Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

XIOΣ - ΕΜΠΟΡΙΟΣ - ΜΑΥΡΑ ΒΟΛΙΑ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΝΕΛ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΟ

Σε κινητοποιήσεις στα πλοία της NEL αναμένεται να προχωρήσει από αύριο (Τετάρτη 2/11) η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, διεκδικώντας την καταβολή αναδρομικών και οφειλομένων, βάσει των Συλλογικών Συμβάσεων του 2010 και του 2011.

Η ΠΝΟ σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αλλά και στις λιμενικές αρχές, ενημέρωσε ότι η NEL με έγγραφό της γνωστοποίησε ότι "δεν έχει ουσιαστικά διάθεση να συμμορφωθεί προς τις εργοδοτικές τις υποχρεώσεις προς τα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων της, όπως αυτές απορρέουν από τις ΣΣΕ των ετών 2010 και 2011".

Επίσης η ΠΝΟ αφού σημείωσε ότι οι Συμβάσεις έχουν ισχύ νόμου, ζήτησε από τις λιμενικές αρχές την παρέμβασή τους, ώστε να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις, δεδομένου ότι "η παράλειψη της εφαρμογής των οποίων επισύρει κατά του εργοδότη τις γνωστές ποινικές κυρώσεις (ΑΝ 690/45)".

Από την πλευρά της η NEL με επιστολή της προς τη Διοίκηση της ΠΝΟ χαρακτηρίζει παράνομη την επικύρωση των συμβάσεων των ναυτικών για τα έτη 2010 και 2011 και αναφέρει ότι η εταιρεία θα τις εφαρμόσει, αναμένοντας παράλληλα και τη δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει κάνει αγωγή για τις συμβάσεις και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται το Μάρτιο.

Οι συμβάσεις των ναυτεργατών, που προβλέπουν αυξήσεις 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011, υπεγράφησαν στα τέλη Μαρτίου μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του ΣΕΕΝ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας).

Στέλεχος της ΝEL ανέφερε ότι η εταιρεία την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις ανήκε στην Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και όχι στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 3276/44 δίνει τη δυνατότητα να συνάπτονται συλλογικές συμβάσεις μεταξύ οργανώσεων εφοπλιστών που κρίνονται πιο αντιπροσωπευτικές και με μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ακτοπλοϊκή αγορά και ναυτεργατών. Όπως αναφέρουν, όμως, η αντιπροσωπευτικότητα αυτή, όπως περιγράφεται στο νόμο, πρέπει να ισχύει κατά την περίοδο της υπογραφής της σύναψης σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών. Τονίζεται, επίσης, ότι αν κάποιοι από τους ακτοπλόους αρνηθούν να εφαρμόσουν τη σύμβαση, ο νόμος ορίζει ποινικές κυρώσεις και χρηματικό πρόστιμο.
newspost.gr

ΟΜΗΡΟΙ ΠΕΙΡΑΤΩΝ 22 ΑΤΟΜΑ ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥΕικοσιδύο μέλη του πληρώματος ελληνόκτητου πλοίου κρατούνται όμηροι από Σομαλούς πειρατές, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο.


Το πλοίο κατελήφθη στον κόλπο του Άντεν και είναι δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών. Φέρει το όνομα Liquid Velvet --υπό σημαία νησιών Μάρσαλ-- και κατελήφθη χθες Δευτέρα, όπως αναφέρει ο ναυτιλιακός συντάκτης Άντριου Μουανγκούρα τoυ ειδησεογραφικού δικτύου The Somalia Report.

Το πλοίο ανήκει στην ελληνική εταιρεία Elmira Tankers, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας."Κατελήφθη χθες. Κατευθυνόταν από το Σουέζ προς την Ινδία. Τα μέλη του πληρώματος περιλαμβάνουν 21 Φιλιππινέζους και έναν άοπλο φρουρό", πρόσθεσε ο Μουανγκούρα.

Ένας πειρατής που επικοινώνησε με το Ρόιτερς και δήλωσε ότι το όνομά του είναι Χαλίφ επιβεβαίωσε την πειρατεία, όμως δεν μπόρεσε να δώσει άλλες πληροφορίες.

