Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό της Ομογένειας της Αμερικής



Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη στις ΗΠΑ - Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25 Μαρτίου

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ -κατόπιν προσκλήσεως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων- πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.

Στο πλαίσιο τα επίσκεψης αυτής, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε παρέστη στην τελετή ονοματοδοσίας της 33ης Οδού σε Οδός Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, καθώς και στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σοφοκλή, στην πλατεία Αθηνών.

Επίσης, συμμετείχε την Κυριακή 29 Μαρτίου στη δοξολογία, καθώς και στη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν προς τιμή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Α. Κουόμο και τον Δήμαρχο της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ’ ιδίαν και να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα και οι πολίτες της προκειμένου να εξέλθουμε από την κρίση, καθώς και για τα ζητήματα της Ομογένειας, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης Π. Γαλάτουλα.

Επίσης, ο κ. Πατούλης ήταν ομιλητής στην εκδήλωση της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρουσία επιφανών εκπροσώπων της Ομογένειας, αλλά και του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Α. Κουόμο.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, τόνισε ότι « η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στην Ομογένεια και ευχαρίστησε εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλους τους Έλληνες ομογενείς, για τη διαχρονική, τεράστια και ανιδιοτελή προσφορά τους στη χώρα, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε στιγμές, όπως η σημερινή». Με αφορμή την εθνική επέτειο του 1821 επεσήμανε ότι «η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από Έλληνες της Ομογένειας και ο Ελληνισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα και να κερδίζει τη διεθνή αναγνώριση και το σεβασμό, όταν λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία».

Οι επαφές του κ. Πατούλη, με τους εκπροσώπους της Ομογένειας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.



ΚΑΛΕΣΜΑ Του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ





Συναδέλφισσες,  Συνάδελφοι
Το Σωματείο,  σας καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 1η Απριλίου και ώρα 6.30μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, Μαρτύρων 2, με θέματα:
·         Ενημέρωση μελών για τις δράσεις του Σωματείου  στην διάρκεια του προηγούμενου χρονικού διαστήματος.
·         Ενημέρωση μελών για τις παρούσες συνθήκες σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα μετά την υπαγωγή της χώρας στα  Μνημόνια  και την συνεχιζόμενη επίθεση στο εισόδημα και την  κατάργηση δικαιωμάτων  μας στην εργασία και τη ζωή μας.
·         Συζήτηση και προβληματισμοί των μελών για την υπάρχουσα κατάσταση στους εργασιακούς μας  χώρους .
·         Συζήτηση για την πρόθεση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
·         Προβληματισμοί για τις ανατρεπτικές αλλαγές στους χώρους του εμπορείου με την εξαγορά των τοπικών αλυσίδων supermarket  από εθνικές αλυσίδες.
·         Συζήτηση  και αποφάσεις για τις διεκδικητικές δράσεις  και αιτήματα του Σωματείου.
OΛΟΙ ΣΤΗ ΕΚΤΑΚΤΗ  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ.

Το Δ.Σ.

Κατασχέσεις από το ΙΚΑ με ένα «κλικ»


Κατασχέσεις με ένα «κλικ» θα μπορεί να κάνει το ΙΚΑ στους οφειλέτες του εφόσον δεν ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων!
Το Ίδρυμα ενεργοποίησε στις 24 Μαρτίου το μνημονιακό νόμο 4170/2013 για την επιβολή κατάσχεσης απαιτήσεων στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα και μάλιστα στην απόφαση που υπέγραψε στις 4 Μαρτίου ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αναφέρεται ως ημερομηνία εφαρμογής των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων η 6η Απριλίου 2015!
Το ΙΚΑ έχει ετοιμάσει το μηχανισμό για να προχωρά άμεσα σε κατασχέσεις λογαριασμών μέσω τραπεζών και είναι έτοιμο να τον εφαρμόσει ενόσω «τρέχει» η προθεσμία για την ένταξη των 51.000 οφειλετών του στη νέα- ευνοϊκή για όλους- ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία!
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

aftodioikisi.gr

Τελευταία ευκαιρία για τέσσερα προγράμματα Leader – Ποιες δράσεις χρηματοδοτούνται στην περιφέρεια


Στην τελική ευθεία βρίσκονται τέσσερα τοπικά προγράμματα Leader για αγροτικές περιοχές της περιφέρειας με σκοπό τη χρηματοδότηση αγροτοεπιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα καθώς και άλλα χαρακτηριστικά των περιοχών. Οι αιτήσεις λήγουν από 7 έως 20 Απριλίου και οι επιδοτήσεις επενδύσεων αγγίζουν το 60%.
Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΡΓΑΣΙΑ:


aftodioikisi.gr
96

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΧΙΩΤΙΣΣΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΔΑ ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΗ - ΚΑΛΑΜΑΡΗ

