Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑ 500.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ




Εξηγήσεις για την απαράδεκτη οικονομική διαχείριση των κονδυλίων που προορίζονταν για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σάμου, ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος, Γιώργος Γαρυφάλλου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «σύμφωνα με έκθεση Δημοτικού υπαλλήλου που μεταβιβάσθηκε στο Δήμο Σάμου, ο ορισθείς να ασχοληθεί με την οικονομική διαχείριση των Παιδικών Σταθμών Βαθέος-Πυθαγορείου-Καρλοβασίου-Μαραθοκάμπου, διαπίστωσε ότι υπάρχουν οφειλές όλου του έτους 2010, δεν υπάρχουν δικαιολογητικά, δεν έχουν συνταχθεί οι προϋπολογισμοί του 2011 ενώ τα απλήρωτα τιμολόγια για τα τρόφιμα του 2010 ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ!»

Απαράδεκτο όμως κρίνεται και το γεγονός ότι στην ίδια αναφερόμενη ως ανωτέρω έκθεση, διαπιστώθηκε ότι στο ταμείο του Δήμου υπάρχουν θεωρημένα χρηματικά εντάλματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύψους περίπου 500.000 ευρώ, που στην πλειοψηφία τους αφορούν τον πρώην Δήμο Καρλοβάσου, με τη σφραγίδα «ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΠΕΡΣΙ» (2010), δίχως να υπάρχει και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό στο ταμείο από τον εν λόγω Δήμο!!!

«Σε ποια άτομα ή επιχειρήσεις αναφέρονται τα εντάλματα της τάξης των 500.000 ευρώ και γιατί αφού τα εντάλματα ήταν θεωρημένα από το Ελεγκτικό συνέδριο δεν έλαβαν τα χρήματα τους οι δικαιούχοι;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά «τη διενέργεια ΕΔΕ για τους παιδικούς σταθμούς αλλά και τα χρηματικά εντάλματα ύψους 500.000 € στον πρώην Δήμο Καρλοβασίου, όπως στον πρώην Δήμο Μαραθοκάμπου».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ 500.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως μου ανάφερε ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος, Γιώργος Γαρυφάλλου:

«Στις 27.10.2011 ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου της Σάμου διαβίβασε εσωτερικό έγγραφο δημοτικού υπαλλήλου του Τμήματος Διαφάνειας προς το Δήμαρχο Σάμου, σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Δημοτικού υπαλλήλου στις 31.06.2011, ο ορισθείς να ασχοληθεί με την οικονομική διαχείριση των Παιδικών Σταθμών Βαθέος-Πυθαγορείου-Καρλοβασίου-Μαραθοκάμπου, των πρώην Δήμων της Σάμου, διαπίστωσε ότι:

         Υπάρχουν οφειλές των Παιδικών Σταθμών όλου του έτους 2010.

         Δεν  υπάρχουν δικαιολογητικά και τα απαραίτητα παραστατικά.

         Δεν  έχουν συνταχθεί οι Προϋπολογισμοί του 2011.

         Δεν υπάρχουν δικαιολογητικά παρά μόνο τιμολόγια.

         Τα απλήρωτα τιμολόγια για τρόφιμα του 2010 ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν γίνει πρόχειροι διαγωνισμοί προμήθειας.

         Δεν έχουν συνταχθεί απολογισμοί του 2010.

         Δεν έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα τροφεία.

         Δεν έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό δαπάνες για προμήθεια τροφίμων.

         Δεν υπάρχουν ούτε καν Πρακτικά των Δ.Σ.

         Ειδικότερα στο εν λόγω  έγγραφο, τουλάχιστον για τους 2 από τους 4 συνολικά Παιδικούς Σταθμούς της Σάμου, υπήρχε η επισήμανση – παρατήρηση, ότι «δύσκολα θα τακτοποιηθούν τα προβλήματα αφού υπάρχει θέμα νομιμότητας».

Όπως επίσης αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος, Γιώργος Γαρυφάλλου, «στην ίδια αναφερόμενη ως ανωτέρω έκθεση, που κοινοποιήθηκε στο Δήμαρχο της Σάμου στις 27.10.2011 από τον Προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σάμου, διαπιστώθηκε ότι στο ταμείο του Δήμου υπάρχουν θεωρημένα χρηματικά εντάλματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ύψους περίπου 500.000 ευρώ, που στην πλειοψηφία τους αφορούν τον πρώην Δήμο Καρλοβάσου, με την σφραγίδα «ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ Ο ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΠΕΡΣΙ» (2010), δίχως να υπάρχει και το αντίστοιχο χρηματικό ποσό στο ταμείο από τον εν λόγω Δήμο!»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο Δήμο της Σάμου; Πώς έγινε η οικονομική διαχείριση των Παιδικών Σταθμών της Σάμου και πως λειτουργούν αυτοί σήμερα;

