Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΟΧΣΑ 8 Χ8


Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΧΣΑ προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα νεαρά μέλη των Χιακών συλλόγων αποφάσισε να προκυρήξει Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 8Χ8.

Λεπτομέρειες καθώς και την φόρμα που πρέπει να συμπληρώσετε για συμμετοχή μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε απο τον παρακάτω σύνδεσμο

https://docs.google.com/file/d/0B9KrTMheNk3Ad0RFU1BNTG1IcVU/edit?usp=sharing

Δηλώσεις συμμετοχής στον γενικό γραμματέα της ΟΧΣΑ και του συλλόγου μας Γιάννη Αλευρά ο οποίος θα είναι και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης.

Τηλ 6977068874 και 6948175785

ΠΗΓΗ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ





Το Πράσινο Ινστιτούτο, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χίου και ο Οικολογικός Άνεμος βορείου Αιγαίου

Σας καλούμε την 

Τέταρτη 20/3/2013 στις 18:00

στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

(αίθουσα διαλέξεων )

σε συνάντηση – συζήτηση με θέμα



« ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ»


Πρόγραμμα - ομιλητές


Χαιρετισμός από τη Γιούλα Αργυρούδη, Πρόεδρο συλλόγου «ΕΛΙΞ»

Γιώργος Μαστοράκης: Παρουσίαση ιστορικών στοιχείων και θέσεων του Συλλόγου Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου για τη διαχείριση υδατικών πόρων

Ευάγγελος Πισσίας: Διαχείριση λεκανών απορροής και υδάτινων οικοσυστημάτων 

Ηλίας Γιαννίρης: Διαχείριση υδατικών πόρων στα νησιά του Αιγαίου



Συμπεράσματα – Συζήτηση




*** Ο Ευάγγελος Πισσίας

Είναι Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας ,Διδάκτωρ του «Université de Picardie Amiens» (Γαλλία 1993) Εξειδίκευση στην Υδραυλική των Αρδευτικών Περιμέτρων στην «Ecole Nationale du Génie Rural des Eaux et Forets - ΕΝGREF» (Γαλλία 1973 ), Διπλωματούχος Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π. Θεσσαλονίκης.

Πεδίο επιστημονικής και επαγγελματικής εμπειρίας, πέραν της εκπαιδευτικής & ερευνητικής, η Τεχνική Υποστήριξη Προγραμμάτων και Μελετών, επί 30 έτη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε αποστολές μακράς, μέσης και βραχείας διάρκειας σε Ιράκ, Ιορδανία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Λίβανο, Αίγυπτο, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Καμερούν, Αιθιοπία, Ιράν, Εκουαδόρ (Ισημερινός), Βαλκανικές Χώρες, κ.α. Φορέας χρηματοδότησης των περισσότερων από αυτά τα προγράμματα η Ε. Ένωση (Διευθύνσεις 8η, 4η, 1η) . Παράλληλα αναπτύχθηκε συνεργασία με Διεθνείς Εταιρείες Συμβούλων.

Επιστημονικό αντικείμενο που καλύπτει προγράμματα Διαχείρισης λεκανών απορροής και υδάτινων οικοσυστημάτων, Τεχνικής Υδρολογίας, Υδραυλικών Εφαρμογών (Ταμιευτήρες – Λιμνοδεξαμενές -Αρδευτικές περίμετροι -Υδραυλικά δίκτυα), Υδρογεωλογίας του καρστ, Υποθαλάσσιων αναβλύσεων γλυκέος ύδατος. Αναλύσεις στο πεδίο της Οικονομικής, της Γεωοικονομίας και Γεωπολιτικής των Υδατικών πόρων.

Ακτιβιστική δράση.

Σημαντικές ακτιβιστικές δράσεις : Συντονιστής της πρωτοβουλίας «ένα καράβι για την Γάζα»

Και συμμετέχει στην «ειρηνευτική πρωτοβουλία στη Συρία»

Τηλ. επικοινωνίας 6972207337

http://users.teiath.gr/vpissias/cv_pissias_gr_2010_10.pdf





Ηλίας Γιαννίρης:

. Επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, τμήμα Αρχιτεκτόνων, πολεοδόμος-χωροτάκτης, περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου.
Έχει ασχοληθεί με την τοπική ανάπτυξη στο νησιωτικό χώρο και είναι
υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής.

Πολιτική δράση:

Ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πρασίνων και

Περιφερειακός σύμβουλος με τον Οικολογικό άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο.
τηλ επικοινωνίας 6974185330

http://www.asda.gr/hgianniris/bio.htm

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ"ΑΡΧΙΠΕΛΑ ΓΟΥΣ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ
















Η Θαλάσσια Ερευνητική Ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνεχίζει την έρευνα στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών και βόρεια της Χίου, με έδρα το όμορφο νησί της Αιγνούσσας και την αμέριστη συμπαράσταση του Αναπτυξιακού Κέντρου Οινουσσών Αιγαίου (ΑΚΟΑ) και της τοπικής κοινωνίας. Τα συμπεράσματα της πολύμηνης έρευνάς μας θα ανακοινωθούν σύντομα. 

KEΔΕ:ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ" - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" , ΚΗΦΗ, "ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ" -



Τη διοργάνωση ημερίδας εντός του Απριλίου με θέμα «Διοικητική Αποτελεσματικότητα – Διαφάνεια – Δικαιοσύνη και Τοπική Αυτοδιοίκηση» αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η ΚΕΔΕ για να απαντήσει με σοβαρότητα, έρευνα και ουσιαστική επιχειρηματολογία στην επίθεση που δέχεται ο θεσμός για θέματα διαφθοράς και αδιαφάνειας, αλλά και για τη διασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου και της διαφάνειας, για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας.

