Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΧΙΟΣ-ΠΥΡΓΙ


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!

Γεγονότα

403 π.Χ: Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.49 π.Χ: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα. Αναφωνεί «ο κύβος ερρίφθη» και κηρύσσει τον πόλεμο στη σύγκλητο και τον Πομπήιο.1895: Ο Χαρίλαος Τρικούπης υποβάλλει την παραίτησή του στο βασιλιά Γεώργιο Α', γιατί διαφωνεί με το Στέμμα. 1927: Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αθήνα μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου. 1965: Ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος, που έχει μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ στον Ολυμπιακό, κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού. Ως παιδί πολιτικών προσφύγων με το όνομα Γιούτσοφ, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών για να αγωνισθεί. Με τους «ερυθρόλευκους» θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και η ιαχή «Έμπαινε Γιούτσο», που θα ακούγεται στις εξέδρες, θα γίνει σλόγκαν. 1983: Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Γεννήσεις

925: Ιωάννης Τσιμισκής, αυτοκράτορας του Βυζαντίου (969-976), τον οποίο διαδέχτηκε ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος (976-1025). (Θαν. 10/1/976)1869: Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ρώσος καλόγερος, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β'. (δολοφονήθηκε) (Θαν. 16/12/1916)1945: Ροντ Στιούαρτ, σκοτσέζος ρόκερ.
Θάνατοι

1778: Κάρολος Λινέος, εξελληνισμένος τύπος του ονόματος του Καρλ Φον Λίνε, σουηδός βοτανολόγος, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας και εφευρέτης του συστήματος ταξινόμησης φυτών και ζώων. (Γεν. 13/5/1707)1934: Μαρίνους Βαν Ντερ Λούμπε, ολλανδός κομμουνιστής, που κατηγορήθηκε για την πυρκαϊά στο Γερμανικό Κοινοβούλιο (Ράιχσταγκ) και εκτελέστηκε. (Γεν. 13/1/1909)1961: Ντάσιελ Χάμετ, αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. (Γεν. 27/5/1894)

ΚΟΛΠΟ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Μετά το επίσημο «χαράτσι» της ΔΕΗ από το κεντρικό ένα ακόμη, ανεπίσημο αυτή τη φορά, έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα, αυτή τη φορά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι δήμοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια ελλείμματα (τυχαίο;) να εισπράξουν για δεύτερη φορά παλαιές κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η aftodioikisi.gr, δύο από τους μεγαλύτερους και πλέον υπερχρεωμένους ΟΤΑ της χώρας, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Πειραιά οι οποίοι επιχειρούν να λύσουν το τεράστιο ταμειακό τους πρόβλημα «χαρατσώνοντας» αδιακρίτως τους πολίτες. Αντίστοιχα φαινόμενα φαίνεται ότι υπάρχουν και σε άλλους μεγάλους δήμους της χώρας, ωστόσο, καθώς αυτή τη στιγμή η aftodioikisi.gr δεν έχει (γραπτές) αποδείξεις στη διάθεση της δεν αναφέρεται (προς το παρόν) ονομαστικά σε αυτούς.

Το «κόλπο» που έχει στηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr είναι το εξής: Οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Πειραιά παρότι, όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Οικονομικών μιλώντας στην aftodioikisi.gr, δεν έχουν αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των παλαιότερων κλήσεων που έχουν εισπραχθεί ή όχι, στέλνουν αδιακρίτως σε όλους τους πολίτες την κλήση, καλώντας εκείνους να αποδείξουν ότι την έχουν πληρώσει. Δηλαδή, αντί να επιχειρούν να φτιάξουν τα αρχεία τους, καλούν τον πολίτη να έχει κρατήσει την απόδειξη για μία κλήση που έχει πληρώσει για παράδειγμα προ οκταετίας.

Όμως, πόσοι πολίτες, όπως οι δύο περιπτώσεις που παρουσιάζει η aftodioikisi.gr, κρατούν στα αρχεία τους αυτά που οφείλουν να έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Οι καταγγελίες πολλών πολιτών που ισχυρίζονται στην aftodioikisi.gr ότι έχουν πληρώσει τις κλήσεις τους στους δύο συγκεκριμένους δήμους και τώρα τους ζητούνται ξανά τα ίδια χρήματα, δείχνει ότι είναι ελάχιστοι.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης...

