Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

HMEΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΕΧ , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13/10/2012



Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Χίου (ΔΗΚΕΧ), στα πλαίσια της κοινωφελούς της δράσης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες. Πρώιμη ανίχνευση και αντιμετώπιση». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου από τις 9:00 έως και τις 13:00.
Τη θεματολογία της ημερίδας θα αναπτύξουν διακεκριμένοι επιστήμονες: κ. Γκόλτσιου Κωνσταντίνα, Παιδίατρος Αναπτυξιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Βλυσίδου Ευτυχία, Φιλόλογος – Ιστορικός, Διευθύντρια Β/θμιας εκπαίδευσης Χίου, η κ. Ντούβλη Καλλιρρόη, Νηπιαγωγός – Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Χίου και η κ. Τσικουδή – Καλαγκιά Μαρία, Ψυχολόγος Α.Π.Θ., ΜΒΑ Μέλος του συλλόγου Ελλήνων ψυχολόγων. Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα υπάρξει συμμετοχή των παρευρισκομένων με ερωτήσεις προς τους ομιλητές και συζήτηση

ΜΕΡΚΕΛ : ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



Η ελληνογερμανική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση φαίνεται τελικά πως έχει αποδώσει «καρπούς», με αποτέλεσμα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να έχει βάλει τις αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες ψηλά στην «ατζέντα» της. Αυτό διεφάνη νωρίςνωρίς από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη σύντομη συνομιλία τηςμε τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του είπε πως γνωρίζει ότι έχει καλή συνεργασία με τον «επιτετραμένο» τηςΧανς - Γιοακίμ Φούχτελ και πως προχωράνε τα πράγματα στον τομέα του πολύ ικανοποιητικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, και από τις δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Φούχτελ είμαστε σε θέση να δραστηριοποιηθούμε στα διμερή μας θέματα, δηλαδή, να επιδείξουμε και επιτυχία σε επίπεδο Ελληνογερμανικής συνεργασίας και τα θέματα τα διμερή και τα προγράμματα τα οποία προωθούμε, οδεύουν προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  «Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω και την TASK FORCE, υπό την αιγίδα του κ. Ραϊχενμπαχ, προγράμματα που γίνονται επίσης υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, προγράμματα που έχουν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης. Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αυτά τα κοινά προγράμματα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα καινούργιο κεφάλαιο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας».
Η συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποφέρει σύντομα καρπούς
Μάλιστα, στις δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και δεύτερη φορά στην Αυτοδιοίκηση, απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι «οι αλλαγές πρέπει να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο»:
«Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο σε κάποιους τομείς, να υπάρξει ταχύτερη υλοποίηση. Εδώ πρόκειται κυρίως για μεγάλα προγράμματα και projects, εδώ πρόκειται επί παραδείγματι για μια αλλαγή του φορολογικού συστήματος, για μια νέα αλλαγή της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», απάντησε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Προέρχομαι από τα νέα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, και ξέρω πόσο διήρκησε αυτή η διαδικασία μέχρις ότου φτάσουμε το επίπεδο το διοικητικό της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, της παλιάς Δυτικής Γερμανίας. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι καλό να συζητάμε όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι αυτό είναι μια διαδικασία, η οποία θα αποφέρει καρπούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Πολλά έχουν γίνει, πόλλα μένουν να επιτευχθούν
Κατά τ' άλλα, όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε με θετικά σχόλια για την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, προσέθεσε πως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ. «Συζητήσαμε τα κοινά βήματα μεταξύ μας. Πολλά έχουν γίνει, πολλά μένουν να επιτευχθούν... Πρέπει να υπάρχει και έναυσμα για ανάπτυξη στην Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως είπε, θα περιμένει την έκθεση της τρόικας προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να πω ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ... Τόνισα στην κυρία Μέρκελ ότι ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ». «Η καγκελάριος εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και να πάρουν σύντομα τέλος οι δοκιμασίες του ελληνικού λαού», είπε και προσέθεσε: «Εκείνοι που πόνταραν σε κατάρρευση θα χάσουν το στοίχημα».
«Εχθρός μας είναι η ύφεση, ζητούμε το δικαίωμα, μετά από όλες τις θυσίες, να πετύχουμε, να βγούμε από την κρίση... Δε ζητάμε χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθούμε στα πόδια μας», υπογράμμισε.
Συνάντηση Παπούλια - Μέρκελ
«Σημαντική η επίσκεψη σας, σε μία στιγμή που ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του. Πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στο λαό, για αναπτυξιακά μέτρα», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας μπροστά από τις κάμερες, κατά την υποδοχή της καγκελαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Γνωρίζω ότι η πορεία αυτή είναι πολύ δύσκολη. Ήρθα σαν φίλη της Ελλάδας», απάντησε η κ. Μέρκελ.
aftodioikisi.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΕΛΑΧΡΙΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 71 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Α.Μ. (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) το Δ.Σ. της Π.Ε.Α.Ε.Α. -  Δ.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος) θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή 14 Οκτώβρη 2012 στις 11 πμ στον προαύλιο χώρο του Αγ. Γεωργίου του Μελαχρινού στον Κάμπο. Η Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δ.Σ.Ε. καλεί όλο τον εργαζόμενο λαό τους απογόνους και φίλους της εθνικής αντίστασης, τους συναγωνιστές που δέχονται σήμερα την ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ – ΔΝΤ, να αντισταθεί στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και τους πλαστογράφους της ιστορίας. Καλούμε τον εργαζόμενο λαό να ακολουθήσει το δρόμο του ΕΑΜ, να ενταχθεί στον αγώνα ακολουθώντας τα οράματα και ιδανικά για ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατία και σοσιαλισμό.
Αντίσταση χθες – Αντεπίθεση σήμερα


