Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

META AΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΛΟΥ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, εισάγονται προς ψήφιση ρυθμίσεις τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής. Μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών, και μετά από πρόταση του Κώστα Τριαντάφυλλου, θεσπίζεται η ίδρυση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Κώστας Τριαντάφυλλος ανέλαβε την σχετική πρωτοβουλία με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, -την οποία συνυπέγραψαν βουλευτές Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΔΗΜ.ΑΡ.. Στην επιστολή αυτή οι συνυπογράφοντες Βουλευτές είχαν προτείνει την  ίδρυση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής. Είχε μάλιστα, ακολουθήσει σχετική δέσμευση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Η σύσταση επιτροπής για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια εξαιρετικά σημαντική κατάκτηση για τον κοινοβουλευτισμό, αλλά, κυρίως, για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας, ειδικά, στην περίοδο που διανύουμε, όπου αξίες και αρχές κλυδωνίζονται και αμφισβητούνται.», δήλωσε ο βουλευτής.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 9/12/2013, ΣΤΙΣ 5.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Θέμα
Νόμος 3852/2010 "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης".
Κάθε νησί και δήμος. Τρία χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη στη Χίο- Προοπτική για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στο νησί.
Συζήτηση-Προτάσεις.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΗΝ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΣΤΙΣ 64 ΝΟΔΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ : ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ , ΑΝΑΝΕΩΣΗ , ΔΥΝΑΜΙΚΗ



Οι εκλογικές διαδικασίες στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης στις δομές και τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, με τις εκλογές που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα για την ανάδειξη νέων προέδρων στις 64 ΝΟΔΕ.

·      Κύρια χαρακτηριστικά των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι η μεγάλη ανανέωση με την είσοδο σημαντικού αριθμού ανθρώπων της αγοράς, η εκπροσώπηση παραγωγικών ηλικιών και η ανάδειξη στελεχών υψηλού μορφωτικού επιπέδου.  
-       Οι νεοεκλεγόμενοι πρόεδροι φτάνουν στο 59,37%. Από τους 64 οι 38 εκλέγονται για πρώτη φορά.
-       Στη μεγάλη πλειονότητά τους, (οι 37 από τους 64) είναι στελέχη παραγωγικών ηλικιών (20 έως 50 ετών).
-       Οι περισσότεροι (38 από τους 64) είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είκοσι από αυτούς είναι δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί, γεωπόνοι και μηχανικοί, ενώ άλλοι 18 είναι έμποροι-επιχειρηματίες.

Βασική αλλαγή στην περιφερειακή οργάνωση αποτελεί η ανασυγκρότηση και ο περιορισμός των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων από 845 σε 329.

Βασική καινοτομία στη νέα δομή των Νομαρχιακών Οργανώσεων αποτελεί η συγκρότηση θεματικών τομέων και η στελέχωση από ανθρώπους εξειδικευμένους και καταξιωμένους στους χώρους της δουλειάς τους, ικανούς στην αντιμετώπιση προβλημάτων και την παραγωγή πολιτικής.


Στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, οι επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες ανέδειξαν συνολικά 577 εκπροσώπους τους στις ΝΟΔΕ. 

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ



«Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ. ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ; ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ; ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΔΕ ΜΕ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟ ΕΥΘΥΝΩΝ;»


Η κατάσταση στη Θράκη, με τα αντεθνικά σχέδια της Άγκυρας και μοχλό το Προξενείο Κομοτηνής, όλο και ξεφεύγει προς το χειρότερο.

Τώρα άρχισε να γίνεται πιό ορατή η συστηματική προσπάθεια για επιβολή και της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης και ισότιμης για χρήση στις συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες της Θράκης, με πρώτο «πυρήνα» το Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπως καταγγέλουν ΜΜΕ.

Αυτό αποκαλύπτει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Newsbomb που αναδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο newsbomb.gr:

«Κάποιοι ειδικεύομενοι γιατροί μουσουλμάνοι -με επιρροές, όπως εγράφη, από το Τουρκικό Προξενείο- συνομιλούν με μουσουλμάνους ασθενείς μόνο στα τουρκικά για τη λήψη του ιστορικού χωρίς να ενημερώνουν τους ειδικούς εποπτεύοντες ιατρούς για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο καθένας! Αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις όταν αυτοί λείπουν από το νοσοκομείο κανείς να μην γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών.

