Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμου Δανιηλίδη, προκάλεσε το
δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», η οποία, υπό τον τίτλο «Κλείδωσε και το 2
ο κύμα διαθεσιμότητας», αναφέρεται στις καταργήσεις δημοτικών επιχειρήσεων και τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων, αποκαλύπτοντας έτσι σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης που φέρεται να έχει ληφθεί.
Ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη κι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και είχε μια σειρά επαφών με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τονίζει την κατηγορηματική απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου και την αποφασιστικότητα της Τ.Α. να αρνηθεί οποιονδήποτε διάλογο σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Προέδρου της Π.Ε.Δ.-Κ.Μ και Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, έχει ως εξής:
«Σήμερα δεχθήκαμε ένα ακόμη αιφνιδιασμό που προκαλεί την έντονη οργή και αγανάκτησή μας. Εάν πρόκειται για ένα αληθές σενάριο, που η έγκριτη εφημερίδα αποκαλύπτει ως ειλημμένο σχέδιο της κυβέρνησης στο όνομα της δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης, και η οποία θέλει να περάσει μέσα από καταργήσεις κρίσιμων κι ευαίσθητων οργανισμών για την κοινωνία, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένων, τότε εύκολα κανείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για αποφάσεις που μόνο κάποια αρρωστημένα μυαλά μπορούν να λάβουν.
»Εάν, λοιπόν, το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει την παραμικρή έστω βάση, είτε πρόκειται για διαρροή από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, είτε είναι σοβαρές και έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από οποιοδήποτε υπουργείο, τότε δεν μπορώ παρά να καταγγείλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτοί οι οποίοι το σκέφτηκαν, το εκπόνησαν και το διοχέτευσαν είναι άνθρωποι διαταραγμένης προσωπικότητας κι αρρωστημένα μυαλά που χρήζουν θεραπείας από ειδικούς επιστήμονες, καθώς η συμπεριφορά τους αυτή καθίσταται πολιτικά, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη για τη χώρα, για την κοινωνία και για τους πολίτες. Και είναι επικίνδυνοι γιατί όφειλαν να γνωρίζουν ότι:
1. Αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, που θέλουν να καταργήσουν, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές, όπως είναι οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κι Αποχέτευσης) καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι τα εκτελούμενα έργα των ΔΕΥΑ από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. (τομεακό πρόγραμμα περιβάλλοντος-ΕΣΠΑ), τα οποία έχουν σχέση με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς. Αντιλαμβάνεται ο καθείς σε αυτήν τη χώρα ότι, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης που λειτουργούν οι δυο πρώην κρατικοί οργανισμοί της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όλη η άλλη Ελλάδα εξυπηρετείται από τις ΔΕΥΑ, και δεν υφίσταται στη χώρα μας, αλλά ούτε και προβλέπεται, άλλος τρόπος διαχείρισης είτε του αποχετευτικού δικτύου με τους βιολογικούς καθαρισμούς, είτε της υδροδότησης των πολιτών.
2. Όσο για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά από το Ν.3852 του «Καλλικράτη», είναι αυτές που έχουν περισώσει τον αγώνα και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας και της κοινωνίας για κοινωνική συνοχή. Μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων υφίστανται και λειτουργούν 4.460 δομές κοινωνικής φροντίδας, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή (βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτική υποστήριξη με τα ΚΔΑΠ), επεκτείνονται στη φροντίδα παιδιών με αναπηρία μέσω των ΚΔΑΠμεΑ και απευθύνονται σε 300.000 οικογένειες, φθάνουν στην Τρίτη Ηλικία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ, που απευθύνονται σε 100.000 οικογένειες. Μέσω των επιχειρήσεων αυτών λειτουργούν τα Κέντρα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα κέντρα για τα κακοποιημένα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες, τα κέντρα για τους συμπατριώτες και συμπολίτες μας αθίγγανους, τα κέντρα για τη φροντίδα των μεταναστών, τα δημοτικά ιατρεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά συσσίτια, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλων των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, τα