Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

AΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ




Τα πάνω κάτω στην έκδοση διπλωμάτων οδήγησης έρχονται με το προεδρικό διάταγμα 51/2013, με τη ελληνική νομοθεσία εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή…
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απόκτηση της άδειας οδήγησης, και το κόστος θα αυξηθεί. Μία από τις αλλαγές που επέρχονται αφορά στην αύξηση των υποχρεωτικών μαθημάτων που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα της θεωρίας.
Παράλληλα δημιουργούνται νέες κατηγορίες οι οποίες δεν υπήρχαν έως τώρα.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο κόστος έκδοσης των διπλωμάτων. Θα ακριβύνουν τα παράβολα που θα πρέπει να υποβάλλονται με τον φάκελο του κάθε υποψηφίου. Επιπλέον αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών από τους γιατρούς. Σε αυτή την υπόθεση δεν εμπλέκεται πλέον η υπηρεσία Μεταφορών.
ΑΝΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Τα ερασιτεχνικά διπλώματα θα ανανεώνονται ανά 15ετία και όχι στα 65 χρόνια όπως ισχύει τώρα. Όσον αφορά στους επαγγελματίες, υποκατηγορίες δημιουργούνται και σε ό,τι αφορά στα φορτηγά και τα λεωφορεία, με τη θεσμοθέτηση υποκατηγοριών Γ1 φορτηγό έως 7,5 τόνων και λεωφορείο έως 16 θέσεων δηλαδή Δ1, κατηγορίες που δεν υπήρχαν έως τώρα.


citypatras.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΑΣ Ο ΧΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΛΟΜΒΟ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΝΤΑΛΙ



Ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος Ιταλός ή Έλληνας; Πορτογάλος ή Καταλανός; Μία σειρά από ιστορίες έχουν «υφανθεί» γύρω από την καταγωγή του μεγάλου θαλασσοπόρου και εξερευνητή, και σε μία από αυτές ο μίτος οδηγεί στη Χίο. Μπορεί βέβαια, έως σήμερα, να μην έχει υπάρξει ατράνταχτη απόδειξη δεσμών αίματος του ανθρώπου, που ανακάλυψε την Αμερική το 1452, με τη Χίο. Όμως, Χιώτης 100% είναι ο «Κολόμβος» του Σαλβαντόρ Νταλί.
Ο νέος δηλαδή, που επέλεξε πριν από περίπου εξήντα χρόνια ο διάσημος ζωγράφος για να ποζάρει ως Χριστόφορος Κολόμβος, όταν δημιουργούσε τον πίνακα «Η Ανακάλυψη της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο». Πρόκειται για τον Χρήστο Ζώα, που κατάγεται από το Χαλκειό της Χίου, ζει μόνιμα στο Long Island στη Νέα Υόρκη και μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Κωνσταντίνα Μίχα γι αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία, που απέκτησε, όταν στα πρώτα χρόνια της ζωής του στην αμερικανική ήπειρο συνάντησε έναν από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους και έγινε μοντέλο του.
Το έργο
Στον πίνακα, που είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις (410Χ284 εκατοστά) έργο του καλλιτέχνη και σήμερα βρίσκεται στο μουσείο Salvador Dali στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο Χριστόφορος Κολόμβος αναπαρίσταται, στην αριστερή πλευρά, ως έφηβος, αρχαιοελληνικής ομορφιάς, που έρχεται από τη θάλασσα και σηκώνει το δεξί πόδι έτοιμος να κάνει το πρώτο του βήμα πάνω στη γη της Νέας Ηπείρου. Στο δεξί του χέρι κρατά λάβαρο με τη μορφή της συζύγου του Νταλί, Γκαλά, είτε ως Παρθένου Μαρίας, είτε ως Santa Helena, γιατί εδώ οι απόψεις διίστανται.
Στη δεξιά πλευρά του πίνακα, η μορφή του Χρήστου Ζώα, ως Κολόμβου, επαναλαμβάνεται, χωρίς όμως, τα μακριά μαλλιά που είχε προσθέσει στον νεαρό Χιώτη, ο Νταλί, στη μορφή του θαλασσοπόρου. Στο ίδιο έργο υπάρχει και ο Νταλί, ως γονυπετής καλόγερος, να κρατά έναν Εσταυρωμένο.
Η γνωριμία του με τον ζωγράφο
Ο κ. Ζώας έφυγε από τη Χίο μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο, στα 18 του χρόνια, για να γίνει κι αυτός καπετάνιος, όπως πολλοί συνομήλικοί του εκείνη την εποχή. «Ήταν δύσκολα χρόνια. Μόλις είχε τελειώσει ο εμφύλιος. Όλοι έφευγαν τότε από το νησί». Ταξίδεψε περίπου τρία χρόνια σε όλο τον κόσμο, αρρώστησε βαριά στην Ινδία, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο νησί του, απ όπου όμως, μόλις πέρασαν δύο μήνες, έφυγε πάλι, για την Αμερική.
Η γνωριμία του με το ζευγάρι Νταλί - Γκαλά έγινε στις αρχές του 1955, στο περίφημο Russian Tea Room, στη Νέα Υόρκη, ένα διάσημο στέκι της αμερικανικής μεγαλούπολης για καλλιτέχνες, συγγραφείς και πολιτικούς. Εκεί, όπου εργαζόταν ο 25χρονος τότε Χρήστος Ζώας, είχε δει το ζευγάρι μια - δυο φορές, «δεν μιλούσαν σε κανέναν», λέει.
Η επαφή με την Γκαλά
Πρώτη, πλησίασε τον νέο με τη μεσογειακή ομορφιά, αλλά ήδη παντρεμένο και πατέρα ενός παιδιού, η Γκαλά, ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, με τεράστια επιρροή στον ζωγράφο, που σημάδεψε τόσο την προσωπική όσο και την καλλιτεχνική του πορεία. Από τα χείλια της άκουσε για πρώτη φορά την ιδέα να ποζάρει για ένα νέο πίνακα που θα φιλοτεχνούσε ο Νταλί, με θέμα την ανακάλυψη της Αμερικής, τον οποίο είχε παραγγείλει ένας επιχειρηματίας.

