Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Β ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣΠρόσκληση
Αποχαιρετούμε τη σχολική χρονιά 2012-2013, παρουσιάζοντας
προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, τα οποία εκπονήθηκαν από
μαθητικές ομάδες σχολείων της Διεύθυνσής μας, με το συντονισμό
και την εμψύχωση των καθηγητών και καθηγητριών τους.
Σας καλούμε, λοιπόν, να γευτούμε μαζί ένα μέρος των εργασιών
αυτών που υποστηρίζουν στην πράξη το σχολείο του βιώματος,
της ευαισθητοποίησης και της δημιουργικής έκφρασης.
Με τιμή
Η ΥΠΕΥΘΥνΗ
ΣΧΟΛΙΚΩν ΔρΑΣτΗρΙΟτΗτΩν
Στέλλα Τσιροπινά
Η ΔΙΕΥΘΥντρΙΑ
Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ν. ΧΙΟΥ
Ευτυχία Βλυσίδου

Στην αίθουσα υποδοχής θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του τριημέρου έκθεση μαθητικών έργων (Video-εγκατά-
σταση, κατασκευές, ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες, λοιπά εκθέματα) από προγράμματα των ακόλουθων σχολείων:
Γυμνάσιο Καλλιμασιάς (Μ. Κασαπίδου, Ε. Μανέ), Γυμνάσιο Βροντάδου (Α. Καστάνια, Α. νικολάου),
Μουσικό Σχολείο (Ε. Αυγουστίδης), ΕΠΑ.Λ Χίου (Ι. Ζαννίκου, Σ. Αναστασοπούλου),
ΕΠΑ.Λ Βροντάδου (Ο. Ορφανίδου, ν. Χούλης) και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χίου (Σ. Φιστέ, Γ. Σκαβάρας).
Θερμές ευχαριστίες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη φιλοξενία της παρουσίασης.