Τετάρτη 1 Απριλίου Τιμητική Εκδήλωση Αφιέρωμα στη Χιώτισσα Λογοτέχνιδα Ειρήνη Νικολάκη - Καλαμάρη Η Ειρήνη Νικολάκη – Καλαμάρη γεννήθηκε στη Χίο, όπου εξακολουθεί να ζει με την οικογένειά της. Με τη λογοτεχνία ασχολείται ποικιλότροπα εδώ και χρόνια. • Το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο «Μαθαίνοντας το σ’ αγαπώ αργά» εκδ. Κονιδάρη Ακολούθησαν: • Η ποιητική συλλογή «Ιριδισμοί» εκδ. Άλφα Πι, 2004 • Το μυθιστόρημα «Με χρώμα και αλμύρα» εκδ. Ωκεανίδα, 2005 • Η δεύτερη ποιητική συλλογή «Άνθη Λυκίσκου» εκδ. Άλφα Πι, 2007 • Το μυθιστόρημα «Το σπίτι στον ΚάτωΑιγιαλό» εκδ. ∆ιόπτρα, 2009 • Το μυθιστόρημα « Ο τελευταίος εραστής» εκδ. ∆ιόπτρα, 2012 • Υπό έκδοση τελεί το έβδομο βιβλίο της, ιστορικό μυθιστόρημα «Μαντώ Μαυρογέ- νους» που αναμένεται να κυκλοφορήσει τους προσεχείς μήνες από τις εκδόσεις Κέδρος. Στη συνέχεια, η σκυτάλη παραδίδεται σε μια σειρά διηγημάτων της συγ- γραφέας που ήδη έχει επεξεργαστεί, ενώ έχει αρχίσει η δημιουργία ενός νέου μυ- θιστορήματος. ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ • «∆ύο λόγια για την Ειρήνη σαν άνθρωπο», Χρίστος Στεργ. Μπελλές, ∆ρ Ιστορίας, Πρόεδρος Βιβλιοθήκης • «Η λογοτέχνιδα Ειρήνη Νικολάκη - Καλαμάρη», Σταύρος Μιχαηλίδης, Αντιναύαρχος ΛΣ (ε.α.) • Προβολή συνέντευξης της Ειρήνης Νικολάκη - Καλαμάρη • ∆ιαβάζουν: Ευγενία Ασλανίδου, Νίτσα Κλούβα, ΚοσμάςΜανές, ΕιρήνηΜπιλαρίκη, Χαράλαμπος Σαχτούρης, Λεμονιά Σταματουλάκη.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ : ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 2-5 ΧΡΟΝΙΑ

Αλλάζει το ασφαλιστικό: Αυξήσεις στα όρια ηλικίας από 2 - 5 χρόνια
Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ως 5 έτη φέρνουν οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά, αρχής γενομένης από τις πρόωρες συντάξεις, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Από τις επικείμενες ρυθμίσεις δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου, ενώ είναι αμφίβολο αν θα διατηρηθούν όλα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα. 
Όσοι, δηλαδή, έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ως το 2012, αλλά πιάνουν την ηλικία εξόδου σε 2 ως 5 χρόνια, δεν είναι βέβαιο ότι θα διασωθούν και το πιθανότερο αν όχι βέβαιο είναι, ότι θα επωμιστούν 2 ως και 5 έτη αύξηση του ορίου ηλικίας. 
Στο στόχαστρο δεν μπαίνουν μόνο τα όρια των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από τα 50, αλλά και η έξοδος στα 58 με 35ετία. 
Η ατζέντα των παρεμβάσεων, είτε έρθει νέο ασφαλιστικό τον Ιούνιο - όπως ζητούν οι δανειστές - είτε τον Σεπτέμβριο - με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης - θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62. 
Το ζητούμενο είναι ο χρόνος εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων και κυρίως το τι θα γίνει με όσους έχουν μεν κατοχυρωμένα δικαιώματα, δηλαδή έχουν τα χρόνια ασφάλισης, αλλά θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή πιάνουν και την ηλικία εξόδου, σε δύο ως πέντε έτη. 
Θεωρείται βέβαιο ότι, όσοι απέχουν ως 5 χρόνια από το 58ο έτος θα επηρεαστούν με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 ως 4 έτη, δηλαδή αντί για τα 58 η έξοδος θα έρθει στα 60 ή στα 62. 
Έξοδο στα 58 ή στα 59 μπορούν να "κλειδώσουν", σήμερα, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων πλην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ (αν πρόκειται για άνδρες). 
Αντίθετα, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ των Ειδικών Ταμείων (ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Τύπου), του Δημοσίου, καθώς και οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ μπορούν να αποχωρήσουν στα 58 ή στα 59, αρκεί να έχουν συμπληρώσει μέχρι το 2012 τα 35 έτη ασφάλισης και μετά το 2012 να έχουν ασφαλιστεί για 1 ή 2 έτη επιπλέον. 
Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να διατηρηθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα της 35ετίας για ένα ή δυο ακόμη χρόνια. Δηλαδή, όσοι είχαν μέχρι το 2012 την 35ετία να διατηρήσουν τη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη στα 58 ή στα 59 για ένα ή δύο ακόμη έτη. 
Έτσι, όσοι θα έχουν μέσα στο 2016 ή το 2017 την ηλικία των 58 ή 59 θα μπορούν να αποχωρήσουν.
Αν όμως ένας ασφαλισμένος γίνεται 59 το 2018, τότε είναι πιθανό να επηρεαστεί από τις αλλαγές.
Ένας τρόπος για να κατοχυρωθούν όσοι δεν έχουν συμπληρώσει την 35ετία ως το 2012 είναι να κάνουν αναγνωρίσεις πλασματικών ετών. 
Τα πλασματικά έτη μπορούν να αναγνωριστούν και με την αίτηση συνταξιοδότησης και να προστεθούν στο έτος που θέλει ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει την 35ετία, ενώ υπάρχει και η επιλογή της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μόνο για κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. 
Με τα σημερινά δεδομένα, η αναγνώριση πλασματικού χρόνου συμφέρει να γίνει για να συμπληρωθεί η 35ετία τα έτη 2011 και 2012. 
Όσοι θέλουν να συμπληρώσουν την 35ετία το 2010 για σύνταξη στα 58 μπορούν να αναγνωρίσουν μόνο χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή και ασθένειας εντός της τελευταίας 10ετίας. Στο Δημόσιο αναγνωρίζεται και η στρατιωτική θητεία. 
Όσοι αξιοποιήσουν τις διατάξεις των πλασματικών ετών έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν 4 πλασματικά έτη από σπουδές, παιδιά, κενά ασφάλισης ανεργία κ.λπ. και να τα κολλήσουν στο 2011, για να συμπληρώσουν 35ετία εκείνη τη χρονιά, ενώ για να συμπληρώσουν την 35ετία το 2012 αναγνωρίζουν ως 5 πλασματικά έτη. 
Η διαφορά είναι, ότι με 35ετία το 2011 αποχωρούν στα 58 αφού έχουν 1 επιπλέον έτος ασφάλισης, δηλαδή 36 συνολικά, ενώ με 35ετία το 2012 αποχωρούν στα 59 εφόσον έχουν - μετά το 2012 - άλλα 2 έτη ασφάλισης, δηλαδή 37 σύνολο.



