Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Τέλος στα τεκμήρια διαβίωσης – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση


Τους τελευταίους μήνες ζωής τους μετρούν, ύστερα από 36 χρόνια, τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η κατάργησή τους από το 2015.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων γνωρίζει ήδη τι έχει ο καθένας, ενώ μπορεί από το ύψος των ετήσιων δαπανών του να συμπεράνει το πραγματικό ελάχιστο εισόδημα του κάθε φορολογούμενου, σύμφωνα με τα «Νέα Σαββατοκύριακο».
Η λεγόμενη αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας έχει γίνει πλέον εύκολη υπόθεση για τους ελεγκτές, καθώς όλα τα δεδομένα είναι πλέον ηλεκτρονικά, άρα εύκολα στην επεξεργασία και στη διασταύρωση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το οπλοστάσιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απέναντι στους φοροφυγάδες συμπληρώνεται με ετήσια στοιχεία από επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα πλαστικής χειρουργικής, πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές, σχολεία, εταιρίες τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης.
Όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση και ήδη από πέρσι στέλνουν λεπτομερή ονομαστικά στοιχεία για τους πελάτες τους με πλήρη καταγραφή των δαπανών τους.

aftodioikisi.gr

Τα 13 προϊόντα που φέρνουν επιδοτήσεις


Μεγάλες αλλαγές στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς πλέον το σύστημα χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων θα συνδέεται με την παραγωγή προϊόντων για την περίοδο 2014-2020.
Όπως, αναφέρει το «Έθνος», ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ προβλέπει αναδιανομή της πίτας των 20 δισ. ευρώ και το ύψος των ενισχύσεων θα είναι στρεμματικό και ανάλογο με το είδος του προϊόντος για τους αγρότες ή την εκτροφή ζώων για τους κτηνοτρόφους.
Στη λίστα μπαίνουν 13 προϊόντα και τα ποσά επιδότησης για κάθε έτος από το 2014 μέχρι το 2020 ξεκινούν από 3,6 ευρώ και φτάνουν έως και τα 41,6 ευρώ ανά στρέμμα.
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, η ενίσχυση ανά ζώο ανέρχεται έως 7 ευρώ για τα αιγοπρόβατα και έως 128 ευρώ για τις αγελάδες. Οι καπνοπαραγωγοί μένουν εκτός επιδοτήσεων ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θα ενισχυθούν από τη δεξαμενή των 100 εκ. ευρώ που αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με το νέο σύστημα, ο αγρότης θα λαμβάνει ενίσχυση με βάση τις παραγωγικές επιλογές του και τα συστήματα ποιότητας που θα χρησιμοποιεί, αξιοποιώντας όλη την εκμετάλλευση και το είδος των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται πλέον από το είδος της παραγωγής, την περιοχή στην οποία καλλιεργείται το προϊόν, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που σχετίζονται με το «πρασίνισμα», καθώς και την κατηγορία του αγρότη.
Κάθε χρόνοι οι αγρότες θα μοιράζονται 2 δισ. ευρώ που αποτελούν την πίτα των άμεσων ενισχύσεων. Η βασική (54%) και η «πράσινη» (30%) θα αποτελούν το 84% του συνόλου που μπορεί να πάρει ένας γεωργός. Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 13 προϊόντα, η παραγωγή των οποίων συνδέεται πλέον με την παραγωγή, θα δικαιούται επιπλέον ένα ποσοστό 9%. Σε ποσοστό 5% της επιδότησης αναλογεί η δραστηριότητα σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές (φυσικοί περιορισμοί), ενώ το υπόλοιπο 2% αφορά τους νέους αγρότες έως 40 ετών.
Τα 13 προϊόντα που επιδοτούνται είναι: Ρύζι, Δημητριακά, Βοοειδή, Βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια, αιγοπρόβατα, όσπρια, ψυχανθή για ζωοτροφές, Σπόροι (πολλαπλασιαστικό υλικό), Σπαράγγια, Μεταξοσκώληκες, Τεύτλα, Συμπύρηνα ροδάκινα.
Πηγή : Έθνος

aftodioikisi.gr

Το γερμανικό σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα – Ποιος είναι ο ρόλος των δήμων


Έμφαση στον τουρισμό, εστιάζοντας, ενδεχομένως, σε συγκεκριμένους τομείς θα πρέπει να δώσει η χώρα προκειμένου να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά στον «δρόμο» της ανάπτυξης, σύμφωνα με την άποψη ευρωπαίων παραγόντων.
Το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει χαρακτηριστεί ο τουρισμός, προσφέρει αναμφίβολα ευκαιρίες ανάπτυξης για πληθώρα ελληνικών περιφερειών. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ (Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, διορισμένος από την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ως Εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης), ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν βλέπει ανάκαμψη στη χώρα μας, απάντησε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να εστιάσει στον τουρισμό και να να αναζητήσει τρόπους που θα μπορούν να επιμηκύνουν όποια τουριστικά περίοδο.
Θεώρησε θετικό το γεγονός ότι κάθε περιοχή της Ελλάδας, έχει τη δυνατότητα να καταρτίσει τον δικό της ξεχωριστό τουριστικό «φάκελο». Πρόκειται για επιλογές που εναπόκεινται σε μεγάλο βαθμό σε πρωτοβουλίες που δύνανται να λάβουν κατά τόπους δήμοι και περιφέρειες. Σε εθνικό επίπεδο, επισήμανε ότι μια καλύτερη προετοιμασία της χώρας στον τουρισμό, θα την «ανεβάσει» σε καλύτερη θέση απέναντι σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία, όταν αυτές ανακάμψουν. Για αυτό και, όπως είπε, απαιτείται η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων, π.χ. περιηγητικού τουρισμού ή αγροτουρισμού.
Το παράδειγμα της Ρόδου
Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες να αποκομίσει πολλαπλά κέρδη επενδύοντας στον τουρισμό υγείας. Χαρακτηριστικό είναι το πιλοτικό πρόγραμμα που «τρέχει» στη Ρόδο, όπου αναπτύσσεται ένα νέο είδος τουρισμού και, εν ολίγοις, στοχεύει στην προσέλκυση ηλικιωμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πολλοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι αναμένεται να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών από τη Γερμανία.
Το πρόγραμμα αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους με ιατρικά προβλήματα (αλτσχάιμερ, άνοια, κινητικά προβλήματα). Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται και σεμινάρια από γιατρούς και ειδικούς νοσηλευτές στη νοσηλευτική σχολή Ρόδου. Η νέα αυτή μορφή τουρισμού, επιδιώκει να διευκολύνει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, αλλά και τους συγγενείς τους, να κάνουν διακοπές και να έχουν συγχρόνως την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Οι πρώτοι που επέλεγαν το συγκεκριμένο «πακέτο διακοπών» ήταν Γερμανοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων τους καλυπτόταν από τα γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία. Νέο γκρουπ επισκεπτών, υπολογίζεται να έρθει στη Ρόδο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV). Για τον σκοπό αυτόν συνεργάζονται οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η διεύθυνση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών της Ρόδου, καθώς και η εξωτερική υπηρεσία κατ΄οίκον νοσηλείας. Συνεργάζονται και οι Γερμανοί εταίροι αυτής της δράσης, η Κλινική Bavaria, η εταιρεία XP Xpert Cooperation με έδρα τη Στουτγάρδη, καθώς και η DEKRA.