Ο πρόεδρος

Δημήτρης Ψωμαδάκης

Ο γραμματέας

Γ. Κούνουπας

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΕΠ΄ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Visa Schengen ΣΕ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τον Υπουργό Εξωτερικών,
τον Υπουργό Οικονομικών,
τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
και την Υπουργό Τουρισμού


Θέμα: Πιλοτικό πρόγραμμα για την έκδοση visa Schengen σε ελληνικά νησιά.

Το πιλοτικό πρόγραμμα για την έκδοση visa Schengen, για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας προέκυψε από τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με το υπουργείο Τουρισμού. Τα δύο πρώτα υπουργεία επεξεργάστηκαν σχετικές προτάσεις για διευκόλυνση και απλούστευση της διαδικασίας εισόδου στα μεγαλύτερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις παρουσίασαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε το «πράσινο» φως και έτσι η χώρα μας, σε συνεργασία με την Τουρκία, το έθεσε σε ισχύ.

Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να επιτρέψει σε υπηκόους τρίτων χωρών, για τους οποίους απαιτείται αλλά δεν κατέχουν θεώρηση εισόδου στον ενιαίο χώρο Schengen, να επισκεφθούν τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο, μέσω μιας ταχείας και απλουστευμένης διαδικασίας με την έκδοση θεωρήσεων κατά την άφιξή τους.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε  στις 30.09.2012. Επίσης, από τις 28.07.2010, οι κάτοχοι ειδικών (πράσινων) τουρκικών διαβατηρίων δεν υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για την είσοδο τους στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στατιστικά στοιχεία των Προξενικών Αρχών μας στο εξωτερικό για τις εκδόσεις βίζας. 

Τη μεγάλη σημασία της απλούστευσης της διαδικασίας θεωρήσεων, είχε τονίσει και ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την συνάντησή του, πριν ένα μήνα περίπου, με την υπουργό Τουρισμού,  επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, που θα φέρουν περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας, ιδίως από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας του υπουργείου Εξωτερικών.