«Πάγια αρχή της ΚΕΔΕ είναι η διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και ουδέποτε αρνηθήκαμε τον οποιοδήποτε έλεγχο. Πρώτοι εμείς λέμε «όλα στο φως». Μεμονωμένες περιπτώσεις διαφθοράς αιρετών τις καταδικάζουμε απερίφραστα και δεν μπορούν συλλήβδην να συκοφαντούν έναν ολόκληρο θεσμό» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης εισηγούμενος την διενέργεια της ημερίδας.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά της χωρίς να επηρεάζεται από συγκυρίες και το διαμορφούμενο κλίμα. Οι ακρότητες και οι υπερβολές δεν βοηθούν. Το κράτος δικαίου και το αίσθημα ασφάλειας δικαίου πρέπει να λειτουργεί πάντα προς όλους και με όλες τις εγγυήσεις, ως βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται η Αυτοδιοίκηση σημείωσε ότι «η ΚΕΔΕ οφείλει να αντιδράσει με σοβαρότητα, έρευνα και ουσιαστική επιχειρηματολογία για την προστασία του θεσμού και των προσώπων της. Από τις ενέργειες και τις δράσεις μας πρέπει να καταδειχθεί στην κοινή γνώμη αλλά και στους διαμορφωτές της, ότι οι ελάχιστες περιπτώσεις διαφθοράς προσώπων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι κατασυκοφάντησης για κάθε είδους πολιτικά, οικονομικά ή επικοινωνιακά συμφέροντα. Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η ενδεχόμενη ταλαιπωρία του πολίτη και η αναποτελεσματικότητα παραγωγής έργου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολυνομία και τη γραφειοκρατία αλλά και στις εξαιρετικά μεγάλες αρμοδιότητες που το Κεντρικό Κράτος έδωσε στην Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως πόρους, τεχνική βοήθεια και εξειδικευμένο προσωπικό. Οφείλεται ακόμη και στις τεράστιες οικονομικές περικοπές που έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, οι οποίες τελικώς αναγκάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει το ρόλο του τελευταίου υποστηρικτή του κράτους πρόνοιας, της αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».
Καταλήγοντας, ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να κατηγορείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τις ευθύνες ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, όπως για παράδειγμα να κατηγορείται για τη μη σύσταση και  λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ή γιατί κάποιος που έχει καταδικαστεί εξακολουθεί να παίρνει το μισθό του και τόσες άλλες περιπτώσεις που διαβάζουμε καθημερινά. Πρέπει να τελειώσει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και επιτέλους ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε ότι αφορά την ημερίδα, η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι να κληθούν εκπρόσωποι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Αρείου Πάγου, του ΣΔΟΕ, της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, του Συνηγόρου του Πολίτη, τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στόχος είναι να ανοίξει διάλογος μεταξύ των θεσμών να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αυτό που προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ότι θα δοθεί παράταση του προγράμματος – το οποίο λήγει στις 31 Μαρτίου – για περίπου 6 μήνες – η ΚΕΔΕ πρότεινε 9μηνη παράταση - ενώ για τα ΚΗΦΗ μέχρι το τέλος του 2013.
Αυτό που υπογραμμίστηκε και χθες αλλά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι ότι δεν έχει διασφαλιστεί  ο τρόπος χρηματοδότησης της παράτασης του προγράμματος, καθώς και ότι οι δήμοι, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές δυνατότητές τους, ήδη έχουν συμβάλει στο πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2013 με το ποσό των 15 εκ. ευρώ, από τους δικούς τους προϋπολογισμούς. Δεν υπάρχει όμως καμία περίπτωση να συνεχιστεί η χρηματοδότηση με τον ίδιο τρόπο και η Κυβέρνηση θα πρέπει εγκαίρως να διασφαλίσει τα πλέον των 30 εκ. ευρώ που απαιτούνται για τη συνέχιση του προγράμματος.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επαναβεβαίωσε επίσης τη θέση του ότι αν δεν τροποποιηθούν τα κριτήρια και οι όροι ένταξης στο νέο πρόγραμμα  «Κατ΄ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», πολλοί μέχρι τώρα ωφελούμενοι και με μεγάλες ανάγκες φροντίδας, θα βρεθούν εκτός προγράμματος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ DETROP




Η Δ.Ε.ΤΡΟ.Π., με παράδοση δεκαετιών, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών σε ελληνικό και βαλκανικό επίπεδο, ενώ φέτος για πρώτη φορά συνδιοργανώθηκε με την εξειδικευμένη κλαδική έκθεση κρασιού “OENOS 2013”. 
Χαρακτηριστικό της “DETROP – OENOS 2013”, ότι απευθυνόταν αποκλειστικά σε εμπορικούς επισκέπτες, έχοντας καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό για την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αφού στόχευε στο να προβάλλει τα πιο ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής φύσης και ταυτόχρονα να αναδείξει την ανάγκη της σύγχρονης επεξεργασίας, μεταποίησης και τυποποίησης αυτών, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά στις ξένες αγορές.
 Η έκθεση πλαισιώθηκε από ένα ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με απώτερο στόχο αφενός τη στοχευμένη και αποτελεσματική προώθηση προϊόντων και αφετέρου την προσέλκυση περισσότερων και πιο εξειδικευμένων επισκεπτών, chefs & sommelier από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπαγορεύτηκε κατόπιν σχετικής έρευνας αγοράς που διενεργήθηκε και αφού διαπιστώθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον πολλών μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων για την παρουσία τους στην εν λόγω κλαδική έκθεση, προκειμένου να προβληθεί   η παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής και να κλειστούν επί μέρους συμφωνίες για προώθηση των προϊόντων σε αγορές εκτός Π.Β.Α. (Μακεδονίας, Ελλάδας και εξωτερικού).
 Το σκεπτικό με το οποίο οργανώθηκε η παρουσία της Π.Β.Α. και των επιχειρήσεων που δήλωσαν συμμετοχή στο ενιαίο stand των 54 τ.μ., ήταν τέτοια που διασφάλιζε αφενός τη συνολική παρουσίαση του Βορείου Αιγαίου ως παραγωγική περιοχή προϊόντων υψηλής ποιότητας, αλλά ταυτόχρονα και την ανεξαρτησία – ιδιαιτερότητα της κάθε επιχείρησης. Ο μοναδικός αυτός τρόπος παρουσίας, εκτός από εξαιρετικά οικονομικός, ήταν και ιδιαίτερα αποτελεσματικός, δεδομένου ότι προωθούσε ιδανικά τα “brand names” της κάθε επιχείρησης, δίνοντας ουσία και πραγματικό νόημα στην κάθε συμμετοχή, με την εξοικείωση του κάθε εμπορικού επισκέπτη – δυνητικού αγοραστή με τις εξαγωγικές – τυποποιητικές φίρμες. Η κάθε επιχείρηση, είχε στη διάθεσή της δικό της ατομικό χώρο, προκειμένου παράλληλα με τα επιχειρησιακά ή προϊοντικά banners της, να εκθέτει τα προϊόντα και το έντυπο υλικό της, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα γευσιγνωστικές δοκιμές υψηλού επιπέδου προς τους εξειδικευμένους επισκέπτες της έκθεσης.
Εξαιρετικής σημασίας για την αποτελεσματική διείσδυση των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, ήταν η δυναμική παρουσία στη Δ.Ε.ΤΡΟ.Π. για πρώτη ίσως φορά, του πρόσφατα συσταθέντος Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων & Ποτών του Εξωτερικού (S.EL.E.TRO.P.E.: Association of Overseas Greek Food & Drinks Importers). Οι Έλληνες εισαγωγείς του εξωτερικού, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν για πρώτη φορά τα προϊόντα των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που συμμετείχαν στο stand της Περιφέρειας και να διαπραγματευτούν για την έναρξη εμπορικών συμφωνιών. Τόσο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αριστοτέλης Καρβέλας, όσο και ο Αντιπρόεδρός του κ. Δημήτρης Σογατζής, οι οποίοι γνωρίζοντας άριστα τις αγορές, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ελληνικές εξαγωγές, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι με την κατάλληλη προσαρμογή τους στα standards των διαφόρων αγορών (κυρίως αναφορικά με τη συσκευασία και την ετικετοποίηση), καθώς και με την εφαρμογή ενός προγράμματος εξαγωγικού marketing, μπορούν σχετικά εύκολα να εισέλθουν και να καθιερωθούν στις ευρωπαϊκές καταρχήν αγορές.
Επιπλέον οι εκπρόσωποι της Π.Β.Α. και οι επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο workshop που διοργανώθηκε, με θέμα «Το μέλλον των Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό – ευκαιρίες εξωστρέφειας» και ομιλητές κορυφαίους επιχειρηματίες – εισαγωγείς από χώρες της Ευρώπης. Τα θέματα τα οποία αναλύθηκαν ενδελεχώς και δόθηκαν οι σχετικές κατευθύνσεις, ήταν η αναγκαιότητα διείσδυσης των ελληνικών εταιρειών στις ξένες αγορές, η σημασία του branding στην ομαδική προώθηση των προϊόντων (θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τις μικρές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, ιδιαίτερα δε αυτές της τυποποίησης ελαιολάδου), οι τρόποι διαχείρισης και προώθησης των προϊόντων στα ράφια των ευρωπαϊκών super markets & οι προμήθειες του λιανεμπορίου, η παρουσίαση του ελληνικού δικτύου διανομής στα εστιατόρια του εξωτερικού και οι προοπτικές συνεργασιών, κ.α.

lesvosreport.gr

"TO ΚYΝHΓΙ" , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 , ΣΤΙΣ 20.30.μ.μ. , ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ


Δραματική / 2012 /Δανία / Διάρκεια: 115΄
Σκηνοθεσία: Thomas Vinterberg
Σενάριο: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Πρωταγωνιστούν: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrοm
Ο Λούκας (Mads Mikkelsen), ένας εσωστρεφής φιλήσυχος σαραντάρης νηπιαγωγός ο οποίος έχει βγει από ένα δύσκολο χωρισμό και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με το γιο του, συνάπτει νέο ερωτικό δεσμό και πιάνει δουλειά σε ένα νηπιαγωγείο της κωμόπολης όπου ζει. Κι ενώ όλα βαίνουν καλώς, ένα ψέμα της πεντάχρονης κόρης του καλύτερού του φίλου (ότι την κακοποίησε σεξουαλικά) ανατρέπει τα πάντα.
Ο Thomas Vinterberg (Οικογενειακή Γιορτή), μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, επιστρέφει δυναμικά. Με την υποβλητική ατμόσφαιρα ενός κοινωνικού θρίλερ, διεισδύει σε μια μικρή κοινωνία αποκαλύπτοντας την ευκολία με την οποία αυτή μπορεί να αποδεχθεί το ψέμα, τις φήμες αλλά και τη μαζική υστερία που τα ακολουθούν. Ο Mads Mikkelsen, με την εσωτερική του ερμηνεία, αναδεικνύει όλη την απόγνωση και τον πόνο του αποδιοπομπαίου τράγου που, από αγαπητό μέλος μιας κοινωνίας, έρχεται αντιμέτωπος με το μίσος και την απομόνωση.
·              Βραβείο Α΄Ανδρικού Ρόλου, Φεστιβάλ Καννών

ΠΕΜΕΝ :ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ








Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Η Α’ Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 13 Μάρτη 2013, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, καταδίκασε το μέτρο της πολιτικής επιστράτευση που επέβαλε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, στο δίκαιο 7ήμερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών.

Οι ναυτεργάτες έχουν απαντήσει και ακυρώσει με 33 απεργίες το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, συνεχίζουν να αγωνίζονται:

• Για την εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους επί μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες.

• Υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες.

• Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την “Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ”.

• Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το πρόγραμμα ντροπής για τους άνεργους ναυτεργάτες, τους νόμους και τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων για την δημιουργία ιδιωτικών σχολών στην ναυτική εκπαίδευση.

Καλούμε τους Μηχανικούς, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, να ενισχυθεί σε κάθε χώρο δουλειάς η οργάνωση και η συσπείρωση δυνάμεων, να απαντήσουμε «στο νόμο και την τάξη» της κυβέρνησης με ακόμα πιο αποφασιστικούς μαζικούς εργατικούς αγώνες, να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός, το μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχής αγροτιάς.

Η κατάσταση της εργατική τάξης, των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, θα γίνει χειρότερη με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών ΣΣΕ, η ανεργία και η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία θα πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις, με ραγδαία υποβάθμιση των παροχών σε υγεία – παιδεία, με πρόσθετη λεηλασία σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος.

Κανένας εργάτης δεν πρέπει να δουλεύει χωρίς σύμβαση εθνική, κλαδική, να μην υποκύψουμε στην τρομοκρατία του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τους αγώνες που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, έχουμε πολύτιμη πείρα και παρακαταθήκη, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης, της κοινωνικής συμμαχίας που έρχεται σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου, να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΜΕΝ, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να εκτιμήσει και να αποφασίσει για απεργιακές κινητοποιήσεις, καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις να οργανώσουν την αντίσταση και τους απεργιακούς αγώνες».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ , ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ,ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΤ ΛΕΣΒΟΥ


Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνιο Μανιτάκη, και την Υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, με θέμα τις μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Όπως προκύπτει από τις προτεινόμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις για το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η υφιστάμενη Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει το Τμήμα Τουριστικών Εγκαταστάσεων και Επαγγελμάτων και το Τμήμα Επιθεωρήσεων, Ελέγχου και Τουριστικής Ανάπτυξης με έδρα τη Μυτιλήνη, καθώς και δύο Γραφεία Υποστήριξης Τουρισμού στη Σάμο και στη Χίο, μετονομάζεται σε Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αιγαίου με έδρα πλέον τον Πειραιά. Κατά συνέπεια, τα δύο Τμήματα που λειτουργούσαν στη Μυτιλήνη μεταφέρονται στον Πειραιά και τα δύο Γραφεία μεταφέρονται το ένα στη Ρόδο και το άλλο στη Μυτιλήνη.
Ο Βουλευτής επισημαίνει πως τα υφιστάμενα Τμήματα που λειτουργούν στη Μυτιλήνη παρέχουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες έχοντας την αποκλειστική ευθύνη για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων, ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, την ίδια στιγμή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών μετά από καταγγελίες, αλλά και τακτικών ελέγχων τόσο σε καταλύματα, όσο και σε τουριστικά λεωφορεία. Η λειτουργία και οι αρμοδιότητές τους συνεπώς, διασφαλίζουν ουσιαστικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους τουρίστες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση αυτών των υπηρεσιών μετά τη μετακίνηση της έδρας τους, αλλά και μετά τη συνένωση δύο τεράστιων τουριστικά περιφερειών, όπως είναι αυτή της Δωδεκανήσου και αυτή του Βορείου Αιγαίου σε μία, καθώς και με ποιον τρόπο προβλέπεται να υπάρξει περικοπή και εξορθολογισμός των εξόδων, εφόσον θα προστεθούν έξοδα μετακίνησης και ημερήσιες αποζημιώσεις των υπαλλήλων.
Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, επισημαίνει σχετικά:
«Με γνώμονα την ανάγκη της χώρας για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, για ενδυνάμωση της βασικής πηγής εσόδων των νησιών μας και για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, θεωρώ ότι οι προτεινόμενες δράσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ θα πρέπει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Επίσης, θεωρώ πως η συνένωση μεγάλων τουριστικών περιφερειών, όπως τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και η ταυτόχρονη απομάκρυνση της έδρας τους από την περιοχή ευθύνης τους, μάλλον θα δυσχεράνει το έργο τους και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΔΟΛ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 13, 2013
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, κ. Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε δημοσιεύματα της εφημερίδας Τα Νέα και του κ. Γ. Παπαχρήστου, απέστειλε σήμερα την ακόλουθη επιστολή:
« Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Σε απάντηση χτεσινού δημοσιεύματος και με αφορμή και το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας, στη στήλη «Στίγμα» του κ. Γ. Παπαχρήστου, θα ήθελα να σας ενημερώσω και πάλι ότι τα αναγραφόμενα είναι παντελώς ψευδή και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες, που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται για την ενίσχυση της διαφάνειας στην λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, για τους τέσσερεις υπάλληλους (για τους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών) έχει αποφασισθεί η αναστολή άσκησης καθηκόντων αυτών από 14.3.2012 & 10.5.2012, αντίστοιχα. Παράλληλα, με διαπιστωτικές πράξεις, από 22.3.2012 & 15.5.2012, αντίστοιχα, η υπηρεσία τους έθεσε άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία. Συνεπώς δεν τίθεται κανένα θέμα παρουσίας τους στην υπηρεσία. Στη συνέχεια υποβλήθηκε ερώτημα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2.4.2012) και στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου μας (11.6.2012), σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων του νέου Πειθαρχικού Δικαίου. Η γνωμοδότηση από το γραφείο Νομικού  Συμβούλου κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία μας στις 4.3.2013.Για τους ελεγχόμενους υπαλλήλους ήδη από 14.12.2012 η υπηρεσία έχει παραπέμψει τις υποθέσεις τους στο Πειθαρχικό συμβούλιο Υπαλλήλων του ΥΠΑΑΥΜΔ. Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι μετά τα γεγονότα του Απριλίου 2012, όσοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων υπηρετούσαν πλέον των δεκαπέντε ετών στην Υπηρεσία αυτή, μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες, σε εφαρμογή της αρχής της κινητικότητας, παρότι, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι καμία ανάμειξη δεν είχαν με τα φαινόμενα διαφθοράς που ανακαλύφθηκαν. Άρα, σε θέσεις ευθύνης οργανικών μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων δεν υπηρετεί κανένας από τους παλιούς προϊσταμένους ενώ για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο τρεις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε αναζήτηση προσοντούχων στελεχών από το σύνολο του Δημοσίου τομέα. Με το κατατεθέν σχέδιο νόμου, του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βελτιώνεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών, αλλά και της διαφάνειας. Τέλος, προβλέπεται και η σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης, που θα  εκτελεί συστηματικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους των ιδιωτικών επενδύσεων, που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Όπως έγραψα στην χθεσινή μου επιστολή «αντιλαμβάνομαι ότι οι αλλαγές αυτές έχουν ενοχλήσει πολλούς…». Η επισήμανση αυτή επιβεβαιώνεται πλήρως και από το σημερινό σας δημοσίευμα, το οποίο πλέον έχει αποκλειστικά προσωπική χροιά. Οι αντικαταστάσεις προσώπων σε θέσεις ευθύνης πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη – αποκλειστικά και μόνο – την απόδοση των τμημάτων,, απόδοση (σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο) η οποία σε θέματα εκταμιεύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου πλήρως ποσοτικοποιείται και καταμετρείται.

Σχετικά με τον διάλογο που αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι καθαρά αποκύημα φαντασίας. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να σας πληροφορήσω ότι ουδεμία επικοινωνία είχα με την εν λόγω υπάλληλο μετά την έκδοση της απόφασης αντικατάστασης της. Στο πλαίσιο αυτό σας παρακαλώ όπως προβείτε στην άμεση διάψευση ή απόδειξή του.

Παρακαλώ, σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας, για την δημοσίευση ολόκληρης της παρούσας επιστολής.

Μετά τιμής,

Νότης Μηταράκης
Υφυπουργός Ανάπτυξης
olympia.gr

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΑΞΩΝΗ !



Το ¼ του μισθού του εξακολουθεί να λαμβάνει και ο καταδικασμένος σε ισόβια πρώην ταμίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Π. Σαξώνης μαζί τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο και τον πρωην γ.γ. του δήμουΜ. Λεμούσια.
Το γεγονός επιβεβαιώνουν οι υπηρεσίες του Δ. Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι επί δύο χρόνια δεν έχει συνεδριάσει το υπηρεσιακό συμβούλιο του δήμου, ώστε να ληφθεί απόφαση για την απόλυσή του.
Μάλιστα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετά την προφυλάκισή του δεν του κατέβαλε τότε το 1/3 του μισθού του αλλά ο Π. Σαξώνης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκε.
Το ¼ του μισθού λαμβάνει και ο πρώην διευθυντής της ταμειακής υπηρεσίας του Δ. Θεσσαλονίκης Γ. Γκαϊδατζής ο οποίος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη με αναστολή, επίσης για την υπόθεση της υπεξαίρεσης επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου.
aftodioikisi.gr

ΑΡΣΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΑΜΗΛΟΥ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ



Την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ και πρώην δήμαρχου Τρικκαίων Μ. Ταμήλου αποφάσισε πριν λίγο η Βουλή με 170 «υπέρ», 32 «κατά» και 7 «παρών»
Η υπόθεση αφορά οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων του Δ. Τρικκαίων στο ΙΚΑ την περίοδο που ο κ. Ταμήλος ήταν δήμαρχος.
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε την άρση της ασυλίας του για να ξεκαθαρίσει το θέμα, καθώς, όπως είπε, οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν συγχωνευθεί πλέον και οι οφειλές έχουν εξοφληθεί.
aftodioikisi.gr

3η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ.


Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, το  Δίκτυο Αλληλεγγύης, Μελετών, Ανάπτυξης, Δημιουργίας, Έρευνας/Εκπαίδευσης, Συνεταιριστικής Παιδείας Επιχειρηματικότητας, - Α.Μ.Α.Δ.Ε.Σ πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά περιβαλλοντική δράση, καθαρίζοντας το ιστορικό μονοπάτι από τις Αμάδες προς  τον Νερόμυλο του Σκυριώτη.
Μέλη και φίλοι του Δικτύου έδωσαν το παρόν για μια ακόμα φορά δυναμικά καθαρίζοντας ένα μεγάλο μέρος του μονοπατιού,  απολαμβάνοντας παράλληλα το εκπληκτικό κάλος του φυσικού αυτού περιβάλλοντος. 
Ο στόχος των φετινών δράσεων είναι να ολοκληρωθεί μια κυκλική διαδρομή διάρκειας περίπου 1,5 ώρας που θα συνδέει το χωριό  με τους νερόμυλους Σκυριώτη και  Αλούρδα. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ.Ε. ΑΜΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΤΗ



Εκλέγομαι και υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση συνεχώς από το 1986 και γνώρισα όλα τα στάδια και τις μεταβολές της. Από την κοινότητα του Αγίου Γάλακτος και τον εννοποιημένο από τον «Καποδίστρια» Δήμο Αμανής ως τον ευρύτερο σήμερα από τον «Καλλικράτη» Δήμο Χίου. Οι μεταβολές αυτές γίνονταν πάντα στη λογική εφαρμογής μιας πιο διευρυμένης πολιτικής, δημιούργησαν, η αλήθεια, κάποιες προοπτικές που δεν υπήρχαν στις μικρές κοινότητες, αλλά περνούσαν, ειδικά στις πρώτες φάσεις τους από το τεράστιο εμπόδιο της απόστασης που χώριζε τη λήψη των αποφάσεων από το πεδίο εφαρμογής τους.
Από την εμπειρία των πρώτων χρόνων του «Καποδίστρια» αντιλαμβάνομαι ότι οι πόνοι της γέννας για τον «Καλλικρατικό» Δήμο Χίου δεν είναι εύκολο να περάσουν απ’ τη μια χρονιά στην άλλη. Στην περίπτωση της Δημοτικής Ενότητας Αμανής όμως μας φαίνονται κυριολεκτικά αφόρητοι για τρεις λόγους παραπάνω.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΑΝΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΑΦΑΛΙΟΥ


Τα δυο βασικά θεσμικά αιτήματα της Αμανής κατατέθηκαν από την προηγούμενη εισήγηση. Η παρούσα θα αναπτύξει αναλυτικά προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο ή το θέσφατο, ως ερέθισμα ανάπτυξης προβληματισμού της συνεδρίασης, βασισμένες όμως στις δυο βασικές αρχές που διέπουν ένα μακρόπνοο σχεδιασμό για την περιοχή.
1.    ενίσχυση της Βολισσού ως ισχυρό διοικητικό κέντρο της Αμανής
2.    παράλληλη ανάπτυξη κάθε πόλου που δυνητικά μπορεί να παράξει εισοδήματα και να μειώνει την ανεργία.