Όπως φαίνεται και στο διπλότυπο είσπραξης με αριθμό 142666 ο παραβάτης πλήρωσε το 2003 το ποσό των 23,38 ευρώ για την με αριθμό 33263 κλήση. Παρά το ότι την πλήρωσε, το Νοέμβριο του 2011 ο Δήμος Θεσσαλονίκης του ξαναστέλνει να πληρώσει την ίδια κλήση.


«Εγώ τουλάχιστον δεν έχω τέτοιες περιπτώσεις. Πολλοί μου το λένε, αλλά κανείς δε μου έχει φέρει αποδείξεις ότι έχει πληρώσει κλήσεις και να του έχουμε ξαναστείλει να πληρώσει εκ νέου», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν.

«Υπάρχει αρχείο του δήμου, αλλά μπορεί σε εκατομμύρια κλήσεις να έγινε και κάποιο λάθος. Κάποιος υπάλληλος να πληκτρολόγησε λάθος νούμερο, μπορεί να έγινε ένα ανθρώπινο λάθος. Δεν το αποκλείω. Δε λέω όμως ότι γίνεται και κατ' εξακολούθηση», συμπλήρωσε σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το γεγονός.

Η, δε, απάντησή του στην ερώτηση της aftodioikisi.gr «Αν κάποιος δεν έχει κρατήσει απόδειξη τι γίνεται; Μπορεί να βρεθεί από το δήμο;» είναι αποστομοτική: «Πρόβλημα υπάρχει εάν κάποιος δεν έχει κρατήσει τις αποδείξεις. Είναι υποχρεωμένος να πληρώσει. Δεν έχω από το νόμο το δικαίωμα να κάνω κάτι διαφορετικό. Αυτός που έχει την απόδειξη μπορεί να έρθει στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου και να επιλυθεί το πρόβλημα».

Ωστόσο, όπως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης ζητά αποδείξεις, έτσι κι ένας πολίτης μπορεί να έχει τις δικές του επιφυλάξεις. «Ποιός μου λέει εμένα ότι οι αποδείξεις των εισπράξεων από τις κλήσεις δεν 'εξαφανίστηκαν' από την προηγούμενη Διοίκηση του δήμου στελέχη της οποίας κατηγορούνται για υπεξαίρεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ;», αναρωτιέται δημότης (θέλει να κρατήσει προς το παρόν την ανωνυμία του) ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει πληρώσει την κλήση και τώρα του ζητούνται εκ νέου τα ίδια χρήματα. «Η ακόμη χειρότερα», όπως λέει ο ίδιος: «Γιατί να εμπιστευτώ εγώ την παρούσα δημοτική αρχή και να πιστέψω ότι έκανε εξονυχιστικό έλεγχο στις αποδείξεις για τις εισπράξεις των κλήσεων από τη στιγμή που η ίδια παραδέχεται από τη μία ότι το σύστημα 'μπάζει' και από την άλλη ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, άρα έχει άμεση ανάγκη από ρευστο;». Και καταλήγει: «Και στο τέλος-τέλος γιατί να την πιστέψω από τη στιγμή που εκείνη δεν πιστέυει εμένα ότι έχω πληρώσει την κλήση και απλώς δεν κράτησα την αποδειξη;»


«Δεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα», ήταν η επόμενη ερώτηση. Για να απαντήσει: «Η ασφαλιστική δικλείδα είναι ότι οι κλήσεις παραγράφονται σε μια 20ετία». «Άλλωστε», συνέχισε, «και ποιος αποδεικνύει ότι έχει πληρώσει. Ο καθένας μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει, μπορεί να δηλώνει και άλλα πράγματα. Δε σημαίνει ότι έχει κάποια ισχύ αυτό».

Και ποια είναι η ουσία κατά την αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης; Πως φταίει η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου: «Η ουσία του ζητήματος είναι η εξής: κακώς η προηγούμενη διοίκηση του δήμου επί σειρά ετών δεν απέστειλε ειδοποιητήρια. Δε στέλνανε κλήσεις για να μην ενοχλήσουν τον κόσμο, αυτό είναι και θέμα απιστίας, διότι δεν μπορείς να μην εισπράττεις τα πρόστιμα».

Στο Δήμο Πειραιά...

Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στο δήμο του Μεγάλου Λιμανιού. Ενδεικτικά, η aftodioikisi.gr αναφέρει πως παραβάτης πλήρωσε 29,35 ευρώ για παράβαση του έκανε το 2003 και του επιδόθηκε η με αριθμό 09279 κλήση (απόδειξη πληρωμής Ζ3735). Τον Αύγουστο του 2011 ο Δήμος Πειραιά τον καλεί να πληρώσει την ίδια κλήση.

