Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ!



Στις 13 Ιανουαρίου

1866: Γεννήθηκε ο κεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ, (Γιώργος Γεωργιάδης), ελληνοαρμένιος μύστης και δάσκαλος.

1908: Γεννήθηκε ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ζωγράφος και συγγραφέας.

1910: Γεννήθηκε ο Γιάννης Τσαρούχης, ζωγράφος.


1822: Η πρώτη εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

1853: Πέθανε ο Θεόφιλος Καΐρης, μεγάλος Δάσκαλος του Γένους.

1882: Πέθανε ο Βίλελμ Μάουζερ, σχεδιαστής και κατασκευαστής όπλων, μαζί με τον αδελφό του Πάουλ Μάουζερ.

1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι η ανεύρεση πόρων για τη διεξαγωγή των αγώνων. Η μεγαλύτερη δωρεά έγινε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, ο οποίος προσέφερε 920.000 χρυσές δραχμές για την αποπεράτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού σταδίου.

1898: Ο Εμίλ Ζολά γράφει και δημοσιεύει στην εφημερίδα «Ορόρ» το περίφημο «Κατηγορώ» σχετικά με την υπόθεση «Ντρέιφους».

1908: Συλλαλητήριο Κρητών της Αθήνας και του Πειραιά στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι συγκεντρωθέντες, με ψήφισμά τους, διαμαρτύρονται για την έκφραση εισαγγελέα, ο οποίος χαρακτήρισε τους Κρητικούς «άγριους, εθισμένους εις τα κακουργήματα, όργανα των διαφόρων κομμάτων κι έχοντες συνηθίσει εις στυγερά εγκλήματα».

1930: Ο Μίκυ Μάους κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε κόμικ στριπ.

1941: Πέθανε ο Τζέιμς Τζόις, ιρλανδός συγγραφέας. («Οδυσσέας»)

1991: Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού διακόπτεται από τον διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό κι ενώ οι ερυθρόλευκοι προηγούνται με 2-1, καθώς η ατμόσφαιρα έγινε αφόρητη λόγω ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία. Έξω από το γήπεδο, ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού Παναγιώτου σκοτώνεται από φωτοβολίδα. Ο αγώνας θα επαναληφθεί μετά ένα μήνα στη Ρόδο και η ΑΕΚ θα νικήσει με 1-0.

ΧΙΟΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Οι εργαζόμενοι στα τοπικά ΜΜΕ της Χίου, μετά από τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις (απροειδοποίητο λουκέτο στην «Πρόοδο» και τη μίας ημέρας εργασίας για 4 εργαζομένους του συγκροτήματος «ΑΛΗΘΕΙΑ») και την κρίση που διέρχεται ο τοπικός τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός), δηλώνουν ότι θα προασπίσουν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους που πλήττονται από μία σειρά ενεργειών της εργοδοσίας.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι για πολλούς μήνες παραμένουν απλήρωτοι, υπάρχουν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (μειώσεις ωρών εργασίας, εκ περιτροπής απασχόληση κτλπ).
Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται ούτε για την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, ούτε για την κακοδιαχείριση της κάθε επιχείρησης, ούτε για τα χρέη της, όπως δεν είχαν ποτέ συμμετοχή στα κέρδη τους.
Συγκεκριμένοι επιχειρηματίες του τοπικού Τύπου, επικαλούμενοι την κρίση ως άλλοθι, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους και χρησιμοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, προχωρούν σε πρωτοφανείς εργασιακές ανατροπές με δραματικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Γι’ αυτό επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους πλήρους εργασιακής και ασφαλιστικής κάλυψης με εργαζόμενους από επιδοτούμενα προγράμματα.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:
- Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, για να πετιούνται στο δρόμο.
- Θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια καταπάτησης των κεκτημένων δικαιωμάτων μας.
- Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς και στον ψυχολογικό πόλεμο περί απολύσεων.
- Η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα στα χέρια της εργοδοσίας.
ΖΗΤΟΥΜΕ:
- Την άμεση καταβολής των δεδουλευμένων, όσων συναδέλφων συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι.
- Καμία ανατροπή στο ήδη υπάρχουν εργασιακό μας καθεστώς.
- Καμία απόλυση.
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να συμπαρασταθούν γύρω από τον δίκαιο αγώνα μας που αποτελεί αγώνα όλων των εργαζομένων.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΕΙΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι, μετά από πρωτοβουλία του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, άρχισε η καταγραφή επενδύσεων, των οποίων η υλοποίηση καθυστερεί, λόγω γραφειοκρατικών ή άλλων εμπλοκών, που σχετίζονται με τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ειδικό γραφείο καταγραφής, παρακολούθησης και απεμπλοκής των επενδύσεων στο Αιγαίο, μέσω του οποίου θα ενημερώνεται και η ομάδα εργασίας απεμπλοκής επενδύσεων της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης.

Με αυτό τον τρόπο η Α.Δ. Αιγαίου επιδιώκει την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

Το σχετικό γραφείο έχει ξεκινήσει τη δημιουργία πίνακα με τις επενδύσεις, που χρήζουν αρωγής, ο οποίος περιλαμβάνει:

• στοιχεία και χαρακτηριστικά της επένδυσης

• καταγραφή των ολοκληρωμένων και των προς διεκπεραίωση σταδίων

• προσδιορισμό των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους υπεύθυνους για τη λειτουργία του εν λόγω γραφείου, τον κ. Ν. Διαμαντόπουλο στο τηλέφωνο 210-4290722, e-mail: n.diamantopoulos@apdaigaiou.gov.gr και την κ. Π. Οικονόμου στο τηλ. 210-4291074, e-mail: p.oikonomou@ apdaigaiou.gov.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ

Θέμα: Κεντρικός Λιμένας Χίου

Επανερχόμενοι για μια ακόμη φορά, ζητούμε άμεσα να μας ενημερώσετε για την πορεία ένταξης του νέου λιμένα Χίου στο ΕΣΠΑ Β. Αιγαίου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου είχε ωριμάσει όλες τις μελέτες και είχε λάβει όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για το νέο κεντρικό λιμάνι.

Η κατασκευή του νέου λιμένα της Χίου είναι έργο μείζονος σημασίας για το νησί μας, γι’ αυτό αιτούμεθα, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης των νησιών στην Περιφέρεια, να συζητηθεί στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της ένταξης του νέου κεντρικού λιμένα Χίου στο ΕΣΠΑ Άξονας 2 «Υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας Περιφέρειας Β. Αιγαίου».

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Δήμαρχος Χίου

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους των πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και συλλόγων, που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, ότι όσα σωματεία δεν έλαβαν τα χρήματα της επιχορήγησης για το 2011,
σύμφωνα με τις αποφάσεις των Δ.Σ. με αριθμό 539/2011 και 645/2011, θεωρούνται οφειλές προηγούμενου έτους και θα λάβουν τα χρήματα της επιχορήγησης μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.