Τρίτη 2 Απριλίου 2013

120 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Με το ποσό των 120.471.749 ευρώ ενισχύει το υπουργείοΕσωτερικών τους δήμους της χώρας, για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου.Οι δικαιούχοι του παραπάνω ποσού ανέρχονται σε περίπου 180.000 και η καταβολή των επιδομάτων θα γίνει άμεσα από τους δήμους της χώρας.
Ο υπουργός Ευ. Στυλιανίδης υπέγραψε απόφαση για την καταβολή των διατροφικών επιδομάτων του Μαρτίου, συνολικού ποσού 5.506.911,37 ευρώ. Η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους, που είναι περισσότεροι από 14.700, θα γίνει άμεσα από τις Περιφέρειες της χώρας.
newsit.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ


«Κοντεύει να τελειώσει η σχολική χρονιά και μια σειρά προβλήματα δεν έχουν ακόμα λυθεί στις δομές της Ειδικής Αγωγής.
Μια σειρά Ειδικών Σχολείων βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος λόγω έλλειψης πόρων και κενών, ενώ ζητούν από τους γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες. Ταυτόχρονα η νέα χρονιά προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολη για τα παιδιά που φοιτούν στην Ειδική Αγωγή και τις οικογένειές τους. Και αυτό γιατί με το άρθρο 39 του νόμου 4115 του 2013 ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για να κλείσουν ειδικά σχολεία (ΣΜΕΑΕ) και να πεταχτούν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στον Καιάδα του γενικού σχολείου χωρίς την κατάλληλη υποδομή και επάνδρωση, ενώ προβλέπεται σημαντικά μειωμένος αριθμός προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών.
Παράλληλα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των εκπαιδευτικών στον ευαίσθητο αυτό χώρο, οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής που υπολογίζονται στους 1.200 μέσα στα σχολεία, βιώνουν σοβαρά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα:
·         Ενώ καλύπτουν κενά στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, εργάζονται κάθε χρόνο στα Ειδικά Σχολεία, στα Τμήματα Ένταξης, στις δομές της Ειδικής Αγωγής, μόνο ως συμβασιούχοι / αναπληρωτές (ΠΕ61 – ΠΕ 71) καθότι ποτέ δε διορίστηκαν είτε μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής (προκηρύχθηκε δυο φορές αλλά ακυρώθηκε) είτε μέσω της πολύχρονης προϋπηρεσίας τους (εκατοντάδες έχουν συμπληρώσει 30μηνο).
·         Με βάση διάταξη του νόμου 3699/2008, οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγής και της προϋπηρεσίας. Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγεί στην κατάργηση των πανεπιστημιακών πτυχίων της χώρας μας και στην άνθιση μιας "βιομηχανίας» μεταπτυχιακών" στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, κ.ά.
Οι παραπάνω εξελίξεις αναδεικνύουν τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες και τη λαϊκή οικογένεια από την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης που ανάμεσα στα άλλα οδηγεί και στην αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, με συνέπειες και στα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, αλλά και στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στη λαϊκή οικογένεια. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα χωρίς άλλες εξετάσεις ή πιστοποιήσεις και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη σταθερή εργασία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε:
·         Να αλλάξει τώρα με Προεδρικό Διάταγμα η διάταξη του Ν.3699/2008 όπου οι διδακτορικοί/μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών προηγούνται του βασικού τίτλου σπουδών στην Ειδική Αγωγή και της προϋπηρεσίας.
·         Να μονιμοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί αυτοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου».

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ



Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Απριλίου 2, 2013
 Στο εδώλιο δύο δήμαρχοι Μυκόνου για  υπεξαίρεσηΝέες εξελίξεις στο σκάνδαλο της Μυκόνου, καθώς αντιμέτωποι με την κατηγορία της υπεξαίρεσης πολλών εκατομμυρίων ευρώ είναι ο πρώην αλλά και ο νυν δήμαρχος του Νησιού των Ανέμων. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας εφετών Γιώργος Οικονόμου πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή του νυν αλλά και του πρώην δημάρχου Μυκόνου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου για την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων που κατέβαλαν τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού ως τέλη παρεπιδημούντων, τα οποία δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του δήμου.
Το θέμα είχε αποκαλύψει σε πρωτοσέλιδό της η «Espresso» τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πρόταση του κ. Οικονόμου ήρθε μετά την εις βάθος εισαγγελική έρευνα, από την οποία προέκυψε πως η υπεξαίρεση των χρημάτων που κατέβαλαν τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια ζημιά τα ταμεία του δήμου, που ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση και με βάση τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί εις βάρος τους, ο νυν δήμαρχος Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Βερώνης φέρονται να έχουν διαπράξει τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων εις βάρος του Δημοσίου στο χρονικό διάστημα από το 2002 μέχρι και το 2012. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας και Χρήστος Βερώνης είναι για απιστία εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος.
Παράλληλα, για απιστία και ψευδή βεβαίωση κατηγορούνται και οι δύο αντιδήμαρχοι του νησιού Θρασύβουλος Κοντομήτρος και Αλέξανδρος Βαμβακούρης για την περίοδο από το 2002 μέχρι και το 2009, ενώ αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ψευδορκίας, της ηθικής αυτουργίας και της απόπειρας υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, σε βαθμό πλημμελήματος, είναι ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο Νησί των Ανέμων. Την ίδια στιγμή, απαλλάσσονται από την υπόθεση η αναπληρώτρια προϊσταμένη του δήμου, οι υπάλληλοι δύο τραπεζών αλλά και δώδεκα επιχειρηματίες.
Πηγή: Espressonews.gr

AMEΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ / ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 2, 2013
Όπως αναφέραμε και σε χθεσινό δημοσίευμά μας η εταιρεία Petroleum Geo Services που διεξήγαγε τις έρευνες με το σκάφος Nordic Explorer σε μία θαλάσσια έκταση που φθάνει τα 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μετέφερε μέσω των επιστημόνων της στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ε. Λιβιεράτο τις πρώτες ενδείξεις για ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Πλέον προκύπτει ξεκάθαρα πώς το Ιόνιο και η Κρήτη διαθέτουν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα οι επιστήμονες της PGO θεωρούν ότι η επεξεργασία των λεγόμενων «επιλεγμένων γραμμών» δίδει αντιπροσωπευτικά δείγματα των κοιτασμάτων. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον εταιρειών κολοσσών στον πετρελαϊκό χώρο, όπως η γαλλική Total και η
αμερικανική Exxon Mobil, οι οποίες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς για να αγοράσουν τα σεισμικά δεδομένα (για λεπτομέρειες αναζητείστε παλαιότερα δημοσιεύματά μας στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ).
Με δεδομένα:
την επίσκεψη της κ. Μέρκελ,
του κ. Ολάντ (και τα «χαμόγελα» που τις ακολούθησαν),
το «πήγαιν’ έλα» της τρόικας και την συνεχώς αυξανόμενη πίεση,
την ευκολία με την οποία η τρικομματική κυβέρνηση αποδέχεται τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις,
την «τρύπα» των δημοσίων εσόδων που όλο και πιο πολύ μεγαλώνει –βάσει των τελευταίων στοιχείων-,
τη δήλωση στο ΣΚΑΙ του καθηγητή κ. Φώσκολου περί τιτλοποιήσεων των κοιτασμάτων μας («Νομίζω πως το έκανε ήδη ο πρωθυπουργός ο Σαμαράς. Για αυτό τον περασμένο Αύγουστο είδατε την διαφοροποίηση της συμπεριφοράς της Γερμανίας προς την Ελλάδα πριν ακόμη πάρει τα αποτελέσματα της PGS». http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iroESxWIcZM),
τη δεινή θέση της χώρας μας και
το χειροπόδαρο «δέσιμο» που μας έχουν κάνει ΔΝΤ και Ε.Ε. με τα μνημόνια
το πιο πιθανό είναι οι διευθυντές της τρόικας να επιχειρήσουν να δεσμεύσουν τα κοιτάσματά μας –με ή χωρίς δήμευση καταθέσεων-. Ας μην ξεχνάμε πως στο μνημόνιο που έχουν εγχειρήσει στην Κύπρο προβλέπεται η σύσταση ειδικού ταμείου στο οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Έτσι θα τα ελέγχουν πλήρως.
Ας δείξουν άμεσο ενδιαφέρον και ας μεριμνήσουν από κοινού οι κατά τόπους Τοπικές Αυτοδιοικήσεις -Δήμοι και Περιφέρειες- (Ιόνια, Δ. Ελλάδα και Κρήτη) να πληροφορηθούν λεπτομερώς τα περί σχεδίων εκμετάλλευσης πριν είναι αργά.
Εφημερίδα των Κεφαλλήνων

ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ


Το να λέμε στην Ελλάδα της κρίσης ότι το επάγγελμα του ναυτικού - που είναι και κερδοφόρο - δεν είναι πλέον ελκυστικό ίσως σε πολλούς από εμάς να μην ακούγετε και τόσο λογικό. Η αλήθεια είναι ότι - κυρίως - για όσους δεν έχουν ταξιδέψει και δεν γνωρίζουν από πρώτο χέρι, όντως δεν είναι και τόσο λογικό.

Αυτή η συζήτηση θα είχε περισσότερο νόημα μερικά χρόνια πριν, προ κρίσης, όπου και νομίζω πολλοί θα συμφωνούσαν. Βέβαια είμαι σίγουρος ότι αυτά που θα αναφέρω πάρα κάτω τα ξέρετε και εσείς, τα βιώνετε καθημερινά στα καράβια και πολλοί από εσάς παρακαλάτε κιόλας κάτι να αλλάξει.

Ας δούμε όμως μερικούς λόγους:

1) Χρόνια πνευματική και ψυχική κούραση αλλά και υπερκόπωση.

2) Υπερβολική πίεση από τις συνεχείς επιθεωρήσεις ( Vetting, Port State controls, ISM code κ.τ.λ.).

3) Αύξηση των επιθέσεων από πειρατές, οι οποίες πολλές φορές έχουν τραγική κατάληξη.

4) Έλλειψη πραγματικής υποστήριξης από τους ανθρώπους στις ναυτιλιακές εταιρείες και τους πλοιοκτήτες.

5) Οι μειώσεις των μισθών (είτε από την εφορία είτε από την εταιρεία) είναι δυσανάλογες με την επικινδυνότητα και προσφορά της εργασίας των ναυτικών.

6) Ο ναυτικός ζει στην μοναξιά αλλά πολλές φορές και στην εξαθλίωση (συνθήκες εργασίας, ξεκούρασης, ποιότητα ζωής, άθλιες και τελευταίας ποιότητας τροφοδοσίες). Είναι oi κυριότεροι λόγοι που εξηγούν γιατί τα ποσοστά αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί 4 φορές, σε σχέση με τα επαγγέλματα της στεριάς!

7) Η απαίσια συμπεριφορά της ναυτιλιακής βιομηχανίας απέναντι σε εμάς τους ναυτικούς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πώς φέρθηκε η ναυτιλιακή βιομηχανία σε περιστατικά όπως το Hebei στην Κορέα, το Pratibha Cauvery στην Ινδία και φυσικά το Prestige στις ακτές της Ισπανίας. Σε κάθε μία από αυτές της περιπτώσεις ο πλοίαρχος και το πλήρωμα βρέθηκαν σε καταστάσεις πέρα από τον έλεγχο τους. Υπήρξαν περιπτώσεις που το πλήρωμα πάλεψε γενναία για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Αυτοί είναι μερικοί από τους κυριότερους λόγους οι οποίοι κάνουν το επάγγελμα του ναυτικού δύσκολο και λιγότερο ελκυστικό. Δεν είναι τυχαίο που βάση στατιστικών έχουν υπολογίσει ότι θα υπάρχει έλλειψη στο μέλλον.

Οι ναυλωτές, οι ναυλομεσίτες, οι πλοιοκτήτες αλλά και όλοι όσοι κινούν τα νήματα δεν νοιάζονται για τους ναυτικούς. Όλοι οι κανονισμοί είναι για τα μάτια του κόσμου. Μπήκε ποτέ ένα Port state control στο πλοίο σας να ρωτήσει αν έχετε γυμναστήριο; έκανε έναν έλεγχο στην ποιότητα των τροφίμων; Μπαίνουν οι επιθεωρητές vetting και νοιάζονται για τις σωσίβιες λέμβους, οι οποίες σωσίβιες λέμβοι δεν λέω ότι δεν είναι σημαντικές αλλά το πιθανότερο είναι να μην τις χρειαστούμε ποτέ. Από την άλλη αφού ενδιαφέρονται για την ασφάλεια μας γιατί δεν επιβάλουν να έχουμε στα πλοία γιατρούς; τι είναι σημαντικότερο κατά την γνώμη σας σε ένα ποντοπόρο: οι βάρκες η οι γιατροί; για εμένα και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά αλλά περισσότερο οι γιατροί.

Αρχίσανε και βάζουνε internet στα καράβια όχι γιατί νοιάζονται για εμάς αλλά γιατί το επέβαλε ο ILO. Πέρα όμως από αυτό έχετε σκεφτεί πόσα γλιτώνουν από τα e-mail μεταξύ εταιρείας-γραφείου; Ξέρετε πόσα λεφτά πρέπει να διαθέσει ο ναυτικός για το internet; Για να πει ότι μένει ικανοποιημένος και διαβάζει τα νέα του θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον 20-30 ευρώ την ημέρα. Μήπως δεν μπορούν να κάνουν κάτι;

Το άλλο πάλι με τα resting hours που το βάζεις…; δεν πρέπει να δουλεύουμε ''λέει'' πολύ… αν δουλέψουμε παραπάνω από όσο προβλέπετε οι κύριοι επιθεωρητές vetting θα ''κόψουν'' το πλοίο. Από την άλλη όμως δεν μας λένε να σταματήσουμε όταν πάμε σε 2-3 λιμάνια σε διάστημα 3-4 ημερών και συμπληρώνουμε όχι μία και δύο φορές παρά πάνω τις ώρες μας, αλλά τρεις και τέσσερις!!! Μήπως και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι στην πραγματικότητα γίνετε; και βέβαια ξέρουν και προσπαθούν να σε πιάσουν με τις ''μαιμουδιές" που κάνεις. Φυσικά και αυτό πάνω μας έχει πέσει… ασπρίζουν τα μαλλιά μας επάνω από τον υπολογιστή για να βρούμε μια λύση που ούτε ο Αϊνστάιν δεν θα έβρισκε…

Επειδή όμως διαλέξαμε αυτό το επάγγελμα και - εκτός από τα λεφτά - αρχίσαμε και το αγαπάμε κιόλας, εμείς θα μείνουμε εδώ να το παλέψουμε, ελπίζοντας κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο. Θα πρέπει να σκεφτούν όλοι αυτοί - συμπεριλαμβανομένων και αυτών στα γραφεία - ότι στα χέρια μας έχουμε περιουσίες που αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και το κυριότερο από όλα κουβαλάμε ανθρώπινες ζωές, τις οποίες θα πρέπει και να στείλουμε σπίτι τους σώους και αβλαβείς.

