Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΜΑΝΤΕΡ"AegeanDocs"

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Μυτιλήνη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Κώστας Σπυρόπουλος ανακοίνωσαν στα τοπικά μέσα τις ημερομηνίες του 2ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs», την επέκταση του θεσμού σε 9 ημέρες και σε αίθουσες σε όλα τα νησιά καθώς και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου του σε 65 ταινίες ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ο  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου χαρακτηριστικά τόνισε ότι «μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ AegeanDocs τον Δεκέμβριο 2013, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Φεστιβάλ καθίσταται πλέον θεσμός. Το 2ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 20  έως 28 Σεπτεμβρίου. και θα  φιλοξενηθούν οι Έλληνες και οι ξένοι δημιουργοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους σε όλα τα νησιά, χάρη στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω απευθείας μετάδοσης και σύνδεσης.
Το Φεστιβάλ επεκτείνεται και σε ημέρες και σε αριθμό ταινιών και από τις τέσσερις ημέρες του Δεκεμβρίου προχωρούμε τώρα στις εννέα και από τις 25 ταινίες στις 65, καθώς και από τις έξι  την προηγούμενη φορά αίθουσες του Φεστιβάλ σε 18.
Επιλέξαμε την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ώστε το Φεστιβάλ με την διεθνή φυσιογνωμία που αποκτά να συμβάλλει όχι μόνο στην ψυχαγωγία και την επιμόρφωση του πληθυσμού των νησιών μας αλλά και να αποτελέσει ένα πρόσθετο πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στα νησιά μας.
Επίσης όπως είχαμε προαναγγείλει πέρυσι, το Φεστιβάλ και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργανώνουν δωρεάν σεμινάρια εκπαίδευσης και παραγωγής ταινιών ντοκιμαντέρ για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων των νησιών μας. Στόχος δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της παιδείας των νέων μας. Είναι επίσης και η παρακίνηση να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, έτσι ώστε οι νέοι μας και οι τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν τον θεσμό και να τον νοιώσουν πραγματικά δικό τους. Γι΄ αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα των σεμιναρίων, έχει τίτλο «Φτιάξε την δική σου ταινία».
Είμαι υπερήφανος επίσης να σας ανακοινώσω ότι η προηγούμενη διοργάνωση που είχε προϋπολογισμό 30.000 ευρώ έγινε  τελικά με μόλις 26.000 ευρώ. Έτσι αποφασίσαμε τα χρήματα που περίσσεψαν θα δοθούν ως βραβεία για τις καλύτερες ταινίες ιστορικού ντοκιμαντέρ στο 2ο μας Φεστιβάλ. Τα βραβεία αυτά, έστω και μικρά, αποτελούν έναν πρόσθετο λόγο συμμετοχής καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Γι΄ αυτό το λόγο θα καλωσορίσουμε κάθε προσφορά από ιδιωτικού φορείς, ντόπιους αλλά και εθνικής εμβέλειας, ώστε να καθιερωθούν πρόσθετα βραβεία έτσι ώστε τουλάχιστον τα τρία μεγάλα νησιά μας να απονέμουν το δικό τους Βραβείο Κοινού.
Θέλω να ευχαριστήσω τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και τους δικούς μας, εδώ της Περιφέρειας, που προέβαλαν δωρεάν το τηλεοπτικό σποτ του πρώτου Φεστιβάλ και τις ενημερωτικές εκπομπές. Κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε και στη δεύτερη διοργάνωση να τους έχουμε στο πλευρό μας, έτσι ώστε από τις αρχές του Ιουνίου ως και τις μέρες του Φεστιβάλ, η μετάδοση του σποτ του Φεστιβάλ να συμβάλλει στην καθιέρωση του ιδιαίτερου brand name των νησιών μας και για τον πολιτισμό αλλά και για τον τουρισμό».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Κώστας Σπυρόπουλος από τη μεριά του, υποστήριξε:
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Aegean Docs ενισχύει την πανευρωπαϊκή φυσιογνωμία του με τη συνεργασία του με δύο εκ των μεγαλύτερων φεστιβάλ της Ευρώπης: το Sheffield Doc/Fest και το Dok Leipzig. Το Dok Leipzig Φεστιβάλ της Λειψίας χαρακτηριστικά θα προτείνει κάθε χρόνο τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που δημιουργούνται με τη χρήση Animation – τρισδιάστατα κινουμένων σχεδίων. Αυτή τη συλλογή οι φίλοι των κινουμένων σχεδίων θα μπορούν να την δουν μόνο στη Λειψία και στο Αιγαίο.
Το Φεστιβάλ του Σέφιλντ τώρα θα προτείνει μια συλλογή από τις καλύτερες δημιουργίες Βρετανών καλλιτεχνών, ενώ με την συνεργασία με το Goethe Institute και το French Institute θα έχουμε την δυνατότητα να φιλοξενούμε ταινίες γερμανικής και γαλλικής παραγωγής.
Για την τόνωση του διεθνούς χαρακτήρα του Φεστιβάλ και την διάδοσή του παντού προχωρήσαμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην αναβάθμιση του website www.aegeandocs.gr και στα αγγλικά.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την υποστήριξή τους στην πρώτη διοργάνωση του AegeanDocs  και ελπίζουμε να τους έχουμε μαζί μας και στη δεύτερη.
Στο τέλος Μαρτίου θα δημοσιευθεί η διεθνής πρόσκληση συμμετοχής στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ελλήνων και Ευρωπαίων δημιουργών με βραβεία για τις καλύτερες ταινίες ιστορικού ντοκιμαντέρ. Αυτά τα βραβεία αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του Φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Στο πρόγραμμα όμως του φεστιβάλ και εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας θα προβάλλονται όλα τα ντοκιμαντέρ με έμφαση στα ντοκιμαντέρ του δημιουργών – Creative documentary. Θα έχουμε επίσης αφιερώματα εκτός από τα ντοκιμαντέρ με animation και στα διαδραστικά ντοκιμαντέρ interactive documentaries που αποτελούν την τελευταία λέξη στο χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης και είναι ένας ακόμα πρόσθετος πόλος έλξης του νεανικού κοινού, της γενιάς της τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, «Φτιάξε τη δική σου ταινία» , αποτελεί μέρος του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs, το οποίο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και θα διεξαχθεί  από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στη Σάμο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το 2014 το πρόγραμμα παραγωγής ντοκιμαντέρ θα διεξαχθεί φέτος στην Λέσβο και του χρόνου σε άλλα νησιά. Απευθύνεται σε νέους ηλικίας 15 ετών και άνω, σε συνεργασία με την Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στους συμμετέχοντες θα διατεθεί τεχνικός εξοπλισμός στον οποίο θα εκπαιδευτούν.
Στόχος του προγράμματος είναι δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ από νέους και η προβολή τους στο Διεθνές Φεστιβάλ AegeanDocs.
Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα διεξαχθούν:
-το πρώτο στις 4, 5 και 6 Απριλίου 2014,  το τρίτο στις 5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου και
- Ενδιάμεσα για διοργανωθεί ένα ακόμη 3μερο σεμινάριο σε ημερομηνίες που θα ορισθούν με βάση τις ανάγκες των παραγωγών και τη διαθεσιμότητα των νέων δημιουργών.


