Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

TO "ΣΚΗΝΩΜΑ" ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΕΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Νίκου Χειλαδάκη

Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου



Ένα σκήνωμα μιας ελληνορθόδοξης καλόγριας που εκτίθεται στο μουσείο της πόλης της Νίγδης στην Καππαδοκία, έχει προκαλέσει...

το τεράστιο ενδιαφέρον των Τούρκων που προσέρχονται κατά κύματα για να δουν και να θαυμάσουν με δέος, όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, το λείψανο αυτό από την περίοδο που, στην περιοχή αυτή, στην αγιωτόκο Καππαδοκία, άκμαζε ο μοναχισμός, αφήνοντας μέχρι σήμερα την μεγάλη και ιστορική του παρακαταθήκη και στους σημερινούς κατοίκους της σύγχρονης Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, (και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα αυτό, δηλαδή το σκήνωμα της ελληνορθόδοξης καλόγριας, έχει προβληθεί από πολλές τουρκικές εφημερίδες, όπως της Milliyet), στην περιοχή της Νίγδης, όπου υπήρχε μια ανθούσα ελληνορθόδοξη κοινότητα μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών, ανακαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό το σκήνωμα μιας ελληνορθόδοξης καλόγριας καθώς και τα οστά άλλων τεσσάρων παιδιών. Η ανακάλυψη αυτή έγινε στην κοιλάδα της Ιλχάρα, στην περιοχή του Aksaray, μια περιοχή όπου υπήρχαν πολλά μοναστήρια μέσα σε σπηλιές και ολόκληρες πόλεις σκαμμένες κάτω από το έδαφος από την εποχή που κυριαρχούσε η ορθοδοξία και χιλιάδες μοναχοί μόναζαν στις σπηλιές της κοιλάδας. Στην περιοχή αυτή εδώ και καιρό έγιναν κάποιες αρχαιολογικές ανασκαφές και σε μια από αυτές τις ανασκαφές, όπως ανέφερε ο Τούρκος αρχαιολόγος, Mustafa Eryaman, ανακαλύφθηκε το σκήνωμα αυτό το όποιο ανάγεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου αρχαιολόγου, στην εποχή του Βυζάντιου. Οι εξετάσεις που έγιναν στη συνέχεια στο σκήνωμα και στα οστά που ανευρέθηκαν, απέδειξαν ότι πρόκειται για μια νέα γυναίκα περίπου 22 ετών, ύψους 1 μέτρου και 62 εκατοστών, που μόναζε στη περιοχή και οι ίδιοι οι Τούρκοι την ονόμασαν χαρακτηριστικά, «Sarışın Rahibe», δηλαδή, «Η Ξανθιά Καλόγρια». Η αιτία του θανάτου της δεν εξακριβώθηκε αλλά οι Τούρκοι υποθέτουν ότι συνέβη κάποιο βίαιο γεγονός που ίσως συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις τη εποχής που έζησε η καλόγρια. Σύμφωνα με τον Mustafa Eryaman, η περίοδος που θα πρέπει να έζησε η καλόγρια αυτή θα πρέπει να είναι περίπου πριν από 1.100 χρόνια.





Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι Τούρκοι θεώρησαν την ανακάλυψη αυτή σαν μεγάλο γεγονός και στη συνέχεια μετέφεραν το σκήνωμα και το

εναπόθεσαν σε εδική θήκη στο μουσείο της πόλης της Νίγδης. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως μόλις μαθεύτηκε πως στο μουσείο αυτό βρίσκεται το σκήνωμα μιας ελληνορθόδοξης καλόγριας, άρχισαν να καταφθάνουν πολλοί Τούρκοι για να δουν και να θαυμάσουν το σκήνωμα της «Ξανθιάς Καλόγριας» που προκάλεσε δέος με την εμφάνισή της. Και αυτό γιατί παρά το ότι είχαν περάσει πολλοί αιώνες από τον θάνατό της διατηρούνταν σε πολύ καλή κατάσταση. Κάποιοι μάλιστα έκαναν νύξη για ιερό σκήνωμα που έμεινε άφθαρτο ένεκα της ιερότητάς του δια μέσω των αιώνων. Ίσως πρόκειται για μια άγνωστη ελληνορθόδοξη αγία που αγίασε παρά την νεανική της ηλικία και έμεινε θαμμένη επί αιώνες για να έρθει σήμερα στην επιφάνεια σαν άλλο ένα σημάδι της αναδυόμενης ορθοδοξίας στην σύγχρονη Τουρκία, προκαλώντας το δέος των ίδιων των Τούρκων.


http://www.enromiosini.gr

Τι θα πληρώσουμε ως το 2020


Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά με τόσο βαρύ φορτίο για τους φορολογούμενους καθώς αν όλα πάνε καλά από το 2015 σταδιακά το βουνό των φόρων θα αρχίσει να μικραίνει. Ο οδικός χάρτης για τους φόρους που καταρτίζει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε καθίζηση του ΦΠΑ από το 23% στο 12%.
Αναλυτικά:
Μισθωτοί-συνταξιούχοι
Μόνο και μόνο η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς θα αφαιρέσει από τις πλάτες των φορολογουμένων περίπου 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο ιδανικό σενάριο, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται φέτος για τελευταία φορά. Η κατάργησή της σημαίνει πως ένας μισθωτός με συνολικό εισόδημα 15.000 ευρώ γλιτώνει 150 ευρώ το χρόνο, στα 30.000 ευρώ το κέρδος είναι 300 ευρώ, στα 60.000 ευρώ το όφελος φτάνει τα 1.200 ευρώ τον χρόνο.
Επιπλέον ελαφρύνσεις θα προκύψουν από τη σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 42% στο 33% η οποία σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να αφορά κυρίως τη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Οι συντελεστές 26% και 33% για εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα θεωρούνται από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ «υπερβολικοί». Επιβλήθηκαν όμως εξαιτίας της κρίσης και με φόντο την αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού να πιάσει τη φοροδιαφυγή που συντελείται με σαφώς μεγαλύτερη άνεση στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών.
Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν. Ο στόχος είναι σε συνδυασμό με την πλήρη ενεργοποίηση των μέτρων όπως το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο αλλά και τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου όπου οι δαπάνες προδίδουν τα εισοδήματα και προσδιορίζουν τελικά τον φόρο, ο συντελεστής φορολόγησης να μειωθεί σταδιακά στο 15%. Η ελάφρυνση θα είναι τουλάχιστον 42% για όσους έχουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και μεγαλύτερη για τα πιο υψηλά κλιμάκια. Σήμερα ελεύθερος επαγγελματίας με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ οφείλει φόρο 3.120 ευρώ. Η μείωση του συντελεστή στο 15% προσγειώνει τον φόρο στα 1.800 ευρώ.
Ομοίως, για ελεύθερο επαγγελματία με εισόδημα 60.000 ευρώ η εφορία απαιτεί 16.600 ευρώ. Με συντελεστή 15%, ο φόρος καθηλώνεται σε 9.000 ευρώ. Η προσαρμογή στους συντελεστές φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών θα γίνει σταδιακά και το βάθος χρόνου θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της φορολογικής διοίκησης να έχει την πλήρη γνώση των πραγματικών εισοδημάτων τους.
Αυτοκίνητα
Το πιο εύκολο και το πιο σίγουρο μέτρο θεωρείται η άμεση κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Την ίδια τύχη θα έχουν και τα τεκμήρια από το 2015 και σταδιακά θα καταργηθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα σε συνάρτηση με την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε όσους έχουν στην κατοχή του ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Αποφέρει σε ετήσια βάση περίπου 100 εκατ. ευρώ. Αν η κατάργηση καθυστερήσει θα υπάρξει από το 2015 τουλάχιστον ένα λίφτινγκ για πολύτεκνους με αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αλλά μικρής εργοστασιακής αξίας. Με τα σημερινά δεδομένα, η άμεση ελάφρυνση ξεπερνά τα 102 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα στα ΙΧ δεν είναι άλλο από τα τέλη κυκλοφορίας. Στα χέρια του  υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη βρίσκεται πόρισμα ειδικής επιτροπής, στο οποίο μεταξύ άλλων διατυπώνονται πολλά εναλλακτικά σενάρια. Μεταξύ αυτών, τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση των τελών κυκλοφορίας και μετάθεση των επιβαρύνσεων στο κόστος των καυσίμων και βέβαια το ολλανδικό μοντέλο με τα GPS σε κάθε αυτοκίνητο και χρέωση τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε όχημα. Το τελευταίο μοντέλο εγκαταλείφθηκε καθώς ούτε η Ολλανδία που το σχεδίασε δεν έχει καταφέρει να το εφαρμόσει ακόμα. Τα υπόλοιπα παραμένουν στο τραπέζι και οι αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο ώστε οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ από το 2015.
Τεκμήρια
Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο άγεται και φέρεται χρόνια τώρα, αλλά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στην τρόικα τον Απρίλιο του 2015 θα είναι πλήρως λειτουργικό. Ο ελεγκτικός μηχανισμός με το πάτημα ενός κουμπιού θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει την πλήρη περιουσιακή κατάσταση καθενός από τους περίπου 8,5 εκατ. φορολογουμένους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τεκμήρια μετράνε τους τελευταίους μήνες ζωής τους. Αν θα καταργηθούν από τις αρχές του 2015 ή από το 2016 με μια ενδιάμεση μείωση ενδεχομένως, δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.
Η αρχική πάντως κατεύθυνση αφορούσε μείωση των τεκμηρίων για ΙΧ κατά περίπου 30% μέχρι την πλήρη κατάργησή τους.
Επιχειρήσεις
Σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση η οποία προφανώς δεν διανέμει μερίσματα και κερδίζει 12.000 ευρώ ετησίως η εφορία είναι σχεδόν συμμέτοχος. Απαιτεί κάθε χρόνο παραπάνω από το ένα τέταρτο των κερδών ή 3.120 ευρώ. Σήμερα όλες οι επιχειρήσεις φορολογούνται για το σύνολο των κερδών τους με συντελεστή 26%. Στη συνέχεια επιβάλλεται έξτρα φόρος 10% στην περίπτωση όπου διανέμουν μερίσματα.
Ας πάρουμε μια επιχείρηση που έχει ετήσια κέρδη 300.000 ευρώ και από αυτά διανέμει τα 20.000 ευρώ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο φόρος που της αναλογεί σε ετήσια βάση είναι 80.000 ευρώ. Η μείωση του φόρου στο 15% περιορίζει το φόρο στα 45.000 ευρώ, σχεδόν στο μισό. Στην περίπτωση της οικογενειακής επιχείρησης με τα κέρδη των 12.000 ευρώ, αν ο συντελεστής την πρώτη χρονιά μειωθεί από το 26% στο 23% ο φόρος περιορίζεται αντίστοιχα από τα 3.120 στα 2.760 ευρώ.
Η περαιτέρω μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 20% προσαρμόζει τον φόρο στα 2.400 και ο τελικός συντελεστής 155 τοποθετεί τον πήχη του φόρου στα 1.800 ευρώ.
ΦΠΑ
Το σχέδιο μείωσης του ΦΠΑ στο 12%, χαμηλότερο κατά 52% σε σχέση με το 23% σήμερα θα απαιτήσει αρκετά χρόνια. Έως το τέλος του 2015, οπότε αναμένεται να επανεξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κοινοτική οδηγία με την οποία ορίζεται ότι ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι σε κανένα κράτος-μέλος χαμηλότερος από το 155 είναι σαφές ότι το κατώφλι αυτό είναι απροσπέλαστο. Στη συνέχεια όλα είναι ανοιχτά. Το θέμα το ΦΠΑ θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από το καλοκαίρι καθώς οι αλλαγές που προωθούνται είναι ευρύτερες των συντελεστών.
Ακίνητα
Οι ελαφρύνσεις θα προκύψουν από την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές από την 1η Ιανουαρίου 2017. Όλοι οι φόροι που σχετίζονται με τις αντικειμενικές αυτόματα θα μειωθούν, εκτός εάν στο μεταξύ γίνει το απόλυτο μπουμ στην αγορά ακινήτων και εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές.
Στην αντίθετη περίπτωση καθοδικά θα κινηθούν όλοι οι φόροι ακινήτων.
Πηγή: news247.gr


aftodioikisi.gr


Νωρίτερα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά – Ποιες αργίες «κόβονται»


