο συ­στη­μι­κό μέ­τω­πο που εσχά­τως έχει επι­στρα­τευ­τεί σε μια άνευ προη­γου­μέ­νου ενορ­χη­στρω­μέ­νη στο­χο­ποί­η­σή της ως του υπ' αριθμ. 1 «εσω­τε­ρι­κού εχθρού». Και η μάχη αυτή θα δοθεί όχι απλά για την τιμή των όπλων.
Ούτως ή άλλως όλα θα κρι­θούν στο πεδίο της τα­ξι­κής πάλης.
* Ο Βαγγέλης Αντωνίου είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ά Αθήνας




iskra.gr

Κραυγή αγωνίας της Αυτοδιοίκησης για τα έργα του ΕΣΠΑ που κινδυνεύουν να ματαιωθούν .



Γ. Πατούλης : Η παράταση του ΕΣΠΑ προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση. Θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες από την Κ.Ε.Δ.Ε. στο επόμενο διάστημα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επισημάνει προς την Κεντρική Εξουσία την ανάγκη να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αποσταλεί ήδη επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της χώρας και να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος που λήγει στις 31/12/2015.
Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους .
Στο σημερινό Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΣΠΑ, υπήρξε ενημέρωση του Δ.Σ. ότι στο συγκεκριμένο αίτημα για παράταση του χρονοδιαγράμματος, εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις από πλευράς των ευρωπαίων τεχνοκρατών. Κι αν οι αντιρρήσεις αυτές δεν καμφθούν, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα. 
Μετά από αυτή την ενημέρωση, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , μετά από εισήγηση του Προέδρου της Γ. Πατούλη, αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες από την ακύρωση των έργων.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να σχεδιαστεί μια σειρά από επαφές της Διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε. με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με την αρμόδια Επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού αλλά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ.

Παράλληλα, θα ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών καθώς και οι αντίστοιχες Κ.Ε.Δ.Ε. άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ : ΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

της  Νικόλ  Λειβαδάρη
Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι, όπλισε τη σκανδάλη κι έβαλε τους δικούς του όρους στον πόλεμο: Ραντεβού ρήξης τον Σεπτέμβριο, τελική αναμέτρηση σε ανοιχτό συνέδριο ενώπιον της κοινωνίας, και πολιτικός επαναπροσδιορισμός στη βάση όχι της ιδεολογικής-κομματικής καθαρότητας αλλά της κυβερνώσας αριστεράς.
Με την χθεσινή του δήλωση, λίγες ώρες πριν από τη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους πιστωτές, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ενδεχομένως ολόκληρος ο πολιτικός χάρτης, δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος μετά την 12η Ιουλίου. Και, μαζί, προσδιόρισε πρόσωπα, πολιτικά στρατόπεδα και πράξεις και ζήτησε ευθύνες. 
«Μην κρύβεστε πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους διαφωνούντες και, πρωτίστως, στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Τους οποίους εγκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς για «ηρωικές δηλώσεις» και απουσία ουσιαστικών εναλλακτικών προτάσεων, χωρίς να παραλείψει να επιβεβαιώσει πλήρως τις πληροφορίες που έφεραν τον μεν Παναγιώτη Λαφαζάνη να προτείνει «αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ», τον δε Γιάνη Βαρουφάκη να εισηγείται «να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια IOU αντί για συντάξεις».
Η Αριστερή Πλατφόρμα απάντησε, μέσω Iskra, ότι «προκαλεί θλίψη το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αναπαράγει τις απαράδεκτες επιθέσεις των πιο επιθετικών συστημικών μίντια», σπεύδοντας να προσθέσει πως αυτά τα ίδια media σήμερα «χτυπούν φιλικά στην πλάτη τον Αλέξη Τσίπρα». Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει πως τα περίφημα πλέον IOUs, το παράλληλο νόμισμα, δεν ήταν παρά η εναλλακτική πρόταση που του είχε ζητηθεί να εκπονήσει «κατ’ εντολή του πρωθυπουργού».
Το σημείο, ωστόσο, που δόνησε περισσότερο τον, πολιτικά τραυματισμένο και ιδεολογικά θολωμένο, ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μήνυμα Τσίπρα ότι «ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Διότι εάν ο κομματικός διχασμός, ή και η κομματική μειοψηφία, είναι η αχίλλειος πτέρνα του Αλέξη Τσίπρα, η κοινωνική πλειοψηφία παραμένει το μεγάλο του όπλο. Και η προοπτική ενός ανοιχτού συνεδρίου συνιστά casus belli για τις παραδοσιακές αριστερές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ήδη πως η ηγεσία έχει μεταλλάξει και εκφυλίσει το κόμμα, θυσιάζοντας τις κινηματικές ρίζες του στο βωμό μιας νέας κυβερνώσας σοσιαλδημοκρατίας.
Εξ ου και οι αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας είναι τρικυμιώδεις. Η Αριστερή Πλατφόρμα, πάντα μέσω Iskra, χρέωσε χθες το βράδυ στον Αλέξη Τσίπρα επιλογές διάσπασης, ο Ρούντι Ρινάλντι παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος κι η Κομμουνιστική Τάση, που διαθέτει τρεις βουλευτές, συγκεντρώνει υπογραφές για έκτακτο συνέδριο ζητώντας αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας. Έκτακτο συνέδριο ζητά και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας η νέα καταμέτρηση δυνάμεων θα γίνει απόψε, στην δεύτερη ψηφοφορία επί των προαπαιτούμενων στη Βουλή.
Όλα αυτά συνυπολογίζονται και προσμετρώνται στους σχεδιασμούς του Μαξίμου και του πρωθυπουργικού επιτελείου. Στρατηγική και δεδομένη επιλογή όμως αποτελεί ο μεγάλος πόλεμος να δοθεί όχι εντός των κομματικών τειχών αλλά για να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές και να βρεθούν τα πολιτικά εκείνα αντίβαρα που θα κάνουν κοινωνικά ανεκτή τη μεγάλη συνθηκολόγηση. Καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής, δίκαιη κατανομή βαρών και επενδυτικές και αναπτυξιακές διέξοδοι είναι οι πρώτες προτεραιότητες που έθεσε, επίσης χθες ο πρωθυπουργός. Και η κάθε, μικρότερη ή μεγαλύτερη, νίκη ή ήττα σ’ αυτά τα μέτωπα θα καθορίσει και την τελική έκβαση του πολέμου…