Όμως και κάθε άλλη ανεξάρτητη δημιουργία-παραγωγή από όλα τα νησιά θα είναι ευπρόσδεκτη να συμμετέχει στο φεστιβάλ».

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ Υ.Ε.Ν. ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ : ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΕΝ"

«Απάντηση Υ.Ε.Ν. στον Κώστα Τριαντάφυλλο: Αναζητούμε λύσεις για τους σπουδαστές των ΑΕΝ».
Σας επισυνάπτεται η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στον βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλο, με αφορμή την Αναφορά που κατέθεσε για τη σίτιση των σπουδαστών των ΑΕΝ και την έκδοση μειωμένου εισιτηρίου στις μεταφορές τους.
Ο Υπουργός υποστηρίζει ότι «το Υ.Ν.Α. αναζητά λύσεις, προκειμένου να ανευρεθεί χρηματοδότηση για την επανέναρξη της σίτισης των σπουδαστών των ΑΕΝ, καθώς και την κάλυψη του κόστους έκδοσης μειωμένου εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες».

Στο θέμα του προσομοιωτή μηχανοστασίου που έθετε ο Σύλλογος Σπουδαστών Χίου, το Υπουργείο απαντά ότι «χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των σπουδαστών, προκειμένου να αποκτήσουν αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας μηχανικού Γ’ τάξης Ε.Ν. και δεν απαιτείται η έκδοση σχετικού πιστοποιητικού».

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για τη λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας. Οι γιατροί, όπως και όλο το προσωπικό, καλούνται να βρίσκονται στις μονάδες μεθαύριο Πέμπτη. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την εγκύκλιο για τον νέο φορέα, ο οποίος διαδέχεται τις δομές περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Σε πρώτη φάση τα πολυϊατρεία θα είναι ανοιχτά από τις 7.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ.
Στις θέσεις τους πρέπει να βρίσκονται την Πέμπτη οι γιατροί και το προσωπικό των νέων μονάδων του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Το προσωπικό που δεν υπαγόταν διοικητικά σε κάποια από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ οφείλει να παρουσιαστεί -την ίδια μέρα- στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ. Εως την Τετάρτη, θα έχει ολοκληρωθεί από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) η έκδοση πράξης μετακίνησης του συνόλου του προσωπικού, το οποίο έχει υποβάλει αίτηση για παραμονή στο ΠΕΔΥ.
Τα παραπάνω αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στην εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σχετικά με τον νέο φορέα, ο οποίος διαδέχεται τα πολυϊατρεία και τις λοιπές δομές περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ.
Το «Εθνος» παρουσιάζει το σύνολο της εγκυκλίου, η οποία περιλαμβάνει οδηγίες για το προσωπικό και τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τις μονάδες.

ethnos.gr

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΛΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Η ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ καλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη και ώρα 13.00 στην αίθουσα Χίου Διδάσκαλου  με θέμα  το «Έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων» (ΕΕΤΑ) , και τους κατά περίπτωση αυξημένους συντελεστές με τους οποίους χρεώνονται  νοικοκυριά στο Δήμο Χίου   

Το Κίνημα Καταναλωτών διεκδικεί τον θεσμικό του ρόλο στην Ελλάδα της κρίσης


Στις 15 Μαρτίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Μια γιορτή που απλώς αποτελεί πρόφαση ενδιαφέροντος του πολιτικού συστήματος για τον δοκιμαζόμενο στην Ελλάδα της κρίσης (και όχι μόνο) Έλληνα καταναλωτή. Η υποταγή της κατανάλωσης στα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών και εμπορικών επιχειρήσεων με στοιχειώδη κρατικό έλεγχο του τρόπου διαχείρισης της κατανάλωσης και με ανύπαρκτη την στήριξη του καταναλωτικού κινήματος στη χώρα, παρά την διεθνή πρακτική και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεικνύει το «έμπρακτο» ενδιαφέρον και το στόχο της κυβέρνησης στη διαχείριση της κατανάλωσης στη χώρα μας.
Η αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με όρους οικονομικής καταστροφής και κατά συνέπεια διάλυσης του κοινωνικού ιστού της χώρας, προς εξυπηρέτηση των διεθνών δανειστών μας και του τραπεζικού κατεστημένου, αποδεικνύει τη λογική ότι η κατανάλωση έχει ως μοναδικό στόχο τη συντήρηση παράνομων  και άδικων επιχειρηματικών κερδών σε βάρος της κοινωνίας και της αλληλεγγύης ως συνδετικού κρίκου ομαλής λειτουργίας της.

Η Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση» ζητά:

1.       Tην άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τις ρυθμίσεις των χρεών με αναδιαρθρώσεις και προσαρμογές των δανείων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών αλλά και στις σημερινές συνθήκες. Θεωρούμε επιβεβλημένη την κοινωνική και συνταγματική προστασία της στέγης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
2.       Την άμεση κρατική παρέμβαση για την πάταξη της αισχροκέρδειας στο χώρο της  αγοράς με όρους ουσιαστικής αποτελεσματικότητας στην προστασία του καταναλωτή.
3.       Την διασφάλιση της ασφαλούς διατροφής των πολιτών με πιστοποιήσεις, ελέγχους και σοβαρή εφαρμογή διοικητικών και ποινικών διατάξεων για την παραβατικότητα στο θέμα αυτό. Είμαστε αντίθετοι στη διαμόρφωση καταναλωτών 2 ταχυτήτων λόγω της κρίσης, με επιλογές που επιτρέπουν την κατανάλωση τροφίμων χωρίς τις προβλεπόμενες επιστημονικές προδιαγραφές, κατά παράβαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου της αρχής της προφύλαξης και του άρθρου 21 του Συντάγματος.

Απαιτούμε την ουσιαστική συμμετοχή του καταναλωτικού κινήματος στη διαμόρφωση της πολιτικής στην κατανάλωση με όρους πραγματικής αντιπροσωπευτικότητας και  ισοτιμίας  των πιστοποιημένων Ενώσεων Καταναλωτών.


ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Η τρόικα βλέπει ότι το κράτος θα χάσει από τη μείωση του φόρουκαι έτσι μπλοκάρει τις αλλαγές στον φόρο υπεραξίας με αποτέλεσμα για τρεις μήνες να μην κινείται... φύλλο στην αγορά αφού οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζονται με βάση τιςαντικειμενικές.
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα είναι η τιμή κτήσης να «διορθώνεται» με τον υπολογισμό του πληθωρισμού από το έτος που το ακίνητο αποκτήθηκε έως και το έτος πώλησης. Πρακτικά, η τιμή κτήσης ουσιαστικά αυξάνεται με βάση τον πληθωρισμό των ετών που διακρατήθηκε. Για παράδειγμα, αν ένα ακίνητο αποκτήθηκε έναντι ενός εκατομμυρίου δραχμών (περίπου 3.000 ευρώ) το 1990 και από τότε έως και το 2014 που πωλείται ο συνολικός πληθωρισμός ήταν 150% η τιμή κτήσης με σημερινές αξίες είναι 7.500 ευρώ. Αν το ακίνητο πωλείται σήμερα 50.000 ευρώ τότε η υπεραξία διαμορφώνεται στα 42.500 ευρώ. Αν δεν είναι πληθωριστεί η τιμή κτήσης τότε η υπεραξία θα ήταν 47.000 ευρώ.
Η ένσταση της τρόικας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του capital, είναι αυτός ο πληθωρισμός της τιμής. Οι τροϊκανοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η υπεραξία και κατά συνέπεια θα μειωθούν και τα φορολογικά έσοδα. Ενστάσεις υπάρχουν από την τρόικα και για την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών να απαλλαγούν πλήρως από το φόρο υπεραξίας τα ακίνητα που έχουν διακρατηθεί για περισσότερα από 25 χρόνια. Και αυτή η ρύθμιση οδηγεί σε απώλειας εσόδων.

newsit.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Μ.ΒΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΙΟΥ Γ.ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ




Το Εμπορικό Επιμελητήριο Χίου επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και είχε μια ουσιαστική συνομιλία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γιώργο Γεωργούλη και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, κυρίως για ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Χίου.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πρόταση της Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Γραφείου Στήριξης Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με Επιμελητήριο Χίου.

ΣΜΥΡΝΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΚΤΟΠΛΟΊΚΑ




Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη θα συνδέει σύντομα η Hellenic Seaways σύμφωνα με δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας.
Στην είδηση αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει τις δύο πόλεις και θα εξυπηρετεί κυρίως φορτηγά διεθνών μεταφορών θα  εκμεταλλευτεί η Hellenic Seaways.
Η σύνδεση των δύο πόλεων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα τη λειτουργία της σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ενώ ενισχύει την ήδη σημαντικά αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας.
Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι στο διάστημα 2009-2013 ο όγκος των διμερών συναλλαγών διπλασιάστηκε στα 4,25 δισ. Ευρώ αλλά και το γεγονός ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας.
Από την ελληνική πλευρά, το υπουργείο Μεταφορών, αν και είναι θετικό για τη συμφωνία, διαμηνύει ότι αυτή θα πρέπει να τηρεί όλους τους κανονισμούς της Ε.Ε. Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά έχει θέσει τρία αιτήματα τα οποία αφορούν στις άδειες διέλευσης, το αφορολόγητο πετρέλαιο και τη δυνατότητα να λειτουργούν Τούρκοι πράκτορες στο χώρο εκφόρτωσης, τα οποία αν και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως δεν πρόκειται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στη συμφωνία.

ΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ : ΝΕΕΣ ΜΚΟ ΟΙ ΚΟΙΝΣΕΠ;


Για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών διαφθοράς «τύπου ΜΚΟ» στους ΟΤΑ, με τη σύσταση των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) προειδοποίησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
«Οι δήμοι βρήκαν μια νέα φάμπρικα με καινούργιες ΜΚΟ που παρέχουν υπηρεσία στους δήμους και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Το περασμένο διάστημα έγιναν τέτοια 11 ΚΟΙΝΣΕΠ στο δήμο Λαμίας. Είναι πολίτες και φορείς που τους πληρώνουν για να κάνουν υπηρεσίες του δήμου. Υπάρχει κίνδυνος τα ΚΟΙΝΣΕΠ να γίνουν νέες ΜΚΟ νέες εστίες διαφθοράς» τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Ρακιντζής κατήγγειλε ότι «ΟΤΑ κάνουν απευθείας αναθέσεις και όλες οι πρόσφορες που γίνονται είναι μεγαλύτερες από τις τιμές της αγοράς». (http://gr.news.yahoo.com/-113113293.html)
Τα παραπάνω, αποτελούν άλλη μια πολιτική δικαίωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου όχι από την πλευρά του δικού της ιδεολογικού χώρου, αλλά από φωνή εντός των τειχών και από επίσημη θέση.
Είναι μια απάντηση και προς τις δημοτικές αρχές νεροκουβαλητές της πολιτικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως της Χίου και των παρατρεχάμενών της και προς εκείνους της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας» -δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν ανεξάρτητοι τύπου «Πρωτοβουλίας για τη Χίο», που σπέρνουν αυταπάτες στο λαό, ότι θεσμοί του συστήματος ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, κ.λπ. μπορούν  να λειτουργήσουν «υγιώς»  και έξω από τα πλαίσια πολιτικών και άλλων διαπλοκών.
Από την άλλη, η βιομηχανία απ’ ευθείας αναθέσεων έργων με αποφάσεις του ίδιου του Δημάρχου, που αποκαλύπτουν το μέγεθος της ρουσφετολογικής πολιτικής, την καλλιέργεια του κύκλου ημετέρων σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής διαφθοράς και της εξαγοράς συνειδήσεων. Μόνο το 2013 υπάρχουν 53 αποφάσεις δημάρχου για απευθείας έργα στον προαναφερομενο κύκλο, ενώ η ανεργία στους οικοδόμους και στα άλλα συναφή επαγγέλματα βρίσκεται στο κόκκινο!
Το σλόγκαν, «Θέλεις δουλειά ή Εργάκια, φήφισέ μας, μπες υποψήφιος»,  τείνει να πάρει λίγο πριν τις εκλογές διαστάσεις επιδημίας, χωρίς φυσικά κανείς πολιτειακός παράγοντας να αντιδρά και αυτό είναι άλλη μια αντίφαση της σαπίλας του συστήματος, αφού οι διαπιστώσεις του κ. Ρακιτζή, είναι διαπιστώσεις για κατανάλωση, χωρίς πρακτική σημασία.
Γι αυτό και λέμε: Να πάνε σπίτια τους.

«Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο και στην Περιφέρεια, ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, για να ανατραπεί το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, για να μπει ένα λιθαράκι στη συμμαχία του λαού, για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΣΠΙΛΑΝΗ ΣΤΗ ΧΙΟ



Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» για τις περιφερειακές εκλογές Γιάννης Σπιλάνης επισκέφθηκε τη Χίο στις 13-15 Μαρτίου για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τους βασικούς στόχους της παράταξης αλλά και για συναντήσεις με άτομα και φορείς.

Τη Παρασκευή ο Γ. Σπιλάνης με μέλη του συνδυασμού έδωσαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Ο επικεφαλής του συνδυασμού αναφέρθηκε στη κρισιμότητα των εκλογών που διεξάγονται σε περίοδο κρίσης και στην αναγκαιότητα να υπάρξει ανατροπή προσώπων και νοοτροπιών που μας οδήγησαν στην κρίση αυτή. Ο Γ.Σπιλάνης υπογράμμισε ιδιαίτερα την ελπιδοφόρα κινητοποίηση των πολιτών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο που αποφάσισαν να δώσουν τέλος στη σχέση πολίτη-πελάτη των πολιτικών-κομματικών γραφείων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ανατροπή με γνώση και σχέδιο».

Στη συνέχεια ο Γ. Σπιλάνης εστίασε στην αναπτυξιακή στρατηγική που προτείνει στις δημιουργικές δυνάμεις των νησιών ο συνδυασμός «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο». Η στρατηγική αυτή εστιάζεται στο τρίπτυχο «Ποιοτικό Αιγαίο», «Πράσινο Αιγαίο» και «Δημιουργικό Αιγαίο» ώστε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας να αντιμετωπιστούν με εξωστρέφεια και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών που είναι το μοναδικό φυσικό, το πολιτιστικό το παραγωγικό και το ανθρώπινο τους κεφάλαιο.

Ο Σταμάτης Σπυράκης αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο γεγονός ότι ενώ κατά γενική παραδοχή αποτελεί το βασικό μοχλό ανάπτυξης και καινοτομίας, δεν έχει αποκτήσει υποδομές ανάλογες με το ρόλο που καλείται και μπορεί να διαδραματίσει για την έξοδο της Περιφέρειας από την κρίση.

Ο Μιχάλης Πιπίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα έργα υποδομής κατασκευάζονται χωρίς να υπάρχει ουσιαστική μελέτη σκοπιμότητας που να δικαιολογεί την υλοποίηση πολλών από αυτά, με αποτέλεσμα η δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ να γίνεται χωρίς αντίκρισμα, και έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της αλλαγής σχεδιασμού για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων.

Τέλος, η Τζένη Λαγού εστίασε την παρέμβασή της στις αιτίες που την οδήγησαν προσωπικά στο να είναι υποψήφια δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χρησιμοποίησαν εδώ και δεκαετίες τα άφθονα χρήματα που δαπανήθηκαν στην Περιφέρεια χωρίς να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και αυτά της ανάπτυξης. Κάλεσε τους Χιώτες να αναλογισθούν αν τα πρόσωπα που βρίσκονται στις ίδιες θέσεις εδώ και πολλά χρόνια είναι σε θέση να δώσουν κάτι διαφορετικό απ’ ότι έχουν δώσει τώρα μέχρι και την ανάγκη να έρθουν στο προσκήνιο άτομα με αξία, γνώση και όραμα. 


Η συνέντευξη τύπου καθώς και το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ.Σπιλάνη είναι διαθέσιμα μέσα από τις σελίδες www.facebook.com/spilanis.ioannis και ioannispilanis@blogspot.gr

Οι απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις το 2015 φέρνουν ταραχή στην κυβέρνηση – Φοβούνται «μαύρο» από 600.000 οικογένειες


Την απειλή του «μαύρου» στις κάλπες των εκλογών του Μαΐου από τις 600.000 οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει στην κυβέρνηση η απαίτηση της τρόικας για νέες απολύσεις και μετά το 2015. Κι αυτό γιατί εκεί που προσπαθούσε να πείσει τους –ιδιαίτερα επιφυλακτικούς μετά απ’ όσα έχουν δει τα μάτια τους- εργαζόμενους στο Δημόσιο ότι οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητα τελειώνουν εδώ (σ.σ. οι απολύσεις με τις 11.000 που υπολείπονται για το 2014 και οι διαθεσιμότητες με τις 3.500 έως 4.000 της ενδοδημοτικής κινητικότητας), οι απαιτήσεις της τρόικας επιβεβαιώνουν τους φόβους τους ότι δεν σταματούν εδώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν «πρόκειται για λάθος τακτική της τρόικας, καθώς  διαταράσσεται το σύνολο των 600.000 δημοσίων υπαλλήλων για ένα πολύ μικρό αριθμό απολύσεων».
Καταρρίπτεται και η θεωρία Μητσοτάκη
Μάλιστα, η απαίτηση της τρόικας για συγκεκριμένο αριθμό καταρρίπτει και τη θεωρία που πλασάρει το τελευταιο διάστημα ο, κατά τους εργαζόμενους,  «υπουργός των απολύσεων» Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ακόμη και μεγάλο μέρος των απολύσεων του 2014 θα γίνουν, κυρίως, από επίορκους αλλά και όσους έχουν προσληφθεί παράτυπα στο Δημόσιο, επιβεβαιώνοντας τα όσα υποστηρίζουν οι συνδικλαιστές: Ό,τι το πλαφόν 15% των δημοσίων υπαλλήλων που θα πάρουν κάτω από τη βάση στην επικείμενη αξιολόγηση θα αποτελέσει δεξαμενή για απολύσεις και διαθεσιμότητες.
Η συγκεκριμένη διαδικασία βάζει στο στόχαστρο και τους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο εκ των πραγμάτων μπαίνουν απέναντι στην κυβέρνηση.