Δεν με έπιασε απότομα απογοήτευση και τα λέω αυτά. Απλά καθημερινά τα βιώνω και τα συζητάω με συναδέλφους. Μ' αρέσει να τα λέω όλα, και τα καλά και τα άσχημα… Τις επόμενες μέρες θα γράψω πιο θετικά πράγματα.

ΥΓ1. Τελικά ρε παιδιά υπάρχει δουλειά για έναν ανθυποπλοίαρχο η γ' μηχανικό; πάντως οι φιλιπινέζοι αρχίζουν και λιγοστεύουν (όσο και αν ακούγετε περίεργο) και το λέω γατί στην εταιρεία που είμαι, η οποία είναι από της μεγαλύτερες σε στόλο στην Ελλάδα δεν έβρισκε και τελικά αρχίζει και αυξάνει τους Έλληνες. λέτε να έγινε κανά θαύμα;

ΥΓ2. Επειδή παρακολουθώ και διαβάζω όλα τα σχόλια σας, θα ήθελα να πω στους συνάδελφους ναυτικούς που ανήκουν στα κατώτερα πληρώματα και οι οποίοι (δικαίως) παραπονιούνται για το γεγονός ότι δεν γράφω για αυτούς ότι, δεν είναι ηθελημένο αυτό αλλά είμαι ένας άνθρωπος που μια ζωή είναι σε ποντοπόρα, οπότε θεωρώ ότι δεν είμαι ο κατάλληλος να γράψω για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Φυσικά και γνωρίζω κάποια πράγματα γιατί νησιώτης είμαι και μιλάω με αρκετούς από τα ποστάλια στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζω ελάχιστα σε σχέση με τα ποντοπόρα . Παρόλα αυτά θα προσπαθήσω κάποια στιγμή να γράψω κάτι και για εσάς. Αν όμως κάποιος από εσάς έχει να πει ή να προτείνει κάτι εμείς εδώ είμαστε να το δημοσιεύσουμε

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α΄ΚΑΙ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΧΙΟΥ 2012-2013

Α' Κατηγορία
1ηΑ.Π.Ο. Κανάρης 63
2ηΑ.Π.Σ Ατρόμητος56
3ηΠ.Ο Δάφνη55
4ηΑ.Σ Όμηρος50
5ηΑ.Ε Καλαμωτής37
6ηΑ.Ο Βαρβασιακός34
7ηΑ.Π.Π.Σ Ηρακλής30
8ηΑ.Π.Ε Μικρασιατική30
9ηΑ.Ο Πύργος30
10ηΑ.Π.Σ Λαίλαπας27
11ηΑ.Ο Ελάτα21
12ηΑ.Ο Άτλας20
13ηΠ.Α.Ο Καρυών 9 
14ηΣ.Ι.Φ.Ι Κοφινάς 6

 

Β ' Κατηγορία
1ηΕ.Φ.Κ  Ποσειδών58
2ηΑ.Ε Κυβέλη/Λέων52
3ηΑ.Ο Αναγέννηση47 
4ηΑ.Ο Θύελλα39
5ηΑ.Ο Λέων Αφροδισίων39 
6ηΑ.Σ.Λ.Σ Ένωση27
7ηΑ.Ε Χίου/Βροντάδου27
8ηΑ.Ο Πανοινούσσιος25
9ηΠανεπιστήμιο17 
10ηΚ.Ε.Α.Σ Φάρκαινα16
11ηΠ.Α.Σ Κλασσικό και Μίνι15
12ηΠ.Ο Δόξα11
13ηΠ.Ο Ερασιτέχνης 1 

OΡΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΕΠΣ ΧΙΟΥ



Ορισμός Διαιτητών 02/04/2013
Ημερ/νία 
ωρα
ΓήπεδοΓηπεδούχοςΦιλοξενούμενηΔιαιτητήςΑ΄ΒοηθόςΒ΄Βοηθός
03/04/2013
17:00
Ε.Π.Σ ΧΙΟΥ ΌΜΗΡΟΣΑ΄ κατηγορίας
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
Α΄ κατηγορίας
ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΚΑΡΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
03/04/2013
16:00
ΔΗΜ.ΣΤΑΔΙΟ ΦΑΡΚΑΙΝΑΑ΄ κατηγορίαςΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝΑ΄ κατηγορίαςΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΤΣΟΥΧΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

EΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ (ΟΣΑΠΥ)



Σας ενημερώνουμε ότι δόθηκε προέγκριση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου Δήμου Χίου (ΟΣΑΠΥ), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Το συγκεκριμένο Σχέδιο είναι συνολικού προϋπολογισμού 4.300.000 ευρώ και περιλαμβάνει 8 σημαντικά έργα για την ανάπτυξη του νησιού μας:
1. Βελτίωση πολιτιστικών υποδομών πλατείας Καρουλιού Τ.Κ. Θυμιανών, προϋπολογισμού 115.000 ευρώ
2. Ίδρυση & εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, προϋπολογισμού 105.000 ευρώ
3. Βελτίωση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών υποδομών Σχολείου Βολισσού, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ
4. Αναστήλωση μύλων Ανέμωνα, προϋπολογισμού 435.000 ευρώ
5. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ανοικτού θεάτρου Καρδαμύλων, προϋπολογισμού 340.000 ευρώ
6. Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Κλούβα Κάμπου, προϋπολογισμού 2.650.000 ευρώ
7. Αποκατάσταση αρχαιολογικού χώρου Δασκαλόπετρας, προϋπολογισμού 385.000 ευρώ.
8. Ανάπλαση άνω πόρτας Πυργιού, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ
Μετά την έγκριση των μελετών για κάθε ένα από τα έργα του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου, θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης των έργων.

ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013, ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στις 19 το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας
Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή   

perifereiabaigΤο Αναπτυξιακό συνέδριο της, πραγματοποιεί στις 18 και 19 Απριλίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να διερευνηθούν αλλά και να αναπτυχθούν οι δυνατότητες  σε επίπεδο Περιφέρειας για μια έξυπνη και διατηρήσιμη  και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μια συνάντηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (Επιμελητήρια και Ιδιώτες) προκειμένου να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που δίνονται στον Ιδιωτικό Τομέα στο πλαίσιο της 5ης Προγραμματικής Περιόδου ενώ στις 19 το μήνα θα γίνει η ανοικτή εκδήλωση προκειμένου να διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη το στοιχείο της νησιωτικότητας η πρόταση της Περιφέρειας μας στο πλαίσιο των Κατευθύνσεων Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για την Περίοδο 2014 - 2020. Η ημερίδα θα είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της 19ης Απριλίου και οι εργασίες της  θα λάβουν χώρα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.
era-aegean.gr

ΔΙΟΡΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗ ΝΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη   

spilanisΠροθεσμία μέχρι την Παρασκευή 5 Απριλίου έδωσε η ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη ΝΕΛ να ανακοινώσει το πρόγραμμα δρομολογίων της για την άγονη γραμμή σύνδεσης των νησιών μας με τη Βόρειο Ελλάδα για την περίοδο μετά τις 21 του μήνα. «Το πλοίο Ταξιάρχης δε μπορεί να εξυπηρετήσει τη γραμμή. Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία,  σήμερα στείλαμε την τελευταία ειδοποίηση και θα περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή. Αν δεν υπάρξει απάντηση τότε θα ξεκινήσουμε επαφές με άλλες εταιρίες» τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Γ.Γ. Γιάννης Σπιλάνης. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου και τη συμμετοχή εκπροσώπων των ακτοοπλόων και φορέων του τουρισμού όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα έγκαιρης ανακοίνωσης των δρομολογίων. «Έγινε εντελώς κατανοητό κατά τη συνάντηση, ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι ανεπαρκές και ακατάλληλο για τη στήριξη των ακτοπλοϊκών γραμμών τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τον τουρισμό» τόνισε ο κύριος Σπιλάνης. Εντωμεταξύ, αύριο πρόκειται να γίνει συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη με τον Δήμαρχο Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή και τον Βουλευτή της ΝΔ Παύλο Βογιατζή, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων της Λήμνου έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δεχθεί άλλη παράταση και παραμονή στη γραμμή του πλοίου «Aqua Maria», ενώ θα ζητηθεί από τον Υπουργό η έγκαιρη ανακοίνωση των δρομολογίων για τη θερινή περίοδο.
era-aegean.gr

"ΚΑΡΑΒΙΑ" ΜΕ 40 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


"Καραβιά" με 40 παράνομους μετανάστες στη Μυτιλήνη
Εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης, από προσωπικό σκάφους του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών 40 αλλοδαποί (μεταξύ των οποίων επτά γυναίκες και πέντε ανήλικοι), οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα.
Οι αλλοδαποί περισυνελέχθησαν από προσωπικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τη θαλάσσια περιοχή, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο και οδηγήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
lesvosreport.gr

ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ NEL LINES ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ




H NEL LINES σας ενημερώνει ότι λόγω της εξαγγελθείσας 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ από 03/04/2013 και ώρα 06:00 π.μ. έως 04/04/2013 ώρα 06:00 π.μ., τα δρομολόγια του πλοίων της εταιρείας τροποποιούνται ως κάτωθι: 
Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» 
Το δρομολόγιο της Τετάρτης 03/04/2013 από Καβάλα προς Λήμνο - Μυτιλήνη - Χίο - Καρλόβασι - Αγ. Κήρυκο και επιστροφή, θα παραμείνει ανεκτέλεστο. 
Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» 
Το δρομολόγιο της Τετάρτης 03/04/2013 από Πειραιά προς Σύρο - Εύδηλο - Αγ. Κήρυκο - Φούρνοι - Καρλόβασι - Βαθύ και επιστροφή, θα παραμείνει ανεκτέλεστο. 
Ε/Γ-Ο/Γ «AQUA MARIA» 
Το δρομολόγιο της Τετάρτης 03/04/2013 από Λαύριο προς Αγ. Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα και επιστροφή, θα παραμείνει ανεκτέλεστο

chiosport.blogspot.com

NOMOΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ





1) Εκδόθηκε η αριθ.: 531.5-6/ΑΣ3431/2012/22-10-2012 (Β’ 2936) Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Αποδοχή τροποποιήσεων στο Παράρτημα VΙ του Πρωτοκόλλου 1997, το οποίο τροποποιεί τη Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία, 1973, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο του 1978 που σχετίζεται με αυτή (Αναθεωρημένος τύπος του Συμπληρώματος στο ΔΠΠΡΑ-Διεθνές Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης του Αέρα από πλοία).

2) Εκδόθηκε η αριθ.: 531.5-6/ΑΣ3432/2012/22-10-2012 (Β’ 2936) Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Αποδοχή τροποποιήσεων στο Παράρτημα VI του Πρωτοκόλλου του 1997, το οποίο τροποποιεί τη Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη της Ρύπανσης από πλοία 1973, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο του 1978 που σχετίζεται με αυτή (Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών της Βορείου Αμερικής)».Η εν λόγω Κ.Υ.Α. αποσκοπεί στη μείωση των αερίων εκπομπών SOx και NOx από τα καυσαέριο των πλοίων. Επίσης κυρώθηκαν τροποποιήσεις στους Κανονισμούς 13 (Οξείδια του Αζώτου) και 14 (Οξείδια του θείου (SOx) και Αιωρούμενα Σωματίδια) του Αναθεωρημένου Παραρτήματος VI της Δ.Σ. MARPOL 73/78.

3) Εκδόθηκε η αριθ.:531.5-6/2012/27-11-2012 (Β’ 3266) Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Αποδοχή τροποποιήσεων στα Παραρτήματα IV και VI της Διεθνούς Σύμβασης για την πρόληψη της Ρύπανσης από πλοία, 1973, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο του 1978 που σχετίζεται με αυτή (ΔΣ MARPOL 73/78)».Εισήχθησαν νέες διατάξεις για τις Ειδικές Περιοχές και καθορίστηκε η Βαλτική Θάλασσα ως Ειδική Περιοχή. Επίσης, καθορίστηκε η Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών της Καραϊβικής Θάλασσας (ΗΠΑ) και τέθηκαν εξαιρέσεις για ορισμένα πλοία, που δραστηριοποιούνται στη Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών της Βορείου Αμερικής και στη Περιοχή Ελέγχου Εκπομπών της Καραϊβικής Θάλασσας (ΗΠΑ). Τέλος, υιοθετήθηκαν νέοι κανονισμοί για την ενεργειακή αποδοτικότητα των πλοίων. Οι ανωτέρω αποτελούν τροποποιήσεις των Παραρτημάτων IV και VΙ της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL 73/78.

4) Εκδόθηκε η αριθμ.:531.5-5/2013/04-01-2013 (Β’ 139) Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Αποδοχή τροποποιήσεων στα Παραρτήματα Ι, II, IV, V και VI της Διεθνούς Σύμβασης για την πρόληψη της Ρύπανσης από πλοία, 1973, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο του 1978 που σχετίζεται με αυτή (ΔΣ MARPOL 73/78)», με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στα μικρά νησιωτικά κράτη να ικανοποιούν τις απαιτήσεις για ευκολίες υποδοχής των αντίστοιχων κανονισμών όταν, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των κρατών, η σύναψη περιφερειακών συμφωνιών αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ικανοποίησης αυτών των απαιτήσεων. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα ελέγχου και πιστοποίησης σε δοκιμή επί του πλοίου, μηχανών, που λόγω μεγέθους ή χρονοδιαγράμματος παράδοσης δεν έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί σε κλίνη δοκιμών, προκειμένου να εκδοθεί για αυτό Διεθνές Πιστοποιητικό Πρόληψης Ρύπανσης του Αέρα (ΔΠΠΡΑ) για το πλοίο με την τροποποίηση του Τεχνικού Κώδικα NOx 2008. Οι ανωτέρω αποτελούν τροποποιήσεις των Παραρτημάτων I, II, IV, V και VΙ της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL 73/78.

