Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΜΕΑ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΠΑ




την διαμαρτυρία του προς το ΙΚΑ εκφράζει το ΔΣ των ΑΜΕΑ στη Χίο για τις καθυστερήσεις και τις παρατυπίες σχετικά με την εξέταση τους από τις επιτροπές ΚΕΠΑ αλλά και τις πολιτικές παρεμβάσεις που στερούν στους ανάπηρους την  προτεραιότητα. Η επιστολή που απέστειλε η διοίκηση των ΑΜΕΑ είναι η εξής

.κ.  Προϊσταμένη
Με το 37/11-09-2012 σχετικό έγγραφό μας σας είχαμε αναπτύξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, προκειμένου να εξεταστούν από τις επιτροπές για την πιστοποίηση της αναπηρίας και την έκδοση του ποσοστού, και με το σχετ. Γ05/105/27-09-2012 δικό σας έγγραφο μας απαντήσατε ότι αυτό θα λυθεί μετά την υπογραφή σύμβασης με περισσότερους γιατρούς, όπως έχετε προγραμματίσει.
Δυστυχώς όμως, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζετε το πρόβλημα και την αναγκαιότητα της επίσπευσης των διαδικασιών, ώστε να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα, εξακολουθεί στον ίδιο και χειρότερο βαθμό η καθυστέρηση, με αποτέλεσμα περισσότερα Άτομα με Αναπηρία να εγκλωβίζονται σ’ αυτό και να μεγαλώνει η «ουρά». Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι το φαινόμενο των «πολιτικών παρεμβάσεων», το οποίο αναβίωσε πάλι και οι έχοντες «μπάρμπα στην Κορώνη» καταφέρνουν χωρίς αναμονή να εξετάζονται «κατά προτεραιότητα»!!
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προσβλητική, για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους, αυτή κατάσταση και δηλώνουμε ότι θα πολεμήσουμε μέχρι επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα όλοι ο πολίτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να αναγνωρίζεται το δικαίωμά τους για αξιοπρέπεια και σεβασμό, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας.
Καταγγέλλουμε κάθε μορφή πολιτικής παρέμβασης, τα αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε όλοι  και απαιτούμε να σταματήσει αυτή η άθλια συνήθεια των πολιτικών, η κατάχρηση δηλαδή της εξουσίας, που ανερυθρίαστα εκμεταλλεύονται.
Καταγγέλλουμε κάθε μορφή πολιτικής παρέμβασης. Είναι προκλητικό αυτοί που δημιούργησαν τα ΚΕΠΑ και τον ΚΕΒΑ για να βάλουν χέρι στις τσέπες και τα δικαιώματά μας, αυτοί που ασύστολα μας λοιδόρησαν στο όνομα των “μαϊμού αναπήρων”,  να  παρεμβαίνουν σήμερα και να καταστρατηγούνται οι λίστες αναμονής, με αποτέλεσμα κάποιοι να εξετάζονται άμεσα, ενώ κάποιοι άλλοι να περιμένουν ακόμη και περισσότερο από ένα χρόνο. Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα, δηλωτική ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος
Απαιτούμε άμεσα να επιταχυνθεί ο ρυθμός των συνεδριάσεων των επιτροπών στα ΚΕ.Π.Α. της Περιφέρειάς μας, αλλά και όπου καθυστερούν και καλούμε τη Διοίκηση του ΙΚΑ και κάθε υπεύθυνο να πιέσει, ώστε να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία της αναμονής των υποψηφίων για εξέταση και πιστοποίηση της αναπηρίας τους, καθώς και τη χορήγηση του επιδόματος που δικαιούνται.
Καλούμε όλα τα άτομα με αναπηρία, τους φορείς Α.μεΑ., τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τους αγώνες που έρχονται, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αντιδράσουμε.
Απαιτούμε από τον Περιφερειάρχη και τα μέλη του Π.Σ. της Περιφέρειάς μας να πάρουν θέση και να πιέσουν τη Διοίκηση ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ώστε να λειτουργήσουν οι επιτροπές ΚΕ.Π.Α. στους Νομούς Λέσβου, Σάμου και Χίου με γρηγορότερο ρυθμό και να εξεταστούν άμεσα οι χρονίζουσες αιτήσεις.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Α.μεΑ. να ασκήσει κάθε μέτρο πίεσης προς πάσα κατεύθυνση και να λυθεί επιτέλους αυτό το μείζον θέμα, που ταλαιπωρεί και εξαθλιώνει τα Άτομα με Αναπηρία και τις οικογένειές τους και να μην αρκείται σε υποσχέσεις για υπομονή.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και επ’ ουδενί να παίζει το οποιοδήποτε παιχνίδι στις πλάτες μας.  Στηριζόμαστε στις τοπικές κοινωνίες και στους οργανωμένους κοινωνικοσυνδικαλιστικούς φορείς, που συγκρούονται με αυτή την πολιτική. Θα ακολουθήσει κοινοποίηση για τον τόπο και το χρόνο της κινητοποίησης – διαμαρτυρίας μας.
 ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
                                 Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ                                 ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ

ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΕΑ-ΙΩΝΕΣ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ




Το Νομαρχιακό  Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες ΙΩΝΕΣ το Σάββατο 2 Φεβρουάριου και ώρα 6:30 μ.μ , στην αίθουσα Αγίου Ιωάννη Θεολόγου , πρόκειται να πραγματοποιήσει  έκτακτη Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Προέδρου. Τα μέλη του Σωματείου μπορούν να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας  μέχρι για την εκλογή νέου Προέδρου. Η συμμετοχή όλων των μελών επιβάλλεται, διότι οι προσπάθειες των αθλητών και του Δ.Σ πρέπει να στηριχτούν, για περισσότερη δουλεία και μεγαλύτερες επιτυχίες.

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ




Στις 4 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), των επιταγών κατάρτισης (training vouchers) ανέργων, σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών (ΤΠΕ) που θα πραγματοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραλάβουν αυτοπροσώπως την επιταγή κατάρτισης έως τις 5 Μαρτίουπου λήγει η σχετική διαδικασία. Για την παραλαβή απαιτείται η επίδειξη εγγράφου πιστοποίησης της ταυτότητας του ωφελούμενου.
Η συγκεκριμένη προθεσμία για την παραλαβή των επιταγών, αφορά μόνο στους επιλεγέντες δικαιούχους που εμφανίζονται στον Πίνακα Α (κείμενο πρόσκλησης), για πρώτη φορά, ή έχουν ενταχθεί σε άλλη Διοικητική Περιφέρεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, στον διαδικτυακό τόπο http://www.voucher.gov.gr αναρτήθηκε το τροποποιημένο μητρώο ωφελουμένων, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την εξέταση αιτήσεων θεραπείας και την κάλυψη των κενών θέσεων από τον αρχικό πίνακα επιλαχόντων, με τη μορφή των συνημμένων πινάκων κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά, ανά περιφερειακή ενότητα, στους οποίους εμφανίζονται οι επιλεγέντες δικαιούχοι επιταγών κατάρτισης, οι οποίοι ανέρχονται σε 36.636 και οι επιλαχόντες 17.879 άτομα. 
Το Training Voucher αφορά τη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από πιστοποιημένους παρόχους.



Οι νέοι δικαιούχοι των επιταγών κατάρτισης καλούνται να παραλάβουν αυτοπροσώπως την επιταγή κατάρτισης (Training Voucher). Οι επιταγές κατάρτισης εκδίδονται και χορηγούνται στους ωφελούμενους από τα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ2).



Η ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης γίνεται μετά την εγγραφή του ωφελούμενου σε ΚΕΚ - μέλος του Μητρώου ΚΕΚ με την υποβολή από αυτό δήλωσης έναρξης προγράμματος κατάρτισης με συμμετέχοντα τον ωφελούμενο. Κάθε ωφελούμενος υποχρεούται να ενεργοποιήσει την επιταγή κατάρτισης εντός έξι μηνών από την παραλαβή της.



Οι άνεργοι που επιλέγονται λαμβάνουν μια επιταγή κατάρτισης με την οποία θα πληρωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν. Κάθε ωφελούμενος, εφόσον ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο έχει συνολική αξία 500 ευρώ.