tvxs.gr

Επενδυτικές ευκαιρίες στη Σαουδική Αραβία



Οι δυνατότητες για επέκταση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Σαουδικής Αραβίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) ,μέλος του Δικτύου ENTERPRISE EUROPE NETWORK, παρουσία πλήθους μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, οι παριστάμενοι επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά των αγορών, τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτές, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν, αλλά και πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.  
Παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Θεόδωρος Ξυπολιάς , Σύμβουλος ΟΕΥ Α' του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Τζέντα, επισήμανε ότι ο τομέας του πετρελαίου κατέχει το υψηλό ποσοστό 80%  των εσόδων του προϋπολογισμού, το 45% του Σαουδαραβικού Α.Ε.Π. και το συντριπτικά υψηλό 90% των εσόδων, από τις εξαγωγές της χώρας. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014 ανέρχεται σε 777,9 δισ. δολάρια.

Οι εισαγωγές που πραγματοποιεί η Σαουδική Αραβία, είναι κυρίως αυτοκίνητα, σίδηρος και σιδηρουργικά προϊόντα, βιομηχανικός εξοπλισμός και μηχανήματα, είδη τηλεπικοινωνιών και συστήματα ήχου, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυπολιά, στα προτερήματα της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβάνονται τα σημαντικά φορολογικά πλεονάσματα, τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και αξιόλογες και ισχυρές θετικές εκτιμήσεις για την άσκηση της επιχειρηματικότητας και για το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα.    

Στα αδύνατα στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβάνονται η μεγάλη εξάρτηση από τη διεθνή προσφορά και ζήτηση πετρελαίου, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας, η έλλειψη διαφάνειας σε σημαντικά υψηλό ποσοστό για οικονομία με μεγάλη κεφαλαιακή βάση, αλλά και η περιφερειακή αστάθεια και αβεβαιότητα λόγω γειτνίασης της χώρας με εστίες έντασης. 

Μεγάλο μέρος επιχειρηματιών και αλλοδαπών επενδυτών, θεωρούν ότι η Σαουδαραβική οικονομία είναι αρκετά ελκυστική για νέες επιχειρηματικές δράσεις, πρωτοβουλίες και νέες επενδυτικές δραστηριότητες. Το Σαουδαραβικό Ριάλι είναι ένα από τα πλέον σταθερά νομίσματα, συνδεδεμένο με το Αμερικανικό Δολάριο (1$=3,75 SAR) και στις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν υπάρξει αξιόλογες μεταβολές ή νομισματικές διακυμάνσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ξυπολιά, για να καταφέρει ένας επιχειρηματίας να δραστηριοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλες οι πτυχές της καθημερινότητας στη χώρα, κυριαρχούνται από την ακλόνητη και διαρκή πίστη στις αρχές και ηθικές αξίες του Ισλάμ και του Ιερού Κορανίου.  Απαιτείται συντηρητικό αλλά έξυπνο ντύσιμο.