«Μου είπε ότι το ζητούσαν από μένα γιατί ο Νταλί ήθελε να παρουσιάσει τον Κολόμβο μικρό σε ηλικία». «Αρχικά» -λέει ο κ. Ζώας- «δίστασα, όμως, η Γκαλά επέμενε και τελικά πείστηκα».
Όσο για την πρώτη εικόνα που αποκόμισε από το διάσημο ζεύγος;
«Όντως, είχα ακούσει ότι ήταν παράξενοι, αλλά στην πορεία, κατάλαβα ότι το έκαναν περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους» λέει.
Οι ώρες στο στούντιο

Στο στούντιο, όπου εργαζόταν ο μεγάλος καλλιτέχνης, ο Χρήστος Ζώας πήγαινε για περίπου δύο εβδομάδες. «Μου ήταν δύσκολο να ποζάρω επί ώρες. Για την κεντρική μορφή του έργου, τον Χριστόφορο Κολόμβο, αφενός μεν κρατούσα όρθιο το πόδι μου, αφετέρου δε, φορούσα περούκα. Ο Νταλί πρόσεχε κάθε γωνία που σχημάτιζε το σώμα μου, τις σκιές. Υπήρχαν επίσης, πολλοί φωτογράφοι στο στούντιο, που απαθανάτιζαν σχεδόν κάθε στιγμή».
Τα προσχέδια του πίνακα έγιναν στη Νέα Υόρκη, όμως το έργο ο ζωγράφος το ολοκλήρωσε στην Ισπανία, όπου δούλεψε πάνω σε αυτό δύο χρόνια, το 1958 και το 1959.
Τριετής συνεργασία

Ο κ. Ζώας εργάστηκε με το ζευγάρι επί τρία χρόνια, κάνοντας κυρίως, τον επιμελητή των καταλόγων των έργων του Νταλί. «Περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί, τρώγαμε μαζί. Αν δεν ήξερες ποιος ήταν, δεν καταλάβαινες κάποια διαφορά, η συμπεριφορά του ήταν κανονική. Στον πολύ κόσμο έδινε άλλη εικόνα. Η γυναίκα του ήταν πιο δύσκολη».

Όταν του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στην Ισπανία και να είναι ο πιο στενός τους συνεργάτης, ο κ. Ζώας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες και έμεινε στη Νέα Υόρκη.
«Δεν μπορούσα να φύγω. Είχα οικογένεια. Είχα το πρώτο μου παιδί και περίμενα το δεύτερο. Δεν ήθελα να δέσω όλη τη ζωή μου με τον Νταλί».

Ο ίδιος είδε τον πίνακα ολοκληρωμένο πια σε μια έκθεση στη Νέα Υόρκη, χρόνια αργότερα: «Όταν τον είδα σοκαρίστηκα. Ήταν πολύ ακριβής. Υπάρχουν σημεία πάνω του, που νομίζεις ότι είναι φωτογραφία».
Πολλά χρόνια μετά...
Οι εικασίες σχετικά με την καταγωγή του πραγματικού Χριστόφορου Κολόμβου ακολούθησαν όμως, και τον Κολόμβο του Νταλί. Όταν πριν από λίγα χρόνια ο ίδιος με τη σύζυγό του επισκέφθηκαν το μουσείο Salvador Dali στη Φλόριντα, άκουσαν έκπληκτοι την ξεναγό να λέει ότι ο Κολόμβος στον πίνακα του Νταλί ήταν ένας νέος ψαράς από την Πορτογαλία. Ο κ. Ζώας παρενέβη για να διορθώσει το λάθος. «Η ξεναγός κοίταζε μια εμένα, μια τον πίνακα. Άφησε τον κόσμο και φώναξε τους υπεύθυνους του μουσείου».

Έδειξε ντοκουμέντα από εκείνη την περίοδο, όπως φωτογραφίες με τον ίδιο να ποζάρει στο στούντιο για τον Νταλί, με αφιέρωση από το ζωγράφο. Η διευθύντρια του μουσείου υποσχέθηκε για την αποκατάσταση της αλήθειας στους οδηγούς του μουσείου, τον φωτογράφισαν και ακολούθησαν συνεντεύξεις σε ξένα έντυπα.
Χάριν της οικογένειας
Μετά την απόφασή του να μην ακολουθήσει τον Νταλί και τη Γκαλά στην Ισπανία, ο κ. Ζώας δέχθηκε μια πρόταση να γίνει μοντέλο, την οποία όμως αρνήθηκε. «Δεν μου ταίριαζε αυτή η ζωή. Είχα υποχρεώσεις». Συνέχισε να εργάζεται στο Russian Tea Room και να ζει στην Αμερική έως σήμερα, στα 79 του χρόνια. Στην Ελλάδα, τη Χίο, έρχεται τα καλοκαίρια, μαζί με την ιρλανδικής καταγωγής σύζυγό του, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά και οκτώ εγγόνια.

«Το ότι ήμουν μοντέλο του Νταλί είναι πια μια ιστορία για να τη διηγούνται τα παιδιά και τα εγγόνια μου». Και η αντίδρασή του αυτή φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτηρισμό, που του είχε αποδώσει ο Νταλί. «Μου έλεγε ότι είμαι πολύ ήρεμος, δεν ενθουσιάζομαι με πολλά πράγματα. Η ζωή η δική μου δεν ήταν η ζωή μου με το Νταλί. Η ζωή μου ήταν η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου».


Πηγή: Χρήστος Ζωάς: Ο Ελληνας από τη Χίο που έκανε τον «Κολόμβο» για χάρη του Σαλβαντόρ Νταλί [εικόνα] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/125503#ixzz3FwNwFBgA

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

της Μαρίλιας Φούρλα







Το υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο Nieuw Amsterdam με 2.200 χιλιάδες ξένους τουρίστες το οποίο προσέγγισε προχθές Πέμπτη στη Μυτιλήνη έδωσε σε 320 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που φυλάσσονταν προσωρινά στο λιμάνι, τρόφιμα και ρουχισμό, όπως αναφέρει το lesvosnews, από το οποίο προέρχεται και η φωτογραφία του θέματος. Την σχετική πρωτοβουλία πήρε ο Ολλανδός καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου.


Στην αρχή αντικρίζοντας την εικόνα θεώρησε ότι δεν πληρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας αποβίβασης και επιβίβασης των επισκεπτών στο λιμάνι.

Στη συνέχεια, όμως, και αφού διαπίστωσε το θλιβερό θέαμα και τη σοβαρή κατάσταση των μεταναστών οργάνωσε μία πρωτόγνωρη επιχείρηση μεταφοράς ρούχων αλλά και σίτισης για τους μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό, με τη συμβολή του προσωπικού, μεταφέρθηκαν από το πλοίο ρούχα, πετσέτες, μπουρνούζια και είδη διατροφής μακράς διαρκείας ενώ οργανώθηκε και συσσίτιο.

Την πρωτοφανή επιχείρηση στη χώρα μας παρακολουθούσαν και οι 2.200 ξένοι επιβάτες στο κρουαζιερόπλοιο, οι οποίοι περιηγήθηκαν σε διάφορους προορισμούς στη Μεσόγειο για λόγους αναψυχής.

dimokratiki.gr

Πώς η Τουρκία «ενώνει» Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ


THE MIDDLE EAST QUARTERLY
«Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας φέρνει πιο κοντά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Πέραν της κοινής επιδίωξης να αναχαιτισθούν οι αναθεωρητικές βλέψεις της Αγκυρας και των κοινών συμφερόντων στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, τα τρία κράτη μοιράζονται επίσης την ανησυχία για το ενδεχόμενο μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε ισλαμική λίμνη».

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο Ισραηλινός καθηγητής Εφρέμ Ινμπάρ σε εκτενές άρθρο του με τίτλο «Οι προκλήσεις του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο», το οποίο φιλοξενείται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Middle East Quarterly, οργάνου του αμερικανικού think tank για θέματα Μέσης Ανατολής, Middle East Forum.

Πρώην αλεξιπτωτιστής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο Εφρέμ Ινμπάρ είναι γνωστός στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις σκληρές, σιωνιστικές του απόψεις. Προ τριετίας, στη διάρκεια δεξίωσης της αμερικανικής σιωνιστικής οργάνωσης (ZOA), στο Μανχάταν, είχε υποστηρίξει ότι το πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν, στο οποίο εργάζεται, «είναι το τελευταίο σιωνιστικό ανώτατο ίδρυμα» που έχει απομείνει στο Ισραήλ, καθώς τα πανεπιστήμια του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ «έχουν γεμίσει μπολσεβίκους μετασιωνιστές» και «μεταμοντέρνους, που αρνούνται τον σιωνισμό και την επιστημονική αλήθεια». Ωστόσο, ο Εφρέμ Ινμπάρ, ο οποίος χρημάτισε επισκέπτης καθηγητής στα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια Τζον Χόπκινς και Τζόρτζταουν, παραμένει πολιτικός επιστήμονας διεθνούς κύρους, συμμετέχοντας κατά καιρούς στα πιο ισχυρά think tanks των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Αμερικανική αναδίπλωση

Στο τελευταίο πόνημά του, ο Ινμπάρ εκφράζει την ανησυχία του για την εξασθένηση, κατά τα τελευταία χρόνια, της τριγωνικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ισραήλ - Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή μέσω της οποίας διεξάγεται το 90% του ισραηλινού, εξωτερικού εμπορίου και η οποία, χάρη στους υδρογονάνθρακες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, υπόσχεται μελλοντική ενεργειακή αυτοδυναμία στη χώρα του. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε, κατά τον αναλυτή, η αναδίπλωση της Αμερικής, η οποία, καθώς αγγίζει την ενεργειακή αυτοδυναμία και ανησυχεί για την άνοδο της Κίνας, ενδιαφέρεται για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, μεταφέροντας το κέντρο βάρους στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού.

Το κενό ασφαλείας που αφήνει πίσω της η Αμερική δεν μπορεί να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, κατά τον Ισραηλινό αναλυτή, «δεν αποτελεί πραγματικό στρατηγικό παίκτη, καθώς στερείται των απαιτούμενων στρατιωτικών μέσων, καθαρής στρατηγικής στόχευσης και πολιτικής θέλησης να αναλάβει τα ηνία». Αντιθέτως, επωφελούνται από την αμερικανική υποχώρηση για να ενισχύσουν την παρουσία τους δύο δυνάμεις που διαθέτουν την απαιτούμενη συνοχή και φιλοδοξία: Η Ρωσία του Πούτιν και η Τουρκία του Ερντογάν, την οποία ο Ινμπάρ περιγράφει με μελανά χρώματα, ως δύναμη αποσταθεροποίησης στην περιοχή. «Ο συνδυασμός τουρκικού εθνικισμού, οθωμανικής νοσταλγίας και ισλαμικών-τζιχαντιστικών παρορμήσεων απομακρύνει την Αγκυρα από τη φιλοδυτική τροχιά, ωθώντας την να υιοθετήσει επιθετικές θέσεις στα περιφερειακά ζητήματα. Η Τουρκία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο για να μειώσει την εξάρτησή της από Ρωσία και Ιράν, αλλά και για να εμφανισθεί ως ενεργειακή γέφυρα της Δύσης... Η Αγκυρα θα μπορούσε να δελεαστεί ακόμη και να ολοκληρώσει την κατάκτηση της Κύπρου, που άρχισε με την εισβολή του 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματός της... Αυτή η πολιτική φέρνει την Αγκυρα σε αντίθεση με τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ, που έχουν κοινό συμφέρον να αναπτύξουν την παραγωγή φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους».

Αμοιβαίο όφελος

Οι δυσοίωνες -όσο και επίκαιρες, λόγω της έντασης των ημερών μεταξύ Αγκυρας και Λευκωσίας- επισημάνσεις του Ισραηλινού αναλυτή συνοδεύονται από εγκωμιαστικά σχόλια για την ανάδυση μιας νέας τριγωνικής σχέσης στην περιοχή, εκείνης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. «Αθήνα, Ιερουσαλήμ και Λευκωσία προσδοκούν να συντονίσουν τις ομάδες πίεσης που διαθέτουν στην Ουάσιγκτον για να ευαισθητοποιήσουν την αμερικανική κυβέρνηση αναφορικά με τις ανησυχίες τους. Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι νέοι δεσμοί της με το Ισραήλ θα αναζωογονήσουν τον τουρισμό και τον ενεργειακό της τομέα, ενώ επενδύει επίσης στη στρατιωτική συνεργασία με ένα ισχυρό κράτος της περιοχής. Επιπλέον, η αναδυόμενη, αν και άτυπη συμμαχία με την Ελλάδα μπορεί να φέρει το Ισραήλ πιο κοντά στην Ευρώπη και να μετριάσει τη φιλοπαλαιστινιακή προκατάληψη, που ορισμένες φορές κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στο ίδιο άρθρο, ο Εφρέμ Ινμπάρ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις συνομιλίες Μπέντζαμιν Νετανιάχου - Γιώργου Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 2010. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας ενός «ενεργειακού τριγώνου» μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με τη χώρα μας να αποτελεί τον κόμβο για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην υπόλοιπη Ευρώπη, μια εξέλιξη η οποία, όπως τονίζει ο αρθρογράφος, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της ηπείρου από τη Ρωσία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΝΦΙΑ: 80.000 προσφυγές κατά του νέου φόρου


