Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Κυνήγι εφορίας σε καταθέσεις, δάνεια και συναλλαγές


Στα χέρια των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και των Εισαγγελικών Αρχών έχουν περιέλθει στο τελευταίο επτάμηνο τα στοιχεία καταθέσεων και δανείων 2.700 ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις νομιμοποιήσεως εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών έχουν υποβάλει από τον Ιανουάριο στις τράπεζες εκατοντάδες αιτήσεις κατάθεσης στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσον όρο σε ημερήσια βάση υποβάλλονται 18 αιτήσεις κοινοποίησης στοιχείων, ήτοι 90 αιτήσεις σε εβδομαδιαία βάση.
Υπενθυμίζεται πως το μητρώο τραπεζικών λογαριασμών λειτουργεί ως ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου. Από τη ώρα που σταλεί το αίτημα σε μία τράπεζα, αυτή υποχρεούται να απαντήσει εντός 24 ωρών.
Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος θα ελέγχεται για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα χρήματος οι ελεγκτικές αρχές θα μπορούν -σύντομα- να ζητούν και να λαμβάνουν εντός μιας ημέρας όλες τις συναλλαγές που έχει κάνει και σχετίζονται με μετοχές εταιρειών, ομόλογα, μερίδια οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, δομημένα προϊόντα, παράγωγα, κ.α..

aftodiokisi.gr