Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΡΟΪΚΑΣ :ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



Αυστηρό μήνυμα,  εν είδη τελεσίγραφου , για τις απολύσεις στο Δημόσιο απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η τρόικα τόσο στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα όσο και σε αυτή με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη την περασμένη Δευτέρα, συνδέοντας ευθέως την εξέλιξη στο θέμα αυτό με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ενόψει και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό πιθανότατα την Κυριακή και αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων με τους «μνημονιακούς» υπουργούς, ζήτησαν:
1)       Την άμεση απόλυση 7.000  επίορκων υπαλλήλων, γεγονός που θεωρείται δύσκολο καθώς τόσε υπολογίζεται ότι είναι συνολικά οι υποθέσεις που βρίσκονται ή πρόκειται να πάνε στα πειθαρχικά αλλά είναι αμφίβολο πόσες και πότε τελικώς θα κριθούν αρνητικά για τους υπαλλήλους.
2)       Αναλυτικά στοιχεία και αυστηρά χρονοδιαγράμματα  για τους 25.000 υπαλλήλους που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013. Δηλαδή, πέραν των υπουργείων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή και αφορά περίπου 2000 υπαλλήλους, από ποιους φορείς και πότε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπόλοιποι.
3)       Το προφίλ όσων πρόκειται να απολυθούν το 2014 οπότε και ολοκληρώνεται το έτος της διαθεσιμότητας. Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν έχουν πειστεί σε καμία περίπτωση ότι«διαθεσιμότητα ΔΕΝ σημαίνει απολύσεις», όπως υποστηρίζει σθεναρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πιο χλιαρά είναι αλήθεια, η κυβέρνηση.
«Η αξιολόγηση της τρόικας “περνά” από τον Μανιτάκη»
Επικοινωνιακό παιχνίδι ή όχι, γεγονός είναι πως η τρόικα επιμένει στην αποχώρηση δημόσιων υπαλλήλων, άμεσα, ακόμα και μέσα στον Απρίλιο (σ.σ.: οι επίορκοι είναι σε αυτή τη λίστα). Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντηση της τρόικας με το Γιάννη Στουρνάρα έλεγαν χαρακτηριστικά πως «η αξιολόγηση της τρόικας “περνά” από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα θα «κλείσουν» στη συμφωνία Μανιτάκη – δανειστών για την «υποχρεωτική αποχώρηση» δημόσιων υπαλλήλων.
Αυτό το μήνυμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετέφερε λίγο αργότερα στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούραςαν και επισήμως βρέθηκε εκεί για το τελευταίο «χτένισμα» των οργανογραμμάτων των τελευταίων πέντε υπουργείων, τα οποία θα παρουσιαστούν στον Πρωθυπουργό, την Παρασκευή, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα συνεδρίασει υπό την προεδρία του. Πρόκειται για τα οργανογράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης.
Σε… βήμα ταχύ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Πάντως, στη Βασιλίσσης Σοφίας, το επιτελείο έχει πάρει «φωτιά», καθώς ο Αντώνης Μανιτάκης θέλει να δείξει πως παράγει έργο μέσα από το οποίο θα εξοικονομηθούν πόροι για τα κρατικά ταμεία, με τη μείωση των δομών, όπως και θα αποτραπούν οι απολύσεις, με το πρόγραμμα της κινητικότητας διαθεσιμότητας.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν τα νέα οργανογράμματα πέντε υπουργείων (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Υγείας) και μιας γενικής γραμματείας (της Ενημέρωσης), μόλις σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα. Από αυτά, προκύπτει πως… περισσεύουν 760 έως 850  υπάλληλοι, που βρίσκονται πλέον στον «προθάλαμο» της διαθεσιμότητας, μαζί με τους άλλους 300 με 550- των πρώτων οργανογραμμάτων υπουργείων που ανακοινώθηκαν (Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ΠΕΚΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Μακεδονίας – Θράκης).
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τις τρεις «κίτρινες κάρτες» που του έδειξε η τρόικα στην πρόσφατη συνάντησή τους (σ.σ.: οι πληροφορίες λένε πως ο Αντώνης Μανιτάκης ανέλυε επί μιάμιση ώρα τα σχέδια του υπουργείου για τη διαθεσιμότητα, οι δανειστές του απάντησαν με μια φράση: «Δεν έχετε κάνει τίποτε σε αυτούς τους τρεις μήνες») επιταχύνει τις διαδικασίες και εστιάζει σε στοιχεία που αφορούν επιόρκους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς προσώρας να δημοσιοποιεί τον αριθμό τους, αν και τον αναζητεί. Γνωρίζει πως οι δανειστές θέλουν απτά πράγματα, λίστα με ονόματα, χρονοδιαγράμματα, όχι γενικόλογες αναφορές. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του 2012 μόλις 884 επίορκοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα.
Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή»
Πάντως, ανοιχτά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωσε για τις επαφές του με τους τροϊκανούς αλλά και τα αποτελέσματα από το Γιούρογκρουπ, δεν έδειξε προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις δηλώσεις του, παραδέχθηκε πως το βασικό θέμα με τις συζητήσεις που είχε με την τρόικα ήταν η κινητικότητα, αλλά δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Δηλαδή, παραδέχθηκε ότι ότι κεντρικό προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση είναι η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, λέγοντας ερωτηθείς σχετικά ότι «Ναι, βέβαια. Εκεί είναι, ναι», δεν παραδέχθηκε όμως κάποια εμπλοκή: «Υπάρχει εμπλοκή με το θέμα των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων;», ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου. «Όχι, δεν υπάρχει εμπλοκή», απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.
aftodioikisi.gr

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ , Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΧΑΔΑ



Στους δήμους θα καταλήγουν τα πρόστιμα για τη διατήρηση παράνομων χώρων ταφής αποβλήτων καθώς θα παρακρατούνται τα σχετικά ποσά από τους πόρους που προορίζονται για τους ΟΤΑ. Η διαδικασία επιβολής των προστίμων ενεργοποιείται, όπως έγινε γνωστό, μετά την εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του 2005 για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, που κοινοποιήθηκαν στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στους υπολοίπους δήμους της χώρας, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε μέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή η χώρα μας.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, το υπουργείο καλεί τους δήμους να θέσουν, το ταχύτερο δυνατόν, σε πρώτη προτεραιότητα τα έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ, καθώς οποιαδήποτε μελλοντική καθυστέρηση θα τους επιβαρύνει οικονομικά, μέσω της αναλογικής μετακύλισης του προστίμου στους ΟΤΑ που έχουν εντός των ορίων τους μη αποκαταστημένες χωματερές. Συνιστάται, μάλιστα, μόλις τελειώνει η εργολαβία αποκατάστασης ενός χώρου να αποστέλλεται στο υπουργείο έγγραφο περαίωσης της εργολαβίας.
ΠΕΔΚΜ: Τέσσερις οι ενεργοί ΧΑΔΑ στην περιφέρειά μας
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, από τους 71 ΧΑΔΑ που εξακολουθούν να παραμένουν εντός των ορίων της, μόνο τέσσερις είναι ενεργοί (ένας στην Ημαθία, ένας στις Σέρρες, και δύο στη Χαλκιδική). Παρ΄ όλα αυτά, από τους παραπάνω δρομολογείται η παύση της λειτουργίας μόνο των δύο που βρίσκονται στη Χαλκιδική. Πρόσφατα, μάλιστα, σταμάτησε η λειτουργία άλλων δύο, στην περιοχή των Σερρών.
Επιπλέον μπορεί να είναι λίγοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ, ωστόσο, μόνο τρεις από τους 71 αποκαταστάθηκαν τελικά (στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς και στην Πέλλα) καθώς η πλειονότητα των 64 υπολοίπων είναι ενταγμένοι σε χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάστασή τους.
Εξαιρούνται δύο για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί πρόταση και βρίσκονται, στην καλύτερη περίπτωση, στο στάδιο των μελετών (στον Ξερόλακκο Σερρών και το Άδενδρο Θεσσαλονίκης) και άλλοι δύο για τους οποίους οι υποβληθείσες προτάσεις βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης (στο Δήμο Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής).
aftodioikisi.gr

ΒΑΟΛ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ




Πρωταθλητής κορασίδων 2012-13 αναδείχθηκε ο ΒΑΟΛ Χίου μετά τη νίκη του με 64-65 επί του ΑΙΓΕΑ, απόψε το βράδυ στο Κλειστό.Δυστυχώς ο αγώνας επισκιάστηκε από θλιβερά γεγονότα μετά τη λήξη του... Στα αγωνιστικά η ομάδα του Μανώλη Χατζηλάμπρου έφτασε στη νίκη μετά από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο (31-29) που βρήκε τις γηπεδούχες να κρατούν την πρωτοπορία στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Οι παίκτριες του ΒΑΟΛ, επηρεασμένες ίσως και από το γεγονός πως τιςαρκούσε ακόμη και ήττα με -10 για να κατακτήσουν τον τίτλο, έδειχναν να δυσκολεύονται στη ζώνη του ΑΙΓΕΑ. Στο β΄ μέρος η εικόνα άλλαξε, τα κορίτσια του ΒΑΟΛ ανέβασαν γρήγορα την απόδοσή τους, περνώνταςμπροστά στο σκορ από το ξεκίνημα της επανάληψης. Οι ώριμες επιθετικές επιλογές συνοδεύτηκαν με άνοδο της ομαδικής απόδοσηςτου ΒΑΟΛ και στον αμυντικό τομέα, γεγονός που έδωσε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα στις πρωταθλήτριες. Έτσι φτάσαμε στα τελευταία δευτερόλεπτα με την Αγγελική Καμαράδου να γράφει το τελικό 64-65μετά από κλέψιμο. Παραγωγικότερες από τις νικήτριες οι Δανάη Συρρή (19(1)) και Αγγελική Καμαράδου (14π.) με τη Γιάννα Τριανταφυλλάκη (8π.) και την Μαρία Καμαράδου (9π.(1)) να ακολουθούν μαζί με όλα τα υπόλοιπα κορίτσια του Μανώλη Χατζηλάμπρου. Από τον ΑΙΓΕΑ η Εμμανουέλα Σερέπα (31(1)) και η Αγγελική Κιρκινέζη (18(1)) ξεχώρισαν.Συγχαρητήρια στα κορίτσια και των 2 ομάδων για τον όμορφο αγώναπου έδωσαν και φυσικά συγχαρητήρια στις αθλήτριες και στουςπροπονητές του τμήματος κορασίδων του ΒΑΟΛ Χίου για τηνκατάκτηση και του εφετινού τίτλου που είναι ο δεύτερος για τα αναπτυξιακά τμήματα των κοριτσιών μετά από αυτόν των Νεανίδων.
Διαιτητές: Βαλάντης Κοντίλης - Γιάννης Λουκαράκης
Τα δεκάλεπτα: 18-14, 31-29, 46-44, 64-65.
ΑΙΓΕΑΣ (Γιασεμής - Αργυρούδης) Χαμέτη, Σερέπα 31(1), Κιρκινέζη 18(1), Καζάκου 1, Κουρτέση, Στρουμπάκη, Λιάκη, Φεντισίν 10, Παλαβίδη 2, Τετώνη, Νιονάκη 2, Κολλιάρου.
ΒΑΟΛ (Χατζηλάμπρου) Συρρή 19(1), Κώττη 5(1), Τριανταφυλλάκη Ι. 8, Καμαράδου Μ. 9(1), Ντόσκα 7, Γεωργιαφέντη, Ιωάννου, Χαλλιόρη, Μυλωναδάκη 3, Χριστοφαρή, Καραμανή, Καμαράδου 14.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ : 2 ΕΚΑΤΟΜ ΠΡΟΣΤΙΜΟ-17 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΪΜΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟ





Της Ανθής Παζιάνου- Εφημερίδα των Συντακτών
Λίγες μέρες μετά την κατάσχεση ακινήτων του κληροδοτήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βοστάνειο από το ΙΚΑ για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών ύψους 430.000 ευρώ, το ΣΔΟΕ φόρεσε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στο Ίδρυμα, για σκάνδαλο που αφορούσε μαϊμού φιάλες οξυγόνου προ 8ετίας! «Η πολιτεία οδηγεί το Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε λουκέτο» τόνισαν χτες στην «Εφ.Συν» ο τ. Διοικητής του Νοσοκομείου, Δημήτρης Κατσιφαράκης και ο υπό παραίτηση Εκτελών χρέη διοικητή, Χρήστος Θεοδώρου.
Προκειμένου να αποφύγει το αυτόφωρο τόσο ο κ. Θεοδώρου, ο οποίος βρίσκονταν λόγω της παραίτησης του κ. Κατσιφαράκη στη θέση του διοικητή, αλλά και ο –επί σκανδάλου- διοικητής Σταύρος Ψαρρόπουλος, δεσμεύτηκαν 450.000 ευρώ από την κρατική πίστωση, προκειμένου να αποπληρωθεί η πρώτη δόση του προστίμου. «Το Νοσοκομείο έχει αυτή τη στιγμή τεράστια οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Σε λίγο δεν θα έχει φάρμακα, αφού δεν θα έχει να πληρώσει τις προμηθεύτριες εταιρείες», επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο κ. Θεοδώρου λίγες ώρες αφού υπέβαλλε την παραίτησή του.
Το οξυγόνο- μαϊμού                                                      
Το 2005 υπάλληλος του νοσοκομείου χρηματίζονταν από την πολυεθνική προμηθεύτρια εταιρεία, «Messer», εμπλεκόμενος στο μεγάλο σκάνδαλο ύψους 2 εκατ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. «Μέσα από πλαστά τιμολόγια το Νοσοκομείο φαίνονταν ότι κατανάλωνε ιατρικό οξυγόνο, περισσότερο και από το άθροισμα όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας», εξηγεί ο τ. διοικητής.
Στους λογαριασμούς του υπαλλήλου είχαν βρεθεί χρηματικά ποσά ύψους 23.000 ευρώ τα οποία είχαν κατατεθεί τμηματικά από την Αθήνα κατά την επίμαχη περίοδο. Ως εμπλεκόμενος στο σύστημα παραλαβής των «προμηθειών» πλασματικών ποσοτήτων οξυγόνου από την πολυεθνική διώκονταν ποινικά.
Αθώοι με τη βούλα
Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου, με Βούλευμά του, απάλλαξε το καλοκαίρι του 2011 τον Μ.Π. από την κακουργηματική κατηγορία της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία του σε βάρος του Δημοσίου, κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις σε βάρος του γι’ αυτό το αδίκημα. Με το ίδιο Βούλευμα, τον απάλλαξε και από τις δύο σοβαρές κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για «ψευδή βεβαίωση» και «παθητική δωροδοκία». Το τελευταίο δεν σχετίζεται με την έλλειψη στοιχείων αλλά με την παραγραφή των αδικημάτων, εφόσον από την τέλεσή τους παρήλθε 5ετία. Τέλος, το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου απάλλαξε από τις δύο πλημμεληματικές κατηγορίες περί «ενεργητικής δωροδοκίας» και «ψευδούς βεβαίωσης» και τον διευθύνοντα σύμβουλο της πολυεθνικής προμηθεύτριας εταιρείας με το οξυγόνο, επίσης λόγω παραγραφής.
Το ΣΔΟΕ τα ζητά απ’ το Νοσοκομείο
Τα πλαστά τιμολόγια της εταιρείας, εφόσον έγιναν αποδεκτά από το Νοσοκομείο, «υπεύθυνος δεν είναι μόνο αυτός που τα κόβει, αλλά και αυτός που τα παίρνει, σύμφωνα με το Νόμο», μας λέει ο κ. Θεοδώρου.
Στο μεταξύ, ο καταιγισμός εξελίξεων συνεχίζεται, καθώς μετά την παραίτηση Θεοδώρου, συνεδρίασε το ΔΣ του Βοστανείου, το οποίο για να «γλιτώσει» τη μισθοδοσία 15 εργαζομένων   (στους οποίους χρωστά ασφαλιστικές εισφορές και δεδουλευμένα 13 μηνών ύψους 280.000 ευρώ) τους απέλυσε! 


