Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΗΛΙΑΚΟ CATAMARAN ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ




το MS Turanor PlanetSolar έφτασε στην χώρα μας στο πλαίσιο αρχαιολογικής αποστολής, που αφορά εξερεύνηση και τοπογραφική αποτύπωση προϊστορικού οικισμού, στην περιοχή της Ερμιονίδας

Στο λιμάνι της Κορίνθου έδεσε την Πέμπτη το μεγαλύτερο Catamaran στον κόσμο, που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Το MS Turanor PlanetSolar έφτασε στην χώρα μας στο πλαίσιο αρχαιολογικής αποστολής, που αφορά εξερεύνηση και τοπογραφική αποτύπωση προϊστορικού οικισμού, στην θαλάσσια περιοχή του Αργολικού κόλπου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ερμιονίδας. 

Πρόκειται για κοινή αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται από το πανεπιστήμιο Γενεύης σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. 

Το ηλιακό σκάφος με σημαία Ελβετίας, θα μείνει τις επόμενες τρεις ημέρες στο λιμάνι της Κορίνθου και στην συνέχεια, περνώντας τον Ισθμό θα κατευθυνθεί προς τον Αργολικό κόλπο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες. Ακολούθως θα δέσει στο λιμάνι του Ναυπλίου και το απόγευμα της Δευτέρας 4 Αυγούστου θα σταθμεύσει στον Πειραιά. 

Το πρωί της Παρασκευής θα γίνει η επίσημη υποδοχή του MS Turanor PlanetSolar στην Κόρινθο και το πλήρωμα θα ξεναγήσει στο εσωτερικό του ηλιακού σκάφους μικρή ομάδα επισκεπτών. 

ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΣ ΤΑΙΖΑΝ ΜΕ ΑΛΟΓΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ



Τη λίστα με τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα για το διατροφικό σκάνδαλο που τους προηγούμενους μήνες συγκλόνισε και τη χώρα μας, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ.
Πρόκειται για εταιρείες σε προϊόντα των οποίων ανιχνεύτηκε DNA αλόγου, ενώ σε μία περίπτωση βρέθηκε και κρέας από… μουλάρι και που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν να έχουν κάνει τη συγκεκριμένη παράβαση. Εντός του Νοεμβρίου οριστικοποιήθηκαν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν».
Τα συνολικά πρόστιμα στις 23 εταιρίες ανήλθαν σε 228.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα επιβλήθηκε:
1.Πρόστιμο € 7.000 στην επιχείρηση παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε. στη Θέρμη διότι διαπιστώθηκαν :
– Δυσχέρανση του ελέγχου.
– Η επιχείρηση χρησιμοποίησε, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, κρέας αλόγου για την παρασκευή έτοιμων φαγητών.
2. Πρόστιμο € 8.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΑΔΑΣ & ΣΙΑ Α.Β.Ε.Ε. στις Αχαρνές διότι διαπιστώθηκε :
– Δείγμα του προϊόντος «κεμπάπ κατεψυγμένο» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
3. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος ΑΡΙΣΤΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ Α.Β.Ε.Ε. στο Αιγάλεω διότι διαπιστώθηκε :
– Δείγμα του προϊόντος «καβουρμάς» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
4. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής τυροπιτών – πίτσας ΝΕΤΙΜ Α.ΜΕΧΜΕΤ στο δήμο Μαρωνειας – Σαπων διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων «σαλάμι βοδινό» και «λουκάνικο πέταλο» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
5. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Ι. ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ & ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Ε.Π.Ε. – NOSTIMA στην Αλεξανδρούπολη διότι διαπιστώθηκε :
– Δείγμα του προϊόντος «λουκάνικο χωριάτικο» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
6. Πρόστιμο € 10.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. στην Ορεστιάδα διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγμα του προϊόντος «σουτζουκάκι» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
– Διακίνηση δεσμευμένων τροφίμων κατά παράβαση του Αγορανομικού Κώδικα.
7. Πρόστιμο € 14.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγμα του προϊόντος «σουτζουκάκι» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
8. Πρόστιμο € 5.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης Αλεξανδρούπολης Α.ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων «σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο» και «μπιφτέκι» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
9. Πρόστιμο € 8.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων «σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο» και «μπιφτέκι» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
10. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. – ΑΛΣΟΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγμα του προϊόντος «σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
11. Πρόστιμο € 6.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγμα του προϊόντος «σνιτσελάκι κοτόπουλο αλεσμένο» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
12. Πρόστιμο € 15.000 στο εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. στην Κομοτηνή διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων «μπιφτέκι», «σουτζουκάκι» και «κοτομπουκίτσες» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
13. Πρόστιμο € 25.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων «μπιφτέκι», «σουτζουκάκι» και «κοτομπουκίτσες» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή.
14. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση ΑΦΟΙ ΜΠΑΤΑΝΙΑΝ Α.Β.Ε.Ε. στο Κορωπί διότι διαπιστώθηκε :
– Δείγμα του προϊόντος «κεμπάπ τύπου αρμένικο» σστο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
15. Πρόστιμο € 17.000 στη βιομηχανία κρέατος – αλλαντικών ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στο δήμο Παύλου Μελά διότι διαπιστώθηκαν :
– Δυσχέρανση του ελέγχου.
– Ανεπαρκής εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.
– Η επιχείρηση χρησιμοποίησε επανειλημμένα κρέας αλόγου για την παρασκευή προϊόντων.
16. Πρόστιμο € 7.000 στην επιχείρηση Α. ΧΟΥΤΟΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – XOYTOS CATERING A.E. στο δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη διότι διαπιστώθηκαν :
– Δυσχέρανση του ελέγχου.
– Η επιχείρηση κατείχε και διέθεσε προϊόντα τα οποία βρέθηκαν θετικά στην παρουσία κρέατος αλόγου και ημιόνου.
17. Πρόστιμο € 15.000 στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ T & T FOODS A.E. στη Νέα Προποντίδα διότι διαπιστώθηκαν :
– Δυσχέρανση του ελέγχου.
– Η επιχείρηση χρησιμοποίησε κρέας αλόγου για την παραγωγή τροφίμων.
18. Πρόστιμο € 10.000 στη βιομηχανία αλλαντικών ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. στην Κηφισιά διότι διαπιστώθηκε :
– Δείγμα του προϊόντος «μπιφτέκια έτοιμα ψημένα» το οποίο βρέθηκε θετικό σε DNA αλόγου. Στη συνέχεια, κλιμάκιο της υπηρεσίας προέβη σε έλεγχο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Αττική. Από την επιθεώρηση προέκυψε ότι, ενώ είχε αλλαχθεί η συνταγή του εν λόγω προϊόντος, δεν είχε αλλαχθεί η επισήμανσή του. Συνεπώς, το προϊόν ήταν μη κανονικό ως προς την επισήμανση. Στο προιόν «μπιφτεκι προψημένο» χρησιμοποιήθηκε μόνο βοδινό κρέας ενώ η ετικέτα ανέφερε και χοιρινό κρεας.
19. Πρόστιμο € 5.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος KRIVEK A.E. στη Χερσόνησο Ηρακλείου διότι διαπιστώθηκε :
– Δείγμα προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
20. Πρόστιμο € 10.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων «παριζάκι μοσχάρι» και «λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
21. Πρόστιμο € 16.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων «πάριζα με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας», «παριζάκι από φρέσκο κρέας» και «πάριζα από φρέσκο χοιρινό κρέας» στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
22. Πρόστιμο € 36.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκαν :
– Δείγματα των προϊόντων «παριζάκι από φρέσκο κρέας» και «πάριζα με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας» στα οποία ανιχνεύτηκε φαινυλοβουταζόνη.
– Δείγμα του προϊόντος «παριζάκι με εκλεκτό μοσχαρίσιο κρέας Fe Zn VITB2 VITB6″ το οποίο βρέθηκε μη κανονικό ως προς την επισήμανση γιατί η ονομασία πώλησης οδηγεί σε σύγχυση τον καταναλωτή ως προς τη φύση του προϊόντος.
– Δείγμα του προϊόντος «πάριζα» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
23. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση παραγωγής προϊόντων κρέατος Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε. στον Άγιο Στέφανο διότι διαπιστώθηκε :
– Δείγμα του προϊόντος «πάριζα βραστή» στο οποίο ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.
Πηγή: fpress.gr