»Παρά τις παρατηρήσεις και τις οδηγίες της Διοίκησης οι συγκεκριμένοι ειδικευόμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα ο Διοικητής του νοσοκομείου να αναγκαστεί να εκδώσει έγγραφο με το οποίο επισημαίνει ότι η συνεννόηση πρέπει να γίνεται στην ελληνική γλώσσα και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν να ενημερώνεται άμεσα ο ειδικός γιατρός ώστε να αποφασίζει περί του πρακτέου και να δίνει τις δέουσες ιατρικές εντολές.

»Έτσι, αποφεύγονται κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πολιτών αλλά και για τον ειδικευόμενο, ο οποίος αμελεί να ενημερώσει τον ειδικό γιατρό για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

»Ωστόσο ο τούρκικος Τύπος δεν ασχολήθηκε με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών από παρανοήσεις κλπ , αλλά με τη ...γλώσσα.

»Έτσι π.χ. η «Yeni Safak» έγραψε για... «απαγόρευση της χρήσης της τουρκικής γλώσσας» στο νοσοκομείο Κομοτηνής! Το ίδιο έκαναν και οι «καθοδηγητές» του τουρκικού Προξενείου και τα τσιράκια τους με την προπαγάνδα τους».

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να γίνει σεβαστό το έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου και επισημαίνεται πώς η συνεννόηση για τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς οφείλει και πρέπει να γίνεται στην ελληνική γλώσσα;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά τη διενέργεια ΕΔΕ για τη διαπίστωση παραπτωμάτων των μουσουλμάνων ιατρών που δεν συμμορφώνονται αλλά και τη λήψη πρωτοβουλιών προκειμένου να σταματήσει η στοχευμένη προπαγάνδα των πρακτορίσκων της Άγκυρας στη Θράκη.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
parliament logo
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

          ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ-ΑΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Συστηματική προσπάθεια για επιβολή και της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης και ισότιμης για χρήση στις συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και στο δημόσιο βίο της Θράκης καταβάλει με υπόγειες μεθοδεύσεις η Άγκυρα διά ενεργούμενών της στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως καταγγέλουν ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Newsbomb που αναδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο newsbomb.gr:

«Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει ότι στην προσπάθεια «άλωσης» της Θράκης από την Τουρκία , πέραν της εκφοβιστικής τακτικής των εγκάθετων του Προξενείου προς τους μουσουλμάνους με την προτροπή «μίλα τουρκικά» στην καθημερινότητα, έχουν προστεθεί και μερικές «κεντρικά» καθοδηγούμενες ενέργειες για τη χρήση της τουρκικής σε επίσημο επίπεδο στο δημόσιο τομέα.

Η εφημερίδα NEWSBOMB βρέθηκε στη Θράκη, έκανε ρεπορτάζ και κατέγραψε ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Κάποιοι ειδικεύομενοι γιατροί μουσουλμάνοι -με επιρροές, όπως εγράφη, από το Τουρκικό Προξενείο- συνομιλούν με μουσουλμάνους ασθενείς μόνο στα τουρκικά για τη λήψη του ιστορικού χωρίς να ενημερώνουν τους ειδικούς εποπτεύοντες ιατρούς για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο καθένας! Αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις όταν αυτοί λείπουν από το νοσοκομείο κανείς να μην γνωρίζει την κατάσταση των ασθενών.

Δεν συμμορφώνονται

Παρά τις παρατηρήσεις και τις οδηγίες της Διοίκησης οι συγκεκριμένοι ειδικευόμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν, με αποτέλεσμα ο Διοικητής του νοσοκομείου να αναγκαστεί να εκδώσει έγγραφο με το οποίο επισημαίνει ότι η συνεννόηση πρέπει να γίνεται στην ελληνική γλώσσα και όταν αυτό δεν είναι δυνατόν να ενημερώνεται άμεσα ο ειδικός γιατρός ώστε να αποφασίζει περί του πρακτέου και να δίνει τις δέουσες ιατρικές εντολές.