aftodioikisi.gr

OΡΚΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




Ορκίστηκε χθες το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Από τα έδρανα των δημοσιογράφων και πολιτών, παρακολούθησε την ορκωμοσία η νικήτρια των εκλογών Χριστιάνα Καλογήρου, κατά της οποίας έγινε ένσταση ακύρωσης της εκλογής της και εκκρεμεί η αίτηση αναίρεσης που έχει υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατεία
Ο  Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε την παρακάτω γραπτή δήλωση:
«Σήμερα ορκίστηκε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου, με την παρουσία της  εκλεγμένης Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνας Καλογήρου, στην οποία ελπίζουμε να δικαιωθεί σύντομα.
Ανεξαρτήτως  από τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  μετά τις εκλογές του Μάιου και  φθάνοντας στη σημερινή  ορκωμοσία, θέλω να ευχηθώ δημιουργική , παραγωγική και γόνιμη θητεία στο νεοεκλεγέν Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η πιο ευαίσθητη Περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από αυτές που χρειάζονται τη μεγαλύτερη βοήθεια στην «Ευρώπη των Περιφερειών».
Θα  είμαι συνέχεια στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουμε και να βρίσκουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Περιφέρεια .»
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Χαράλαμπος Αθανασίου
πηγη lesvosnews.gr

OI TZIXANΤΙΣΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ




Tρόμος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον πλανήτη, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ετοιμάζονται να επιτεθούν με τον ιό της πανώλης.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, σε περιοχή την οποία εγκατέλειψαν οι τζιχαντιστές βρέθηκε φορητός υπολογιστής με χιλιάδες έγγραφα, ένα εκ των οποίων ήταν εγχειρίδιο 19 σελίδων με οδηγίες για την κατασκευή φορητών βιολογικών όπλων και συγκεκριμένα για την εξάπλωση του ιού της βουβωνικής πανώλης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εγχειρίδιο περιέχει λεπτομέρειες για το που μπορεί να βρει κάποιος βακτήρια, πώς να τα καλλιεργήσει σε εργαστήρια και πώς να μολύνει ανθρώπους και κατ’ επέκταση ολόκληρους πληθυσμούς.
Την ίδια ώρα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας εκτίμησε σήμερα ότι η τρομοκρατία θα εξαπλωθεί σύντομα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα στη Μέση Ανατολή.
Την Παρασκευή, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος θέτει μια «μεγάλη και βαθιά απειλή» στην ασφάλεια της χώρας και εξέφρασε έντονους φόβους για τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία.

ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΚΟ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ 'ΑΝΤΑrΣΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ|

Ορκίστηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 5.30 μμ το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στο οποίο για πρώτη φορά συμμετέχει εκλεγμένος σύμβουλος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ο υποψήφιος περιφερειάρχης της "Ανταρσία στο Αιγαίο", Ανδρέας Μπάλλας. 

Σ.Σ.Απαντώντας στην σχετική πρόσκλησηο κ. Μπάλλας  στις 28 Αυγούστου είχε αναφέρει  τα παρακάτω:

"Εκφράζοντας τη διαφωνία της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» για τη λογική της ορκωμοσίας και την ύπαρξη του θρησκευτικού όρκου σε αυτή την τελετή και θεωρώντας ότι η ορκωμοσία δεν μπορεί να είναι παρά μια πολιτική δέσμευση απέναντι στο λαό-και ότι συνεπώς οι αιρετοί δεν μπορούν να ορκίζονται τον ίδιο όρκο-δηλώνω ότι στην ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου θα συμπληρώσω τον προβλεπόμενο νόμιμο πολιτικό όρκο με την εξής διατύπωση που συμπυκνώνει τις βασικές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις της παράταξης: 



«Ορκίζομαι στην τιμή και την συνείδησή μου, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, να είμαι πιστός στην Πατρίδα, το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, εκτελώντας τίμια τα καθήκοντά μου, προς όφελος των κοινωνικών αγώνων και των λαϊκών συμφερόντων, ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις, για την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ, για μια νέα κοινωνία χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, μια κοινωνία του σοσιαλισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». 


Τον όρκο αυτό επιθυμώ να αναγνώσω ο ίδιος. 