4η ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ




Το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα.
Στην 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας, βρίσκεται η Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δημοσιοποιούνται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν πέρυσι στο όριο της φτώχειας (εισόδημα μικρότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος) ανήλθε σε 34,6% ή σε 3.795.100 άτομα. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό βαίνει συνεχώς αυξανόμενο από το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο (27,6% το 2010, 27,7% το 2011, 31% το 2012 και 34,6% το 2013).
Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα, βρίσκονται η Βουλγαρία (49,3%), η Ρουμανία (41,7%) και η Λετονία (36,2%).
Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν εμπλακεί σε Μνημόνια, στο όριο της φτώχειας βρίσκεται το 30% των πολιτών στην Ιρλανδία, το 28,2% στην Ισπανία, το 27,1% στην Κύπρο και το 25,3% στην Πορτογαλία.
Οι πέντε χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «28», είναι η Ολλανδία (15%), η Τσεχία (15,4%), η Σουηδία (15,6%), η Φινλανδία (17,2%) και το Λουξεμβούργο (18,4%). Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 24,8% και στην ευρωζώνη σε 23,3%.
Σημειώνεται, ότι, με βάση επίσης στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κίνδυνος φτώχειας αυξήθηκε σημαντικά για την Ελλάδα μετά το 2010 και το ποσοστό της σχετικής φτώχειας αυξήθηκε κατά 3,4 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 17,3%.
Παράλληλα, το χάσμα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 24,1%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε κατά 7 εκατοστιαίες μονάδες ή κατά 25,4%.
ΠΗΓΗ: www.skai.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΣΤΟ Σ.Ν "ΦΑΡΟΙ, ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ



Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Σχέδιο Νόμου «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έκανε ο Βουλευτής, Σταμάτης Κάρμαντζης.
Ο Βουλευτής αφού υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο μεριμνά για την επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούσαν επί μακρόν το ΥΕΘΑ, επισήμανε τη σημασία του νομοσχεδίου για την αντικατάσταση αναχρονιστικών διατάξεων που αφορούν στους φάρους και οι οποίες έχουν ξεπεραστεί κυρίως εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαντική την επακριβή διευθέτηση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων για τη διαχείριση των φάρων και την εκμετάλλευσή τους προς όφελος του Δημοσίου.
Ως προς τα στρατολογικά θέματα, ο Βουλευτής χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις που αφορούν στις αναβολές στράτευσης, στις ανυποταξίες και στη ρύθμιση στρατιωτικών υποχρεώσεων ειδικών κατηγοριών οπλιτών.  Ωστόσο, πρότεινε τη διατήρηση συγκεκριμένων άρθρων του ισχύοντος νόμου, σχετικά με την εξουσιοδότηση για χορήγηση ή μη της αναβολής για κοινωνικούς λόγους , την οποία θα πρέπει να την έχει η Στρατολογική Υπηρεσία και όχι η Διοίκηση, αλλά και με την ισχύουσα διάταξη  όπου ορίζεται ότι σε περίοδο ειρήνης την αρμοδιότητα να κρίνουν τους ακατάλληλους για στράτευση την έχουν τα Ειδικά Στρατιωτικά Συμβούλια, προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και ταλαιπωρία του προσωπικού που κατατάσσεται.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης, στη χρησιμότητα των διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα μέριμνας του προσωπικού του ΥΕΘΑ όπως την κάλυψη των δικαστικών εξόδων, την υγεία και τα προσόντα των αποκλειστικών νοσοκόμων.
Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στις διατάξεις που αφορούν στο ζήτημα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΒΕΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης της εταιρείας και της επίλυσης των θεμάτων των εργαζομένων.

Ολόκληρη την παρέμβαση του Βουλευτή μπορείτε να παρακολουθήσετε στον ακόλουθο οπτικοακουστικό ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=G7OfTte7zZ4&feature=youtu.be

«Γέρικα» σκαριά στο Αιγαίο με την άδεια του ΥΝΑ


romilda_gm_ferries_
Γέρικα… σκαριά, όπως η αλήστου μνήμης «Δημητρούλα», θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν νησιά του Αιγαίου και με την… άδεια του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που φροντίζει και για ένα καλοκαιρινό «μποναμά» των ακτοπλοϊκών εταιρειών με έξτρα επιδοτήσεις….
Η παραπάνω δυσμενής για τα νησιά εξέλιξη δρομολογείται με την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την οποία:
• Δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες, που είχαν υπογράψει πολυετή σύμβασης εξυπηρέτησης νησιών με επιδότηση, να μην αντικαταστήσουν το παλιό πλοίο τους, με σύγχρονο, όπως είχαν δεσμευτεί.
Με αυτή την δέσμευση εισέπρατταν ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες προσαυξημένη επιδότηση. Ανάμεσα σε αυτές, που είχαν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις είναι η ΝΕΛ, η θυγατρική της ΑΝΕΚ, ΛΑΝΕ και άλλες μικρότερες.
Ωστόσο, με την τροπολογία, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, δίνεται στις εταιρείες η δυνατότητα να ακυρώσουν «αζημίως» τις καταρτισθείσες συμβάσεις. Δηλαδή, χωρίς, καν, να καταπέσουν υπέρ του Δημοσίου οι εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης δρομολογίων, που έχουν καταθέσει.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται για την κατάθεση αυτής της τροπολογίας ότι «η δημοσιονομική κατάσταση και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την απροθυμία – αδυναμία του χρηματοπιστωτικού συστήματος να επενδύσει κεφάλαια στην αγορά της ακτοπλοΐας, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, περιορίζουν τις προοπτικές εκπλήρωσης της υποχρέωσης των αναδόχων για αντικατάσταση συμβατικών πλοίων τους».
Η δεύτερη τροπολογία του υπουργού Ναυτιλίας εισάγει τον όρο «εναλλακτικά δρομολόγια», με τα οποία δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα στον υπουργό να συνάψει με απευθείας ανάθεση προσωρινή σύμβαση με πλοιοκτήτη που έχει δρομολογημένα πλοία σε μια γραμμή.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία απ’ αυτό το μέτρο είναι ενδεχόμενο να υπάρξει πρόσθετη δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό «από τυχόν καταβολή υψηλότερων μισθωμάτων κατά την απευθείας σύναψη συμβάσεων για τη διενέργεια εναλλακτικών δρομολογίων».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «εναλλακτικό δρομολόγιο θεωρείται ένα δρομολόγιο το οποίο εξυπηρετεί έναν προορισμό ξεκινώντας από διαφορετικό λιμάνι αφετηρίας ή το οποίο προσεγγίζει τον προορισμό με διαφορετική σειρά ή σε άλλο χρόνο. Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη, διότι μειώνει το κίνδυνο να προκύψει πλήρης αδυναμία διατήρησης της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών».

