Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΚΕΔΕ : "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ" ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ



Την παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ και του επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προκάλεσε η διαμάχη του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του επικεφαλής του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια για τις προσλήψεις πενταμηνιτών (μεσω ΜΚΟ) στους δήμους.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» για προσλήψεις με κομματικά κριτήρια του ΟΑΕΔ σε «πράσινους» δήμους, ο κ. Βρούτσης ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του Οργανισμού, κατι ποου επιβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι η παραίτηση ζητήθηκε με αφορμή το χειρισμό κάποιων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Κοινή στάση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στην ΚΕΔΕ
Ωστόσo τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης όσο και ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ και δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης στην ουσία «αδειάζουν» τον υπουργό Εργασίας, τονίζοντας ότι όλες οι προσλήψεις στους δήμους γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
«Όλες οι προσλήψεις 11μηνιτων, οκταμηνιτών και πενταμηνιτών στους δήμους γίνονται μέσω ΟΑΕΔ», λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων στην aftodioikisi.gr.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος Καλλιθέας, ο οποίος τονίζει ότι «προσλήψεις για τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας γίνονται μέσω των ΜΚΟ με κριτήρια που ορίζει ο νόμος και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ». Προσθέτει δε ότι «οι δήμοι ουδεμία σχέση έχουν με τέτοιες πρακτικές» και εκφράζει την έκπληξή του γιατί «σε μια περίοδο που η ανεργία έχει φτάσει στο 27% και στους νέους το 55% είναι αδιανόητο να λέγεται ότι οι δήμαρχοι εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές».
Ενεργός ο ρόλος του ΑΣΕΠ
Nα σημειωθεί ότι στις προσλήψεις για την Κοινωφελή Εργασίας, το ΑΣΕΠ:
-          εγκρίνει την ανακοίνωση πρόσληψης
-          ελέγχει τη νομιμότητα των πινάκων κατάταξης που καταρτίζουν οι δικαιούχοι φορείς
-          εξετάζει τις ενστάσεις που υποβάλλουν οι συμμετέχοντες κατά των συγκεκριμένων πινάκων
Μένει μέχρι να… φύγει
Πάντως, παρά τις, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β.  Βενιζέλο για παραμονή, τουλάχιστον προς το παρόν, του Η. Κικίλιαστη θέση του προέδρου του ΟΑΕΔ, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ότι εντός των προσεχών ημερών θα αντικατασταθεί.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η παραίτηση ζητήθηκε με αφορμή το χειρισμό κάποιων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ωστόσο από το ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν από κυβερνητικούς παράγοντες υποδείχθηκε στον κ. Κικίλια να αντικαταστήσει δύο διευθυντές του οργανισμού κάτι το οποίο αυτός αρνήθηκε.
Να σημειωθεί ότι την παραμονή του κ. Κικίλια επιθυμεί και η ΔΗΜΑΡ, όπως επιβεβαιώθηκε και από επικοινωνία του Χρ. Πρωτόπαππα με τον Δ. Χατζησωκράτη.
aftodioikisi.gr

ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ , ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ , Simonetta Sommaruga




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Simonetta Sommaruga. Ο κ. Μουσουρούλης ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τις ενέργειες που πραγματοποιεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για την επιτήρηση και τον έλεγχο των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Ενημέρωσε επίσης την κα Sommaruga για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο, λόγω και της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία. Χαρακτηριστικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ως και την 19η Απριλίου 2013, συνολικά 15 διακινητές και 1518 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εξ αυτών, 659 ήταν Σύριοι, 560 Αφγανοί, 98 Παλαιστίνιοι, κ.ό.κ.

Η κα Sommaruga εξήρε τις προσπάθειες και την αποτελεσματικότητα του Λιμενικού Σώματος στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξάρθρωσης των οργανωμένων δικτύων παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, ενώ υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ :ΜΕΧΡΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ





Τη δυνατότητα να λάβουν το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ έχουν και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες γονείς παιδιών, τα οποία σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής των οικογενειών τους.

Η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων και των δικαιολογητικών λήγει στο τέλος του Απριλίου.

Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για το που και έως πότε θα γίνει η κατάθεση των δικαιολογητικών.
Την αίτηση που θα συνοδεύει τα δικαιολογητικά σας μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή pdf και σε μορφή doc από εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕI ΝΑ ΚΑΝΕΙ DOWNLOAD ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

(ΦΕΚ 393/Β-21.2.2013)

1. ΑΙΤΗΣΗ -ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΓΟΝΕΑ)

(Αν η αίτηση με τα κατά νόμο δικαιολογητικά κατατεθεί από το φοιτητή χρειάζεται εξουσιοδότηση από τον δικαιούχο γονέα).

(Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον: α) είναι ορφανός από τους δυο γονείς, β) είναι πάνω από 25 ετών, γ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης δ) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού)

2. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΑΛΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (χορηγείται από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος του/της φοιτητή/τριας) (απαραίτητη προϋπόθεση να έχει επιτύχει στα μισά μαθήματα του προηγούμενου έτους)

3. ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)

(εισόδημα έως 30.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (πέραν του ενός)

4. ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Ε9)

(ο ίδιος ο φοιτητής ή ο γονέας να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών που υπερβαίνουν τα 200 τμ με εξαίρεση δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 κατοίκους).

5. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

6. ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ (Χορηγείται από το Δήμο)

7. ΕΠΙΚΥΡΩΜΕΝΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ (ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ)

8. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΙΒΑΝ (Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου με πρώτο αναγραφόμενο όνομα τον/την δικαιούχο)

9. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΤΟΣ

ΤΜ.ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ : ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ



Ανακοίνωση του τμήματος ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πειραιά για την υπογραφή συμφωνίας δωρεάς δύο σκαφών, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή
«Αυτές οι δωρεές γίνονται με το αζημίωτο και έναντι ανταλλαγμάτων. Τα κρυφά και φανερά μεγάλα προνόμια υπέρ των ελλήνων εφοπλιστών μόνο στήριξη της ελληνικής οικονομίας στις δύσκολες εποχές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντίθετα μοιάζουν και είναι χορηγίες επικοινωνιακής σκοπιμότητας και το χειρότερο με σπόνσορα τον πρωθυπουργό της χώρας», τονίζει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

« Είναι τέλος πρωτοφανές το γεγονός – για το οποίο και ζητάμε εξηγήσεις – ότι δόθηκε εντολή το μεσημέρι στο προσωπικό του Υπουργείου να διακόψει την εργασία του στις 3 και να απομακρυνθεί από το κτίριο ενόψει της επίσκεψης Σαμαρά. Πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσε για παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης και για κοπανατζήδες. Σήμερα έδωσε άδεια σε όλους καθ΄ υπέρβαση του ωραρίου ολοκλήρωσης της εργασίας του καθένα. Ίσως το έκανε από σεμνότητα … για να μην τον αποθεώσουν».   

* * *

Aς προσθέσουμε εδώ από το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής τη σχετική φωτό αριστερά και το παρακάτω απόσπασμα:

«Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη δωρεά δύο περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, οι έλληνες εφοπλιστές δείχνουν σήμερα ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών και παρακαλώ κ. Πρόεδρε, να μεταφέρετε αυτές τις ευχαριστίες σε όλα τα μέλη σας, γιατί ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, που απηύθυνα προς όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους της κοινωνίας μας», τόνισε».
left.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ




Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή δίνει νυχθημερόν υπεράνθρωπο αγώνα στις ελληνικές θάλασσες, για να θωρακίσει τη χώρα μας από την παράνομη μετανάστευση. Σε μία δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας, οι Έλληνες πλοιοκτήτες στηρίζουν έμπρακτα αυτό τον αγώνα, με τη δωρεά δύο υπερσύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων περιπολικών σκαφών.

Προς μεγάλη μας έκπληξη είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει, με επίσημη μάλιστα ανακοίνωση, τη δωρεά αυτή. Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Η Πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα θωρακίσει και είναι σαφές ότι χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία των Ελλήνων που έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή και το κάνουν.  

Το ψεύδος περί δήθεν πρόωρης αποχώρησης των υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμό.

Είναι γνωστό από καιρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η λογική έχουν πάρει διαζύγιο. Αυτό που έγινε σήμερα προφανές είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει, προκειμένου να καταγγείλει την κυβέρνηση, να υιοθετήσει ακόμα και αντεθνικές θέσεις.

Τώρα τον ενοχλούν ακόμα και οι δωρεές! Ή μήπως ενοχλεί το αντικείμενο της δωρεάς και η αντιμετώπιση των κυμάτων της παράνομης μετανάστευσης, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μπαίνουν ανεμπόδιστα στη χώρα;  

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ , ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Ε. 2 ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ.





«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στο Υπουργείο που επανιδρύσατε.

Αγαπητέ συνάδελφε Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αγαπητοί συνεργάτες Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου,

Αξιότιμε κ. Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,

Κυρίες και Κύριοι,

Η ιστορία μας είναι γεμάτη παραδείγματα ανθρώπων που εκδηλώνουν έμπρακτα τη φιλοπατρία τους με δράσεις κοινωνικής ευθύνης για το συλλογικό καλό, το εθνικό συμφέρον.

Αυτό το νήμα αξιών του Ελληνισμού παραμένει αδιάσπαστο στους αιώνες και προς τούτο έχουν συμβάλλει και οι Έλληνες πλοιοκτήτες.

Προσωπικότητες που διεθνοποίησαν την οικονομία, στήριξαν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και προσέθεσαν διεθνές κύρος στην Ελλάδα με τη δράση τους στον απαιτητικό χώρο του διεθνούς εμπορίου και της ναυτιλίας.

Σήμερα, η προσφορά τους μπορεί να αποδειχθεί καίριας σημασίας ώστε η Πατρίδα μας να βγει με ασφάλεια από την πρωτοφανή κρίση που βιώνει.

Μια τέτοια προσφορά ήρθαμε να «σφραγίσουμε» εδώ σήμερα.

Τη δωρεά δύο σύγχρονων περιπολικών σκαφών ειδικών επιχειρήσεων για το Λιμενικό Σώμα.

Έχω επισκεφθεί πολλά λιμεναρχεία του Ανατολικού Αιγαίου και γνωρίζω καλά πως τα δυο αυτά σκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά τις συνεχείς, συστηματικές και κοπιώδεις προσπάθειες επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Κυρίες και κύριοι,

Ο εξοπλισμός και όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει εδώ στον Πειραιά δεν θα είχαν κανένα αντίκρισμα χωρίς την αυταπάρνηση των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνονται στην αποστολή τους.

Η αρετή αυτή είναι το πλεονέκτημά μας.

Και οφείλουμε να την ενισχύουμε, με αποτελεσματικό σχεδιασμό και μέσα.

Στις αντίξοες ανισορροπίες που σήμερα εξελίσσονται με ταχύτητα, η σωφροσύνη και οι εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησής μας, θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε και τις αδικίες που ξεκινούν από το παρελθόν και δυστυχώς δεν ήταν δυνατόν μέχρις στιγμής να διορθωθούν.

Εκείνο που έγινε πραγματικότητα χωρίς αμφιβολία, είναι η ενίσχυση του ρόλου του Λιμενικού Σώματος.

Με το νέο Νόμο που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα αποκτά την επάρκεια και δυναμικότητα που απαιτείται για να επιτυγχάνει στην αδιαίρετη αποστολή του: την άσκηση προληπτικής και κατασταλτικής αστυνομικής δράσης στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο και την εξειδικευμένη υποστήριξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Η αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει, με εμφατικό τρόπο, την αναγνώριση που χαίρει το Λιμενικό Σώμα, το οποίο θα στέκεται πάντοτε, στο πλαίσιο της αποστολής του, αρωγός του Έλληνα ναυτικού και του ελληνικού πλοίου.