Θυμίζουμε ότι το Lesvosnews.net πρώτο σας ενημέρωσε για τις ραγδαίες εξελίξεις χθες το απογεύμα:
αρχική δημοσίευση

Καταιγισμός εξελίξεων στο Βοστάνειο!
 
Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για το γνωστό προ ετών σκάνδαλο με τις φιάλες οξυγόνου επέβαλε το ΣΔΟΕ.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο εκτελών χρέη Διοικητή  Χ. Θεοδώρου, ο οποίος... παρολίγο να οδηγηθεί στο αυτόφωρο!
Κι άλλες εξελίξεις!
Λίγες ώρες μετά την παραίτηση Θεοδώρου, συνεδρίασε το ΔΣ του κληροδοτήματος Βοστανείου, το οποίο για να «γλιτώσει» τη μισθοδοσία 15 εργαζομένων (στους οποίους χρωστά εισφαλιστικές εισφορές και δεδουλευμένα 13 μηνών ύψους 280.000 ευρώ) τους απέλυσε!
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ψήφισε ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ- ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ."Κ.ΠΕΡΡΙΚΟΣ"





Ανακοίνωση
Η Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας - Δασοπυρόσβεσης Καλλιμασιάς «Κώστας Περρίκος», καλεί τα μέλη του και όποιων είναι πρόθυμος να βοηθήσει, το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 και ώρα 09:00 π.μ. όπου θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός - κλάδεμα αγροτικών δρόμων της Καλλιμασιάς, με σκοπό να είναι προσβάσιμη κατά την νέα αντιπυρική περίοδο 2013.
Σημείο Συγκέντρωσης: «ΠΡΟΟΔΟΣ» 
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 
Χαζάκης Μ.: 6945928552
Μαυρογιάννης Α.: 6942093191


Πηγή: http://eoddak.blogspot.com/2013/03/blog-post_7.html#ixzz2MpPZG3V7

ANAKOIΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ : ΤΙΜΑΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ – ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
ΤΙΜΑΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΗ
ΣΤΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 6:30μμ
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
            Στις 8 του Μάρτη, πριν από 156 χρόνια (το 1857), οι γυναίκες που εργάζονταν στις βιοτεχνίες ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη, οι φάντρες δηλαδή και οι ράφτρες, έκαναν μια μεγάλη απεργία. Ενώ έκαναν την ίδια δουλειά με τους άντρες συντρόφους τους, πληρώνονταν λιγότερο! Δούλευαν πάνω από 12 ώρες την ημέρα μέσα σε απίστευτα άθλιες συνθήκες.
Οι εργάτριες ζητούσαν καλύτερα μεροκάματα, λιγότερες ώρες και πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Καθημερινά γίνονταν πορείες και πικετοφορίες διαμαρτυρίας, απεργίες και καθημερινά χτυπιούνταν από την αστυνομία. Αν δέχονταν να πληρώνουν παραπάνω τις γυναίκες και τα παιδιά που δούλευαν στα εργοστάσιά τους, οι εργοστασιάρχες θα έβγαζαν λιγότερο κέρδος! Δε τους σύμφερε ούτε να δεχτούν τα αιτήματα των γυναικών ούτε να συνεχιστεί η απεργία τους. Έτσι, οι εργοστασιάρχες είχαν στο πλευρό τους και την αστυνομία και τους δικαστές, όπως και σήμερα…
            Η 8η Μάρτη αποτελεί μέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών και παράλληλα αφορμή για κάλεσμα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη, να πάρουν θέση στον αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας.
            Φέτος, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας βρίσκει τις εργαζόμενες του Σαραντή, του Hondos, του εμπορικού κέντρου της Φάρκαινας, των Super Market, των παιδικών σταθμών τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις φτωχές αγρότισσες των μαστιχοχωρίων, που μετρούν το καμμένο βιός της πύρινης λαίλαπας του Αυγούστου μαζί με τις κούφιες υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-
ΔΗΜΑΡ, τις συνταξιούχους, τις νέες των λαϊκών οικογενειών του Βαρβασιού, της Τουρλωτής και άλλων συνοικιών, τις μετανάστριες να παλεύουν με την ανεργία και τα εκρηκτικά ποσοστά της, με τη φτώχεια που απειλεί τις ίδιες και τις οικογένειές τους, με την επίθεση στα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Ο αγωνιστικός εορτασμός της επετείου είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος, όπως και του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών.
Η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου μεταφέρουν το μήνυμα των αγώνων της εργατικής τάξης και των γυναικών που ανήκουν σε αυτή, εκεί που χρειάζεται: Στις γυναίκες του μεροκάματου, που ζουν καθημερινά την απληρωσιά, το φόβο της απόλυσης και τις ανεργίας. Στις φτωχές αγρότισσες που βλέπουν τον κόπο τους να μεγαλώνει και παρ' όλα αυτά να μην μπορεί να θρέψει τις οικογένειές τους. Στις γυναίκες των μικρομάγαζων, που παλεύουν να επιβιώσουν δίπλα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Στις νέες μητέρες που τις εκβιάζουν να γεννήσουν σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που γεννούσαν οι γιαγιάδες τους, αν θέλουν να πάρουν το επίδομα τοκετού. Στις άνεργες που τους προτείνουν, αντί για δουλειά με δικαιώματα, θέσεις «μαθητείας» και «πρακτικής άσκησης» με μισθό ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα.
            Η δράση μπροστά στην 8η Μάρτη μπορεί να γίνει κάλεσμα οργάνωσης για τις γυναίκες αυτές, αφετηρία για να ανέβει η συμμετοχή τους στο κίνημα και την πάλη. Να αφήσει παρακαταθήκη το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, την ενίσχυση των σωματείων, των συλλόγων και των ομάδων γυναικών της ΟΓΕ, τη συστράτευση των αυτοαπασχολούμενων γυναικών με την ΠΑΣΕΒΕ, των φτωχών αγροτισσών με την ΠΑΣΥ, τη δράση των σπουδαστριών στο πλευρό του ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΗ
ΣΤΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 6:30μμ

ΔIEΘΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ 14 ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ





Δευτέρα βράδυ και το τραγούδι «Το ροζ δεν είναι χρώμα, είναι χαρακτήρας» («Pink is Not a Color it's an Attitude») που έγραψε η Ελένη Κέμπσον, 14χρονη μαθήτρια της Γ' τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, αναδείχθηκε πρώτο στο διαδικτυακό διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού με τίτλο «Beat 100» ανάμεσα σε 1.250 άλλα τραγούδια από όλο τον κόσμο.
«Νιώθω πολύ όμορφα, λογικό δεν είναι;» ήταν η απάντηση της Ελένης σε όποιον τη ρωτούσε χθες για την επιτυχία της. Ενώ θεωρεί πως η πρώτη της θέση είναι μια ευκαιρία να κάνει γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο της, αλλά και όσοι φοιτούν σε αυτό.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" η Ελένη ζητά μέσα από την επιτυχία της να δοθεί έμφαση στο πολύ σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο της. «Κάνουμε οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου μάθημα σε λυόμενες αίθουσες», μας λέει. «Δεν υπάρχει σίτιση, ενώ υπάρχει και πολύ σοβαρό πρόβλημα στη μεταφορά όσων πάμε στο σχολείο από μακριά». Η Ελένη Κέμπσον καθημερινά διανύει 150 χιλιόμετρα με ταξί για να πάει και να έρθει στο σχολείο της από τον Μόλυβο στη Μυτιλήνη. «Κάθε λίγο και λιγάκι η μεταφορά μας διακόπτεται, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί ο μεταφοράς. Ασχημες καταστάσεις».
Παιδί ενός ζευγαριού Αγγλων που μαγεύτηκαν από την ομορφιά του λεσβιακού τοπίου και αποφάσισαν να ζήσουν στον Μόλυβο από τότε που η Ελένη ήταν ενός έτους, η 14χρονη μαθήτρια αποφάσισε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό, όταν ενημερώθηκε γι' αυτόν από τον ξυλογλύπτη πατέρα της. Γύρισε το τραγούδι της στο μοναδικό χειμωνιάτικο τοπίο της παραλίας στην Εφταλού και το ανέβασε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού http://www.beat100.com. Πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα το τραγούδι, το οποίο είναι μια μπαλάντα για τα προβλήματα που η Ελένη αντιμετώπισε με συμμαθήτριές της στο σχολείο, ήταν ήδη στην πρώτη θέση. Τη Δευτέρα αναδείχθηκε και επίσημα πρώτο, με δεύτερη μια συνομήλική της από τις ΗΠΑ.
«Στην αρχή», λέει η Ελένη, «ούτε που το περίμενα πως μπορεί να κερδίσω... Την τελευταία εβδομάδα, όταν άρχισα να σταθεροποιούμαι στην πρώτη θέση, άρχισα να το φαντάζομαι. Πλέον άρχισα να μην το πιστεύω ξανά. Γι' αυτό σκέφτομαι πια μόνο τη συναυλία του σχολείου μου και μια ροκ συναυλία που ετοιμάζουμε επίσης...».
Ενθουσιασμένη είναι όμως η Ελένη και για το ότι την επιτυχία της αγκάλιασαν οι φίλοι και συμμαθητές της. «Το βραβείο είναι 400 δολάρια, αλλά με νοιάζει ότι όποιον βλέπω στο σχολείο με ρωτάει "νικήσαμε;". Με νοιάζει που δεν νίκησα εγώ, αλλά νικήσαμε όλοι μαζί εκεί στο σχολείο, που στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες», καταλήγει. Ενώ μας υπόσχεται κι άλλα τραγούδια, πολλά άλλα όμορφα τραγούδια. Ελένη Κέμπσον, 14 χρόνων από το Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το οποίο στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, και κάνει κάθε μέρα 150 χιλιόμετρα για να πάει με ταξί στο σχολείο της!
πηγη lesvosreport.gr

ΑΠΕΣΥΡΘΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΚΑΜΠΤΕ ΤΟ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ , ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ




Μετά τη χθεσινή, ρητή, δήλωση του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου, στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί στην ψήφιση του άρθρου 89 που αφορούσε στη στελέχωση των σωφρονιστικών καταστημάτων, μέσα από διαδικασίες που παρέκαμτπαν το ΑΣΕΠ, όπως ορίζει ο Νόμος 3812/2009, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε το άρθρο.