ΠΗΓΗ LESVOSNEWS

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ 260 ΔΟΚΙΜΟΥΣ ΛΙΜΕΝΟΦΥΛΑΚΕΣ





Στα τέλη Σεπτεμβρίου τοποθετείται η έκδοση της μεγάλης προκήρυξης για 260 δόκιμους λιμενοφύλακες στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

Μετά την ολοκλήρωση -την περασμένη Παρασκευή- των γραπτών εξετάσεων για τους υποψήφιους υπαξιωματικούς, το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ετοιμάζεται να εκδώσει την τελευταία για φέτος προκήρυξή του, η οποία αφορά υποψηφίους, κατόχους απολυτηρίου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τριετούς φοίτησης για τα ημερήσια λύκεια, ή τετραετούς φοίτησης για τα εσπερινά λύκεια.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει είναι Ελληνες πολίτες και να διαθέτουν, επίσης, πτυχίο καλής γνώσης μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας (αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή ισπανικής), πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ και ηλικία έως 26 ετών.
Οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν φέτος, για πρώτη φορά, με μεικτό σύστημα, όπου τα τυπικά προσόντα θα παρέχουν το 70% της μοριοδότησης και η γραπτή εξέταση το 30% (Νόμος 4256/2014, Τεύχος Α' "Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις", ενώ για τη διαπίστωση της καταλληλότητας των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί υψομέτρηση. Επιπλέον, οι προκριθέντες βάσει τυπικών προσόντων θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ιατρικές, αθλητικές και ψυχομετρικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν η φυσική και πνευματική τους κατάσταση και η καταλληλότητά τους για την ανάληψη των καθηκόντων των θέσεων. Ειδικότερα, ο νέος νόμος αναφέρει ότι "η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων γίνεται με εφαρμογή μεικτού συστήματος μοριοδό- τησης και γραπτών εξετάσεων.

Ο συντελεστής βαρύτητας με τον οποίο θα πολλαπλασιάζεται το αποτέλεσμα εκάστης εκ των εν λόγω δύο διαδικασιών, σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση, θα είναι σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερος του αντίστοιχου συντελεστή της διαδικασίας γραπτών εξετάσεων και σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνολικού ποσοστού". Ας σημειωθεί ότι για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν παράβολο αξίας 10 ευρώ που εκδίδεται από το Δημόσιο Ταμείο, σε αντίθεση με το έως σήμερα status quo, το οποίο επέτρεπε στους υποψηφίους να συμμετάσχουν δωρεάν στους διαγωνισμούς με εξαίρεση την υποβολή ένστασης στο ΑΣΕΠ, η οποία συνοδευόταν από το αντίστοιχο παράβολο.


MΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ



Στην Αμφίπολη σκάβουν για τον τάφο και στη Βουλή σκάβουν για τον τάφο των δικαιωμάτων των αρχαιολόγων. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναφέρει:


"Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα του Νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014. Χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς –παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και τρία χρόνια με διαρκή υπομνήματα– η αρχαιότερη Υπηρεσία του ελληνικού κράτους αλλάζει δομή, όταν ο προηγούμενος Οργανισμός θεσμοθετήθηκε μόλις το 2003, και δεν έχει αποτιμηθεί καν η λειτουργία του.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση παριστάνει ότι ρίχνει βάρος στην αρχαιολογική έρευνα εκμεταλλευόμενη πολιτικά τη συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, ταυτόχρονα:
·         Συρρικνώνει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη τη χώρα, που είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη και η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014, στο βωμό της «οριζόντιας μείωσης δομών» κατά 40% που ζητάει η Τρόικα και το ΥΔΜΗΔ.
·         Εξαφανίζει από τα Μουσεία νευραλγικά Τμήματα, όπως αυτά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκθέσεων, ανοίγοντας το δρόμο για να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες.
·         Ιδρύει πέντε νέες υπηρεσίες υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο Υπουργού, μιας και εκεί, φαίνεται, δεν χρειάζεται να τηρηθεί η «μείωση των οργανικών δομών».
Μία από αυτές, η «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης» φαίνεται ότι ήδη έχει αρχίσει άτυπα να λειτουργεί με αφορμή την Αμφίπολη, εμπλέκοντας εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες που δήθεν προσφέρουν υπηρεσίες αφιλοκερδώς, προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς!
·         Καταργεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις, σε ένα Υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο, προσπαθώντας να διαιωνίσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
·         Θέτει σε ομηρία όλους τους προϊστάμενους Διευθύνσεων και Τμημάτων (ακόμη και αυτούς που έγιναν Τμηματάρχες μόλις ενάμιση μήνα πριν!), αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΔΜΗΔ, με την ισχύ των νέων Οργανισμών λήγει η θητεία των Διευθυντών και… ο Υπουργός τοποθετεί προϊστάμενους στις νεοσύστατες Υπηρεσίες κατά το δοκούν!
·         Η πολιτική ηγεσία παίρνει την ευθύνη να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Κι όλα αυτά στο όνομα δήθεν της «εξοικονόμησης»!
Η οικονομική επιβάρυνση που θα προκληθεί και τα σημαντικά προβλήματα που θα ανακύψουν, και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών βαρύνουν εξ ολοκλήρου την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη βάση των αποφάσεων διαδοχικών Συνελεύσεων του, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτό το Οργανόγραμμα".