Κυρίες και κύριοι,

Η δύναμη της προσφοράς της ελληνικής ναυτιλίας και της ναυτοσύνης των Ελλήνων, θα αποδειχθεί για μια ακόμα φορά πολύτιμη για την πατρίδα και την κοινωνία μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.»



OMΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.Ε. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΕΝΙΑΜΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Ε. 2 ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.




«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Κωστή Μουσουρούλη, και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, καθώς και όλους εσάς για την παρουσία σας.

Νοιώθουμε πράγματι, πέρα από την επιθυμία και τη χαρά, εθνικό καθήκον μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του λιμενικού σώματος και να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που το επανδρώνει τα πιο κατάλληλα και σύγχρονα επιχειρησιακά εφόδια για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη εκτέλεση του δύσκολου έργου του. Ιδιαίτερα στη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η ανάληψη του κόστους αγοράς των δύο ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών αποτελεί μία νέα ευκαιρία για την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια να σταθεί αρωγός στην κοινωνία μας με πράξεις στοχευμένης προσφοράς.

Με την υπογραφή της παραγγελίας σήμερα, είμαι βέβαιος ότι σύντομα το Λιμενικό μας Σώμα θα έχει στη διάθεσή του δύο από τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα μοντέλα ταχύπλοων σκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των έμπειρων και ικανών ανδρών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, με σκοπό την πάταξη κάθε παράνομης πράξης στα ελληνικά ύδατα.

Κυρίες και κύριοι,

Όσον και αν τα πλοία της ναυτιλίας μας ταξιδεύουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά μακριά από τον τόπο μας, η επιθυμία μας να είμαστε κοντά στην πατρίδα μας, και τις καλές αλλά κυρίως τις δύσκολες εποχές, αποδεικνύεται έμπρακτα. Θέλω επίσης να τονίσω, χωρίς όμως να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, ότι λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει μεγάλη μερίδα της κοινωνίας μας, η ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια, μέσω του συλλογικού της οργάνου, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, έχει οργανώσει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο υλοποιείται και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, στοχεύοντας στην ουσιαστική στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ναυτιλία ως ο κυριότερος παραγωγικός τομέας του τόπου μας, και ανεξαρτήτως των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού, δηλώνει παρούσα.
Έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις τιτάνιες προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει η πατρίδα μας την κρισιμότερη ίσως περίοδο στην νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία και να βγει, όσο το δυνατό, αλώβητη από την σφοδρή οικονομική λαίλαπα.

Κλείνοντας την ομιλία μου όμως, θα ήθελα να αναφερθώ και στην πρόσφατη υιοθέτηση του Πολυνομοσχεδίου για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα στην καταψήφιση του άρθρου 19 για τη ναυτολόγηση ελληνικών κατωτέρων πληρωμάτων στα ελληνικής σημαίας ποντοπόρα πλοία καθώς και στα σκάφη αναψυχής, με την σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει σε ισχύ αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 H καταψήφιση δικαιολογήθηκε από ανησυχίες ότι τυχόν υιοθέτηση του εν λόγω άρθρου θα οδηγούσε στην συνομολόγηση ιδιαίτερα χαμηλών μισθών, ισχυρισμός ανακριβής, δεδομένου ότι σε κάθε περίπτωση οι μισθοί δεν θα μπορούσαν να είναι κατώτεροι από τα προβλεπόμενα από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Επιπροσθέτως στη πράξη θα μπορούσαν κατ’επέκταση να απασχοληθούν έλληνες ναυτικοί και στον μεγάλο αριθμό ελληνόκτητων πλοίων ξένων σημαιών, διαχειριζόμενων από την Ελλάδα, με μισθούς σύμφωνους με τα νόμιμα ισχύοντα στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά εργασίας.

Μέσω αυτής της διάταξης, η ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων θα ήταν πρακτικά εφικτή με δεδομένες τις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλία. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι η καθοριστική παράμετρος για να επιβιώσει το ελληνικό πλοίο στο διεθνή στίβο της θάλασσας, και επομένως να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι πράγματι απογοητευτικό το γεγονός ότι μία τόσο ελπιδοφόρος προοπτική για το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων εργασίας, ανατράπηκε στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στερώντας από τους άνεργους συμπολίτες μας το δικαίωμα για εργασία και δημιουργία.

Σας ευχαριστώ.»

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΗΓΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.Ε.2 ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.



«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυβερνήσεως,

η παρουσία σας σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, δεδομένου ότι επί της δικής σας Πρωθυπουργίας πραγματοποιήθηκε η επανασύστασή του και η ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος σ’ αυτό.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Κύριοι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΑ,

Κύριε Πρόεδρε και εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,

Κυρίες και Κύριοι,

Η εκδήλωση στην οποία έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, είναι ένας τρόπος εκδήλωσης ειλικρινούς ευγνωμοσύνης, γι’ αυτό το οποίο διαχρονικά προσφέρουν, όπως η παρούσα δωρεά των δυο ταχύπλοων στρατιωτικών σκαφών για τις ανάγκες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών. Η πράξη αυτή δεν έχει αντίκρισμα μόνο στο Λιμενικό Σώμα, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ευγενικές χειρονομίες προσφοράς όπως η σημερινή, από Έλληνες που έχουν μοχθήσει στη θάλασσα και γνωρίζουν τους κινδύνους και τις προκλήσεις που εκδηλώνονται στο θαλάσσιο πεδίο, έχουν για εμάς ιδιαίτερη αξία και συμβολισμό.

Είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική εμπορική ναυτιλία, την οποία υπηρετούμε πιστά επί 90 χρόνια, γιατί έχει διαχρονικά αποδείξει την αξία της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντλούμε περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, καθώς συναντάμε αρωγούς σ’ ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με πολλαπλά προβλήματα σε θέματα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας. Προκλήσεις, που αφορούν τις οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας, τον έλεγχο των θαλάσσιων ροών μετανάστευσης, τη διεθνή τρομοκρατία, τη διακίνηση όπλων και υλικών μαζικής καταστροφής. Επίσης, προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια των λιμένων, την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση ανθρώπινων ζωών στα ελληνικά πελάγη και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Λιμενικό Σώμα σήμερα έχει και πάλι διπλό ρόλο να επιτελέσει. Εκείνο του εγγυητή της νομιμότητας και του επιχειρησιακού βραχίονα ασφάλειας, σε μια εποχή γεωπολιτικά κρίσιμη για το μέλλον της Ελλάδας και εκείνο της στήριξης της ελληνικής ναυτιλίας που πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου του έχει άμεσο αντίκτυπο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σας διαβεβαιώνω ότι το Λιμενικό σώμα και τα στελέχη του, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις σε όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων τους, για τη διαφύλαξη των αξιών και ιδανικών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ασφάλειας των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών και του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, βασισμένου σε κανόνες παγκόσμιας αποδοχής και εφαρμογής.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι σ’ αυτή την ιστορικά δύσκολη συγκυρία που διατρέχει η χώρα μας, η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι αυτή που μας έχουν διδάξει οι γενιές των προγόνων μας. Εκείνη της ενότητας και της αλληλεγγύης, ώστε να δώσουμε στην Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα τη θέση που τους αξίζουν.

Σας ευχαριστώ θερμά.»

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ : ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013


Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 οι εξετάσεις των υποψηφίων διαιτητών της σχολής διαιτησίας της ΕΠΣ Χίου παρουσία του εκπαιδευτή 1ης Κατηγορίας Γιώργου Κουκούλα της ΕΠΣ Λέσβου και των μελών του Τοπικού Οργανου διαιτησίας της Ενωσής μας Γιάννη Μαχαίρα και Δημοσθένη Μαλιώρα. Από τους 12 υποψηφίους διαιτητές προσήλθαν και εξετάσθηκαν οι παρακάτω:

1.Αντωνιάδης Νεόφυτος
2.Διακουμάκος Λάμπρος
3.Καραπουρνιώτης Αντώνιος-Σωτήριος
4.Καρβούνης Αλέξανδρος
5.Κάτσος Νικόλαος
6.Μπιλαρίκης Ηλίας
7.Μπλούκαρη Ελένη
8.Μπουμπούλης Γεράσιμος
9.Τσαμουτζαντώνης Παντελής
10.Νύκτας Δημήτριος. 

*Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα γίνουν γνωστά από την Διεύθυνση εκπαίδευσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ σε λίγες ημέρες.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ : ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΟΖ, ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ κ.λ.π.





                                                   

         Κατά τη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Β.Αιγαίου που συνήλθε στη Χίο στις 18 Απριλίου, οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, παίρνοντας υπόψη τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ισραήλ, Κύπρος) καθώς και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργούς κ. Σαμαρά στην Τουρκία, έφεραν για άλλη μια φορά το θέμα του Αιγαίου (ΑΟΖ, εκμετάλλευση φυσικού πλούτου, αποδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης των νησιών του Αν. Αιγαίου -μάλλον  κατ’απαίτηση της Τουρκίας- ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου), προτείναμε προς ψήφιση το παρακάτω ψήφισμα.
         Το ψήφισμα  θέτει, μετρημένα, τα βασικά ζητήματα της διασφάλισης των συμφερόντων του λαού μας, μέσω μιας πολιτικής ειρήνης και φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου,  της αμοιβαία  ωφέλιμης συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού. Θέτει τον καθένα μπροστά στις ευθύνες του απέναντι σ’αυτά τα θεμελιακά για το λαό μας ζητήματα που διακυβεύονται άμεσα εξ αιτίας του εναγκαλισμού της χώρας μας με τους αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές  και της πολιτικής ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ακολουθεί η Κυβέρνηση της χώρας μας, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
         Τελικά το ψήφισμα  συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους των δύο παρόντων Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης ενώ όλοι οι άλλοι παρόντες ψήφισαν λευκό (πριν δύο χρόνια είχε συγκεντρώσει δέκα (10).
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους παρόντες Συμβούλους πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν πήρε το λόγο και δεν έκανε καμιά πρόταση.
         Ο Σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ που πριν δυο χρόνια το είχε ψηφίσει τώρα δεν το ψήφισε παρά το ότι οι επι μέρους παρατηρήσεις που έκανε έγιναν δεκτές  από τη Λ. Συσπείρωση. Γίνεται φανερό ότι τα δύο τελευταία χρόνια «κύλησε πολύ νερό στ’αυλάκι» και τα υπερπόντια αλλά και ανα την Ευρώπη ταξίδια αποδίδουν.
          Παρόμοιες παρατηρήσεις με τον εκπρόσωπο της παράταξης που πρόσκειται στο  ΣΥΡΙΖΑ, έκανε και ο νέος Σύμβουλος των οικολόγων που παρά την αποδοχή τους στο μεγαλύτερο μέρος τους, ψήφισε λευκό.

Εμείς τους παραδίδουμε στη κρίση του λαού μας.

 Το σχέδιο ψηφίσματος έχει ως εξής :



ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο , όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη τοθυ Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά στην Τουρκία και περιγράφονται, σύμφωνα και με δημοσιεύματα στον τύπο , που δεν διαψεύστηκαν, ως εξής :
  • Την  συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την απαίτηση της τουρκικής κυβέρνησης για «συνεκμετάλλευση», «συνδιαχείριση» (50-50%) του φυσικού πλουτου του Αιγαίου (σύμφωνα με όσα είδαν το φώς της δημοσιότητας μετά την τελευταία συνάντηση Σαμαρά- Ερντογάν).
  • Τον αποχαρακτηρισμό, από τον κ. Σαμαρά, του ελληνικού ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο  και το χαρακτηρισμό του από ελληνικό σε ευρωπαϊκό.
  • Τον σκληρό ανταγωνισμό ενεργειακών μεγαθηρίων που συγκρούονται στην περιοχή μας για τις πηγές ενέργειας, τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους περάσματος των εμπορευμάτων και τους αγωγούς ενέργειας.
  • Την αμφισβήτηση  των συμφωνιών Αιγύπτου - Κύπρου για τον καθορισμό της ΑΟΖ από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση.
  • Την χορήγηση άδειας έρευνας, από την τουρκική κυβέρνηση , στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Τουρκίας, (ΤΡΑΟ) σε περιοχές που ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (Καστελόριζο και περιοχή Ρόδου)
  • Την διακήρυξη της κυβέρνησης της Κύπρου για ενσωμάτωση της Κύπρου στο Νατοϊκό μηχανισμό   «Συνεταιρισμός για την ειρήνη»
  • Την  εξέλιξη της  κρίσης στην Κύπρο, που διεξάγεται στο φόντο  ιμπεριαλιστικών και τουρκικών πιέσεων για συνδιαχείρηση του κυπριακού υποθαλάσσιου  πλούτου με την Τουρκία.
  • Τους εκβιασμούς Νταβούτογλου που προαναγγέλουν νέο σχέδιο «Ανάν» και διχοτόμηση του νησιού.
ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ:
Η  ένταξη της χώρας μας όπως και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και η ένταξη της χώρας μας και της Κύπρου  στην ΕΕ αποδείχτηκε πως όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντες επίλυσης των υπαρκτών διμερών προβλημάτων αλλά  αντίθετα είναι ανασταλτικοί για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρουκαι για την ειρηνική συμβίωση των λαών στην περιοχή μας..Επί πλέον, όχι μόνο  δεν εξασφαλίζουν αλλά εμποδίζουν την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας (1982) η οποία προβλέπει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα για τα ελληνικά νησιά, μαζί και για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Όπως  δείχνει η παγκόσμια ιστορία,  ο ενεργειακός πλούτος είτε αποτελεί «μήλο της έριδος», που προκαλεί μεγάλες αιματοχυσίες, είτε γίνεται αντικείμενο ασύδοτης εκμετάλλευσης από τις μεγάλες μονοπωλιακές εταιρείες που τον καταληστεύουν καταστρέφοντας το περιβάλλον, πετώντας ψίχουλα στους εργαζόμενους,
ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΟΤΙ:
Η διασφάλιση του εγχώριου ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το λαό.
Θα αντιταχθεί στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
.
ΑΠΑΙΤΕΙ
Να σταματήσει η υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στα μονοπώλια και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
                                                         

                                                            ΚΑΛΕΙ
            τον λαό των νησιών μας να αγωνιστεί για την   απεμπλοκή της χώρας μας από τον επικίνδυνο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ και να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική ειρήνης και φιλίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου,  της αμοιβαία  ωφέλιμης συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού

ΥΝΑ : "ΑΔΕΙΑΖΕΙ" ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΦΙΞΗΣ ΣΑΜΑΡΑ



«Συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Ναυτιλίας από την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας για να παραστεί στην τελετή παράδοσης και παραλαβής δύο σκαφών, που πρόκειται να κάνει δωρεά η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο Λιμενικό Σώμα.

Από το μεσημέρι έχουν διαδραματιστεί πρωτοφανείς σκηνές μέσα στο υπουργείο σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν με κάθε τρόπο, εσπευσμένα, κατώτεροι και ανώτεροι λιμενικοί αλλά και πολιτικό προσωπικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες κάποια στιγμή γύρω στις 3 το μεσημέρι έκλεισαν ακόμα και τα φώτα για να εκκενωθεί το υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται στους διαδρόμους στόχος είναι στην τελετή να παραβρίσκονται μόνο ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και κανένας άλλος.

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει δυσμενέστατα σχόλια και πολλοί διερωτώνται εάν όλες αυτές οι υπερβολές είναι σε γνώση του πρωθυπουργού, τον οποίο τελικά κάποιοι με τις αποφάσεις τους τον εκθέτουν διαμορφώνοντας μια «γυάλα» για να γίνει η τελετή.




pireas2day.gr

«ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ»