ΑΕΙΦΟρΙΑ Ή ΒΑρΒΑρΟτΗτΑ! ΕΞΟΙΚΟνΟΜΗΣΗ ΕνΕρΓΕΙΑΣ
10.15-11.30 ΠΑρΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗτΗΣ Α. ΚΟΥΜΕΛΑΣ
1. Έναρξη με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού:
1ο Γυμνάσιο Χίου «ΑΕΙΦΟρΟ ΑΙΓΑΙΟ» (Ε. Α. Αυγουστίδης)
2. Δημοσιογραφικού τύπου παρουσίαση-συζήτηση των ακόλουθων προγραμμάτων:
4ο Γυμνάσιο Χίου ΑνΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΠΟΛΥτΕΛΕΙΑ ή ΑνΑΓΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ (Α. νεράκης, Ι. τζήκας)
Γυμνάσιο Καλλιμασιάς ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΩ, ΚΑτΑΣΚΕΥΑΖΩ, ΞΑνΑΧρΗΣΙΜΟΠΟΙΩ (Α. Κουμελάς)
Γυμνάσιο Καλαμωτής ΣΑΠΟΥνΟ-ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ (Ε. Αθανασοπούλου)
1ο ΓΕ.Λ. ΒΙΟΚΛΙΜΑτΙΚΗ ΚΑτΟΙΚΙΑ (Λ. Kωστάλας, ν. Κουφούδης)
τη συζήτηση συντονίζουν οι «δημοσιογράφοι» ν. Κλούβα και Μ. Μανωλιάς από το πρόγραμμα
ΔΙΑΔΙΚτΥΑΚΟ ΠΕρΙΟΔΙΚΟ (Γυμνάσιο Κάμπου, Γ. Χατζηνικολάκης, Δ. Βιδάλης, Α. Μαραγκός, Μ. Μουζακίτης)
3. Λήξη με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού:
2ο ΓΕ.Λ. ΑνΑΠΛΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕρΙΒΑΛΛΟντΟΣ (Α. Μπουρμάς, Σ. Σταυρινούδης, Γ. Γιαννίσης)
ΚΑτΑΣτρΟΦΗ ΚΑΙ ΑνΑΓΕννΗΣΗ ΣτΗ ΦΥΣΗ
11.40 ΠΑρΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΘΗΓΗτρΙΑ Α. ΚΑΣτΑνΙΑ
1. Έναρξη με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού:
1ο ΓΕ.Λ. ΠΥρΚΑΓΙΕΣ (Λ. Κωστάλας, Μ. Γεροστάθη)
Γυμνάσιο Βροντάδου ΣΑν τΑΞΙΔΑΚΙ ΑνΑ-ΨΥΧΗΣ (Α. Καστάνια, Α. νικολάου)
2. Δημοσιογραφικού τύπου παρουσίαση-συζήτηση των ακόλουθων προγραμμάτων:
Γυμνάσιο Βροντάδου τΟ ΠΕρΙΑΣτΙΚΟ ΔΑΣΟΣ τΗΣ ΚΛΕΙΔΟΥΣ (Α. Καστάνια, Α. νικολάου)
Γυμνάσιο Καρδαμύλων τΟ ΔΑΣΟΣ ΩΣ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ (Α. Ματθαίου)
1ο ΓΕ.Λ H ΠΥρΚΑΓΙΑ ΣτΑ ΜΑΣτΙΧΟΧΩρΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥνΕΠΕΙΕΣ τΗΣ...
(καρπός Ερευνητικής Εργασίας, Λ. Kωστάλας, Μ. Γεροστάθη)
2ο ΓΕ.Λ. «ΕΙΣ τΟ ΒΟΥνΟ, ΨΗΛΑ ΕΚΕΙ…» (Α. Κάκκαρη, Κ. Καραβασίλη, Δ. Ψυχιάς)
3ο ΓΕ.Λ. νΕρΟ ΚΑΙ ΖΩΗ (Μ.-Η. Χριστοφορίδη, Κ. Σταμούλα)
τη συζήτηση συντονίζουν οι «δημοσιογράφοι» ν. Κλούβα και Μ. Μανωλιάς
3. Λήξη με χορωδιακό τραγούδι:
Γυμνάσιο Βροντάδου «Αν ΘΑ ΜΠΟρΟΥΣΑ τΟν ΚΟΣΜΟ
ΣΩΜΑτΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ «νΟΥΣ ΥΓΙΗΣ Εν ΣΩΜΑτΙ ΥΓΙΕΙ!»
18.15 ΠΑρΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΚΑΘΗΓΗτρΙΑ K. MOYNΔΟΥΛΑ
1. Έναρξη με μουσικοχορευτική δράση:
Γυμνάσιο Κάμπου ρΥΘΜΟΙ ΨΥΧΗΣ ΣΕ ΧΟρΟΥΣ ΖΩΗΣ (Σ. Αλατσατιανού, Ζ. Ζορμπά, Γ. Γκιάλης)
2. Δημοσιογραφικού τύπου παρουσίαση-συζήτηση των ακόλουθων προγραμμάτων:
3ο Γυμνάσιο Χίου ΠΟΔΟΣΦΑΙρΙΚΗ ΑΘΛΗτΙΚΗ ΔρΑΣτΗρΙΟτΗτΑ (Ε. Παππάς, Ε. Αγγουλές)
ΓΕ.Λ. Βροντάδου τΟ «ΙΕρΟ ΔΙΣΚΟΠΟτΗρΟ» τΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Π. Γιαννακούλιας)
1ο ΕΠΑ.Λ. ΧΙΟΥ ΣΥΖΗτΗΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩν (Ε. Μανιτσούδη)
Ε. Ε. Ε. E. K. ΠρΟΣΒΑΣΙΜΟτΗτΑ-ΙΣΟτΗτΑ ΕΥΚΑΙρΙΩν (Σ. ράπτη, Κ. Παπανικολάου, Μ. Πετράκη)
τη συζήτηση συντονίζουν οι «δημοσιογράφοι» Η. Παπαμιχαήλ και Φ. Xότζα
(από το πρόγραμμα ΟρΓΑνΩνΟντΑΣ ΕνΑ DEBATE, Γυμνάσιο Κάμπου, Ι. Προδρόμου)
3. Λήξη με τοπικούς χορούς:
3ο Γυμνάσιο Χίου (Κ. Μούνδουλα., Α. τσικολή, Α. Βασιλάκη, Κ. Γιασεμής)
και μουσικοχορευτική δράση:
Γυμνάσιο Κάμπου «IT TAKES TWO TO τΑνGO» (Β. Κοκκαλιάς, Η. Μπουμπάρη, Α. ΓαβαλάO ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ , ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί (http://www.youtube.com/watch?v=r_M_X-2C1zs&feature=youtu.be ), μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του βουλευτή Χίου Κώστα Τριαντάφυλλου, στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, την περασμένη Παρασκευή.