epoli.gr

Πρώτη συμφωνία στο Brussels Group – Σε ποια εισοδήματα πέφτει το βάρος


Στο Brussels Group υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή, να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτουν ότι η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.
Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%. Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα και παραπέμπουν στη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».


aftodioikisi.gr

Πώς θα πληρώσετε χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις νέες ρυθμίσεις (παραδείγματα)


Κούρεμα οφειλών ανάλογο των δόσεων που επιλέγουν μπορούν να πετύχουν όσοι σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία με 100 δόσεις ή και λιγότερες δόσεις εξόφλησης.
Οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές Μαρτίου για να πάρουν το εισιτήριο της ρύθμισης. Περισσότερο κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν μεγάλα ποσά από πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, καθώς έχουν την ευκαιρία να τα διαγράψουν σε ποσοστό 50% ως και 80% ρυθμίζοντας την οφειλή του δόσεις, ενώ αν έχουν όλο το ποσό μετρητοίς και το πληρώσουν σε μία δόση, τότε τα πρόσθετα τέλη και οι προσαυξήσεις διαγράφονται ολοσχερώς.
Δείτε πίνακες από σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»:
etypos 2903 asfalistika




aftodioikisi.gr

Νέα ατζέντα για το Ασφαλιστικό – Οι πέντε παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση (αναλυτικά)


Νέα ατζέντα θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, που συζητά ένα «μίνι» πακέτο παρεμβάσεων με στόχο το νοικοκύρεμα του συστήματος.
Στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά αναμένεται να ανοίξει πέντε θέματα για να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία, ωστόσο δεν συζητά μειώσεις συντάξεων.
Τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι νη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα, η ενοποίηση Ταμείων, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, η λήψη μέτρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (μέσα από την κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου).
Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά λέει «Όχι» στην εφαρμογή διατάξεων – π.χ ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που οδηγούν σε περικοπές συντάξεων.
Απώτερος σκοπός είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό να γίνουν τμηματικά, προκειμένου στο ενδιάμεσο να παρακολουθείται και η πορεία των εσόδων. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως από τη ρύθμιση οφειλών μπορεί να εξοικονομήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να αποφύγει ασφυκτικές πιέσεις για γενικευμένες ανατροπές.
1
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

aftodioikisi.gr

Κατρούγκαλος: Έτσι θα γίνουν οι αλλαγές για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο


Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τις επερχόμενες νομοθετικές του πρωτοβουλίες, θα δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι οργανισμοί των υπουργείων να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης και της κοινωνίας, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, «θα εισαχθεί σύστημα επιλογής προϊσταμένων που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα, με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».
Όπως επίσης αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος, «μέσω της πολιτικής προσλήψεων, πέρα από τις περιπτώσεις αποκατάστασης των αδικιών, θα δοθεί η δυνατότητα να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό και από τους περιλαμβανόμενους σε πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ και με την έκδοση νέων προκηρύξεων».
Με το απαντητικό έγγραφο γίνεται επίσης γνωστό ότι «το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά από μελέτη των βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών και διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ, θα εκπονήσει σύστημα αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Το εν λόγω σύστημα θα διασφαλίζει την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, χωρίς να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα θα επιβραβεύει τους άριστους και θα στοχεύει στην βελτίωση των υπαλλήλων και των δομών της διοίκησης».
Σε άλλη ερώτηση που επίσης είχε καταθέσει ο κ. Αυγενάκης, ζητώντας να ενημερωθεί ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα των επίορκων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση της εφαρμογής του πειθαρχικού δικαίου αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία καθώς και το κύρος της δημόσιας διοίκησης. Όπως ωστόσο σπεύδει να υπογραμμίσει ο κ. Κατρούγκαλος, «λόγω του τεκμηρίου αθωότητας αποδεδειγμένα επίορκοι υπάλληλοι είναι όσοι έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη πειθαρχική απόφαση, η οποία δεν έχει ακυρωθεί δικαστικά ή δεν έχει ανασταλεί δικαστικά η εκτέλεση της σχετικής απόφασης. Ενόψει των ανωτέρω, όλοι οι υπάλληλοι που έχουν αμετάκλητα καταδικαστεί με την παραπάνω έννοια, δεν υπηρετούν πλέον στη δημόσια διοίκηση». Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί πόσοι είναι οι αποδεδειγμένα επίορκοι υπάλληλοι που ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους.
Στο σημείο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός σπεύδει να υπογραμμίσει ότι σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας και τις ειδικότερες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα, η εκτέλεση των πειθαρχικών αποφάσεων γίνεται υποχρεωτικώς από την οικεία υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η παράλειψη εκτέλεσης πειθαρχικής ποινής αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.


aftodioikisi.gr

«Ο κ. εργατολόγος που όλους μας… έδεσε χειροπόδαρα» – Οι περιπέτειες μιας ομάδας συμβασιούχων