Κόκκινος συναγερμός σε όλη τη χώρα – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα Σάββατο 30 Αυγούστου 2014, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής και Νήσων,
Περιφέρεια Κρήτης,
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,
Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας (περιλαμβανομένης της Νήσου Σκύρου),
Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,
Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας,
Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας,
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),
Περιφερειακή Ενότητα Θάσου,
Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Νήσος Σαμοθράκη).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


newsbomb.gr

Αλλάζει ο χάρτης των αγροτικών επιδοτήσεων - Πώς θα μοιραστούν τα κονδύλια έως το 2020

Ανατροπές στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιδοτήσεις φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς πλέον το σύστημα χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων θα συνδέεται με την παραγωγή προϊόντων για την περίοδο 2014-2020.Σύμφωνα με το Έθνος ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ προβλέπει αναδιανομή της πίτας των 20 δισ. ευρώ και το ύψος των ενισχύσεων θα είναι στρεμματικό και ανάλογο με το είδος του προϊόντος για τους αγρότες ή την εκτροφή ζώων για τους κτηνοτρόφους.
Στη λίστα μπαίνουν 13 προϊόντα και τα ποσά επιδότησης για κάθε έτος από το 2014 μέχρι το 2020 ξεκινούν από 3,6 ευρώ και φτάνουν έως και τα 41,6 ευρώ ανά στρέμμα.
Πρόκειται για ρύζι, δημητριακά, βοοειδή, βιομηχανική ντομάτα, πορτοκάλια, αιγοπρόβατα, όσπρια, ψυχανθή για ζωοτροφές, σπόροι, σπαράγγια, μεταξοσκώληκες, τεύτλα και συμπύρηνα ροδάκινα.
Επιδοτήσεις δικαιούνται μόνο οι ενεργοί αγρότες και αποκλείονται εκείνοι που αφήνουν ακαλλιέργητη πάνω από το 50% της γης τους.
Για τους κτηνοτρόφους η ενίσχυση ανά ζώο ανέρχεται έως 7 ευρώ για τα αιγοπρόβατα και έως 128 ευρώ για τις αγελάδες.
Οι καπνοπαραγωγοί μένουν εκτός επιδοτήσεων ενώ οι ελαιοπαραγωγοί θα ενισχυθούν από τη δεξαμενή των 100 εκ. ευρώ που αφορά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Με το νέο σύστημα που θέτει σε εφαρμογή το νέο εθνικό σχέδιο για τις αγροτικές επιδοτήσεις, ο αγρότης θα λαμβάνει ενίσχυση με βάση τις παραγωγικές επιλογές του και τα συστήματα ποιότητας που θα χρησιμοποιεί, αξιοποιώντας όλη την εκμετάλλευση και το είδος των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται πλέον από το είδος της παραγωγής, την περιοχή στην οποία καλλιεργείται το προϊόν, τις περιβαλλοντικές πρακτικές που σχετίζονται με το "πρασίνισμα", καθώς και την κατηγορία του αγρότη.
Κάθε χρόνο οι αγρότες θα μοιράζονται 2 δισ. ευρώ που αποτελούν την πίτα των άμεσων ενισχύσεων. Η βασική (54%) και η "πράσινη" (30%) θα αποτελούν το 84% του συνόλου που μπορεί να πάρει ένας γεωργός.
Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 13 προϊόντα, η παραγωγή των οποίων συνδέεται πλέον με την παραγωγή, θα δικαιούται επιπλέον ένα ποσοστό 9%. Σε ποσοστό 5% της επιδότησης αναλογεί η δραστηριότητα σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές (φυσικοί περιορισμοί), ενώ το υπόλοιπο 2% αφορά τους νέους αγρότες έως 40 ετών.

newsit.gr

10 ΦΟΡΟΙ , ΠΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Μπορεί να αναμετράται με αξιώσεις, όμως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων Ιδιοκτησίας (γνωστός μας πια ως ΕΝΦΙΑ) που ταλαιπωρεί εδώ και λίγο καιρό τους Έλληνες φορολογούμενους, ίσως και να μην είναι ό,τι πιο παράλογο έχει να επιδείξει η μακραίωνη ιστορία επιβολής φόρων. Κατά καιρούς έχουν θεσπιστεί ανά τον κόσμο φόροι που έθεσαν σε δοκιμασία τα εισοδήματα αλλά κυρίως τα νεύρα των πολιτών, κάνοντας τους υπαχθέντες σε αυτούς να αναρωτιούνται τι ακριβώς σκέφτονταν τα οικονομικά επιτελεία όταν τους εμπνέονταν.
Τα παραδείγματα που ακολουθούν αποδεικνύουν ότι οι παράλογοι φόροι δεν είναι κάτι καινούριο. Ακολουθούν τους πολίτες στο βάθος των αιώνων και κάποιοι από αυτούς καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα.
1. Φόρος της γενειάδας
Επινόηση του τσάρου Πέτρου του Μέγα της Ρωσίας, ο οποίος από κάποιους θεωρείται ριζοσπάστης και από άλλους απολύτως παλαβός. Το 1698 αποφάσισε να επιβάλει τον φόρο που θα «ανάγκαζε» πολλούς να τον κατατάξουν στην δεύτερη κατηγορία. Όχι μόνο φορολόγησε αυτούς που έφεραν γένια, θεωρώντας ότι η τριχοφυΐα δεν συμβαδίζει με την «πολιτισμένη» Δύση, αλλά απαιτούσε να φέρουν και παράσημα με τα οποία παραδέχονταν ότι οι γενειάδες τους ήταν γελοίες. Μάλιστα οι φορολογούμενοι για τη γενειάδα τους πολίτες ήταν υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους το«νόμισμα της γενειάδας», ένα ασημένιο κέρμα που στη μία πλευρά απεικόνιζε έναν αετό και στην άλλη ένα μέρος του ανδρικού προσώπου όπου διακρινόταν μια μύτη, ένα στόμα, οι φαβορίτες και μια γενειάδα. Επάνω στο κέρμα αναγραφόταν «ο φόρος της γενειάδας πληρώθηκε» και «η γενειάδα είναι ένα περιττό βάρος».