Ο βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι, ειδικά, στη Χίο, προβλήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί και μέσα από τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΣΤΟ Greek -British Shipping Forum«Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ με την ευκαιρία του Ελληνο-Βρετανικού Ναυτιλιακού Φόρουμ. Οι Έλληνες και οι Βρετανοί έχουν πολλά κοινά ― τη ναυτιλία και όχι μόνο. Και οι δύο λαοί έχουν παλιές ρίζες και ισχυρούς ιστορικά δεσμούς: Από τον Έλληνα εξερευνητή και γεωγράφο που πρώτος ανέφερε σε έργο του τις Βρετανικές Νήσους μέχρι τους Βρετανούς φιλέλληνες που αγωνίστηκαν στο πλευρό του ελληνικού έθνους για τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και στη νεότερη Ιστορία, από τότε που συμπολέμησαν εναντίον του φασισμού μέχρι σήμερα που και τα δύο κράτη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε μακραίωνη παράδοση συνεργασίας και κοινές απόψεις για πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων η ναυτιλία, που αποτελεί πεδίο διάκρισης και για τις δύο χώρες.

Αγαπητοί φίλοι,

Η σημερινή διοργάνωση μου δίνει την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις. Την τελευταία δεκαετία η ναυτιλία αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις, όπως η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πλοίων, η μείωση των ναύλων, η αύξηση της Ασιατικής επιρροής, η έλλειψη χρηματοπιστωτικής ρευστότητας. Πλέον αυτών, νέα προβλήματα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ναυτιλιακού κλάδου: η επιπρόσθετη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ναυτιλία σε μια ήδη παγκοσμιοποιημένη αγορά, η οποία δημιουργεί σημαντικό άμεσο αλλά και έμμεσο μακροοικονομικό κόστος, όπως επίσης μέτρα προστατευτισμού.

Σ’ αυτό το δυναμικά εξελισσόμενο οικονομικό περιβάλλον, θα έπρεπε να ατενίζουμε τις μελλοντικές προκλήσεις με μια σταθερή στρατηγική οπτική. Μια οπτική που θα μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω μερικές προτάσεις πολιτικής για τον ναυτιλιακό κλάδο: Σταθερό θεσμικό πλαίσιο και εταιρική διακυβέρνηση, ναυτιλιακή εκπαίδευση και τεχνογνωσία για ποιοτική ναυτιλία, καθώς χρειαζόμαστε μια νέα γενιά καλά εκπαιδευμένων ναυτικών, ασφάλεια ναυσιπλοΐας, διασύνδεση λιμένων και ηπειρωτικής χώρας, περιβαλλοντική ευαισθησία και οικονομία της ενέργειας.

Αλλά πάνω από όλα αυτά υπάρχει μια βασική αρχή: Ελευθερία στην αγορά με συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού. Η ναυτιλία έχει αποδείξει τον δυναμισμό της στο πέρασμα των χρόνων, ακριβώς γιατί εξ ορισμού λειτουργεί με βάση αυτή την αρχή. Κι αυτό πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη από αυτούς που χαράσσουν τις ναυτιλιακές πολιτικές.