Νωρίτερα συγκριτικά με τις προηγούμενες θα ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά, από την οποία επιπλέον αφαιρούνται και δύο αργίες
Συγκεκριμένα το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσεις στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ οι αργίες στις οποίες πλέον θα λειτουργήσουν κανονικά οι σχολικές μονάδες είναι του Αη Γιαννιού (7 Ιανουαρίου) και των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου).
Όσο για την πολυσυζητημένη «λευκή εβδομάδα», δηλαδή τις ολιγοήμερες διακοπές αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν δεν θα θεσπιστεί ούτε το 2015. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το σχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας για το σχολικό έτος 2014-2015.
Η καθιέρωση του θεσμού «spring break», που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, προτάθηκε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα από τους ξενοδόχους και από το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να μπορέσουν οι οικογένειες να εκδράμουν και να τονωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Βάσει της προωθούμενης υπουργικής απόφασης, δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί το χρονικό διάστημα διενέργειας των εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου για τα Γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια με απόφαση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Οι διακοπές των Χριστουγέννων για τα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, θα διαρκέσουν από τις 24 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου 2015.
Για το σχολικό έτος 2014-15, η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30ή Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.

aftodioikisi.gr

Ξεκινούν οι προσλήψεις για ναυαγοσώστες, κατασκηνώσεις και πυρασφάλεια στους δήμους

Μετά από ερωτήματα από τους δημάρχους η ΚΕΔΕ κοινοποιεί προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού για τις ανάγκες της πυρασφάλειας, των κατασκηνώσεων και της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών.
Η ΚΕΔΕ κοινοποιεί τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων δύο μηνών προκειμένου να καλυφθούν εποχικές ανάγκες όπως οι προαναφερόμενες.

aftodioikisi.gr

«Γαλάζια» ασυλία υπαλλήλων από τη διαθεσιμότητα – Ποια στελέχη της ΝΔ προστάτεψαν ποιους υπαλλήλους


Ρουσφέτια ακόμη και στις διαθεσιμότητες διαπιστώνονται, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια.
Ασυλία σε τρεις «γαλάζιους» υπάλληλους, διασώζοντάς τους από την ένταξη στη διαθεσιμότητα, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Οι εν λόγω τρεις μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν αποσπαστεί στα γραφεία στελεχών της ΝΔ και συγκεκριμένα των Γιώργου Καλαντζή και Άρη Σπηλιωτόπουλου, αλλά και στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στη Συγγρού. Και οι τρεις έχουν οργανική θέση ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού στο Υπ.ΑΝ., όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας καταργήθηκαν 100 θέσεις προσωπικού του υπουργείου Ανάπτυξης και την κατάρτιση των πινάκων κατάταξης από το αρμόδιο ειδικό τριμελές υπηρεσιακό συμβούλιο, στις 15 Απριλίου διαμορφώθηκαν οι τελικοί πίνακες προσωπικού που τίθεται σε διαθεσιμότητα, ύστερα από την εξέταση των αιτήσεων θεραπείας. Τότε διαπιστώθηκε ότι πέντε υπάλληλοι βαθμολογήθηκαν με περισσότερα μόρια, εκ των οποίων οι τρεις ήταν οι προαναφερθέντες, οι οποίοι ανέβηκαν αρκετές θέσεις στη σχετική κατάταξη, έπειτα από την αξιολόγησή τους από τους επικεφαλής των γραφείων που αποσπάστηκαν.
Συγκεκριμένα, ένας υπάλληλος αξιολογήθηκε από τον τότε βουλευτή, Αρη Σπηλιωτόπουλο, ένας από τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Τσιμάρα και ένας από τον προϊστάμενο του γραφείου β” αντιπροέδρου της Βουλής και τον εκλιπών β” αντιπρόεδρο, Αθανάσιο Νάκο, λόγω του ότι ο κ. Καλαντζής ήταν προϊστάμενός του για μικρό χρονικό διάστημα. Όλοι αξιολογήθηκαν με 10. Οι εκθέσεις αξιολόγησης έγιναν δεκτές στις 11 Απριλίου, λίγο πριν διαμορφωθούν οι τελικοί πίνακες.
Τελικά, όπως περιγράφει η εφημερίδα, στις 14 και στις 27 Μαΐου ο Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τρεις διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες εξαιρεί τους τρεις υπαλλήλους από τη διαθεσιμότητα και στη θέση τους, έχει δοθεί εντολή να περάσουν άλλοι εργαζόμενοι.
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και στη στάση του απέναντι σε αντίστοιχα ζητήματα, όπως γιατί δεν αντέδρασε, εάν και εφόσον γνώριζε τα παραπάνω.

aftodioikisi.gr

Ριζικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό – Τι προβλέπει μελέτη – Τι συμβαίνει με τα Ταμεία


Αλλάζει ριζικά το τοπίο στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, καθώς αρχίζει η διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Ήδη άρχισε η εκπόνηση μελέτης από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), έπειτα από την υπογραφή σχετικής σύμβασης από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες με στόχο το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι με την ενοποίηση των Ταμείων ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ενώ διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται αποκλειστικά για διοικητική ενοποίηση που δεν επηρεάζει το ύψος των συντάξεων.
Σημειώνουν επίσης ότι η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία περιλαμβάνει τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ και την εφαρμογή των νέων πληροφοριακών συστημάτων, οδηγεί σε υγιή ταμεία τα οποία υπηρετούν τις αρχές για τις οποίες συγκροτήθηκαν.
Αναφέρουν παράλληλα ότι εξασφαλίστηκε η καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ για το μέλλον, ενώ τέθηκαν «ενιαίοι και δίκαιοι κανόνες».
Στους 60 φορείς που ενοποιούνται, διατηρούνται σήμερα περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και ειδικοί λογαριασμοί, με λογιστική και οικονομική «αυτοτέλεια», διακριτές διοικητικές μονάδες και προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και στα Ταμεία που έχουν ενοποιηθεί με προηγούμενους νόμους. Ακόμη, τα πληροφοριακά συστήματα που διατηρούν οι φορείς είναι ασύμβατα μεταξύ τους και δεν επιτρέπουν την ανταλλαγή και την ενοποίηση των δεδομένων των ταμείων που βρίσκονται στον ίδιο φορέα.
Όπως αναφέρεται στη σύμβαση, με τη διοικητική ενοποίηση των ταμείων, οριστικοποιείται η τελική δομή του ασφαλιστικού συστήματος, καθίσταται δυνατή η ορθολογική οργάνωση του προσωπικού, η αξιοποίηση ενιαίων μηχανογραφικών συστημάτων, και η ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας. Τελικός στόχος, είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η μείωση των διοικητικών βαρών, η εξάλειψη κάθε ίχνους παραβατικότητας, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και η αύξηση των εσόδων των Ταμείων.
Στη σύμβαση αναφέρονται διεξοδικά, δομικές αλλαγές στο σύστημα, που είχαν προηγηθεί, όπως η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η ενοποίηση των 15 επικουρικών ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Αντιμετωπίστηκε, μέσω της θέσπισης ενιαίων μαθηματικών τύπων, «το φαινόμενο της χορήγησης εφάπαξ που, όπως αναφέρεται στο κείμενο, ήταν πολλαπλάσια των εισφορών που είχαν καταβληθεί και επικουρικών συντάξεων, που χορηγούνταν ακόμη και με υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ διαμορφώθηκαν ενιαίοι κανόνες στο σύστημα των επικουρικών τομέων».
Γίνεται επίσης αναφορά σε παρεμβάσεις που οδήγησαν «στην εξοικονόμηση πόρων και στη βελτίωση της ταμειακής ισορροπίας του συστήματος».
Στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας, εντάσσεται και η ολοκλήρωση του συστήματος «Άτλας», που παρέχει μεταξύ των άλλων, τη δυνατότητα να εκδίδεται η βεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας των δικαιούχων με ηλεκτρονικό τρόπο.
Καταργούνται έτσι τα βιβλιάρια ασθενείας, ενώ ο χρόνος αναμονής για την απονομή των συντάξεων δεν θα ξεπερνά τις λίγες ημέρες, ακόμη και αν κάποιος έχει πολλές διαδοχικές αλλαγές στην ασφαλιστική του κάλυψη.

aftodioikisi.gr