Η Ρωσία δεν είναι όμως η μόνη χώρα στην παγκόσμια ιστορία, όπου ο φόρος της γενειάδας κάνει την εμφάνισή του. Στην Αγγλία του 16ου αιώνα, ο βασιλιάς Ερρίκος ο 7ος, ο οποίος ήταν ο ίδιος γενειοφόρος, αποφάσισε να επιβάλει φόρο σε κάθε πολίτη που ήταν αξύριστος, με το ύψος της εισφοράς να καθορίζεται από την κοινωνική του θέση. Αργότερα η κόρη του, Ελισάβετ Α', επανέφερε το μέτρο, φορολογώντας όλες τις γενειάδας άνω των δύο εβδομάδων.
2. Φόρος υποχρεωτικού καπνίσματος
Το 2009, θέλοντας να τονώσει την τοπική οικονομία, η κυβέρνηση της Κίνας έδωσε εντολή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους δημόσιους υπάλληλους να καπνίζουν τουλάχιστον 250.000 πακέτα κινεζικών τσιγάρων τον χρόνο. Συγκεκριμένα στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, δόθηκε εντολή να αγοράζει 400 κούτες τσιγάρων τον χρόνο, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αξιωματούχων Μάλιστα οι αξιωματούχοι «που αποτύγχαναν να εκπληρώσουν το στόχο» ή συλλαμβάνονταν να καπνίζουν ανταγωνιστικά τσιγάρα απειλούνταν με πρόστιμο. Μάλιστα η κυβέρνηση είχε ιδρύσει μια ειδική ομάδα επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου προκειμένου να είναι σίγουρη ότι αυτή θα εφαρμοστεί.
3. Φόρος παραθύρων
To 1696, ο βρετανός βασιλιάς Ουίλιαμ ο Γ΄, φορολόγησε όλα τα παράθυρα σε ολόκληρη την Αγγλία και τη Σκωτία. Το σκεπτικό ήταν απλό και βλακώδες μαζί: Όσο περισσότερα παράθυρα έχει ένα σπίτι τόσος περισσότερος ο πλούτος του ενοίκου του. Κάθε Άγγλος πολίτης ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει περίπου 11 λίρες για κάθε σπίτι που διέθετε έως 9 παράθυρα. Από τα 10 παράθυρα και επάνω η... ταρίφα ανέβαινε. Ο φόρος βάρυνε τον ένοικο, όχι τον ιδιοκτήτη. Οι Άγγλοι, γνωστοί για το φλεγματικό τους χιούμορ, αποκαλούσαν τον συγκεκριμένο φόρο σε «Φόρο Αέρα και Φωτός». Απρόθυμοι να τον πληρώσουν, Άγγλοι και Σκοτσέζοι άρχισαν να κτίζουν τα παράθυρα των σπιτιών τους ενώ τα καινούρια σπίτια κτίζονταν πια με λιγότερα παράθυρα, τόσο που η παραγωγή γυαλιού βάλτωσε. Ο φόρος καταργήθηκε τη χρονιά που άνοιξε τις πύλες του το Κρύσταλ Πάλας, το ανάκτορο με τα χιλιάδες παράθυρα που στέγασε την μεγάλη διεθνή εμπορική έκθεση του 1851. Σύμπτωση ή μήπως όχι;
4. Φόρος «αερίσματος»
Υποχρεωμένη από τη συνθήκη του Κιότο, το 2003 η Νέα Ζηλανδία δεσμεύτηκε να περιορίσει τις εκπομπών αερίων της στα επίπεδα του 1990. Όμως, όπως προέκυψε από έρευνα, η μεγαλύτερη «πηγή» των αερίων είναι τα κοπάδια. Η κυβέρνηση, λοιπόν, πρότεινε την φορολόγηση των «εκπομπών μεθανίου από τα πρόβατα και τις αγελάδες», ένας φόρος που έμελλε να γίνει γνωστός ως «φόρος αερίσματος». Ο φόρος αυτός προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, με αποτέλεσμα , αντί για αυτόν, να προωθηθεί η έρευνα για τη δημιουργία εμβολίου που θα «ομαλοποιεί» τις αναθυμιάσεις των ζώων, άρα θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
5. Φόρος ούρων
Pecunia non olet («τα χρήματα δεν μυρίζουν άσχημα»). Ο φόρος των ούρων που θέσπισαν οι αυτοκράτορες Νέρωνας και Βεσπασιανός τον 1ο αιώνα μ.Χ. στην αρχαία Ρώμη, μπορεί να μην υφίσταται πλέον, η φράση αυτή ωστόσο, έμελλε επιβιώσει. Οι χαμηλότερες τάξεις των Ρωμαίων ουρούσαν σε δοχεία δημόσιων ουρητηρίων και στη συνέχεια τα ούρα τους αυτά συλλέγονταν για να χρησιμοποιηθούν, ανάμεσα σε άλλα, για τον καθαρισμό και τη λεύκανση των τηβέννων. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές, τα ούρα χρησίμευαν ακόμη για τη λεύκανση των δοντιών. Λέγεται πως όταν ο πατέρας του Βεσπασιανού, Τίτος, παραπονέθηκε για την «αηδιαστική» φύση του μέτρου αυτού, ο πατέρας του του έδειξε ένα χρυσό νόμισμα και ξεστόμισε τη διάσημη πλέον φράση, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη για να δείξει ότι η αξία των χρημάτων δεν επηρεάζεται από την προέλευσή τους. Το όνομα του Βεσπασιανού απαντάται ακόμη και σήμερα σε δημόσια ουρητήρια στη Γαλλία (vespasiennes), στην Ιταλία (vespasiani) και τη Ρουμανία (vespasiene).
6. Φόρος καπέλων
Η Αγγλία είναι «υπεύθυνη» για μερικούς από τους πιο εξωφρενικούς φόρους στην παγκόσμια ιστορία της φορολόγησης. Πέρα από τον φόρο των παραθύρων, μεταξύ του 1784 και του 1811 οι κάτοικοι της χώρας υποχρεούνταν να καταβάλουν φόρο ιδιοκτησίας... καπέλων. Όσο περισσότερα καπέλα διέθετε κάποιος, τόσο μεγαλύτερη έπρεπε να είναι η συνδρομή του στο κράτος. Η βρετανική κυβέρνηση, θεσπίζοντας τον συγκεκριμένο φόρο, κινήθηκε με βάση την παραδοχή ότι όσο πλουσιότερος είναι κάποιος πολίτης, τόσο περισσότερα καπέλα θα έχει. Εξίσου παράλογος όμως ήταν και ο φόρος των τζακιών, ο οποίος είχε επιβληθεί στην Αγγλία λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1660. Κι αυτό γιατί έπληττε κυρίως τις κατώτερες τάξεις (όπως γίνεται συνήθως) ενώ οδήγησε αρκετούς να κρύβουν τις καμινάδες τους. Ο φόρος καταργήθηκε το 1684, όταν ξέσπασε πυρκαγιά που κατέστρεψε 20 σπίτια και σκότωσε 4 άτομα και η οποία οφειλόταν στις προσπάθειες ενός φούρναρη να κάνει χρήση της καμινάδας ενός γειτονικού σπιτιού.