Κυρίες και Κύριοι,
Για τη χώρα μας, η ναυτιλία είναι κρίσιμος παράγοντας της οικονομίας, συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ, συμβάλλει στην ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η ναυτιλία είναι ένας κλάδος που βασίζεται στο ναυτικό επάγγελμα. Στα ελληνικά, η λέξη που αποδίδει αυτή την έννοια είναι «ναυτοσύνη». Δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση της λέξης στα αγγλικά. Είναι μια αρετή των Ελλήνων ναυτικών που σημαίνει συγχρόνως ναυτική ικανότητα και έμπνευση και προσωπικότητα, που σφυρηλατούνται στους ωκεανούς της γης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρετή μπορεί να αποτελέσει ένα από τα θετικά χαρακτηριστικά στα οποία μπορεί να στηριχτεί το έθνος μας για να ανακάμψει και να μπει πάλι σε πορεία ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη ναυτιλία μας, στους πλοιοκτήτες μας και τους ναυτικούς μας. Και γι’ αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση, μετά τις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012, αποφάσισε την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ο στόχος μου, ως Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, είναι να διασφαλίσω την απρόσκοπτη λειτουργία του κλάδου και να προστατεύσω τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Αυτό σημαίνει φυσικά εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που προσφέρουμε στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Και για να πετύχουμε αυτή την βελτίωση, χρειάζεται αποφασιστικότητα και προκαθορισμένες δράσεις ― και ήδη πολλές από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις: ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα, η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν συγχρόνως. Δεν είναι βέβαια εύκολο, είναι όμως εφικτό. Έχουμε καταφέρει να ξανακερδίσουμε αξιοπιστία ως χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν ήταν εύκολο, κι όμως το πετύχαμε.

Αυτές οι προκλήσεις αντιπροσωπεύουν και τις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας. Θα «ταξιδέψουμε» τους Έλληνες έξω από τα νερά της κρίσης. Κι αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα, σημαντικό για την Ευρώπη, σημαντικό για τη σταθερότητα μιας ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών.

Κυρίες και Κύριοι,

Διατρέχοντας τα θεματικά πεδία του Φόρουμ, στάθηκα κυρίως σε δύο από αυτά:

·                     Στην αναφορά του επιτυχημένου παραδείγματος του Λονδίνου ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου, και ιδιαίτερα στην εντυπωσιακή ενσωμάτωση όλων των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και σχετικών υπηρεσιών που προσφέρει.
·                     Στη ναυτιλία των LNG. Η αποτελεσματικότητά τους λόγω της προηγμένης τεχνολογίας είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για τη ναυτιλία, αλλά και για τη μελλοντική ναυτιλιακή πολιτική γενικότερα. Για παράδειγμα τα καινοτόμα LNGs και LPGs που μπορούν πλέον να διαπλέουν την Αρκτική.

Επιπροσθέτως, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014. Και στο επίπεδο αυτό υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι από κοινού προσπάθειες και οι συνέργειες είναι το μόνο αποτελεσματικό εργαλείο για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι η σπονδυλική στήλη του διεθνούς εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας. Με απλά λόγια, δεν θα υπήρχε εμπόριο χωρίς ναυτιλία, ακόμη κι αν καμιά φορά «ταξιδεύουμε» σε άγριες θάλασσες.

Επιτρέψτε μου να παραθέσω μια ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Ένας απαισιόδοξος βλέπει δυσκολίες σε κάθε ευκαιρία, ένας αισιόδοξος βλέπει ευκαιρίες σε κάθε δυσκολία». Η ναυτιλία θα μας βοηθήσει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Ευχαριστώ πολύ.»" Ηighspeed 4 " ΚΑΙ " ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ" ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ" - ΤΟ "ΑΡΙΑΔΝΗ" ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Από το ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό «Highspeed 4» θα εξυπηρετείται προσωρινά έως στις 21/06, το πλοίο «Νήσος Μύκονος», στο οποίο την περασμένη Παρασκευή εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μικρής έκτασης φωτιά στην τσιμινιέρα του, ενώ είχε αποπλεύσει από τον Εύδηλο με προορισμό το Καρλόβασι.
Μετά τις 21/06, το δρομολόγιο του «Νήσος Μύκονος» από Πειραιά- Σύρο - Μύκονο - Εύδηλο - Καρλόβασι - Βαθύ Σάμου, θα εκτελεί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Χίος» που θα αντικαταστήθει, στη γραμμή του, από το πλοίο «Αριάνδη».
Σημειώνεται ότι η φωτιά στο «Νήσος Μύκονος» σβήστηκε με ιδία μέσα από το πλήρωμα, ενώ δεν τραυματίστηκε κανείς από τους 174 επιβάτες, οι οποίοι μετεπιβάστηκαν στο πλοίο «Παναγία Θεοτόκος» και οδηγήθηκαν στο Καρλόβασι.
Το «Νήσος Μύκονος» οδηγήθηκε το Σάββατο 15/06 με τη βοήθεια ρυμουλκού σε ναυπηγείο στο Πέραμα για επισκευαστικές εργασίες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΣ

O  Δήμαρχος Χίου κ.Λαμπρινούδης συναντήθηκε στο χώρο του Δημαρχείου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Ευστάθ     Σήμερα Δευτέρα, 17-06-2013, ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος ιο Πανυτσίδη, παρουσία και του Ταξίαρχου της 96 ΑΔΤΕ κ. Δημόκριτου Ζερβάκη. Κατά τη συνάντηση, η οποία είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον Αρχηγό στο νησί μας και τον συνεχάρη για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, εξήρε την άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της 96 ΑΔΤΕ και τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο Στρατός στα πλαίσια του κοινωνικού του έργου και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει τα μέγιστα προς όφελος της κοινωνίας.

       

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΝΑ , ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, ΑΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣΟ Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συναντήθηκε σήμερα με τον Υφυπουργό Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, Stephen Hammond. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ελληνοβρετανικού Ναυτιλιακού Φόρουμ (Greek-BritishShippingForum), που διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Η συνάντηση του κ. Μουσουρούλη με τον ομόλογό του Βρετανό Υπουργό είναι η τέταρτη στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την ελληνική προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Έχουν προηγηθεί συναντήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Μάλτας και της Γαλλίας.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, τη συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), καθώς και τη συνεργασία σε θέματα ναυτικής εκπαίδευσης. Ο κ. Μουσουρούλης ανέπτυξε, παράλληλα, τους βασικούς άξονες της εθνικής λιμενικής στρατηγικής, πενταετούς διάρκειας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου παρουσίασε επίσης στον κ. Χάμοντ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την αυξημένη ροή παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και τα μέτρα που λαμβάνει για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.

Ο κ. Μουσουρούλης ανέλυσε, τέλος, τις προτεραιότητες του Υπουργείου κατά την προσεχή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.ANOIXTH ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΧΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


