Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Την ανάγκη τροποποίησης της διαδικασίας ελέγχου των εισιτηρίων κατέδειξε με τον τραγικότερο τρόπο ο θάνατος του 18χρονου Θανάση Καναούτη που έπεσε, υπό διερευνούμενες ακόμη συνθήκες, από την πόρτα τρόλεϊ στο Περιστέρι.

Οι ελεγκτές των αστικών συγκοινωνιών έχουν και στο παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής, ύστερα από καταγγελίες επιβατών για ανάρμοστη συμπεριφορά ενώ βρίθουν περιστατικά στα οποία οι ελεγκτές έχουν επιδείξει «υπερβάλλοντα ζήλο» κατά την επιβολή προστίμων.

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των ελεγκτών είναι «εθελοντές» φαίνεται ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Ο όρος εθελοντής – ελεγκτής δεν αφορά σε άμισθη εργασία, αλλά σε οδηγούς της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) οι οποίοι αφού έχουν ολοκληρώσει τη βάρδιά τους εκτελούν χρέη ελεγκτών.

Η αμοιβή τους προκύπτει ως ποσοστό επί των προστίμων που καταλογίζουν σε «λαθρεπιβάτες», κάτι που συνεπάγεται και κρούσματα «ακραίας συμπεριφοράς» που επιδεικνύουν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και το σωματείο εργαζομένων στην ΟΣΥ τηρεί επικριτική στάση στον θεσμό του εθελοντή – ελεγκτή, υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο που ακολουθείται δεν εξυπηρετεί κανέναν.

«Λίγοι είναι οι συνάδελφοί μας οι οποίοι εκδίδουν κάρτα ελεγκτή και τη χρησιμοποιούν συστηματικά», εξηγεί στην Καθημερινή το μέλος του σωματείου εργαζομένων στα τρόλεϊ Κώστας Νικολακόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλές φορές οι ελεγκτές επιδεικνύουν κακή συμπεριφορά αλλά «δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επιβάτες είναι ιδιαίτερα επιθετικοί απέναντί τους».

Καθίσταται πλέον σαφές ότι ο τρόπος των ελέγχων πρέπει να διαφοροποιηθεί με δεδομένο ότι η καταπολέμηση της «εισιτηριοδιαφυγής» αποτελεί στόχο των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών στην προσπάθεια ανάσχεσης της οικονομικής αιμορραγίας τους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συγκλίνουν στην άποψη ότι «πρέπει να περιοριστεί ο ανθρώπινος παράγοντας στη διαδικασία ελέγχου» και ως λύση προκρίνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο διαγωνισμός για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι η «εγκατάσταση» του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου αποτελεί προσπάθεια που μετρά πάνω από δέκα χρόνια έχοντας «σκοντάψει» σε άκυρους διαγωνισμούς. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση του τρέχοντος διαγωνισμού, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του τοποθετείται το 2015.

Παράλληλα στο υπουργείο πραγματοποιούνται συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα καταπολέμησης της «λαθρεπιβίβασης» που δεν θα βασίζονται στο σημερινό, αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό, μοντέλο.

Τα πέντε μέτρα για τους ελέγχους:

1. Η επέκταση του μέτρου εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε όλα τα οχήματα και δρομολόγια της ΟΣΥ. Ήδη εφαρμόζεται η υποχρεωτική επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ στις γραμμές που διασχίζουν άξονες των οδών Κηφισίας, Ακαδημίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασ. Σοφίας.

Οι επιβάτες επιβιβάζονται σήμερα από την μπροστινή πόρτα των οχημάτων, επιδεικνύουν το εισιτήριο ή την κάρτα στον οδηγό σε συνολικά 51 κεντρικές γραμμές. Τα λεωφορεία στα οποία ισχύει το μέτρο διαθέτουν ειδική σήμανση, ενώ επισημαίνεται και στη φωτεινή επιγραφή ότι για την επιβίβαση στα εν λόγω οχήματα γίνεται χρήση μόνον της μπροστινής θύρας.

2. Η εκπαίδευση ανέργων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν το έργο των ελεγκτών. Η διοίκηση της ΟΣΥ έχει προωθήσει το σχετικό αίτημα στον ΟΑΣΑ.

3. Το προσωπικό που προβλέπεται να αποχωρήσει από διοικητικές θέσεις του υπ. Υποδομών να μετακινηθεί στην ΟΣΥ και να εκπαιδευτεί στον ρόλο του ελεγκτή.

4. Ο έλεγχος στα οχήματα να γίνεται από δύο ελεγκτές και όχι έναν, όπως σήμερα.

5. Τέλος, εξετάζεται η τοποθέτηση μπαρών στις εισόδους των λεωφορείων. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δύσκολο τεχνικά εγχείρημα με υψηλότατο κόστος.

Εν αναμονή του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου

Οριστική λύση στο πρόβλημα της λαθρεπιβίβασης έδωσε προ πολλού η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου αντιμετώπιζαν ανάλογο πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα «κλειστό σύστημα», το οποίο δεν επιτρέπει την είσοδο ή την έξοδο του επιβάτη από σταθμό ή όχημα (εάν πρόκειται για οδικά μέσα) χωρίς να «χτυπήσει» το εισιτήριο.

Ειδικές μπάρες φράζουν τις εισόδους των σταθμών, οι οποίες ανοίγουν μόνο με τη χρήση του εισιτηρίου. Συγκριτικό πλεονέκτημα του συστήματος αυτού είναι ότι ακυρώνει την ανθρώπινη επαφή, καθώς ο επιβάτης εξυπηρετείται από ένα μηχάνημα, ενώ η ανάγκη ελέγχου είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την εγκατάσταση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου στη χώρα μας, αναμένεται η αξιολόγηση των προσφορών ώστε στη συνέχεια να επιλεγεί ο ανάδοχος.

Το ολοκληρωμένο αυτό σύστημα εκτός από τα «έξυπνα», ηλεκτρονικά εισιτήρια περιλαμβάνει και μπάρες στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.

Μάλιστα, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κόμιστρο ανάλογο με τις διαδρομές τους. Το νέο «έξυπνο» εισιτήριο θα διατίθεται και θα «φορτίζεται» σε πολλά σημεία πώλησης.

Πηγή: Καθημερινή

ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΛΗΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ! ΘΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- Τα ληγμένα τρόφιμα θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή - Θα μπορούν να έχουν λήξει έως και 3 μήνες!
- Την αποκλειστική ευθύνη για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής
- Απαγορεύεται η πώλησή τους σε χώρους ομαδικής εστίασης
- Διαβάστε ποιές είναι οι προϋποθέσεις - Τα πρόστιμα για τους παραβάτες φτάνουν τα 5.000 ευρώ
Σημείο των καιρών; Μπορεί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πωλούνται ληγμένα προϊόντα με δόλωμα την χαμηλότερη τιμή. Και λέμε για ορώτη φορά στην Ελλάδα, γιατί αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό.
Αυτού του είδους τα προϊόντα θα ονομάζονται "περασμένης διατηρησιμότητας" και η πώλησή τους θα επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάτω από συγκεκριμένους όρους, όπως προβλέπεται από τους «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) που αποτελούν μετεξέλιξη του Αγορανομικού Κώδικα.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».
Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α.Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β.Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ.Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.
Τα ως άνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα ως εξής:
α.Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
β.Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
γ.Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
δ.Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
ε.Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος

newsit.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, συζητήθηκαν αναλυτικά τα εξής θέματα:
- Οι προτεραιότητες στον τομέα των θαλασσίων υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Συμφωνήθηκε, πέραν των επίκαιρων ζητημάτων της θαλάσσιας πολιτικής (θαλάσσια επιτήρηση, θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ,ζώνες προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, ενέργεια) που θα αποτελέσουν προτεραιότητες, να σχεδιαστεί ειδική δράση, με θέμα την προώθηση πολιτικών για τη διασυνδεσιμότητα των νησιών, την επικοινωνία μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα και την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η σχετική πρόταση θα κατατεθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας στις υπηρεσίες της Κομισιόν ως το τέλος Οκτωβρίου του 2013.
- Η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Επίτροπο και τον υπουργό για την ενημέρωση και τη συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φορείς του Πειραιά και της Ναυτιλίας για την επιτυχημένη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ναυτιλίας, το Μάιο του 2015 που έχει επιλεγεί να διοργανώσει η Ελλάδα.
- Ο συντονισμός των δράσεων Κομισιόν και υπουργείου για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο από το Λιμενικό Σώμα των αλιευτικών πρακτικών για την εφαρμογή των διατάξεων του Μεσογειακού Κανονισμού Αλιείας. Κυρίως, για τον άμεσο και οριστικό τερματισμό καταστροφικών πρακτικών για τα θαλάσσια αποθέματα (δυναμίτης, συρρόμενα εργαλεία κοντά στις ακτές, κ.λ.π.).

protothema.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ



«ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΙΩΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ...«ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!»

Η Άγκυρα προκαλεί και πάλι την Ελλάδα.

Ετοιμάζεται το Σάββατο 31 Αυγούστου, να διοργανώσει στην Κωνσταντινούπολη μεγάλη εκδήλωση για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της...«Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης»!

Η αντίδραση του Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, ήταν άμεση, αναφορικά με τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων, με στόχο για μία ακόμα φορά την Θράκη.

Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Τέρενς Κουίκ στηλιτεύει το νέο διογκούμενο τουρκικό ανθελληνισμό και τις επεκτατικές διαθέσεις της Άγκυρας, που έδωσε για μία ακόμη φορά απτά δείγματα των προθέσεων της και μάλιστα ελλείψει αντιδράσεων από πλευράς της ελληνικής δικομματικής συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Χειλαδάκη, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα olympia.gr, «το ερχόμενο Σάββατο 31 Αυγούστου θα γίνει μεγάλη τελετή στην Κωνσταντινούπολη για να τιμηθεί η… εκατοστή επέτειος από την ίδρυση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης», ένα οθωμανοτουρκικό μόρφωμα των Νεότουρκων, (δηλαδή των σφαγέων του ελληνισμού), που είχε ανακηρυχτεί στις 31 Αυγούστου του 1913, με κύριο σκοπό φυσικά, να ενσωματωθεί στη συνέχεια η περιοχή, στην Τουρκιά του Κεμάλ».

Όπως, μάλιστα  αποκαλύπτει και άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, η εκδήλωση που θα έχει μεγαλοπρεπή χαρακτήρα «για να αναπτερώσει και τις ελπίδες όλων όσων επιδιώκουν την ανασύσταση αυτής της «δημοκρατίας» - ανδρείκελο, διοργανώνεται από το γνωστό τουρκικό Ίδρυμα που έχει την ονομασία, «Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ευρασία», (ASAM) και θα λάβει χώρα στο Yıldız Park της περιοχής της Beşiktaş στην Κωνσταντινούπολη».

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έχουν κληθεί να παραβρεθούν πρέσβεις ξένων χωρών, (αλήθεια ποιες χώρες θα τιμήσουν την… επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης ; ), επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και αρθογράφοι, ενώ θα μετέχουν και όλα τα γνωστά Ιδρύματα που δρουν στην δυτική Θράκη και προωθούν, με την σκανδαλώδη ανοχή της ελληνικής  πλευράς, την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή. 

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως θα έχει κληθεί να παραστεί και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, «φίλος και κουμπάρος της Ελλάδας», για να τιμήσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης».

«Έχετε ενημέρωση από τη διπλωματική αντιπροσωπεία μας στην Τουρκία για την συγκεκριμένη εκδήλωση; Έχετε ζητήσει διερεύνηση των δημοσιευμάτων; Τί θα απαντήσετε στην Άγκυρα για την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης; Αποδέχεστε την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη;
Αποδέχεστε ελληνικά κόμματα ή βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να αναφέρονται ή να ομιλούν για «Τουρκική μειονότητα Θράκης» ή για «Τούρκους Δυτικής Θράκης»;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για τις ενέργειές του με βάση τα ρεπορτάζ του κ. Νίκου Χειλαδάκη αλλά και της Hürriyet, όπως επίσης ερωτά για το ποια μέτρα αναμένεται να ληφθούν στην περίπτωση που Έλληνες Βουλευτές ή Πολιτευτές παραβρεθούν στην αναφερόμενη «εκδήλωση».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

parliament logo
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΘΕΜΑ: ΣΕ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Κύριε Υπουργέ,

Χωρίς σχόλια σας παραθέτω άρθρο - ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στο olympia.gr και που υπογράφει ο συνεργάτης της ιστοσελίδας, δημοσιογράφος Νίκος Χειλαδάκης.

Το κείμενο, μεταξύ άλλων, έχει ως εξής:

«Σε μια άκρως προκλητική ενέργεια προχωρεί η Τουρκία για την  δυτική Θράκη και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και με την προσωπική συμμετοχή του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν. Όπως αποκαλύπτει ο πολύ γνωστός αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας, Hürriyet,  Yalçın BAYER, το ερχόμενο Σάββατο 31 Αυγούστου θα γίνει μεγάλη τελετή στην Κωνσταντινούπολη για να τιμηθεί η… εκατοστή επέτειος από την ίδρυση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης», ένα οθωμανοτουρκικό μόρφωμα των Νεότουρκων, (δηλαδή των σφαγέων του ελληνισμού), που είχε ανακηρυχτεί στις 31 Αυγούστου του 1913, με κύριο σκοπό φυσικά να ενσωματωθεί στη συνέχεια η περιοχή στην Τουρκιά του Κεμάλ.

Σύμφωνα με το άρθρο της Hürriyet, η εκδήλωση που θα έχει μεγαλοπρεπή χαρακτήρα για να αναπτερώσει και τις ελπίδες όλων όσων επιδιώκουν την ανασύσταση αυτής της «δημοκρατίας» ανδρείκελο, την διοργανώνει το γνωστό τουρκικό Ίδρυμα που έχει την ονομασία, «Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ευρασία», (ASAM) και θα γίνει στο Yıldız Park της περιοχής της Beşiktaş στην Κωνσταντινούπολη. Για να γίνει δε πιο εντυπωσιακή η εκδήλωση, έχουν κληθεί να παραβρεθούν πρέσβεις ξένων χωρών, (αλήθεια ποιες χώρες θα τιμήσουν την… επέτειο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης ; ), επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και αρθογράφοι, ενώ φυσικά θα μετέχουν όλα τα γνωστά Ιδρύματα που δρουν στην δυτική Θράκη και προωθούν με την σκανδαλώδη ανοχή της ελληνικής  πλευράς την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή. 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι γνωστοί Τούρκοι στρατηγοί αναλυτές και καθηγητές τουρκικών πανεπιστημίων, Hasan Könı, Taha Akyol, Mustafa Armağan, Avni Özyiğit, Yasar Onay. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως θα κληθεί και θα παραστεί, όπως αναφέρει ο Τούρκος αρθογράφος και ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταΐπ Ερντογάν, «φίλος και κουμπάρος της Ελλάδας», για να τιμήσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης».

Η εκδήλωση αυτή θα έχει μοναδικό χαρακτήρα γιατί, όπως τονίστηκε, η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης» είναι η πρώτη τουρκική δημοκρατία που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας γι’ αυτό και έχει ιστορικό αλλά και μεγάλο πολιτικό νόημα η επέτειος των εκατό χρόνων από την ίδρυση της. 