Η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στον ωφελούμενο θα γίνει από τον ΟΑΕΔ με κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του ωφελούμενου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ο οποίος θα έχει δηλωθεί στην αίτηση συμμετοχής που υποβάλλει ο άνεργος.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"




Νέο Πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ξεκινάει στις 1 Μαρτίου 2013, με τίτλο«Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ».
Ποιες περιοχές εντάσσονται
Στο Πρόγραμμα εντάσσονται μόνον οι οκτώ (8) επιλέξιμες Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος.
Εξαιρούνται λοιπόν οι Περιφέρειες: Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, και Νοτίου Αιγαίου
Δικαιούχοι Προγράμματος
Οι Δικαιούχοι της Δράσης πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Δικαιούχοι της Δράσης είναι γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία που προσδιορίζονται ως εξής:
  1. Έχουν την ιδιότητα της ανέργου, ή έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ή
  2. Έχουν κλείσει την ατομική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία τριετία, δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ή
  3. Απειλούνται από ανεργία, π.χ. εργαζόμενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας κλπ.
  4. Αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς με εισόδημα χαμηλότερο από το εισοδηματικό όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
Προτεραιότητα δίνεται επίσης σε υποψηφίους που εντάσσονται σε μια από τις ακόλουθες Kατηγορίες και λαμβάνουν πρόσθετη βαθμολόγηση:
  • Εισόδημα δεν υπερβαίνει κατ΄ έτος το όριο φτώχιας όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ1.
  • Γυναίκες γονείς πολύτεκνων / τρίτεκνων οικογενειών.
  • Γυναίκες με ειδικές ανάγκες ή δικαιούχοι που έχουν σύζυγο / τέκνο / -α που ανήκουν στην ομάδα των Αμεα.
  • Γυναίκες – μέλη οικογενειών με άνεργο – απολυμένο τουλάχιστον ένα ακόμη μέλος της οικογένειας (σύζυγος / γονέας / τέκνο μέχρι 24 ετών σε σχέση κοινής διαβίωσης) και με συνολικό οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το οικογενειακό όριο φτώχιας ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών.
  • Μακροχρόνια άνεργες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες πάνω από 12 μήνες στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Μητέρες μονογονεϊκής οικογένειας (ανύπαντρες / διαζευγμένες / σε διάσταση / χήρες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο ανήλικο τέκνο, συμπεριλαμβανομένων των ανάδοχων μητέρων).
  • Γυναίκες θύματα trafficking ή οικογενειακής βίας.
  • Γυναίκες ωφελούμενες από Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤοπΕΚΟ) και Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις Ανάγκες των Τοπικών Αγορών εργασίας (ΤοπΣΑ)
Προϋποθέσεις
Οι επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν από τους δικαιούχους της δράσης θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Να έχουν συσταθεί μετά την 1/9/2012 και έως την ημερομηνία που θα ορισθεί στην απόφαση ένταξης,
  • Να έχουν συσταθεί με μια από τις επιλέξιμες νομικές μορφές, όπως προσδιορίζονται παραπάνω,
  • Να διαθέτουν ΜΟΝΟ επιλέξιμο / -ους ΚΑΔ,
  • Να βρίσκονται εγκατεστημένες και να δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια,
  • Να λειτουργούν νόμιμα,
  • Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει η ίδια επιχείρηση ή ίδια δεδομένη επιχείρηση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) σε περίοδο μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.
Ποιες δραστηριότητες εντάσσονται
Γενικά στο Πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι δραστηριότητες ΕΚΤΟΣ των παρακάτω:
  • Οι μη επιλέξιμοι κλάδοι που ορίζονται στο Παράρτημα Ι του Οδηγού του Προγράμματος (μπορείτε να τον κατεβάσετε στο τέλος του άρθρου) – εδώ εξαιρεί τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία)
  • Όσα επαγγέλματα απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης, όσοι υποψήφιοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως, Όσοι υποψήφιοι δημιουργούν επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών, Πλανόδιες επιχειρήσεις, Κυλικεία σχολείων, οργανισμών κλπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.), φορείς του δημοσίου και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών του Άρθρου 194 του Ν. 3852/2010,
  • Επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης) και κάθε τύπου πρακτόρευση.
Επιλέξιμες Δαπάνες
Επιλέξιμες δαπάνες των επιχειρηματικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος είναι οι ακόλουθες:
  • Λειτουργικές δαπάνες επιχείρησης (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δαπάνες ίδρυσης, δαπάνες παροχής υπηρεσιών νομικής και λογιστικής υποστήριξης, έξοδα προβολής κλπ.).
  • Ασφαλιστικές εισφορές του επιχειρηματία (στον κύριο φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης).
  • Δαπάνη παροχής υπηρεσιών συμβούλου για την σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου.
  • Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών mentoring / coaching από συμβούλους με σκοπό την υποστήριξη των ωφελούμενων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας και την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Δαπάνες κατάρτισης του δικαιούχου επιχειρηματία ή / και του νεοπροσλαμβανόμενου (ανέργου / άνεργης ή απειλούμενου / -ης από ανεργία) σε πιστοποιημένο φορέα επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Ετήσιο μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών) που θα προκύψει από τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας.
Ποσό Επιχορήγησης – Επιδότηση
Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 10.000 € έως 20.000 € με 100% επιδότηση ανά πρόταση, για την κάλυψη επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών για μέγιστο διάστημα 18 μηνών.
Επιπλέον χορήγηση χρηματικού ποσού (επιχορήγηση) μέχρι 12.000 € του ετήσιου μισθολογικού κόστους από τη δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας (1 ΕΜΕ) με πρόσληψη ανέργου/ων.  
Διάρκεια Υλοποίησης
Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων δεν μπορεί να ξεπερνά τους δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
Ημερομηνίες υποβολής
Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η 1/3/2013 και η καταληκτική η 29/3/2013. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την έγκριση σας
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Πρόγραμμα θα είναι εξαιρετικά “ανταγωνιστικό” (διατίθονται 40 εκ. € δημόσια δαπάνη και για τις 8 Περιφέρειες που εντάσσονται). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δεν θα εγκριθούν όλες οι αιτήσεις! Το ποιοι θα πάρουν τις θέσεις εξαρτάται από 4 κατηγορίες κριτηρίων και τον βαθμό που θα “σκοράρετε”. Για να έχετε καλύτερη εικόνα και άποψη, τα κριτήρια βαθμολογίας με την “βαρύτητα” του κάθε κριτηρίου, είναι τα εξής:
Α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ (κριτήριο αποκλεισμού)
Β. ΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ (κριτήριο αποκλεισμού)
Γ. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ (Συντελεστής βαρύτητας 20%)
  • Σαφήνεια περιγραφής της πρότασης.
  • Συμβολή της πράξης στην επίτευξη των στόχων
Δ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ (Συντελεστής βαρύτητας 80%)
  • Προσόντα φυσικών προσώπων / εταίρων του υπό σύσταση φορέα (εκπαίδευση – εμπειρία)
  • Βιωσιμότητα σχεδίου
  • Προκύπτοντα οφέλη (ανταγωνιστικότητα επιχείρησης, περιβάλλον, τοπική ανάπτυξη)
  • Αύξηση της Απασχόλησης
  • Κριτήρια ως προς την μοριοδότηση των δικαιούχων (κοινωνικά κριτήρια)
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όσο μεγαλύτερη βαθμολογία πετύχετε, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει για να εγκριθείτε. Η ποιότητα του Επιχειρηματικού σας Σχεδίου είναι το κλειδί για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης σας! Η επιλογή “Συμβούλου” αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχία σας και θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία.
Το ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με έδρα την Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, μπορεί να σας υποστηρίξει και καθοδηγήσει πλήρως στην σωστή προετοιμασία του φακέλου σας, στα σημεία που θα πρέπει να δώσετε βαρύτητα προκειμένου να αυξήσετε την βαθμολογία σας, στην κατάθεση του φακέλου σας, καθώς και στην μετέπειτα ολοκλήρωση και υλοποίηση του έργου σας. Η εμπειρία μας είναι πολύ μεγάλη και έχουμε εντάξει δεκάδες επιχειρήσεις σχεδόν σε όλα τα επιδοτούμενα Προγράμματα.  Καλέστε μας στο τηλ. 26650 21428, ή στείλτε μας email στην διεύθυνση: info@epixeirein.gr προκειμένου να έχουμε μια πρώτη επικοινωνία. Βρισκόμαστε Αγ. Αποστόλων 7-9.  Υπεύθυνος Γραφείου: Βασίλης Παππάς. 
Σχετικά αρχεία:

ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ : ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ




Μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, δήλωσε: 

«Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, μεταξύ τους και με τα ηπειρωτικά λιμάνια, αποτελεί εθνικό ζήτημα λόγω της σημασίας που έχει για τη διασφάλιση της εδαφικής, κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της χώρας μας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου βρίσκεται, από την πρώτη στιγμή της επανασύστασής του, σε διαρκή συνεργασία και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της ακτοπλοΐας. 

Με γνώμονα την ανάγκη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης, καθώς και της εύρυθμης και απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών θαλασσίων ενδομεταφορών, θεωρούμε δεδομένο ότι όλα τα μέρη θα συμβάλουν ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή δραστηριοποίηση των πλοίων. 

Κατανοούμε πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την κατά το δυνατό επίλυσή τους, μέσα στο πλαίσιο της δεδομένα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για τον τόπο μας.

Η μη διεξαγωγή, όμως, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών δεν αποτελεί τη λύση σε κανένα πρόβλημα. Θα έχει δε ως συνέπεια την αποκοπή των κατοίκων της νησιωτικής χώρας από την ηπειρωτική Ελλάδα, με σοβαρές συνέπειες, όπως την έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, προκαλώντας και οξύνοντας τα προβλήματα στις ήδη βεβαρημένες από την οικονομική κρίση τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε συνέχιση του διαλόγου για εκτόνωση της κατάστασης και εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων».

marinews

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ





ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  ΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΕ K.. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ




Συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου πραγματοποίησαν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου Ν. Σηφουνάκης, και Ν. Χίου Κ. Τριαντάφυλλος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου, το οποίο, όπως επεσήμαναν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χρήζει περαιτέρω αλλαγών και διορθωτικών παρεμβάσεων, ως προς:

 α) το ζήτημα της ναυτολόγησης – όπου εκφράστηκαν προβληματισμοί για την προωθούμενη ρύθμιση με την οποία καθιερώνονται ατομικές συμβάσεις εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας. Επίσης, επισημάνθηκε  η ανάγκη να συνδυαστούν τα μέτρα βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, με παρεμβάσεις προστασίας των εργαζομένων,
β) της λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος – όπου τονίσθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι οι όποιες αλλαγές πρέπει να είναι στο πλαίσιο του υφιστάμενου ν. 3922/2011,
γ) της Πλοηγικής Υπηρεσίας και,
δ) της λειτουργίας Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.
Συμφωνήθηκε να συνεχισθεί η διαβούλευση, ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων, πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Ο Κώστας Τριαντάφυλλος μετά την συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εκπροσώπηση στη Βουλή των Ελλήνων της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών, τριών νησιών, στα οποία η ναυτιλία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και στα οποία η σχέση με τη θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ιστορία τους, καθιστά ως πρωτεύοντα στόχο, σε αυτήν την δύσκολη εποχή, την διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας για τους ναυτικούς. Όχι μόνο για τους Ψαριανούς, τους Αιγνουσιώτες και τους Χιώτες, αλλά για κάθε Έλληνα ναυτικό, είναι ανάγκη συνεχώς να κάνουμε βήματα, να διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργούμε προοπτική.
Τέλος, ειδικά για τα νησιά και κυρίως, για τα απομακρυσμένα, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, με απρόσκοπτη και σταθερή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης για τις τοπικές οικονομίες».

Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΟΚΟΣ (1916-1997)





Γεννήθηκα στη Χίο.
Η πρώτη μου ανάσα ήτανε μαστίχα.
Όταν πρωτάνοιξα τα βλέφαρα,
Είδα λουλούδια.
Ακόμη πιστεύω πως ήτανε μάτια,
που με μάθαιναν πώς να χαμογελώ.
Στην αγκαλιά της μάνας μου έμαθα χορό.
Αργότερα τον τελειοποίησα στο κύμα.
Είδα τα δέντρα και στάθηκα ολόρθος.
Είδα τα ρυάκια κι έμαθα να τρέχω.
Άκουσα τα κελαηδοπούλια και τραγούδησα.
Είδα το νυχτερινό ουρανό περβόλι
με τ’ αστέρια μανταρίνια στα κλαδιά τους.
Ύψωσα το χέρι να τα πιάσω
κι όλα χαμήλωσαν ίσως να τα φτάσω.
Για γειτονιά είχα ανοιγμένες αγκάλες.
Η μάνα μου ήταν αδερφή του ήλιου.
Ο Πατέρας μου πουλούσε την ομορφιά πραμάτεια.
Με τη Μικρασιατική καταστροφή
Άρχισα να μπερδεύω τους αγίους των εκκλησιών
με τους πρόσφυγες.
Καταστραφήκαμε
κι αντίς να χαθώ, γίνηκα πολίτης όλου του κόσμου.
Για να μη μου κολαστεί ο παιδικός παράδεισος, τον φυλάω μες στην
καρδιά μου.
Αυτός με βοηθά
Και μοιράζω την ψυχή μου τραγούδι
από χείλη σε χείλη.
Τραγουδάτε με.
Περισσεύω για όλους.

Με αγάπη
Γιώργης Κρόκος

ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ : ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΔΙΕΦΘΑΡΜEΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ


Με γλαφυρό τρόπο περιγράψει ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής το προφίλ του διαφθαρμένου δημόσιου υπαλλήλου, με συνέντευξή του στην «Athens Voice». Όπως λέει, μεταξύ άλλων, είναι συνήθως ΠΕ, στα υψηλά κλιμάκια, ξέρει το παιχνίδι, και μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει, εάν έαν πρωτοδιορισμένος πάει να συνυπηρετήσει κοντά σε «λαμόγια», τότε μοιραία με το χρόνο θα γίνει και αυτός.
Διαβάστε πώς τον περιγράφει αναλυτικά:
«Χωρίς να είναι κανόνας, από τα στοιχεία προκύπτει: έχει 20 με 25 χρόνια υπηρεσίας, πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι υψηλά στην ιεραρχία. Γνωρίζει τους κανόνες, δεν φοβάται τίποτα επειδή είναι στα όρια της συνταξιοδότησης. Ώσπου να τον πιάσουν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα έχει πάρει τη σύνταξή του. Εξάλλου, ένα ποινικό δικαστήριο κάνει επτά με οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Επιπλέον, πολλά εξαρτώνται από την πρώτη τοποθέτηση του δημοσίου υπαλλήλου. Εάν πέσει σε γραφείο αδιάφορο ή με λαμόγια, θα χαλάσει κι αυτός. Ιδίως στην επαρχία υπάρχει μια ομερτά. Αλληλοϋποστηρίζονται. Γι’ αυτό υπογραμμίζω ξανά και ξανά ότι πρέπει να επανέλθει το κώλυμα της εντοπιότητας. Ο εφοριακός, ο πολεοδόμος, ο αστυνομικός δεν πρέπει να υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους».
Περί διαθεσιμότητας και επίορκων
Σχολιάζοντας τη διαθεσιμότητα και τους επίορκους, σημειώνει: «Είναι μια εφεύρεση, ένας ορολογισμός των ημερών μας. Στο Δημόσιο Δίκαιο υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες και ο υπάλληλος τιμωρείται ή όχι. Απλώς, τώρα, κάποιοι πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ένα μέτρο που θα είχε καλή απήχηση είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα αυτοί που έχουν βαριά πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα».
Για τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι
Όσον αφορά το «φακελάκι», το «γρηγορόσημο» και τα σχετικά, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επαναλαμβάνει πως παρατηρείται κυρίως στις εφορίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο ΕΣΥ.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένας κλάδος είναι πιο διεφθαρμένος από έναν άλλον. Η διαφθορά είναι πια θέμα οικονομικής συγκυρίας. Όταν υπάρχουν χρήματα, τότε η οικοδομή, η πολεοδομία, είναι μπροστά στη διαφθορά. Οι εφορίες, η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πρόβλημα και κυρίως το ΕΣΥ. Γεγονός είναι ότι κατά το Brookings Institution η διαφθορά προκαλεί στην Ελλάδα μια ζημία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Πώς γίνεται ο επιμερισμός; Είναι μάλλον συγκοινωνούντα δοχεία», λέει.
Με πληροφορίες από «Athens Voice»
 aftodioikisi.gr