γραφεία υποστήριξης ανέργων και συμβουλευτικής απασχόλησης, και τόσες άλλες κρίσιμες δομές. Επίσης, ένας άλλος πολύ μεγάλος τομέας των κοινωφελών επιχειρήσεων εξυπηρετεί τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα δημοτικά ωδεία, τις δημοτικές σχολές χορού, τα δημοτικά και τα θεατρικά εργαστήρια, που το 100% των λειτουργικών τους εξόδων καλύπτεται από το χαμηλό τίμημα το οποίο καταβάλλουν οι οικογένειες ως δίδακτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα χιλιάδες δημοτικά γυμναστήρια σε όλη τη χώρα τα οποία παρέχουν, με πολύ χαμηλό επίσης τίμημα, είτε αθλητισμό για όλους, είτε για το παιδί, είτε για την Τρίτη Ηλικία, είτε αθλητισμό για τους ενήλικες για λόγους υγείας ή σωματικής ευεξίας και απευθύνονται σε πάνω από 500.000 οικογένειες
3. Η λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων, με τα δεκάδες τμήματα και δομές, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στο ελάχιστο. Και το σημαντικότερο, δεν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους, δεν μιλάμε καν για δημοτικούς υπαλλήλους. Μιλάμε στις περισσότερες των περιπτώσεων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή για ωρομίσθιους μερικών ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίως, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα μουσικής ή των θεατρικών εργαστηρίων, ή γυμναστές για τα γυμναστήρια. Και τέλος, οι εκπαιδευτικοί των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, όπως επίσης και στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι πάνω από 10.000, καλύπτονται όλοι στο 100% της μισθοδοσίας τους από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτυγχάνει με την υπεραπορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, όταν όλοι οι άλλοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταγράφουν συνεχώς υστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Μέσα από την απορρόφηση των 500 εκατ. ευρώ και πλέον ετησίως καλύπτεται η μισθοδοσία αυτών των προσώπων, που είναι είτε ορισμένου χρόνου είτε με συμβάσεις έργου, που δεν μπορεί σε καμιά των περιπτώσεων να τους υπολογίσει κανείς, ούτε η τρόικα ούτε η χώρα, ως μειούμενο προσωπικό του δημόσιου τομέα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηρισθεί η σκέψη για την κατάργηση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο σχέδιο, εάν πράγματι υφίσταται, που κάποιοι μάλλον το εκπόνησαν ελαφρά τη καρδία, συνιστά άμεσο ακρωτηριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα την οδηγήσει και στον τελικό θάνατο, και μαζί της θα συμπαρασύρει σε θάνατο και την ίδια την κοινωνία. Για αυτό και ισχυριζόμαστε ότι τέτοιες σκέψεις μόνο αρρωστημένα μυαλά μπορούν να κάνουν συμπληρώνοντας έναν τέτοιο κατάλογο μελλοθάνατων.
Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να συγκαλύψουμε και να προστατέψουμε οποιαδήποτε κακή διαχείριση. Όπου κι αν υπήρξε, ή όπου κι αν υπάρχει, για την παραμικρή κακή διαχείριση σε οποιαδήποτε δημοτική επιχείρηση, να γίνει αυστηρός κι εξονυχιστικός έλεγχος σε βάθος, και αν υπάρχει η παραμικρή σκιά τότε οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για την πιο αυστηρή τιμωρία.
Όχι, όμως, πονάει δόντι, κόβει κεφάλι... Αυτό σε καμιά περίπτωση, ούτε εμείς ως δήμαρχοι, ούτε ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, πολύ περισσότερο ούτε εγώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, αλλά κι ευρύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιο σχέδιο και δεν πρόκειται ποτέ να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε αυτού του είδους εγκληματικές σκέψεις αρρωστημένων μυαλών. Για αυτό καλούμε τους πάντες να ανακαλέσουν πάραυτα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη κι αν έχουν κάνει. Δεν πρόκειται να τη δεχθούμε ούτε και ως αστείο... Άλλωστε, οι πάντες οφείλουν να γνωρίζουν, με βάση το υπάρχον πολιτικό, νομικό και συνταγματικό θεσμικό πλαίσιο, ότι είναι βέβαιο - και με μαθηματική ακρίβεια - πως εάν αυτό το σχέδιο οδηγηθεί προς νομοθέτηση θα καταπέσει με την πρώτη προσφυγή.
Τέλος, καλούμε κάποια συνδικαλιστικά, κομματικά και παραταξιακά σχήματα, που επί τόσα χρόνια λοιδορούσαν, υπονόμευαν, απαξίωναν και κατήγγειλαν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις απαιτώντας την κατάργησή τους, στρώνοντας έτσι με τον τρόπο τους χαλιά στο δρόμο της καταστροφής, ας αναλογισθούν - έστω και τώρα - τις τραγικές ευθύνες τους και ας αλλάξουν - επιτέλους - ρότα...».
epoli.gr