Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ " ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ " ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ. ΠΟΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει ήδη και «μοιράζουν» υπουργεία, αφού η νίκη του κόμματος και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό θεωρείται πλέον δεδομένη. Το μόνο που μένει να απαντηθεί την Κυριακή των εκλογών είναι αν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 38%.
 
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το defenecnet.gr στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν τις τελευταίες ημέρες αρκετές συσκέψεις για το υπουργικό σχήμα που θα είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πώς το κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό, περίπου 10 υπουργών, άρα θα καταργηθούν κάποια υπουργεία που υπάρχουν σήμερα ή θα συγχωνευθούν με άλλα.
 
Πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πώς το μικρό κυβερνητικό σχήμα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να περάσει την εικόνα προς τον ελληνικό λαό πώς έρχεται για να αλλάξει και να διώξει το παλαιοκομματικό, με τα πολλά υπουργεία και τα πολυπληθή υπουργικά συμβούλια
 
Το πρόβλημα βέβαια που ο ίδιος θα έχει την επόμενη ημέρα, μπορεί να μην είναι οι πολλοί υπουργοί, αλλά το να καταφέρει να συνεννοηθεί με τις συνιστώσες του κόμματος του που κάθε μία εκφράζει και κάτι διαφορετικό.  
 
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχουν υπουργεία όπως, του Αιγαίου και το Μακεδονίας-Θράκης, ενώ υπουργεία όπως το Τουρισμού και το Πολιτισμού θα ενοποιηθούν. 
 
Σε ότι αφορά δε το Δημόσιας Τάξης ενδέχεται να μπαίνει υπό την ομπρέλα του παλιού υπουργείου Εσωτερικών, να δημιουργείται δηλαδή ένα υπουργείο με το σημερινό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο πιθανόν να ονομασθεί υπουργείο Προεδρίας με υπουργό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή τον Δημήτρη Παπαδημούλη.
 
Αν παραμείνει αυτόνομο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι πολύ πιθανό να αναλάβει επικεφαλής πρόσωπο εξωκοινοβουλευτικό ή, στην περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τους ΑΝΕΛ που φαίνεται ότι μπαίνουν στη Βουλή να δοθεί σε κάποιο στέλεχος του κόμματος ή στον ίδιο τον Π. Καμμένο. 
 
Πρόσωπο εξωκοινοβουλευτικό ενδέχεται να τοποθετηθεί και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αν και ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα θέματα της άμυνας και έχει επανειλημμένα κάνει ανοίγματα στους στρατιωτικούς. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως τα πρόσωπα που φέρονται υποψήφια να κατευθυνθούν προς το Πεντάγωνο είναι η Νάντια Βαλαβάνη, ο Θοδωρής Δρίτσας που είναι και ο αρμόδιος τομεάρχης και ο Γιώργος Βαρεμένος.
 
Όσον αφορά τώρα στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, και συγκεκριμένα τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να την εμπιστεύεται στον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του κόμματος.
 
Από εκεί και πέρα στο υπουργείο Οικονομικών θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν είτε ως αναπληρωτές είτε ως υφυπουργοί οι, Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αρμοδιότητα ο δεύτερος σε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.   
 
Ο τελευταίος, μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη παίζουν για το  δεύτερο «υπερυπουργείο», (μετά το Προεδρίας) το υπουργείο Ανάπτυξης που θα  περιλαμβάνει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ενέργειας, Τουρισμού και Ναυτιλίας. 
 
Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να το αναλάβει ο καθηγητής πολιτικών θεωριών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Κοτζιάς. Για το υπουργείο Παιδείας ακούγονται τα ονόματα των Κωνσταντίνου Τσουκαλά, του Τάσου Κουράκη και της Θεανώς Φωτίου. 
 
Για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «παίζουν» τα ονόματα του Αλέξη Μητρόπουλου αλλά και του Δημήτρη Στρατούλη, ενώ στο υπουργείο Υγείας ίσως εμπλακεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 
Στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο Νίκος Παππάς, πιθανότατα ως υπουργός Επικρατείας και Πάνος Σκουρλέτης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
 
Από την επομένη των εκλογών πάντως θα γίνει ποιο σαφές το κυβερνητικό σχήμα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να χειριστεί μία από τις κρισιμότερες περιόδους της χώρας.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ : ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΩ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Φορολογική ανακούφιση είτε στην ακίνητη περιουσία είτε στο εισόδημα εγγυήθηκε ο Α.Τσίπρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμιά φορολογία καταθέσεων.
 