ΕΛΣΤΑΤ : "ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ" ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ , ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ



Τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ το έτος 2010, σε επίπεδο περιφέρειας, καταγράφησαν στην Αττική (25.934 ευρώ), στο Νότιο Αιγαίο (24.137 ευρώ) και στη Στερεά Ελλάδα (18.141 ευρώ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ σε επίπεδο περιφέρειας (NUTS II), που αφορούν την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία για το έτος 2010 καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία της περιόδου 2006 – 2009 (αναθεωρημένα).
Στον αντίποδα, βρέθηκαν η Ήπειρος (13.730 ευρώ), η Δυτική Ελλάδα (13.850 ευρώ) και η Θεσσαλία (14.600 ευρώ). Μεταξύ 2009 και 2010, οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο (6,9%), στα Ιόνια Νησιά (6,8%) και στη Θεσσαλία (6,5%).

Όσον αφορά στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ), αυτή μειώθηκε το 2010 κατά 5,2% στο σύνολο της χώρας, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρουσιάζουν οι περιφέρειες του Βορείου Αιγαίου (8,3%), της Θεσσαλίας (7,8%), των Ιονίων Νήσων (7,5%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (6,5%). Η «πλουσιότερη» περιφέρεια ήταν η Αττική (93.709 ευρώ) και στη δεύτερη θέση η Κεντρική Μακεδονία (26.440 ευρώ). Στον αντίποδα, η «φτωχότερη» περιφέρεια της χώρας ήταν το Βόρειο Αιγαίο (2.773 ευρώ).
Όσον αφορά στη συμμετοχή των περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική (48,1%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (13,5%), ενώ το μικρότερο κατέχει το Βόρειο Αιγαίο (1,4%).
Τα στοιχεία καταρτίζονται με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών ESA95 και είναι σε συνέπεια με τα αντίστοιχα ετήσια εθνικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν στις 5 Οκτωβρίου2012.
aftodioikisi.gr

AΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΣ ΧΙΟΥ




ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΑΠΟ 27/01/2013
1. ΒΑΪΤΕΡΛΗΣ ΣΤ.  αρ.δελτίου 1183695 - ομάδα ΚΑΝΑΡΗΣ - 3 αγωνιστικές και 30,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
2. ΖΕΡΒΟΥΔΗΣ Ν.  αρ.δελτίου 1213082 - ομάδα ΠΥΡΓΟΣ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
3.
 ΜΙΣΕΤΖΗΣ Κ. αρ.δελτίου 277989 - ομάδα ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ -  1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
ΑΠΟ 28/01/2013
4.
 ΖΑΧΟΥΛΗΣ Α. αρ.δελτίου 1009659  -  ομάδα  ΑΤΛΑΣ - 4 αγωνιστικές και 40,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.
5. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ Α.  αρ.δελτίου  1299147 - ομάδα ΚΥΒΕΛΗ/ΛΕΩΝ - 1 αγωνιστική και 10,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.


 

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΈΝΑΡΞΗΣ: 01/02/2013
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΛΑΣ: 30 ημερολογιακές ημέρες και 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον εκπρόσωπο ΣΩΖΟΠΟΥΛΟ Π. για υβριστική συμπεριφορά σε αντίπαλο ποδοσφαιριστή.
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΛΑΣ: 10 ημερολογιακές ημέρες και 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον προπονητή ΒΑΦΕΙΑΔΗ ΕΥΓ. Για αποβολή του από τον πάγκο (υπότροπος).
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΝΑΡΗΣ: 20 ημερολογιακές ημέρες και 50,00 ευρώ χρηματικό πρόστιμο στον παράγοντα ΤΣΑΜΠΑ Ι. για υβριστική συμπεριφορά προς τους διαιτητές.

Η ΑΕΚΑΛΑΜΩΤΗΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΓΚΙΑΛΗ





Η Αθλητική Ένωση Καλαμωτής ανακοινώνει την συμφωνία συνεργασίας με τον ποδοσφαιριστή ΓΚΙΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ. Ο νεαρός, ξεκίνησε από την Π.Α Χίου και τον τελευταίο χρόνο αγωνιζόταν με την φανέλα του Ατρόμητου.

ΝΕΑ 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΝΟ


ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ


Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρά η ΠΝΟ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον υπουργό Ναυτιλίας, Κ.Μουσουρούλη.

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ
Η απεργία θα ξεκινήσει από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας.
Οι ναυτικοί, που απεργούν από χθες το πρωί, θεωρούν ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» θα αυξηθεί επιπλέον η ανεργία στους Έλληνες ναυτικούς και τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.
Ο συνδικαλιστικός φορέας των ναυτικών ζητά επίσης την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την παρέμβαση του υπουργείου, προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα που οφείλονται από ακτοπλοϊκές εταιρείες σε Έλληνες ναυτικούς.
ethnos.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ


Κύριε Υπουργέ,

Τεράστια και δισεπίλυτα προβλήματα αντιμετωπίζουν μαθητές, καθηγητές και γονείς της νήσου Λέσβου, καθώς παρά την παρέλευση του πρώτου τετραμήνου, πολλές σχολικές μονάδες εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς.

Και ενώ στα σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης η κατάσταση είναι υποφερτή, η Επαγγελματική Εκπαίδευση κινδυνεύει να τιναχθεί κυριολεκτικά στον αέρα!

Όπως επισημαίνει ο τέως Βουλευτής Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Συντονιστής Γραμματέας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Σπύρος Γαληνός, «η συμμετοχή των μαθητών της Γ’ τάξης των ΕΠΑΛ στις Πανελλήνιες και Απολυτήριες Εξετάσεις, φαντάζει αδύνατη καθώς δεν έχουν διδαχθεί ούτε μία ώρα μάθημα ειδικότητας!».

Και ενώ η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση την οποία υπηρετείτε, συνεχίζει την πολιτική της άγριας περικοπής των ήδη κουτσουρεμένων δαπανών για την Παιδεία, εξαθλιώνοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές, στον παραμεθόριο νομό Λέσβου, η καθυστέρηση στην κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό οδηγεί στην απαξίωση στης τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης!

Από την πλευρά της, η ΕΛΜΕ Λέσβου εκφράζει την ανησυχία ότι η μεθόδευση αυτή, προλειαίνει το έδαφος για μαζικές συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων και υποχρεωτικές αναθέσεις υπερωριών, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην εγκατάλειψη του σχολείου από πολλούς μαθητές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες πρόσληψης των αναπληρωτών καθηγητών που θα καλύψουν τις χαμένες διδακτικές ώρες; Υπάρχει τρόπος ώστε να καλυφθεί η ύλη τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος;

2.Γιατί δεν μεριμνήσατε ώστε να ανοίξουν οι απαραίτητες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στις προαναφερθείσες σχολικές μονάδες;

3.Σε ποια διδακτέα ύλη θα εξεταστούν τα παιδιά; Είναι δυνατόν να συναγωνιστούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ της Λέσβου τους μαθητές άλλων σχολείων της χώρας στις Πανελλαδικές εξετάσεις;

4. Προτίθεστε να θεσπίσετε ειδικές ρυθμίσεις όσον αφορά στη συμμετοχή των μαθητών των ΕΠΑΛ Λέσβου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις;

5.Πώς θα εκδώσει το σχολείο πτυχίο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, χωρίς καθηγητές, άρα και χωρίς βαθμούς σε βασικά μαθήματα;

6.Συνειδητοποιείτε ότι με τη στάση σας ωθείτε τους μαθητές στην πανάκριβη αγκάλη των φροντιστηρίων που με «ευχαρίστηση» θα αναλάβουν την κάλυψη του γνωστικού πεδίου των αδίδακτων στα σχολεία μαθημάτων;

7.Έχετε συναίσθηση ότι με τις πράξεις ή παραλείψεις σας, καταπατάτε το άρθρο 16 παρ. 4 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια;»


Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