Στην προσπάθειά της να μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο, η καθαρίστρια σχολικών κτιρίων Δέσποινα Κουρτέση είχε ακολουθήσει πριν από λίγα χρόνια μαζί με δεκάδες άλλες συμβασιούχους μια πάγια στρατηγική: πορείες διαμαρτυρίας, ολιγοήμερη κατάληψη γραφείων υπουργείου και συνεργασία με γνωστό εργατολόγο των Αθηνών. Τελικά πέτυχε τον στόχο της μέσω πολιτικής οδού (νέα νομοθετική ρύθμιση) και όχι λόγω δικαστικής απόφασης. Η δικαίωση, όμως, της άφησε πικρή γεύση.
Όπως περιγράφεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», παρότι η υπόθεσή της έληξε με χρήση των διατάξεων του αποκαλούμενου ως νόμου Παυλόπουλου, ο εργατολόγος που θα την εκπροσωπούσε δικαστικά διεκδίκησε ως αμοιβή τα 1.280 ευρώ του πρώτου μεικτού μισθού της. Η καθαρίστρια αρνιόταν να τα καταβάλει. Δεν είχε, όμως, άλλη επιλογή. «Μας είχε δέσει με τα ιδιωτικά συμφωνητικά που είχαμε υπογράψει», λέει στην «Κ». «Θέλαμε να γίνει η μονιμοποίησή μας με οποιονδήποτε τρόπο, που δεν είχαμε σκεφτεί αυτή την εξέλιξη». Ακολούθησαν εξώδικα και μηνύσεις. Τελικά, πριν από μία τριετία η κ. Κουρτέση και περίπου 80 καθαρίστριες από τον νομό Μαγνησίας άρχισαν να εξοφλούν το γραφείο του εργατολόγου. «Ημασταν πρωτάρες οι περισσότερες τότε. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία έφερνε τον δικηγόρο κάθε φορά που είχαμε συνάντηση για να μας πείσει να κάνουμε δικαστικό αγώνα», λέει. «Με αυτά που περάσαμε, όμως, ακούμε δικηγόρο και φεύγουμε μακριά».
Στη μνημονιακή εποχή, οι δικηγόροι που διεκπεραιώνουν εργασιακές διαφορές είδαν τις υποθέσεις να αυξάνονται. Αλλωστε, τα τηλεοπτικά στούντιο λειτούργησαν για ορισμένους και ως προθάλαμοι πελατείας. Πρόσφατα, η υπόθεση των ιδιωτικών συμφωνητικών του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου με εργαζομένους στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ανέδειξε ξανά κάποιες πρακτικές του κλάδου. Συνδικαλιστές, συμβασιούχοι και δικηγόροι μίλησαν στην «Κ» για τους παράγοντες που καθορίζουν το «κύρος» ενός εργατολόγου, τις διακυμάνσεις στα ποσοστά της αμοιβής και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ολοι ζήτησαν να μιλήσουν υπό τον όρο της ανωνυμίας, για να μη διαταράξουν τις σχέσεις τους.
Το μεγάλο μπαμ
«Πριν από το ’90, ήμασταν business as usual», λέει στην «Κ» έμπειρος εργατολόγος. «Αναλαμβάναμε κυρίως υποθέσεις νυχτερινών, αργιών και επιδομάτων επικινδυνότητας. Το μεγάλο μπαμ, όμως, έγινε επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αργότερα, από το 2010 και μετά, με κάθε κύμα συμβασιούχων προέκυπταν και νέες μεγάλες υποθέσεις», προσθέτει.
Η εργολαβική αμοιβή (ποσοστό επί του επιδικαζομένου ποσού) είναι νόμιμη και χρησιμοποιόταν παλιότερα από τους εργατολόγους κυρίως σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. Στην πορεία προτιμήθηκε ως μέθοδος όταν εμφανίστηκαν οι στρατιές των συμβασιούχων, καθώς πολλοί εξ αυτών δεν είχαν χρήματα για προκαταβολές. «Προσεγγίζουν τα σωματεία, παρευρίσκονται σε συγκεντρώσεις, βγάζουν πύρινους λόγους για τα ιερά και όσια της εργατικής τάξης. Βρίσκουν δύο πρόθυμους, αναλαμβάνουν δωρεάν τη δικαστική προώθηση της υπόθεσής τους και έτσι καπαρώνουν τον χώρο», λέει πρώην συνδικαλιστής στη ΓΣΕΕ. Σε άλλες περιπτώσεις, εκπρόσωποι σωματείων λαμβάνουν προσφορές από δικηγορικά γραφεία. «Επιλέγονται μεγάλα γραφεία, με επιτυχίες και βάθος πάγκου. Αυτά που έχουν 20 ή 30 δικηγόρους για να βγάλουν τη δουλειά», λέει εργατολόγος.
Αφού ομαδοποιηθούν οι προσφεύγοντες πληρώνουν συνήθως μια αμοιβή 100-200 ευρώ έκαστος για τα δικαστικά έξοδα. Τα ποσοστά της εργολαβικής αμοιβής διαμορφώνονται ανάλογα με την υπόθεση. Το ταβάνι βρίσκεται στο 20% επί του επιδικαζομένου ποσού. Συνήθως όμως το ποσοστό αλλάζει ανάλογα με τον βαθμό του δικαστηρίου (Πρωτοδικείο, Εφετείο) και τον αριθμό των πελατών. Οσο πιο πολλοί οι πελάτες, τόσο μικρότερο το ποσοστό. Το ίδιο ισχύει και με τον βαθμό δυσκολίας της υπόθεσης. Ενδεικτικά για περιπτώσεις ενιαίου μισθολογίου, που θεωρούνται από δικηγόρους «copy-paste» γιατί υπάρχουν σχετικές πρωτόδικοι δικαστικές αποφάσεις, το ποσοστό μπορεί να πέσει στο 6%-7%. «Οσο πιο ισχυρός όμως είναι ο δικηγόρος ή δίνει την εντύπωση ότι έχει γνωριμίες, τόσο λιγότερο κλιμακώνεται η τιμή. Εκεί είναι φιξαρισμένη», αναφέρει στην «Κ» εργατολόγος. Υπάρχουν βέβαια και συνδικαλιστές που επιλέγουν δικηγόρους περισσότερο ως «λομπίστες» παρά με κριτήριο τη νομική τους επάρκεια. «Οσο περισσότερες γνωριμίες έχει κάποιος σίγουρα έχει προβάδισμα», λέει πρόεδρος σωματείου συμβασιούχων.
Ο ανταγωνισμός στις υποθέσεις συμβασιούχων είναι μεγάλος. Εργατολόγος στη Θεσσαλονίκη στα πρώτα του βήματα στον χώρο προσπάθησε να εκπροσωπήσει 72 συμβασιούχους δημόσιου οργανισμού. «Ζήτησα 100 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα και ποσοστό 2%-3%. Ημουν δικηγόρος τριετίας. Μεγάλα γραφεία, όμως, από την Αθήνα τους ζήτησαν τα μισά χρήματα και ίδιο ποσοστό», λέει. Εκείνοι οι συμβασιούχοι ήταν χίλιοι σε όλη την Ελλάδα και τα μεγάλα γραφεία ήθελαν ένα κομμάτι της πίτας. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2004 η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων χαρακτήριζε σε ανακοίνωσή της «φαινόμενο απαράδεκτου ανταγωνισμού» την εργολαβική αμοιβή εργατολόγου με ποσοστό 1%. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», επρόκειτο για έμπειρο δικηγόρο της Αθήνας που, όπως λέει συνάδελφός του, «χαλούσε την πιάτσα» ρίχνοντας τόσο χαμηλά την αμοιβή.
Η παράμετρος της αμοιβής του εργατολόγου, ακόμη κι αν η υπόθεση λυθεί νομοθετικά και όχι δικαστικά, συναντάται σε αρκετά ιδιωτικά συμφωνητικά, αλλά όχι σε όλα. «Βεβαίως και υπάρχει γκρίνια από τους ενδιαφερομένους όταν η δικαίωση έρχεται πολιτικά», λέει συνδικαλιστής συμβασιούχων. «Στην αρχή λέμε όλοι ότι θέλουμε τη δουλειά μας με κάθε τίμημα. Μετά, όμως, όταν γίνεται με νομοθετική ρύθμιση, νιώθεις ότι δίνεις λεφτά κοροϊδίστικα».
Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής»

