Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ... ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ! - ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΧΙΟΣ !


Ψηφιακή Τηλεόραση στη Μυτιλήνη... από Τουρκία!
Ψηφιακή Τηλεόραση στη Μυτιλήνη... από Τουρκία!
Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς  (βλέπε σχετική  δημοσίευση Lesvosnews.net  πριν δύο χρόνια)  η Μυτιλήνη έπρεπε να "βλέπει" εδώ και καιρό ψηφιακή τηλεόραση. Δυστυχώς η κρίση επηρέασε τους αρχικούς σχεδιασμούς της Digea και μέχρι σήμερα είναι άγνωστο πότε θα έχει θα αποκτήσει ψηφιακή τηλεόραση.
Αλλά υπάρχει "λύση" : Η ταχεία μετάβαση της γειτονικής Τουρκίας στην ψηφιακή τηλεόραση.
 
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το τρένο της ψηφιακής τηλεόρασης για το 2014 με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά και να παίρνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα παράταση για το 2015,  είναι προφανές ότι τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea, η εταιρεία των 7 σταθμών εθνικής εμβέλειας, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια σειρά από νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σύμη, η Χάλκη, η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, η Κάρπαθος και φυσικά η περιοχή της Δυτικής Θράκης.
 
Ως εκ τούτου όσοι τηλεθεατές δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν συνδρομή στη Nova ή ΟΤΕ για να βλέπουν καθαρή εικόνα, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για  να ακούσουν ελληνικά είτε σηκώνουν, μάλλον μάταια, πολύ ψηλά τις κεραίες  με έξτρα εξοπλισμό είτε αν τα κανάλια προβάλλουν το πρόγραμμά τους από το site τους, μέσω live streaming είτε συμβιβάζονται με τα τούρκικα κανάλια.
 
O ιδιωτικός πάροχος στην Ελλάδα (Digea) δεν έχει πάρει σοβαρές απαντήσεις από την Πολιτεία για την πλήρη μετάβαση σε όλη την επικράτεια.
 
Από την άλλη στις  16/1 οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» στην Τουρκία για την εκκίνηση της ψηφιακής μετάβασης  για την οποία έχουν κατατεθεί 55 αιτήσεις για εκπομπή εθνικής εμβέλειας, 41 περιφερειακές και 378 τοπικές.
 
Μοναδικός πάροχος δικτύου θα είναι η Anten A.S. με μετόχους την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT και τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της χώρας.
 
Η εκπομπή θα είναι αποκλειστικά DVB-T2/MPEG-4, ως εκ τούτου συμβατή με την ελληνική ενώ η πλατφόρμα θα αποτελείται από 8 multiplexes. Σε σχετικά έγγραφα του τουρκικού ΕΣΡ (RTUK) έχουν ήδη καταγραφεί οι περιοχές, τα κέντρα εκπομπής και τις συχνότητες ανά SFN, ισχύ (dBW), συντεταγμένες, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης κλπ.
 
Οι πρώτες επίσημες ψηφιακές εκπομπές θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου 2013 στην Άγκυρα, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία switch off για ολόκληρη την Τουρκία ορίζεται η 2η Μαρτίου 2015.
lesvosnews.net