Οι Τούρκοι δίνουν και κάποια ιστορικά στοιχεία τα οποία μάλλον είναι… τουρκικής εμπνεύσεως, όπως ότι την δημοκρατία αυτή είχαν αναγνωρίσει τότε και ορισμένες χώρες όπως η Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία και η …Ελλάδα, (;;;). Μάλιστα ισχυρίζονται ότι η Βουλγαρία ανεγνώρισε την δημοκρατία αυτή γιατί  δεν ..ήθελε να έχει πρόσβαση στην Μεσόγειο και έτσι είχε στείλει διπλωματικό εκπρόσωπο στο Dedeağaç, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, όπου ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης».

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σας έχει γνωστοποιηθεί από την Πρεσβεία μας στην Άγκυρα ή το Γενικό Προξενείο μας στη Κωνσταντινούπολη, ότι το Σάββατο 31.08.2013 θα πραγματοποιηθεί τέτοια εκδήλωση;

2.Εάν σας έχει γνωστοποιηθεί, τί πράξετε ήδη ως ΥΠΕΞ;

3.Εάν δεν υπήρξε γνώση για αυτή την εκδήλωση, τί θα πράξετε για να διασταυρώσετε την αλήθεια των αναγραφομένων στο ρεπορτάζ του κ. Νίκου Χειλαδάκη;

4.Αποδέχεστε την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη;

5.Αποδέχεστε Ελληνικά κόμματα ή Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αναφέρονται ή να ομιλούν για «Τουρκική μειονότητα Θράκης» ή για «Τούρκους Δυτικής Θράκης»;

6.Εάν και εφ' όσον Έλληνες Βουλευτές αναφέρονται σε «Τουρκική μειονότητα» ή σε «Τούρκους Δυτικής Θράκης», αυτό είναι αποδεκτό ή καταδικαστέο;

7.Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, εάν Έλληνες Βουλευτές ή Πολιτευτές παραβρεθούν στην αναφερόμενη, στην ανάρτηση, «εκδήλωση»;



Ο Ερωτών Βουλευτής




Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ

TO ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ

     Ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χίου συνεχίζοντας τις στοχευμένες ενέργειες προβολής της Χίου, θα υποδεχθεί στο νησί μας την προσεχή Τετάρτη, 28-08-2013, πολυπληθή αντιπροσωπεία από την Κύπρο, υπό τη γενική διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, καθώς και εκατοντάδες ακροατών.

     Η αποστολή θα προσεγγίσει το λιμάνι της Χίου στις 6.00 το πρωί με το πλοίο «Salamis Filoxenia» και αμέσως θα αναχωρήσει με λεωφορείο για τα Μαστιχοχώρια, με τη συνοδεία του αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων κ. Κλεισσά. Γύρω στις 10.00 το πρωί θα γίνει συμβολική δενδροφύτευση στο προαύλιο της εκκλησίας του Ταξιάρχη στα Μεστά, σε ένδειξη συμπαράστασης για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε πέρσι το νησί μας. Στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Μιχαήλ και Σταματίας Ξυλά, δίπλα από το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου, θα πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση με χορούς και τραγούδια από την κυπριακή και χιακή παράδοση, σε συνεργασία με το Δήμο Χίου και πολιτιστικούς φορείς του νησιού. Το πλοίο θα αναχωρήσει από τη Χίο στη 1.00 το μεσημέρι.

     Καλούνται να παραβρεθούν στην εκδήλωση οι εκπρόσωποι του τόπου, των πολιτιστικών φορέων του νησιού, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., ώστε να στηρίξουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους την αποστολή των αδελφών μας Κυπρίων.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συνεδριάζει αύριο Τρίτη, 27 Αυγούστου και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Ένωσης (Γενναδίου 8 & Ακαδημίας  65, 3ος όροφος).
Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση είναι τρία:
1.                  Η λήψη απόφασης για την επιπλέον χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών, στα πλαίσια των Προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής».