Στις 80.000 περίπου φθάνουν οι προσφυγές που κατέθεσαν οι πολίτες στις εφορίες κατά του ΕΝΦΙΑ.
Την περασμένη εβδομάδα οι προσφυγές δεν ξεπερνούσαν τις 50.000, αλλά η μαζική κινητοποίηση των οργανώσεων ιδιοκτητών και καταναλωτών και οι δημόσιες παρεμβάσεις κατά της συνταγματικότητας του νόμου από τους προέδρους τους δικηγορικών συλλόγων, δημιουργούν κύμα αντιδράσεων και προσφυγών.
Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε την Πέμπτη και τα τελευταία εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε πολίτες οι οποίοι ενώ έχουν κάποια περιουσία δεν θα πληρώσουν γιατί ο φόρος που εκκαθαρίστηκε είναι κάτω από τη μη εισπράξιμο όριο των 5 ευρώ είτε γιατί δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο είτε γιατί έχουν εντοπιστεί σοβαρά λάθη στο Εντυπο Ε9 και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση φόρου. Ετσι, στο σύστημα Taxis είναι αναρτημένο πλέον το σύνολο των εκκαθαριστικών που ξεπερνούν τα 7.000.000 εκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι βάσει νόμου, φόρος ΕΝΦΙΑ κάτω από 5 ευρώ δεν εισπράττεται , ενώ φορολογούμενοι χωρίς καθόλου ακίνητη περιουσία. μπορούν να τυπώσουν μηδενικό εκκαθαριστικό μέσω του Taxis χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης.
Οσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπιστεί να έχουν κάνει σοβαρά λάθη στο Ε9 και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του φόρου για κάποιο ή για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, η εφορία δεν έχει υπολογίσει το φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο και το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει ειδοποίηση ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία του Ε9 ώστε το ακίνητο να θεωρείται δηλωμένο. Αυτό θα μπορέσει να το κάνει μόλις ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2014.


aftodioikisi.gr

Προγράμματα προσέλκυσης νέων φοιτητών και σαρωτικές αλλαγές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά υπόσχεται ο Λοβέρδος


Στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα, που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σημειώνεται ότι ήδη ο κ. Λοβέρδος έχει έρθει σε επαφή με τους προέδρους αρκετών πανεπιστημιακών σχολών για να προχωρήσει η ίδρυση τμημάτων που θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών.
Παράλληλα, θα συγκροτηθούν και δύο πανεπιστημιακά Τμήματα Διοίκησης του Τουρισμού σε Ρόδο και Κρήτη, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, στα οποία θα σπουδάζουν αλλοδαποί φοιτητές έναντι διδάκτρων, ενώ η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται στην αγγλική γλώσσα.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε συνολικά στις επικείμενες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια), μεταξύ των οποίων, το πρόγραμμα Κατάρτισης και Μαθητείας, ύψους 250.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός της Μαθητείας αφορά απόφοιτους της τεχνικής εκπαίδευσης οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις (σε θέσεις σχετικές με το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει). Οσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα Κατάρτισης και Μαθητείας λαμβάνουν μισθό και έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα οποία καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Παιδείας.
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά οι οποίες θα προέλθουν μέσα από τον διάλογο στο Συμβούλιο των Πρώην Υπουργών (νεοσυσταθείς θεσμός). Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο «θα είμαστε έτοιμοι για τη θεσμική αλλαγή στη βαθμίδα της εκπαίδευσης που διαμορφώνει τους σύγχρονους Ελληνες πολίτες». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι θα αναβαθμιστούν οι δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου.

aftodioikisi.gr

Ποια αυθαίρετα δεν νομιμοποιούνται


«Αγώνας» για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου (4178/13) για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δόθηκε χθες σε «πιλοτική» δίκη ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, που συνήλθε σε μείζονα σύνθεση λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της υπόθεσης και των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με την απόφαση που αναμένεται σε 2-3 μήνες.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου γνωστοποίησαν στους δικαστές την άμεση κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή (βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) που θα εξαιρεί από την τακτοποίηση του ν. 4178/13 όσα κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και ανακλήθηκε η άδειά τους. Κι αυτό γιατί η ρύθμιση που επέτρεπε τακτοποίηση και αυτών αποτελούσε σημείο τριβής και ήταν βέβαιο ότι θα κρινόταν αντισυνταγματική λόγω παραβίασης του δεδικασμένου και της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από το Έθνος:
ethnos1110afthaireta



aftodioikisi.gr

Νέα ρύθμιση για χρέη σε Εφορία και Ταμεία: Πόσο γλιτώνουν οι οφειλέτες – Ποιες οι αλλαγές σε πρόστιμα και δόσεις


Ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικούς φορείς και εφορίες και εξόφλησή τους σε πολλές δόσεις ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να επιτύχει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να κάνει μια «νέα αρχή» στη σχέση των πολιτών με το Δημόσιο.
Η σχετική διάταξη, που πρόκειται να έρθει -σύμφωνα με πληροφορίες- προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνει μείωση προστίμων-προσαυξήσεων και καθορισμό 72-100 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών προς ασφαλιστικούς φορείς και ΔΟΥ. Επιπλέον, θα προβλέπει πως όσοι έχουν προβεί ήδη σε ρύθμιση των χρεών τους θα απολαύουν καλύτερης μεταχείρισης, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη μείωση τόκων.
Στη ρύθμιση των χρεών αναμένεται να ενταχθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Αυγούστου. Ως ελάχιστο ποσό δόσης θα ορίζονται τα 50 ευρώ, ενώ δεν θα υπάρχει η ανάγκη προσημείωσης περιουσιακών στοιχείων για όσους προχωρήσουν σε ρύθμιση μεγάλου ποσού (π.χ. πάνω από 100.000 ευρώ).
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η διάταξη θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εξόφληση σε έως 100 δόσεις για όσους έχουν οφειλή μέχρι 15.000 ευρώ και αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν το χρέος αυτό σε λιγότερες δόσεις. Για την υπαγωγή των φορολογουμένων στο ειδικό αυτό καθεστώς των 100 δόσεων θα ορίζονται συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Παράλληλα, θα προβλέπεται εξόφληση σε έως 72 μηνιαίες δόσεις για όλες τις υπόλοιπες οφειλές, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο επικρατέστερος ακόμη και για όσους χρωστούν ποσά μέχρι 15.000 ευρώ και δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο ειδικό καθεστώς των 100 δόσεων.
Εκπρόθεσμη καταβολή
Όσον αφορά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής των δόσεων, θα υπάρχει πρόβλεψη για παροχή έκπτωσης έως 100% σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους, ενώ φαίνεται πως το ποσοστό της συνολικής έκπτωσης θα συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος. Όσο πιο πολλές οι δόσεις, δηλαδή, τόσο λιγότερη θα είναι η έκπτωση στο «καπέλο» που είχε επιβληθεί στο παρελθόν λόγω καθυστερήσεων.
Ειδικότερα:
12 δοσεις: 90% μείωση
24 δόσεις: 85% μείωση
36 δόσεις: 80% μείωση
48 δόσεις: 75% μείωση
60 δόσεις: 70% μείωση
72 δόσεις: 65% μείωση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς των 100 δόσεων δεν θα έχουν καμία έκπτωση στα πρόστιμα.

aftodioikisi.gr

Ποιο είναι το όριο ωρών υπερωριακής εργασίας προσωπικού καθαριότητας (έγγραφο ΥΠΟΙΚ)


Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που ορίζουν το μηνιαίο όριο υπερωριών του προσωπικού καθαριότητας, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα εξακολουθεί να ισχύει το μηνιαίο όριο των τριάντα (30) ωρών για νυχτερινή εργασία και των τριάντα (30) ωρών για υπερωριακή εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες.


aftodioikisi.gr

Πρόγραμμα επιμόρφωσης υπαλλήλων στη γαλλική γλώσσα – Πώς να δηλώσετε συμμετοχή


Σε εφαρμογή της επέκτασης του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας για το έτος 2014, το οποίο αφορά στην επιμόρφωση στελεχών της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης στη γαλλική γλώσσα, σας πληροφορούμε ότι από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του έτους 2014 θα υλοποιηθεί ο τελευταίος κύκλος μαθημάτων, διάρκειας 21 ωρών, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο οποίος οδηγεί στην απόκτηση τυπικού τίτλου γλωσσομάθειας μετά από συμμετοχή στις σχετικές εξετάσεις για τα ακόλουθα διπλώματα:
-       Diplôme de français professionnel niveau B1 en relations internationales de la Chambre de Commerce et d’industrie de Paris – Ile de France
-       B1 (DELF)
-       Β2 (DELF)
-       C1 (DALF)
-       C2 (DALF)
Ως εκ τούτου, τα προαναφερόμενα μαθήματα δεν θα είναι γενικού τύπου αλλά θα είναι προσανατολισμένα και θα στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την επιτυχία στις εξετάσεις (προσομοιώσεις, εμβάθυνση σε θέματα προηγουμένων ετών κλπ).
Με δεδομένο ότι με τον εν λόγω κύκλο μαθημάτων ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των ετών 2011 – 2014 δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο οι υπάλληλοι του προηγούμενου έτους, οι οποίοι ολοκληρώσαν με επιτυχία το πρόγραμμα που έληξε τον Ιούνιο, και διαθέτουν επίπεδο γλωσσομάθειας που επιτρέπει τη συμμετοχή τους στις σχετικές εξετάσεις.
Η επάρκεια του επιπέδου της γλωσσομάθειας του υπαλλήλου διαπιστώνεται με κάθε πρόσφορο τρόπο από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Οι ανωτέρω υπάλληλοι καλούνται να αποστείλουν συμπληρωμένο στα Γαλλικά το συνημμένο πίνακα (αρχείο excel) στην ηλεκτρονική διεύθυνση grammateia@ydmed.gov.gr και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών: cours@ifa.grμέχρι και τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014. Επισημαίνεται ότι η αποστολή του πίνακα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα μαθήματα.
Η έναρξη των μαθημάτων έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση τόσο από την Υπηρεσία μας όσο και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Τέλος, για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, γνωστοποιείται ότι οι συμμετέχοντες υπάλληλοι θα κληθούν να καταβάλλουν τμήμα των εξετάστρων για τις αντίστοιχες εξετάσεις, ύψους πενήντα (50) ευρώ, καθώς το υπόλοιπο κόστος συμμετοχής καλύπτεται από τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας.
Παρακαλούνται οι Υπηρεσίες Διοικητικού/Προσωπικού ή οι μονάδες Εκπαίδευσης στις οποίες απευθύνεται η παρούσα εγκύκλιος να την αποστείλουν αυθημερόν στους φορείς που εποπτεύουν.