7. Φόρος δειλίας
Μερικούς αιώνες νωρίτερα (1100), στην ίδια χώρα, ο βασιλιάς Ερρίκος Α' είχε θεσπίσει τον «φόρο δειλίας», επιβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο στους πολίτες εκείνους που δεν επιθυμούσαν να παλέψουν για τον βασιλιά τους. Επί βασιλείας Ιωάννη, ο φόρος αυτός αυξήθηκε κατά 300% ενώ ο βασιλιάς τον επέβαλλε σε όλους τους στρατιώτες του τα χρόνια που δεν γίνονταν πόλεμοι. Θεωρείται πως ο φόρος αυτός οδήγησε εν μέρει στην Μάγκνα Κάρτα. Ο φόρος, όσο παράλογος κι αν ακούγεται, επιβίωσε επί 300 χρόνια μέχρι που αντικαταστάθηκε από άλλες μεθόδους συγκέντρωσης πόρων υπέρ στου στρατού. Στην
8. Φόρος αλατιού
Το 1340 επιβλήθηκε στη Γαλλία ο φόρος που, σύμφωνα με πολλούς, αποτέλεσε μια από τις αιτίες που οδήγησαν στη γαλλική επανάσταση. Πρόκειται για τον φόρο στο αλάτι, ο οποίος έγινε γνωστός ως γκαμπέλ, από την αραβική λέξη καμπάλα που σημαίνει φόρος. Αυτός ο φόρος ήταν εξαιρετικά δυσάρεστος στο λαό και προκάλεσε αιματηρές εξεγέρσεις. Εκείνο που θεωρούνταν το πλέον άδικο ήταν το γεγονός ότι ο αγοραστής υποχρεωνόταν να πληρώνει υψηλές τιμές και να αγοράζει από ελάχιστη καθορισμένη ποσότητα αλατιού και πάνω, άσχετα από τις πραγματικές του ανάγκες. Επιπλέον, οι προνομιούχοι, όπως οι ευγενείς και ο κλήρος, απαλλάσσονταν από τη φορολογία. Ορισμένες επαρχίες, περιλαμβανομένης και της Βρετάνης, επίσης απαλλάσσονταν, ενώ άλλες πλήρωναν μόνο το ένα τέταρτο του ποσού. Αυτό οδήγησε σε μεγάλες διαφορές στις τιμές του αλατιού, με αποτέλεσμα σε μερικές επαρχίες να στοιχίζει ως και 40 φορές περισσότερο από ό,τι σε άλλες.
9. Φόρος ονόματος
Πριν από τριάντα χρόνια θεσπίστηκε στη Σουηδία ο «νόμος ονόματος». Σκοπός του ήταν αρχικά να εξαλειφθεί η χρήση «βασιλικών» ονομάτων από μη ευγενείς. Οι φορολογικές αρχές έπρεπε να επιβλέπουν και να εγκρίνουν τα ονόματα που σκόπευαν να δώσουν οι γονείς στα νεογέννητα παιδιά τους. Οι γονείς έπρεπε να δηλώσουν το όνομα μέχρι και τρεις μήνες μετά τη γέννηση. Το μέτρο προκάλεσε την αντίδραση πολλών Σουηδών με χαρακτηριστικότερη εκείνη ενός ζευγαριού, της Ελίζαμπεθ Χάλιν και του Λάσε Ντίντιγκ, οι οποίοι το 1991αποφάσισαν να ονομάσουν το παιδί τουBrfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116(προφέρεται Άλμπιν). Καθώς δεν κατάφεραν να πιστοποιήσουν το όνομα μέχρι τα πέμπτα γενέθλια του παιδιού, κλήθηκαν από δικαστήριο να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 5.000 κορωνών. Ως απάντηση στο πρόστιμο, οι γονείς δήλωσαν το όνομα των 43 χαρακτήρων τον Μάιο του 1996. Το δικαστήριο απέρριψε το όνομα και απέσυρε το πρόστιμο. Το 2007, ένα άλλο ζευγάρι αποφάσισε να ονομάσει την κόρη του «Metallica», κατά το διάσημο συγκρότημα της μέταλ. Αν και το βρήκε «ανάρμοστο», το δικαστήριο δεν κατάφερε να μπλοκάρει την ονοματοδοσία. Οι φορολογικές αρχές αν και αρχικά δεν ενέκριναν την έκδοση διαβατηρίου στο παιδί, αργότερα αναγκάστηκαν να αποσύρουν την ένστασή τους. Ο νόμος βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.
10. Φόρος «Μάικλ Τζόρνταν»
Ο φόρος αυτός που ξεκίνησε μάλλον για «εκδίκηση», έφτασε σήμερα να αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Πρωτοεπιβλήθηκε το 1991, όταν ο Μάικλ Τζόρνταν πήρε για πρώτη φορά μέρος σε τελικό NBA, γεγονός που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας των Los Angeles Lakers και την αρχή της δυναστείας των Chicago Bulls. Τότε, λίγο μετά τον τελικό, η πολιτεία της Καλιφόρνια ενημέρωσε τον Μάικλ Τζόρνταν ότι θα έπρεπε να πληρώσει φόρο για τις ημέρες που πέρασε στο Λος Άντζελες. Ως απάντηση, το Ιλινόις πέρασε έναν νόμο που έμελλε να γίνει διάσημος ως «η εκδίκηση του Μάικλ Τζόρνταν» - κάθε φορά που ο Air Jordan θα έπαιζε στο Λος Άντζελες, μέρος των χρημάτων που θα έβγαζε από τους αγώνες εκεί θα καταβαλόταν ως φόρος στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Από τότε, περίπου οι μισές πολιτείες έχουν υιοθετήσει τον συγκεκριμένο φόρο, γνωστό και ως «φόρος τζοκ», παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μερίδιο από ακριβοπληρωμένους αθλητές και καλλιτέχνες. 


