Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Για το Δημοτικό Συμβούλιο της 26-3-2015



Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 26 Μαρτίου 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου συμμετείχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου και Δημοτικός Σύμβουλος Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος προ ημερήσιας διάταξης έθεσε τα παρακάτω  θέματα:

1. Αναφορές προβλημάτων τοπικών κοινοτήτων (Λαγκάδας, Συκιάδας, Καρυών κ.λπ.) μέσω επιστολών τους προς το Δήμο και τι προτίθεται να πράξει ο Δήμος γι αυτά. Στην απάντηση του χωρικού αντιδημάρχου Β. Χίου ότι το όσον αφορά τη δεύτερη διέξοδο της Συκιάδας το θέμα προχωρεί (μελετάται) και όσον αφορά τη δημιουργία χώρου στάθμευσης θα  διευθετηθεί, εφόσον παραχωρηθεί ο χώρος από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ο επικεφαλής της  ΛΑ.Σ. τόνισε ότι δεν μπορούμε να εγκλωβιζόμαστε πάντα στο «αυτά έχουμε, σ’ αυτά αρκούμαστε», γιατί με τη λογική του πτωχοκομείου και των περικοπών δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος ούτε βεβαίως μπορεί να μένει στις  μελέτες, μια  και οι μελέτες από μόνες τους δεν λύνουν τα  προβλήματα.
2. Προσλήψεις στα ΝΠΔΔ του Δήμου, τονίζοντας ότι οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται με κανόνες. Αν και η ΛΑ.Σ. διαφωνεί στον τύπο εργασιακής σχέσης, ζητά μια ανοιχτή πρόσκληση, κάθε φορά, με τα ανάλογα αντικειμενικά και μετρήσιμα  κριτήρια, ώστε να γίνουν  αξιοκρατικές  και διαφανείς διαδικασίες. Επιμένει στη διεκδίκηση μόνιμων θέσεων εργασίας με συγκεκριμένα κριτήρια ΑΣΕΠ. Επίσης έκανε αναφορά στο θέμα ενοικίου της DIGEA,  η οποία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πήρε δωρεάν τις εγκαταστάσεις του Δήμου. Ζήτησε να αποφασιστεί το ενοίκιο προς το Δήμο από την εν λόγω εταιρεία, αφού πρόκειται για διαφυγόντα κέρδη και περί προκλητικής λογικής, που πρέπει πλέον να σταματήσει. Και για τα δύο θέματα πήρε την διαβεβαίωση ότι θα μελετηθούν σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
3. Επιστολή της εταιρείας ENERGEIA προς τη ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. με θέμα «Απάντηση σε αίτημα διευκρινίσεων για το διαγωνισμό, ο οποίος έχει ανακηρύξει μειοδότη» στο έργο «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη λειτουργία ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Χίου» και σύμφωνα με την εταιρεία «…η επιτροπή επιχειρεί να εισάγει εκ νέου δικαιολογητικά στους φακέλους συμμετοχής του διαγωνισμού». Στην παρατήρηση ότι δεν μπορούν να προστίθενται στοιχεία όταν γίνει ένας μειοδοτικός διαγωνισμός, ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. εξήγησε ότι βάσει νόμου έχει το δικαίωμα να ζητήσει διευκρινίσεις για θέματα που υπάρχουν ήδη σε φακέλους και ότι αυτό έγινε.
4. Τριβές  που έχουν προκύψει μεταξύ των συνταξιούχων ναυτικών και του ενοικιαστή του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή Τρεις Μύλοι Βροντάδου. Παρά την απόφαση του Δ.Σ. με αριθμό 622/2014 για συνεννόηση πριν από κάθε ενέργεια με τους φιλοξενούμενους, έχουν προκύψει κάποια ζητήματα για τα  οποία η ΛΑ.Σ. πιστεύει ότι οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου πρέπει να παρευρίσκονται και να τα επιλύουν. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε ότι επιλήφθηκε ήδη των ζητημάτων του εύρους του επίμαχου διαδρόμου, της κατεδάφισης του αυθαίρετου τοιχίου και της ανοικοδόμησης των υπαρχόντων σκαλοπατιών.
5. Δίκη επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκου Σκούφαλου. Αφού ανακοινώθηκε στο σώμα η δίκη του στελέχους του ΚΚΕ Μάρκου Σκούφαλου, από γνωστό Χιώτη ιδιοκτήτη ηλεκτρονικού μέσου και της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΚΜΗ», που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 30-3-2015 στα δικαστήρια της Χίου και στην οποία ζητείται η καταδίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση, έγινε στο σώμα πλατύ κάλεσμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον κατηγορούμενο δημοτικό σύμβουλο. Δυστυχώς δεν ελήφθη καμία απάντηση επ’ αυτού.

Επί της ημερήσιας διάταξης ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. πρότεινε τα παρακάτω:

1. Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού έτους 2015. Ο προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού 8μηνης διάρκειας (εργάτες καθαριότητας, οδηγούς, τεχνίτες, ηλεκτρολόγους κ.λπ.) αναγκαστικά να εγκριθεί, μια  και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος  λύσης των καθημερινών και τεράστιων αναγκών σε έμψυχο δυναμικό. Η ΛΑ.Σ. αντιτίθεται στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού και προτείνει πάντα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά  και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι ανάγκες είναι μόνιμες, άρα και η διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού πρέπει να είναι δεδομένη. Καταδικάζει την περικοπή του 10% του προσωπικού που καθιέρωσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
2.  Γεωτεχνική μελέτη και πρόταση αποκατάστασης τοιχίου οδού Ι. Ξενιού στο Βροντάδο. Για τη γεωτεχνική μελέτη, την οποία θα αναλάβει ιδιώτης μελετητής (γεωτεχνικός) καθώς και το ποσό των 70.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του δρόμου το οποίο ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. Η πίεση του χρόνου  αλλά  και των κυκλοφοριακών αναγκών όλης της Βόρειας Χίου, που εξυπηρετείται από αυτό το δρόμο, πρέπει να γίνει παράγοντας επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αποκατάσταση του τοιχίου.

3. Για τις  ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Λαγκάδα (παρόλο που ήρθε το πρώτο ποσό των 19.000€ και έτσι μετά την έγκριση του Δ.Σ. οι κάτοικοι της περιοχής θα εισπράξουν αποζημιώσεις για οικοσκευές από 586€-1500€), πρότεινε να θεωρηθεί μη λήξασα η διαδικασία αποζημίωσης των καταστροφών, για να υπάρξει η δυνατότητα σωστής εκτίμησης σ’ όσους η ζημιά είναι μεγάλη.-