Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ


---Του ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ--
Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Περιφερειακού Συμβούλου Βορείου Αιγαίου



«εκ της θαλάττης άπασα ήρτηται σωτηρία».
Ξενοφών



Από της αρχαιότητος , είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο η δύναμη, η αξιοπιστία και η αρτιότητα της Ελληνικής ναυτικής δύναμης. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι στη μακραίωνη Ιστορία μας, η Εμπορική Ναυτιλία διαδραμάτισε (και συνεχίζει να διαδραματίζει) σημαντικό ρόλο, τόσο στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, όσο και στη διεθνή προβολή του Ελληνικού ονόματος. Το Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο έχει δώσει στη χώρα μας την παγκόσμια πρωτιά στο δυσκολότερο και πιο ανταγωνιστικό πεδίο οικονομικής δράσης: Τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.
Στη δύσκολη οικονομική και πολιτική περίοδο που περνά η χώρα μας, τη δυσκολότερη τα τελευταία μεταπολεμικά χρόνια, οι δύο πυλώνες στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί (για να υπάρξει ανάπτυξη και να καταφέρουμε μακροπρόθεσμα τουλάχιστον να βγούμε από την κρίση) είναι η Ναυτιλία και ο Τουρισμός
Η σημερινή κυβέρνηση με την ανάληψη της εξουσίας κατήργησε το ΥΕΝ, το οποίο συγχωνεύτηκε με το νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μεταφέροντας τα τμήματα του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ύστερα, στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010, αναίρεσε την παραπάνω κίνηση, δημιουργώντας το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ενώ το Λιμενικό παρέμεινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τέλος, σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, το Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ. συγχωνεύτηκε με το υπουργείο Ανάπτυξης.
H συγχώνευση ενός τόσου νευραλγικού Υπουργείου και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, οι οποίες είναι πολλαπλές και ποικίλες, σε άλλο ήδη φορτωμένο Υπουργείο, δημιούργησε μια χαώδη κατάσταση. Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες αλλαγές στα διοικητικά όργανα και τις δικαιοδοσίες τους, έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στην ομαλή λειτουργία του ναυτιλιακού κλάδου της χώρας.
Ακόμη και ο αναπληρωτής Υπουργός Χάρης Παμπούκης (ο οποίος είχε αναλάβει τα θέματα ναυτιλίας του Υπουργείου Ανάπτυξης) ,μη μπορώντας να αντέξει, αλλά και να εξηγήσει την αδικία που υφίσταται η Ελληνική Ναυτιλία, διαφώνησε έντονα με τον Πρωθυπουργό για τη επιμονή του να μην υπάρχει Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η χώρα χρειάζεται έναν ενιαίο, οργανωμένο και υπεύθυνο φορέα που θα αντιμετωπίζει και θα διαχειρίζεται συνολικά τα θέματα της ναυτιλίας και δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όταν ανασυσταθεί , μπορεί να λειτουργήσει ως θεσμικό εργαλείο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης,. γιατί εκπροσωπώντας το 50% της Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής δύναμης (τόσο δυνατή είναι η Ελληνική Ναυτιλία), είναι ουσιαστικά ένα Ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο πού έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου του Παγκόσμιου Θαλασσίου Εμπορίου.
Μια υγιής Ελληνική ναυτιλία αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας και εξασφαλίζει την καλή λειτουργία και άλλων σημαντικών κλάδων οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από αυτήν, όπως η ναυπηγική βιομηχανία .
Η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι οι πιο εξωστρεφείς κλάδοι της Ελληνικής οικονομίας:
- φέρνουν συνάλλαγμα,
- γεφυρώνουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου,
- δημιουργούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας,
- ενδυναμώνουν την Οικονομία μας και ωφελούν ολόκληρη την Κοινωνία.

Οφείλουμε πολλά στην Ελληνική Ναυτιλία, στη μεγάλη ναυτική οικογένεια και τους Έλληνες ναυτικούς. Οφείλουμε να επαναλειτουργήσουμε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας άμεσα, για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την επιτυχημένη πορεία, που ανακόπηκε την τελευταία διετία.

ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Η ... ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΥΛΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ


Πραγματικά πολύ επιτυχημένη η φωτογραφία με την πολυκατοικία και τον τρούλο της εκκλησίας, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από το kourdistoportokali.blogspot.com. Ο γραφίστας έκανε πολύ καλή δουλειά. Ήταν δε τόση η επιτυχία, που έγινε μαζική αναπαραγωγή απο ιστοσελίδες, από σελίδες στο facebook, ακόμη και από τον έντυπο τύπο, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Βέβαια τα πολλά θετικά εύσημα τα παίρνει το kourdistoportokali, ανεξάρτητα αν δεν δημοσιοποιήθηκε αυτό ευρέως , από όλους όσους το αναπαρήγαγαν...

ΠΡΩΤΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΔ

Οι εκλογές για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν χθες στη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η κάλπη ανέδειξε πρώτο τον συνδυασμό του Π. Λαμπρινούδη, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ με 24 ψήφους, ενώ στη 2η θέση με 17 ψήφους βρίσκεται ο Συνδυασμός του Δημάρχου Μυτιλήνης, Βουνάτσου (ανεξάρτητός) με 17 σταυρούς. Στην 3η θέση βρίσκεται ο συνδυασμός του Α. Χατζηκομνηνού που στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία, με 16 ψήφους. Στην 4η θέση βρίσκεται ο Συνδυασμός Ενωμένη Αυτοδιοίκηση (αποτελείται από τους Δημάρχους, Λήμνου, Ικαρίας, Αγ. Ευστρατίου), με 9 ψήφους και στην 5η θέση η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ με 8 ψήφους.

Με βάση τη παραπάνω σταυροδοσία (μέχρι αυτή τη στιγμή κατατίθενται ενστάσεις και πιθανόν να υπάρξει κάποια αλλαγή), Ο Λαμπρινούδης εκλέγει 2 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ και αυτές φαίνεται ότι τις καταλαμβάνουν ο Ματθαίος από τη Σάμο και ο Πατερελλής από τη Λέσβο, ενώ εκτός φαίνεται ότι μένει μετά μέχρι στιγμής στοιχεία ο Δημοτικός Σύμβουλός του Λαμπρινούδη, Β. Μυριαγκός. Επίσης εκτός φαίνεται ότι μένει και ο Φαρατζής που ήταν υποψήφιος για εκπρόσωπος στην ΚΕΔΕ, ενώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκλέγεται ο Κ. Μούνδρος στο Εποπτικό Συμβούλιο.

Οι Υπόλοιποι συνδυασμοί εκλέγουν: Βουνάτσος 1 έδρα (Φραγκόπουλός Διοικητικό Συμβούλιο), Χατζηκομνηνός 1 έδρα (Α. Χατζηκομνηνός Διοικητικό Συμβούλιο), Ενωμένη Αυτοδιοίκηση 1 έδρα ( Βουλγαράκης Διοικητικό Συμβούλιο) και Λαϊκή Συσπείρωση 1 έδρα.

Από εδώ και πέρα ξεκινά μία πολύ σκληρή παρτίδα σκάκι, για την προεδρία της ΠΕΔ, που θα γίνει όταν συγκληθεί το σώμα. Το συμβούλιο της ΠΕΔ αποτελείται από 16 μέλη (9 Δημάρχους και τα 6 μέλη που εκλέχτηκαν σήμερα) και αυτά θα ψηφίσουν για να βγει ο Πρόεδρος. Για τη θέση του Προέδρου ενδιαφέρεται ο Π. Λαμπρινούδης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τη διεκδικήσει και ο Δ. Βουνάτσος και ο Α. Χατζηκομνηνός.



chiospress.gr

ΤΟ ... ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


"Pantelis Stefanou Πολύς κόσμος και φέτος στις εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας. Συγκινητικές στιγμές. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. ΤΟΣΤΕΦΑΝΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΤΑΝ ΞΕΡΟ!!! ΜΑΛΛΟΝ ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ!!! ΜΑΡΤΑΚΗ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ? ΔΑΜΙΓΟΥ ΝΤΡΟΠΗ."


Αυτό είναι ένα σχόλιο του αντιδημάρχου Χίου Παντελή Στεφάνου, στη σελίδα του στο facebook, σχετικά με την κατάθεση του στεφάνου που έκανε την περασμένη Κυριακή 18/9/2011, εκπροσωπώντας τον Δήμο Χίου στις εκδηλώσεις μνήμης Μικράς Ασίας.
Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι τίθεται ένα θέμα σύμπνοιας και ομόνοιας σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής, αλλά και ένα θέμα λειτουργίας την υπηρεσιών του Δήμου Χίου... Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ


Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται η αναχώρηση του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου το οποίο έχει έδρα στον Κεντρικό Αερολιμένα Χίου λόγω λήξης της μίσθωσής του, πριν από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συνδρομή των εναέριων μέσων πυρόσβεσης κατά τη δύσκολη φετινή αντιπυρική περίοδο (δυο μεγάλες πυρκαγιές σε Βόρεια και νότια Χίο) υπήρξε καταλυτική. Ως εκ τούτου θεωρώ απολύτως αναγκαία την παραμονή του ελικοπτέρου, με δεδομένο ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επιπρόσθετα σημειώνω ότι η απόσταση της Χίου από τον ηπειρωτικό κορμό της πατρίδας μας είναι τέτοια που δυσχεραίνει την έγκαιρη επέμβαση πτητικών μέσων.
Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε την απόφαση αποχώρησης του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου με ενδεχόμενη παράταση της μίσθωσης του.

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Γανιάρης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