Οι γυναίκες δεν συμμετέχουν καθόλου, ή έχουν εντελώς δευτερεύοντα ρόλο στην άσκηση επιχειρηματικότητας ή στην έναρξη επιχειρηματικής συνεργασίας ενώ είναι αρκετά δύσκολη η χορήγηση βίζας.
Για όλους τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Σαουδική Αραβία, είναι απαραίτητη η προηγούμενη χορήγηση βίζας. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δουν τα απαιτούμενα έγγραφα στην επίσημη ιστοσελίδα του Σαουδαραβικού Υπουργείου Εμπορίου στο www.mci.gov.sa.
Οι δασμοί που επιβάλλονται στα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι 5%. Υπάρχουν επίσης προστατευτικοί δασμοί, 12% έως 20%, για εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων προκειμένου προστατευθούν ορισμένες εθνικές βιομηχανίες της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία, εφαρμόζει από το 1991 το Εναρμονισμένο Ενιαίο Δασμολόγιο και Κωδικοποιημένο Σύστημα (H.S.) και Ενιαίο Σύστημα Περιγραφής Προϊόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκέπτεται την επίσημη ιστοσελίδα των Σαουδαραβικών Τελωνείων (Saudi Customs Office) www.customs.gov.sa, η οποία είναι και στην αγγλική γλώσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τζέντας, στο τηλέφωνο 00966 12 66 90 824 και στο κινητό 00966 546 117373. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση ecocom-jeddah@mfa.gr και μέσω skype στο theoxyp

Προσλήψεις «εξπρές» για 707 εποχικούς μέσα στον Ιούλιο – Θέσεις εργασίας για αρχαιολόγους, γεωπόνους, κτηνίατρους, φύλακες, εργάτες, οδηγούς (αναλυτικά)


Την πρόσληψη 707 εποχικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 8 μηνών έχουν προκηρύξει ΟΤΑ, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ο ΟΓΑ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί, οι οποίες λήγουν σταδιακά έως το τέλος Ιουλίου.
geoponoi760

geoponoi761
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Μπαράζ συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία – Ποιοι διασώζονται


“Κύμα φυγής” στη σύνταξη παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εν όψει των ανατροπών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Πρόκειται για 130.000 ασφαλισμένους – εκ των οποίων οι 60.000 στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης -οι οποίοι έχουν κλειδώσει και τον χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας, έχουν δηλαδή θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Να σημειωθεί πως βάσει των νέων μέτρων, κατά τη χρονική περίοδο προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης (πέναλτι) κατά 16% ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με το προσχέδιο διασώζονται βαρέα και ανθυγιεινά, μητέρες παιδιών ανίκανων για εργασία, σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων, ασφαλισμένοι ανάπηροι, αλλά και όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα μέχρι 30/6/2015.




aftodioikisi.gr

Κουρουμπλής: Προχωρούν οι 4.500 προσλήψεις στην Υγεία!


Με δήλωσή του σήμερα το πρωί στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, επανήλθε στο θέμα των 4.500 προσλήψεων στην Υγεία, τονίζοντας ότι θα γίνουν κανονικά οι προσλήψεις, αν… όπως είπε χαριτολογώντας, «μας αφήσουν»!
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, ήδη από τον Μάιο είχε δηλώσει ότι μέσα στο 2015 θα γίνουν οι προσλήψεις 4.500 γιατρών.
Μάλιστα, σε άλλη στιγμή, είχε τονίσει ότι «για να κριθεί η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να της δώσετε το χρόνο που απαιτείται για να κάνει προσλήψεις. Για να προσλάβετε με τη σημερινή διαδικασία του ΑΣΕΠ ένα νοσηλευτή θέλεις το λιγότερο οκτώ μήνες. Για να προσλάβεις ένα γιατρό θέλεις τουλάχιστον έναν χρόνο. Εμείς λοιπόν έχουμε αποφασίσει να προσλάβουμε 4.500 ανθρώπους. Αυτό δείχνει βούληση να στηρίξουμε το σύστημα. Τα άλλα όλα είναι εκ του πονηρού» τόνισε ο υπουργός Υγείας.




aftodioikisi.gr

ΚΕΠ: Ξεκινούν απο Σεπτέμβριο εννέα νέες online υπηρεσίες που θα παρέχονται αυθημερόν (λίστα)


