Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

AΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΓΙΒΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ




Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην επικαιρότητα το ζήτημα  με το νερό στο Γιβάρι της Λαγκάδας. Οικονομικά και άλλα συμφέροντα μέσω  της ΔΕΥΑΧ επιχειρούν με το έτσι θέλω, σαν καου-μπόυδες στην άγρια δύση και με το θράσος χιλίων πιθήκων να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα ,ώστε να αντλήσουν νερό από την πηγή πέρα των φυσικών ορίων και των δυνατοτήτων υδροδότησης που έχει, ανοίγοντας  μια σειρά από ζητήματα και προκαλώντας αγανάκτηση και οργή στους κατοίκους.Το θέμα πήρε διαστάσεις, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, έγιναν λαϊκές συνελεύσεις τοπικά.

Είναι γνωστό ότι η πηγή  βρίσκεται σε  περιοχή  "Natura".Εδώ δε θα σταθούμε στη μελέτη για τη διαχείριση και στην τεχνική πλευρά του θέματος.Έχουμε πικρή πείρα εξάλλου από διάφορες "επιστημονικές" μελέτες, που ούτε πολιτικά ουδέτερες είναι, ούτε αξιόπιστες ήταν και εξυπηρετούσαν προφανείς σκοπιμότητες,είχαν δε οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα στο παρελθόν (νεροσωλήνες του Ναγού, αποχέτευση κλπ)
Ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΥΑΧ είναι μια δημοτική επιχείρηση που λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ,ακολουθώντας την πολιτική του Δήμου και της κεντρικής διοίκησης ιδιαίτερα τώρα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, των μνημονίων και της λεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών από τις έξω-έσω τρόικες και το κεφάλαιο. Η ποιότητα όμως, η επάρκεια και ο χαρακτήρας του νερού ως βασικού αγαθού μπορεί να διασφαλιστεί όχι με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και  λογικές αλλά με το  δημόσιο, λαϊκό- κοινωνικό έλεγχο. Αυτό κατά συνέπεια απαιτεί μια άλλη πολιτική, που μπορεί να ασκήσει μόνο η κοινωνική πλειοψηφία.

Είναι γνωστό ότι στο βαθμό που ιδιωτικοποιείται και εμπορευματοποιείται η διαχείριση του υδάτινου πλούτου, τα περιβαλλοντικά προβλήματα  -και όχι μόνο-οξύνονται στο έπακρο. Η ΔΕΥΑΧ ήρθε λοιπόν στα μέρη μας σαν "άρπαγας" και με τη λογική του "fast truk" να πάρει το νερό απ’ το Γιβάρι, που δεν περισσεύει από τα δυο χωριά. Υπηρετεί κατεστημένα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα με άλλοθι  τις ανάγκες του χιώτικου λαού για ύδρευση.   .
Οι κάτοικοι της Λαγκάδας μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία της λαϊκής συνέλευσης και με σχεδόν ομόφωνη απόφαση τους την Κυριακή 3/3/2013 αποφάσισαν  να ξηλωθούν εδώ και τώρα τα έργα που έχουν ξεκινήσει. Αφήστε την πηγή του Γιβαριού στην ησυχία της! Οι Λαγκαδούσοι και οι Συκιαδιώτες ξέρουν να υπερασπίζονται τον τόπο τους και τη ζωή τους.Να σας υπενθυμίσουμε τα γεγονότα στο Θόλος.Ας μη συνεχίσουν λοιπόν να προκαλούν κάποιοι. Τί θέλουν,να γίνει το Γιβάρι Σκουριές ;

Νίκος Κούνουπας
Βασίλης Μαυρέλος