5) Εκδόθηκε το π.δ. 8/25-01-2013 (Α’ 27) των Υπουργών Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Αποδοχή τροποποιήσεων στο Παράρτημα V του Πρωτοκόλλου του 1978 αναφορικά με τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία, 1973 (Αναθεωρημένο Παράρτημα V της Δ.Σ MARPOL 73/78)».
Αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας από απορρίμματα των πλοίων, τροποποιήθηκε το Παράτημα V της ΔΣ MARPOL 73/78. Στο Αναθεωρημένο Παράρτημα V προστέθηκαν νέες κατηγορίες απορριμμάτων, όπως «σφάγια ζώων», «μαγειρικό έλαιο», «αλιευτικός εξοπλισμός» και «απόβλητα τροφών» και ο τρόπος διαχείρισης αυτών. Επίσης, όλα τα πλοία ολικής χωρητικότητας 100 (gt) και άνω, καθώς και τα πλοία που είναι πιστοποιημένα να μεταφέρουν τουλάχιστον 15 άτομα, υποχρεούνται πλέον να φέρουν σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

6) Εκδόθηκε η αριθ.:531.5-5/2013/18-02-2013 (Β’ 357) Απόφαση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Καθιέρωση τύπου Βιβλίου Απορριμμάτων υπόχρεων πλοίων», με την οποία καθορίστηκε ο Αναθεωρημένος τύπος του Βιβλίου Απορριμμάτων, το οποίο πρέπει να τηρείται από κάθε πλοίο ολικής χωρητικότητας 400(gt) και άνω, από κάθε πλοίο το οποίο είναι πιστοποιημένο να μεταφέρει 15 άτομα ή περισσότερα και πραγματοποιεί πλόες σε λιμένες ή υπεράκτιους τερματικούς σταθμούς δικαιοδοσίας άλλου Μέρους της Σύμβασης (MARPOL 73/78), καθώς και από κάθε μόνιμη ή πλωτή εξέδρα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του πυθμένα της θάλασσας.

7) Καταρτίστηκε και προωθήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για συνυπογραφήσχέδιο π.δ. με το οποίο υιοθετείται το Αναθεωρημένο Παράρτημα ΙΙΙ της Δ.Σ MARPOL 73/78, σύμφωνα με το οποίο τα υπόχρεα πλοία πρέπει να συμμορφώνονται με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις μεταφοράς επιβλαβών ουσιών, δηλαδή ουσιών που θεωρούνται ρυπογόνες, σύμφωνα με το Διεθνή Ναυτιλιακό Κώδικα Επικινδύνων Φορτίων (IMDG Code) ή που πληρούν τα κριτήρια του προσαρτήματος της σχετικής απόφασης.

8) Τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου τρίτου του ν.3393/2005 (Α’ 242) σχετικά με την κύρωση της Δ.Σ. BUNKERS, 2001, με την οποίο επεκτείνεται η ισχύς της εν λόγω Σύμβασης στα ελληνικά πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες και τα οποία δεν έχουν καταμετρηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της Δ.Σ. για την καταμέτρηση χωρητικότητας των πλοίων, 1969. Η ολική χωρητικότητα (GT) των πλοίων αυτών θα λαμβάνεται μέχρι και 31-12-2013 ως ίση με την αριθμητική τιμή, στο πλησιέστερο προηγούμενο ακέραιο αριθμό, των κόρων ολικής τους χωρητικότητας. Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

9) Τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου δεύτερου του ν. 1638/1986 (Α’ 108) «κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του 1971 για την ίδρυση διεθνούς κεφαλαίου αποζημίωσης ζημιών ρύπανσης από πετρελαιοειδή και ρύθμιση συναφών θεμάτων». Αφορά την διαδικασία καταβολής συνεισφορών. Ειδικότερα εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται η εν λόγω διαδικασία πληρωμών των ετήσιων συνεισφορών στο Διεθνές Κεφάλαιο ΙΟPC από τους υπόχρεους.Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

10) Τροποποιούνται οι διατάξειςτου άρθρου δεύτερου του ν. 3482/2006 (Α’ 163) «κύρωση του Πρωτοκόλλου του 2003 της Διεθνούς Σύμβασης του 1992 για την ίδρυση Διεθνούς Κεφαλαίου αποζημίωσης ζημιών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες διατάξεις» που αφορούν θέματα διαδικασίας καταβολής συνεισφορών, εκσυγχρονίζοντας και προσαρμόζοντας την υφιστάμενη διαδικασία πληρωμών των ετησίων συνεισφορών από τους υπόχρεους, όπως άλλωστε ακολουθείται στην πράξη μετά την απελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος και της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων, μέσω οποιασδήποτε ελληνικής ή αλλοδαπής τράπεζας και όχι αποκλειστικά μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος όπως προέβλεπε αρχικά ο ν.3482/2006.Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ





Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με γνώμονα τη θωράκιση του νομικού πλαισίου που διέπει την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την έγκαιρη εναρμόνιση της χώρας μας με τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις, έχει, μεταξύ άλλων, προωθήσει για ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο, μια σειρά αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ), που αφορούν σε τροποποιήσεις των Παραρτημάτων της Δ.Σ. MARPOL 73/78, καθώς και τροπολογιών επί διατάξεων υφιστάμενης εθνικής νομοθεσίας. Με τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις, επιτυγχάνεται:

·                    Η συμμόρφωση των υπό ελληνική σημαία πλοίων με τις διεθνείς απαιτήσεις

·                    Η μείωση των αερίων εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) και του θείου (SOx) από τα καυσαέρια των πλοίων

·                    Η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ενεργειακή αποδοτικότητα των πλοίων

·                    Η συστηματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων των πλοίων

·                    Η επικαιροποίηση του πλαισίου για τη συμμόρφωση των πλοίων με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις μεταφοράς επιβλαβών ουσιών, δηλαδή ουσιών που θεωρούνται ρυπογόνες, σύμφωνα με το Διεθνή Ναυτιλιακό Κώδικα Επικινδύνων Φορτίων

·                    H επικαιροποίηση της διαδικασίας καταβολής εισφορών στο Διεθνές Κεφάλαιο ΙΟPC από τους υπόχρεους

·                    Η επέκταση εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης Αστικής Ευθύνης για ζημία ρύπανσης από πετρέλαιο κίνησης των πλοίων (BUNKERS 2001), σε ελληνικά πλοία άνω των 1000 κ.ο.χ τα οποία εκτελούν εσωτερικούς πλόες

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε σχετικά: «Η διαφύλαξη και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η δημιουργία ενός καλά σχεδιασμένου και αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, είναι κάτι στο οποίο έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος από τον Ιούνιο του 2012, όταν και επανασυστήθηκε το Υπουργείο. Η χώρα μας διαθέτει ένα μοναδικό θαλάσσιο φυσικό κάλλος, το οποίο είναι υποχρέωση όλων μας να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΟΙΒΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΕΠΙ


Ερώτηση
προς
τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού
και Αθλητισμού


Θέμα: Αμοιβολόγιο ΑΕΠΙ

Στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής είναι ανάμεσα σε εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις αυτές είναι δυσανάλογα με τους τζίρους τους, χωρίς να συνυπολογίζεται το κριτήριο της παραμεθορίου ή του δυσπρόσιτου ορισμένων περιοχών.