Αγαπητέ κε Δήμαρχε


Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνέντευξή σας στις 18/4/2013 για το Φράγμα και ομολογούμε ότι δε μας εξέπληξε. Ήταν αναμενόμενο ότι θα περιαυτολογούσατε και θα επιχειρούσατε να αποκαταστήσετε τις εντυπώσεις για την αδράνεια και την σιγή σας από το τέλος του 2009 έως και σήμερα, χρονολογίες που προκύπτουν από τα έγγραφα στα οποία εσείς ανατρέξατε, για το σκανδαλώδες έργο του Φράγματος. Εσείς ισχυρίζεστε ότι η στάση σας αυτή δεν είχε καμία σχέση με την ανακήρυξή σας ως υποψήφιου Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη στήριξή σας από ισχυρές κομματικές προσωπικότητες του χώρου αυτού. Είναι όμως έτσι ;
Δεν ασχολούμαστε με τα όσα παραθέσατε πάνω στον πανικό σας, γιατί ο κόσμος βλέπει, ακούει, σκέπτεται και κρίνει πλέον, βλέποντας ολόκληρες δεκαετίες να περνούν και η Χίος να μην έχει νερό, να μην έχει μαρίνα, να μην έχει ολοκληρωμένο νοσοκομείο. Οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε ότι ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσατε τόσο το ενδιαφέρον των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» για το έργο αυτό, όσο και την εδώ παρουσία του κ.Τέρενς Κουίκ, δε σας τιμά. Ο Κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος , προσφέρθηκε και εργάστηκε με μόνο κίνητρο το όφελος της Χίου, των πολιτών της, των παιδιών μας. Φαίνεται όμως ότι εσείς, θιχτήκατε που κάποιος πάτησε αυτό που σεις θεωρείτε «βιλαέτι» σας και με εκφράσεις όπως «σπέκουλα» και ο «καθένας», ουσιαστικά τον λοιδορείτε.
Γιατί; Σε τι σας έβλαψε; Αντί να επιδιώκετε τη βοήθειά του και όλοι μαζί να παλέψουμε για το κοινό καλό και για το νερό που τόση ανάγκη το έχουμε, τον απαξιώνετε; Εκείνος χρησιμοποιεί ως τεκμήρια τις επιστολές σας και εσείς βάλλετε εναντίον του; Όλοι ενδιαφερόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια καλύτερη Χίο. Αν μην τι άλλο, αναγνωρίστε μας αυτό το δικαίωμα ως συνταγματική υποχρέωση κάθε πολίτη.
Η αλήθεια είναι ότι μετά τα δημοσιεύματα του κ. Λυπαρή και την ανακίνηση του θέματος στην τοπική μας κοινωνία, ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει πλέον πλήρη επίγνωση του «Βίου και της Πολιτείας» των μεγαλύτερων δημοσίων έργων στο νησί μας, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει άμεσα. Ήρθε στη Χίο, είχε διαφωτιστικές συναντήσεις μεταξύ των οποίων και με τον κ. Λυπαρή και δήλωσε ότι για το θέμα αυτό, θα γίνει ερώτηση στην Βουλή (έγινε ήδη στις 19/4) και ότι στην συνέχεια θα κατατεθεί ο φάκελος, νομικά επεξεργασμένος και τεκμηριωμένος, στην Δικαιοσύνη. Σίγουρα δεν θα πρόκειται για μια απλή, και ακίνδυνη επιστολή ή αναφορά όπως οι δικές σας οι οποίες, κρίνοντας άλλωστε εκ του αποτελέσματος, ήταν άσφαιρες και μόνο για τις εντυπώσεις.
Εν κατακλείδι:
Χαιρόμαστε ειλικρινά, που η πρόσφατη επίσκεψη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, έγινε η αιτία, να ξαναφέρετε στην επιφάνεια το αμαρτωλό και εγκαταλειμμένο αυτό έργο.
Χαιρόμαστε που η τοπική μας οργάνωση αν και μετράει μόλις ένα χρόνο παρουσίας στα κοινά, δημοσιοποιεί και αναδεικνύει εν γένει, κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας τα οποία εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκονται σε ουσιαστική στασιμότητα ή και εγκατάλειψη.
Χαιρόμαστε που η τοπική μας οργάνωση, φέρνει στην Βουλή, μέσω του Τέρενς Κουίκ που έχει αναλάβει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της περιφέρειας μας, χρόνια ή επίκαιρα προβλήματα, (ενδεικτικά αναφέρουμε το κόστος των εισιτηρίων της Ολυμπιακής, την μη διεκδίκηση αποζημιώσεων για την περσινή πυρκαγιά και την αδυναμία λειτουργίας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου πρόσφατα), για τα οποία οι εκλεγμένοι από τους Χιώτες πολίτες βουλευτές μας, αδιαφορούσαν ή ενδεχομένως τα  θεωρούσαν δευτερεύοντα σε σχέση με την αγωνία τους να ψηφίσουν …ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ… στην πλήρη εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας.
Κε Δήμαρχε, εμείς τον χαρτοπόλεμό σας δε θα τον ακολουθήσουμε. Μας ενδιαφέρει, σε αντίθεση μ’ εσάς, το αποτέλεσμα των ενεργειών μας ώστε να ικανοποιηθεί ο ταλαιπωρημένος Χιώτης πολίτης.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ



Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 19 Απριλίου στη Χίο, το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, και Δικτύων κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο Βουλευτής Χίου κ. Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος,  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Νήσων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης, ο Αντιδήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γεώργιος Γεωργούλης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι των κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων, της αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την πορεία του εθνικού σχεδιασμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς και οι ειδικότερες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Παράλληλα έγινε προσδιορισμός των βασικών κατευθύνσεων ανάπτυξης της Περιφέρειας που θα εξειδικευτεί στο επίπεδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, έπειτα από συστηματική –όπως τονίστηκε- διαβούλευση της Περιφέρειας με τοπικούς φορείς ανάπτυξης, καθώς και με τα αντίστοιχα Υπουργεία τομεακών πολιτικών.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα 18 Απριλίου, συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματικών φορέων, του Πανεπιστημίου και επιχειρήσεων της Περιφέρειας, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον προσδιορισμό της περιφερειακής στρατηγικής της νέας προγραμματικής περιόδου για την «έξυπνη εξειδίκευση», μίας διαδικασίας αναγνώρισης και εντοπισμού ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής στην εισήγησή του στο συνέδριο, τόνισε ότι «στο Βόρειο Αιγαίο όπως συμβαίνει σε όλη την χώρα, συνειδητοποιούμε ότι η ανάγκη αναστροφής της φθίνουσας αναπτυξιακής πορείας αποτελεί το ζητούμενο και θα το επιδιώξουμε μέσα από το νέο μας πρόγραμμα.

Η ανάγκη, καταρχήν χωρικής και κοινωνικής συνοχής, λόγω του ιδιαίτερα έντονου νησιωτικού χαρακτήρα της και εξ’ αυτής της διπλής περιφερειακότητας, αποτελεί την κυρίαρχη στόχευση της Περιφέρειάς μας. Αυτό θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην πραγματική σύγκλιση του Βορείου Αιγαίου με της ανεπτυγμένες Περιφέρειες και με τη νησιωτική φυσιογνωμία κάθε τόπου να παραμένει αναλλοίωτη. Σε επίπεδο επιμέρους τακτικών στόχων, επιδίωξη είναι η ενδυνάμωση της τοπικής παραγωγικής μηχανής με έμφαση τα τοπικά προϊόντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, με ισχυρή όμως εξωστρέφεια. Από την άλλη πλευρά οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές θα συνεχίσουν να αποτελούν επιδίωξη, κυρίως, εξαιτίας της νησιωτικής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας μας.».