Εννέα νέες υπηρεσίες θα παρέχουν online αυθημερόν τα ΚΕΠ μέσω του κόμβου ΕΡΜΗΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τις εξής υπηρεσίες:
1. Ατομικός λογαριασμός ΙΚΑ
2. Ληξιαρχική πράξη γάμου
3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης
4. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
5. Ασφαλιστική ενημερότητα για επιχειρήσεις, εργοδότες
6. Πιστοποιητικό γέννησης
7. Βεβαίωση ιθαγένειας
8. Οικογενειακή κατάσταση για ΟΓΑ
9. Οικογενειακή κατάσταση
Παράλληλα ακόμη 116 διοικητικές λειτουργίες θα εξυπηρετούνται μέσα σε μία ή δύο μέρες από τη στιγμή της αίτησης.




aftodioikisi.gr

Στο «φως» τα αμαρτωλά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας – Δείτε τα στοιχεία «φωτιά»


Στοιχεία «φωτιά», περιλαμβάνει το πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας και αφορά στις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε διάφορα πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καλά πληροφορημένη πηγή, τα αμαρτωλά δάνεια της ΑΤΕ κατευθύνθηκαν και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα καθώς γι΄ αυτούς έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα ο οικονομικός εισαγγελέας.
Η διαβίβαση του πορίσματος από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προκάλεσε την έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, στην οποία τονίζεται ότι «με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».
«Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων.
«Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στον δρόμο αυτό και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1300 αγύριστα δάνεια. Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Επικρατείας και προσθέτει:
«Ήδη όμως αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ΄ επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θ’ αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το “σκάνδαλο της ΑΤΕ” δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.
Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων. Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα. Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί».
Η πλήρης δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, αποτελεί δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας, το οποίο τώρα ικανοποιείται, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση και καταλήγει: «Τέλος, για όλους εκείνους που δείχνουν να αδημονούν και να απαιτούν από εμάς άμεσες πράξεις κάθαρσης και τιμωρίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο. Η Δικαιοσύνη δεν ξεχνά αλλά και δεν πρέπει να ενεργεί βιαστικά και παρορμητικά».




aftodioikisi.gr

Aνασφάλιστοι ΟΓΑ: Από τον Οκτώβριο η σύνταξη 260 ευρώ


Επανέρχεται η σύνταξη ανασφαλίστων υπερήλικων του ΟΓΑ από 1ης Οκτωβρίου 2015 σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το ύψος της σύνταξης θα ανέρχεται στα 260 ευρώ.
Ειδικότερα από 1.10.2015 η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων χορηγείται ή επαναχορηγείται σε όσους υποβάλλουν αίτηση από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
α) έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους
β) δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος.
Στην περίπτωση εγγάμων ο ή η σύζυγος δεν λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό της συνταξιοδοτικής παροχής λόγω γήρατος.
Εάν λαμβάνουν σύνταξη μικρότερη από το ποσό αυτό δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού που λαμβάνουν από το ως άνω ποσό.
Κατ’εξαίρεση για το χρονικό διάστημα από 1-10-2015 έως 30-09-2016 δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού που λαμβάνουν από το ποσό των 260ευρώ. Αν το ποσό της διαφοράς είναι μικρότερο από 30 ευρώ δεν καταβάλλεται η παροχή.
γ) δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με εξαίρεση τις συντάξεις που χορηγούνται στους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης
δ) διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα (10) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση και εξακολουθούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησής τους. (αντί των είκοσι (20) χρόνων διαμονής
ε) το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ ή στην περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640ευρώ.
Στο εισόδημα δεν υπολογίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική δαπάνη από ιδιοκατοικούμενη κύρια κατοικία μέχρι 100τ.μ.
Το ποσό της μηνιαίας παροχής ορίζεται για το χρονικό διάστημα από 1.10.2015 μέχρι 30.09.2016 σε 260 ευρώ. Από 1.10.2016 καταβάλλεται το πλήρες ποσό των 360ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι, η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από αυτή που αντιστοιχεί στο πλήρες ποσό της σύνταξης του ανασφάλιστου υπερήλικα.
Για την επαναχορήγηση των συντάξεων που διακόπηκαν απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή σχετικής αίτησης και η υποβολή δήλωσης παραίτησης των αιτούντων από την άσκηση ενδικοφανών και ενδίκων μέσων κατά της πράξης διακοπής της σύνταξης.
Ποσά συντάξεων που εισπράχτηκαν μέχρι της διακοπής της παροχής του ανασφάλιστου υπερήλικα, όπως προβλεπόταν από τις διατάξεις της, δεν αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθέντα.




aftodioikisi.gr