Ο Νόμος ορίζει ότι, τόσο κατά την κατάστρωση όσο και κατά την εφαρμογή των αμοιβολογίων οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) οφείλουν να ενεργούν, χωρίς αυθαιρεσία και να μην προβαίνουν σε καταχρηστικές διακρίσεις, ενώ υφίσταται και η δυνατότητα κατάρτισης συμφωνιών μεταξύ ΟΣΔ και οργανώσεων αντιπροσωπευτικών των χρηστών, που να ρυθμίζουν την οφειλόμενη αμοιβή και άλλα σχετικά ζητήματα (άρθρο 56 παρ.3 εδ.στ και ζ ν. 2121/1993).

Σε περίπτωση διαφωνίας για το ύψος της αμοιβής, συγκριτικά με παρόμοιες περιπτώσεις,  δίνεται η δυνατότητα προσφυγής των χρηστών στη Δικαιοσύνη, αλλά και η δυνατότητα υπαγωγής σε διαιτησία των διαφορών μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των χρηστών ως προς το ύψος της αμοιβής που θα πρέπει να καταβάλλει ο χρήστης στον οργανισμό (άρθρο 56 παρ.5 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ.15 ν. 2557/1997).

Ο προσδιορισμός των αμοιβών ελέγχεται μόνο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και
πραγματοποιείται βάσει διαφόρων κριτηρίων και παραγόντων (τρόπος ή μέσο με τον οποίο γίνεται η δημόσια εκτέλεση, σκοπός της, η χωρητικότητα του καταστήματος με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, το γεγονός αν πρόκειται για αστική, τουριστική ή επαρχιακή περιοχή, οι τιμές των ποτών σε μια επιχείρηση κ.ά.).

Εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και για να αποφευχθεί η επίλυση τέτοιου είδους διαφορών στα δικαστήρια


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1.      Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε για τον εξορθολογισμό του αμοιβολογίου, εν μέσω οικονομικής κρίσης;
2.      Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2009 μέχρι και σήμερα, με σκοπό τον εξορθολογισμό του αμοιβολογίου ΑΕΠΙ;


01 Απριλίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής


Κωνσταντίνος Δ. Τριαντάφυλλος

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ 31/12/2012 ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ




     
Τις θέσεις των δήμων της χώρας επί των διατάξεων του Κυρωτικού Νόμου της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κατέθεσε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Κώστα Ασκούνη, τον αντιπρόεδρο Γιάννη Κουράκη, τον γενικό γραμματέα Αποστόλο Κοιμήση και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Κώστα Τζανακούλη και Γιάννη Λυμπέρη.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ  εξέφρασαν ενώπιον των αρμοδίων για θέματα Αυτοδιοίκησης εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, την έντονη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας τον εμπαιγμό των αιρετών εκπροσώπων της και την καταρράκωση του κύρους του θεσμού.

Ειδικότερα σημείωσαν ότι από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» με σωρεία διατάξεων και αποφάσεων έχει πλήρως αναιρεθεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων της χώρας, με πρωτοφανείς περικοπές πόρων, με έλλειψη προσωπικού – λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων και αθρόων συνταξιοδοτήσεων – με μεγάλες περικοπές του αριθμού των ειδικών συμβούλων και επιστημονικών συνεργατών, με περιορισμό του αριθμού των Αντιδημάρχων, τη στιγμή που τους μεταβιβάζονται εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες.
«Μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον», τονίστηκε, «οι Δήμοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να κρατήσουν όρθιο ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, διασφαλίζοντας τη στοιχειώδη κοινωνική συνοχή, απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε».
Σε ότι αφορά στην κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τονίστηκε ότι «όπως επιχειρείται, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ διευκρίνισαν ότι διαφωνούσαν με ορισμένες διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό δημοσιονομικό όφελος, δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα στην αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.
«Παρόλα αυτά», τόνισαν, «η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία από 1.1.2013 ισχύει σε όλους τους Δήμους της χώρας, έτσι όπως συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Εσωτερικών, αντιμετώπιζε κάποια από τα έντονα προβλήματα που απασχολούν τους Ο.Τ.Α.».
Ωστόσο, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ,  έρχεται τώρα ο Κυρωτικός Νόμος, ο οποίος καταργεί εκείνες τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνουν τα ελάχιστα συμφωνηθέντα με την Κυβέρνηση, «οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια 175 Αντιδημάρχους, που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε παραίτηση και αφήνοντας πολλά μικρά νησιά - Ερεικούσα, Μαθράκι, Οθωνοί (Κερκύρας), Κάλαμος, Καστός (Λευκάδας), Αντικύθηρα (Κυθήρων), Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα (Νάξου και μικρών Κυκλάδων) - χωρίς εκπροσώπηση στη δημοτική ιεραρχία».
Σημείωσαν ακόμη ότι με τις καταργούμενες διατάξεις οι δήμοι θα οδηγηθούν σε αναγκαστικές διακοπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου για εργαζόμενους, οι οποίοι από την αρχή του έτους εργάζονται σε υπηρεσίες τους, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην  εύρυθμη λειτουργία τους.
Επισημάνθηκε ότι, παρότι η ΚΕΔΕ είχε συζητήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών να γίνει ρύθμιση σχετικά με τους καταργηθέντες επιστημονικούς συνεργάτες τους ιδιαίτερους γραμματείς των Δημάρχων, για τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων κάτω των 100.000 κατοίκων, για την αποζημίωση των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων στους Καλλικρατικούς Δήμους με τις μεγάλες αποστάσεις, κ.ά., τώρα όλα τα παραπάνω παραπέμπονται στις καλένδες.          

«Μέσα σ’ αυτό το κλίμα γενικευμένης υποβάθμισης και απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της είναι πλέον αδύνατον να λειτουργήσουν οι Δήμοι της χώρας και σε λίγο χωρίς αυτούς δεν θα υπάρχει κοινωνικό κράτος, δεν θα παρέχονται οι στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους πολίτες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.
«Σας καλούμε να στηρίξετε όσα ελάχιστα έχουν συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση μέσω της Π.Ν.Π. και να μην επιτρέψετε περαιτέρω υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελεί δομικό στοιχείο του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

                        

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ : "ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ" ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ - " ΚΑΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ"