aftodioikisi.gr

Ψήφισματα συμπαράστασης στον αιρετό του ΠΥΣΠΕ Χίου Μάρκο Σκούφαλο


ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΚΟ ΣΚΟΥΦΑΛΟ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕ ΛΗΜΝΟΥ
  • ΝΤ ΧΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ (Ψήφισμα και στάση εργασίας)
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ Εκπαιδευτικών  Π.Ε. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ - Ο "ΑΔ. ΚΟΡΑΗΣ"
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε. «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»
  • ΕΛΜΕ ΦΩΚΙΔΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Για το Δημοτικό Συμβούλιο της 26-3-2015



Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου συμμετείχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου και Δημοτικός Σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος προ ημερήσιας διάταξης έθεσε τα παρακάτω  θέματα:

1. Αναφορές προβλημάτων τοπικών κοινοτήτων (Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρυών κ.λπ.) μέσω επιστολών τους προς το Δήμο και τι προτίθεται να πράξει ο Δήμος γι αυτά. Στην απάντηση του χωρικού αντιδημάρχου Β. Χίου ότι το όσον αφορά τη δεύτερη διέξοδο της Συκιάδας το θέμα προχωρεί (μελετάται) και όσον αφορά τη δημιουργία χώρου στάθμευσης θα  διευθετηθεί, εφόσον παραχωρηθεί ο χώρος από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ο επικεφαλής της  ΛΑ.Σ. τόνισε ότι δεν μπορούμε να εγκλωβιζόμαστε πάντα στο «αυτά έχουμε, σ’ αυτά αρκούμαστε», γιατί με τη λογική του πτωχοκομείου και των περικοπών δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος ούτε βεβαίως μπορεί να μένει στις  μελέτες, μια  και οι μελέτες από μόνες τους δεν λύνουν τα  προβλήματα.
2. Προσλήψεις στα ΝΠΔΔ του Δήμου, τονίζοντας ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται με κανόνες. Αν και η ΛΑ.Σ. διαφωνεί στον τύπο εργασιακής σχέσης, ζητά μια ανοιχτή πρόσκληση, κάθε φορά, με τα ανάλογα αντικειμενικά και μετρήσιμα  κριτήρια, ώστε να γίνουν  αξιοκρατικές  και διαφανείς διαδικασίες. Επιμένει στη διεκδίκηση μόνιμων θέσεων εργασίας με συγκεκριμένα κριτήρια ΑΣΕΠ. Επίσης έκανε αναφορά στο θέμα ενοικίου της DIGEA,  η οποία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πήρε δωρεάν τις εγκαταστάσεις του Δήμου. Ζήτησε να αποφασιστεί το ενοίκιο προς το Δήμο από την εν λόγω εταιρεία, αφού πρόκειται για διαφυγόντα κέρδη και περί προκλητικής λογικής, που πρέπει πλέον να σταματήσει. Και για τα δύο θέματα πήρε την διαβεβαίωση ότι θα μελετηθούν σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
3. Επιστολή της εταιρείας ENERGEIA προς τη ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. με θέμα «Απάντηση σε αίτημα διευκρινίσεων για το διαγωνισμό, ο οποίος έχει ανακηρύξει μειοδότη» στο έργο «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη λειτουργία ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Χίου» και σύμφωνα με την εταιρεία «…η επιτροπή επιχειρεί να εισάγει εκ νέου δικαιολογητικά στους φακέλους συμμετοχής του διαγωνισμού». Στην παρατήρηση ότι δεν μπορούν να προστίθενται στοιχεία όταν γίνει ένας μειοδοτικός διαγωνισμός, ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. εξήγησε ότι βάσει νόμου έχει το δικαίωμα να ζητήσει διευκρινίσεις για θέματα που υπάρχουν ήδη σε φακέλους και ότι αυτό έγινε.
4. Τριβές  που έχουν προκύψει μεταξύ των συνταξιούχων ναυτικών και του ενοικιαστή του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή Τρεις Μύλοι Βροντάδου. Παρά την απόφαση του Δ.Σ. με αριθμό 622/2014 για συνεννόηση πριν από κάθε ενέργεια με τους φιλοξενούμενους, έχουν προκύψει κάποια ζητήματα για τα  οποία η ΛΑ.Σ. πιστεύει ότι οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου πρέπει να παρευρίσκονται και να τα επιλύουν. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε ότι επιλήφθηκε ήδη των ζητημάτων του εύρους του επίμαχου διαδρόμου, της κατεδάφισης του αυθαίρετου τοιχίου και της ανοικοδόμησης των υπαρχόντων σκαλοπατιών.
5. Δίκη επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκου Σκούφαλου. Αφού ανακοινώθηκε στο σώμα η δίκη του στελέχους του ΚΚΕ Μάρκου Σκούφαλου, από γνωστό Χιώτη ιδιοκτήτη ηλεκτρονικού μέσου και της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΚΜΗ», που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 30-3-2015 στα δικαστήρια της Χίου και στην οποία ζητείται η καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση, έγινε στο σώμα πλατύ κάλεσμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κατηγορούμενο δημοτικό σύμβουλο. Δυστυχώς δεν ελήφθη καμία απάντηση επ’ αυτού.

Επί της ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. πρότεινε τα παρακάτω:

1. Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2015. Ο προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού 8μηνης διάρκειας (εργάτες καθαριότητας, οδηγούς, τεχνίτες, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) αναγκαστικά να εγκριθεί, μια  και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος  λύσης των καθημερινών και τεράστιων αναγκών σε έμψυχο δυναμικό. Η ΛΑ.Σ. αντιτίθεται στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού και προτείνει πάντα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά  και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι ανάγκες είναι μόνιμες, άρα και η διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού πρέπει να είναι δεδομένη. Καταδικάζει την περικοπή του 10% του προσωπικού που καθιέρωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
2.  Γεωτεχνική μελέτη και πρόταση αποκατάστασης τοιχίου οδού Ι. Ξενιού στο Βροντάδο. Για τη γεωτεχνική μελέτη, την οποία θα αναλάβει ιδιώτης μελετητής (γεωτεχνικός) καθώς και το ποσό των 70.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του δρόμου το οποίο ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Η πίεση του χρόνου  αλλά  και των κυκλοφοριακών αναγκών όλης της Βόρειας Χίου, που εξυπηρετείται από αυτό το δρόμο, πρέπει να γίνει παράγοντας επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αποκατάσταση του τοιχίου.

3. Για τις  ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Λαγκάδα (παρόλο που ήρθε το πρώτο ποσό των 19.000€ και έτσι μετά την έγκριση του Δ.Σ. οι κάτοικοι της περιοχής θα εισπράξουν αποζημιώσεις για οικοσκευές από 586€-1500€), πρότεινε να θεωρηθεί μη λήξασα η διαδικασία αποζημίωσης των καταστροφών, για να υπάρξει η δυνατότητα σωστής εκτίμησης σ’ όσους η ζημιά είναι μεγάλη.-

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ



Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τις αυξήσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα που ψηφίστηκαν στις 26/3/2015 στο Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου και γενικότερα της Δημοτικής Αρχής, που επιμένει σταθερά να κάνει πολιτική στις πλάτες των Δημοτών και με τα λεφτά τους, λες και δεν φτάνουν αυτά που ήδη πληρώνουν σε χαράτσια και φόρους.

Στο προχθεσινό ΔΣ του Ν.Π.Δ.Δ. κατάφεραν και πέρασαν από το ΔΣ κατά πλειοψηφία σημαντικές αυξήσεις, μειοψηφούντων των συμβούλων της μείζονος πλειοψηφίας και  της εκπροσώπου των εργαζομένων, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη στις περισσότερες των προτάσεων του εκπροσώπου της Χιακής Συμπολιτείας (ΣΥΡΙΖΑ) .

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε για μια ακόμη φορά την κάθε αύξηση, η οποία φέρει 100% αύξηση στις εγγραφές και επανεγγραφές στο ΚΑΠΗ, σημαντικές αυξήσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών, στους αθλούμενους, στις ομάδες και στα σωματεία στο δημοτικό γήπεδο, στο κλειστό γυμναστήριο και στο Ιωνικό Κολυμβητήριο

Η διοίκηση του ΝΠΔΔ δεν μπορεί να μετακυλύει στους δημότες το βάρος της εξασφάλισης των πιστώσεων γι αυτές τις προσλήψεις που θεωρεί απαραίτητες για τη λειτουργία των δομών, γιατί επιτέλους πρέπει να κατανοήσει ότι είναι κοινωνικός ο ρόλος του νομικού προσώπου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει τις προτάσεις της επανειλημμένα:
  • Διεκδίκηση της τακτικής επιχορήγησης από το Δήμο Χίου, που αυτή τη στιγμή δεν καταβάλλεται ολόκληρη.
  • Οργάνωση του υπάρχοντος προσωπικού με βάση τις ειδικότητες και κατηγορίες
  • Καταγραφή ελλείψεων για τη διεκδίκηση αυτών των ειδικοτήτων που λείπουν
  • Προσλήψεις μονίμου προσωπικού, αλλά για την ανάγκη λειτουργίας των δομών και λόγω παγώματος αυτών των προσλήψεων, προσλήψεις με ανάλογες συμβάσεις με κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες σύμφωνα με κανόνες ΑΣΕΠ.
  • Οργάνωση των χώρων άθλησης για την εξυπηρέτηση του κοινού, των ομάδων, των σωματείων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν
  • Αξιοποίηση των όποιων εσόδων έχει το Ν.Π. (διαφημίσεις, μισθώσεις κυλικείων, κλπ.)