aftodioikisi.gr

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Αποζημιώσεις ύψους 6,8 εκατ. ευρώ θα καταβάλει αύριο, Τρίτη, οΕΛΓΑ σε συνολικά 5.058 παραγωγούς.Οι αποζημιώσεις αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα, καπνά, ελιές, αμπέλια και κηπευτικά, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω αποζημιώσεις αφορούν σε εκκαθαρίσεις ζημιών του έτους 2013.

newsit.gr

Δημόσιο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για σύνταξη από τα 50 (πίνακες)


Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για σύνταξη ακόμα και στα 50 προβλέπονται για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Για παράδειγμα, οι γυναίκες που προσλήφθηκαν μετά το 1983 και μέχρι το 2010 είχαν συμπληρώσει 25ετία, με ανήλικο παιδί, κατοχυρώνουν σύνταξη στα 50, ενώ από το 2011 η συνταξιοδότηση με ανήλικο παιδί επεκτάθηκε και για τους δύο γονείς.
Έτσι, και οι άντρες που συμπληρώνουν την 25ετία το 2011 ή το 2012 και έχουν ανήλικο παιδί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλό όριο ηλικίας που είναι 52 και 55 ετών αντίστοιχα. Για την 25ετία, που είναι και το βασικό κριτήριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συνυπολογίζονται και άλλοι –εκτός Δημοσίου- χρόνοι ασφάλισης.
Με τη διαφορά ότι για τους μεν υπαλλήλους που προσλήφθηκαν μετά το 1983 ο χρόνος ασφάλισης που είχαν σε άλλους φορείς θα υπολογιστεί με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τους παλαιούς υπαλλήλους με πρόσληψη μέχρι 31/12/1982, ο χρόνος σε άλλους πλην Δημοσίου φορείς δεν υπολογίζεται με διαδοχική ασφάλιση αλλά «μετατρέπεται» σε δημόσια υπηρεσία μόνο με εξαγορά  (6,67% επί του μισθού για κάθε μήνα αναγνώρισης).
Αν ο χρόνος εκτός Δημοσίου είναι μέχρι το 1978 δεν χρειάζεται εξαγορά.
Πηγή Πινάκων : «Ελεύθερος Τύπος»
aftodioikisi.gr

ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 10.000 ΑΝΕΡΓΩΝ

Ξεκινά από σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη επιχειρήσεων στο νέο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που προβλέπει την πρόσληψη 10.000 ανέργων, από 30 έως 66 ετών, στον ιδιωτικό τομέα, με επιδότηση.
Ωφελούμενοι είναι άνεργοι, που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με δελτίο ανεργίας σε ισχύ και έχουν συμπληρώσει το επαγγελματικό τους προφίλ.
Το πρόγραμμα είναι συνολικής δαπάνης 54 εκατ. ευρώ και επιδοτεί τις επιχειρήσεις για 12 μήνες, με 450 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Για να μπορούν να μετάσχουν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να εκδώσουν κλειδάριθμο στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης ΚΠΑ του ΟΑΕΔ και να καταχωρήσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις.
Ακόμη απαιτείται, να μην έχουν μειώσει το προσωπικό τους το τρίμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης, ενώ δεν μπορούν να μετάσχουν όσες το ίδιο διάστημα έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπαχθούν:
- Δημόσιες επιχειρήσεις
- Νυχτερινά κέντρα
- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης (security)
- Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων (telemarketing)
- Εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους
- Επιχειρήσεις για τα υποκαταστήματα και γραφεία τους στο εξωτερικό
- Εξωχώριες εταιρείες
- ΚΤΕΛ
- Σύλλογοι και σωματεία που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα
- Επιχειρήσεις που δε διαθέτουν έδρα αλλά ως έδρα είναι το σπίτι του εργοδότη
- Επιχειρήσεις που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ποσών από κρατικές ενισχύσεις
- Επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται προβληματικές
- Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων
- Επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση ή αλλαγή νομική μορφής υπό τον όρο ότι θα προσλάβουν το ίδιο προσωπικό που είχαν πριν