2.                  Η λήψη απόφασης επί της προτάσεως της Επιτροπής Θεσμών για τις εθελοντικές ενδοδημοτικές και διαδημοτικές μετατάξεις υπαλλήλων.

3.                  Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως της Επιτροπής Οικονομικών για την κατάρτιση του Προγράμματος ΑΚΣΙΑ.



ΔΙΚΤΥΟ Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ - 3o ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ


  

Ο κ, Νίκος Καλογεράς μέσω διαδικτύου από την Ολλανδία, επικοινώνησε με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο 


Μεγάλη ανταπόκριση και θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι κάτοικοι των Αμάδων, στα μέλη του Δικτύου  Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ,  στα πλαίσια του 3ου Σεμιναρίου Επικοινωνίας και Κατάρτισης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Αυγούστου , στο πανέμορφο αυτό χωριό της Β.Α Χίου.
«Ψυχή» της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νίκος Καλογεράς, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις διαδικτυακές δυνατότητες της επικοινωνίας, έκανε εκτενή αναφορά στους στόχους, στο όραμα και την φιλοσοφία του δικτύου Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ ,που έχει δραστηριοποιηθεί έντονα, έχει αφυπνίσει την τοπική κοινωνία, έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες δράσεις και υποστηρίζεται ενεργά από μέλη και φίλους εθελοντές.

ο
                                       

Το τρίτο σεμινάριο επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε. περιελάμβανε εμπεριστατωμένες  εισηγήσεις από την κα. Κυριακή  Γλύπτου (Ερευνήτρια του Παν/μιου Αιγαίου) και τον κ. Θεόδωρο  Μπένο (Ερευνητή του Παν/μιου Μάαστριχτ) ,οι οποίοι επικέντρωσαν τις ομιλίες  τους πάνω σε θέματα  βιώσιμης ανάπτυξης  και συνεργατισμού, απαντώντας και σε εύλογες ερωτήσεις και απορίες των παρισταμένων.
Από την συζήτηση που ακολούθησε,  διαφάνηκε και ένα θετικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες και με προτάσεις για τοπικά θέματα.


Την συζήτηση συντόνισαν  η κα Ρούλα Μανδά και ο κ. Γιάννης Φωτεινός.
Εν κατακλείδι οι προσπάθειες του δικτύου Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ θα συνεχιστούν και με σεμινάρια, με εκδηλώσεις και με εθελοντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, (όπως π.χ. οι ομάδες πυροπροστασίας και οι καθαρισμοί μονοπατιών).
Ο κ. Νίκος Καλογεράς,  γενικός γραμματέας του δικτύου, κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει και να συμμετέχει στο δίκτυο, τονίζοντας ότι όλες οι προσπάθειες γίνονται για την αναζωογόνηση  των τοπικών οικονομιών και την βιώσιμη ανάπτυξή τους, με στόχο ένα μέλλον με ευημερία.
Οι διοργανωτές παρείχαν και πολύ καλή φιλοξενία στους επισκέπτες, που αποκόμισαν πολύ θετικές εντυπώσεις για το όλο εγχείρημα.






ΧΙΟΣ : ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ 53χρονος ΤΟΥΡΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΤΟ - ΓΙΑΦΚΑ

Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρουσιάστηκε σήμερα και συνελήφθη ένας 53χρονος υπήκοος Τουρκίας που αναζητούνταν από τις αρχές με ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Πλημμελειοδικών Χίου, σχετικά με την υπόθεση μεταφοράς οπλισμού με σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ιδιοκτήτη ψητοπωλείου στον Αγ. Δημήτριο, ο οποίος είχε δώσει το φουσκωτό σκάφος στον 51χρονο συλληφθέντα Έλληνα με το οποίο γινόταν η μεταφορά του οπλισμού.
Το σκάφος είχε εντοπιστεί και ακινητοποιηθεί από το Λιμενικό όταν έπλεε μεταξύ Χίου και Οινουσσών.

