Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας είναι ημέρα μνήμης και αναλογισμού των κατακτήσεων της γυναίκας τα τελευταία 100 χρόνια. Η μέρα αυτή για τις γυναίκες δεν θα πρέπει να είναι απλά μία επέτειος. Είναι ευκαιρία να γίνει μια αναδρομή στους αγώνες των γυναικών δια μέσου των εποχών για την κατάκτηση μιας ισότιμης θέσης στην κοινωνία.
Αναμφίβολα, οι γυναικείοι αγώνες έπιασαν τόπο και μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί πολλά: Η κατοχύρωση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές, ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου, η καθιέρωση της ποσόστωσης ανά φύλο για την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και η συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας των Φύλων σε κάθε Περιφέρεια, όπως προβλέπεται από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», αποτελούν μερικές από τις πιο σημαντικές τομές και κατακτήσεις του 20ου και 21ου αιώνα.
Ο δρόμος όμως, είναι μακρύς ακόμα. Δεν είναι αυτονόητη η ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ σπάνια τοποθετούνται γυναίκες σε υψηλές ηγετικές θέσεις. Η γυναίκα συνεχίζει να αντιμετωπίζει διακρίσεις κυρίως λόγω του φύλου της και δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς κοινωνικές δομές στήριξης. Η γυναίκα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσει για τα αυτονόητα, για όσα είναι δεδομένα για τον άνδρα εξαιτίας και μόνο του φύλου.
Δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται η αναχρονιστική αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τους άνδρες. Και όμως, αυτή η αντίληψη καταρρίπτεται καθημερινά, καθώς η γυναίκα μπορεί και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, παρά τους πολλούς και συχνά αντικρουόμενους ρόλους της ως μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη και ενεργός πολίτης. Οι μεγάλες αλλαγές πετυχαίνουν όταν αγκαλιάζονται από την κοινωνία. Μέσα από την κοινωνική στήριξη, η γυναίκα αντλεί κουράγιο, δύναμη και ενθάρρυνση για να συνεχίσει τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για ένα φιλικότερο και πιο ανθρώπινο κοινωνικό περιβάλλον για όλους και κυρίως για τις γενιές που έρχονται.
Οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης και στην αγορά εργασίας. Το χάσμα στις αμοιβές ανδρών γυναικών διευρύνεται , ενώ οι γυναίκες είναι πρώτες και στις απολύσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μία στις τρεις γυναίκες άνω των 65 ετών και μία στις τέσσερις στις ηλικίες 16 – 24 ετών βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ μία στις πέντε γυναίκες είναι μακροχρόνια άνεργη .
Η προσφορά και η συμμετοχή του άνδρα είναι το ίδιο σημαντική με της γυναίκας. Τα δυο φύλα αλληλοσυμπληρώνονται και καλύπτουν, μέσα από τη δική τους προσέγγιση, διαφορετικές πτυχές του ίδιου θέματος. Έτσι επιτυγχάνεται ισορροπία και αποτελεσματικότητα. Τιμούμε λοιπόν τη μέρα της γυναίκας μαζί, άνδρες και γυναίκες και ευχόμαστε οι επόμενες γενιές να απολαύσουν την πληρότητα που υπόσχεται η ισότητα των δύο φίλων.
Ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των γυναικών δεν σταματάει και δεν πρέπει να σταματάει ποτέ.


Μ.ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ-ΣΟΔΗ