protothema.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ




Κύριε Πρόεδρε.
Υποθέτουμε ότι σας είναι γνωστό το γεγονός ότι χιλιάδες συνδημότες μας εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ταλαιπωρούνται αρκετό καιρό όχι μόνο με τα χαράτσια αυτά καθ’ εαυτά, αλλά και με τους λανθασμένους συντελεστές, που ενώ για την πλειοψηφία της Χίου για το χαράτσι ΕΑΤΑ, πρώην ΕΕΤΗΔΕ, ισχύει ο συντελεστής 3,  αντ’ αυτού το χαράτσι έχει υπολογιστεί με συντελεστή 5. Ο τραγέλαφος είναι ότι υπάρχουν σπίτια που  στο ισόγειο ο συντελεστής είναι 5 και ο άνω όροφος 3!!
Το υπουργείο Οικονομικών  δείχνει σφάλμα των υπηρεσιών των δήμων, που δεν ετοίμασαν έγκαιρα τις καταστάσεις με τους συντελεστές ανά περιοχή-απάντηση υπουργού στο Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τραντάφυλλο, που αφού ψήφισε το χαράτσι κόπτεται για δίκαιο χαράτσωμα, από την άλλη ο Δήμος και τα όργανά του μπερδεύουν τον ΤΑΠ με το χαράτσι ή  παραπληροφορούν με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ,χωρίς να υπάρχει πουθενά γραπτή δέσμευση για οτιδήποτε.
Το θέμα αφορά στη Λαγκάδα, Συκιάδα, Καρδάμυλα, Βίκι, Νένητα  και άλλους οικισμούς που έχουν ήδη πληρώσει ή χρωστούν τους φουσκωμένους συντελεστές.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, επιμένουμε στον αγώνα μας για κατάργηση των χαρατσιών, για καταδίκη της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που επιβάλλουν αυτή την ανάλγητη πολιτική σε βάρος του λαού με πλήρη κάλυψη της ΕΕ και του ΔΝΤ, ωστόσο δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι  ήτανε στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος που λέει και ο λαός μας.
Ζητάμε λοιπόν να μπει το θέμα στο επικείμενο ΔΣ έτσι όπως ζητάνε και οι υπογράφοντες σχετικό κείμενο κάτοικοι της Λαγκάδας , Συκιάδας και ενδεχομένως και άλλων περιοχών.
Το ΔΣ να αποφασίσει να παρέμβει δυναμικά, ώστε:
·       Να διορθωθούν τα λάθη των συντελεστών, στέλλοντας οι υπηρεσίες τους σωστούς καταλόγους με τους αντίστοιχους συντελεστές.
·       Να μην πληρώσει κανείς χαράτσι αν δεν αποσταλεί ο σωστός λογαριασμός με το σωστό συντελεστή.
·       Για όσους έχουν πληρώσει ήδη, να αντιλογιστεί το ποσό είτε με την εφορία είτε με τη ΔΕΗ με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία που αναλυτικά θα αναφέρονται τα προς αντιλογισμό ποσά.
·       Να εκφράσει την αντίθεσή του για άλλη μια φορά στα χαράτσια και στις πολιτικές της συγκυβέρνησης.
Κλείνοντας με δεδομένο το ενδιαφέρον του κόσμου να παρευρεθεί παρακαλούμε το θέμα να είναι στην αρχή.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΑΜΠΑΖΗ ΣΤΕΛΛΑ