Το ερώτημα με τι μπορεί να ασχοληθεί κανείς στην Αμανή δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς υπερβολικές δόσεις ρεαλισμού και καινοτομίας. Στην κατηγορία των τριών κλασσικών κατηγοριών του παραγωγικού τομέα οι απαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

BΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΙΟΥ ΑΠΟ 1/9/2012 ΜΕΧΡΙ 13/3/2013


  

                   Σας γνωρίζουμε   το  ύψος βροχής σε εκατοστά, στους βροχομετρικούς σταθμούς    της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Χίου,  από 1-9-2012  μέχρι  και 13-3-2013.:


 


 

2012-2013

 


Α/Α

 

           ΣΤΑΘΜΟΣ

΄Υψος βροχής σε εκατοστά

 

 1
Καρδαμύλων
84,48

 2
Ν. Μονής
79,80

 3
Αγ.Σαράντα(Δαφνώνας)
60,60

 4
Βαβίλων
68,01

 5
Πυργιού
49,62

6
Καρυών
75,00



                                                Ο Πρ/νος Τμ. Φυτ.& Ζ. Παραγωγής
                                                                             


                                                              Σ. Καραολάνης                

O ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ





Με την εμφάνιση της ασθένειας αρχίζει μια πρωτόγονη και υποτυπώδης γυναικεία φροντίδα η οποία εκφράζεται με την περιποίηση βρεφών και ηλικιωμένων ,τη χρήση ιαματικών βοτάνων σε σπηλιές κοντά σε πηγές με τρεχούμενα νερά, μέσω του γυναικείου μητρικού ένστικτου. Άλλωστε ήταν ευκολότερο για τη γυναίκα λόγο του μητρικού φίλτρου να αναγνωρίσει και να συναισθανθεί τις ανάγκες των άλλων που είναι ένα συναίσθημα μητρικής προστασίας της ζωής σε οποιαδήποτε μορφή της.  
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν οι «θεραπευτές», η πλειονότητα των οποίων ήταν γυναίκες. Πρακτικές ιατροί, κινούνταν στα πλαίσια της δεισιδαιμονίας της εμπειρίας και του ενστίκτου, όπου κατέφευγαν σε μαγικά ελιξίρια. Προσπαθούσαν, έτσι, να απαλλάξουν τον άρρωστο από τα κακά πνεύματα που τον βασάνιζαν και τον αρρώσταιναν.  Υπήρχε θεσμοθετημένος νόμος που απαγόρευε στη γυναίκα να ασκεί ιατρική και φυσιοθεραπεία. 
 Κατά την πρώτη Χριστιανική περίοδο η  νοσηλευτική παρέχεται σε μοναστήρια , εκεί εμφανίζονται οι διακόνισσες που έργο είχαν την ανακούφιση από τον πόνο ανοίγοντας δρόμο για το χριστιανικό βυζάντιο όπου η φροντίδα πασχόντων παρέχεται πλέον οργανωμένα.
Από το 1500  η νοσηλευτική αποκτά πνευματικό προσανατολισμό. Εμφανίζεται τότε στην Αγγλία η Florense Nightigele η οποία ιδρύει την πρώτη νοσηλευτική σχολή στον κόσμο που απευθύνεται σε νεαρά κορίτσια γεμάτα όρεξη, υπομονή,  πίστη, φροντίδα, αγάπη, θυσία και θετική σκέψη,  χαρίσματα τα οποία είναι συνυφασμένα με το γυναικείο φύλλο .Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα  η πρώτη προσπάθεια εκπαίδευσης και κατάρτισης νοσοκόμων έγινε από μια γυναίκα, τη βασίλισσα Όλγα το 1875 με την ίδρυση της πρώτης σχολής αδελφών νοσοκόμων ,σχολή του ¨Ευαγγελισμού ,τρίτης παγκοσμίως .Δύο χρόνια μετά ξεκινάει η δράση του Ερυθρού Σταυρού στην χώρα μας .Το 1884 ιδρύεται το θεραπευτήριο Ευαγγελισμός σκοπός του οποίου ήταν  ¨...η κατά τους κανόνας της επιστήμης μόρφωσης νοσοκόμων γυναικών¨. Οι απόφοιτες της σχολής μετεκπαιδεύονταν σε χώρες του εξωτερικού.  Εργάζονταν σκληρά ,με κόπο ,πόνο και ιδρώτα κατά τους βαλκανικούς πολέμους, τον πόλεμο του 40 όπως επίσης σε επιδημίες γρίπης και αγγείου πυρετού παράλληλα με τον Ερυθρό Σταυρό. Οι Ελληνίδες νοσοκόμες δούλεψαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση και πολλές έπεσαν την ώρα του καθήκοντος κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών νοσοκομείων και πλοίων που μετέφεραν τραυματίες. Πολλές εύπορες γυναίκες, έδωσαν χρήματα και κοσμήματα για να βοηθήσουν τον αγώνα του Ελληνικού στρατού.
 Από το 1923 είχε γίνει η ίδρυση Συνδέσμου Ελληνίδων Νοσοκόμων. Σήμερα υπάρχουν ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν επιστημονικά τη διαχρονική αυτή προσπάθεια της φροντίδας .