"Ενημερωθήκαμε για την πειρατεία (...) από τους φίλους μας. Μας είπαν ότι έχουν καταλάβει το δεξαμενόπλοιο, αλλά δεν μας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες", δήλωσε ο Χαλίφ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟ

Εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο Χιώτη παιδαγωγό συγγραφέα, δάσκαλο και αγωνιστή της Αντίστασης Μιχάλη Παπαμαύρο διοργανώνει τοΓυμνάσιο Βολισσού με Λυκειακές τάξεις «Μιχ. Παπαμαύρος» την Παρακευή 4 Νοεμβρίου 2011, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται προκειμένου να τιμηθεί ο Βολισσιανός παιδαγωγός, του οποίου το όνομα φέρει το σχολείο της γενέτειρας του από τις αρχές του σχολικού έτους 2008-2009, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 24-3-2008.

ΠΕΡΙ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Tον Αύγουστο του 2011 και σε μία χρονική περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η κυβέρνηση επιχειρεί με νομοσχέδιο να αποποινικοποιήσει τη χρήση και την καλλιέργεια εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ως στελέχη πρόληψης στηρίζουμε τις δράσεις μας στην αντίληψη ότι η χρήση ουσιών είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, στο οποίο ένας νέος με μία προσωπική κρίση συναντιέται με την ουσία, ενώ βρίσκεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, μία δεδομένη, κοινωνικοπολιτιστική χρονική στιγμή. Και με αυτή την αντίληψη – που προέρχεται από τη φιλοσοφία της πρόληψης- προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία. Η πρόληψη, επομένως, συνίσταται στην αντιμετώπιση όλων αυτών των αιτίων που οδηγούν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η τοξικομανία είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις (ψυχολογικές, οικονομικές κ.α.) και όχι μία χρόνια υποτροπιάζουσα ασθένεια, όπως ισχυρίζονται, τελευταία, διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες. Είναι γεγονός ότι οι ουσίες δρουν πάντα πάνω σε ένα βιολογικό υπόστρωμα και προκαλούν διάφορες μεταβολές στην εγκεφαλική λειτουργία. Όμως από αυτή την επιστημονική αλήθεια, μέχρι την αναγωγή του φαινομένου σε ιατρικό υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση. Επιπλέον, η αναγωγή της τοξικομανίας σε ασθένεια, δεν εξηγεί το φαινόμενο της πολυτοξικομανίας που παρατηρείται, στις μέρες μας, (οι νέοι να κάνουν χρήση διαφόρων ουσιών και όχι μίας βασικής), δεν επαρκεί, για να αιτιολογήσει την επέκταση της χρήσης σε συνθήκες κρίσης, ούτε λαμβάνει υπόψη της την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας των ναρκωτικών για κάθε εξαρτημένο.
Ακούγοντας τις δηλώσεις των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης μένουμε άφωνοι για την διαστρέβλωση της επιστημονικής αλήθειας και φοβόμαστε πραγματικά για το μέλλον των νέων ανθρώπων, γενικά και ειδικά, αυτών που έχουν εμπλοκή με τις ουσίες.
Ακόμη και αν προβάλλεται ότι με τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις δίνεται έμφαση στην απεξάρτηση αντί στη φυλακή κι ότι οι εξαρτημένοι νέοι που έχουν εμπλοκή και με το νόμο έχουν μια δεύτερη ευκαιρία, δεκάδες ερωτήματα προκύπτουν, όπως π.χ. πώς θα καθοριστεί ποια είναι η ανάγκη προσωπικής χρήσης. Ένας χρήστης π.χ. ηρωίνης μπορεί να ξεκινάει με μια μικρότερη ποσότητα αλλά να καταλήξει να χρειάζεται τη διπλάσια ή τριπλάσια καθημερινά.
Πώς θα καλυφθούν όσοι αποφυλακιστούν σε θεραπευτικά προγράμματα, τη στιγμή που, αντί να προβλέπεται επέκταση αυτών, φημολογείται συρρίκνωσή τους από το Σεπτέμβρη. Ήδη στο ΚΕΘΕΑ μειώνεται σταθερά η χρηματοδότηση κι έχουν παγώσει οι προσλήψεις.
Με ποια κριτήρια ανάγεται σε πανάκεια η θεραπεία με υποκατάστατα; Η θεραπεία με υποκατάσταση δεν ταιριάζει σε όλους τους εξαρτημένους. Προορίζεται κυρίως για άτομα που είναι πολλά χρόνια στη χρήση, που έχουν κάνει αποτυχημένες προσπάθειες θεραπείας σε «στεγνά» προγράμματα ή που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και, κυρίως, πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικά προγράμματα σε συνδυασμό με ατομική ή ομαδική ψυχολογική στήριξη ή ψυχοθεραπεία.
Όπως υποστηρίζει και η κα Κατερίνα Μάτσα, υπεύθυνη Μονάδας Απεξάρτησης του «18 Άνω», στο ΨΝΑ, «…οι «λύσεις», είτε προς την κατεύθυνση της καταστολής, της αστυνόμευσης, του ρατσιστικού διωγμού των εξαρτημένων ατόμων, είτε προς την κατεύθυνση της ελεύθερης διανομής των ναρκωτικών ή των υποκαταστάτων τους, τύπου Freedman…δεν αποτελούν απλά και μόνο μια κακή διαχείριση του προβλήματος της τοξικομανίας, αλλά δημιουργούν και νέα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σ’ αυτόν τον πολύπαθο χώρο».
Επίσης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για τον έλεγχο των ναρκωτικών του ΟΗΕ, στην Ετήσια έκθεση για το 2007, δήλωσε ότι «η θέση ότι η νομιμοποίηση των ουσιών μπορεί να επιλύσει το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών αγνοεί ιστορικά δεδομένα».
Υποστηρίζουμε ότι πραγματική απεξάρτηση σημαίνει «να σταθεί ένας άνθρωπος στα πόδια του» και να ξαναρχίσει τη ζωή του από την αρχή και όχι να μένει μόνιμα και νόμιμα εξαρτημένος.
Επίσης, επειδή η επιχειρούμενη "αποποινικοποίηση" ντύνεται και με το μανδύα της προάσπισης της "ελευθερίας" του ατόμου, αντιτείνουμε την άποψη ότι κι η ελευθερία είναι μια έννοια που έχει όρια, τα οποία στη συγκρότηση της προσωπικότητας του ατόμου, όσο και της κοινωνίας λειτουργούν προστατευτικά.
Σε αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα με κεντρικό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Ειδικότερα για την πρόληψη, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης σε πρόσφατη κινητοποίησή του, «πρόληψη είναι το δικαίωμα στην εργασία και στην ποιότητα ζωής».
Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Χίου

