Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟ : "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" 89 ΣΕΛΙΔΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ



Την επικαιροποιημένη λίστα των δημοσίων υπηρεσιών και των φορέων της δημόσιας διοίκησης, με αναφορά, στη νομική τους μορφή και στην υπαγωγή τους ή μη στο δημόσιο τομέα που συνεπάγεται και διαφορετική, κάθε φορά, σχέση εξάρτησής τους από το κράτος έχει στα χέρια του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενόψει των 15.000 απολύσεων στο δημόσιο.
Πρόκειται για κείμενο 89 σελίδων που καταγράφει όλες τις μέχρι τώρα αλλαγές που έχουν γίνει, ωστόσο, όπως αναφέρει το ίδιο το υπουργείο: «Δεδομένου ότι το περιεχόμενο του «Μητρώου» έχει δυναμικό χαρακτήρα, η διαδικασία επικαιροποίησής του είναι διαρκής. Στη συγκεκριμένη μάλιστα συγκυρία όπου συντελούνται αλλαγές στις οργανωτικές δομές των υπουργείων (συγχωνεύσεις ή διασπάσεις ή ανακατανομή των αρμοδιοτήτων τους) και στους φορείς που ανήκουν στο Δημόσιο Τομέα (καταργήσεις, συγχωνεύσεις κ.λπ.), η επικαιροποίησή του κρίνεται επιβεβλημένη.»

"ΡΟΖ ΓΡΑΜΜΕΣ" (ΚΑΙ) ΣΕ ΧΥΤΑ !



Για καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, ώστε η πόλη να είναι καθαρή εξασφάλισε το 2004 τηλεφωνικές γραμμές στους εργάτες καθαριότητας του ΧΥΤΑ ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος. Αλλά….
Αλλά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προτιμούσαν να μην μιλούν μεταξύ τους αλλά σε «ροζ γραμμές»!
Αποτέλεσμα, (όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γεγονός»), ο πρώην δήμαρχος να καλείται να βγάλει από τη τσέπη του 13 χιλιάδες ευρώ  , για  να πληρώσει τα «ροζ τηλεφωνήματα» που έκαναν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό προέκυψε λόγω κάποιων διοικητικών παραλήψεων που έγιναν, όπως το ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο παρά μόνο από τη δημαρχιακή επιτροπή,  ενώ ποτέ δεν ζητήθηκαν στοιχεία για τα τηλέφωνα που έκαναν κατάχρηση.
aftodioikisi.gr

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΧΙΟΥ




Το μαύρο μέτωπο των τοκογλύφων, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., του Σ.Ε.Β., των εφοπλιστών, των βαρώνων των ΜΜΕ κι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ αλυσοδένουν τους εργαζόμενους και το λαό με νέες αλυσίδες. Τα Μνημόνια, το Μεσοπρόθεσμο, η Δανειακή Σύμβαση, το Ευρωσύμφωνο γκρεμίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν από τους εργαζόμενους και το λαό με αγώνες και αίμα. Γκρεμίζουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατακτήσεις από την εποχή του Σικάγο. Μας γυρίζουν 200 χρόνια πίσω, εκεί όπου ο εργαζόμενος δεν έχει κατώτερο μεροκάματο και συλλογική σύμβαση, ανθρώπινο ωράριο, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία. Όλα αυτά για τα οποία θυσιάστηκαν ο Αύγουστος Σπάις κι οι σύντροφοί του, οι καπνεργάτες του '36 στην Καβάλα. Το μαύρο μέτωπο για να σώσει τις τράπεζες, τα κέρδη τους και το χρεοκοπημένο σύστημα τους, επιτίθεται με λύσσα στους εργαζόμενους και το λαό, τον συκοφαντεί ότι τάχα αυτός φταίει για τη χρεοκοπία του συστήματος, ποδοπατά τα δικαιώματα του, τον φοβερίζει με το φάσμα της ανεργίας και με ψεύτικα διλήμματα, τον ψεκάζουν με χημικά και τον χτυπούν με τους πραιτωριανούς τους. Το μαύρο μέτωπο για να σώσει την εξουσία του προσπαθεί να στρέψει το ένα κομμάτι εργαζομένων ενάντια στο άλλο ενώ ταυτόχρονα υποθάλπει το ρατσισμό και το φασισμό. Οι μισθοί των 500 ευρώ και των 400 για τη νεολαία, το ενάμιση και πλέον εκατομμύριο άνεργοι, η εξαθλίωση και η φτώχεια, δεν τους αρκούν. Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, νέα χαράτσια, κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η λεηλασία δεν έχει τέλος.

