Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Αντιπροσωπεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , αποτελούμενη από τον εισηγητή της Κ.Ο. για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλο, τον Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη και το μέλος της Γραμματείας του Tομέα Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ Δήμο Γόγολου, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν, εκτενώς, θέματα που αφορούν την ένταξη και αξιοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας στην Ελληνική Αστυνομία. Προτάθηκε προς τον Υπουργό η Δημοτική Αστυνομία να λειτουργήσει ως ξεχωριστή διεύθυνση ή κλάδος και να ασχοληθεί ιδιαιτέρως, σε  στενή συνεργασία με τους Δήμους, με θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και την περιφρούρηση των σχολικών μονάδων παρέχοντας την δυνατότητα στην ΕΛ.ΑΣ να επικεντρωθεί στην ασφάλεια των πολιτών και την πάταξη της εγκληματικότητας, προτάσεις που αντιμετώπισε  θετικά ο κ. Δένδιας.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. και ευρύτερα θεσμικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα. Ακολούθησε αποτίμηση του μέχρι σήμερα επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Μετά τη σύσκεψη, ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος (199 ΣΕΚΥΠΣ), όπου η αντιπροσωπία ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Σωτήριο Γεωργακόπουλο, τον Διευθυντή του Κέντρου, Υποστράτηγο Αδαμάντιο Κανελλόπουλο, τον Επιτελάρχη του Π.Σ. Υποστράτηγο Χαράλαμπο Αφάλη και τον Περιφερειάρχη Αττικής του Π.Σ. Υποστράτηγο Αθανάσιο Ρούμπο για το σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών σε ζωντανό χρόνο και τη δυνατότητα άμεσης αντίδρασης και επέμβασης σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς.


Τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν τη στήριξή τους στο δύσκολο έργο που επιτελεί το σύνολο των στελεχών του Π.Σ., κάνοντας ειδική μνεία στην αυτοθυσία του Έλληνα πυροσβέστη, αλλά και στο σημαντικό ρόλο των εθελοντών στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

"ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΟΒΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Σε έλεγχο που διενήργησε στις 07/08/2013 η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Βορείου Αιγαίου στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου και σε εκτέλεση ειδικής εντολής του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι :
Επιχείρηση εστίασης στην πόλη της Χίου δεν είχε εκδώσει 24 αποδείξεις .
Οι ελεγκτές σε εκτέλεση της εντολής ελέγχου προχώρησαν στην σφράγιση της επιχείρησης για 48 ώρες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν.2523/97 ενώ θα ακολουθήσει η σύνταξη έκθεσης ελέγχου για την επιβολή προστίμου.
Το ΣΔΟΕ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

protothema.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ


Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Χίου συνεχίζει με επιτυχία το πρόγραμμα περισυλλογής και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.
Μέχρι στιγμής, μέσα από αυτό έχουν νοσηλευθεί, φιλοξενηθεί και στειρωθεί περισσότερα από 400 αδέσποτα ζώα, ενώ περισσότερα από 80 έχουν υιοθετηθεί.
Ο Δήμος Χίου ευχαριστεί τους πολίτες, που συνέδραμαν σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα συνεχισθεί και στο μέλλον.

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ


Σας ενημερώνουμε ότι στην καταπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. 408) της 7ης Αυγούστου 2013, αποφασίσθηκε ομόφωνα η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για τον θάνατο του Νικολάου Κυριακού, ο οποίος υπηρέτησε επί μακρόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού.
«Ο Νικόλαος Κυριακός, όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκε ακούραστα για να περάσουν οι ιδέες, που αφορούν την αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού, πολιτικού και κοινωνικού ιστού, για να γίνει πράξη αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας ως ιδανική πολιτική. Ήταν έντιμος και μαχητικός για τις ιδέες του. Ένας καθαρός και ανιδιοτελής ιδεολόγος, μακριά από κάθε τι που ευτελίζει την αυτοδιοικητική και πολιτική ζωή του τόπου, που αγάπησε και δραστηριοποιήθηκε».
Το Δ.Σ. αποφάσισε να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένεια του, στην οποία θα επιδοθεί το παρόν ψήφισμα και να παρακολουθήσει αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου την νεκρώσιμη ακολουθία.

ΣΧΕΔΙΟ 16 ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ


Με βάση την πρόταση 16 σημείων, των Ομάδων Αξιολόγησης και Αναδιοργάνωσης  των δομών των δήμων που εργάστηκαν υπό την επίβλεψη  ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) θα γίνει η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των ΟΤΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Η πρόταση έχει δοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από τον Απρίλιο.
Οι 16 προτάσεις είναι:
1) Συγχώνευση δύο ή περισσότερων μονάδων που ασκούν συναφείς δραστηρίοτητες
2) Κατάργηση μιας μονάδας που λειτουργεί εκτός δήμου με τη μορφή ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, ή δημοτικής επιχείρησης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε μονάδα εντός δήμου ή και το αντίθετο, δηλαδή κατάργηση οργανικής μονάδας δήμου και μεταφορά αρμοδιοτήτων της σε οργάνωση δομή, εκτός δήμου.
3) Επιλογή υπηρεσιών που υλοποιούν βασικές πολιτικές Δήμου, στελέχωση και ενίσχυσή τους με προσωπικό και αντίστοιχα κατάργηση ή μείωση μονάδων που δεν ασκούνβασικές πολιτικές και μεταφορά του προσωπικού στις πρώτες.
4) Εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού.
5) Εκπαίδευση και ανάπτυξη προσωπικού, ώστε να αντεπεξέλθει σε αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.
6) Άρση όλων των αποσπάσεων και επιστροφή των αποσπασμένων στους δήμους.
7) Συγχώνευση οργανικών μονάδων προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες  κλίμακας.
8) Περιορισμός θέσεων συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
9) Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας.
10) Αξιοποίηση εργαλείων διοίκησης ολικής ποιότητας( τακτική αξιολόγηση, βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης).
11) Εφαρμογή συστημάτων διοίκησης μέσω στόχων και διοίκησης απόδοσης.
12) Συστέγαση των υπηρεσιών των δήμων σε ένα κτήριο.
13) Συνέργειες μεταξύ των δομών του δήμου για συμπληρωματική παροχή υπηρεσιών.
14) Δημιουργία πιο ευέλικτων δομών με αξιοποίηση ομάδων εργασίας από διαφορετικές διευθύνσεις.
15) Συνεργασία με άλλους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.
16) Δημιουργία δικτύων πολιτικής .

aftodioikisi.gr

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ EFFECT



Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Έργο EFFECT: «Αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης των Προμηθειών του Δημοσίου για μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ, 85%) και υλοποιείται στα πλαίσια του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας: Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE).
Σκοπός του Έργου EFFECT είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των τοπικών αρχών και των φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα ενέργειας προκειμένου να μοχλεύσουν Ενεργειακά Αποδοτικές Προμήθειες για το Δημόσιο τομέα. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται συνολικά από 15 φορείς από 8 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων 3 έλληνες εταίροι (ΠΒΑ, ΚΑΠΕ, ΔΑΦΝΗ) και με συντονιστή το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας του Abruzzo στην Ιταλία.
Στα πλαίσια υλοποίησης του Έργου οι 3 έλληνες εταίροι (ΠΒΑ, ΚΑΠΕ, ΔΑΦΝΗ) συνεργάστηκαν για την κατάρτιση ενός Οδηγού Κατευθύνσεων για Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Συμβάσεις. Στο επόμενο διάστημα, η ΠΒΑ πρόκειται να  εφαρμόσει πιλοτικά μια λίστα κριτηρίων Ενεργειακά Αποδοτικών Προμηθειών με την επεξεργασία ενός σχετικού Τεύχους Προκήρυξης για Δημόσιες Προμήθειες, και με μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους Δημόσιους φορείς της Περιφέρειας να δεσμευτούν για την υιοθέτηση Κριτηρίων Ενεργειακής Απόδοσης σε Δημόσιες  Προμήθειες στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2013-2020. Toν Απρίλιο επίσης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε εκπαιδευτικά σεμινάρια με τη συμμετοχή ειδικών του ΚΑΠΕ στη Μυτιλήνη και στη Χίο με αντικείμενο τη κατάρτιση προκηρύξεων Δημοσίων Προμηθειών με Ενεργειακά Αποδοτικά Κριτήρια, ενώ σχεδιάζει την διοργάνωση ενός ακόμη σεμιναρίου αυτή τη φορά στη Λήμνο.
Για να κατεβάσετε τον Οδηγό Κατευθύνσεων για Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Συμβάσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Έργου www.effectproject.eu/EL. Μέσω  της ιστοσελίδας μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας του Έργου (mailing list) για να λαμβάνετε το σχετικό ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο (Newsletter) ή να ενημερωθείτε για τα νέα του Προγράμματος.
Μπορείτε ακόμα να κατεβάσετε (download) εκπαιδευτικές παρουσιάσεις με αυτό το αντικείμενο και να εγγραφείτε στο ειδικό forum και να συμμετάσχετε ενεργά στο δημόσιο διάλογο (public discussion)  ανταλλάσσοντας προβληματισμούς και ιδέες ως προς τον τρόπο που μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα δημόσιων προμηθειών στην Ελλάδα.