   Στον παραπάνω τίτλο περικλείεται η τοποθέτηση των κυρίαρχων δυνάμεων της ΟΛΜΕ στην εκδήλωσή της που πραγματοποιείσαι η τοπική ΕΛΜΕ με το ΚΕΜΕΤΕ.
   Αν και στις εισηγήσεις του ο πρόεδρος και το μέλος του ΔΣ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός με το συγκεκριμένο «μοντέλο διαχείρισης του νεοφιλελευθερισμού», που προτάσσει τις ιδιωτικοποιήσεις έναντι των κρατικοποιήσεων, όπως επίσης ότι οι “χώρες του Νότου” βάλλονται από τις καπιταλιστικές του “Βορρά” με ηγέτιδα τη Γερμανία και ότι είναι επιτακτική η αντίστασή μας, εμάς των “Νοτίων”, ενάντια στον ιμπεριαλισμό της Γερμανίας. Ότι πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη χωρίς να θιγεί βεβαίως η καπιταλιστική οικονομία, απλώς να βελτιωθεί ο παράγοντας “εργασία” χωρίς να εστιάζουν στην προοπτική που πρέπει να δώσει το συνδικαλιστικό κίνημα.
Επίσης με αναρίθμητες δακρύβρεχτες διαπιστώσεις γιατί η αξιολόγηση θα φέρει δεινά στον εκπαιδευτικό και το σχολείο φτάσαμε από μια άλλη πόρτα στη δυνατότητα μιας “μη - ανταγωνιστικής αξιολόγησης” και σε ένα “μη - ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα”. Μάλιστα παρουσιάστηκε και πρόταση για την αξιολόγηση, που είχε επεξεργαστεί η ίδια η ΟΛΜΕ παλιότερα η οποία και “αναιρέθηκε” από το Προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης!
Ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις είναι έρμαια των Τροϊκανών, που σουλατσάρουν στα Υπουργεία και παίρνουν τις αποφάσεις.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ρώτησαν αλλά απάντηση δεν πήραν και φυσικά δεν μάσησαν και τα λόγια τους:
· Είναι η διαχείριση του καπιταλισμού, εν προκειμένω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής” που δημιουργεί τα προβλήματα των εργαζομένων σήμερα; Δηλαδή με τη μορφή της επεκτατικής ή της περιοριστικής οικονομική πολιτικής που τη ζήσαμε και στην Ελλάδα ή με όποια άλλη διαχείριση και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ υπήρξε όφελος για τα λαϊκά συμφέροντα; Αποφεύχθηκε η καπιταλιστική κρίση;
· Στην Κύπρο, όπου προσπάθησαν ανεξαρτήτως καλών προθέσεων, να λύσουν οικονομικά προβλήματα αλλά και το ζήτημα της εισβολής και κατοχής εντός της ΕΕ, διαχειριζόμενοι τον καπιταλισμό μέσα από την ΕΕ, το αποτέλεσμα δεν ήταν νέα αντιλαϊκά μέτρα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης;
· Φταίνε οι “κακές” καπιταλιστικές χώρες του Βορρά έναντι των “καλών” καπιταλιστικών του Νότου; Μόλις πρόσφατα οι “καλές του Νότου” δεν συμφώνησαν με τα μέτρα σφαγιασμού του Κυπριακού λαού;
· Πως είναι δυνατόν σε μια καπιταλιστική κοινωνία όπου όλοι οι εισηγητές, κατά τα άλλα την ονομάτισαν ως τέτοια, που είναι βασισμένη στον αχαλίνωτο ανταγωνισμό μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να υπάρξουν “μη - ανταγωνιστικά συστήματα εκπαίδευσης” και μάλιστα που θα υπηρετούν τις εκπαιδευτικές και λαϊκές ανάγκες; Ποια είναι αυτή η περιβόητη “καλή αξιολόγηση” μέσα σε αυτό το σύστημα, που θα εφαρμόσουν αυτοί που άφησαν το σχολείο χωρίς βιβλία και πετρέλαιο, με τα παιδιά πεινασμένα και το λαό μας άνεργο και εξαθλιωμένο;
· Πριν την κρίση που οι Τροϊκανοί δεν σουλάτσαραν στα Υπουργεία δεν ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για την αξιολόγηση (Ν.2525/97), ύστερα ο 2986/2002, σε όλη τη δεκαετία του 2000 σταθερά έμπαινε από όλες τις αστικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) καθώς και από εκθέσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η ανάγκη να υλοποιηθεί στην πράξη η αξιολόγηση; Οι Τροϊκανοί έβαλαν την Ελλάδα στην ΕΕ ή μπήκαμε με τις ευλογίες ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ; Ποιοι ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ τον ΟΤΕ πριν τους Τροϊκανούς; Αθωώνεται τις αστικές κυβερνήσεις γιατί συμφωνείται στη στρατηγική μαζί τους!
Υπήρξαν όμως, για να μην αδικήσουμε, και κάποιες αποκαλυπτικές απαντήσεις:
Στο ερώτημα:
Τι κίνημα χρειάζεται τελικά για να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές; Το κίνημα της φιλοσοφία των δυνάμεων που πλειοψηφούν στην ΟΛΜΕ, που συνομιλεί με την κυβέρνηση αντί να οργανώνει την αντίσταση στον κλάδο;
Εφόσον η αξιολόγηση μαυρίζει τη ζωή του εκπαιδευτικού, που τόσο γλαφυρά περιγράφηκε εισηγητικά, εφόσον εφαρμόζεται από εκείνους που ψηφίζουν χαράτσια, από άτεγκτους εκπρόσωπους βιομηχάνων και τραπεζιτών και τις κυβερνήσεις τους, γιατί η ΟΛΜΕ συνομιλεί με την κυβέρνηση; Μειώσεις και μόνο μειώσεις δεν έβγαλε τόσα χρόνια ο κοινωνικός διάλογος στην ασφάλιση στους μισθούς με αφοπλισμένους τους εργαζόμενους
Η απάντηση ήταν στη λογική του “κοινωνικού εταιρισμού” (βλ. συμβιβασμού) για να τους “πιέσουμε” και όχι να “μένουμε απέξω” από τέτοιες συζητήσεις. Ότι άλλωστε και η ΔΟΕ θα πήγαινε σε διάλογο όπως είπε αρχικά (που είναι αλήθεια!) και όχι μόνο εμείς!
Στην ερώτηση:
Γιατί σε 38 ΕΛΜΕ οι δυνάμεις της ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για πρακτικά μέτρα παρεμπόδισης της αξιολόγησης καθορίζοντας έτσι και την απόφαση του ΓΣ των Προέδρων στην ΟΛΜΕ;
Η απάντηση που πήραν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ από το συντονιστή της συζήτησης ήταν ότι οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ έκαναν το καθήκον τους και μετέφεραν τις αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων στο Γενικό Συμβούλιο και ότι αν το ΠΑΜΕ θέλει να “χρωματίσει” το ζήτημα είναι δικό το θέμα.
Έτσι, λοιπόν συγκαλύπτουν στην ΟΛΜΕ τις ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που από την πίσω πόρτα συμφωνούν με την αξιολόγηση. Έτσι αθωώνουν το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι παντού το ίδιο ανεξάρτητα από τις διάφορες μορφές διαχείρισής του, που έχει στο αίμα του την κρίση ύστερα από κάθε φάση ανάπτυξης. Έτσι αθωώνουν και τις Ελληνικές αστικές κυβερνήσεις παρουσιάζοντάς τες ως “υπόδουλες” και “κυριαρχούμενες από Τροϊκανούς”. Έτσι σπέρνουν τη συγκάλυψη και το συμβιβασμό. Πρέπει να απομονωθούν! Και ύστερα “στεναχωριούνται” που δεν ξεσηκώνονται οι εργαζόμενοι.
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα λεγόμενά τους. Για ένα κίνημα νικηφόρο είναι επιτακτική ανάγκη οι δυνάμεις αυτές να απομονωθούν, να πυκνώσουν τα Σωματεία. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει να ηττηθεί στην πράξη η λογική του συμβιβασμού μέσα στο εργατικό κίνημα, να μπουν όλοι οι συνάδελφοι στην πάλη, στη Γενική Συνέλευση, στο ΔΣ, στην απεργία, παντού! Μαζί με το σύνολο της εργατικής τάξης, τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέχρι να αλλάξει χέρια η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία και ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν να γίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Έξω από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους. Μόνο εκεί θα καταργηθεί ο ανταγωνισμός,  η λογική της αγοράς. Μόνο εκεί το σχολείο και ο εκπαιδευτικός θα παίξει και τον πραγματικό κοινωνικό του ρόλο.
Χίος, 31/3/2013