 «Η οδηγία -εξήγησε με δήλωσή του ο Διοικητής του νοσοκομείου δεν αναφέρεται σε κάθε συνομιλία μεταξύ ιατρού και ασθενών αλλά αυστηρά στη λήψη του ιστορικού του ασθενούς από τον ειδικευόμενο ιατρό, ο οποίος, σύμφωνα με την οδηγία, σε περίπτωση που συνομιλεί με τον ασθενή σε γλώσσα που δεν γνωρίζει ο ειδικός, θα πρέπει να μεταφράζει άμεσα το περιεχόμενο της συνομιλίας ούτως ώστε ο γιατρός που έχει και την ευθύνη του περιστατικού, να θέτει τις σωστές ερωτήσεις και να καταλήγει με βάση τις απαντήσεις του ασθενούς σε ορθή διάγνωση για να δίδει τις δέουσες εντολές νοσηλείας.

Έτσι, αποφεύγονται κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πολιτών αλλά και για τον ειδικευόμενο, ο οποίος αμελεί να ενημερώσει τον ειδικό γιατρό για το περιεχόμενο της συνομιλίας».

Καμία αντίδραση από Βενιζέλο – Άδωνι

Ωστόσο ο τούρκικος Τύπος δεν ασχολήθηκε με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών από παρανοήσεις κλπ , αλλά με τη ...γλώσσα.

Έτσι π.χ. η «Yeni Safak» έγραψε για... «απαγόρευση της χρήσης της τουρκικής γλώσσας» στο νοσοκομείο Κομοτηνής! Το ίδιο έκαναν και οι «καθοδηγητές» του τουρκικού Προξενείου και τα τσιράκια τους με την προπαγάνδα τους.

Δυστυχώς δεν αποτελεί είδηση (και έκπληξη) ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχουν αντιδράσει ακόμα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να γίνει σεβαστό το έγγραφο της Διοίκησης του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου και επισημαίνεται πώς η συνεννόηση για τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς οφείλει και πρέπει να γίνεται στην ελληνική γλώσσα;

2. Θα διατάξετε τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων των ειδικευόμενων ιατρών μουσουλμάνων που επιμένουν, παρά τις οδηγίες του Διοικητή, να μην μεταφράζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους ασθενείς τους, ούτως ώστε ο επιβλέπων ιατρός να καταλήγει σε ορθή διάγνωση για να δίδει τις δέουσες εντολές νοσηλείας;

3.Σε ποιο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης ορίζεται ότι οι συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες εντός της ελληνικής επικράτειας, πρέπει να γίνονται στην τουρκική γλώσσα;

4.Θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες προς την πλευρά της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όχι μόνο για το δημοσίευμα της Yeni Safak αλλά και για τη στοχευμένη προπαγάνδα των πρακτορίσκων της Άγκυρας στη Θράκη;

5.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των πολιτών αλλά και για τον ειδικευόμενο που αμελεί να ενημερώσει τον ειδικό ιατρό για το περιεχόμενο της συνομιλίας;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ



ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ : ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις και την απόλυση των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτές επιβεβαίωσε μιλώντας στο ρ/σ βήμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
«Υπάρχει η νομοθεσία του Καλλικράτη. Οι εταιρείες των δήμων που έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις κλείνουν. Δεν είναι κάτι καινούργιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης. Και πρόσθεσε, όταν ερωτήθηκε για το προσωπικό: «Το προσωπικό απολύεται η αν υπάρχουν ανάγκες μεταφέρονται στους δήμους». Έφερε δε ως παράδειγμα τις ΔΕΥΑ, τονίζοντας ότι ένα μία εταιρεία ύδρευσης είναι ζημιογόνα είναι αυτονόητο ότι οι λειτουργίες της θα μεταφερθούν στον κεντρικό δήμο.
Ο κ. Μιχελάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε αριθμό μετακινήσεων ή απολύσεων στους δήμους τονίζοντας ότι «θα μπορεί να μιλήσει για αιρθμούς όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στα τέλη του χρόνου, αρχές του επόμενου. Εκεί θα δούμε που έχουμε ελλείψεις και που πλεόνασμα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.