«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μερικές κλήσεις. Όχι σε πολλές. Οι κλήσεις αυτές θα σβηστούν, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Απλά, τότε ήταν το σύστημα στο μεταίχμιο, που πήγαν στο διπλογραφικό. Τις έσβηναν με τον αριθμό κλήσεως, ενώ το προσκλητήριο πήγαινε με τον αριθμό του ονόματος. Όποιος έχει μια τέτοια κλήση, και με φαξ θα γίνει η δουλειά», σημειώνει μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Κάρλες.


Στην ερώτηση «Τις πταίει;», παραδέχεται το λάθος του δήμου: «Έγινε λάθος στη μηχανογράφηση. Έχουμε βάλει τους υπαλλήλους μας και τα ψάχνουν πάλι. Έχω ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη για αυτό το πράγμα που μου λέτε. Φταίμε εμείς, φταίει η Μηχανοργάνωση η δική μας, που δε διασταύρωσε όνομα και αριθμό κλήσεως, και με τον τρόπο που είχε αποπληρωθεί».

Και «αν κάποιος δεν έχει την απόδειξη;» ρωτά και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Πειραιά η aftodioikisi.gr. Για να πάρει την απάντηση: «Είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να το ψάξει, και θα το ψάξει και μία και δύο και περισσότερες ημέρες ώσπου να βγάλει άκρη».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «κάνουμε μια προσπάθεια με το δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο να μας επιτρέψει το ΚΕΠΥΟ να μπούμε στο σύστημά του και να έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία του παραβάτη, προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση».

«Πολλές φορές δε φταίει και ο δήμος, που αυτό είναι, μπορεί, για παράδειγμα, να είχε πληρώσει κάποιος την κλήση μέσω ταχυδρομείου ή Τροχαίας, χωρίς η βεβαίωση να φτάσει στο δήμο, ή να έχει φτάσει με μεγάλη καθυστέρηση (σ.σ: αναφέρεται στην περίοδο που μπορούσε κάποιος να πληρώσει την κλήση και σε άλλες Υπηρεσίες).

aftodioikisi.gr

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΩΝ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΧΙΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΧΙΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Ν. ΧΙΟΥ

ΠΡΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΙΚΑ,
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ,
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΧΙΟΥ,
ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ,
ΙΚΑ ΧΙΟΥ
ΜΜΕ

Κύριε Διοικητή,
Στα πλαίσια του Ν3655/08, στους ασφαλισμένους και στα μέλη της οικογένειάς τους θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη από 1ης Μαρτίου του 2012, εφόσον ο εργαζόμενος έχει πραγματοποιήσει 90 ημέρες εργασίας το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.
Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση της οικοδομής έχει αφήσει χιλιάδες άνεργους οικοδόμους. Οι σερβιτόροι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση, αφού φέτος η σεζόν, τουλάχιστον στο νησί μας, συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο. Τέλος, με το νέο φρούτο της εκ περιτροπής εργασίας, έχουμε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα της μίας ημέρας εργασίας την εβδομάδα.
Κύριε Διοικητή, αυτοί οι συνάδελφοι μας έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Μην τους αφήσετε και χωρίς γιατρούς, αναστείλετε και για φέτος την ισχύ του νόμου για τα ελάχιστα ημερομίσθια που απαιτούνται για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών τους αναγκών.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ


ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ "ΑΛΗΘΕΙΑΣ"

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χίου καταδικάζει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος «ΑΛΗΘΕΙΑ», τόσο στο εισόδημα όσο και στις εργασιακές τους σχέσεις.
Η διοίκηση της εφημερίδας εκμεταλλευόμενη το νομοθετικό μπάχαλο που έχει ψηφιστεί από τις τελευταίες κυβερνήσεις και καταπατώντας τα τελευταία ψίγματα δικαιοσύνης και προστασίας των εργαζομένων που έχουν απομείνει, προχωρά σε αντεργατικές μεθοδεύσεις σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών.
Από την αρχή παρακολουθούμε στενά την υπόθεση και στηρίζουμε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Πρόεδρό του Στέλλα Αμπαζή και τους εργαζομένους της επιχείρησης στον αγώνα τους.
Καλούμε τα σωματεία μέλη του Εργατικού Κέντρου Χίου να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη τους.
Τέλος, καλούμε την επιχείρηση να τηρήσει τη νομιμότητα.