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΦΑ



Εξόρμηση για τον καθαρισμό παραλίας του Καρφά πραγματοποιεί την ερχόμενη Κυριακή 7 Απριλίου  εθελοντική ομάδα ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ 

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ : "ΕΞΩ ΤΟ ΠΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ"




Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού τμήματος; Χίου της ΑΔΕΔΥ στην οποία συζητήθηκε η πρόταση μομφής, που κατέθεσαν οι δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης, της Κοινωνικής Συμμαχίας και ενός τμήματος της ΠΑΣΚ έδειξε σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Σε μια περίοδο που η βαθιά οικονομική κρίση πλήττει πολύπλευρα τους εργαζόμενος στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα οι δυνάμεις αυτές προχώρησαν σε μια απαράδεκτη συνδικαλιστική ενέργεια με τη μορφή της “μομφής” ενάντια στον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ και πρόεδρο του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Γ. Αμπαζή στο νησί.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση και τη δράση αυτών των δυνάμεων, που πασχίζουν με κάθε τρόπο και μέσο να τους εγκλωβίσουν σε κούφιες και αδιέξοδες κορώνες αποδεχόμενοι στην πράξη όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Έτσι στην Εκτελεστική Γραμματεία, πρώτοι και καλύτεροι οι της Αυτόνομης Παρέμβασης πάσχισαν να αποδείξουν ότι πρόκειται για καθαρά προσωπική διένεξη, που δεν έχει να κάνει με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ το οποίο “σέβονται” για τους αγώνες και την ιστορία του. Παρουσίασαν έτσι μια σειρά “στοιχείων” που αφορούν διαδικαστικά ζητήματα, όπως ότι δεν ενημερώνονται για τις δράσεις του τμήματος ή ότι η συνδικαλιστική δράση του προέδρου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος και άλλα τέτοια.
Αλήθεια: Πώς γίνεται ένα μέλος του ΠΑΜΕ και στέλεχος του ΚΚΕ να διαχωριστεί από τη συνδικαλιστική του παράταξη και το Κόμμα του και ως διχασμένη προσωπικότητα να λειτουργεί έξω από αυτές του τις ιδιότητες;
Πολύ απλά δεν γίνεται!
Αυτό άλλωστε ομολόγησαν φάσκοντας και αντιφάσκοντας οι εκπρόσωποι της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΑΠ), Κοινωνικής Συμμαχίας και τμήματος της ΠΑΣΚ, παρουσιάζοντας και ποιο είναι το πραγματικό τους πρόβλημα:
Ø  “δεν μπορεί ο πρόεδρος να πηγαίνει στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και να κάνει κριτική στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ”!!!
Ø  “είναι πρόεδρος και πρέπει να μας εκφράζει όλους”!!!
Ή συμβιβάζεται με τη γραμμή του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ ξεχνώντας ποιος είναι αλλά και αποκρύπτοντας τις αγεφύρωτες πολιτικές του διαφωνίες ή θα υποστεί τις συνέπειες της “διάσπασης”.
Ποιος όμως διασπά και ποιος στέκεται απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων;
Το ΠΑΜΕ ή οι συνδικαλιστές της τρικομματικής κυβέρνησης που χέρι – χέρι πάνε με αυτούς που διακαώς θέλουν να πάρουν τη θέση τους;
Οι εν λόγω συνδικαλιστικές δυνάμεις αδυνατούν να συζητήσουν επί της πολιτικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, συνέπεια της βαθιάς συνδικαλιστικής κρίσης, γιατί είναι δέσμιοι της φιλοευρωπαϊκής τους κατεύθυνσης.
Φοβούνται την αντιπαράθεση; Θέλουν τους εργαζόμενους προσκυνημένους στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ (των “κοινωνικών διαλόγων” και του συμβιβασμού); Δεν έμαθαν ακόμη ότι η ταξική αντιπαράθεση παντού μέσα στο εργατικό κίνημα, δεν καταργείται με “μομφές”; Θέλουν το ΠΑΜΕ να υπογράφει μείωση μισθών όπως έκαναν οι συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης στους ιδιωτικούς υπαλλήλους; Θέλουν το ΠΑΜΕ να είναι όπως χρόνια τώρα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και της Α.Π., που προσκυνούσαν και προσκυνούν την ΕΕ; Προτιμούν μήπως κατά τις δικές τους συνήθειες να διαδηλώνουμε στο ίδιο πεζοδρόμιο με τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ομπάμα και το σχεδίου Ανάν. Προσπαθούν να μας κάνουν  λοβοτομή; Αυτή είναι η ενότητά τους και όχι η ενότητα της εργατικής τάξης!
“Γιατί πέφτουν από τα σύννεφα”; Δεν γνωρίζουν ότι από τη δημιουργία του το ΠΑΜΕ, τα Σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, τα Εργατικά Κέντρα, οι αγωνιστές που συσπειρώνονται σε αυτό, βάζουν ανοικτά και ξάστερα τη γραμμή της σύγκρουσης και της ανατροπής αυτού του συστήματος αποκαλύπτοντας το ρόλο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλων παρατρεχάμενων που τόσα χρόνια άφησαν ξεγυμνωμένο το εργατικό κίνημα; Δεν γνωρίζουν ότι το ΠΑΜΕ θέλει μέσα από τους καθημερινούς αγώνες η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να κατακτήσουν τη δική τους εξουσία και όχι να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη όπως πασχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ποθώντας την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν οι λοιποί της “τρικομματικής”;
Είχαν την αυταπάτη ότι το ΠΑΜΕ θα αποτελούσε εξαίρεση στη στάση του στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χίου; Ότι θα φοβόταν να μη χαθεί μια “θεσούλα” και θα έκανε πίσω; Δεν θεωρούμε ότι οι συνδικαλιστές της Α.Π. ή της ΠΑΣΚ δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ΠΑΜΕ.
Όταν λοιπόν συμφώνησαν και εξέλεξαν πρόεδρο μήπως στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν ακριβώς αυτή την πολιτική επίθεση για να ξεμπερδεύουν;
Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Το χατήρι δεν θα τους το κάνουμε. Μπορεί να τραβούν όσο θέλουν κατά το βάλτο, αλλά πλανώνται αν νομίζουν ότι θα μας τραβήξουν μαζί τους.
Εμείς στο ερώτημα μεταρρύθμιση – συμβιβασμός ή σύγκρουση απαντάμε το δεύτερο και καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους με βάση την πείρα τους όλα αυτά τα χρόνια αλλά και με βάση αυτές τις εξελίξεις. Για το τι συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια πρέπει να είναι η δική τους θέση για την ανασυγκρότησή του. Κίνημα “σιγής ασυρμάτου”, που εργάτες και αφεντικά θα κρατιούνται χέρι – χέρι με ευχολόγια για μια “καλύτερη διαχείριση” ή κίνημα ασυμβίβαστου αγώνα και ανατροπής;
Χίος, 31/3/2013