Ξέρουμε τι φοβούνται: Τις μαχητικές απεργίες, τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις. Τρέμουν τον ξεσηκωμό του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο οργανωμένος λαός, οι εργαζόμενοι, μπορούν να τους διώξουν. Με τη δημοκρατία των γενικών συνελεύσεων, με ενότητα και αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, τους αγώνες όπως στην Ιερισσό για Γη και Ελευθερία. Να ενώσουμε όλα τα ρυάκια αντίστασης σε ένα μεγάλο ποτάμι ρήξης και ανατροπής.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε με γενικό ξεσηκωμό, με μέτωπο αγώνα!

-Υπεράσπιση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, των συντάξεων και των δικαιωμάτων μας. Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στον λαό. Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην εφεδρεία και την αξιολόγηση.

-Ουσιαστική προστασία για τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους.

-Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και επιχειρήσεων. Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας. Δημόσια και δωρεάν παιδεία – υγεία - πρόνοια για όλους. Υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

-Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της συνδικαλιστικής δράσης, ενάντια σε κάθε είδους κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία.

-Να ακυρωθούν τα μνημόνια, η δανειακή σύμβαση και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που σκλαβώνει τον λαό στην δικτατορία του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Αποδέσμευση της χώρας από την Τρόικα και τα επαχθή δάνεια. Διαγραφή του χρέους, ρήξη με το ευρώ και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 11 Π.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ανέργων Χίου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου καταγγέλλει την προσπάθεια για μια ακόμη φορά επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Χίου από τους ντόπιους «αναπτυξιολόγους»  και κυρίως του υπεύθυνο τουριστικής προβολής του Δήμου Χίου κ. Μούνδρο ο οποίος για πολλοστή φορά βάζει πλάτη στο να περάσουν μέτρα σε βάρος  των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων στα διάφορα καταστήματα,  πλήρως ευθυγραμμισμένος με  την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που υπηρετεί.
Με αφορμή  την κρίση του απάνθρωπου συστήματος που και οι ίδιοι υπηρετούν, επανήλθαν δριμύτεροι, για να προτείνουν ωράρια ... Κίνας για να εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων.
Την ώρα που κατ’ εντολήν της Ε.Ε. – τρόϊκας - ΔΝΤ και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, το επίδομα γάμου, παγώνουν οι τριετίες οργιάζει η «μαύρη εργασία» και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καλούνται να εργαστούν με μισθούς «φιλοδωρήματα» που θα ξεπερνούν μόλις τα 250 ευρώ για μερική απασχόληση ακόμη και για οκτάωρο, που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι,  έρχονται να μετατρέψουν μια αναρμόδια επιτροπή όπως η τουριστική σε δούρειο ίππο, που θα τσακίσει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα.
Δε λένε την αλήθεια  που είναι  ότι τα μαγαζιά μένουν άδεια, γιατί από τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους λείπουν τα χρήματα και όχι ο χρόνος.
Πατούν πάνω στην αγωνία και την απελπισία εργαζομένων στο χώρο και ανέργων για να επιμηκύνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Χίου ανατρέποντας δραματικά τη ζωή των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά.
Λένε ψέματα για θέσεις εργασίας τη στιγμή που το μόνο που γίνεται είναι η ανακατανομή του προσωπικού που χάνει πλέον τη ζωή του μέσα σε ένα κυκεώνα σπαστού ωραρίου.
Η δημοτική αρχή Χίου και ο ίδιος ο Δήμαρχος καλούνται να πάρουν θέση πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα, να συμμαζέψουν τον υπεύθυνο τουριστικής προβολής και τον περίγυρό του και να περιοριστεί η επιτροπή στα καθήκοντά της.
Τέτοια θεματολογία αποτελεί προσβολή για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο δήμο μας και γι αυτό θα έρθει το θέμα από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό Συμβούλιο.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΚΩΣΤΑΛΑ ΚΛΑΙΡΗ
ΑΜΠΑΖΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ





Επανέρχομαι στην πρότασή μου για διεύρυνση του ωραρίου εμπορικών καταστημάτων τη θερινή περίοδο και συγκεκριμένα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και ζητώ να επανεξετασθεί αυτό το ζήτημα, αντιλαμβανόμενος τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, αλλά και τα μηνύματα των επισκεπτών στο νησί μας.
Αν συμφωνηθεί η διεύρυνση του ωραρίου και δημοσιοποιηθεί εγκαίρως (με τη συνδρομή της Επιτροπή Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης), σε συνδυασμό με τον εξωραϊσμό του κέντρου της πόλης μας (Απλωταριά), θεωρώ ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για την τοπική αγορά.
Συγκεκριμένα προτείνω τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά το πρωί  από 8.30  έως 14.00 και το απόγευμα από 18.00 έως 21.30 εκτός Τετάρτης και για το Σαββάτο να ισχύσει το ωράριο : 8.30-14.00 και το απόγευμα 18.00 – 21.30.
Επίσης πρότασή μου είναι να επανεξετασθεί η καθιέρωση του τρίτου απογεύματος, π.χ. Πέμπτη όλο το χρόνο, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλη την επικράτεια.
Ας επανεξετάσουμε το ζήτημα της διεύρυνσης του ωραρίου  με στόχο τη βιωσιμότητα του εμπορικού κόσμου, ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας του νησιού μας κι οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο βελτίωσης των οικονομικών δυνατοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα και ικανοποιημένους επισκέπτες.
                                         
Ο Πρόεδρος
της Δ.Ε. Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ : Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 252 ΝΠΙΔ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ



Κατάλογο με 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα βρεθούν στο στόχαστρο  καταργήσεων ή συγχωνεύσεων και θα αποτελέσουν την πρώτη «δεξαμενή» για τις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 4.000 εντός του έτους και οι 2000 εξ αυτών άμεσα έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.
Συμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» στα εν λόγω Νομικά Πρόσωπα εργάζονται υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά και συμβασιούχοι, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο. Από τους υπό κατάργηση φορείς έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για το προσωπικό που απασχολούν.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από τη λίστα των 252 (στους οποίους πιθανότατα θα προστεθούν και άλλοι) θα επιλεγούν 15 έως 20 οργανισμοί οι οποίοι θα καταργηθούν σε πρώτη φάση (μετά το Πάσχα) ώστε να διασφαλιστεί ο αριθμός των 1500 ώς 2000 απολύσεων. Από τους 15 έως 20 φορέων – ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα με μέσο όρο οκτώ με δέκα υπαλλήλους το καθένα που θα οδηγηθούν σε κατάργηση  θα προέλθουν περί τους 120 έως 200 υπαλλήλους.  Σ’ αυτούς θα προστεθούν και μερικές εκατοντάδες επίορκοι με βαριά πειθαρχικά αδικήματα (υπολογίζονται γύρω στους 200) που θα ενταχθούν στους αποχωρούντες μετά τη νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ άλλη «δεξαμενή»  (ίσως και άνω των 1500) από τις 1800 έως 2000 υπαλλήλους  που πρόκειται να απολυθούν από το δημόσιο μετά το Πάσχα θα είναι η υπό ιδωτικοποίηση φορείς του ΤΑΙΠΕΔ:  Πρόκειται για φορείς όπως η ΕΥΑΘ, η ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, ο ΟΠΑΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και μικρά λιμάνια, μαρίνες και περιφερειακά αεροδρόμια για τα οποία έχει προταθεί κατάργηση οργανικών θέσεων, ακόμη και ολόκληρων κλάδων (όπως για παράδειγμα κλητήρες, καθαρίστριες κλπ) η διοικητικών δομών.
Ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης μαζί με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήδη σκανάρουν τη λίστα με τα υπό κατάργηση ΝΠΙΔ από τη short list των 30 οργανισμών, ανάμεσα τους, κυρίως, Ινστιτούτα και αθλητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αλλά και οργανισμοί που είτε δεν λειτούργησαν ποτέ είτε δεν λειτουργούν (ή υπολειτουργούν) σήμερα.
Πάντως, στην ομάδα του Μαξίμου και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει «άγχος» γιατί οι αριθμοί με τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προς το παρόν, δεν βγαίνουν. Έτσι, άλλωστε εξηγείται και η γνωστή ρύθμισης Μανιτάκη για τις προσωρινές διαταγές που υπό τη δημόσια κατακραυγή αφαιρέθηκε από το πολυνομοσχέδιο. 