e-nautilia.gr

Χωρίς πλοία κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν τα νησιά των «άγονων» γραμμών»

aktoploia_agones_grammes_
Εγκληματική για τα νησιά είναι η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού. Με την τροπολογία αυτή, που αφορά τις λεγόμενες «άγονες» γραμμές, τα μικρά νησιά- και όχι μόνο – αλλά και μεγαλύτερα, όπως τα Κύθηρα και η Λήμνος, για εννιά μήνες το χρόνο κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά «στον αέρα», ενώ οι ναυτικοί κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε τα δεδουλευμένα τους.
Ο υπουργός δίνει το «πράσινο φως» για εναλλακτικές διαδρομές σε ορισμένες εταιρείες, οι οποίες είχαν ήδη δρομολογημένα πλοία σε αυτές τις γραμμές, επιτρέποντάς τους με μία μικρή παρέκκλιση να μπορούν για δύο ή τρεις μήνες να παίρνουν έναντι αντιτίμου ένα «κομμάτι» της διαδρομής και να πηγαίνουν και σε κάποια μικρά νησιά. Την ίδια στιγμή ο υπουργός επιτρέπει να λύονται αζημίως οι συμβάσεις των εταιρειών που είχαν συναφθεί το 2007, με σκοπό μετά από τριάντα μήνες να συναφθούν νέες συμβάσεις που αθροιστικά θα είχαν δωδεκαετή διάρκεια, με καλύτερα πλοία. Αυτές συνεπώς οι εταιρείες θα διαλύσουν τις συμβάσεις αζημίως, δεν θα εισπραχθεί από το Δημόσιο η εγγυητική επιστολή, ενώ άγνωστο είναι εάν οι ναυτικοί θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Οι όποιες πιστώσεις θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν στις εναλλακτικές διαδρομές, που θα δώσουν μια σύντομη ανάσα στα νησιά και στον τουρισμό το καλοκαίρι. Καθώς, ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων θα παραμείνει ίδιος, με προοπτική μείωσης λόγω των μνημονιακών μέτρων, τότε το 2015 και το 2016 δεν θα υπάρχουν πλοία για τους υπόλοιπους εννέα ή δέκα μήνες σε πάρα πολλά νησιά είτε μικρά, όπως η Ανάφη, είτε μεγαλύτερα, όπως τα Κήθυρα και η Λήμνος.
Αυτό αποτελεί μία εγκληματική απόφαση, διότι τα νησιά δεν μπαίνουν σε «χειμερία νάρκη» το χειμώνα, ζουν δώδεκα μήνες το χρόνο.
Με βάση τα όσα προετοιμάζει το υπουργείο για τα νησιά μας, αναγκαίος σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι ο δημόσιος κοινωνικός φορέας ακτοπλοΐας, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο πρόγραμμά του, ένας φορέας ο οποίος θα κατευθύνει, θα σχεδιάζει το δίκτυο των δρομολογίων και θα υλοποιεί σε πολλές περιπτώσεις και αυτές τις ακτοπλοϊκές γραμμές».
Συρμαλένιος Νίκος Βουλευτής Κυκλάδων
syrmalenios.gr

e-nautilia.gr

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για την πρόσληψη 10.000 ανέργων


Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη, 24 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας- ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες- ΤοπΕΚΟ».
Όπως ανακοινώθηκε, το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του Θεματικού Άξονα 3, Άξονες Προτεραιότητας 7 και 8: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007- 2013.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) και την αποστέλλουν, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/), στο ΚΠΑ2, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η έδρα της επιχείρησης επιλέγοντας από τη σχετική στήλη.
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και, γενικά, οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης, δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα μέλη τους ως εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού, λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι που:
- Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, όταν πρόκειται για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο της αρμόδιας Υπηρεσίας (ΚΠΑ2) για τις ανάγκες του προγράμματος.
- Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
- Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους- μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα.
- Έχουν ωφεληθεί δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας- ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες- ΤοπΕΚΟ» και διαθέτουν βεβαίωση συμμετοχής σε πρόγραμμα ΤοπΣΑ και ΤοπΕΚΟ από την αρμόδια Αναπτυξιακή Σύμπραξη (ΑΣ).
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης). Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις μήνες.
Η ενίσχυση που θα λάβει μία επιχείρηση χορηγείται, βάσει του Κανονισμού 1407/2013 της Επιτροπής, για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στη διεύθυνση www.oaed.gr, όπου, επίσης, περιγράφονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και λοιποί όροι του προγράμματος.

aftodioikisi.gr

Ενίσχυση σε 700.000 οικογένειες-Ποιοι δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πίνακας)


Περισσότερα από 700.000 νοικοκυριά που σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική αρχή ζουν κάτω από άθλιες οικονομικά συνθήκες αναμένεται να λάβουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου θα το λαμβάνουν με βάση την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση (εισοδήματα, ακίνητα κτλ.).
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι μηνιαίο και θα διαμορφώνεται σε 200 ευρώ για τον άγαμο, ενώ στην περίπτωση των έγγαμων θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας πέραν του συζύγου και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
Ουσιαστικά το κράτος θα προβλέπει ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που θα συγκρίνεται κάθε φορά με το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό του νοικοκυριού και θα δίνεται είτε ολόκληρη είτε το ποσό που απομένει ώστε το συνολικό εισόδημα (πραγματικό και επίδομα) να φθάνει στο όριο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Σε πρώτη φάση θα δοθεί πιλοτικά το εν λόγω εισόδημα σε δικαιούχους 15 δήμων της χώρας οι οποίοι θα προκύψουν μέσα από κλήρωση.
Το πρώτο τρίμηνο του 2015 αναμένεται να δοθεί στο σύνολο των δικαιούχων σε ολόκληρη την επικράτεια συνολικού ετήσιου κόστους περίπου 800-900 εκατομμύρια ευρώ. Πέραν του ετήσιου εισοδήματος το κράτος θα επιλέγει τους δικαιούχους με βάση και την ακίνητη περιουσία τους. Για τον άγαμο αναμένεται το όριο να είναι 100.000 ευρώ συνολικής αντικειμενικής αξίας ακινήτων ενώ για το ζευγάρι με παιδιά να είναι στις 200.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιος λαμβάνει εισόδημα είτε από μισθό είτε από σύνταξη, για τον καθορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη ο συνολικό μισθός ή ετήσια σύνταξη μειωμένη κατά 20%. Ουσιαστικά τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επιδιώκει να δίνεται ένα επίδομα συμπληρωματικά του πραγματικού.
Για παράδειγμα το κράτος εκτιμά ότι ένας άγαμος δεν μπορεί να ζήσει αν το μήνα δεν έχει εισόδημα τουλάχιστον 200 ευρώ ή ετησίως 2.400 ευρώ. Εστω ότι ο συγκεκριμένος πολίτης έχει ετήσιο εισόδημα από ευκαιριακή εργασία 1.000 ευρώ. Το ετήσιο επίδομα που θα λάβει από το κράτος θα είναι 1.400 ευρώ ώστε συνολικά να φθάσει το ελάχιστο εισόδημα του στο όριο του εγγυημένου εισοδήματος που είναι 2.400 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειες με παιδιά καθώς ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα θεωρεί το κράτος ότι για να ζήσει χρειάζεται κατ΄ ελάχιστο 4.800 ευρώ.
Εάν οι δυο γονείς είναι μακροχρόνια άνεργοι και λαμβάνει ο καθένας τους 200 ευρώ μηνιαίο επίδομα ανεργίας (συνολικά 4.800 ευρώ το χρόνο) δεν θα λάβουν κανένα πρόσθετο επίδομα γιατί με τα επιδόματα ανεργίας – που λαμβάνουν έστω προσωρινά – καλύπτουν το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που αφορά τον έγγαμο με δύο ανήλικα παιδιά. Όμως, αν η ίδια οικογένεια δεν λαμβάνει μέσα στο έτος κανένα εισόδημα από καμία πηγή τότε δικαιούνται να λάβουν σύνολό του το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ανέρχεται σε 400 ευρώ το μήνα ή 4.800 ευρώ κατ΄ έτος.
 πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

