Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει ήδη και «μοιράζουν» υπουργεία, αφού η νίκη του κόμματος και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό θεωρείται πλέον δεδομένη. Το μόνο που μένει να απαντηθεί την Κυριακή των εκλογών είναι αν θα υπάρξει αυτοδυναμία. Αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Εκτός και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 38%.
Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το defenecnet.gr στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν τις τελευταίες ημέρες αρκετές συσκέψεις για το υπουργικό σχήμα που θα είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πώς το κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό, περίπου 10 υπουργών, άρα θα καταργηθούν κάποια υπουργεία που υπάρχουν σήμερα ή θα συγχωνευθούν με άλλα.
Πηγές κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πώς το μικρό κυβερνητικό σχήμα έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να περάσει την εικόνα προς τον ελληνικό λαό πώς έρχεται για να αλλάξει και να διώξει το παλαιοκομματικό, με τα πολλά υπουργεία και τα πολυπληθή υπουργικά συμβούλια.
Το πρόβλημα βέβαια που ο ίδιος θα έχει την επόμενη ημέρα, μπορεί να μην είναι οι πολλοί υπουργοί, αλλά το να καταφέρει να συνεννοηθεί με τις συνιστώσες του κόμματος του που κάθε μία εκφράζει και κάτι διαφορετικό.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχουν υπουργεία όπως, του Αιγαίου και το Μακεδονίας-Θράκης, ενώ υπουργεία όπως το Τουρισμού και το Πολιτισμού θα ενοποιηθούν.
Σε ότι αφορά δε το Δημόσιας Τάξης ενδέχεται να μπαίνει υπό την ομπρέλα του παλιού υπουργείου Εσωτερικών, να δημιουργείται δηλαδή ένα υπουργείο με το σημερινό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο πιθανόν να ονομασθεί υπουργείο Προεδρίας με υπουργό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ή τον Δημήτρη Παπαδημούλη.
Αν παραμείνει αυτόνομο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι πολύ πιθανό να αναλάβει επικεφαλής πρόσωπο εξωκοινοβουλευτικό ή, στην περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τους ΑΝΕΛ που φαίνεται ότι μπαίνουν στη Βουλή να δοθεί σε κάποιο στέλεχος του κόμματος ή στον ίδιο τον Π. Καμμένο.
Πρόσωπο εξωκοινοβουλευτικό ενδέχεται να τοποθετηθεί και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αν και ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα θέματα της άμυνας και έχει επανειλημμένα κάνει ανοίγματα στους στρατιωτικούς. Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως τα πρόσωπα που φέρονται υποψήφια να κατευθυνθούν προς το Πεντάγωνο είναι η Νάντια Βαλαβάνη, ο Θοδωρής Δρίτσας που είναι και ο αρμόδιος τομεάρχης και ο Γιώργος Βαρεμένος.
Όσον αφορά τώρα στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, και συγκεκριμένα τη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να την εμπιστεύεται στον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του κόμματος.
Από εκεί και πέρα στο υπουργείο Οικονομικών θέσεις μπορούν να διεκδικήσουν είτε ως αναπληρωτές είτε ως υφυπουργοί οι, Γιάννης Βαρουφάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αρμοδιότητα ο δεύτερος σε θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο τελευταίος, μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη παίζουν για το δεύτερο «υπερυπουργείο», (μετά το Προεδρίας) το υπουργείο Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ενέργειας, Τουρισμού και Ναυτιλίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να το αναλάβει ο καθηγητής πολιτικών θεωριών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Κοτζιάς. Για το υπουργείο Παιδείας ακούγονται τα ονόματα των Κωνσταντίνου Τσουκαλά, του Τάσου Κουράκη και της Θεανώς Φωτίου.
Για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «παίζουν» τα ονόματα του Αλέξη Μητρόπουλου αλλά και του Δημήτρη Στρατούλη, ενώ στο υπουργείο Υγείας ίσως εμπλακεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο Νίκος Παππάς, πιθανότατα ως υπουργός Επικρατείας και Πάνος Σκουρλέτης ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την επομένη των εκλογών πάντως θα γίνει ποιο σαφές το κυβερνητικό σχήμα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να χειριστεί μία από τις κρισιμότερες περιόδους της χώρας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr