Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΝΕΛ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΟ

Σε κινητοποιήσεις στα πλοία της NEL αναμένεται να προχωρήσει από αύριο (Τετάρτη 2/11) η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, διεκδικώντας την καταβολή αναδρομικών και οφειλομένων, βάσει των Συλλογικών Συμβάσεων του 2010 και του 2011.

Η ΠΝΟ σε επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αλλά και στις λιμενικές αρχές, ενημέρωσε ότι η NEL με έγγραφό της γνωστοποίησε ότι "δεν έχει ουσιαστικά διάθεση να συμμορφωθεί προς τις εργοδοτικές τις υποχρεώσεις προς τα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων της, όπως αυτές απορρέουν από τις ΣΣΕ των ετών 2010 και 2011".

Επίσης η ΠΝΟ αφού σημείωσε ότι οι Συμβάσεις έχουν ισχύ νόμου, ζήτησε από τις λιμενικές αρχές την παρέμβασή τους, ώστε να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις, δεδομένου ότι "η παράλειψη της εφαρμογής των οποίων επισύρει κατά του εργοδότη τις γνωστές ποινικές κυρώσεις (ΑΝ 690/45)".

Από την πλευρά της η NEL με επιστολή της προς τη Διοίκηση της ΠΝΟ χαρακτηρίζει παράνομη την επικύρωση των συμβάσεων των ναυτικών για τα έτη 2010 και 2011 και αναφέρει ότι η εταιρεία θα τις εφαρμόσει, αναμένοντας παράλληλα και τη δικαστική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει κάνει αγωγή για τις συμβάσεις και η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται το Μάρτιο.

Οι συμβάσεις των ναυτεργατών, που προβλέπουν αυξήσεις 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011, υπεγράφησαν στα τέλη Μαρτίου μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του ΣΕΕΝ (Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας).

Στέλεχος της ΝEL ανέφερε ότι η εταιρεία την περίοδο που υπεγράφησαν οι συμβάσεις ανήκε στην Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και όχι στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος 3276/44 δίνει τη δυνατότητα να συνάπτονται συλλογικές συμβάσεις μεταξύ οργανώσεων εφοπλιστών που κρίνονται πιο αντιπροσωπευτικές και με μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ακτοπλοϊκή αγορά και ναυτεργατών. Όπως αναφέρουν, όμως, η αντιπροσωπευτικότητα αυτή, όπως περιγράφεται στο νόμο, πρέπει να ισχύει κατά την περίοδο της υπογραφής της σύναψης σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών. Τονίζεται, επίσης, ότι αν κάποιοι από τους ακτοπλόους αρνηθούν να εφαρμόσουν τη σύμβαση, ο νόμος ορίζει ποινικές κυρώσεις και χρηματικό πρόστιμο.
newspost.gr