Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ , ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ , Simonetta Sommaruga




Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας, Simonetta Sommaruga. Ο κ. Μουσουρούλης ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τις ενέργειες που πραγματοποιεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για την επιτήρηση και τον έλεγχο των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της χώρας.

Ενημέρωσε επίσης την κα Sommaruga για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο, λόγω και της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία. Χαρακτηριστικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ως και την 19η Απριλίου 2013, συνολικά 15 διακινητές και 1518 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εξ αυτών, 659 ήταν Σύριοι, 560 Αφγανοί, 98 Παλαιστίνιοι, κ.ό.κ.

Η κα Sommaruga εξήρε τις προσπάθειες και την αποτελεσματικότητα του Λιμενικού Σώματος στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξάρθρωσης των οργανωμένων δικτύων παράνομης διακίνησης αλλοδαπών, ενώ υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.