aftodioikisi.gr

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Έντονες αντιδράσεις από το ενδεχόμενο κλείσιμο Δημοτικών Επιχειρήσεων
Την έντονη αντίδραση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών και Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμου Δανιηλίδη, προκάλεσε το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», η οποία, υπό τον τίτλο «Κλείδωσε και το 2ο κύμα διαθεσιμότητας», αναφέρεται στις καταργήσεις δημοτικών επιχειρήσεων και τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων, αποκαλύπτοντας έτσι σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης που φέρεται να έχει ληφθεί.
Ο κ. Δανιηλίδης, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη κι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και είχε μια σειρά επαφών με κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τονίζει την κατηγορηματική απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου και την αποφασιστικότητα της Τ.Α. να αρνηθεί οποιονδήποτε διάλογο σ’ αυτήν την κατεύθυνση. 
Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Προέδρου της Π.Ε.Δ.-Κ.Μ και Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, έχει ως εξής:
«Σήμερα δεχθήκαμε ένα ακόμη αιφνιδιασμό που προκαλεί την έντονη οργή και αγανάκτησή μας. Εάν πρόκειται για ένα αληθές σενάριο, που η έγκριτη εφημερίδα αποκαλύπτει ως ειλημμένο σχέδιο της κυβέρνησης στο όνομα της δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης, και η οποία θέλει να περάσει μέσα από καταργήσεις κρίσιμων κι ευαίσθητων οργανισμών για την κοινωνία, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένων, τότε εύκολα κανείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι πρόκειται για αποφάσεις που μόνο κάποια αρρωστημένα μυαλά μπορούν να λάβουν.
»Εάν, λοιπόν, το συγκεκριμένο δημοσίευμα έχει την παραμικρή έστω βάση, είτε πρόκειται για διαρροή από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, είτε είναι σοβαρές και έγκυρες πληροφορίες προερχόμενες από οποιοδήποτε υπουργείο, τότε δεν μπορώ παρά να καταγγείλω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτοί οι οποίοι το σκέφτηκαν, το εκπόνησαν και το διοχέτευσαν είναι άνθρωποι διαταραγμένης προσωπικότητας κι αρρωστημένα μυαλά που χρήζουν θεραπείας από ειδικούς επιστήμονες, καθώς η συμπεριφορά τους αυτή καθίσταται πολιτικά, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνη για τη χώρα, για την κοινωνία και για τους πολίτες. Και είναι επικίνδυνοι γιατί όφειλαν να γνωρίζουν ότι:
1. Αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, που θέλουν να καταργήσουν, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Οι περισσότερες από αυτές, όπως είναι οι ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης κι Αποχέτευσης) καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1,5 δισ. ευρώ είναι τα εκτελούμενα έργα των ΔΕΥΑ από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. (τομεακό πρόγραμμα περιβάλλοντος-ΕΣΠΑ), τα οποία έχουν σχέση με δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς. Αντιλαμβάνεται ο καθείς σε αυτήν τη χώρα ότι, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης που λειτουργούν οι δυο πρώην κρατικοί οργανισμοί της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όλη η άλλη Ελλάδα εξυπηρετείται από τις ΔΕΥΑ, και δεν υφίσταται στη χώρα μας, αλλά ούτε και προβλέπεται, άλλος τρόπος διαχείρισης είτε του αποχετευτικού δικτύου με τους βιολογικούς καθαρισμούς, είτε της υδροδότησης των πολιτών.
2. Όσο για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, οι οποίες προβλέπονται ρητά και κατηγορηματικά από το Ν.3852 του «Καλλικράτη», είναι αυτές που έχουν περισώσει τον αγώνα και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας και της κοινωνίας για κοινωνική συνοχή. Μέσω των κοινωφελών επιχειρήσεων υφίστανται και λειτουργούν 4.460 δομές κοινωνικής φροντίδας, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή (βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, εκπαιδευτική υποστήριξη με τα ΚΔΑΠ), επεκτείνονται στη φροντίδα παιδιών με αναπηρία μέσω των ΚΔΑΠμεΑ και απευθύνονται σε 300.000 οικογένειες, φθάνουν στην Τρίτη Ηλικία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ, που απευθύνονται σε 100.000 οικογένειες. Μέσω των επιχειρήσεων αυτών λειτουργούν τα Κέντρα για τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα κέντρα για τα κακοποιημένα παιδιά και τις κακοποιημένες γυναίκες, τα κέντρα για τους συμπατριώτες και συμπολίτες μας αθίγγανους, τα κέντρα για τη φροντίδα των μεταναστών, τα δημοτικά ιατρεία, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά συσσίτια, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη όλων των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, τα γραφεία υποστήριξης ανέργων και συμβουλευτικής απασχόλησης, και τόσες άλλες κρίσιμες δομές. Επίσης, ένας άλλος πολύ μεγάλος τομέας των κοινωφελών επιχειρήσεων εξυπηρετεί τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τα δημοτικά ωδεία, τις δημοτικές σχολές χορού, τα δημοτικά και τα θεατρικά εργαστήρια, που το 100% των λειτουργικών τους εξόδων καλύπτεται από το χαμηλό τίμημα το οποίο καταβάλλουν οι οικογένειες ως δίδακτρα. Το ίδιο ισχύει και για τα χιλιάδες δημοτικά γυμναστήρια σε όλη τη χώρα τα οποία παρέχουν, με πολύ χαμηλό επίσης τίμημα, είτε αθλητισμό για όλους, είτε για το παιδί, είτε για την Τρίτη Ηλικία, είτε αθλητισμό για τους ενήλικες για λόγους υγείας ή σωματικής ευεξίας και απευθύνονται σε πάνω από 500.000 οικογένειες
3. Η λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων, με τα δεκάδες τμήματα και δομές, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στο ελάχιστο. Και το σημαντικότερο, δεν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους, δεν μιλάμε καν για δημοτικούς υπαλλήλους. Μιλάμε στις περισσότερες των περιπτώσεων για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή για ωρομίσθιους μερικών ωρών απασχόλησης εβδομαδιαίως, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα μουσικής ή των θεατρικών εργαστηρίων, ή γυμναστές για τα γυμναστήρια. Και τέλος, οι εκπαιδευτικοί των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, όπως επίσης και στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που είναι πάνω από 10.000, καλύπτονται όλοι στο 100% της μισθοδοσίας τους από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτυγχάνει με την υπεραπορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, όταν όλοι οι άλλοι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταγράφουν συνεχώς υστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Μέσα από την απορρόφηση των 500 εκατ. ευρώ και πλέον ετησίως καλύπτεται η μισθοδοσία αυτών των προσώπων, που είναι είτε ορισμένου χρόνου είτε με συμβάσεις έργου, που δεν μπορεί σε καμιά των περιπτώσεων να τους υπολογίσει κανείς, ούτε η τρόικα ούτε η χώρα, ως μειούμενο προσωπικό του δημόσιου τομέα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, μόνο εγκληματική μπορεί να χαρακτηρισθεί η σκέψη για την κατάργηση των κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο σχέδιο, εάν πράγματι υφίσταται, που κάποιοι μάλλον το εκπόνησαν ελαφρά τη καρδία, συνιστά άμεσο ακρωτηριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα την οδηγήσει και στον τελικό θάνατο, και μαζί της θα συμπαρασύρει σε θάνατο και την ίδια την κοινωνία. Για αυτό και ισχυριζόμαστε ότι τέτοιες σκέψεις μόνο αρρωστημένα μυαλά μπορούν να κάνουν συμπληρώνοντας έναν τέτοιο κατάλογο μελλοθάνατων.
Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε την πρόθεση να συγκαλύψουμε και να προστατέψουμε οποιαδήποτε κακή διαχείριση. Όπου κι αν υπήρξε, ή όπου κι αν υπάρχει, για την παραμικρή κακή διαχείριση σε οποιαδήποτε δημοτική επιχείρηση, να γίνει αυστηρός κι εξονυχιστικός έλεγχος σε βάθος, και αν υπάρχει η παραμικρή σκιά τότε οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για την πιο αυστηρή τιμωρία.
Όχι, όμως, πονάει δόντι, κόβει κεφάλι... Αυτό σε καμιά περίπτωση, ούτε εμείς ως δήμαρχοι, ούτε ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, πολύ περισσότερο ούτε εγώ ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης & Απασχόλησης της ΚΕΔΕ, αλλά κι ευρύτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιο σχέδιο και δεν πρόκειται ποτέ να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε αυτού του είδους εγκληματικές σκέψεις αρρωστημένων μυαλών. Για αυτό καλούμε τους πάντες να ανακαλέσουν πάραυτα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη κι αν έχουν κάνει. Δεν πρόκειται να τη δεχθούμε ούτε και ως αστείο... Άλλωστε, οι πάντες οφείλουν να γνωρίζουν, με βάση το υπάρχον πολιτικό, νομικό και συνταγματικό θεσμικό πλαίσιο, ότι είναι βέβαιο - και με μαθηματική ακρίβεια - πως εάν αυτό το σχέδιο οδηγηθεί προς νομοθέτηση θα καταπέσει με την πρώτη προσφυγή.
Τέλος, καλούμε κάποια συνδικαλιστικά, κομματικά και παραταξιακά σχήματα, που επί τόσα χρόνια λοιδορούσαν, υπονόμευαν, απαξίωναν και κατήγγειλαν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις απαιτώντας την κατάργησή τους, στρώνοντας έτσι με τον τρόπο τους χαλιά στο δρόμο της καταστροφής, ας αναλογισθούν - έστω και τώρα - τις τραγικές ευθύνες τους και ας αλλάξουν - επιτέλους - ρότα...».   