ethnos.gr

Η ΜΕΛΕΤΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Νέες αλλαγές και πάλι στο χώρο της παιδείας – Η προετοιμασία των μαθημάτων εντάσσεται στο νέο σχολικό πλαίσιο
Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των ολοήμερων δημοτικών σχολείων προκειμένου να ολοκληρώνεται η μελέτη των μαθημάτων της επόμενης ημέρας εντός της σχολικής μονάδας προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Πέντε ώρες την εβδομάδα για μελέτη – προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας θα δοθούν στις τέσσερις πρώτες τάξεις των ολοήμερων δημοτικών σχολείων σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας που έχει σταλεί προς τους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, θα δοθούν στις 4 πρώτες τάξεις των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα οποία φοιτούν πάνω από 313 χιλιάδες μαθητές, 5 ώρες την εβδομάδα για μελέτη – προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η ολοκλήρωση της μελέτης των μαθημάτων, η εμπέδωση της διδασκόμενης ύλης και η ολοκληρωμένη προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη ημέρα, στην πρωινή ζώνη του προγράμματος, ώστε οι μαθητές να είναι έτοιμοι και να μένει η τσάντα στο σχολείο.
Ακόμα, η στήριξη της ελληνικής οικογένειας με την απαλλαγή της όσον αφορά το διάβασμα των παιδιών, αλλά και η εξασφάλιση επαρκούς ελεύθερου χρόνου στους μαθητές.

newsbomb.gr

Αναγγελία θυελλωδών ανεμών εξέδωσε η ΕΜΥ


kairos
Αναγγελία θυελλωδών ανεμών εξέδωσε η ΕΜΥ (εθνική μετεωρολογική υπηρεσία) για την παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Αύγουστου.
Ποιο συγκεκριμένα:
Για το κεντρικό αιγαίο, νοτιοανατολικό αιγαίο, ικάριο, θάλασσα Σάμου, στενό καφηρέα, νότιος ευβοϊκός βόρειοι άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.
Για το νοτιοδυτικό κρητικό, νοτιοανατολικό κρητικό και την Ιεράπετρα επίσης βόρειοι άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.


e-nautilia.gr

Η τηλεόραση και το internet μετά τη δουλειά επιβαρύνουν την υγεία μας – Δείτε γιατί


Μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικά έντυπα, ανέφερε ότι οι άνθρωποι που είχαν έντονο άγχος μετά τη δουλειά δεν κατάφερναν να χαλαρώσουν όταν έβλεπαν τηλεόραση ή όταν έπαιζαν παιχνίδια στον υπολογιστή.  Σε δείγμα 471 ατόμων διαπιστώθηκε ότι τους περισσότερους, η τηλεόραση ή τα παιχνίδια στον υπολογιστή τους οδήγησε στο αίσθημα ενοχής, η οποία με τη σειρά της τους έκανε να νιώθουν λιγότερο ξεκούραστοι. Ένιωθαν ότι χαράμιζαν το χρόνο τους ανούσια και παθητικά. Ο Δρ Leonard Reinecke, από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg Mainz αναφέρει: «Αρχίζουμε να εξετάσουμε τη χρήση των μέσων ενημέρωσης ως αιτία της καταστροφής. Στην εποχή των smartphones και των κινητών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, η πανταχού παρούσα διαθεσιμότητα της επικοινωνίας συχνά φαίνεται να είναι ένα βάρος και ένας στρεσογόνος παράγοντας και όχι ένα μέσο για χαλάρωση». Επίσης, το Πανεπιστήμιο του Worcester εξέτασε 100 εργαζομένους που ζούσαν ταγμένοι στην επικοινωνία των μηνυμάτων και των mail τους – τσέκαραν δηλαδή διαρκώς το blackberry ή το smart phone τους. Υποβλήθηκαν όλοι σε ψυχομετρικά τεστ που παρακολουθούσαν τις αυξομειώσεις του στρες στην καθημερινότητά τους. Όσο πιο πολύ άγχος είχαν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο ανήσυχοι ήταν για το κινητό τους, και το έλεγχαν με εμμονή. Αυτό καθιέρωνε έναν φαύλο κύκλο (έναν «άρρωστο κύκλο» όπως τον ονόμασαν οι ερευνητές). Μια υπερδιέγερση που όσο αφήνει να τον καταλαμβάνει κανείς, τόσο χειροτερεύει.

Γιατί γίνεται ανάκληση καρέκλας από τα CARREFOUR;


Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, ανακαλεί προληπτικά το προϊόν ΚΑΡΕΚΛΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ WICKER CARREFOUR, GD 16564 Η εταιρεία ενημερώνει όλους τους καταναλωτές,  που έχουν αγοράσει το εν λόγω προϊόν, το οποίο διακινείται στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Μαρινόπουλος Α.Ε.», με γραμμοκώδικα (bar code): 3608144281988, ότι προχωρά σε οικειοθελή ανάκληση των προϊόντων αυτών, επειδή λόγω κατασκευαστικής αστοχίας μπορεί να υπάρχει παραμόρφωση στη δομή του προϊόντος και κατ’ επέκταση να προκληθεί πτώση του χρήστη.  Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα συμβάν στην Ελλάδα, που να σχετίζεται με το ανωτέρω προϊόν. Παρακαλούνται όλοι οι καταναλωτές, που αγόρασαν το προϊόν αυτό, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα που το έχουν αγοράσει, προκειμένου να τους επιστραφεί ποσό ίσο με την αξία της αγοράς του προϊόντος. Αντίστοιχα, καλούνται οι καταναλωτές να ενημερώσουν τα άτομα στα οποία έχουν ενδεχομένως δωρίσει το συγκεκριμένο προϊόν ότι μπορούν να το επιστρέψουν χωρίς την απόδειξη αγοράς. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας Μαρινόπουλος Α.Ε. στο τηλέφωνο 801 802 5000 (ώρες λειτουργίας από 08.00πμ έως 22:00μμ).

