Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΡΚΕΛ : ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



Η ελληνογερμανική συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση φαίνεται τελικά πως έχει αποδώσει «καρπούς», με αποτέλεσμα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να έχει βάλει τις αλλαγές σε δήμους και περιφέρειες ψηλά στην «ατζέντα» της. Αυτό διεφάνη νωρίςνωρίς από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη σύντομη συνομιλία τηςμε τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του είπε πως γνωρίζει ότι έχει καλή συνεργασία με τον «επιτετραμένο» τηςΧανς - Γιοακίμ Φούχτελ και πως προχωράνε τα πράγματα στον τομέα του πολύ ικανοποιητικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, και από τις δηλώσεις της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Σε σχέση με το πρόσωπο του κ. Φούχτελ είμαστε σε θέση να δραστηριοποιηθούμε στα διμερή μας θέματα, δηλαδή, να επιδείξουμε και επιτυχία σε επίπεδο Ελληνογερμανικής συνεργασίας και τα θέματα τα διμερή και τα προγράμματα τα οποία προωθούμε, οδεύουν προς μια πολύ σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:  «Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω και την TASK FORCE, υπό την αιγίδα του κ. Ραϊχενμπαχ, προγράμματα που γίνονται επίσης υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, προγράμματα που έχουν σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης. Είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αυτά τα κοινά προγράμματα, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα καινούργιο κεφάλαιο της Ελληνογερμανικής συνεργασίας».
Η συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποφέρει σύντομα καρπούς
Μάλιστα, στις δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και δεύτερη φορά στην Αυτοδιοίκηση, απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι «οι αλλαγές πρέπει να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο»:
«Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο σε κάποιους τομείς, να υπάρξει ταχύτερη υλοποίηση. Εδώ πρόκειται κυρίως για μεγάλα προγράμματα και projects, εδώ πρόκειται επί παραδείγματι για μια αλλαγή του φορολογικού συστήματος, για μια νέα αλλαγή της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», απάντησε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Προέρχομαι από τα νέα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας, και ξέρω πόσο διήρκησε αυτή η διαδικασία μέχρις ότου φτάσουμε το επίπεδο το διοικητικό της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γερμανίας, της παλιάς Δυτικής Γερμανίας. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι είναι καλό να συζητάμε όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι αυτό είναι μια διαδικασία, η οποία θα αποφέρει καρπούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».
Πολλά έχουν γίνει, πόλλα μένουν να επιτευχθούν
Κατά τ' άλλα, όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος μίλησε με θετικά σχόλια για την πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, προσέθεσε πως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα και εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ. «Συζητήσαμε τα κοινά βήματα μεταξύ μας. Πολλά έχουν γίνει, πολλά μένουν να επιτευχθούν... Πρέπει να υπάρχει και έναυσμα για ανάπτυξη στην Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως είπε, θα περιμένει την έκθεση της τρόικας προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Από την πλευρά του, ο Α. Σαμαράς σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να πω ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ... Τόνισα στην κυρία Μέρκελ ότι ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ». «Η καγκελάριος εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και να πάρουν σύντομα τέλος οι δοκιμασίες του ελληνικού λαού», είπε και προσέθεσε: «Εκείνοι που πόνταραν σε κατάρρευση θα χάσουν το στοίχημα».
«Εχθρός μας είναι η ύφεση, ζητούμε το δικαίωμα, μετά από όλες τις θυσίες, να πετύχουμε, να βγούμε από την κρίση... Δε ζητάμε χρήματα και χάρες, αλλά την ευκαιρία να σταθούμε στα πόδια μας», υπογράμμισε.
Συνάντηση Παπούλια - Μέρκελ
«Σημαντική η επίσκεψη σας, σε μία στιγμή που ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές. Σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του. Πρέπει να σκεφτούμε μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στο λαό, για αναπτυξιακά μέτρα», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας μπροστά από τις κάμερες, κατά την υποδοχή της καγκελαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο. «Γνωρίζω ότι η πορεία αυτή είναι πολύ δύσκολη. Ήρθα σαν φίλη της Ελλάδας», απάντησε η κ. Μέρκελ.
aftodioikisi.gr