Ο Βουλευτής, ύστερα από την εξέλιξη αυτή και αφού συνεχάρη τον Υπουργό για το πολιτικό θάρρος που επέδειξε αποσύροντας το άρθρο, υπογράμμισε ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκει τις καλύτερες δυνατές λύσεις μέσα όμως από την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ"


Ικανοποιητική χαρακτηρίζει την εξέλιξη σε ό,τι αφορά την αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των τμημάτων του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, ο Βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.
Για τη θετική αυτή έκβαση είχε, μάλιστα ενημερώσει ο βουλευτής, αμέσως μετά τις επαφές που είχε ο ίδιος και έπειτα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας στο ΠΑΣΟΚ, Κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, με τον αρμόδιο Υπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η αναγκαιότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας των τμημάτων του Πανεπιστημίου στη Χίο και είχε υπάρξει σχετική δέσμευση του Υπουργού.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος δήλωσε ότι: «Με στόχευση, συνεργασία και μεθοδικότητα οι στόχοι επιτυγχάνονται. Οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός στο χώρο της παιδείας είναι  ζητούμενα, φθάνει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, προϋποθέσεις και ανάγκες. Η παρουσία των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας μιλά από μόνη της. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη λειτουργία τμήματος Τουρισμού, όπως και τις ενέργειες για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής, θέτοντας ως προτεραιότητα το έμψυχο δυναμικό, η συνεισφορά του οποίου είναι αναπόσπαστα συνδεμένη με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και τις διακρίσεις του».

AΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΑΠΟ 03/03/2013
1. ΠΙΤΣΙΚΟΥΛΗΣ ΑΝΘ..  αρ.δελτίου 1210923 - ομάδα ΛΑΙΛΑΠΑΣ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
2. ΠΙΤΣΙΚΟΥΛΗΣ Ι. αρ.δελτίου 1268723 - ομάδα ΛΑΙΛΑΠΑΣ -  1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
3. ΤΟΜΑΖΟΣ Κ. αρ.δελτίου 1310140  -  ομάδα  ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
ΑΠΟ 04/03/2013
4. ΣΕΛΑΛΑΣ Α. αρ.δελτίου 1301030 - ομάδα ΑΤΛΑΣ - 5 αγωνιστικές και 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
5. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ι.  αρ.δελτίου 1153801 - ομάδα ΚΑΛΑΜΩΤΗ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
6. LECI A. αρ.δελτίου 1310168 - ομάδα ΚΑΝΑΡΗΣ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
7. ΓΚΟΤΖΑΥ Α. αρ.δελτίου 1324947 - ομάδα ΚΑΛΑΜΩΤΗ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
8. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ Β. αρ.δελτίου 1345740 - ομάδα ΘΥΕΛΛΑ - 2  αγωνιστικές  και 20,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
9. ΨΥΛΛΟΣ Μ. αρ.δελτίου 1321385 - ομάδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  - 3 αγωνιστικές και 30,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
10. ΨΥΛΛΟΣ Ι. αρ.δελτίου 1284218 - ομάδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - 3 αγωνιστικές και 30,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
11. ΨΑΡΟΥΔΗΣ Γ. αρ.δελτίου 553060 - ομάδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
12. ΣΠΕΓΗΣ Π. αρ.δελτίου 1120964 - ομάδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - 2 αγωνιστικές και 20,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
13. ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ Ν. αρ.δελτίου 1116953 - ομάδα ΔΟΞΑ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
14. ΜΠΟΥΣΕΣ Π. αρ.δελτίου 1161068 - ομάδα ΕΝΩΣΗ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΈΝΑΡΞΗΣ: 06/03/2013.
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για προσωρινή διακοπή αγώνα εξαιτίας αποχώρησης των παιχτών της από τον αγωνιστικό χώρο.
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΥΕΛΛΑ: 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για προσωρινή διακοπή αγώνα εξαιτίας αποχώρησης των παιχτών της από τον αγωνιστικό χώρο.

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΣ ΧΙΟΥ



 Απο την Ε.Π.Σ Χίου έγιναν οι παρακάτω τροποποιήσεις αγώνων:

Πρωτάθλημα Προπαίδων:

Ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Λαίλαπας - Κυβέλη/Λέων θα διεξαχθεί στις 10/03/2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 πμ. αντί 10:00 πμ. στο Φαφάλειο.
Ο αγώνας μεταξύ των ομάδω Κλασσικό και Μίνι - Ένωση θα διεξαχθεί στις 10/03/2013 ημέρα Κυριάκή και ώρα 12:30 μμ. αντί 11:30 πμ. στο Φαφάλειο.