aftodioikisi.gr

Ιδρύεται… η «Αστυνομία συγκοινωνιών»


Την δημιουργία μίας ιδιότυπης «αστυνομίας συγκοινωνιών» για την καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού των μέσων μαζικής μεταφοράς ανακοίνωσε την Πέμπτη από το αμαξοστάσιο των τρόλεί στο Ρουφ ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας τιμολογιακής πολιτικής του ΟΑΣΑ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο ΒΗΜΑ ο επικεφαλής του ΟΑΣΑ, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, θα συσταθεί μία «συγκοινωνιακή αστυνομία» για τις ανάγκες της οποίας έχει υποβληθεί αίτημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με το οποίο ζητούνται αστυνομικοί για την καταπολέμησης της μικρής παραβατικότητας. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης, τους επόμενους μήνες θα αρχίζει να εφαρμόζεται η σύμβαση της τηλεματικής σε λεωφορεία και τρόλεϊ, μέσω της οποίας θα δημιουργηθούν 1000 «έξυπνες» στάσεις στην Αθήνα, που θα ενημερώνουν τους πολίτες. Επίσης, συμπλήρωσε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο των αστικών συγκοινωνιών νέες υπηρεσίες, όπως η αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής και νέες μορφές κομίστρου. Ο ΟΑΣΑ θα λανσάρει από τον Σεπτέμβριο πώληση εισιτηρίων μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στα εκδοτήρια, την οποία έχει έχει αναλάβει η Αlpha Βank έπειτα από διαγωνισμό.

aftodioikisi.gr

Ιδρύθηκαν δύο νέα κόμματα – Δείτε ποια είναι


Οι εκλογές πέρασαν, αλλά τίποτα δεν σταματά τη δημιουργία νέων κομμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, νέα κόμματα ίδρυσαν τις τελευταίες μέρες ο Οδ. Βουδούρης, που ήταν υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο γνωστός αοιδός Β. Παϊτέρης. Ο πρώτος (υπογράφοντας για λογαριασμό διοικούσας επιτροπής) μετεξέλιξε την «Κοινωνία Πρώτα» από κίνηση σε κόμμα, καταθέτοντας όλα τα απαραίτητα χαρτιά στον Αρειο Πάγο, ενώ ο δεύτερος ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος Ευπαθών Ομάδων.

aftodioikisi.gr

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ , ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Το θέμα της αποζημίωσης των αιρετών θέτουν οι Δήμαρχοι
Το «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», με επικεφαλής τον υποψήφιο για την Προεδρεία της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, συναντήθηκε, σήμερα, στα Ιωάννινα, με τους Δημάρχους από την Περιφέρεια της Ηπείρου, που στηρίζουν το Κίνημα.    
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, η οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος για τις  επικείμενες Εκλογές της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και της ΚΕΔΕ, καθώς και τα προβλήματα της Περιφέρειας. 
Ειδικότερα, επισημάνθηκε το σοβαρό ζήτημα της ανεργίας που πλήττει την περιοχή και η απομόνωση που βιώνουν οι κάτοικοι των ορεινών και δύσβατων περιοχών και σημειώθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν τα οδικά έργα και τα έργα υποδομών.              
Αναφέρθηκε, επίσης, η ανάγκη για μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους Δήμους. 
Τέλος, αποφασίστηκε η κατάθεση αιτήματος στον Υπουργό Εσωτερικών για την παράταση της "ενδοδιαδημοτικής κινητικότητας". 
Ο επικεφαλής του «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Πατούλης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε:
«Σήμερα εδώ στην Ήπειρο κλείνει μία τριήμερη περιοδεία, που ξεκίνησε τη Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη και συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα στη Δυτική Μακεδονία.
Διαπιστώσαμε τα μεγάλα και πολύπλοκα προβλήματα, που παρουσιάζονται σε όλους τους Δήμους της Χώρας μας, αλλά και την ανυπαρξία των Συνδικαλιστικών μας Οργάνων.
Η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την "ατμομηχανή" επίλυσης των προβλημάτων αυτών. 
Επιπλέον, πρέπει να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος για την απαξίωση της Δημαρχιακής αμοιβής, που καθιστά τους Δημάρχους επαίτες, όπως βέβαια και της αμοιβής των Αντιδημάρχων μας, αλλά και τις αποζημιώσεις των Δημοτικών Συμβούλων.
Τέλος, με χαρά διακρίναμε τη συναντίληψη που μας διέπει με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Δημάρχων των Περιφερειών που επισκεφθήκαμε, η οποία διαμορφώνει σαφή πλειοψηφία στις επερχόμενες Εκλογές των Π.Ε.Δ., αλλά και της ΚΕΔΕ».  
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι από τους Δήμους:
Άρτας: Χρήστος Τσιρογιάννης   
Δωδώνης: Χρήστος Ντακαλέτσης
Ζήρου: Νικόλαος Καλαντζής
Ζίτσας: Μιχαήλ Πλιάκος
Ηγουμενίτσας: Ιωάννης Λώλος
Κόνιτσας: Ανδρέας Παπασπύρου
Νικόλαου Σκουφά: Ευστάθιος Γιαννούλης
Πάργας: Αντώνιος Νάστας
Φιλιατών: Σπυρίδων Παππάς.

epoli.gr