Σημ. Ο πίνακας είναι από το matrix24.gr
aftodioikisi.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ :"ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΧΥΝΣΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΣΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ (ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΟΣΑΑ, ΕΝΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ"



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Ο Δήμος Χίου σε συνέχεια της, με αρ.πρ.: 3011/31.10.2012 (ΑΔΑ:Β42846ΨΧΨΤ-735) Απόφασης Ένταξης της Πράξης «Τεχνική Υποστήριξη στο Δήμο Χίου, για την επιτάχυνση ωρίμανσης & υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων από το Ε.Σ.Π.Α.»,
με κωδικό MIS 390234, στον Άξονα προτεραιότητας «01-Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων» του Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής», προτίθεται να προβεί στην ανάθεση της υπηρεσίας με τίτλο:
"Τεχνική υποστήριξη στο Δήμο Χίου για την επιτάχυνση ωρίμανσης και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων από το ΕΣΠΑ (έργα στο ΟΣΑΑ, εντός αστικού ιστού) ", συνολικής δαπάνης 20.000,00€ (με Φ.Π.Α. 16%).
Η Υπηρεσία αυτή, θα έχει ως αντικείμενο την τεχνική υποστήριξη για πράξεις οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν, την παρούσα χρονική στιγμή, από το υφιστάμενο προσωπικό του Δήμου.
Ειδικότερα, η ανωτέρω αναφερόμενη εργασία θα περιλαμβάνει ενοποιήσεις και ομογενοποιήσεις μελετών, σύνταξη τευχών δημοπράτησης, υποστήριξη για την έκδοση σχετικών αδειών και εγκρίσεων και την υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου για την επιτάχυνση υλοποίησης των παρακάτω έργων (ΟΣΑΑ), εντός αστικού ιστού:
• Ανάπλαση δημοτικού χώρου στην περιοχή «Φάρκαινα»,
• Επισκευή νεοκλασσικού Δημοτικού κτιρίου στην οδό Απλωταριάς και μετατροπή του σε πολιτιστική υποδομή,
• Μετατροπή 3ου & 8ου Νηπιαγωγείου σε Πράσινα Κτίρια – Αξιοποίηση περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων (φύτευση δώματος, ψυχρές βαφές, ενεργειακά φιλικός φωτισμός, τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων),
• Δημιουργία υποδομών προσβασιμότητας και επισκεψιμότητας ΑΜΕΑ στα Δημοτικά κτίρια και σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και προμήθεια ειδικού οχήματος μεταφοράς ΑΜΕΑ.
Η ανωτέρω ανάθεση θα πραγματοποιηθεί με την διαδικασία της Απευθείας Ανάθεσης με απόφαση Δημάρχου σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία (Απόφαση Υπουργού Οικονομικών (αρ. 35130/739/9-8-2010), καθορισμός νέων ορίων προϋπολογισμού για δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : "ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ (ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΟΣΑΑ , ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΡΟΥΡΙΟΥ)



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Ο Δήμος Χίου σε συνέχεια της, με αρ.πρ.: 3011/31.10.2012 (ΑΔΑ:Β42846ΨΧΨΤ-735) Απόφασης Ένταξης της Πράξης «Τεχνική Υποστήριξη στο Δήμο Χίου, για την επιτάχυνση ωρίμανσης & υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων
από το Ε.Σ.Π.Α.», με κωδικό MIS 390234, στον Άξονα προτεραιότητας «01-Υποστήριξη επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων» του Ε.Π. «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής», προτίθεται να προβεί στην ανάθεση της υπηρεσίας με τίτλο:
"Τεχνική υποστήριξη στο Δήμο Χίου για την επιτάχυνση ωρίμανσης και υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων από το ΕΣΠΑ (έργα στο ΟΣΑΑ, στην περιοχή Φρουρίου) ", συνολικής δαπάνης 20.000,00€ (με Φ.Π.Α. 16%).
Η Υπηρεσία αυτή θα έχει ως αντικείμενο την τεχνική υποστήριξη για πράξεις οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν, την παρούσα χρονική στιγμή, από το υφιστάμενο προσωπικό του Δήμου.
Ειδικότερα, η ανωτέρω αναφερόμενη εργασία θα περιλαμβάνει ενοποιήσεις και ομογενοποιήσεις μελετών, σύνταξη τευχών δημοπράτησης, υποστήριξη για την έκδοση σχετικών αδειών και εγκρίσεων και την υποστήριξη των Υπηρεσιών του Δήμου για την επιτάχυνση υλοποίησης των παρακάτω έργων (ΟΣΑΑ), στην περιοχή Φρουρίου:
1. «Επισκευή Δημοτικού κτιρίου εντός του παραδοσιακού οικισμού Φρουρίου και μετατροπή του σε Δομή στήριξης επιχειρηματικότητας»,
2. «Ανάπλαση χώρου γύρω από Αγ. Νικόλαο στον οικισμό Φρουρίου»,
3. «Ανάπλαση εισόδων οδού Θεοτοκά, όπισθεν REX και Δυτικής πύλης οικισμού Φρουρίου».
Η ανωτέρω ανάθεση θα πραγματοποιηθεί με την διαδικασία της Απευθείας Ανάθεσης με απόφαση Δημάρχου σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία (Απόφαση Υπουργού Οικονομικών (αρ. 35130/739/9-8-2010), καθορισμός νέων ορίων προϋπολογισμού για δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών).