2.Γιατί δεν γίνονταν πρόχειροι διαγωνισμοί παρά δίνονταν με απευθείας ανάθεση η προμήθεια των Παιδικών Σταθμών;

3. Σε ποια άτομα ή επιχειρήσεις, αναφέρονται τα εντάλματα της τάξης των 500.000 ευρώ και γιατί αφού τα εντάλματα ήταν θεωρημένα από το Ελεγκτικό συνέδριο δεν έλαβαν τα χρήματα τους οι δικαιούχοι;

4. Τι αφορούν οι οφειλές των 500.000 ευρώ;

α) Αγορές υλικών ή παροχή υπηρεσιών;

β) Εκτελεσθέντα έργα;

5. Γιατί ο Δήμαρχος Σάμου δεν προχώρησε σε Ε.Δ.Ε. για τους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και για τα χρηματικά εντάλματα ύψους 500.000 € στον πρώην Δήμο Καρλοβασίου, όπως στον πρώην Δήμο Μαραθοκάμπου;


Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού
Επιμέλεια: Ελένη Πισιμίση,
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.
Ο διευθυντής των ηλεκτρονικών εφημερίδων της Social Activism και Oikopressπου εκδίδονται με συμπράττοντες φορείς την «ΑΜΚΕ Ερύμανθος», το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα, κ. Βασίλης Τακτικός έχει απευθύνει σε μία σειρά δήμων της Αττικής αλλά και της περιφέρειας, την πρόταση για τη δημιουργία «κοινωνικών αγροκτημάτων». Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα γίνει μέσω μνημονίων συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, στο θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και του Νόμου 4019/2011.
Κύριε Τακτικέ, ξεκινάει από τις αρχές του χρόνου η υλοποίηση της πρότασής σας σχετικά με τα πειραματικά «κοινωνικά αγροκτήματα» στους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και μάλιστα με βιολογικές καλλιέργειες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων «ΔΗΩ». Τι προσδοκάτε από μια τέτοια πρωτοβουλία;

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ... ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ! - ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΧΙΟΣ !


Ψηφιακή Τηλεόραση στη Μυτιλήνη... από Τουρκία!
Ψηφιακή Τηλεόραση στη Μυτιλήνη... από Τουρκία!
Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς  (βλέπε σχετική  δημοσίευση Lesvosnews.net  πριν δύο χρόνια)  η Μυτιλήνη έπρεπε να "βλέπει" εδώ και καιρό ψηφιακή τηλεόραση. Δυστυχώς η κρίση επηρέασε τους αρχικούς σχεδιασμούς της Digea και μέχρι σήμερα είναι άγνωστο πότε θα έχει θα αποκτήσει ψηφιακή τηλεόραση.
Αλλά υπάρχει "λύση" : Η ταχεία μετάβαση της γειτονικής Τουρκίας στην ψηφιακή τηλεόραση.
 
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το τρένο της ψηφιακής τηλεόρασης για το 2014 με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά και να παίρνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα παράταση για το 2015,  είναι προφανές ότι τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea, η εταιρεία των 7 σταθμών εθνικής εμβέλειας, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια σειρά από νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σύμη, η Χάλκη, η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, η Κάρπαθος και φυσικά η περιοχή της Δυτικής Θράκης.
 
Ως εκ τούτου όσοι τηλεθεατές δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν συνδρομή στη Nova ή ΟΤΕ για να βλέπουν καθαρή εικόνα, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για  να ακούσουν ελληνικά είτε σηκώνουν, μάλλον μάταια, πολύ ψηλά τις κεραίες  με έξτρα εξοπλισμό είτε αν τα κανάλια προβάλλουν το πρόγραμμά τους από το site τους, μέσω live streaming είτε συμβιβάζονται με τα τούρκικα κανάλια.
 
O ιδιωτικός πάροχος στην Ελλάδα (Digea) δεν έχει πάρει σοβαρές απαντήσεις από την Πολιτεία για την πλήρη μετάβαση σε όλη την επικράτεια.
 
Από την άλλη στις  16/1 οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» στην Τουρκία για την εκκίνηση της ψηφιακής μετάβασης  για την οποία έχουν κατατεθεί 55 αιτήσεις για εκπομπή εθνικής εμβέλειας, 41 περιφερειακές και 378 τοπικές.
 
Μοναδικός πάροχος δικτύου θα είναι η Anten A.S. με μετόχους την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT και τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της χώρας.
 
Η εκπομπή θα είναι αποκλειστικά DVB-T2/MPEG-4, ως εκ τούτου συμβατή με την ελληνική ενώ η πλατφόρμα θα αποτελείται από 8 multiplexes. Σε σχετικά έγγραφα του τουρκικού ΕΣΡ (RTUK) έχουν ήδη καταγραφεί οι περιοχές, τα κέντρα εκπομπής και τις συχνότητες ανά SFN, ισχύ (dBW), συντεταγμένες, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης κλπ.
 
