Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Μη ζητήσετε να βγάλετε αστυνομική ταυτότητα μέχρι… τον Μάρτιο


Υπομονή χρειάζεται για όποιον επιθυμεί να βγάλει αστυνομική ταυτότητα, καθώς θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Μάρτιο.
Πιο συγκεκριμένα, όλα τα αστυνομικά τμήματα ασφαλείας έλαβαν διαταγή από το αρχηγείο η οποία αναφέρει:
«Δεν υπάρχουν χρήματα για προμήθεια χαρτιού και αυτοκόλλητης ταινίας για την έκδοση ταυτοτήτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα προμηθευτούμε νέα ποσότητα αλλά μετά από ένα μήνα και μέχρι να μοιραστούν οι νέες ποσότητες στα τμήματα δεν είμαστε σε θέση κανένας πολίτης να βγάλει ταυτότητα.»
Αξίζει να αναφέρουμε πως το αρχηγείο διατάζει τα τμήματα ασφαλείας μέχρι να προμηθευτούν και πάλι χαρτί να εκδίδουν μόνο τις απολύτως αναγκαίες ταυτότητες εάν και εφόσον υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

aftodioikisi.gr

Οι μισθοί των ευρωπαίων εργαζομένων- στις τελευταίες θέσεις οι Έλληνες (λίστα)


Σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ολλανδία είναι οι εργαζόμενοι πιο καλοπληρωμένοι ακόμα και αν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αφού αυτός διαμορφώνεται σε 1.874, 1.502 και 1.478 αντίστοιχα.
Oι εργαζόμενοι ωστόσο σε Πολωνία, Κροατία και Πορτογάλια βρίσκονται σε απόγνωση, αφού εκεί ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 369,401 και 566 ευρώ.
Στις τελευταίες θέσεις βρίσκεται και η Ελλάδα με τον κατώτατο μισθό στα 684 ευρώ και το κατώτατο ωρομίσθιο στα 3,35 ευρώ.
Δείτε τον χάρτη: 
Πηγή: Τα Νέα
aftodioikisi.gr

ΣτΕ: Συνταγματικό να δίνονται άδειες στα φαρμακεία με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο των δήμων


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν το πληθυσμιακό κριτήριο που έχει τεθεί για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων.
Πιο συγκεκριμένα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει φαρμακοποιοί από διάφορεςπεριφέρειες της χώρας και ζητούσαν να ακυρωθούν αποφάσεις των τοπικών νομαρχιακών οργάνων με τις οποίες απορρίφθηκαν αιτήσεις ίδρυσης φαρμακείων. Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση των φαρμακείων. Δηλαδή, δεν τηρούσαν την αναλογία μεταξύ πληθυσμού και αριθμού φαρμακείων στον ίδιο δήμο. Το πληθυσμιακό κριτήριο αρχικά θεσμοθετήθηκε το 1915, αλλά με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει αλλάξει η αναλογία του κριτήριου αυτού (αναλογία πληθυσμού Δήμων και φαρμακείων).
Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση.
Στις αποφάσεις (228-232/2014) σημειώνεται ότι για τη λειτουργία των φαρμακείων υπάρχει έντονο κρατικό ενδιαφέρον λόγω της ζωτικής σπουδαιότητας τους για το κοινωνικό σύνολο και για το λόγο αυτό το κράτος εξασφάλιση τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας εκτός όρων ελεύθερου ανταγωνισμού.
Όπως επισημαίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών όχι μόνο στην άσκηση αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού».
Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι το πληθυσμιακό κριτήριο επιβλήθηκε προς εξυπηρέτηση σκοπών οι οποίοι συνιστούν επιτακτικούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και επιβλήθηκε στο πλαίσιο του άρθρου 21 του Συντάγματος που αποσκοπεί στη μέριμνα της υγείας των πολιτών και του άρθρου 22 προβλέπει τη μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων. Ούτε όμως το επίμαχο κριτήριο προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και οικονομική ελευθερία, καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
 aftodioikisi.gr

Εφορία: Όλα όσα μπορείτε να κάνετε από τον υπολογιστή σας (αναλυτικά η διαδικασία)


Τέλος εποχής για τις ουρές και την ταλαιπωρία στην εφορία. Τα ταμεία στις ΔΟΥ «κατέβασαν» ρολά και οι συναλλαγές γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ενώ όλοι οι φόροι εξοφλούνται στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.
Οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να επισκεφθούν την εφορία τους για να πληρώσουν τους φόρους, να υποβάλουν δηλώσεις, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να λάβουν φορολογική ενημερότητα, να καταθέσουν μισθωτήρια συμβόλαια, να αγοράσουν παράβολα.
Ουσιαστικά οι φορολογούμενοι, με τρόπο αντίστοιχο που προσφέρουν οι τράπεζες για πληρωμές μέσω Internet (EasyPay, LivePay, SimplePay), θα μπορούν να πληρώνουν από το σπίτι ή το γραφείο τους τις οφειλές τους προς την Eφορία. Θα εισέρχονται στον λογαριασμό τους στο Taxisnet, θα βλέπουν την οφειλή τους και θα μπορούν να πληρώνουν απευθείας την οφειλή τους με χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα.
Πηγή: Έθνος

aftodioikisi.gr

«Ζεσταίνεται» το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για 50.000 προσλήψεις


Πλησιάζει η ώρα της υλοποίησης των 50.000 προσλήψεων που προβλέπονται για το 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Εργασίας, την διετία 2014-2015 θα πραγματοποιηθούν προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 440.000 θέσεις εργασίας και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο και το παλαιό ΕΣΠΑ.
Η προκήρυξη της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα υλοποιηθεί αμέσως μετά την λήξη των συμβάσεων των πρώτων επιτυχόντων των 10.000 προσλήψεων δηλαδή περίπου στα τέλη Απριλίου.
Οι περισσότερες θέσεις κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα αφορούν προσλήψεις στους δήμους και φορείς του δημοσίου για πεντάμηνη απασχόληση.
Τα κριτήρια αναμένεται να είναι τα ίδια με τις προκηρύξεις του ΟΑΕΔ για το 2013 καθώς και οι αμοιβές και το καθεστώς εργασίας.
Οι προυποθέσεις για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ
Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ για την προώθηση της απασχόλησης έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού άνεργοι, οι οποίοι ανήκουν σε
μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
- Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
- Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ – Ανεργοι πτυχιούχοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οι ειδικότητες που αφορά το πρόγραμμα είναι μεταξύ άλλων οι εξής: κλητήρες, αποθηκάριοι, επιμελητές, φύλακες, προσωπικό καθαριότητας, αρχειοθέτες, προσωπικό μαγειρείου, εργάτες διαφόρων ειδικεύσεων και βοηθητικό προσωπικό, ψυχολόγοι, ειδικότητες ΤΠΕ (Τεχνολογίες των Πληροφοριών και Επικοινωνιών) κ.λπ.
Οι συμβάσεις εργασίας είναι πεντάμηνες ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στα σχολεία, οι συμβάσεις φτάνουν έως και τους έξι μήνες και 15 μέρες.
Προβάδισμα στο διορισμό έχουν οι άνεργοι – μέλη οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι.
Η αμοιβή των απασχολουμένων είναι 490 ευρώ (καθαρά) για όσους ξεπερνούν το 25ο έτος της ηλικίας τους και 427 (καθαρά) ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών.

aftodioikisi.gr

Ο ΥΠΔΜ ανοίγει τη συζήτηση για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο


Θέμα άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο έθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος ειδικά στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση. Μιλώντας στον ρ/σ Real επανέφερε θέση που έχει διατυπώσει εμφατικά και παλαιότερα, πριν υπουργοποιηθεί, αλλά προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι επανέρχεται τώρα που ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Η άποψη αυτή θεωρείται πως απηχεί την κυρίαρχη αντίληψη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους ο βουλευτής Β Αθήνας της ΝΔ επιχειρεί να τονώσει το φιλελεύθερο προφίλ του. Αλλωστε, στην ίδια συνέντευξη, ζήτησε να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές που εισηγείται ο ΟΟΣΑ και να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

aftodioikisi.gr

ΥΠΕΣ: Προσλήψεις έκτακτου προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες


Εγκαίρως οφείλουν να στείλουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες τα αιτήματά τους για προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για το 2014, δεδομένου ότι για το δίμηνο διάστημα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναστέλλονται οι πάσης φύσεως προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές.
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε έγγραφο στους αρμόδιους φορείς που αφορά στον«προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2014 στους ΟΤΑ α” και β” βαθμού και στα ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης».
Με το έγγραφο αυτό, ο Γιάννης Μιχελάκης ενημερώνει τους δήμους και τις περιφέρειες πως πριν το πάγωμα των προσλήψεων «θα πρέπει να έχουν ήδη στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη εποχικών, παροδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων έργων, καθώς και στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων πριν από την έναρξη της εκλογικής περιόδου».
Συγκεκριμένα, οι ΟΤΑ α” και β” βαθμού, τα ΝΠΙΔ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας  και τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξηςκαλούνται να αποστείλουν τα αιτήματά τους, για το προσωπικό ορισμένου χρόνου το αργότερο έως τις  10.2.2014 στο υπουργείο Εσωτερικών και για τις συμβάσεις μίσθωσης έργου ως 17.2.2014 στο ΑΣΕΠ.
Επιπλέον, στο έγγραφο του υπουργείου επισημαίνονται τα εξής:
  • Για την άμεση κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε περίπτωση αποχώρησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από ευρωπαϊκά προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα αναπλήρωσής τους με την πρόσληψη του αμέσως επόμενου στη σειρά των πινάκων κατάταξης που είχαν εκδοθεί για τον σκοπό αυτό.
  •  Επίσης οι δήμοι θα πρέπει να αποστέλλουν στο υπουργείο Παιδείας -και όχι στο υπουργείο Εσωτερικών- τα αιτήματα προσλήψεων πτυχιούχων φυσικής αγωγής για το Πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» και σύναψης συμβάσεων έργου για σχολικές καθαρίστριες.
  •  Όσο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», σημειώνεται ότι έχει παραταθεί εκ νέου η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού έως 30.9.2014 και επομένως δεν απαιτείται η χορήγηση έγκρισης της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει.


aftodioikisi.gr

Ερχεται νέα «βόμβα» από το ΣτΕ για τις περικοπές μισθών


Το πρωτογενές πλεόνασμα θα καταναλωθεί -σε μεγάλο βαθμό- για την υλοποίηση αποφάσεων τουΣυμβουλίου της Επικρατείας που έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θέμα λίγων ημερών είναι η ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές μισθών το 2012 στους πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Κανείς δεν ξέρει αν θα ακολουθηθεί το σκεπτικό που υιοθετήθηκε για την απόφαση σχετικά με την ακύρωση των περικοπών στους ενστόλους, δεδομένου ότι και οι πανεπιστημιακοί ανήκουν σε ειδικό μισθολόγιο. Στο μεταξύ, αρχές Μαρτίου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές στα εφάπαξ όταν πρόκειται ειδικά για ταμεία που δεν στηρίζονται σε κρατική χρηματοδότηση. Ως προς αυτό, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η απόφαση θα είναι σαφώς υπέρ των δικαιούχων των εφάπαξ.
Το οικονομικό επιτελείο δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος από όλες αυτές τις αποφάσεις. Ωστόσο, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ένα σημαντικό ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κατευθυνθεί για την κάλυψη της «τρύπας» που θα ανοίξει με τις δικαστικές αποφάσεις.

aftodioikisi.gr

EKΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗ , ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014 ο βουλευτής Χίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κώστας Τριαντάφυλλος εξελέγη Εισηγητής για την έκθεση με θέμα: «Η φύση της ιδιότητας του Μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης - The nature of themandate of members of Parliamentary Assembly».
Πρόκειται για μια εξαιρετικά επίκαιρη Έκθεση,  γιατί αφορά ζητήματα που έχουν ανακύψει σε διάφορες χώρες, σχετικά με την ελευθερία των βουλευτών στην έκφραση και τη γενικότερη πολιτική τους δράση, αλλά και την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας, σε μια Ευρώπη που καλείται να αναμετρηθεί με την πρόκληση της ανόδου της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο των εργασιών, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων, όχι μόνο με ειδικούς επιστήμονες, αλλά και με τις Εθνικές Αντιπροσωπείες,  προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο της φύσης της ιδιότητας του μέλους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο περιβάλλον της οικονομικοκοινωνικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη και σε μια εποχή όπου η συναίνεση, η συνεργασία και η ανεκτικότητα αποτελούν προϋποθέσεις για τη θωράκιση της δημοκρατίας.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ -- Η ΑΛΑΪΑ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ


Η βουλευτής Β’ Αθηνών Ρένα Δούρου θα είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής, με υποψήφιο για το δήμο της Αθήνας τον οικονομολόγο Γαβριήλ Σακελαρίδη, σε μία κίνηση-έκπληξη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, ώστε να δοθεί το στίγμα της αντιπαράθεσης με το φθαρμένο σύστημα του δικομματισμού.
Οι προτάσεις αναμένεται να εγκριθούν την Κυριακή με ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Συνολικά, μετά την άρνηση της Σ.Σακοράφα για την Αττική, αλλά και την άρνηση του Γιώργου Σταθάκη να «κατέβει» για την περιφέρεια Κρήτης, κατά τη συνεδρίαση, όπως έχει γράψει και η aftodioikisi.gr, αποφασίστηκε να υποστηριχθούν οι εξής υποψηφιότητες για τις 13 περιφέρειες της χώρας:
- Ανατολική Μακεδονία και Θράκη:  ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης
- Αττική:  η βουλευτής της Α΄Αθήνας  Ρένα Δούρου
- Βόρειο Αιγαίο η δημοσιογράφος της πρώην ΕΡΤ Αγλαΐα Κυρίτση
- Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου
- Δυτική Μακεδονία: ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του τοπικού τηλεοπικού σταθμού Flash tv Θόδωρος Καρυπίδης
- Ήπειρο η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη
- Θεσσαλία η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη
- Ιονίων Νησων: ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς
- Κεντρική Μακεδονία: η βουλευτής της Α΄Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου
- Κρήτη ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης
- Νότιο Αιγαίο, ο νυν δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου
- Πελοπόννησο: ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης
- Στερεά Ελλάδα Ελλάδα ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου

aftodioikisi.gr

ME ΠΟΙΟΥ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΕΤΗΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΕΞΟΦΞΗΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ

Καλημέρα κ.Αναγνωστάκη & κ.Χασαπόπουλε.
Γιατί δεν καλείτε υπευθύνους της ΔΕΗ να μας πουν με ποιου την εντολή παρακράτησαν το ΕΤΗΔΕ για τις καθυστερημένες εξοφλήσεις λογαριασμών σαν
προκαταβολή κατανάλωσης για τους επόμενους λογαριασμούς.
Νομίζω είναι μεγάλη υποκρισία να ερωτούντε οι άνθρωποι του υπουργείου οικονομικών, όπως ο κ.Καραβίτης σήμερα στην εκπομπή σας, και όχι η διοίκηση 
της ΔΕΗ. 
Νομίζω ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά την ξεκάθαρη ερώτησή μου.

Ζαννίκος Μάρκος
Συντ/χος Πλοίαρχος Ε.Ν.
Χίος

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ - ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ"

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΠΕ ΧΙΟΥ
ΣΥΠΕΧ


                                                                                                            
ΠΡΟΣ: κ. Αντιπεριφερειάρχη Χίου
           κ. Δήμαρχο Χίου
           Σύλλογο ΑΜΕΑ
Τοπικά ΜΜΕ




Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές,  ένα ακόμη πρόβλημα  που ταλαιπωρεί χρόνια πολίτες- κατοίκους της περιοχής, διερχομένους πεζούς και οδηγούς  αλλά και τους υπαλλήλους  της Πρώην Νομαρχίας και νυν Π.Ε. Χίου έρχεται στην επιφάνεια.
Το πρόβλημα επιχειρείται να λυθεί άρον - άρον και να τακτοποιήσει την συμπαθή τάξη των  επαγγελματιών αυτοκινητιστών –ταξί.
“Η κατοχύρωση της  πιάτσας  ταξί πίσω από το κτίριο της «Νομαρχίας“.

Για το ιστορικό της υπόθεσης και για όσους ενδιαφέρει  η ουσία είναι ότι ο χώρος μεταξύ της Νομαρχίας και της πινακοθήκης μέχρι τα μισά περίπου  , καθώς και προς δυσμάς  και μέχρι το μέσο του πάρκου προς το Ομήρειο  είναι οικόπεδο ιδιοκτησίας Νομαρχίας.
Κατά την επισκευή  και ανέγερση του ορόφου από την τότε ΝΑΧ (Νομαρχία Καλουτά )  τοποθετήθηκαν  πινακίδες σήμανσης  για κάποιες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων  , και μεταξύ αυτών και των  ΑΜΕΑ  στην επίμαχη λωρίδα  που είναι ο πλησιέστερος χώρος στάθμευσης  στη  μοναδική είσοδο - πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ  στο κτίριο της «Νομαρχίας».
Μετά από διαμάχη  των ΤΑΞΙ  και του τότε  Δημάρχου Χίου (καταστροφή του υπό κατασκευή ήπιας κυκλοφορίας πεζόδρομου  και τελικά διακοπή της εργολαβίας που υλοποιούνταν βάσει εγκεκριμένης μελέτης και γενικότερου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει και έργα που σήμερα βλέπουμε ολοκληρωμένα όπως η Απλωταριά ή ο πεζόδρομος από την πίσω πλευρά των λουτρών ) ,  δόθηκε ατύπως « άδεια» από τον Νομάρχη κ. Λαμπρινούδη  για στάθμευση των ΤΑΞΙ  στη νότια πλευρά  του κτιρίου , καλύπτοντας  τις υπάρχουσες πινακίδες της ΝΑ Χίου και αργότερα ξηλώνοντας τις  εντελώς.
Το μέτρο επεκτάθηκε με την ανάληψη της Δημαρχίας Λαμπρινούδη και από την πλευρά της πινακοθήκης  με τοποθέτηση παράνομων πινακίδων.
Για να διευκρινίσουμε,  Πιάτσα ταξί πίσω από τη «Νομαρχία» δεν υφίσταται νόμιμα (οι πιάτσες ταξί καθορίζονται με την με αρ. πρωτ. 7329/14-11-2008 απόφαση του Νομάρχη Χίου όπου η εν λόγω θέση δεν περιλαμβάνεται ), αλλά όλοι μας, όσοι καθημερινά ζουν και περνούν από το κέντρο, βιώνουν το αλαλούμ της στάθμευσης από τα ταξί στο χώρο αυτό, που πολλές φορές κλείνουν σταθμεύοντας σε  όλο το πλάτος του  δρόμου ακόμη και στη μέση του , χωρίς να μπορεί να περάσει ούτε πεζός, καθώς και την ανυπαρξία της όποιας  καθαριότητας  της περιοχής και ότι αυτό συνεπάγεται .
Ο Αντιπεριφερειάρχης παρόλο που θέσαμε το θέμα ως σύλλογος τόσο για το θέμα των ταξί, όσο και για την ύπαρξη του περιπτέρου που πρόσφατα ανακαινίσθηκε από το Δήμο σε χώρο ιδιοκτησίας Περιφέρειας  δεν πήρε θέση και δεν  απαίτησε, όπως και εμείς απαιτούμε την αναβάθμιση, ανάπλαση  και βελτίωση του κεντρικού αυτού χώρου που περιλαμβάνει  το κτίριο της περιφέρειας , το Ομήρειο, το πάρκο και την πινακοθήκη με εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης .
Ο Δήμαρχος , που ως Νομάρχης συμφωνούσε  και με την ανάδειξη της περιοχής , αλλά και με την τακτοποίηση  των ταξί , τώρα, θεωρεί  ότι, πρέπει να  τελειώνει με αυτό το θέμα και να νομιμοποιήσει μια κατάσταση  παράνομη εδώ και χρόνια, εις βάρος βέβαια της ανάδειξης της περιοχής, της εξυπηρέτησης του κόσμου που  διέρχεται από την περιοχή, των ΑΜΕΑ που δεν έχουν άλλη πρόσβαση προς το κτίριο  και τις υπηρεσίες του .
Οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, σαφώς και θα πρέπει να τακτοποιηθούν  και να ασκούν απρόσκοπτα τη δουλειά τους .Η τακτοποίηση όμως πρέπει να διέπεται από ισορροπία  μεταξύ της εργασίας τους και της ποιότητας ζωής των υπολοίπων  πολιτών.
Ρωτάμε  όμως ,σε ένα χώρο γύρω από την πλατεία,  πόσες νόμιμα υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης ταξί  υπάρχουν και πόσες θα πρέπει να υπάρχουν,  με δεδομένο ότι οι συνολικές άδειες ταξί στο νομό είναι περίπου 110.  
Γιατί λοιπόν για τους εκάστοτε πολιτικούς άρχοντες,  όλα να κατευθύνονται από πολιτικές σκοπιμότητες και συγκυρίες και  να ανατρέπονται σχεδιασμοί που έχουν μελετηθεί και εγκριθεί και αποσκοπούσαν στην ποιοτική αναβάθμιση της πόλης;
 Ας κοιτάξουν λίγο  και τούτο το κτίριο και της εξυπηρέτησης που αυτό θα πρέπει να παρέχει στους πολίτες   και μην μας πουν  ότι η παρέμβασή μας γίνεται για θέσεις στάθμευσης των υπαλλήλων. Εδώ και χρόνια έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Και δεν καιγόμαστε  για πέντε θέσεις  στάθμευσης όταν στο κτίριο εργάζονται καθημερινά  πενήντα και πλέον υπάλληλοι.
Απαίτησή μας λοιπόν είναι   η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του κεντρικού κτιρίου  της Π.Ε.  Χίου η οποία συνεπάγεται, βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών, ανάδειξη του κτιρίου και του  χώρου που το περιβάλλει και κατ’ επέκταση  του κέντρου της πόλης .



Το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Χίου 

ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΙΟΥ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014


                   Σας γνωρίζουμε   το  ύψος βροχής σε εκατοστά, στους βροχομετρικούς σταθμούς    της  Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Π.Ε.Χίου,  από 1- 9 -2013  μέχρι  και 31- 1- 2014. 



 

Βροχομετρική

Περίοδος

2013-2014

 


Α/Α

 

           ΣΤΑΘΜΟΣ

΄Υψος βροχής σε εκατοστά

 

 1
Ν. ΜΟΝΗΣ

75,70

 2
ΚΑΡΥΩΝ

55,80

 3
ΑΓ.ΣΑΡΑΝΤΑ(Δαφνώνας)

64,90

 4
ΒΑΒΙΛΩΝ

64,58

 5
ΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ

46,90

6
ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ

43,31

7
ΠΥΡΓΙΟΥ

42,95