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΧΙΟΥ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕ ΧΙΟΥ
Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 7 εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :
• Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
• Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
• Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
• Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί η συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
• Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
• Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
• Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
• Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
• Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
• Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
• Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
• Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες
Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:
1. Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών
2. Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών
3. Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών
4. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών
5. Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διάρκειας 25 ωρών
6. Συμβουλευτική γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, διάρκειας 50 ωρών
7. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:
• Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
• Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
• Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
• Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
• Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
• Θέματα διατροφής
• Σημασία της σωματικής άσκησης
• Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
• Σεξουαλική Αγωγή
• Τρίτη ηλικία και οικογένεια
• Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
• Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
• Επαγγελματικός Προσανατολισμός
• Κατανάλωση και Διαφήμιση
• Οικογενειακός Προϋπολογισμός
• Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
• Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
• Προώθηση της ισότητας των φύλων
• Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
• Συνεργασία γονέων-μεταναστών
• Ψυχολογική Υποστήριξη
• Αγωγή Υγείας
• Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
• Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια
Το πρόγραμμα παρέχονται δωρεάν και απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπεύθυνη των προγραμμάτων Μαρίκα Καρίβαλη στο τηλ. 22710-42466, στη διεύθυνση Δαμαλά 25, Χίος, καθημερινά 12:00-14:00 και απογεύματα Τρίτης κ΄ Παρασκευής 18:00-20:00 και στο e-mail: mkarivali@gmail.com.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"



Ανοιχτές θύρες παραβιάζουν τα μέλη της νεοσύστατης τοπικής οργάνωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην προσπάθεια τους να δηλώσουν πολιτικά παρόντες.
Πιστεύουν τα μέλη της ότι το κόμμα τους προέρχεται από παρθενογένεση και εξ' αυτού δικαιολογείται να κατακρίνει τους πάντες και τα πάντα. Τους θυμίζουμε ότι τα βασικά κοινοβουλευτικά στελέχη των Αν.Ελ. και ειδικότερα ο πρόεδρος τους χρημάτισαν ισχυροί παράγοντες σε κυβερνήσεις του παρελθόντος, σε νευραλγικές θέσεις, και τότε δεν ήξεραν, δεν άκουγαν. Τότε, στην κρίσιμη περίοδο κατασκευής του φράγματος, τα αυτιά όλων ήταν βουλωμένα.
Παρόλα αυτά, καλοσώρισαν στο μοναχικό αγώνα του Πολ. Λαμπρινούδη για την ομαλή ολοκλήρωση του φράγματος Κόρης Γεφύρι. Καλοδεχούμενη κάθε κοινοβουλευτική προώθηση του θέματος.
Θυμίζουμε μόνο ότι ο Λαμπρινούδης ήταν πολύ πριν και πολύ μετά το 2009 υποψήφιος σε μια σειρά αξιώματα. Ας ελέγξουν επομένως την ευστάθεια των υπονοιών τους για τα δήθεν παζαρέματα. Ας εξηγήσουν επίσης στην κοινωνία της Χίου πώς εξηγούν τη μονομερή απόδοση ευθυνών για ένα έργο καθαρής αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που διατηρούν στο απυρόβλητο όλους τους υπόλοιπους σιωπηλούς για το θέμα τοπικούς φορείς, ή την προσπάθεια να μεταθέσουν τις ευθύνες μη ολοκλήρωσης έργων με κρατική ευθύνη (μαρίνα – νοσοκομείο) στο δήμαρχο, τον μόνο διαχρονικά που, αν μη τι άλλο, δεν έκλεισε το στόμα στις ολιγωρίες.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Αν.Ελ., όπως και του κάθε κόμματος, είναι ευπρόσδεκτος για ανταλλαγή απόψεων με το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή. Στην κρίση του καθενός ποιος επέλεξε και το καμαρώνει τη θεσμική ενημέρωση από την ενημέρωση από απλούς πολίτες.