Αγαπητές/οί συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνίστριες και συναγωνιστές
Η πραξικοπηματική απόφαση της τροϊκανής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων αποτελεί ένα πολιτικό και κοινωνικό πραξικόπημα. Διαμορφώνει ένα «κράτος έκτακτης ανάγκης» μαζικών απολύσεων και προληπτικών πολιτικών επιστρατεύσεων, που δεν θα ρίχνει μαύρο μόνο στη οθόνη της τηλεόρασής μας, αλλά και στην ίδια μας τη ζωή, στις σκέψεις και τα όνειρά του κόσμου της δουλειάς. Η απάντηση σε αυτό από την πλευρά των δυνάμεων του μαχόμενου εργατικού κινήματος και της αριστεράς αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για τους εργαζομένους και την προοπτική των αγώνων.
Με την ύφεση να «τρέχει» κοντά στο 6%, με το χρέος να εκτοξεύεται, με την η ανεργία πλησιάζει το 30% με το success story να καταρρέει το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί αφετηρία ολοκληρωτικής καταστροφής καταχτήσεων και δικαιωμάτων πολιτική «σοκ και δέους» για να παγώσουν οι λαϊκές αντιδράσεις. Για να περάσουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται για την εξοντωτική συντριβή μισθών και συντάξεων, για το οριστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για την απαλλοτρίωση της υποθηκευμένης πρώτης κατοικίας, για την κατάσχεση των λαϊκών τραπεζικών καταθέσεων. Για να φορτωθεί η βαθιά κρίση του καπιταλισμού στις πλάτες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Για αυτό τώρα είναι η ώρα της διαμόρφωσης από πλευράς της εργατικής τάξης και του λαού ενός αντίπαλου δέους που θα βάλει φραγμό στη βάρβαρη πολιτική τους, θα σημάνει την αντεπίθεση των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων, ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου ρήξης-ανατροπής.. Η τεράστια κινητοποίηση πλατιών τμημάτων λαού με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε έναν νικηφόρο πανεργατικό – παλλαϊκό ξεσηκωμό για την εδώ και τώρα ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης, για να φύγει η Τρόικα και οι δανειστές. Μόνη λύση, κατά την δική μας γνώμη, είναι να έρθουν οι εργαζόμενοι στο τιμόνι της κοινωνίας, να είναι τα δικά τους συμφέροντα και οι ανάγκες μπροστά, σε κόντρα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, των «αγορών» και της ΕΕ που μας οδηγούν στο εργατικό ολοκαύτωμα που ζούμε. Για μια άλλη πορεία του λαού με καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, χωρίς ευρώ και Ε.Ε., με διαγραφή του χρέους, με εθνικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με λαϊκό εργατικό έλεγχο, με υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του εργαζόμενων και πάνω από όλα του δικαιώματός τους να αγωνίζονται.
Άμεσος στόχος πρέπει να είναι η απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκτός από το κλείσιμο μας Ε.Ρ.Τ. σηματοδοτεί τη διάλυση του δημόσιου τομέα Η αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, η στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις των καταλήψεων στις εγκαταστάσεις της, ώστε να συνεχίσει να είναι βήμα της αγωνιζόμενης κοινωνίας, ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις και στην ανεργία. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, της εργασιακής αξιοπρέπειας των εργαζομένων εκεί, της ποιότητας της ενημέρωσης με βάση τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων.
Συνολικότερα απαιτείται ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο α) για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών εργατικών ελευθεριών, ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό στους χώρους δουλειάς, την κρατική καταστολή και την φασιστική βία, με άμεσο στόχο, μαζί με την κατάργηση της ΠΝΠ, να καταργηθεί ολοκληρωτικά και να ακυρωθεί στην πράξη το μέτρο μας πολιτικής επιστράτευσης στην εκπαίδευση, το μετρό, τους ναυτεργάτες β) Για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (νερό, ενέργεια, παιδεία, υγεία, ασφάλιση, συγκοινωνίες) και για να μην περάσει το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. γ) Για την υπεράσπιση των ΣΣΕ και την διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να ζήσουν με αξιοπρέπεια δ) Ενάντια στην ανεργία, τα λουκέτα επιχειρήσεων που έχουν γίνει χιονοστιβάδα και τις απολύσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης και επιβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.
Όλα αυτά πρέπει να συνδέονται με τον κεντρικό πολιτικό στόχο της άμεσης ανατροπής της τρικομματικής κυβέρνησης και κάθε μνημονιακής κυβέρνησης. Στόχος που πρέπει να υπηρετηθεί με τη στήριξη και κλιμάκωση των αγώνων, ξεκινώντας από τη συντονισμένη παρέμβαση για γενική πολιτική απεργία, το κάλεσμα να βγει ο λαός στο δρόμο με μαζικά συλλαλητήρια και διαδηλώσεις.
Για να γίνουν πράξη όλα αυτά άμεσα απαιτείται η δημιουργία ενός ενοποιημένου και μαζικού συντονισμού από ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία, αγωνιστικές ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, μαζικές επιτροπές αγώνα, που θα αποτελέσει ένα πραγματικό αγωνιστικό σημείο αναφοράς μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να συγκρουστεί και να ξεπεράσει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Αυτό το βήμα θα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα για την πάλη των εργαζόμενων το ερχόμενο διάστημα.
Η διαμόρφωση ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής που θα οδηγήσει πτώση της κυβέρνησης και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής του κεφαλαίου, μπορεί να ενισχύει την εργατική και λαϊκή αυτοπεποίθηση και να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς θα κριθούμε από το εάν θα συμβάλουμε σε αυτόν το νικηφόρο παλλαϊκό ξεσηκωμό, στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, έξω και πέρα από λογικές γραφειοκρατίας και ανάθεσης. Εάν θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πέσει αυτή η κυβέρνηση, να ακυρωθούν οι καταστροφικές επιλογές της, να ανοίξει ο δρόμος για πραγματικά φιλολαϊκές ανατροπές. Οι δυνάμεις της Αριστεράς και του μαχόμενου εργατικού κινήματος οφείλουν να σταθούν με αίσθημα ευθύνης έναντι των ιστορικών απαιτήσεων της εποχής. Ο λαός και η ιστορία θα μας κρίνουν όλους πολύ σκληρά και απαιτητικά. Ο αντίπαλος μας έχει ρίξει το γάντι. Θα τολμήσουμε να το σηκώσουμε;