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους τους δημότες, και ιδιαίτερα τον κόσμο που δραστηριοποιείται και ωφελείται από τις δομές να αγωνιστεί για την κατάργηση στην πράξη αυτών των αυξήσεων . Θεώρει ότι το θέμα πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα  και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί.-

Μέχρι 30/4/2015 οι προτάσεις από ΜΗ αλιείς για 60% επιδότηση

ependitika.gr
Επιτροπάκης & Συνεργάτες,
Σύμβουλοι Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2015

Μέχρι 30/4/2015 οι προτάσεις από ΜΗ αλιείς για 60% επιδότηση

Μαρτίου 29, 2015
Σε ένα περίπου μήνα (30/4/2025) τελειώνει η προθεσμία υποβολής προτάσεων από ΜΗ αλιείς για επενδύσεις σε 11 οικισμούς της Χίου.  Οι επενδύσεις που αφορούν διάφορους τομείς, όπως Τουρισμό, Εστίαση (εστιατόρια, καφενεία, καφέ, κ.ά,), Εμπόριο, Παροχή υπηρεσιών, κ.ά. θα ενισχυθούν μεποσοστό επιδότησης μέχρι και 65% για αλιείς ή μέχρι και 60% για ΜΗ αλιείς.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, για την κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



Από σήμερα το πρωί, το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών τελεί υπό κατάληψη από τη γνωστή ομάδα κουκουλοφόρων.
Οι καταλήψεις και η λεηλασία του δημόσιου Πανεπιστημίου έχουν πλέον καταντήσει ρουτίνα.
Η αδιαφορία της κυβέρνησης λειτουργεί ενισχυτικά για κάθε επίδοξο καταληψία.
Είναι ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα για την εκδίωξη των παρανόμων και για την εγκατάσταση αποτελεσματικής περιφρούρησης του δημοσίου Πανεπιστημίου.


Ο Συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτηςκαι ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Νότης Μηταράκης, για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα του ΟΛΠ, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:


"Ας αφήσει η κυβέρνηση τις ολιγωρίες και ας προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουμε ότι η αποκρατικοποίηση είχε, ήδη, ολοκληρωθεί και στις 6 Μαρτίου θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ. Η ημερομηνία αυτή, όμως, αναβλήθηκε επ’ αόριστον από την κυβέρνηση.
Καιρός είναι ο Πρωθυπουργός να αγνοήσει τις αντιφατικές στρατηγικές των υπουργών του για το θέμα και να ορίσει άμεσα την καινούργια ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προτάσεων. Άλλωστε, η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί κορυφαίο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, δημιουργώντας έσοδα και θέσεις εργασίας.
Γι’ αυτό και πρέπει να μείνει μακριά από τις λαϊκίστικες ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ."

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης, δήλωσε τα ακόλουθα:



Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι επαρκές και για την αντιμετώπιση κρατουμένων με αναπηρία και για την ικανοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής της Πολιτείας.

     Ήδη η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού Δικαιοσύνης, στις προγραμματικές της δηλώσεις, δεσμεύτηκε για διάλογο με όλους ακόμη και με τους κουκουλοφόρους.  Σήμερα νομοθετεί υπό την πίεσή τους.  Το σχέδιο νόμου, που τέθηκε αρχικά σε διαβούλευση για μόλις 2,5 ημέρες και κατόπιν αντιδράσεων αυτή παρατάθηκε για μία εβδομάδα, προχωρεί στην κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ, και ρυθμίζει αποσπασματικά σημαντικές διατάξεις του ΠΚ και του ΚΠΔ εισάγοντας τροποποιήσεις που αφορούν κρατούμενους με αναπηρία.  Δεδομένου ότι η διαδικασία αναθεώρησης των κωδίκων αυτών είχε από καιρό εκκινήσει, προκαλεί ερωτηματικά η σπουδή της κυβέρνησης να εισάγει τώρα ρυθμίσεις που υπό την παρούσα συγκυρία, ακόμη και αν δεν θεωρηθούν φωτογραφικές, αντανακλούν τη διάθεση της κυβέρνησης όχι απλώς να συνομιλήσει, αλλά και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καταδικασθέντων μελών της 17 Ν και των υποστηρικτών τους.

Non paper της Νέας Δημοκρατίας - Μια εβδομάδα ψέματα



Ψέμα 1ο - «Λένε άλλα στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό»

Εντύπωση και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που μετά τη Σύνοδο Κορυφήςς﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αποκριθεν ίδια στιγμή την οποεωρο καθησύχαζε την ελληνική κοινή γνώμη πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη ρευστότητα της χώρας, απέκρυπτε το πραγματικό πρόβλημα από τους Έλληνες πολίτες. Όπως αποκαλύφθηκε, μάλιστα, πέντε ημέρες νωρίτερα είχε στείλει αναλυτική επιστολή για το ζήτημα προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Α. Μέρκελ, στην οποία επεσήμανε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Προφανώς, η τακτική των αντιφατικών δηλώσεων και της διγλωσσίας έχει στόχο την απόκρυψη από τον ελληνικό λαό του αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί η πολιτική της «δημιουργικής ασάφειας» που ακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη.

§         Εκδοχή Πρώτη | Αλέξης Τσίπρας, 15 Μαρτίου 2015, Επιστολή προς την Καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος». [...] «Με αυτό το γράμμα σας καλώ να μην επιτρέψετε μια μικρή εκταμίευση χρημάτων και μια συγκεκριμένη θεσμική αδράνεια να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».


§         Εκδοχή Δεύτερη | Αλέξης Τσίπρας, Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2015, Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Οι υποχρεώσεις μας απέναντι στους πολίτες που ανησυχούν και τους θεσμούς είναι απολύτως εξασφαλισμένες. Και είναι αυτονόητο ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Οι πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στο κλίμα ανασφάλειας που διάφοροι θα καλλιεργήσουν. Προειδοποιούμε όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας».

