Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΜΑΣΤΙΧΑ-ΧΙΟΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Αίθριο καιρό με σποραδικές νεφώσεις περιμένουμε στην Χίο σήμερα, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου και μέτριους δυτικούς ανέμους ως 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες, με τοπική συννεφιά, με θερμοκρασία που θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου και μικρή ενίσχυση των ανέμων, από βόρεια κατεύθυνση και ένταση μέχρι 5 μποφόρ. Για αύριο Κυριακή 4/3, περιμένουμε ηλιοφάνεια, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου και ασθενείς βόρειους ανέμους ως 3 μποφόρ. Τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος, με καθαρό ουρανό, με θερμοκρασία που θα αγγίξει τους 8 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από βόρεια διεύθυνση και ένταση μέχρι 3 μποφόρ.
epimeleia m.lagana

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Στις 3 Μαρτίου

1821: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε' αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Μιχαήλ Σούτσο για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1831: Γεννήθηκε ο Τζορτζ Πούλμαν, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, δημιουργός -μεταξύ άλλων- και του πρώτου επιβατικού βαγονιού τρένου.

1847: Γεννήθηκε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, σκοτσέζος εφευρέτης του τηλεφώνου.


1827: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιά επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

1875: Η «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, ένα από τα δημοφιλέστερα μελοδράματα, κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1899: Ιδρύεται η Φερεντσβάρος, η πλέον δημοφιλής και επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Ουγγαρίας.

1913: Σουφραζέτες διαδηλώνουν στην Ουάσινγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες. Στις συγκρούσεις που σημειώνονται, τραυματίζονται περίπου 40 άτομα.

1929: Γεννήθηκε ο Νίκος Μαμαγκάκης, συνθέτης.

1944: Λειψυδρία απειλεί την Αθήνα, καθώς η ΟΥΛΕΝ ανακοινώνει ότι το νερό της λίμνης του Μαραθώνα επαρκεί μόνο για εννιά μήνες ακόμη.

1957: Πέθανε ο Γρηγόριος Αυξεντίου, κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που κάηκε ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον αγγλικό στρατό κατοχής.

1990: Πέθανε ο Ρούσος Κούνδουρος, δημοσιογράφος και πρωτοπόρος της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

1993: Πέθανε ο Άλμπερτ Σέιμπιν, αμερικανός ιατρικός ερευνητής. Ανακάλυψε ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας (βατσίνα), φθηνότερο κι εξίσου αποτελεσματικό με αυτό του πρωτοπόρου Τζόνας Σαλκ.
εpimeleia m.lagana

ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ "ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ"




Με την παρουσία των Ιδρυτών, καπετάν Παναγιώτη και Νικόλαου Τσάκου και υπό την προεδρία του διακεκριμένου κου Ευθύμιου Μητρόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα του ΙΜΟ, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Δ.Σ. του Ιδρύματος, το οποίο συνήλθε στην Χίο την 25η και την 26η Φεβρουαρίου.

Κατά την διάρκεια του Δ.Σ. έγινε απολογισμός του συνόλου των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών κι φιλανθρωπικών δράσεων οι οποίες υλοποιήθηκαν επιτυχώς από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος κατά το 2011, και εξετάστηκε διεξοδικά ο σχεδιασμός των νέων πολυδιάστατων δράσεων για το 2012. Μεταξύ αυτών και η συμμετοχή του Ιδρύματος στις επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 υλοποιήθηκε η συγκρότηση του 1ου  Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Πρόεδρος του πρώτου Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, επιλέχθηκε ομόφωνα ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, όπως ομόφωνα επελέγησαν ως μέλη, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος και ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός, οι οποίοι αποδέχθηκαν τον διορισμό τους και συμμετείχαν στην συνέχεια σε κοινή συνεδρία με το Δ.Σ, προκειμένου να εξετάσουν οργανωτικά θέματα, αλλά και την συμπλήρωση των μελών του Ε.Σ. με πρόσωπα, Έλληνες ή αλλοδαπούς κύρους, που διακρίνονται στον ελληνικό και διεθνή χώρο σε πεδία που συνάδουν με τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Με το πέρας των διαδικασιών έγινε η κοπή της πίτας του Ιδρύματος, στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης,  παρουσία των Ιδρυτών, των μελών του Διοικητικού κι Επιστημονικού Συμβουλίου, των εργαζομένων, των ναυτικών και των οικογενειών τους, των αρχών και των φορέων του τόπου, και πολυπληθών φίλων κι εθελοντών του Ιδρύματος, εν παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου ο οποίος κι ευλόγησε τη Πίτα του Νέου Έτους σε μια πλήρως κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Κατά την κοπή της Πίτας οι Ιδρυτές και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ευχαρίστησαν θερμά  τις αρχές, το σύνολο των φορέων και των συλλόγων της Χίου και των Καρδαμύλων, καθώς και όλους τους απλούς πολίτες που συνέδραμαν και πλαισίωσαν τις πολυσχιδείς δράσεις του Ιδρύματος την περασμένη χρονιά.  

Ο πρόεδρος του Δ.Σ., κος Μητρόπουλος, στον εναρκτήριο λόγο του στο Δ.Σ. αναφέρθηκε στο κενό που καλείται να καλύψει το Ίδρυμα στον ευρύ χώρο της Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, επαναβεβαίωσε ότι οι στόχοι και η στρατηγική του Ιδρύματος βασίζονται στους πυλώνες της έρευνας, ναυτικής παράδοσης, προστασίας του περιβάλλοντος, φιλανθρωπίας και της εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυτοσύνης, και υπογράμμισε την αναγκαία και απαιτούμενη άοκνη εργατικότητα και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και μη φορέων έτσι ώστε το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος να αποτελέσει μια παρακαταθήκη παράδοσης αλλά και μια πηγή περηφάνιας τόσο για την ναυτιλία όσο και για τον τόπο μας.

1a Τη Υπερμάχω Kabarnos Νικόδημος Greek Orthodox Byzantine Music

ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΠΝΟ




Με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιεί η ΠΝΟ 
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οποιασδήποτε μορφής και με όλα τα μέσα που διαθέτουν, προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες. 

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν πλέον να παρακολουθεί ως θεατής το πετσόκομμα των κατακτήσεων των Ελλήνων ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων». 
Τονίζει ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψει, με όλα τα μέσα που διαθέτει, την επαγγελματική εξαφάνιση ενός κλάδου, που έχει εισφέρει κατά παγκόσμια αναγνώριση το πολύτιμο ναυτιλιακό συνάλλαγμά του και θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής δράσης και παρεμβάσεων, ώστε να αποτρέψει το συνεχιζόμενο κατρακύλισμα της πατρίδας και της αξιοπρέπειας των Ελλήνων ναυτεργατών και των οικογενειών τους».  

Επιπλέον, η ΠΝΟ δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ ζήτημα το οποίο εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για συγχωνεύσεις – καταργήσεις οργανισμών, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο.  

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών ζητεί να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΓΕΝΕ και να ιδρυθεί ειδικό ταμείο ανεργίας για τους ναυτεργάτες και το ΝΑΤ να διατηρήσει την αυτοτέλειά του με άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές των συντάξεων.

Κάνει λόγο για απάνθρωπες περικοπές στους μισθούς, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μιλά επίσης για επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους από την επαπειλούμενη ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, η ΠΝΟ ζητά τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΛΟΕΝ (Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο από πόρους των ναυτικών και όχι από το κράτος, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι «έβαλε χέρι» στα αποθεματικά του λογαριασμού.


Πηγή: Ναυτεμπορική

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας είναι ημέρα μνήμης και αναλογισμού των κατακτήσεων της γυναίκας τα τελευταία 100 χρόνια. Η μέρα αυτή για τις γυναίκες δεν θα πρέπει να είναι απλά μία επέτειος. Είναι ευκαιρία να γίνει μια αναδρομή στους αγώνες των γυναικών δια μέσου των εποχών για την κατάκτηση μιας ισότιμης θέσης στην κοινωνία.
Αναμφίβολα, οι γυναικείοι αγώνες έπιασαν τόπο και μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί πολλά: Η κατοχύρωση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές, ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου, η καθιέρωση της ποσόστωσης ανά φύλο για την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και η συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων σε κάθε Περιφέρεια, όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», αποτελούν μερικές από τις πιο σημαντικές τομές και κατακτήσεις του 20ου και 21ου αιώνα.
Ο δρόμος όμως, είναι μακρύς ακόμα. Δεν είναι αυτονόητη η ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ σπάνια τοποθετούνται γυναίκες σε υψηλές ηγετικές θέσεις. Η γυναίκα συνεχίζει να αντιμετωπίζει διακρίσεις κυρίως λόγω του φύλου της και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς κοινωνικές δομές στήριξης. Η γυναίκα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσει για τα αυτονόητα, για όσα είναι δεδομένα για τον άνδρα εξαιτίας και μόνο του φύλου.
Δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται η αναχρονιστική αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους άνδρες. Και όμως, αυτή η αντίληψη καταρρίπτεται καθημερινά, καθώς η γυναίκα μπορεί και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, παρά τους πολλούς και συχνά αντικρουόμενους ρόλους της ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη και ενεργός πολίτης. Οι μεγάλες αλλαγές πετυχαίνουν όταν αγκαλιάζονται από την κοινωνία. Μέσα από την κοινωνική στήριξη, η γυναίκα αντλεί κουράγιο, δύναμη και ενθάρρυνση για να συνεχίσει τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα φιλικότερο και πιο ανθρώπινο κοινωνικό περιβάλλον για όλους και κυρίως για τις γενιές που έρχονται.
Οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και στην αγορά εργασίας. Το χάσμα στις αμοιβές ανδρών γυναικών διευρύνεται , ενώ οι γυναίκες είναι πρώτες και στις απολύσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μία στις τρεις γυναίκες άνω των 65 ετών και μία στις τέσσερις στις ηλικίες 16 – 24 ετών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ μία στις πέντε γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη .
Η προσφορά και η συμμετοχή του άνδρα είναι το ίδιο σημαντική με της γυναίκας. Τα δυο φύλα αλληλοσυμπληρώνονται και καλύπτουν, μέσα από τη δική τους προσέγγιση, διαφορετικές πτυχές του ίδιου θέματος. Έτσι επιτυγχάνεται ισορροπία και αποτελεσματικότητα. Τιμούμε λοιπόν τη μέρα της γυναίκας μαζί, άνδρες και γυναίκες και ευχόμαστε οι επόμενες γενιές να απολαύσουν την πληρότητα που υπόσχεται η ισότητα των δύο φίλων.
Ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών δεν σταματάει και δεν πρέπει να σταματάει ποτέ.


Μ.ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ-ΣΟΔΗ