aftodioikisi.gr

Παρέμβαση Σαμαρά για την ΕΝΠΕ – Πώς «μάζεψε» τα τρία «γαλάζια» ψηφοδέλτια


Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr, η πολυδιάσπαση των «γαλάζιων» δυνάμεων στην Ένωση Περιφερειών με αποτέλεσμα, όπως λένε στο Μαξίμου, η ΕΝΠΕ να κινδυνεύει να πέσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μετά από σχετικές επαφές του ίδιου και των στενών του συνεργατών στο πρότυπο της περίπτωσης Κακλαμάνη, φαίνεται ότι ναι μεν στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται το πρωί (8.30) στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υποδομών,  θα κατέβουν τρία ψηφοδέλτια  ( Αγοραστος, Τατούλης, Τζιτζικώστας) αλλά στο Διοικητικό Συμβούλιο θα γίνουν ξανά ένα επιλέγοντας τον «επίσημο» Κώστα Αγοραστό.
Με αυτό τον τρόπο, σε Μαξίμου και Συγγρού θεωρούν ότι ο Κώστας Αγοραστός θα μπορέσει να εκλεγεί με σχετική ευκολία πρόεδρος της ΕΝΠΕ καθώς με βάση τις ισορροπίες, υπολογίζουν ότι:
  • Το «επίσημο» γαλάζιο ψηφοδέλτιο θα έχει 10 μέλη στο νέο Δ.Σ. (έξι περιφερειάρχες και 4 περιφερειακούς συμβούλους που θα εκλεγούν από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ η οποία αριθμεί 293 συνέδρους
  • Ο Πέτρος Τατούλης δύο (ένας ο ίδιος που ως περιφερειάρχης συμμετέχει ex officio και ένας περιφερειακός σύμβουλός του)
  • Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επίσης δύο (ένας ο ίδιος που ως περιφερειάρχης συμμετέχει ex officio και ένας περιφερειακός σύμβουλός του)
Έτσι, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα συγκεντρώσει 14 στα 25 μέλη του νέου Δ.Σ. και θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

aftodioikisi.gr

Επανέλεγχος: Στοιχεία που έχουν διαγραφεί από το αρχείο των δήμων ζητά το ΣΕΕΔΔ – Τι προβλέπει ο νόμος


Στοιχεία που, βάσει νόμου, έχουν διαγραφεί από το αρχείο των δήμων, ζητά το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων δημοτικών υπαλλήλων σε αορίστου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφο που εστάλη από το ΣΕΕΔΔ στο δήμο Ρεθύμνης, ζητήθηκε έως και η εμφάνιση παρουσιολογίων και βιβλίων κίνησης δημοτικών οχημάτων που αναφέρονται σε ημερομηνίες του 2002, δηλαδή πριν από 12 έτη.
Πρόκειται για στοιχεία που, σύμφωνα με τον νόμο, έχουν εκκαθαριστεί από το αρχείο των ΟΤΑ από την έναρξη του 2006. Αναλυτικότερα, το άρθρο 4 του Π.Δ. 480/1985, ορίζει ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν σχετικά έγγραφα «επί τριετία από του τέλους του έτους της έκδοσής τους». Σύμφωνα με εργαζόμενους και εκπροσώπους τους, το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία αποσκοπεί στη συμπλήρωσης της «δεξαμενής» των απολύσεων. Αυτοδιοικητικά στελέχη καυτηρίαζαν το αίτημα του ΣΕΕΔΔ για τη συγκεκριμένη προσκόμιση στοιχείων, λέγοντας ότι Επιθεωρητές – Ελεγκτές, ενδεχομένως να αγνοούν ή να έχουν λάβει εντολή να αγνοήσουν το νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη μελέτη του, ο εμπειρογνώμονας Δημόσιας Διοίκησης, Κώστας Παπαδημητρίου, σημείωνε ότι «στην περίπτωση της επίμαχης διάταξης (άρθρο 42 του Ν.4250/2014), είναι προφανές πως όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται τίποτα από τα παραπάνω αλλά αντίθετα, δρομολογείται μια διοικητική διαδικασία επανελέγχου πράξεων ή παραλείψεων του μακρινού παρελθόντος (οκταετίας αλλά ίσως και εικοσαετίας…), από όργανα λίγο πολύ υπάκουα στην ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με δηλωμένη πρόθεση την ανεύρεση και την αυστηρή τιμωρία, επιλεκτικά προσδιορισμένων  παραβατών!»
Ακόμη, το ΣΕΕΔΔ ζητούσε, ανάμεσα σε άλλα, στοιχεία όπως: έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών για παρατάσεις συμβάσεων έργου, αποφάσεις Πρωτοδικείων για ασφαλιστικά μέτρα, εγκριτικές αποφάσεις ΟΤΑ και αποφάσεις ΑΣΕΠ.