aftodioikisi.gr

«Μπάχαλο» με την πληρωμή των φόρων


Αντιμέτωποι με ένα αλαλούμ στο taxisnet είναι εκατομμύρια φορολογούμενοι που επιθυμούν να πληρώσουν σε 12 δόσεις το φόρο εισοδήματος και τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Πιο αναλυτικά, περίπου 2 εκατ. φορολογούμενοι αναμένεται να ειδοποιηθούν με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να καταβάλλουν σε τρεις δόσεις το φετινό φόρο εισοδήματος αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2014. Έτσι, η πρώτη δόση πληρώνεται εμπρόθεσμα έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.
Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις έξι δόσεις του ενιαίου φόρου ακινήτων. Πιθανό θεωρείται η πληρωμή της πρώτης δόσης να πάρει παράταση για την 31η Αυγούστου.
Τώρα, όσοι φορολογούμενοι δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά στο taxis αίτηση, προκειμένου να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε 12 έντοκες δόσεις.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο 3.000 ευρώ σε τρεις δόσεις των 1.000 ευρώ μέχρι 31 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου έχει το δικαίωμα να ζητήσει η εξόφληση του ποσού να γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις, υποβάλλοντας αίτηση υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση», πριν λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης.
Μπορεί, για παράδειγμα, να υποβάλει αίτηση στις 28 Ιουλίου, ώστε, μέχρι τις 31 Ιουλίου, να πληρώσει το 1/12 της οφειλής του, δηλαδή 250 ευρώ, αντί το 1/3 που ισοδυναμεί με 1.000 ευρώ.
Όμως, το υπόλοιπο ποσό της κανονικής πρώτης δόσης, δηλαδή το ποσό των 750 ευρώ θα καταστεί αυτόματα, από την 1η Αυγούστου, ληξιπρόθεσμο και θα επιβαρύνεται με μηνιαίο τόκο 0,7% για όσο μένει ανεξόφλητο.
Ωστόσο, από αυτό το σημείο ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, πριν από τις 31 Ιουλίου, καθώς από την 1η Αυγούστου η οφειλή θα είναι ληξιπρόθεσμη.
Το θέμα είναι ότι στο taxis δεν έχει ανοίξει η αντίστοιχη εφαρμογή, προκειμένου να μπορούν οι φορολογούμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του taxis θα είναι έτοιμη, μέχρι τη λήξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου.
Πηγή: real.gr

aftodioikisi.gr

Κυνήγι εφορίας σε καταθέσεις, δάνεια και συναλλαγές


Στα χέρια των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και των Εισαγγελικών Αρχών έχουν περιέλθει στο τελευταίο επτάμηνο τα στοιχεία καταθέσεων και δανείων 2.700 ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών έχουν υποβάλει από τον Ιανουάριο στις τράπεζες εκατοντάδες αιτήσεις κατάθεσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσον όρο σε ημερήσια βάση υποβάλλονται 18 αιτήσεις κοινοποίησης στοιχείων, ήτοι 90 αιτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.
Υπενθυμίζεται πως το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών λειτουργεί ως ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου. Από τη ώρα που σταλεί το αίτημα σε μία τράπεζα, αυτή υποχρεούται να απαντήσει εντός 24 ωρών.
Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος θα ελέγχεται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν -σύντομα- να ζητούν και να λαμβάνουν εντός μιας ημέρας όλες τις συναλλαγές που έχει κάνει και σχετίζονται με μετοχές εταιρειών, ομόλογα, μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, δομημένα προϊόντα, παράγωγα, κ.α..

aftodiokisi.gr

Μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Προϋπόθεση η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για όλες τις πράξεις


Αλλάζουν όλα στις μεταβιβάσεις ακινήτων με το υπουργείο Οικονομικών να βάζει φρένο σε πωλήσεις κληρονομιές και γονικές παροχές. Θα πρέπει τα ακίνητα να είναι καθαρά από φόρους την τελευταία πενταετία ώστε ο ιδιοκτήτης τους να εξασφαλίσει πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, με οποίο θα αποδεικνύεται ότι έχει πληρώσει τους φόρους και στη συνέχεια να μπορέσει να προχωρήσει σε όποια διαδικασία μεταβίβασης επιθυμεί.
Απαράβατος όρος για να προχωρήσουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι να έχουν καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες τους οι φόροι ακινήτων των τελευταίων πέντε ετών, κάτι που θα αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Το υποχρεωτικό έγγραφο θα χορηγείται από τις εφορίες αφού έχει ελεγχθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το ΕΕΤΗΔΕ και ο ΦΑΠ κατά την τελευταία πενταετία πριν από τη μεταβίβαση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να μνημονεύουν στα συμβόλαια και να επισυνάπτουν το πιστοποιητικό, αλλιώς θα είναι «αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό». Επίσης, οι φύλακες μετεγγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μετεγγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
«Είναι αυτοδικαίως άκυρη κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από τον συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Το αυτό ισχύει και για τη σύνταξη κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού» αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το ακίνητο δεν μπορεί να εγγραφεί στο κτηματολόγιο
Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι φύλακες μετεγγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μετεγγραφή ή την καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Το αυτό ισχύει και για τη μετεγγραφή ή καταχώριση της κατακυρωτικής έκθεσης επί εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για τη μετεγγραφή ή καταχώριση της αποδοχής κληρονομιάς. Παράλληλα τονίζεται ότι είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης, αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝΦΙΑ, το σχετικό πιστοποιητικό.
Το πιστοποιητικό εξόφλησης εκδίδεται μέσω του taxisnet με τον προσωπικό κωδικό κάθε φορολογούμενου, ενώ για φέτος δίδεται πιστοποιητικό για τα έτη από το 2010 ως το 2013.

aftodioikisi.gr

EKTΟΣ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ Η ΝΕΛ;