Με δηλώσεις και επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς, στο ίδιο μήκος κύματος, τα Επιμελητήρια των περιοχών αυτών επικροτούν το παραπάνω πρόγραμμα και ζητούν τη συνέχιση του και την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρμοδίων Αρχών, ειδικά για το νησί της Χίου, με τα ποσοστά να κυμαίνονται περίπου τα ίδια, με μικρές αποκλίσεις, και για τα υπόλοιπα νησιά, από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του προγράμματος οι αφίξεις στη Χίο από τρίτες χώρες ήταν 24.438, με το 70% να είναι Τούρκοι. Δόθηκαν 1313 βίζες και εισπράχθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές, περίπου 70.000 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στην αγορά του νησιού από τους παραπάνω.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1.      Έχει πραγματοποιηθεί η επίσημη αποτίμηση του πιλοτικού προγράμματος για την έκδοση visa Schengen σε ελληνικά νησιά; Εάν, ναι, ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για τη συνέχισή του και την απλοποίηση διαδικασιών, αν αυτό κρίνεται αναγκαίο;
2.      Εξετάζεται το ενδεχόμενο διάθεσης επιπλέον προσωπικού στις κατά τόπους εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος;
3.      Ειδικότερα για το νησί της Χίου, στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχιστεί, ποιες διαδικασίες θα ισχύσουν και ποιος είναι ο σχεδιασμός για την καλύτερη λειτουργία του προγράμματος, σε επίπεδο υποδομών, απασχολούμενου προσωπικού και διαδικασιών, σύμφωνα με τις απόψεις που έχουν αποτυπώσει οι εμπλεκόμενοι φορείς;

10 Οκτωβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής



Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος


ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΔΡΩΝ ΣΤΟ ΑΙΠΟΣ


ΘΕΜΑ:  ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΟ ΑΙΠΟΣ

Συνεχίζονται οι εργασίες κλαδέματος δέντρων,  στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Χίου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αίπους, από προσωπικό της κοινωφελούς εργασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Οι συγκεκριμένες εργασίες αποσκοπούν στη βελτίωση της ορατότητας και της  ασφάλειας των οδηγών. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ BLUE STAR FERRIES AΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ



Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια της από 8/10/2012 επιστολής σας  με την οποία παρέχετε δωρεάν τις μετακινήσεις των συντελεστών για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα την συνδρομή σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε  πληροφόρηση και συνεργασία.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ
 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ ΑΥΡΙΟ




Στα πλαίσια  της  άσκησης ΤΑΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 2012 ,θα ηχήσουν οι σειρήνες δοκιμαστικά αύριο στις 11πμ σε όλη την επικράτεια της χώρας

Η  σήμανση του συναγερμού θα διαρκέσει 60 δευτερόλεπτα και στις 11.5 θα ξανασημάνει με άλλο ηχο που σηματοδοτεί την λήξη του συναγερμου 

EΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

Έρχονται νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων


http://newpost.gr/post/159792/erxontai-nees-sygxoneyseis-kai-katargiseis-sxoleion/ 
Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος γύρος συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων την ώρα που αρκετά σχολεία σε όλη την χώρα τελούν υπό κατάληψη ένα μόλις μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ήδη το υπουργείο έχει στείλει σε όλες τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έγγραφο με το οποίο ζητά να ενημερωθεί για τις προτάσεις τους σχετικά με συγχώνευση, υποβιβασμό ή και κλείσιμο σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Οι αλλαγές φαίνεται πως θα έρθουν άμεσα. Δύσκολα θα ισχύσουν τη φετινή χρόνια καθώς θα υπάρξει τεράστια αναταραχή, ωστόσο το υπουργείο ζητά τις απαντήσεις των διευθύνσεων ως τις 19 του μήνα.

Όλα δείχνουν ότι για να μειωθούν τα έξοδα, αλλά κυρίως για να μην υπάρχουν κενά σε διδακτικό προσωπικό, λόγω μειωμένων προσλήψεων και πολλών αποχωρήσεων μέσω συνταξιοδότησης, ότι πάμε σε δραματική μείωση των σχολικών μονάδων.
newpost.gr