Ψέμα 2ο – «Υπονομεύουν το διεθνές κύρος της χώρας στο βωμό του λαϊκισμού»

Μετά το διεθνή σάλο που προκάλεσε η πρωτοφανής δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Ν. Παρασκευόπουλου, περί κατάσχεσης γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός ενώπιον της κας Μέρκελ είπε και πάλι ψέματα. Η τόσο εύκολη διαφυγή στο ψέμα σε διεθνές ακροατήριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τον καθιστά αναξιόπιστο και πλήττει το κύρος της χώρας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου το ζήτημα αξιοπιστίας τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησής του βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

§         Εκδοχή Πρώτη | Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, 10 Μαρτίου 2015, Τοποθέτηση στη Βουλή

«Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και, επομένως, ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της».

§         Εκδοχή Δεύτερη | Αλέξης Τσίπρας, 24 Μαρτίου 2015, Κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ

«Δεν υπάρχει κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης που να εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει το ελληνικό δημόσιο κτίρια του γερμανικού δημοσίου. Ακούστηκε πολύ το προηγούμενο  διάστημα ακόμη και η ιδέα να σταματήσουμε την τόσο σημαντική και τόσο σπουδαία δραστηριότητα του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Ελλάδα. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. [...]».

Ψέμα 3ο – «Η δεοντολογία στο περιθώριο»

Στην προσπάθειά του να καλύψει το θέμα με τις συμβάσεις που υπέγραφε ως δικηγόρος, ο κ. Κατρούγκαλος, αποδείχθηκε ψευδόμενος έχοντας, μάλιστα, την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου. Ενώ, σε ένα μαραθώνιο τηλεοπτικών συνεντεύξεων, «διερρήγνυε τα ιμάτιά του» ότι δεν υπάρχουν άλλες συμβάσεις που να έχει υπογράψει ο ίδιος, την ίδια στιγμή φαίνεται ότι έχει υπογράψει πληθώρα τέτοιων και, μάλιστα, αφού ορκίστηκε Υπουργός.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 6 του κώδικα δεοντολογίας των μελών της Κυβέρνησης, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 30/6/2014, αναφέρεται στην "ακεραιότητα, τη σύγκρουση συμφερόντων και τη δημόσια συμπεριφορά". Ο κ. Κατρούγκαλος, κατά παράβαση του άρθρου αυτού, αγνόησε τη σύγκρουση συμφερόντων και συνέχισε την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, αναλαμβάνοντας υποθέσεις εναντίον του Δημοσίου.

§         Εκδοχή Πρώτη | Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, 21 Μαρτίου 2015, Τηλεόραση ΣΚΑΙ 

«Το δημοσίευμα είναι από την αρχή μέχρι το τέλος κατασκευασμένο. Αν βρεθεί έστω και μισό συμφωνητικό με δική μου υπογραφή στο δικηγορικό σύλλογο, τότε θα παραιτηθώ ή θα φύγω».

(σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» το οποίο ανέφερε πως ο κ. Κατρούγκαλος, λίγες μέρες πριν αναλάβει καθήκοντα, υπέγραψε εργολαβικά συμφωνητικά με υπαλλήλους, οι οποίοι είτε είχαν απολυθεί είτε είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στην περίπτωση που οι υπάλληλοι λάβουν αποζημιώσεις ή επανέλθουν στις θέσεις τους ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δικαιούται ως δικηγορική αμοιβή το 12% των χρημάτων).

§         Εκδοχή Δεύτερη | Αποκάλυψη της ιστοσελίδας Capital.gr

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr, ακόμα και τρεις μέρες μετά την ορκωμοσία του ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις 30 Ιανουαρίου 2015 δηλαδή, κατατέθηκαν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών 22 ιδιωτικά συμφωνητικά (εργολαβικά) με δικηγορική αμοιβή 12% για υποθέσεις κατά του Δημοσίου από την εταιρία «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες»
Ψέμα 4ο  - «Υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών»

Με αφορμή περιστατικό που έλαβε χώρα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, η ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας χρησιμοποίησε για ακόμα μία φορά ψευδείς αιτιάσεις. Το οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης δεν έχει κανένα δικαίωμα, χρησιμοποιώντας ψεύδη, να υποτιμά τόσο κατάφορα τη νοημοσύνη των πολιτών, ευτελίζοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την ημέρα της εθνικής επετείου αλλά και το ρόλο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας.

§         Εκδοχή Πρώτη | Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος, ζήτησε ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο για σύνθημα που φέρονται να τραγούδησαν άνδρες των ΟΥΚ κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2014.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής έπειτα από επικοινωνία του με τον Υπουργό Άμυνας αναφέρει:

«Ο Υπουργός ενημέρωσε το βουλευτή ότι διέταξε έρευνα για το γεγονός, υποστήριξε, ωστόσο, ότι οι άνδρες των ΟΥΚ τραγουδούσαν απλώς το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή» που εκείνη την ώρα παιάνιζε η μπάντα, ενώ τα άλλα συνθήματα που αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα αφορούν την περσινή παρέλαση, όταν ο ίδιος δεν ήταν υπουργός».


§         Εκδοχή Δεύτερη | Το επίμαχο βίντεο που αναπαράχθηκε στα ΜΜΕ προέρχεται από το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Eurokinissi, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του και φέρει ημερομηνία 25 Μαρτίου 2015.

Οι υπεύθυνοι του Πρακτορείου Eurokinissi μέσω δήλωσης που φιλοξενείται από την ιστοσελίδα iefimerida.gr, ανέφεραν:

«Εμείς ανεβάσαμε το βίντεο ανήμερα της φετινής παρέλασης. Και το ανεβάσαμε αυτούσιο. Ούτε αλλοιώσαμε, ούτε κάναμε κάποια παρέμβαση. Το τι ισχυρίζεται ο καθένας δεν μας αφορά. Εξάλλου, πέρσι δεν είχαμε υπηρεσία βίντεο στο πρακτορείο μας».