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε τα κυρίαρχα ζητήματα που αποτελούν προϋποθέσεις για την επιτυχία του σχεδιασμού και στην συνέχεια της υλοποίησης των νέων Προγραμμάτων, ως εξής:

·        Στην ανάγκη πολυταμειακού χαρακτήρα των προγραμμάτων ώστε να υπάρχει συντονισμός, διαχείρισης, υλοποίησης και παρακολούθησης, γνώση και έλεγχος των παρεμβάσεων που γίνονται στον τόπο μας. Βασική αρχή είναι ότι κάθε έργο που έχει χωροθετηθεί στην Περιφέρεια, πρέπει να αποτελεί και έργο του Περιφερειακού Προγράμματος. Δεν πρέπει να έχουμε πλέον τα φαινόμενα της παρούσας προγραμματικής περιόδου, όπου δεν γνώριζε η Περιφέρεια τι κάνει το Γεωργίας, ή το Κοινωνικό Ταμείο .
·        Στο σύστημα διαχείρισης και αναφέρομαι τόσο στην Αρχή Διαχείρισης, όσο και στους δικαιούχους των έργων. Το ζητούμενο εδώ είναι ενδυνάμωση των φορέων ώστε να ασκούν αποτελεσματικά το ρόλο τους, με μείωση της γραφειοκρατίας και των διαχειριστικών βαρών, πολλά από τα οποία είναι εντελώς τυπικά και τέλος Αρχές Διαχείρισης που θα παρακολουθούν τα έργα που είναι χωροθετημένα στα νησιά μας και θα διαθέτουν τα μέσα και προϋποθέσεις για να επιτελούν το έργο τους.
·        Πραγματική αποκέντρωση στις Περιφέρειες, ώστε να γίνει και ουσία η Περιφερειακή Ανάπτυξη και ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας

AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


Παρακολουθώντας την πορεία των έργων στο νησί μας, ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, επανήλθε με Ερώτησή του στο αρμόδιο Υπουργείο, για την πορεία της επέκτασης του αερολιμένα της Χίου (05.03.2013).
Στη σχετική απάντηση, το Υπουργείο διαβιβάζει ενημερωτικό έγγραφο της Διοικήτριας της ΥΠΑ, με το οποίο απαντώνται τα ερωτήματα που έθεσε, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Χίου και αφορούν την πορεία ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για το νομό μας.
Κατόπιν της παραπάνω Ερώτησης, και βάσει των σχετικών υπηρεσιακών εγγράφων διασαφηνίζεται η αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας Χίου να προβεί, λόγω αρμοδιότητας στην μεταγραφή των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, αλλά και στην παράδοση – παραλαβή των χώρων, διαδικασίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται.
Για το ζήτημα της επέκταση του διαδρόμου, η Διοικήτρια ενημερώνει ότι: «εκπονείται, ήδη, η προκαταρτική μελέτη του έργου της επέκτασης του διαδρόμου προσγειώσεων απογειώσεων αεροσκαφών, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2013 και θα ακολουθήσει η εκπόνηση της προμελέτης, της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο του 2014, εφόσον υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση».
Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση ζώνης ασφαλείας «απαιτείται η παραλλαγή της επαρχιακής οδού Χίου – Θυμιανών με μικρής κλίμακας οριζοντιογραφικές βελτιώσεις σε μήκος 600 μέτρα……το έργο αυτό περιγράφεται στο εγκεκριμένο Γενικό Σχέδιο Ανάπτυξης του αεροδρομίου, καθώς και στην ισχύουσα ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων. Αρμόδια για την παραλλαγή της εν λόγω οδού είναι η Περιφέρεια Χίου».
Τέλος, σύμφωνα με τη Διοικήτρια της ΥΠΑ, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια που είναι υποψήφια προς παραχώρηση διασφαλίζονται απολύτως, βάσει του νόμου 3913/2011, άρθρ. 22, παρ.9.

OIKONOMIKA ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



Βάσει των στοιχείων που μας προσκόμισε η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου μας, σχετικά με τους συνολικούς προϋπολογισμούς των οκτώ Δήμων της Χίου- προ Καλλικράτη- για τα έτη 2009 και 2010 και αυτόν του ενιαίου πλέον Δήμου Χίου -μετά Καλλικράτη- για το έτος 2013, φαίνεται ξεκάθαρα η «συρρίκνωση» που έχει υποστεί. Ο προϋπολογισμός για τον ενιαίο Δήμο Χίου, είναι μειωμένος κατά 30% περίπου, φυσικό επόμενο των νέων οικονομικών δεδομένων στη χώρα μας.
Σας αποστέλλουμε το σχετικό πίνακα με τα οικονομικά στοιχεία.


ΔΗΜΟΙΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013
ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ
(ΚΟΛΥΜΒ.834.459,62)
4.018.603,66
 (ΚΟΛΥΜΒ.862.247,13)
 4.673441,06
ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ
3.124.510,30
3.089.352,79
ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ
11.056.107,83
9.501.742,93
ΙΩΝΙΑΣ
7.418.405,48
8.022.532,51
ΚΑΜΠΟΧΩΡΩΝ
2.060.958,77
2.409.550,05
ΑΜΑΝΗΣ
2.900.308,92
3.617.853,67
ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ
7.808.325,88
8.298.829,60
ΧΙΟΥ
26.555.249,84
26.211.825,56
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ Δ. ΧΙΟΥ
43.595.960,86
60.923.867,02
61.151.687,11

"ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ" - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ


     Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Χίου την Πέμπτη, 25 Απριλίου, και ώρα 11.30 π.μ. θα παρουσιάσει τη δράση «Χίος agenda+ / Δραστηριότητες Βιωματικού Τουρισμού στη Χίο» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Σμύρνης. Η παρουσίαση γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Προξενείο και το Επιμελητήριο της Σμύρνης, στα πλαίσια ανάδειξης και ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στη Χίο. Η δράση αυτή θα ενημερώσει για τις δραστηριότητες βιωματικού τουρισμού που γίνονται στο νησί μας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε ο επισκέπτης να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Παράλληλα, στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και επικαιροποίηση του εθίμου του Ρουκετοπόλεμου.