Ανακατανομή της πίτας των 80 εκατ. ευρώ των επιδοτήσεων επιχειρεί να πετύχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τις τροπολογίες που συζητούνται αυτές τις μέρες στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού. Το Υπουργείο Ναυτιλίας, στην ουσία, δείχνει την πόρτα της εξόδου στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης ώστε τα πλοία τους να εκτελούν δρομολόγια χωρίς προβλήματα στις άγονες γραμμές. Το ίδιο κάνει και με τις εταιρείες που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα πλοία τους με νεώτερα, όπως προβλέπουν οι πολυετείς συμβάσεις.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, εφαρμόζεται η τακτική του μαστίγιου και του καρότου. Το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες μέσα σε διάστημα 60 ημερών να αποχωρήσουν από τις άγονες γραμμές που εξυπηρετούν, χωρίς να καταπέσουν οι εγγυητικές επιστολές που έχουν καταθέσει. Αν δεν το κάνουν, θα πρέπει  να διασφαλίσουν ότι θα βρουν τρόπο να εκτελούν απρόσκοπτα τα δρομολόγιά τους και να αντικαταστήσουν τα πλοία τους.
Παράλληλα, άλλη τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου να αναθέτει απ’ ευθείας σε ακτοπλοϊκές εταιρείες την εκτέλεση εναλλακτικών δρομολογίων για την κάλυψη συγκοινωνιακών αναγκών. Τα εναλλακτικά δρομολόγια είναι ένας νέος όρος που εισάγεται στα ακτοπλοϊκά δεδομένα της χώρας και προφανής στόχος του είναι να παρακαμφθούν τα δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή οι άγονες γραμμές. Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει απευθείας ανάθεση άγονων γραμμών αν μια εταιρεία δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια δημόσιας υπηρεσίας που έχει αναλάβει.
Το σενάριο
Στην περίπτωση του Βορείου Αιγαίου, ο συνδυασμός των δύο παραπάνω τροπολογιών ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή του σεναρίου που ήθελε να καταργούνται οι άγονες γραμμές που συνδέουν τα νησιά της Περιφέρειας με τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης. Επίσης η πρώτη τροπολογία είναι φανερό πως δείχνει στη διοίκηση της ΝΕΛ ότι είναι ανεπιθύμητη στις άγονες γραμμές. Είτε η ΝΕΛ αποχωρήσει από τις άγονες γραμμές, είτε κριθεί έκπτωτη, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: οι γραμμές θα απελευθερωθούν και μαζί τους θα απελευθερωθούν τα κονδύλια που σήμερα δαπανώνται για την εξυπηρέτησή τους. Στη συνέχεια, το Υπουργείο, με την αιτιολογία πως υπάρχουν επείγουσες ακτοπλοϊκές ανάγκες, θα εγκρίνει την επέκταση των δρομολογίων του πλοίου που είναι δρομολογημένο στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, έως τη Λήμνο ή έως την Καβάλα (π.χ. το «Blue Star Patmos»).
Η επιδότηση που θα δοθεί για το εναλλακτικό δρομολόγιο, δεδομένου ότι θα πρόκειται για απευθείας ανάθεση, θα συμφωνηθεί μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που περιελάμβανε το συγκεκριμένο δρομολόγιο, η σύνδεση του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη διακόπτεται ολοσχερώς. Αμφίβολο είναι και αν το πλοίο θα φθάνει μέχρι την Καβάλα, ή αν το δρομολόγιό του θα σταματάει στη Λήμνο. Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου και της Ικαρίας με τη Χίο και τη Λέσβο θα αποτελέσουν παρελθόν.
Επίσης πιθανότατα δε θα ανατεθεί σε άλλη εταιρεία η εξυπηρέτηση των γραμμών Λαύριο - Άι Στράτης - Λήμνος - Καβάλα και επιστροφή, και Λαύριο - Ψαρά - Μεστά Χίου και επιστροφή. Πρόκειται για γραμμές που σήμερα εξυπηρετούνται από τη ΝΕΛ με το «Ταξιάρχης», συγχωνευμένες σε μία γραμμή. Εκτός από τις συνδέσεις που θα χάσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μεγάλο πρόβλημα θα είναι ο χρόνος του ταξιδιού για τη Λήμνο αν το πλοίο που θα αναλάβει τη γραμμή, συνεχίσει να κινείται με τις γνωστές μειωμένες ταχύτητες των δύο τελευταίων ετών. Κάτι που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Επίσης, αν το πλοίο φτάνει έως την Καβάλα, πολύ δύσκολα θα εξυπηρετεί τη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, διότι το ταξίδι από τη Μυτιλήνη στην Καβάλα διαρκεί 12 ώρες.
Καταστροφική θα είναι η εξέλιξη αυτή για τη ΝΕΛ. Θυμίζουμε πως το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας έχει ως βασική παραδοχή πως θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις άγονες γραμμές, από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων της.
Κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, κατά των τροπολογιών τάχθηκε ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ενώ αντίθετα υπέρ των τροπολογιών τάχθηκε ο βουλευτής τής Ν.Δ. Παύλος Βογιατζής.
Πηγή: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Η «Βίβλος» του φορολογούμενου- Διευκρινίσεις για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων (λίστα)


Εγχειρίδιο με διευκρινιστικές απαντήσεις πάνω σε ενδεχόμενες απορίες πολιτών σχετικά με την είσπραξη δημοσίων εσόδων έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τρίτης η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Το εγχειρίδιο συνηθέστερων ερωτήσεων – απαντήσεων αφορά στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, στη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, στη πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών , κ.α..
Το εγχειρίδιο συνηθέστερων ερωτήσεων -απαντήσεων:
1) Με ποιες νομοθετικές ρυθμίσεις δύνανται να ρυθμιστούν τα βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο;
  • Με τη ρύθμιση του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 ρυθμίζονται και πριν τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους σε πρόγραμμα ρύθμισης που δεν υπερβαίνει το ένα και κατ” εξαίρεση τα δύο έτη οι βεβαιωμένες οφειλές από φόρους και πρόστιμα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω νόμου.
  • Με τη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α2 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους ή τουλάχιστον μία δόση αυτών.
  • Με τη ρύθμιση της υποπαραγράφου Α1 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 ρυθμίζονται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις που δύνανται να καταβάλλονται έως και την 30.6.2017 οι βεβαιωμένες έως τις 31.12.2012 στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία οφειλές.
2) Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης μπορεί να ενταχθεί κάποιος εκ νέου;
Όχι, εάν απωλεσθεί η ρύθμιση, δεν μπορεί να υπαχθεί κάποιος εκ νέου σε ρύθμιση με τις ίδιες διατάξεις.
3) Πού υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης;
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε εφαρμογή στη διεύθυνση του διαδικτύου www.gsis.gr του Υπουργείου Οικονομικών και κατ” εξαίρεση στο Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ. / Ελεγκτικού Κέντρου, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης των ρυθμιζόμενων οφειλών, ή στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, εφόσον το ύψος των ρυθμιζόμενων οφειλών υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.
4) Πώς καταβάλλονται οι δόσεις των ρυθμίσεων;
Η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες, ΕΛΤΑ) με τη χρήση μοναδικού ανά ρυθμισμένη οφειλή κωδικού, της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ). Ειδικότερα η καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων του ν. 4152/2013 διενεργείται με επιμέλεια του οφειλέτη με πάγια εντολή πληρωμής, εφόσον υποστηρίζεται από το φορέα είσπραξης.
5) Ποιες οι συνέπειες καθυστέρησης μίας δόσης της ρύθμισης;
Αν παραλειφθεί η καταβολή μίας δόσης της ρύθμισης, η δόση αυτή προσαυξημένη με ποσό ίσο με το 15% αυτής καταβάλλεται με την επόμενη δόση μέχρι τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτής, και σε διαφορετική περίπτωση, επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.
6) Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται αποδεικτικό ενημερότητας;
Η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας καθίσταται υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:
  • Για είσπραξη χρημάτων ή εξόφληση τίτλων πληρωμής από το Δημόσιο Τομέα και δημοσίους υπολόγους, το ποσό των οποίων υπερβαίνει ανά τίτλο πληρωμής τα 1.500 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Εάν η απαίτηση έχει εκχωρηθεί, το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται τόσο από τον εκχωρητή όσο και από τον εκδοχέα.
  • Για τη σύναψη και ανανέωση συμβάσεων δανείων, πιστώσεων και χρηματοδοτήσεων γενικά με τις αναγνωρισμένες στην Ελλάδα τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον χορηγούνται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από εκείνες που χορηγούνται για αποκατάσταση ζημιών που προέρχονται από έκτακτα γεγονότα.
  • Για τη μεταβίβαση ακινήτου εξ” επαχθούς αιτίας, γονικής παροχής, δωρεάς ή δια εκούσιου πλειστηριασμού, καθώς και για την εκούσια σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων, τη διανομή κοινών ακινήτων, την εκούσια ανταλλαγή ακινήτων και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, εφόσον στην τελευταία περίπτωση η σύμβαση καταρτίζεται μεταξύ των συγκυρίων του ακινήτου ή και τρίτων, ανεξαρτήτως, εάν τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της ανεγέρσεως. Το αποδεικτικό ενημερότητας προσκομίζεται, αντίστοιχα, από τον μεταβιβάζοντα το ακίνητο ή τον παρέχοντα τη γονική παροχή ή δωρεά, τον παρέχοντα το εμπράγματο δικαίωμα, τους συγκύριους ή και τον αγοραστή για λογαριασμό του πωλητή στην περίπτωση αυτοσύμβασης.
  • Για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης εκτέλεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών από το Δημόσιο Τομέα.
  • Για κάθε άλλη πράξη, συναλλαγή ή ενέργεια για την οποία απαιτείται προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας από τις εκάστοτε εν ισχύ διατάξεις.
7) Ποιες οφειλές λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας;
Όλες οι βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση Οφειλές, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών από συνυποχρέωση / συνυπευθυνότητα του αιτούντα, εφόσον υπερβαίνουν τα τριάντα (30) ευρώ, καθώς και οφειλές στους Δήμους που υπερβαίνουν κάποιο ύψος (σήμερα το ύψος αυτό έχει καθοριστεί στα 300 ευρώ).
8) Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού ενημερότητας;
  • Το Ελληνικό Δημόσιο, το Δημόσιο άλλων Κρατών, οι Διεθνείς Οργανισμοί, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και τα ιδρύματα που είχαν συσταθεί με το ν. 2039/1939 (Α΄ 455) και συνιστώνται με τις διατάξεις του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών – Σχολαζουσών Περιουσιών (ν.4182/2013, Α΄ 185).
  • Ο σύνδικος της πτώχευσης φυσικού ή νομικού προσώπου για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν στην πτωχευτική περιουσία, ο εκκαθαριστής επιχείρησης για τις πράξεις της εκκαθάρισης, ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, όταν ενεργεί αποδεδειγμένα για πράξεις εκκαθάρισης της σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και ο εκκαθαριστής κληρονομιάς για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν στην κληρονομιά.
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, είτε αλλοδαποί είτε ομογενείς, που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα.
  • Οι δικαιούχοι είσπραξης αμοιβών ή πάγιας αντιμισθίας γενικά από παροχή εξαρτημένης εργασίας, συντάξεων, διατροφής, εξόδων παράστασης δημοσίων λειτουργών, εξόδων νοσηλείας και κηδείας, εφόσον η πληρωμή γίνεται απευθείας στον δικαιούχο μισθωτό, συνταξιούχο ή στην οικογένειά του ή σε πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο.
  • Οι δικαιούχοι ασφαλιστικών αποζημιώσεων και αποζημιώσεων από αδικοπραξία, που επιδικάζονται με δικαστική απόφαση.
  • Οι δικαιούχοι των κατά τις κείμενες διατάξεις λοιπών ακατάσχετων χρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την υπηρεσία που διενεργεί την εκκαθάριση.
Προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας δεν απαιτείται και προκειμένου για τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου.
9) Από πού χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας;
Το αποδεικτικό ενημερότητας χορηγείται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου στη διεύθυνση του διαδικτύου www.gsis.gr του Υπουργείου Οικονομικών, και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε χορηγείται από οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο. Ο συναλλασσόμενος απαλλάσσεται ο ίδιος της υποχρέωσης προσκόμισης του αποδεικτικού ενημερότητας στους φορείς και τις υπηρεσίες που έχουν πιστοποιηθεί να το ζητούν και να το λαμβάνουν ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, εφόσον αυτό υποστηρίζεται. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν το αποδεικτικό ενημερότητας και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) της Φορολογικής Διοίκησης και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
10) Τι αναγράφεται στην αίτηση για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας;