Την ίδια στιγμή δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις ανεξάρτητα από την διαπραγμάτευση του χρέους. Όσο για το που θα βρει τα χρήματα για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, απάντησε στην "φορολογική ύλη, η οποία κρύβεται καθώς υπάρχουν χρήματα στη φοροδιαφυγή"
 
"Τρία δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής προβλέπονται στο πρόγραμμά μας και είναι ένας στόχος που μπορούμε να πετύχουμε"
 
Σε πλήθος ερωτημάτων απάντησε ο Α.Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
 
 
"Δεν θέλουμε να κάνουμε συμψηφισμούς της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος με τη διεκδίκηση του ανεκπλήρωτου χρέους της Γερμανίας. Είναι δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό να διεκδικήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις"
 
Αναφερόμενος στην ακίνητη περιουσία της οποίας η φορολόγηση στοίχισε ουσιαστικά στην ΝΔ την επερχόμενη συντριβή έιπε "Πολυτελείς κατοικίες με δύο και τρεις πισίνες, που συνήθως ανήκουν σε offshore εταιρείες, βεβαίως και θα φορολογηθούν, αλλά η ακίνητη περιουσία της μικρής και μεσαίας τάξης θα απαλλαχθεί από την φορολόγηση. Πρώτα όμως θα αναπροσαρμόσουμε τις αντικειμενικές στις πραγματικές τρέχουσες εμπορικές αξίες."
 
Στο ερώτημα που καίει τόσους Έλληνες μετά από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης τι θα γίνει με τις καταθέσεις απάντησε "Δεν υπάρχει καμία σκέψη για φορολογία καταθέσεων"
 
 
Εξήγησε όμως ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι αστυνομικοί με τις θεωρίες περί αφοπλισμού που καταλογίζει η ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ μόλις γίνει κυβέρνηση, αλλά επέμεινε στο να μην φέρουν όλα όσοι έρχονται σε επαφή με πολίτες κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, γνωρίζοντας μάλιστα ότι θα τις αντιμετωπίσει σύντομα και η δική του κυβέρνηση.
 
"Οι αστυνομικοί που βρίσκονται σε επαφή με τον πολίτη σε συγκεντρώσεις ή σε αγώνες δεν πρέπει να φέρουν όπλο, άλλωστε υπάρχει σχετικό προεδρικό διάταγμα από το 1997 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ - Είναι δυνατόν όμως να μιλάμε για γενικό αφοπλισμό της αστυνομίας;"
 
"Χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στο χθες - Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση"
 
Να σημειωθεί ότι εκ δεξιών του κ. Τσίπρα κάθισε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ εξ ευωνύμων ο Κώνσταντίνος Τσουκαλάς και ο Νίκος Τόσκας
 
Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στο "άδειασμα" του Μ.Ντράγκι στον Α.Σαμαρά στην κινδυνολογία που εξέφρασε τόσο καιρό ότι η χώρα θα μείνει χωρίς χρηματοδότηση αφου΄ο Α.Ντράγκι παρέτεινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο μέχρι τον Ιούλιο.
 
"Στην Ευρώπη συγκρούονται η προτεσταντική λογική της Μέρκελ και του Σόιμπλε και η άλλη λογική είναι το «whatever it takes», που είχε πει πριν από δύο χρόνια ο κ. Ντράγκι. Ο κ. Σαμαράς μας έλεγε ότι αυτό που έκανε χθες ο κ. Ντράγκι, δεν γίνεται, ότι απαγορεύεται από τους ίδιους τους κανόνες της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι δεν βάζει ειδικούς όρους για την Ελλάδα - Επιβεβαιώνει ότι το χρονικό διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι τον Ιούλιο. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ βάζει ουσιαστικά τέλος στην κινδυνολογία, στην οποία είχαν επενδύσει ο κ. Σαμαράς και το επικοινωνιακό του επιτελείο"
 
Ξεκαθάρισε βέβαια ότι δεν θα προτείνει ποτέ τον Στ.Δήμα για τον επόμενο ΠτΔ μετά τις εκλογές.
 
"Ο κ. Δήμας έχει ήδη συμβολίσει την επιλογή των δυνάμεων τους χθες - Έχει αποκλειστεί η εκ νέου υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατία"
 
"Ο πρωθυπουργός στην επόμενη Βουλή δεν θα είναι στο καφενείο, αλλά μέσα στην αίθουσα"είπε ο Α.Τσίπρας δείχνοντας ότι θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Βουλή από ότι οι προηγούμενοι.
 
"Δεν θα αρχίσουμε τώρα να ετοιμάζουμε νομοσχέδια - Είμαστε ήδη έτοιμοι"
 
Αποκαλυψε ότι θα χτυπηθεί με τους καναλάρχες και τα εγχώρια ΜΜΕ που τόσο έχουν στοιχίσει στην χώρα. "Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης η ανέξάρτητη δημόσια τηλεόραση - Θα αναγνωστεί στην προγραμματική συμφωνία. Σε ό,τι αφορά το χώρο των ΜΜΕ, θα επιδιώξουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι - «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» είπε, θυμίζοντας τη φράση του Ηλία Ηλιού"
 
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα αναλάβει προσωπικά τον προγραμματισμό των ελεγκτικών μηχανισμών για την εύρεση των κλεμμένων και του μαύρου χρήματος."Θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με μία Tak Force υπό τη διοικητική ευθύνη του πρωθυπουργού. Δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ, αλλά και η λίστα Νικολούδη που πρέπει να ελεχθέι.Όλες οι περιβόητες λίστες θα επανελεγχθούν" 
 