"ΔΕΜΕΝΑ" ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων προχωρά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, στην εργατική Πρωτομαγιά 2013
Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 12:01 μετά τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης 30/04/2013 έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα της Μ. Τετάρτης 01/05/2013.
Η κινητοποίηση των ναυτικών εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Περί ανασυγκρότησης του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε κατ' άρθρον την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 19, που επέτρεπε τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία και τα σκάφη αναψυχής, καταψηφίσθηκε, καθώς τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ζητούσαν επιπλέον βελτιώσεις. Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, δεν αποκλείουν την επαναφορά της ρύθμισης, μετά από συνεννόηση με τα κόμματα.
Η ΠΝΟ εκτιμά, ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας ισοπεδώνεται το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στα πλοία της ακτοπλοΐας (οργανικές συνθέσεις των πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση) και ζητεί την ανάκλησή του.
«Η συμμετοχή των ναυτικών στην εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί τη συνέχιση με εντονότερους ρυθμούς των απεργιακών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας, που άρχισαν στις αρχές του χρόνου, στο πλαίσιο του δυσμενούς κλίματος των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, με τελικό στόχο την επίτευξη του αυτονόητου, δηλαδή την προάσπιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους για εργασία και τον σεβασμό που δικαιούνται και απαιτούν δικαιολογημένα από την Πολιτεία οι απόμαχοι του κύματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.
newsit.gr

ΥΠΟΜΟΝΗ Ή ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ;(ΣΣΕ ΝΑΥΤΙΚΩΝ)


Το Εργατικό Κέντρο Χίου χαιρετίζει την καταψήφιση τουλάχιστον του άρθρου 19 από το πολυνομοσχέδιο για την ναυτιλία, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των κατώτερων πληρωμάτων στην ποντοπόρο για όσο διάστημα θα βρίσκεται σε ισχύ το Μνημόνιο. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας προστατεύουν το εργαζόμενο , έτσι ώστε να μπορεί με την αμοιβή του να εξασφαλίσει τουλάχιστον την στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου και της οικογενείας του. Η κατάργηση των σ.σ.ε στα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο, σημαίνει ασιάτες ναυτικοί που θα αμείβονται  με 600  ευρώ , μισθός που τους επιτρέπει στην χώρα τους να ζουν πλουσιοπάροχα. Ακόμα και αν οι Έλληνες άνεργοι στην απελπισία τους δεχτούν να θαλασσοπνίγονται για 600 ευρώ, πόσο μπορούν να ανταγωνιστούν τον ασιάτη που θα μπορούσε να κατεβάσει κι άλλο το μισθό του, ενώ ο Έλληνας για να φέρει ψωμί και γάλα και τυρί , τα απολύτως δηλαδή απαραίτητα, στο σπίτι του θέλει σχεδόν  100 ευρώ;
Η ανάπτυξη που πρεσβεύουν οι κυβερνώντες,  γίνεται όλο και πιο σαφής σε όλους, και θα έρθει όταν όλοι οι εργαζόμενοι θα στέκονται στην πλατεία για «ένα» μεροκάματο και όχι για δουλειά. Υπομονή ή  Ξεσηκωμός και ανατροπή αυτών των πολιτικών;

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ Ν/Σ "ΣΚΟΥΠΑ" ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ , ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ



Σε πολυνομοσχέδιο – «σκούπα», το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται από τη συμφωνία με την τρόικα θα ενταχθούν οι ρυθμίσεις για τις απολύσεις στο δημόσιο. Το νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας (πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη) είναι πιθανόν να ψηφισθεί μέχρι την Κυριακή των Βαίων ή ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η κυβέρνηση σκέφτεται να ζητήσει ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της Βουλής.
Στόχος είναι να μην υπάρχει νομοθετική εκρεμμότητα τη Μεγάλη Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει το Euroworking Group, ώστε να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:
1)      Η ρύθμιση για τους επίορκους με βάση την οποία οι επίορκοι που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις θα τίθενται αυτόματα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού εκτός δημοσίου και θα διακόπτεται πλήρως η μισθοδοσίας τους, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο ΣτΕ για να αναζητήσουν τη δικαίωσή τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για τις εκκρεμείς υποθέσεις επίορκων και όχι για παλαιότερες. Σύμφωνα με το σχέδιο  που παρουσίασε στους εκπροσώπους των πιστωτών ο κ. Μανιτάκης, στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 1.550 υποθέσεις, ενώ στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά 577. Επιπλέον για το μεγαλύτερο τμήμα των 940 υπαλλήλων που έχουν μέχρι στιγμής τεθεί σε αργία και εξακολουθούν να λαμβάνουν το 1/3 του μισθού τους, θα προβλέπεται διακοπή μισθοδοσίας τους. Παράλληλα στη ρύθμιση αναμένεται να προβλέπεται σύντμηση των προθεσμιών για την προσφυγή των υπαλλήλων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη με την οποία θα δίνονται οδηγίες στις υπηρεσίες να στέλνουν τους φακέλους των επίορκων υπαλλήλων στα πειθαρχικά με λεπτομερή περιγραφή του αδικήματος, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
2)      Η διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης των ΝΠΙΔ (κυρίως) και ΝΠΔΔ του δημοσίου, που θα οδηγήσει σε 15.000 (4.000 φέτος και 11.000 το 2014) απολύσεις όσων υπαλλήλων καταργούνται οι οργανικές θέσεις αλλά και σε προσλήψεις με βάση τον κανόνα 1 προς 1.   Ωστόσο οι προσλήψεις αυτές βρίσκονται υπό την αίρεση της συμφωνίας με την τρόικα ότι «εάν κατά την εκτίμηση μας σε οποιοδήποτε σημείο διαφανεί ότι δεν είμαστε πλέον σε καλό δρόμο για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος (σ.σ. μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου), θα μειωθεί αυτή η αναλογία προσλήψεων».
Πάντως, μετά το σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα της κυβέρνησης,  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα ενημερώσει αύριο το απόγευμα τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη και της ΔΗΜΑΡΔ. Χατζησωκράτη.
aftodioikisi.gr