ethnos.gr

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ 8.099 "ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ" ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Από συγκεκριμένες υπηρεσίες 17 υπουργείων θα προέλθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποτελέσουν τη βασική «δεξαμενή» των 8.099 «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου, πολλοί εκ των οποίων αναμένεται να «κλείσουν» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας (στις 11 το πρωί) του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέλησαν να έχουν ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Ιουλίου που για 80 καθηγητές η χώρα μας κινδύνευσε να μην πάρει τη δόση.  Γι’ αυτό και ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 2.016 υπαλλήλους σε σχέση με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για το Σεπτέμβριο. Ούτως η άλλως οι υπάλληλοι που θα «περισσέψουν» από το κύμα του Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν στους «διαθέσιμους» του Δεκεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι, όπως επιβεβαιώσε με προ ημερών ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «η αξιολόγηση – μοριοδότηση του προσωπικού αφορά ΜΟΝΟΝ  σε όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και ΟΧΙ στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων».
Η λίστα με τους 10.115 «διαθέσιμους» του Σεπτεμβρίου είναι η εξής:
-Υπουργείο Εσωτερικών: 3.000 δημοτικοί αστυνομικοί που σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Οκτώβριο εντάσσονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας στις 23 Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι δημοτικοί αστυνομικοί είναι 3.498 αλλά
-Υπουργείο Υγείας: 1.835 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό).
-Υπουργείο Παιδείας: 1.500 (μόνιμο διοικητικό προσωπικό ΑΕΙ-ΤΕΙ)
-Άμυνας: 500 (πολιτικό προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου)
-Δημόσιας Τάξης: 500 (αδιευκρίνιστης προέλευσης)
Εργασίας: 600 (250 από ΟΑΕΔ, 200 από ΙΚΑ, 70 από ΟΑΕΕ, 30 από ΕΤΑΑ, 30 από ΟΓΑ και 20 από κεντρικές υπηρεσίες)
-Οικονομικών: 485 (προσωπικό δευτεροβάθμιας-υποχρεωτικής εκπαίδευσης)
-Πολιτισμού-Αθλητισμού: 350 (250 από διευθύνσεις Πολιτισμού, 100 από Αθλητισμού)
-Υποδομών: 758 (μηχανικοί, διοικητικοί και άλλο προσωπικό έκτακτων αναγκών θα μετακινηθεί σε περιφέρειες)
-Αγροτικής Ανάπτυξης: 131 (ΔΕ-ΥΕ από όλες τις ειδικότητες)
-Ναυτιλίας: 50 (25 ΥΕ και 25 από ΣΧΟΠ ΓΓ Αιγαίου)
-Τουρισμού: 138 (εργαζόμενοι ΕΟΤ)
-Περιβάλλοντος: 100 (κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων)
-Μακεδονίας-Θράκης: 20
-Δικαιοσύνης: 38
-Ανάπτυξης: 100
-Εξωτερικών: 10

aftodioikisi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ, στις 10, τα ονόματα των 71.000 παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε συγκεκριμένους παιδικούς σταθμούς βάσει του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» που χρηματοδοτείται απο το ΕΣΠΑ.
Τα ονόματα των δυνητικά ωφελούμενων/ απορριπτέων γυναικών ανά νομό αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) www.eetaa.gr, καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά την εκδίκαση όλων των ενστάσεων.
Στις 20 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί οι προσωρινοί πίνακες με τις εν δυνάμει ωφελούμενες μητέρες και τις απορριπτέες αιτήσεις ενώ ακολούθησε τριήμερη διαδικασία της υποβολής ενστάσεων.
Να σημειωθεί όμως πως η ιστοσελίδα παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας.

ethnos.gr