Η Κ.Σ.Ε. της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ:ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΜΜΕ-ΕΡΤ", ΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 8 μ.μ. , ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΙΟΥ- ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΧΙΟΥ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜ. ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ& ΕΜΠΟΡΩΝΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σας προσκαλούμε στην ανοιχτή γενική συνέλευση με θέμα "ΜΜΕ - ΕΡΤ" , που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, 17 Ιουνίου και ώρα 8.00μμ στην Πλατεία Βουνακίου. Η ανοιχτή γενική συνέλευση- συζήτηση, εντάσσεται στο πλαίσιο των καθημερινών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας , για το κλείσιμο της Δημόσιας, Ελληνικής Τηλεόρασης. 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 08:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Η ΕΡΑ-ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΛΟ ΦΥΛΛΟ


Σύνταξη: Ηλίας Μαραβάς   

Εριξαν χρώμα στο μαύρο της κυβέρνησης

"Η ΕΡα Αιγαίου είναι η φωνή σου, λαέ υπερασπίσου τη δύναμή σου. Με αυτό το σύνθημα δονείται από την Τρίτη η Μυτιλήνη, η έδρα της ελληνικής δημόσιας ραδιοφωνίας για όλο το Βόρειο Αιγαίο που εκπέμπει αδιάλειπτα από το 1989 σε Λέσβο, Λήμνο, Άη Στράτη, Οινούσσες, Χίο, Ψαρά, Ικαρία και Σάμο -κυριαρχώντας στην πληθώρα των τουρκικών προγραμμάτων από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.
Η ΕΡα Αιγαίου δεν καλύπτει μόνο ειδησεογραφικά την περιοχή στην οποία εκπέμπει, αλλά παρεμβαίνει στην κοινωνία ποικιλόμορφα είτε με εκδηλώσεις που διοργανώνει, είτε ως Χορηγός Προβολής. Διαθέτει το αρτιότερο δίκτυο μετάδοσης σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και το πρόγραμμα εκπέμπεται μέσω ενός κύριου πομπού που βρίσκεται στο όρος Όλυμπος της Λέσβου.

Το "μαύρο" που έριξε σε όλη την ΕΡΤ η κυβέρνηση τη νύχτα της Τρίτης δεν εμπόδισε το σήμα της παρά για λίγες ώρες. Χάρη στους τεχνικούς του σταθμού, που είναι συνηθισμένοι... στα βουνά και στα "χιόνια" - και οι οποίοι καταγγέλλονται κατά τα άλλα ως αργόσχολοι- η φωνή των νησιών εκπέμπει 24 ώρες το 24ωρο ξεπερνώντας μάλιστα τα όρια του Βορείου Αιγαίου, όπου δεν έπιανε η ΕΡΤ. Ακροατές και ακροάτριες από τη Λάρισα, τη Θεσσαλία, τα Τρίκαλα, τα Φάρσαλα, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη συνδέθηκαν για πρώτη φορά με το Αιγαίο, μέσω της ΕΡα, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την παύση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.
Ο Μπρέχτ έλεγε πως το ραδιόφωνο θα πρέπει να είναι ένα σύστημα όχι απλά εκπομπής, αλλά και υποδοχής, που θα κάνει τον ακροατή όχι μόνο να ακούει, αλλά και να μιλάει, να μην τον απομονώνει. Αυτή είναι η ΕΡα Αιγαίου. Και μετά από 24 χρόνια λειτουργίας αναγεννιέται. Στο πλευρό των 21 εργαζομένων της προστέθηκαν συνάδελφοι του ιδιωτικού τομέα, επιστρατευμένοι καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, φοιτητές, άνεργοι, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες και πλήθος πολιτών που εκπέμπουν αδιάλειπτα μαζί τους, την πραγματική φωνή της κοινωνίας του Αιγαίου, με τις ανησυχίες της, την αγωνία, αλλά και την ελπίδα.era-aegean.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΓΕΣΜε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο συναντήθηκε σήμερα 17/6/2013, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Διοικητής της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημόκριτος Ζερβάκης. 
Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Χίου υπογραμμίστηκε η εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και η εκτίμηση στο έργο που επιτελούν καθώς και στην κοινωνική προσφορά τους. 