  • αν υποβάλλεται από φυσικό πρόσωπο, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, διεύθυνση επαγγέλματος και κατοικίας, αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, αν πρόκειται για αλλοδαπούς,
  • αν υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο, επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμός Φορολογικού Μητρώου,
  • ο σκοπός για τον οποίο ζητείται,
  • ο φορέας ή η υπηρεσία στην οποία θα κατατεθεί,
  • εφόσον ο φορολογούμενος έχει συνολικές βεβαιωμένες οφειλές μεγαλύτερες των 30 ευρώ και αιτείται το αποδεικτικό για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ” αυτού, αναγράφεται και το συγκεκριμένο ακίνητο με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.), εφόσον υφίσταται. Αν το αποδεικτικό αιτείται για είσπραξη χρημάτων αναγράφονται τα στοιχεία του τίτλου πληρωμής ή οποιοδήποτε στοιχείο ταυτοποιεί την πληρωμή.
11) Ποια η διάρκεια ισχύος του αποδεικτικού;
Η διάρκεια ισχύος του αποδεικτικού ενημερότητας, ανεξαρτήτως της πράξης ή συναλλαγής για την οποία ζητείται, είναι δύο μήνες, εφόσον δεν υφίστανται βεβαιωμένες οφειλές και ένας μήνας, σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφειλών που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής.
12) Σε ποιες περιπτώσεις χορηγείται βεβαίωση οφειλής για χρέη προς το Δημόσιο;
Αν ζητείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου εξ επαχθούς αιτίας και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού εκδίδεται από την αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσία βεβαίωση οφειλής η οποία κατατίθεται αντί του αποδεικτικού ενημερότητας. Στην περίπτωση που η βεβαίωση οφειλής εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) από το προϊόν του τιμήματος, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εξοφλούνται πλήρως οι βεβαιωμένες οφειλές, εκτός εάν οι εναπομένουσες οφειλές διασφαλίζονται από εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες και β) δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας παρά μόνον οι βεβαιωμένες οφειλές (λ.χ. μη υποβολή των απαιτούμενων φορολογικών δηλώσεων).
13) Σε ποια περίπτωση δεν αποδίδονται τυχόν επιστροφές φόρων κ.λπ. στους δικαιούχους;
  • όταν οι δικαιούχοι οφείλουν στο Δημόσιο, οπότε οι απαιτήσεις τους συμψηφίζονται αυτεπάγγελτα με τις οφειλές τους,
  • όταν το επιστρεπτέο ποσό είναι μικρότερο των πέντε (5) ευρώ, εκτός εάν από ειδική διάταξη προβλέπεται διαφορετικά.
14) Οι Δ.Ο.Υ. μπορούν να εισπράξουν οφειλές τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ., Λιμενικά Ταμεία κ.λπ.);
Ναι, με την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή του οργάνου στο οποίο έχει μεταβιβαστεί η εν λόγω αρμοδιότητα, η οποία προβλέπει την είσπραξη από τη Φορολογική Διοίκηση των οφειλών τρίτων.
15) Λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση Αποδεικτικού Ενημερότητας οι οφειλές προς τρίτους που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση;
Ναι.
16) Ρυθμίζονται οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση;
Επιτρέπεται η ρύθμιση οφειλών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση με τις ρυθμίσεις των διατάξεων των υποπαραγράφων Α1 και Α2 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013.
17) Μπορεί η Φορολογική Διοίκηση να εισπράξει οφειλές υπέρ άλλων κρατών;
Ναι, όπως οφειλές από:
  • ΦΠΑ, Εισόδημα, Φόρους Περιουσίας και λοιπούς φόρους υπέρ άλλων κρατών της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 2010/24/ΕΕ (Άρθρα 296-319 του ν. 4072/2012).
  • Φόρο Εισοδήματος και Φόρο Κεφαλαίου στα πλαίσια ειδικών διακρατικών συμβάσεων.
  • Διάφορα είδη φόρων στα πλαίσια πολυμερών διακρατικών συμβάσεων.
18) Μπορούν να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τον ΚΕΔΕ μέτρα για την είσπραξη οφειλών υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση;
Ναι, πλην των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων εις χείρας τρίτων.
19) Συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογικής Διοίκηση α) το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών που χορηγείται κατά τις διατάξεις του άρθρου 10, παρ. 5, του ν. 3220/2004 και β) το κοινωνικό μέρισμα που χορηγείται κατά τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α1 της παραγράφου Α του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014;
Όχι, δεν συμψηφίζεται κανένα από τα δύο.
20) Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος;
Για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κ.Ε.Δ.Ε και είναι:
  • κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
  • κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
21) Ποια είναι η προδικασία πριν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης;
Για οφειλές για τις οποίες αποκτάται εκτελεστός τίτλος από 1/1/2014 και εξής και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ), καθώς και του ν.δ 356/1974 (ΚΕΔΕ), πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης καθίσταται υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής/υπερημερίας κατ΄ άρθρο 47 και 7 των ανωτέρω νόμων αντίστοιχα, με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμενου ή τρίτου.
22) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που τίθεται σε κίνδυνο η είσπραξη της οφειλής, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να παρακάμψει την τήρηση της ανωτέρω προδιαδικασίας;
Nαι, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του επείγοντος και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατ΄ άρθρο 49 ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ).
23) Η έκθεση κατάσχεσης σημαίνει και πλειστηριασμό;
Όχι. Μετά την επιβολή κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής Υπηρεσίας εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.
Εν τω μεταξύ ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών του σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος. (βλ. σχετ. και ερωτ. 1)
Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.
24) Μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε ακίνητο, μπορεί να επιβληθεί άλλη κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο ακίνητο;
Ναι.
25) Είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο;
Ναι, μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
26) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό οφειλή προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα και τρίτους για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα κατά των οφειλετών;
Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κλπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων. Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ, καθώς και των άρθρων 53 και 57 ν. 4174/2013.
Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των 500 ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.
27) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό για το οποίο δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων οφειλετών του Δημοσίου;
Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των 1.500 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.500 ευρώ.
Οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) και εμπίπτουν στο κατά τα ανωτέρω ακατάσχετο ποσό, αίρονται ή περιορίζονται κατά περίπτωση μετά από αίτηση του οφειλέτη, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα στοιχεία από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή των συντάξεων.
28) Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο είναι ακατάσχετο;
Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
29) Μπορούν να ρυθμιστούν χρέη πτωχών οφειλετών προς το Δημόσιο;
Ναι, οι πτωχοί οφειλέτες μπορούν, υποβάλλοντας την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία που είναι βεβαιωμένα τα χρέη τους, να τα υπάγουν σε:
  • ρύθμιση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απάντηση της ερώτησης υπ” αριθ. 1 της παρούσας ενότητας.
  • ρύθμιση χρεών πτωχών οφειλετών του Δημοσίου κατά τις διατάξεις του άρθρου 62 Α του Κ.Ε.Δ.Ε. (σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 8 του ν. 4224/2013-ΦΕΚ 288 Α΄), με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μετά από γνωμοδότηση : 1) της Επιτροπής του άρθρου 9 του ν. 2386/1996, εφόσον το συνολικό βασικό χρέος δεν υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ και 2) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εφόσον το συνολικό βασικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 600.000 ευρώ. (σχετ. εγκύκλιοι : ΠΟΛ.1118/13.11.2003, ΠΟΛ.1148/28.12.2006).
30) Μπορεί ένας οφειλέτης να ζητήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στη σύναψη συμφωνίας συνδιαλλαγής ή εξυγίανσης (άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα);
Ναι, υποβάλλοντας άμεσα αίτηση για συμμετοχή του Δημοσίου σε συμφωνία συνδιαλλαγής ή εξυγίανσης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη του. Αρμόδιος να αποφασίζει είναι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 6 περ. α΄ του ν. 3808/2009 και την ΚΥΑ Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών Δ6Α 1015213 ΕΞ 2013/28.1.2013, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4013/2011 (σχετ. εγκύκλιοι : ΠΟΛ.1087/11.6.2010, ΠΟΛ.1188/24.9.2012, ΠΟΛ.1068/3.4.2013).
31) Σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει πετύχει: α) τη σύναψη συμφωνίας συνδιαλλαγής με πιστωτές του χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου ή β) τη σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης με πιστωτές του, χωρίς να συμμετέχει το Δημόσιο και χωρίς να δεσμεύεται από τη συμφωνία με οποιονδήποτε τρόπο το Δημόσιο ως πιστωτής, και οι συμφωνίες αυτές επικυρώθηκαν από το αρμόδιο Δικαστήριο, υπάρχει δυνατότητα του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών του προς το Δημόσιο;
Ναι, ο οφειλέτης, εφόσον πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις, μπορεί, υποβάλλοντας σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις Δ.Ο.Υ. ή τα Τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη του, να υπαχθεί σε ρύθμιση χρεών κατά τις διατάξεις του άρθρου 62 Α του Κ.Ε.Δ.Ε. (σε συνδυασμό με την παρ. 9 του άρθρου 8 του ν. 4224/2013-ΦΕΚ 288 Α΄), με απόφαση δηλαδή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής του άρθρου 9 του ν. 2386/1996, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 6 περ. α΄ του ν. 3808/2009, σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4013/2011 (σχετ. εγκύκλιοι: ΠΟΛ.1087/11.6.2010, ΠΟΛ.1188/24.9.2012).
32) Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την νομιμοποίηση του δικαιούχου στις περιπτώσεις επιστροφής χρημάτων, καθώς και εξόφλησης τίτλων πληρωμής;
Τα δικαιολογητικά ορίζονται στην Α.Υ.Ο.1109228/8434/0016/8.12.2006 ΠΟΛ 1140 (ΦΕΚ 1862/Β/22.12.2006), όπως τροποποιήθηκε με την Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1116/23.5.2013 (ΦΕΚ 1296/Β/2013), «Δικαιολογητικά εξόφλησης τίτλων πληρωμής ή επιστροφής- εξόφληση με εντολή μεταφοράς – ρυθμίσεις θεμάτων εξόφλησης τίτλων πληρωμής ή επιστροφής». Η επιστροφή των χρημάτων και η εξόφληση των τίτλων πληρωμής πραγματοποιούνται με εντολή μεταφοράς στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου(απαιτείται γνωστοποίηση του IBAN).
33) Πού μπορούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές;
Σύμφωνα με την Απόφαση ΠΟΛ.1212/23.11.2012 όπως ισχύει, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να εξοφλούν τις οφειλές τους στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.) όπως ορίζονται στην υπ αριθ. Δ5Α 1123655 ΕΞ 6.8.2013 Α.Υ.Ο, με την χρήση μοναδικού κωδικού για κάθε βεβαιωμένη οφειλή, ο οποίος ονομάζεται «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.) και «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής» (Τ.Ρ.Ο.) για τις οφειλές που τελούν σε νομοθετική ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής. Ο κωδικός αυτός ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. Οι Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ. που συμμετέχουν στην είσπραξη, δεν μπορούν να αρνηθούν την είσπραξη, εάν ο υπόχρεος προς καταβολή δεν τηρεί λογαριασμό σε αυτά, ούτε να του επιβάλουν, κάποιας μορφής οικονομική επιβάρυνση.
34) Πώς πραγματοποιείται η πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών με την Ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.);
Ο οφειλέτης δύναται να καταβάλει είτε το σύνολο είτε μέρος της οφειλής ή των δόσεων αποπληρωμής αυτής, επιλέγοντας το Τραπεζικό Ίδρυμα ή τα ΕΛ.ΤΑ. που επιθυμεί, καθώς και τον τρόπο πληρωμής (πληρωμή σε κατάστημα ή χρήση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής που παρέχονται από τους φορείς είσπραξης). Η δυνατότητα που δίνεται για πληρωμή μέρους δόσης, δεν συνεπάγεται και απαλλαγή από τις ισχύουσες διατάξεις περί μη εμπρόθεσμης καταβολής οφειλής.
36) Πού μπορεί ο φορολογούμενος να βρει τους κωδικούς Τ.Ο. (Ταυτότητα Οφειλής) και Τ.Ρ.Ο. (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής);
Ο υπόχρεος προς καταβολή ενημερώνεται για τους κωδικούς Τ.Ο. και Τ.Ρ.Ο. με τους παρακάτω τρόπους: α) Με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), www.gsis.gr., παρέχεται η δυνατότητα στον εγγεγραμμένο χρήστη να λαμβάνει πληροφορίες για τις οφειλές και τις τυχόν ρυθμίσεις του, για τους κωδικούς Τ.Ο. και Τ. Ρ.Ο. που αντιστοιχούν σε αυτές, όπως και η δυνατότητα εκτύπωσης των κωδικών αυτών. β) Για κάθε νέα οφειλή, που βεβαιώνεται, για ενημέρωση του φορολογούμενου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του Κ.Ε.Δ.Ε, εκδίδεται η ατομική ειδοποίηση από την Δ.Ο.Υ., ή τη Γ.Γ.Π.Σ., στην οποία αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής ( Τ.Ο.).
37) Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί ένα παράβολο;
Η προμήθεια παραβόλων μπορεί να γίνει είτε από την Δ.Ο.Υ., είτε μέσω της εφαρμογή του e-Παραβόλου.
38) Τι είναι το e-παράβολο;
Το ηλεκτρονικό παράβολο είναι ένας μοναδικός ψηφιακός κωδικός που χορηγείται μέσω του διαδικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), www.gsis.gr (e-Παράβολο).
39) Από πού γίνεται η προμήθεια ενός e-παραβόλου;
Κάθε ενδιαφερόμενος (φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο) μπορεί να ζητήσει τη χορήγηση παραβόλου σε ηλεκτρονική μορφή είτε μέσω της σχετικής εφαρμογής, είτε από τα Κ.Ε.Π (Κ.Υ.Α. με αριθ.πρωτ.ΔΟΛΚΕΠ/ Φ15/19/οικ.14290/4.6.2014). Πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη χρήστες.
40) Πού πληρώνεται το e-παράβολο;
Το e-παράβολο πληρώνεται στους φορείς είσπραξης (Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.), όπως ορίζονται στην υπ αριθ. Δ5Α 1123655 ΕΞ 6.8.2013 Α.Υ.Ο.. Ο ενδιαφερόμενος καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό στον φορέα είσπραξης που επιθυμεί, γνωστοποιώντας τον μοναδικό ψηφιακό κωδικό (πληρωμή σε κατάστημα ή χρήση των εναλλακτικών τρόπων πληρωμής που παρέχονται από τους φορείς είσπραξης).
Το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την πληρωμή ενεργοποιείται ο κωδικός του e−Παραβόλου προς χρήση. Εναλλακτικά, η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας Ελληνικών Τραπεζών, μέσω της διαδικτυακής πύλης της Γ.Γ.Π.Σ.. Στην περίπτωση αυτή ο κωδικός του παραβόλου ενεργοποιείται άμεσα προς χρήση.
41) Μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα e-παράβολο εάν δεν έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου(Α.Φ.Μ.);
Ναι, είναι δυνατή η προμήθεια e-παραβόλου και χωρίς την ύπαρξη Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
42) Μπορεί να γίνει επιστροφή των χρημάτων ενός e-παραβόλου που δεν έχει χρησιμοποιηθεί;
Ναι, είναι δυνατή η επιστροφή των χρημάτων ενός e-παραβόλου που δεν έχει χρησιμοποιηθεί, όμως προσοχή δεν πραγματοποιείται επιστροφή e-παράβολου εάν δεν έχει συμπληρωθεί, κατά την υποβολή του αιτήματος για την χορήγησή του, το πεδίο με τον Α.Φ.Μ..
Η επιστροφή του e-παραβόλου πραγματοποιείται με τους παρακάτω τρόπους:
  • Εάν κάποιος είναι πιστοποιημένος χρήστης και δεν έχει καταθέσει το e-παράβολο στην αρμόδια υπηρεσία, του δίνεται η δυνατότητα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, αφού αναζητήσει το συγκεκριμένο παράβολο, να υποβάλει αίτηση ολικής επιστροφής των χρημάτων που κατέβαλε. Προϋπόθεση αποτελεί η δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού.
  • Όταν κάποιος δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του TAXISNET, πρέπει να καταθέσει το e-παράβολο στην υπηρεσία, για την οποία το είχε εκδώσει, και εκείνη αφού ελέγξει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεσμεύει το παράβολο και στη συνέχεια επιβεβαιώνει την επιστροφή του συνολικού ποσού ή μέρους του ποσού που έχει καταβληθεί.


aftodioikisi.gr