epoli.gr

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ


Πώς θα αποφύγουν την απόλυση οι δημοτικοί υπάλληλοι
Ένα μεγάλο κίνητρο σχεδιάζει να δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών σε όσους δημοτικούς υπαλλήλους επιλέξουν να μπουν στο πρόγραμμα της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας, το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι η προστασία από τις απολύσεις.

Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Έθνος», το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται νομοσχέδιο, το οποίο θα εντάσσει τους παραπάνω «εθελοντές» στην κινητικότητα (άμεση δηλαδή μετακίνηση από ΟΤΑ σε ΟΤΑ), χωρίς αυτοί να μπουν στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει και σε απολύσεις.

Σύμφωνα με το σενάριο, η ρύθμιση θα αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και όσους εργάζονται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε Δήμους και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετακίνησή τους, αποτελεί η αποδεδειγμένη εξασφάλιση των κονδυλίων μισθοδοσίας από τον ΟΤΑ υποδοχής.

Το μέτρο της εθελοντικής κινητικότητας στους Δήμους, το οποίο θυμίζουμε αποτελεί πρόταση και της ΚΕΔΕ, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.



epoli.gr

ΔΗΜΟΙ : ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ


Έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση εβδομάδες από τη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών από τη μια πλευρά και της ΚΕΔΕ για την εθελοντική κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων αλλά ακόμη δεν έχουν λυθεί καν τα τυπικά (σ.σ. ψήφιση σχετικής διάταξης από τη Βουλή), ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.
Κι αυτό την ώρα που ακόμη και με την άτυπη παράταση που (λέει ότι) έχει πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, τα περιθώρια για τις 12.500 διαθεσιμότητες (εκ των οποίων οι 5 έως 6.000 από τους ΟΤΑ) είναι ασφυκτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η υπόθεση της εθελοντικής κινητικότητας δεν προχωράει καθώς υπάρχει έντονη διαφωνία των δύο υπουργείων με τους δημάρχους για την εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Οι μεν κύριοι Μητσοτάκης και Μιχελάκης θέλουν η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας να πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού οι δε αιρετοί δεν το επιθυμούν σε καμία περίπτωση.
Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι:
-          Θα καθυστερήσει πολύ η διαδικασία.
-          Με τον τρόπο αυτό είναι πιθανόν ορισμένοι υπάλληλοι αντί να μετακινηθούν να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
-          Δεν θα το δεχθούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μην πετύχει η εθελοντική κινητικότητα που βασίζεται στη βούληση των ίδιων των εργαζόμενων να μετακινηθούν.
Οδηγούμαστε σε υποχρεωτική κινητικότητα-διαθεσιμότητα
Τονίζουν δε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με πολύ απλό τρόπο καθώς πρόκειται στην ουσία για μετατάξεις που θα «βαπτιστούν» κινητικότητα- διαθεσιμότητα: Δηλαδή, για παράδειγμα αν ο Δήμος Αθηναίων έχει πλεονάζον προσωπικό που επιθυμεί να ενταχθεί σε κινητικότητα στην ειδικότητα των ηλεκτρολόγων και γειτονικοί δήμοι έχουν έλλειψη προσωπικού σε αυτή την ειδικότητα να μπορούν να μετακινηθούν με μία απλή απόφαση των δύο δημάρχων (πιθανόν και του δημοτικού συμβουλίου) εφόσον ο δήμος υποδοχής δεσμευθεί ότι διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις. Όπως, μάλιστα, λένε δήμαρχοι στην aftodioikisi.gr, σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να μεταφερθούν ανάλογες πιστώσεις από τον ένα δήμο στον άλλο.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και αν δεν βρεθεί λύση η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει προς τους αιρετούς ότι θα οδηγηθούμε στη διαδικασία της υποχρεωτικής κινητικότητας-διαθεσιμότητας.


aftodioikisi.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Φ.Ο.Β.

Ο χρήστης ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ σάς προσκάλεσε στην εκδήλωση Πρόσκληση για ένα ευχάριστο απόγευμα
 Κυρ, 8 Δεκεμβρίου, 5:30 μ.μ. EET
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου
Οι χρήστες Βαγγέλης Μανάρας, ΗΛΙΑΣ ΦΥΛΛΑΣ, George Chloros και 79 ακόμη έχουν προσκληθεί
O Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σας προσκαλεί στις εγκαταστάσεις του την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 5.30 μ.μ. για ένα ευχάριστο απόγευμα. Εκεί σ΄ ένα φιλικό περιβάλλον απολαμβάνοντας τον καφέ ή το τσάι σας και εδέσματα από τις κυρίες του Ομίλου, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε επίδειξη μόδας από τα καταστήματα «Μαίρη Extra Large»και «2GETHER» της Αγγελικής Καστάνου-Τζούμα.
Η Δέσποινα Εξηντάρη από την Gallery δώρου και τέχνης θα παρουσιάσει είδη δώρων.
Θα χορέψουν τα κορίτσια της Σχολής Χορού Alegro της Μήνας Μπατσακούτσα.
Για κρατήσεις:
Τζένη Καλλίτση-Βούκουνα
Τηλ. 2271093980 - 694757681

6.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΣΤΟ "ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ" 29 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


6.000 απολύσεις - Στο στόχαστρο 29 Δημοτικές Eπιχειρήσεις
Τουλάχιστον 6.000 Δημοτικοί Υπάλληλοι εντάσσονται στο δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», που συνεχίζει:
«Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, ενώ το συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βάλει στην... πρέσα 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους έχει 4 άξονες:
1. Αξιολόγηση 387 Φορέων (Δήμοι, Ν.Π.Ι.Δ. και Δημοτικές Επιχειρήσεις), με στόχο να ενταχθούν σε "διαθεσιμότητα" ή να απολυθούν 11.000 εργαζόμενοι.
2. Περίπου 6.000 - 8.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα μετακινηθούν, μέσω της διαδημοτικής / ενδοδημοτικής κινητικότητας.
3. Περίπου 6.000 δημοτικοί υπάλληλοι, που προέρχονται από Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες καταργήθηκαν λόγω του «Καλλικράτη» και έχουν μεταταχθεί στις Κεντρικές Υπηρεσίες των Δήμων, θα μπουν σε "διαθεσιμότητα", ιδιαίτερα αν έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
4. Περίπου 2.000 υπάλληλοι, που εργάζονται σε 29 Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ), οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν». 
Στο «στόχαστρο» 29 Δημοτικές επιχειρήσεις
Από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) έχουν μπει στο «στόχαστρο» 29 Δημοτικές Επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά 2.000 υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα,
-  Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.): Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.), Ιωαννίνων (Δ.Ε.Υ.Α.Ι.), Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου (Δ.Ε.Υ.Α.Α.), Αιγίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ορεστιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Ο.) και Εορδαίας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε.).
-  Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
-  Δήμος Αθηναίων, Επιχείρηση Ραδιοφωνίας – Αθήνα 9,84
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
-  Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ)
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης - Συκεών
-  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης
-  Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»
-  Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»
-  Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.
-  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
-  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας
-  Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής - Επικοινωνία FM
-  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού
-  Δήμος Αθηναίων, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ.


epoli.gr

Φ.Ο.Β ENA ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ



O Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου σας προσκαλεί στις εγκαταστάσεις του την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 5.30 μ.μ. για ένα ευχάριστο απόγευμα.
 Εκεί σ΄ ένα φιλικό περιβάλλον απολαμβάνοντας τον καφέ ή το τσάι σας και εδέσματα από τις κυρίες του Ομίλου, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε επίδειξη μόδας από τα καταστήματα «Μαίρη Extra Large» και «2GETHER» τηςΑγγελικής Καστάνου-Τζούμα.
Η Δέσποινα Εξηντάρη από την Gallery δώρου και τέχνης θα παρουσιάσει είδη δώρων.
Θα χορέψουν τα κορίτσια της Σχολής Χορού Alegro της Μήνας Μπατσακούτσα.

Από το ΔΣ του Φ.Ο.Β.