Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ , ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΣΒΟΥ,ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΤ ΛΕΣΒΟΥ


Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνιο Μανιτάκη, και την Υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, με θέμα τις μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Όπως προκύπτει από τις προτεινόμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις για το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η υφιστάμενη Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Βορείου Αιγαίου, η οποία περιλαμβάνει το Τμήμα Τουριστικών Εγκαταστάσεων και Επαγγελμάτων και το Τμήμα Επιθεωρήσεων, Ελέγχου και Τουριστικής Ανάπτυξης με έδρα τη Μυτιλήνη, καθώς και δύο Γραφεία Υποστήριξης Τουρισμού στη Σάμο και στη Χίο, μετονομάζεται σε Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Αιγαίου με έδρα πλέον τον Πειραιά. Κατά συνέπεια, τα δύο Τμήματα που λειτουργούσαν στη Μυτιλήνη μεταφέρονται στον Πειραιά και τα δύο Γραφεία μεταφέρονται το ένα στη Ρόδο και το άλλο στη Μυτιλήνη.
Ο Βουλευτής επισημαίνει πως τα υφιστάμενα Τμήματα που λειτουργούν στη Μυτιλήνη παρέχουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες έχοντας την αποκλειστική ευθύνη για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων, ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, την ίδια στιγμή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών μετά από καταγγελίες, αλλά και τακτικών ελέγχων τόσο σε καταλύματα, όσο και σε τουριστικά λεωφορεία. Η λειτουργία και οι αρμοδιότητές τους συνεπώς, διασφαλίζουν ουσιαστικά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους τουρίστες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βουλευτής ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση αυτών των υπηρεσιών μετά τη μετακίνηση της έδρας τους, αλλά και μετά τη συνένωση δύο τεράστιων τουριστικά περιφερειών, όπως είναι αυτή της Δωδεκανήσου και αυτή του Βορείου Αιγαίου σε μία, καθώς και με ποιον τρόπο προβλέπεται να υπάρξει περικοπή και εξορθολογισμός των εξόδων, εφόσον θα προστεθούν έξοδα μετακίνησης και ημερήσιες αποζημιώσεις των υπαλλήλων.
Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, επισημαίνει σχετικά:
«Με γνώμονα την ανάγκη της χώρας για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, για ενδυνάμωση της βασικής πηγής εσόδων των νησιών μας και για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, θεωρώ ότι οι προτεινόμενες δράσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ θα πρέπει να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Επίσης, θεωρώ πως η συνένωση μεγάλων τουριστικών περιφερειών, όπως τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά και η ταυτόχρονη απομάκρυνση της έδρας τους από την περιοχή ευθύνης τους, μάλλον θα δυσχεράνει το έργο τους και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος».