Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ EFFECT



Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Έργο EFFECT: «Αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης των Προμηθειών του Δημοσίου για μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ, 85%) και υλοποιείται στα πλαίσια του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας: Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE).
Σκοπός του Έργου EFFECT είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των τοπικών αρχών και των φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα ενέργειας προκειμένου να μοχλεύσουν Ενεργειακά Αποδοτικές Προμήθειες για το Δημόσιο τομέα. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται συνολικά από 15 φορείς από 8 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων 3 έλληνες εταίροι (ΠΒΑ, ΚΑΠΕ, ΔΑΦΝΗ) και με συντονιστή το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας του Abruzzo στην Ιταλία.
Στα πλαίσια υλοποίησης του Έργου οι 3 έλληνες εταίροι (ΠΒΑ, ΚΑΠΕ, ΔΑΦΝΗ) συνεργάστηκαν για την κατάρτιση ενός Οδηγού Κατευθύνσεων για Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Συμβάσεις. Στο επόμενο διάστημα, η ΠΒΑ πρόκειται να  εφαρμόσει πιλοτικά μια λίστα κριτηρίων Ενεργειακά Αποδοτικών Προμηθειών με την επεξεργασία ενός σχετικού Τεύχους Προκήρυξης για Δημόσιες Προμήθειες, και με μια ανοιχτή πρόσκληση προς τους Δημόσιους φορείς της Περιφέρειας να δεσμευτούν για την υιοθέτηση Κριτηρίων Ενεργειακής Απόδοσης σε Δημόσιες  Προμήθειες στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2013-2020. Toν Απρίλιο επίσης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε εκπαιδευτικά σεμινάρια με τη συμμετοχή ειδικών του ΚΑΠΕ στη Μυτιλήνη και στη Χίο με αντικείμενο τη κατάρτιση προκηρύξεων Δημοσίων Προμηθειών με Ενεργειακά Αποδοτικά Κριτήρια, ενώ σχεδιάζει την διοργάνωση ενός ακόμη σεμιναρίου αυτή τη φορά στη Λήμνο.
Για να κατεβάσετε τον Οδηγό Κατευθύνσεων για Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Συμβάσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Έργου www.effectproject.eu/EL. Μέσω  της ιστοσελίδας μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας του Έργου (mailing list) για να λαμβάνετε το σχετικό ηλεκτρονικό Ενημερωτικό Δελτίο (Newsletter) ή να ενημερωθείτε για τα νέα του Προγράμματος.
Μπορείτε ακόμα να κατεβάσετε (download) εκπαιδευτικές παρουσιάσεις με αυτό το αντικείμενο και να εγγραφείτε στο ειδικό forum και να συμμετάσχετε ενεργά στο δημόσιο διάλογο (public discussion)  ανταλλάσσοντας προβληματισμούς και ιδέες ως προς τον τρόπο που μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα δημόσιων προμηθειών στην Ελλάδα.

Περισσότερες Πληροφορίες: Κος Γιώργος Κουλαγίνης, georkoul@ptaba.gr