Από την αρχή πάντως άφησε διάπλατο το ενδεχόμενο συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν "λερωθεί" με το Μνημόνιο, ήταν σαφές ότι απευθύνονταν στους ΑΝΕΛ που όλα δείχνουν ότι θα μπουν στην Βουλή
 
"Το κριτήριό μας για τη συγκρότηση της κυβέρνησής μας θα είναι να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Και με αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή θα επιδιώξουμε συνεργασίες"
 
"Έχουμε στρατηγική συμμαχιών στην Ευρώπη - Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο με την Μέρκελ"
 
"Το κρίσιμο είναι σε αυτή τη διαπραγμάτευση να πάμε δυνατοί, με ισχυρή λαϊκή εντολή - Θα ζητήσουμε απ' όλους να βάλουν πλάτη" εδώ φαίνεται ότι προσδοκά μια πολύ μεγάλη εκλογική νίκη βάση της οποίας θα μπορέσει να διαπραγματευθεί. Όπως είπε και ο ίδιος δεν αρκεί μια απλή νίκη
 
Θα πρέπει μέχρι τότε να έχει βρεθεί μια βιώσιμη λύση -και πιστεύω ότι θα έχει βρεθεί- τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη
 
"Εμείς είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας της ΕΕ - Οι υπογραφές όμως των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μας δεσμεύουν και δεν θα τις τηρήσουμε" ξεκαθαρίζοντας ότι συμφώνησαν οι τρεις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις μια κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα το δεχτεί ως "νόμιμο"
 
Για το θέμα της Τρόϊκα που δεν θα την ξανακαλέσουν να έρθει στην Ελλάδα πλην για "καφέ" είπε "Η Τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός - Καμία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν την αναγνωρίζει" το οποίο φυσικά είναι αλήθεια. 
 
 
"Αναγνωρίζουμε τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας από τη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ευρωπαϊκές συνθήκες, δεν υποχρεώνουν όμως τις χώρες στην τήρηση συγκεκριμένων μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κόψει τις ρίζες τους με τη μεσαία τάξη με αυτά που έκαναν"
 
Όσον αφορά αυτό που καίει όλους τους Έλληνες πολίτες δηλαδή την φορολογία εισοδήματος "Η διαδικασία ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία θα γίνει με όρους κοινωνικής βιωσιμότητας - Η διαδικασία αυτή προβλέπει τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να εισπραχθούν ενώ το αφορολόγητο θα είναι στις 12.000 ευρώ - Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ και βάζουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, βάζοντας υψηλό αφορολόγητο. Η φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας διαστρωμάτωσης είναι μία από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ"
 
"Θα εφαρμόζεται η νομιμότητα για όλους και όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι στους νόμους - Το τρίγωνο της αμαρτίας, το τρίγωνο της διαπλοκής τελειώνει με μια ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ"
 
"Την επόμενη μέρα των εκλογών δεν υπάρχουν μνημόνια, δεν υπάρχει τρόικα, δεν υπάρχει ο Αντώνης Σαμαράς και όσοι συνεργάστηκαν μαζί του. Η 25η Ιανουαρίου είναι μια ημερομηνία-ορόσημο για την ιστορία του τόπου μας - Θέλουμε το εκλογικό αποτέλεσμα να σημάνει την αρχή μιας νέας Μεταπολίτευσης"
 
"Θα συγκρουστούμε με το κράτος της διαπλοκής και με τα μεγάλα συμφέροντα - Γι' αυτό ζητάμε ισχυρή λαϊκή εντολή"
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Goldman Sachs : Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο κρίσιμος παράγοντας για τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας δεν είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά η συμφωνία με την τρόικα μετά τις εκλογές, αναφέρει σημερινή έκθεση της Goldman Sachs με τίτλο «Ελλάδα: Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και θα κορυφωθεί αρκετά μετά τις εκλογές». 

Μία συμφωνία με την τρόικα, σημειώνεται στην έκθεση, είναι απαραίτητη για να ανοίξουν και πάλι οι αγορές κεφαλαίων για την Ελλάδα και να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που εκτιμώνται μεταξύ 6 δισ. και 15 δισ. ευρώ το 2015 (ανάλογα με τις οικονομικές παραδοχές).

«Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή», σημειώνεται, «θα ακολουθούσε μία πιθανή χρεοκοπία» και αυτοί που κινδυνεύουν να μην πληρωθούν είναι η ΕΚΤ (περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ομόλογά της λήγουν φέτος) και το ΔΝΤ (λήγουν δάνειά του ύψους 8,6 δισ. ευρώ). Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τους επίσημους δανειστές (και ιδιαίτερα την ΕΚΤ), το πιο πιθανό αντίποινο θα ήταν ότι η ΕΚΤ θα σταματούσε την παροχή χορήγησης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). «Σε μία τέτοια περίπτωση, η εγχώρια οικονομία θα συρρικνωνόταν, καθώς θα υπήρχαν περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων και, κυπριακού τύπου περιορισμοί στις εκροές κεφαλαίων».