aftodioikisi.gr

Επιφυλάχθηκε το ΣτΕ να εκδώσει απόφαση για την αξιολόγηση – Μπρα ντε φερ συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνηγόρων του δημοσίου


Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά της αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Έξω από το δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δημόσιοι υπάλληλοι.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος και άλλες συνδικαλιστές οργανώσεις, ζητώντας να ακυρωθεί, «ως αντισυνταγματική και παράνομη» η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο νόμος 4250/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο καθεστώς της αξιολόγησης και οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και επίσης ότι προσκρούουν στα άρθρα 77, 103 και 109 του Συντάγματος.
Επιπλέον, η ΑΔΕΔΥ και οι λοιπές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ανυπόστατες, καθώς δεν δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Μιχ. Βηλαράς) οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι «η αξιολόγηση είναι μια ισοπεδωτική λειτουργία με τυχαία και συμπωματικά κριτήρια». Πρόσθεσαν, δε, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση, η οποία πρέπει να υπάρχει, αλλά αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αυτή γίνεται.
Ως βασικό πρόβλημα συνταγματικότητας θεωρούν οι δικηγόροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι είναι η ποσόστωση στη βαθμολόγηση.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι τόσο η άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να προχωρήσουν στην αξιολόγηση (που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες και έχει κριθεί νόμιμη), όσο και οι αλλεπάλληλες απεργίες για τον λόγο αυτό, «σημαίνουν ότι δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα. Δηλαδή, τα κακώς κείμενα να μην αλλάξουν».
Οι συνήγοροι του Δημοσίου επισήμαναν ακόμη ότι σύμφωνα με τον νόμο, όσοι αξιολογηθούν με χαμηλό βαθμό το 2013 δεν θα υποστούν καμιά μισθολογική ή άλλη επίπτωση. Μάλιστα, συνέχισαν, αυτή η αρνητική βαθμολόγηση, αν την επόμενη χρονιά παρουσιαστεί βελτίωση στην αξιολόγησή τους, θα διαγραφεί οριστικά από τον φάκελό τους.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.


aftodioikisi.gr

Η ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2021

Η Κύρια Σύνταξη σε όλα τα Ταμεία μέχρι το 2021
«Κλείδωσαν» οι συντάξεις που θα καταβάλουν όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από την 1η Ιανουαρίου, και για τα επόμενα 7 χρόνια. 

Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 € για τη νέα χρονιά, ενώ στο ποσό αυτό θα προστίθεται η αναλογική σύνταξη, που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».


Πώς υπολογίζεται η Βασική Σύνταξη

Το ποσό της Βασικής Σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται στη βάση συντελεστή, που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του Α.Ε.Π. και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η Βασική Σύνταξη από το 2015 - 2021

- 2015: 360,00 €

- 2016: 361,08 €

- 2017: 361,16 €

- 2018: 364,00 €

- 2019: 368,19 €

- 2020: 371,20 €

- 2021: 375,00 €.

Οι Συντάξεις στα Ταμεία

ΙΚΑ


ΕΙΣΟΔΗΜΑ
800 €
ΕΙΣΟΔΗΜΑ
1.800 €
ΕΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
2015
503 €
648 €
698 €
1.065 €
2018
514 €
651 €
705 €
1.053 €
2021
520 €
655 €
714 €
1.040 €

ΟΑΕΕ


ΕΙΣΟΔΗΜΑ
800 €
ΕΙΣΟΔΗΜΑ
1.500 €
ΕΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
2015
495 €
635 €
745 €
1.049 €
2018
495 €
639 €
740 €
1.042 €
2021
495 €
645 €
734 €
1.034 €

ΤΑΜΕΙΟ ΕΤΑΑ (ΝΟΜΙΚΩΝ)

ΕΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
25 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
35 ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
2015
735 €
1.028 €
2018
729 €
1.019 €
2021
722 €
1.014 €



epoli.gr