Περισσότερες Πληροφορίες: Κος Γιώργος Κουλαγίνης, georkoul@ptaba.gr  

ENAΡΞΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ



Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε.Χίου ,Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου γνωρίζει ότι από τις  9/8/2013                                 ημέρα Παρασκευή                   θα  πραγματοποιηθεί ψεκασμός στις   περιοχές του Νομού Χίου που έχουν ποσοστό καρποφορίας  μεγαλύτερο από 25% ,για την καταπολέμηση του Δάκου της ελιάς, στα πλαίσια του προγράμματος της Δακοκτονίας 2013.
Παρακαλούνται οι παραγωγοί να έχουν τα αγροκτήματά τους ανοιχτά και αν είναι δυνατόν να παρευρίσκονται σε αυτά προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παράπονα.
Επίσης να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις περιοχές ψεκασμού.


ΟΤΑ : ΕΩΣ ΚΑΙ 5.000 ΟΙ "ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ" - ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΗΓΕΣ


Έως και 5.000 (σχεδόν το 5,5%) από τους περίπου 90.000 υπαλλήλους ΟΤΑ είναι πιθανόν να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα μετά από την αξιολόγηση που, όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, και επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του γενικού γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλου, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Πρόκειται για υπαλλήλους που θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Για το λόγο αυτό μέχρι τις 20 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί από το ΥΠΕΣ προς την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ τα κριτήρια της αξιολόγησης των δήμων και των περιφερειών που θα βασιστούν σε αυτά των 14 ΟΤΑ που ήδη αξιολογούνται  (Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και τις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας), δηλαδή χωροταξικά, πληθυσμιακά κλπ. Στόχος, όπως έχει γράψει ηaftodioikisi.gr, είναι με βάση και διεθνή στάνταρντ να δημιουργηθούν δήμοι-πρότυπα (αστικοί, ημιαστικοί, ορεινοί, νησιωτικοί), ώστε να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων που απαιτούνται ανά υπηρεσία.  Η διαδικασία που καθορίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προβλέπει επίσης ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει μία σαφή εικόνα για τον αριθμό των «διαθέσιμων» από τους ΟΤΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ώστε Κ. Μητσοτάκης και Ε. Χριστοφιλοπούλου να είναι έτοιμοι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Οι τέσσερις πηγές
Αν και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες περικοπές στους ΟΤΑ, με δεδομένο ότι, αφενός, όπως έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι οι δήμαρχοι (πχ Γ. Μπουτάρης) υπάρχουν δήμοι με πλεονάζον προσωπικό και αφετέρου το μορφωτικό επίπεδο των υπαλλήλων των ΟΤΑ είναι χαμηλό (σχεδόν τα τρία τέταρτα είναι ΔΕ και ΥΕ) στο επερχόμενο κύμα διαθεσιμότητας αναμένεται να ενταχθούν:
-Συμβασιούχοι είτε κεντρικών δήμων είτε νομικών προσώπων.
- Υπάλληλοι των νομικών προσώπων των δήμων, πολλά από τα οποία θα οδηγηθούν σε κατάργηση. Συγκεκριμένα, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, στόχος είναι η μείωσή τους από περίπου 1000 που είναι σήμερα (χωρίς τις σχολικές επιτροπές που δεν έχουν ούτε προσωπικό ούτε κόστος λειτουργίας) σε περίπου 700.
-Εργάτες καθαριότητες με το δεδομένο ότι σε πολλούς δήμους τις υπηρεσίες αυτές σε πολλούς δήμους είτε τις έχουν αναλάβει είτε πρόκειται να τις αναλάβουν ιδιώτες
- Υπάλληλοι  από τους 30 δήμους που έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr. Πρόκειται για δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης–Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων,  Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν μέσω της aftodioikisi.gr, ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν πρόκειται να απολυθούν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερό τους μέρος, αλλά θα μετακινηθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας είτε σε γειτονικούς ΟΤΑ είτε σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
aftodioikisi.gr