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος «είναι αναγκαία μία συμφωνία με την τρόικα» αναφέρει η Goldman Sachs και προσθέτει: «Μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ευλόγως απλή με μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί σε ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, που έρχεται σε αντίθεση με το πλαίσιο του προγράμματος τής τελευταίας τετραετίας». Τo κρίσιμο ερώτημα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές είναι αν θα μπορέσει να έρθει σε ένα συμβιβασμό με τους δανειστές, τονίζει η Goldman Sachs. Ένας συμβιβασμός δεν είναι απίθανος, σημειώνει η Goldman, αλλά για να επιτευχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στο πρόγραμμά του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι μπορεί να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, δεδομένο που θα μειώσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο οικονομικό πεδίο είναι μεγάλη. Και όπως έχει καταστεί αρκετά σαφές, οι δανειστές είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά να χορηγήσουν κεφάλαια για πολιτικές που θα αναστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται επίσης στην έκθεση της Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αυτά που απομένουν να γίνουν είναι περιορισμένα, συγκρινόμενα με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Ρεαλιστικά μιλώντας, αναφέρει η Goldman, η κυβέρνηση θα έχει κίνητρο να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να πλεύσει σε ήρεμα νερά από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν ένα Κοινοβούλιο υπό την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε μια τέτοια συμφωνία. Η ψήφιση ανάλογων μεταρρυθμίσεων στο παρελθόν κόστισε πολύ σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Επιπροσθέτως οι προσδοκίες για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλές και μια απογοήτευση των προσδοκιών ίσως κοστίσει πολύ, σημειώνει η Goldman.



zougla.gr

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. , ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Την αύξηση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, τα ενισχυμένα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την παγίωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση και την είσοδο του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή κατέγραψε η δεύτερη κυλιόμενη έρευνα της «Ζούγκλας» δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αδιαμφισβήτητα, κλειδώνει την πρώτη θέση, φλερτάροντας με την αυτοδυναμία, ενώ η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να χάνει έδαφος και να μη συσπειρώνει τον κόσμο της αλλά και τους αναποφάσιστους.

Πιθανότερο σενάριο είναι πως θα έχουμε μία οκτακομματική ΒουλήΑπό τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα έχουμε μία οκτακομματική Βουλή, με τη ΔΗΜΑΡ, τον ΛΑΟΣ και άλλα μικρότερα κόμματα να μένουν εκτός του Κοινοβουλίου.

Στην έρευνα, που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 21/1/2015, συμμετείχαν 1.022 πολίτες.

Kαταλληλότερος για πρωθυπουργός

Τον Αλέξη Τσίπρα θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας οι συμμετέχοντες στην έρευνα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική ερώτηση συγκεντρώνει το 37,7%.

Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 14,7%, ενώ και σε αυτήν την έρευνα το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων (44,1%) ψήφισε τον… «Κανέναν».



Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης για τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει με τεράστια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς λαμβάνει 84,5%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 9,9%.



Πρόθεση ψήφου για τις εκλογές


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το ρεύμα να είναι υπέρ του (35%), ενώ δεύτερη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 21,3%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 10,5%, ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου με 5,5%, το Ποτάμι με 4,5%.

Το ΠΑΣΟΚ αποσπά 4,3% και το ΚΚΕ λαμβάνει 3%. 





Η ταυτότητα της έρευνας





zougla.gr

Πρόγραμμα 9ης Αγωνιστικής Α1 Πόλο Ανδρών


ΝΟ Χίου - ΠαναθηναϊκόςΠλήρης αγωνιστική δραστηριότητα έχουμε το Σάββατο 24/1/2015 για το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών. Ο ΝΟ Χίου αντιμετωπίζει τη Βουλιαγμένη στο Ιωνικό Κολυμβητήριο στις 16:30. Αναλυτικά το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/1/2015
Ολυμπιακός  - ΝΟ Καλαμακίου (Κωσταντινίδης, Στεφανάκης): Κολ. Εθν. Πειραιά (18.00)
ΝΟ Χίου - ΝΟ Βουλιαγμένης (Μοίραλης, Μπιράκης): Κολ. Ιωνικό (16.30)
Υδραϊκός ΝΟ - Εθνικός Πειραιά (Σταυρίδης, Παϊρακταρίδης): Κολ. Γλυφάδας (15.00)
Νηρέας Λαμίας - Παναθηναϊκός (Χατζηαναστασίου, Κατσώνης): Κολ. Γλυφάδας (18.00)
ΠΑΟΚ - Παλαιό Φάληρο (Σκαλοχωρίτης, Σπανούδης): Κολ. Ποσειδώνιο (16.00)
Πανιώνιος - ΑΝΟ Γλυφάδας (Μπουδραμής, Αχλαδιώτης): Κολ. Νέας Σμύρνης (19.00)