Οι πρώτες επίσημες ψηφιακές εκπομπές θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου 2013 στην Άγκυρα, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία switch off για ολόκληρη την Τουρκία ορίζεται η 2η Μαρτίου 2015.
lesvosnews.net

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ

Α' Κατηγορία
1ηΑ.Π.Ο. Κανάρης 51
2ηΠ.Ο Δάφνη45
3ηΑ.Π.Σ Ατρόμητος44
4ηΑ.Σ Όμηρος39
5ηΑ.Ε Καλαμωτής33
6ηΑ.Ο Πύργος23
7ηΑ.Π.Ε Μικρασιατική23
8ηΑ.Π.Σ Λαίλαπας22
9ηΑ.Ο Βαρβασιακός22
10ηΑ.Π.Π.Σ Ηρακλής22
11ηΑ.Ο Ελάτας18
12ηΑ.Ο Άτλας16
13ηΠ.Α.Ο Καρυών 6 
14ηΣ.Ι.Φ.Ι Κοφινάς 5

 

Β ' Κατηγορία
1ηΕ.Φ.Κ  Ποσειδών48
2ηΑ.Ο Αναγέννηση38
3ηΑ.Ε Κυβέλη/Λέων37 
4ηΑ.Ο Θύελλα30
5ηΑ.Ο Λέων Αφροδισίων29 
6ηΑ.Ο Πανοινούσσιος18
7ηΑ.Ε Χίου/Βροντάδου18
8ηΑ.Σ.Λ.Σ Ένωση18
9ηΠανεπιστήμιο17 
10ηΚ.Ε.Α.Σ Φάρκαινα12
11ηΠ.Ο Δόξα11
12ηΠ.Α.Σ Κλασσικό και Μίνι 9
13ηΠ.Ο Ερασιτέχνης 1 


Ν. ΓΙΑΚΑΛΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : " Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ"



Ν. Γιακαλής στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος : «Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τα έργα στην Περιφέρεια»
Τα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία στην προώθηση έργων στα νησιά  και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Νάσος Γιακαλής στη διάρκεια του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στις 13 και 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Ο κ. Γιακαλής άσκησε επίσης κριτική στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση αφού όπως τόνιζε δεν ήθελε ν’ ακούσει τα αιτήματα των φορέων νησιών. «Επειδή ήταν δήμαρχος Πάρου νόμιζε ότι ήταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΡΟΪΚΑ: ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ , ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΣΗ



Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θέτει μέσω της Κομισιόν, η τρόικα που έρχεται (;) στη Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των 25.000 διαθεσιμοτήτων – απολύσεων από το Δημόσιο, αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» οι Βρυξέλλες αναμένουν εντός της εβδομάδας τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων με τις καταργούμενες θέσεις και τους τριμηνιαίους στόχους αποχωρήσεων.
Παράλληλα η Κομισιόν στέλνει τελεσίγραφο στην Αθήνα για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκεται σε «νεκρό σημείο» και δηλώνει έτοιμη να απαιτήσει άμεσες απολύσεις.
Μάλιστα, πηγές της Κομισιόν καθιστούν σαφές ότι η εφαρμογή του προγράμματος προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ και η πρόοδος θα συνυπολογίζεται στην ομαλή ροή της χρηματοδότησης στο πλαίσιο των επόμενων δόσεων.
Στις Βρυξέλλες εκφράζεται έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση που σημειώνεται στο πρόγραμμα και διαμηνύεται ότι οι ελεγκτές αναμένουν άμεσα συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την αποφασιστική προώθησή του.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι από το περιεχόμενο των απαντήσεων της Αθήνας θα εξαρτηθεί η ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου της τρόικας, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, η οποία τοποθετείται για τα τέλη Φεβρουαρίου.
aftodioikisi.gr

19 ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ



19 παράνομοι μετανάστες με  δύο παιδιά
Συνολικά 19 παράνομους μετανάστες συνέλαβαν  το μεσημέρι του Σαββάτου, στη Μυτιλήνη,  αστυνομικοίτης Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης. Μεταξύ αυτών ήταν έξι γυναίκες ενώ συνόδευαν και  δυο παιδιά. Οι αλλοδαποί ήταν  υπήκοοι Αφγανιστάν, Συρίας, Σομαλίας και Μπαγκλαντές.
lesvosreport.gr

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ , ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΙΣΑ



Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνει την πρακτική απουσία του ΕΣΥ από τα ακριτικά μας νησιά και προειδοποιεί για υπό κατασκευή πλωτό νοσοκομείο που ετοιμάζουν οι Τούρκοι, με στόχο να αποκτήσουν ερείσματα στο Αιγαίο