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Καλημέρα κ. Καμπουράκη κ.Οικονομέα.


Δυστυχώς οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ παίζουν ένα πολύ μα πάρα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, εκβιάζοντας τους
βουλευτές τους αλλά και όλον τον Ελληνικό Λαό.
Δηλαδή :
- Δεν καταλαβαίνουν ότι η πλέον σώφρον και ήπια απόφαση που πρέπει να πάρουν είναι να οδηγήσουν τον
Ελληνικό Λαό σε εκλογές.
Διότι εφόσον μια αρκετά μεγάλη μερίδα του Λαού είναι στο "πεζοδρόμιο",και προβαίνουν σε ακραίες εκδηλώσεις
και η πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη και δεν θέλει να το κάνει προφανώς,τότε ο Λαός εκβιάζεται με το
εξής δίλημμα :
- Η φεύγουμε από την Ευρώπη και το Ευρώ ή πάμε σε μια εμφύλια σύρραξη και αντιπαράθεση με αυτό το κομμάτι
του Ελληνικού λαού που καλώς ή κακώς προβαίνει σε αυτές τις ακραίες διεκδικήσεις είτε σαν συντεχνίες είτε διότι
θέλει να "καταμετρήσει" τις δυνάμεις τους σε ψήφους.
-Είναι λοιπόν ανεύθυνοι-επικίνδυνοι-και άκρως διχαστικοί.


Καλημέρα σας και αν υπάρχει λογική σε μερικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ας τελειώνουμε με αυτήν την Οικογένεια.
Ζαννίκος Μάρκος
Συντ/χος Πλοίαρχος Ε.Ν
Χίος.