*Τα σωματεία Κοφινας 2 και Δόξα δεν θα συμμετάσχουν στο Πρωτάθλημα Προπαίδων.

NEA OΡΓANOΓΡAMMATA :"ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ" 1.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ



Τους 700 έως 1000 υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας «δείχνουν» τα οργανογράμματα έξι ακόμη υπουργείων, μετά τους 300 των πρώτων έξι από τους οποίους ξεκίνησε η β΄φάση.    Πρόκειται για τα υπουργεία: Εξωτερικών (μείον 32%), Εσωτερικών (μείον 40%), Ναυτιλίας & Αιγαίου (μείον 34%), Τουρισμού & ΕΟΤ (μείον 50%), Υγείας (μείον 39%) και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (μείον 49%).
Θα ακολουθήσουν την Παρασκευή, οπότε και συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον Αντώνη Σαμαρά. τα τελευταία πέντε υπουργεία: Οικονομικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των περίπου 2000 υπαλλήλων υπουργειών, που, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για  τους 25.000,  αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντός του 2013.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα οι υπάλληλοι των κεντρικών και των περιφερειακών υπηρεσιών τους θα μειωθούν από 699 έως 1.005, ενώ από τη μείωση των δομών το Δημόσιο αναμένεται ναεξοικονομήσει 19.808.804 ευρώ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι μειώσεις, σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα:
Καλό σενάριο: 152 σε διαθεσιμότητα
Κακό σενάριο: 262 σε διαθεσιμότητα
Δημοσιονομικό όφελος: 1.016.364 ευρώ.

Σε διαθεσιμότητα 65 υπάλληλοι.
Δημοσιονομικό όφελος: 2.226.609 ευρώ.

Σε διαθεσιμότητα 62 υπάλληλοι από το πολιτικό προσωπικό.
Σε διαθεσιμότητα 180 ένστολοι.
Δημοσιονομικό όφελος: 9.170.000 ευρώ.

Σε διαθεσιμότητα 175 υπάλληλοι.
Δημοσιονομικό όφελος: 4.773.073 ευρώ.

Καλό σενάριο: 71 σε διαθεσιμότητα
Κακό σενάριο: 106 σε διαθεσιμότητα
Δημοσιονομικό όφελος: 1.042.958 ευρώ.

Σε διαθεσιμότητα 65 άτομα μέσα στο 2013 και 155 μέχρι τις 31/12/2015.
Δημοσιονομικό όφελος: 1.579.800 ευρώ.

TOΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Θέμα: Η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο, είναι κεκτημένο που πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.


Ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, Κώστας Τριαντάφυλλος, κατέστησε σαφές, με αφορμή το άρθρο 89 του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου που αφορά στις προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνηγορήσει σε παράκαμψη του Νόμου 3812/2009 που ορίζει σαφώς ότι όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο και τους εποπτευόμενους φορείς, θα παιρνούν, απαραιτήτως, από τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ

 Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι ο Νόμος 3812 που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Παπανδρέου, αποτελεί τομή στη λειτουργία και τη θεσμική θωράκιση του Δημόσιου Τομέα της χώρας, καθώς έβαλε τέλος σε μία από τις πιο μελανές σελίδες της Μεταπολίτευσης, κάνοντας πράξη το αυτονόητο, δηλαδή, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις προσλήψεις.

 Ο Κώστας Τριαντάφυλλος υπογράμμισε ότι τα δεδομένα και σημαντικά προβλήματα στην υποστελέχωση των σωφρονιστικών καταστημάτων, πρέπει να λυθούν μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καλύτερης λειτουργίας των φυλακών και όχι παρακάμπτοντας τη Νομοθεσία περί προσλήψεων, ανοίγοντας, ενδεχομένως, την κερκόπορτα για μελλοντικές εξαιρέσεις και σε άλλους τομείς.




ETΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ HELMEPA





Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA την οποία φιλοξένησε η εταιρεία μέλος Costamare  Shipping.
Παρουσία του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη, του γενικού γραμματέα της ΠΝΟ Ι. Χαλά, του προέδρου της ΠΕΠΕΝ Γ. Βλάχου, του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας Α. Βεντούρη, καθώς και άλλων εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και των μελών της HELMEPA, o πρόεδρος, καπετάν Βασίλης Κ. Κωνσταντακόπουλος, κήρυξε την έναρξη των διαδικασιών της γενικής συνέλευσης.
Ο γενικός διευθυντής, Δημήτρης Μητσάτσος, παρουσίασε τα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε δίνοντας έμφαση στην πιστοποίηση του ναυτιλιακού τομέα της HELMEPA ως ναυτιλιακό εκπαιδευτικό κέντρο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2000, που διασφαλίζει σταθερά υψηλό επίπεδο ποιότητας επιμόρφωσης των αξιωματικών και στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας.
Τόνισε ότι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της HELMEPA, η ίδρυσή της εθελοντικά από πλοιοκτήτες και ναυτικούς, η με κάθε διαφάνεια τήρηση των δεσμεύσεων της ιδρυτικής Διακήρυξης από τα μέλη, η συνεργασία με ναυτιλιακές αρχές του εξωτερικού και το γεγονός ότι HELMEPA προβάλλει την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα χωρίς ποτέ να προωθεί συμφέροντα, είναι αυτά που έφεραν τη διεθνή εκτίμηση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA και στην εθελοντική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων παιδιών και δασκάλων μέχρι σήμερα από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.
Στη συνέχεια ο ταμίας του Δ.Σ. Νικόλαος Μπαφαλούκος παρουσίασε την οικονομική εικόνα της ένωσης. Κατόπιν ο πρόεδρος κάλεσε στο βήμα το Ναυτικό Ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ, αντιπλοίαρχο του αμερικανικού  ναυτικού Philip Campbell να παρουσιάσει εξελίξεις και σκέψεις στο θέμα της αντιμετώπισης της πειρατείας στη θάλασσα. Ο αντιπλοίαρχος Campbell αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του σύγχρονου αυτού φαινομένου, ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση περιστατικών πειρατείας κατά των εμπορικών πλοίων σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως ο κόλπος του Aden και ο Ινδικός Ωκεανός καθώς και τις συνηθέστερες τακτικές που χρησιμοποιούν οι πειρατές.
Σημείωσε δε ότι στο διάστημα Ιανουάριος 2005 - Απρίλιος 2009, η ελληνόκτητη ναυτιλία ήταν πρώτη σε αριθμό περιστατικών πειρατείας. Ο Cdr Campbell ανέφερε τρόπους αντιμετώπισης και μείωσης του κινδύνου πειρατείας των πλοίων και τέλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η στενή συνεργασία της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας, του πολεμικού ναυτικού και άλλων θεσμικών φορέων θα φέρει άμεσα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πειρατείας.
Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης των μελών της HELMEPA παρουσιάστηκε η αφίσα της θερινής εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού για το καλοκαίρι του 2009, με μήνυμα «Ας αλλάξουμε συνήθειες … όχι το κλίμα!

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "Η ΑΓΑΠΗ"




Τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης που σχετίζεται με καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες σίτισης των οικονομικών μεταναστών από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Η Αγάπη» που εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού Σάμου, ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμιακή Γνώμη» του δημοσιογράφου και Πολιτευτή του Κινήματος στο νομό Σάμου Γιώργου Γαρυφάλλου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «μέχρι και το 2007, ο προαναφερόμενος Σύλλογος, είχε προβεί στην πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των γευμάτων των λαθρομεταναστών, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει με ποια διαδικασία και νόμιμα παραστατικά ελάμβαναν χώρα όλα αυτά».

«Με ποιο τρόπο και με ποια διαδικασία, χρέωνε ο σύλλογος τη σίτιση των μεταναστών στην πρώην Νομαρχία Σάμου, αφού ήταν σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν είχε φορολογικά παραστατικά;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, που κατόπιν εντολής της Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, προέβησαν σε διαχειριστικό έλεγχο στον προαναφερόμενο Σύλλογο.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

                       ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
                                                                    

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Η ΑΓΑΠΗ»

κ.κ. Υπουργοί,

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ», του δημοσιογράφου και Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Σάμου, Γιώργου Γαρυφάλλου, σχετικά με τις τουλάχιστον παράδοξες και αδιαφανείς διαδικασίες σίτισης των οικονομικών μεταναστών από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Η Αγάπη» που εδρεύει στην πρωτεύουσα του νησιού.

Όπως καταγγέλλεται, «μέχρι και το 2007, ο προαναφερόμενος Σύλλογος, είχε προβεί στην πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των γευμάτων των λαθρομεταναστών, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει με ποια διαδικασία και νόμιμα παραστατικά ελάμβαναν χώρα όλα αυτά».

Σημειώνεται ότι μέρος των κονδυλίων που διατίθετο για τη σίτιση των λαθρομεταναστών, χρησιμοποιούνταν για να καταβληθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων του Συλλόγου, το ακριβές το ποσό του οποίου, παραμένει μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστο.

Κατόπιν όλων τούτων, η  Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης εξέδωσε προς την Οικονομική Επιθεώρηση Βορείου Αιγαίου (αρ.πρωτ.1074063/2942-Α/3.9.2008) εντολή διαχειριστικού ελέγχου στον προαναφερόμενο Σύλλογο, με εντολή επίσπευσής του από το Β’ Τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης (αρίθμ. πρωτ.εγγράφου ΔΕΚΟ 11146560 ΕΞ/8.11.2010).

Σας υπενθυμίζω ότι τα αποτελέσματα του διενεργούμενου ελέγχου κοινοποιήθηκαν τόσο στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Γιατί δεν διενεργήθηκε ποτέ διαγωνισμός για την  ανακήρυξη αναδόχου εταιρείας παρασκευής και μεταφοράς με νόμιμες διαδικασίες για τη σίτιση των μεταναστών;

2.Με ποιο τρόπο και με ποια διαδικασία, χρέωνε ο σύλλογος τη σίτιση των μεταναστών στην πρώην Νομαρχία Σάμου, αφού ήταν σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν είχε φορολογικά παραστατικά;

3.Με ποια επίσημα έγγραφα έγινε ο οικονομικός έλεγχος των χρημάτων που διετέθησαν για την σίτιση;

4.Σε τι ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες που τους κοινοποιήθηκε το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου;

Παρακαλώ να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που αφορά τον αναφερόμενο Σύλλογο.



Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