Γυρίζοντας στην δική μου προσωπική ιστορία αναγνωρίζω πολλά από τα χαρακτηριστικά που οδήγησαν πολλές γυναίκες σε αυτό το επάγγελμα. Από μικρή έχοντας την εμπειρία από το πνεύμα του οδηγισμού αναγνώρισα τη χαρά της προσφοράς στον συνάνθρωπο .Παράλληλα αισθανόμουν πολύ δυνατή. Η αρρώστια και ο ανθρώπινος πόνος όχι μόνο δεν με απωθούσαν αλλά αντιθέτως με καλούσαν κοντά να βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορούσα. Μετά το σχολείο αποφάσισα να φοιτήσω στην Ιπποκράτειο Νοσηλευτική σχολή ενώ παράλληλα εργαζόμουν ως αποκλειστική αδελφή σε μεγάλα Νοσοκομεία της πρωτεύουσας .Εκεί κατάλαβα ότι  πρωταρχικός μου ρόλος ήταν η υποστήριξη του ασθενή  τόσο ανακουφίζοντας  τον πόνο  με την περιποίηση του τραύματος  αλλά συγχρόνως προσφέροντας παρηγοριά στον ψυχικό πόνο και δίνοντας υποστήριξη στην μοναξιά που φέρνει ο φόβος για το θάνατο .Το βράδυ όταν έκλειναν τα φώτα του θαλάμου , αυτό που  έδινα ήταν κουράγιο και δύναμη για ζωή, κάτι που όσο και να διδαχθείς στη σχολή αν δεν το έχεις δεν μπορείς να το δώσεις.  Ο ασθενής δεν αισθανόταν μόνος. Είχε εμένα μαζί του να συναισθάνομαι και να τον συμπονώ.
 Γυρίζοντας στο νησί εργάστηκα για 10 χρόνια στο ιδιωτικό μαιευτήριο Ελευθώ .Ο τοκετός είναι ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορεί να ζήσει ένας  επαγγελματίας του χώρου .Είναι  ένα θαύμα. Ενώ ήταν κάτι που το ζούσα και συνέσφερα σε αυτό σχεδόν καθημερινά, κάθε φορά ένιωθα την ίδια συγκίνηση. Ξεφεύγοντας από το επαγγελματικό κομμάτι  μαζί με τη νοσηλευτική μου φροντίδα σαν έβγαινε θαρρείς η μητρική αγωνία, η αγωνία και στη συνέχεια η στοργή και φροντίδα για τη ζωή, συναισθήματα που μόνο γυναίκα μπορεί να νιώσει σε τέτοιες στιγμές.
Το 2006 άνοιξε ένα καινούργιο κεφάλαιο αντιμετώπισης του ανθρώπινου πόνου για μένα. Η ψυχική ασθένεια. Δουλεύοντας στην κινητή μονάδα ψυχικής υγείας της Χίου αυτό που κατάλαβα από την αρχή ήταν ότι εδώ έχω να παλέψω και να στηρίξω  πληγές που αιμορραγούν μα δεν τις βλέπεις. Δεν υπάρχει τραύμα ορατό να περιποιηθείς .Εδώ υπάρχουν συναισθήματα που πρέπει να ψάξεις πολύ βαθιά για να τα δεις και να μπορέσεις να τα βοηθήσεις να γιατρευτούν .Η ανακούφιση του πόνου του ψυχικά ασθενή προϋποθέτει την καλή σχέση που πρέπει να χτίσεις προκειμένου να σε εμπιστευτεί και να σου πει πως νιώθει και από τη βασανίζεται η ψυχή του. Πρέπει να τον διδάξεις να αποκτήσει ενσυναισθηση ,να καταλάβει δηλαδή τι του συμβαίνει προκειμένου να το μοιραστεί για  να μπορέσει να  βοηθηθεί. Δημιουργείται μια στενή σχέση  επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.  Εδώ το γυναικείο μητρικό ένστικτο ξεδιπλώνεται εντονότερα ,πιο συναισθηματικά πιο ζεστά ακουμπώντας απαλά  και αγγίζοντας το ψυχικό τραύμα.  Δεν είναι τυχαίο ότι η διεπιστημονική ομάδα μας αποτελείτε μόνο από γυναίκες. Μαζί με γνώση μπορούμε να συναισθανθούμε και να αναγνωρίσουμε  τα συναισθήματα  του ασθενή όπως η μητέρα μπορεί να αναγνωρίσει  τις ανάγκες του βρέφους . Έκτος από τον ασθενή  στηρίζουμε και την οικογένεια του βοηθώντας τη να καταλάβει αρχικά τι είναι αυτό που βασανίζει τον άνθρωπο της και στη συνέχεια διδάσκοντας τρόπους με τους οποίους μπορεί να τον βοηθήσει.
Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεις  την επιθυμία για φροντίδα και την ανάγκη για την προστασία της ζωής. Εμείς οι Γυναίκες έχουμε γεννηθεί κουβαλώντας το μαζί μας. Είναι πολύ ωραίο να το προσφέρουμε….
 Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύντροφο της ζωής μου που  στηρίζει  αυτή μου την προσπάθεια…             

                                                                                    ευχαριστώ


  Ρημική Μαρία
Νοσηλεύτρια Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου
του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ κ.κ. ΓΑΝΙΑΡΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ASTRA AIRLINES




Συνάντηση με τη Διοίκηση της Αεροπορικής Εταιρείας ASTRA Airlines είχαν χθες 12/3/2013 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης και ο Δήμαρχος Χίου κ. Π. Λαμπρινούδης στην έδρα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας έναρξης δρομολογίων από την εταιρεία στη γραμμή Χίου – Αθηνών. Διαπιστώθηκε η επιχειρησιακή δυνατότητα της Εταιρείας για την έναρξη τριγωνικού δρομολογίου στη γραμμή Αθήνα – Χίος – Σάμος – Αθήνα το προσεχές χρονικό διάστημα.
Οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχιστούν, με βασικό ζητούμενο από την πλευρά των τοπικών αρχών της Χίου τη βελτίωση των αεροπορικών συγκοινωνιών και τη μείωση της απαράδεκτα υψηλής τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων. 

ΌΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ! ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ






Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκτιμά ότι το σχέδιο Αθηνά αποτελεί σχέδιο συρρίκνωσης, διάλυσης και άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου και παράδοσής του σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο αγώνας ενάντια στο σχέδιο Αθηνά είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις μέσα στην ανώτατη εκπαίδευση και τους Ν. 4009/11, 4076/12, 4115/12, αλλά και της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ).

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου η κατάργηση του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομκών Μαθηματικών (ΣΑΧΜ) στη Σάμο –που έχει ήδη οδηγήσει σε ξεσηκωμό φοιτητές, εργαζομένους, διδάσκοντες και την τοπική κοινωνία, η μείωση των εισακτέων σε τμήματα των Σχολών Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και η μη ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, αποτελούν σοβαρότατο πλήγμα για το Πανεπιστήμιο μας. Ειδικά στην περίπτωση του ΣΑΧΜ, συγχωνεύονται δύο τμήματα με εντελώς διαφορετικά αντικείμενα και επαγγελματικά δικαιώματα (ΠΕ03 του Μαθηματικού και ΠΕ09 του ΣΑΧΜ) με τεράστιες επιπτώσεις τόσο στους εν ενεργεία φοιτητές όσο και στους αποφοίτους. Από την άλλη μεριά επισφαλείς θεωρούνται και οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων, μια που στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι και η άμεση ενεργοποίηση του μέτρου της διαθεσιμότητας. 

H AΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ











«Το επόμενο βήμα για την αποφασιστική αντιμετώπιση προκλήσεων στη θάλασσα, όπως η ναυτική πειρατεία, μπορεί να είναι η διαμόρφωση ευρωπαϊκού στρατηγικού δόγματος για τη θάλασσα.

Ενός δόγματος-ομπρέλας που θα καλύπτει το σύνολο των προκλήσεων και θα καθορίζει τις στρατηγικές προτεραιότητες: οικονομικές, ενεργειακές, περιβαλλοντικές, καθώς και τις προτεραιότητες ασφάλειας της Ευρώπης στη θάλασσα για την επόμενη δεκαετία.

Βάση για ένα τέτοιο δόγμα υπάρχει. Είναι η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο καθώς έχει υιοθετηθεί τόσο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ όσο και από την ίδια την Ένωση», τόνισε ο εισηγητής του ψηφίσματος του ΕΚ για τη θαλάσσια πειρατεία και ευρωβουλευτής ΝΔ,. Γ. Κουμουτσάκος σε εκδήλωση που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα "Η σύγχρονη απειλή της ναυτικής πειρατείας- Η απάντηση της Ευρώπης".

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι η ανακήρυξη και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της ΑΟΖ, είναι θέμα εθνικής αρμοδιότητας των κρατών. Έτσι, οι αναφορές σε ευρωπαϊκή ΑΟΖ αφορούν στην πολιτική και όχι στη νομική διάσταση.

Ένα ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο προώθησης και στήριξης του καθορισμού ΑΟΖ από τα κράτη μέλη θα δώσει ουσιαστική ενίσχυση για τις ελληνικές θέσεις και συμφέροντα, τα οποία, άλλωστε, είναι πλήρως ενταγμένα στην ευρύτερη Θαλάσσια και Ενεργειακή Πολιτική της Ένωσης.

«Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου στο πρώτο εξάμηνο του 2014 παρέχει μια πρόσθετη δυνατότητα και ευκαιρία για να αναδειχθεί το θέμα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες», ανέφερε ο κ.Κουμουτσάκος

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κ. Μουσουρούλης, σε χαιρετισμό που απέστειλε, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Από δικής μας πλευράς προτιθέμεθα να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, την ΕΕ και τα άλλα διεθνή fora, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάδειξη του ζητήματος και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του».

Στην ομιλία της η Δρ. Α. Μπρεδήμα, εισηγήτρια της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ για την πειρατεία επεσήμανε ότι η σοβαρότητα του προβλήματος δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή από τους ευρωπαίους πολίτες και ότι απαιτείται μια ολιστική, και όχι αποσπασματική λύση.

Ο δημοσιογράφος κ. Λ. Καραγεώργος, που συντόνιζε τη συζήτηση, στην εισαγωγική του παρέμβαση αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης αφού πρόκειται για ζήτημα σοβαρό, σύνθετο και απαιτητικό στην επίλυσή του.




naftikachronika.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ






Με εισαγγελική εντολή εδώ και λίγες μέρες η Δικαιοσύνη ερευνά τη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω της Επιτροπής Ερευνών. Ιδιαίτερα ερευνάται πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, γνωστό και ως πρόγραμμα περί πολυνησιωτικότητας.
Ας σημειωθεί ότι ήδη κλήθηκαν να καταθέσουν στη διενεργούσα την προδικαστική διαδικασία πταισματοδίκη Μυτιλήνης στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με πρώτη την αρμόδια αντιπρύτανη Αγγελική Δημητρακοπούλου. Επίσης με εισαγγελική εντολή, που υπογράφει η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης Μαργαρίτα Χρα, ζητήθηκε από το πανεπιστήμιο να καταθέσει στη διενεργούσα την προδικασία πταισματοδίκη το σύνολο των προσλήψεων που έχουν γίνει στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας (ΕΛΕ) για εξυπηρέτηση διαχείρισης τέτοιων ερευνητικών προγραμμάτων στη διετία 2011 και 2012.
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η έρευνα προκλήθηκε από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες για διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ αλλά και εργαζομένους στο πανεπιστήμιο που διαχειρίζονται τα προγράμματα αυτά ως παράλληλο έργο τού κυρίως επιστημονικού ή υπαλληλικού τους έργου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διερευνάται κυρίως η διαχείριση του λεγομένου «διαχειριστικού κόστους», του χρηματικού δηλαδή ποσού που εισπράττεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας, ύψους 20%, από κάθε ερευνητικό πρόγραμμα. Το ποσό αυτό το διαχειρίζονται εκτός δημόσιου λογιστικού συστήματος και, με βάση τις καταγγελίες, η διαχείριση αυτή ήταν τουλάχιστον παράτυπη.
πηγη enet