Τα αιτήματα των σπουδαστών της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων


aen_ioniwn_nhswn

Μία πολύ ωραία επιστολή των σπουδαστών της ΑΕΝ Ιονίων νήσων που ζητάνε τα αυτονόητα. Ζητάνε σίτιση και ισοτιμία του πτυχίου του ναυτικού με ανώτερα ή ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κάτι το οποίο το ζητάμε όλοι μας εδώ και πολλά πολλά χρόνια! Η επιστολή θεωρούμε ότι αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο) των ναυτικών. Είναι θετικό τα νέα παιδία, στα πλαίσια πάντα της δημοκρατίας μας να συνεχίσουν να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν.
«Η παρούσα επιστολή αφορά τα μεγάλα αιτήματα των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων (Α.Ε.Ν.Ι.Ν.) που εδράζεται στο Αργοστόλι και είχαμε εξ’ αρχής σκοπό να τα γνωστοποιήσουμε στον λαό των Κεφαλ(λ)ήνων, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να μας συμπαρασταθεί σε αυτόν τον αγώνα ή έστω να γνωρίζει το τι συμβαίνει στην Ακαδημία – στολίδι, όπως μας αποκαλούν οι περισσότεροι, που βρίσκεται στον τόπο της Κεφαλονιάς.
Οι σπουδαστές της Ακαδημίας μας, πριν από ένα μήνα περίπου (17/12/2014) πήραμε σύσσωμοι την απόφαση να στείλουμε μία ενυπόγραφη –από όλους τους σπουδαστές- επιστολή στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ώστε να μας απαντήσει για τα δύο μεγάλα θέματα – ζητήματα που μας απασχολούν.
Το πρώτο μεγάλο θέμα είναι της σίτισης που μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν δεδομένη για όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, ενώ τώρα λόγω περιορισμένης δημοσιονομικής ικανότητας όπως λένε είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για το καθημερινό μας φαγητό σε τοπικές επιχειρήσεις. Πάντα υπάρχει η κατεύθυνση για να λυθεί το θέμα, αλλά πάντα μένει στην «κατεύθυνση». Το δεύτερο και ΚΥΡΙΟ θέμα είναι η ισοτιμία του πτυχίου μας με ανώτερα ή ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, διότι το πτυχίο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού βάσει νομοθεσίας (ν. 3450/06) κρίνεται τριτοβάθμιας κλίμακας, αλλά όχι πανεπιστημιακού επιπέδου αντίστοιχου των ΤΕΙ ή στη καλύτερη περίπτωση ΑΕΙ μιας και μιλάμε για Αξιωματικούς Σώματος. Για να κριθεί ισότιμο πρέπει ο σπουδαστής μετά από μία δεκαετία τουλάχιστον να γίνει Πλοίαρχος Τάξεως Α’ (Δηλ. Καπετάνιος).
Αυτό γιατί το ζητάμε; Για τον απλούστατο λόγο ότι με τη παρούσα κατάσταση δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μεταπτυχιακά προγράμματα του ναυτιλιακού τομέα εντός Ελλάδας όπως π.χ. στα Παν/μια Πειραιά ή Αιγαίου. Μας σπρώχνουν ουσιαστικά σε ιδιωτικά μεταπτυχιακά προγράμματα του εξωτερικού. Διαθέτουμε την πρακτική που κανείς άλλος δε διαθέτει, αλλά αν θέλει κάποιος μία περαιτέρω εκπαιδευτική – θεωρητική κατάρτιση, ΔΕΝ δικαιούται να την έχει. Δικαιολογίες από την άλλη πλευρά ακούσαμε και θα τις αναλύσουμε παρακάτω.
Κάναμε υπομονή έναν ολόκληρο μήνα μέχρι χθες Τετάρτη, 21/01/2015 που ήταν τα εγκαίνια για την ανακατασκευή της Ακαδημίας μας μετά από την γενναιόδωρη προσφορά του Ευγενίδου Ιδρύματος που τελικά άγγιξε περίπου τα 600.000€ για να έχουμε ένα αποτέλεσμα που σχολές παρόμοιου προσανατολισμού μπορούν να έχουν ως πρότυπο. Μετά από μία πολύ λαμπρή τελετή που παρευρισκόμενοι ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Ναυτιλίας κ. Αθανάσιος Μπούσιος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, αλλά και η πολιτική ηγεσία του νησιού μαζί με τις στρατιωτικές αρχές , βρεθήκαμε στο Αμφιθέατρο της σχολής και μιλήσαμε με τον Γεν. Γραμματέα και με τους εκπροσώπους του Ευγενίδου Ιδρύματος.
Οι απαντήσεις τους ήταν λίγο – πολύ διπλωματικές και καταλήξαμε στο ότι οι απόφοιτοι των ναυτικών σχολών δεν πρέπει να καταρτίζονται περισσότερο, γιατί θα μειωθεί η προσέλκυση στα πλοία και ότι δε χρειάζεται να παρακολουθήσει κάποιος ναυτικός μεταπτυχιακό όταν είναι Δόκιμος, Ανθυποπλοίαρχος ή Υποπλοίαρχος, διότι δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία. Άλλωστε όπως μας είπαν, ένα μεταπτυχιακό δε θα μας προσφέρει και τίποτα, διότι εμείς ναυτικοί θέλουμε να γίνουμε. Όταν απαντήσαμε από μέρους μας ότι διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια προσέλκυσης για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού υπόσχονται πράγματα εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που μας λένε οι συγκεκριμένοι κύριοι, όπως καριέρα στον ευρύτατο ναυτιλιακό χώρο και όχι μόνο μία στενή έννοια του ναυτικού επαγγέλματος, μας είπαν ότι αυτό είναι ένα λάθος που πρέπει να κοιτάξουν.
Είναι ένα λάθος λοιπόν ο τρόπος προσέλκυσης, αλλά κρίνονται ζωές και πορείες με αυτό το λάθος. Δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με το ναυτικό επάγγελμα, αλλά γιατί να μη μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε και περισσότερο καταρτισμένοι. Ζητάμε κάτι περισσότερο από το απλό και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ δικαίωμα της μετεκπαίδευσης; OXI, αλλά μάλλον για συγκεκριμένα συμφέροντα αυτό δε μπορεί να γίνει.
Τέλος, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όποια κυβέρνηση και αν βγει, γιατί δε γίνεται από τη μία να έχουμε υποδομές πανεπιστημιακού επιπέδου, αλλά η ουσία των σπουδών μας να μην έχει καμία βαρύτητα για τη στεριά, ενώ σίγουρα θα μπορούσαμε να καταρτίσουμε καλύτερα από τον καθένα την οποιαδήποτε εταιρεία έχοντας τις πρακτικές γνώσεις που σε άλλα στελέχη λείπουν.
Ευχαριστούμε την Διεύθυνση και τη Διοίκηση της Ακαδημίας μας που ούτε για μια στιγμή δε μας έβαλε φρένο στις διεκδικήσεις μας, αλλά αντίθετα μας υποστηρίζουν σε οποιαδήποτε στιγμή μπορούν. Με δικές μας, αλλά και δικές τους πιέσεις έχουμε καταφέρει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα σαν Ακαδημία.»
Παναγιώτης Θωμάς
Πρόεδρος Σπουδαστών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων


e-nautilia.gr

Ρε παιδιά θα δώσετε και λίγο σημασία στους ναυτικούς;


nautilia

Για όλους έχουμε ακούσει για μειώσεις στους φόρους εκτός τους ναυτικούς!
Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δεκάδες (για να μην πω εκατοντάδες…) βουλευτές στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Η προεκλογική περίοδο τα έχει αυτά. Πάγια πολιτική μας εδώ στο e-Nautilia είναι να μην υποστηρίζουμε ή να προμοτάρουμε κανένα κόμμα, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Εμείς αυτούς που υποστηρίζουμε είναι τους ναυτικούς.
Παρακολουθώντας λοιπόν τους βουλευτές, ακούω ότι θα μειώσουν την φορολογία (και καλά θα κάνουν) στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους δημόσιους, στις επιχειρήσεις, στους χαμηλοσυνταξιούχους κ.τ.λ. Ο ναυτικός μπορεί να είναι ιδιωτικός υπάλληλος αλλά στην ουσία πρόκειται για μία κατηγορία διαφορετική, μοναδική.
Δεν έχω ακούσει λοιπόν ΕΝΑΝ να μιλάει για φοροελαφρύνσεις στους ναυτικούς. Δεν έχω ακούσει κάποιον να έχει κάποιο σχέδιο για τη ναυτιλία, την ναυτική εκπαίδευση και το ΝΑΤ την επόμενη ημέρα. Κοινώς μας έχουν σε δεύτερη μοίρα, για να μην πω γραμμένους…. Και μιλάμε για μία βιομηχανία στην οποία θα έπρεπε –μαζί με τον τουρισμό- να στηρίζει πολλά η Ελλάδα.
Δεν τους ενδιαφέρει ότι ο ναυτικός κάνει μία ιδιαίτερη δουλειά, ότι φεύγει από το σπίτι του τόσο που το ξέχνα πως είναι, δεν τους ενδιαφέρει η επικινδυνότητα, δεν τους ενδιαφέρει το συνάλλαγμα που φέρνουν στην χώρα, δεν τους ενδιαφέρει τίποτα.
Οι σχολές καταρρέουν, η ναυτική εκπαίδευση πεθαίνει, οι μισθοί μειώνονται, η φορολογία αυξάνεται, η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη και τα κίνητρα πλέον δεν υπάρχουν για νέους αλλά… και παλιούς.
Άκουσα προχθές τον υπουργό ναυτιλίας να μιλάει σε μεγάλο ιδιωτικό κανάλι. Λέω κάτι θα πει και για τους ναυτικούς, τη ναυτιλία και την εκπαίδευση της. Αμ δε… Θα μου πείτε σε 5-10 λεπτά πόσα μπορεί να πει; Λίγα μπορεί να πει, αλλά θα μπορούσε να δώσει και λίγο σημασία στους ναυτικούς. Ναυτιλία δεν είναι μόνο τα λιμάνια και οι ιδιωτικοποιήσεις τους, ούτε το λιμενικό σώμα. Ναυτιλία είναι κατά κύριο λόγο οι ναυτικοί.
Ας ελπίσουμε η νέα κυβέρνηση (όποια και αν είναι αυτή) να δώσει μία ελπίδα και στο ναυτικό κόσμο της χώρας. Ας προσπαθήσουν να καταλάβουν όλοι αυτοί ότι η δουλειά του ναυτικού ήταν, είναι και θα είναι ιδιαίτερη και έτσι αντιμετωπιζόταν πριν μερικές δεκαετίες.
c.o.

e-nautilia.gr

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές στις 25 Γενάρη για ένα δυνατό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το λαό, απευθύνουν με δηλώσεις τους άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, της πολιτικής ζωής της χώρας. 
Τονίζουν την ανάγκη την επόμενη μέρα των εκλογών να υπάρχει μια δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση που θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα του λαού. 
Δηλώσεις στήριξης από τους χώρους του Πολιτισμού, των Τεχνών, των Πανεπιστημίων, του Αθλητισμού, εργασιακούς χώρους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ : ΑΙΣΧΡΗ – ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΨΗΦΩΝ


Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΟΥΔΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΧΡΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ ΚΚΕ
Αλλεπάλληλες καταγγελίες υφαρπαγής ψήφων με συκοφαντίες φθάνουν από φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ από τα χωριά Θυμιανά Βροντάδος, Βασιλεώνικο, Βαρβάσι, Φυλακές και αλλού. Δεν φτάνει η υπόγεια σπίλωση και συκοφάντηση των μελών του ΚΚΕ, χρησιμοποίησαν και το όνομα του στελέχους του ΚΚΕ και δικηγόρου Κουλουρούδη Γιάννη ότι δήθεν καλεί τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ.
Η αισχρή και ανήθικη επιχείρηση των ψιθυριστών του ΣΥΡΙΖΑ και στη Χίο δεν θα περάσει! Αξιοποιώντας τις παλιές γνώριμες ΠΑΣΟΚικες τακτικές βγήκαν στη γύρα με δηλώσεις του τύπου «μην ακούς τι λέει το ΚΚΕ – θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ!», «...μα είναι δυνατόν τελικά το ΚΚΕ να μη στηρίξει μια αριστερή κυβέρνηση, έστω με κάποια ανοχή;». Ψαρεύουν σε θολά νερά, παίζουν για να κοροϊδέψουν το λαό, προσβάλλουν όσους νιώθουν αριστεροί και μάλιστα στο όνομα της αριστεράς. Δεν κουραζόμαστε και θα το ξαναπούμε: Καμία στήριξη ή ανοχή στα Κόμματα του συστήματος, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Καμία στήριξη και κανένα αριστερό άλλοθι σε όσους ετοιμάζονται να διαχειριστούν τον καπιταλισμό, τάζοντας ψίχουλα στο λαό.

Κανείς να μην τσιμπήσει. Μόνος στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν το ΚΚΕ, να μην έχουν αύριο απέναντί τους μια πραγματική δύναμη αντιπολίτευσης, ώστε να μπορούν αγκαλιά με τους εταίρους τους στην ΕΕ να προχωρήσουν την αντιλαϊκή πολιτική. Θέλουν αδύναμη τη μόνη δύναμη που μπορεί να παλέψει, να οργανώσει την πάλη του λαού, να πιέσει για την κατάργηση αντιλαϊκών νόμων, να μην περάσουν άλλα μέτρα. Το 'χουμε ζήσει ξανά αυτό το σκηνικό. Θέλουν αδύναμο ΚΚΕ για να 'ναι αδύναμος ο λαός. Χρειάζεται επαγρύπνηση, ετοιμότητα μέχρι το τελευταίο λεπτό... και φυσικά ισχυρό ΚΚΕ ως απάντηση.

Στηρίξτε τους Οικολόγους στα Ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ



Στις εκλογές της 25ης Γενάρη οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του Γιάννη Τσιρώνη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και 20 υποψηφίων σε 17 περιοχές της Ελλάδας στα ψηφοδέλτιά του.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι κάναμε την επιλογή αυτή θεωρώντας την ως τη μοναδική και καθαρή στάση ευθύνης για την Πολιτική Οικολογία στην Ελλάδα. Αξιολογώντας τις εκλογές αυτές ως το πρώτο βήμα για μια εναλλακτική πορεία της χώρας, έξω από τη μέγγενη των μνημονίων, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με παράλληλη ανασύσταση του κοινωνικού της ιστού και την προστασία των κοινών αγαθών. 
Καλούμε τους συμπολίτες μας να τιμήσουν την επιλογή αυτή ψηφίζοντας τους οικολόγους υποψήφιους στα Ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
Και επαναλαμβάνουμε τα βασικά σημεία αιχμής, στα οποία στηρίξαμε την προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία δεσμευόμαστε να προτάξουμε σε περίπτωση ανάθεσης της κυβέρνησης από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες πολίτες σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα χρειάζεται να μπει σε δρόμο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Απαραίτητα στοιχεία αυτής της ανασυγκρότησης είναι η βιωσιμότητα του νέου μοντέλου,  η αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα με έμφαση στη βιολογική και ποιοτική γεωργία,  η προσαρμογή του τουριστικού μοντέλου σε ποιοτικές και εναλλακτικές μορφές, ένα ενεργειακό μοντέλο που θα απομακρύνεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (με στόχο την πλήρη απεξάρτηση εντός 20 ετών) και θα βασίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η στροφή του κατασκευαστικού τομέα προς την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η στροφή του εξορυκτικού τομέα αποκλειστικά σε υπόγειες εξορύξεις με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος, η στροφή στον τομέα μεταφορών στο σιδηρόδρομο και τα επίγεια μέσα αναφοράς, η στροφή στη διαχείριση απορριμμάτων προς τη μείωση τους, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, η στήριξη θεσμών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η προστασία και χρηστή διαχείριση των δημόσιων και κοινών αγαθών, η εξασφάλιση της ποιότητας κι όχι του κέρδους, όπου ανατίθενται δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιώτες και τέλος η υιοθέτηση ενός δίκαιου και μακρόπνοου φορολογικού συστήματος    
Η χώρα χρειάζεται να βλέπει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον όχι ως πολυτέλεια αλλά ως όρο για την οικονομική εξυγίανση.
Απαραίτητα συστατικά αυτής της προσέγγισης είναι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του δασολογίου, η χαρτογράφηση των αιγιαλών με επιστημονικά κριτήρια, η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, η ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, το σταμάτημα της χρήσης γης μέσω πελατειακών σχέσεων, η διασφάλιση ίσης μεταχείρισης των νησιωτικών και των χερσαίων περιοχών, η αντιμετώπιση της ερημοποίησης μέσα στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση του ρόλου του δάσους, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπερβόσκησης, των πυρκαγιών, των εκχερσώσεων και των αλλαγών χρήσεων γης, η απόρριψη των μεγάλων σχεδίων ιδιωτικοποίησης, η προστασία των μικρών και μεγάλων υγροτόπων που συνδέονται με τη μετανάστευση των πουλιών, η προώθηση πολιτικών για την παράκτια αλιεία με παράλληλη απαγόρευση αλίευσης με μεγάλα μέσα καταστροφικής αλιείας στη Μεσόγειο, η πλήρης και συνεχής ενημέρωση όλων των κατοίκων για τα θέματα αυτά.    
Η χώρα χρειάζεται να ενισχύσει τη δημοκρατία και τους θεσμούς και να στηρίξει αντίστοιχες προσπάθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και του πελατειακού κράτους, την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, τα τοπικά δημοψηφίσματα, τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, την αξιολόγηση δημόσιων υπηρεσιών και δημοσίων υπαλλήλων με συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες και στόχο την αξιοκρατία και την ολική ποιότητα κι όχι το διαχωρισμό τους, τη στήριξη και την προώθηση του εκδημοκρατισμού και της ολοκλήρωσης της ΕΕ, τον επαναπροσδιορισμό της θέσης της Ελλάδας στο γεωπολιτικό χάρτη στην κατεύθυνση του αλληλοσεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης με τους γείτονες και την εξασφάλιση της αμοιβαίας δραστικής μείωσης των εξοπλισμών     

Σε αγωνιστική διαματυρία προχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Χίου προχθές


Σε αγωνιστική διαματυρία προχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Χίου προχθές (21/1/2015). Αίτημα αιχμής ήταν η Δημόσια και Δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Εδώ και μεγάλο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι υποψήφιοι του ΚΚΕ έχουν θέσει τα ζητήματα που έχουν φέρει το Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Η πολιτική της συγκυβέρνησης, που υλοποιεί και η διεύθυνση του Νοσοκομείου, η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, της λειτουργίας των Νοσοκομειακών μονάδων στα πρότυπα επιχείρησης, η ανταγωνιστικότητα, είναι οι παράγοντες που οδηγούν στις τραγικές ελλείψεις υλικών, φαρμάκων - θεραπειών, δαγνωστικών εξετάσεων. Οδηγούν και στα αδιέξοδα τω ελλείψεων ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Την πολιτική αυτή υλοποίησαν πιστά όλα τα τελευταία χρόνια η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα διάφορα στηρίγματά τους, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις τους. Η πολιτική αυτή δεν αμφισβητείται και από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναγνωρίζονται  οι δεσμεύσεις εντός ΕΕ, η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, ασχέτως αν βαφτίζεται "υγειής επιχειρηματικότητα".
Ταυτόχρονα, όσοι εργάζονται ήδη στο Νοσοκομείο βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο σε ό,τι αφορά τα εξοντωτικά ωράρια, το μισθό.
Πρόκειται για πολιτικές που εκπορεύονται από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ, τα μονοπώλια και εκεί πρέπει να στρέψει τα πυρά της και η λαϊκή οργάνωση και πάλη.
Το αποτέλεσμα των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ήταν 400 περίπου εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι να μην καταβάλουν το χαράτσι, να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στην επιχειρηματική λειτουργία. Σημαντική ήταν η συμπαράταξη των ιατρών, των νοσηλευτών των εξωτερικών ιατρείων οι οποίοι αντιστάθηκαν στις πιέσεις, τις απειλές της Διοίκησης η οποία τους κάλεσε "να εφαρμόσουν το νόμο". Η συμπόρευση των εργαζομένων όρθωσε τείχος αντίστασης  στα σχέδια κυβένησης - διοίκησης.