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΛΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Χίου στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα της Αγγελικής Χατζηδημητρίου και της οικογένειάς της για δικαίωση. Ο τραυματισμός της Αγγελικής από τις βίαιες ενέργειες του ιδιώτη φύλακα του εργοστασίου της ΔΕΗ τη στιγμή του δημοσιογραφικού της καθήκοντος, η σειρά ιατρικών στη συνέχεια λαθών στο Νοσοκομείου της Χίου, που οδήγησαν στο να επικοινωνεί σήμερα μονάχα με το ανοιγόκλειμα των βλεφάρων της, κάνουν επιτακτική την ανάγκη τη διεξαγωγή επιτέλους της δίκης ώστε να αποδοθούν ευθύνες.
Είμαστε στο πλάι τους μέχρι την τελική δικαίωση.


ΤΟ ΥΝΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΤΟΥ "ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ"

Το γραφείο τύπου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εξέδωσε ανακοίνωση με το χρονικό της πυρκαγιάς στο Νήσος Μύκονος και τι έγινε με την μετεπιβίβαση στο πλοίο Παναγία Θεοτόκος.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα από τον Πλοίαρχο του Επιβατηγού – Οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» Ν.Π. 10882 ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην τσιμινιέρα του πλοίου.

Μετά από παρέλευση μικρού χρονικού διαστήματος ο Πλοίαρχος ενημέρωσε εκ νέου για ύπαρξη φλόγας και εντός του μηχανοστασίου και ότι αναλαμβάνονται από το πλήρωμα ενέργειες για την κατάσβεση με ίδια μέσα του πλοίου. 

Το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο – Μύκονο – Εύδηλο – Καρλόβασι – Βαθύ Σάμου. Είχε αποπλεύσει στις 15.20 από Εύδηλο με προορισμό το Καρλόβασι με 247 επιβαίνοντες (173 επιβάτες, 74 άτομα πλήρωμα) και 32 Ι.Χ., 3 Δίκυκλα και 10 Φορτηγά οχήματα. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι Βορειοδυτικοί χαμηλής έντασης (3 μποφόρ).

Άμεσα από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δόθηκε εντολή και απέπλευσαν προς παροχή συνδρομής ένα Πλωτό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τη Σάμο και το Πλωτό Περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Σάμου με επιβαίνοντα και τον Λιμενάρχη. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν τέσσερα παραπλέοντα πλοία (3 Φορτηγά και 1 Επιβατηγό), τα οποία βρέθηκαν άμεσα δίπλα στο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ».

Ταυτόχρονα απέπλευσε από το Μαραθόκαμπο Σάμου προς παροχή τυχόν συνδρομής και το Ρυμουλκό «ΒΑΣΙΛΙΚΗ» Ν.Χ. 446. 

Η επικοινωνία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης με τον Πλοίαρχο του πλοίου είναι συνεχής, για την άμεση ενημέρωση και για την παροχή των απαιτούμενων οδηγιών, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των επιβαινόντων.

Πέντε επιβαίνοντες (4 γυναίκες και 1 άνδρας) που ανέφεραν αναπνευστικά προβλήματα επιβιβάστηκαν στο Πλωτό Περιπολικό και μεταφέρθηκαν στο Βαθύ.

Για την αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω ταλαιπωρίας των επιβατών, αποφασίσθηκε η μετεπιβίβασή τους από το Ε/Γ –Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ στο παραπλέον Ε/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ» Ν.Π. 11796, με προορισμό τη Σάμο. 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, σε συνεργασία με την πλοιοκτήτρια εταιρία, λαμβάνει κάθε μέριμνα ώστε η συγκεκριμένη δρομολογιακή γραμμή να συνεχίσει να εξυπηρετείται, χωρίς καμία διακοπή, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Ήδη, Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου μεταβαίνει στη Σάμο, προκειμένου να διερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό.


e-nautilia.gr

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΙΟΠαραθέτουμε επισκόπηση του Αυστριακού τύπου σχετικά με τη Χίο όπως μας κοινοποιήθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Αυστρίας – Ουγγαρίας, το οποίο σε συνεργασία με το Τμ. Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είχε την ευθύνη για την πρόσκληση και φιλοξενία Αυστριακών δημοσιογράφων στο νησί μας.


«Σε συνέχεια ταξιδίου δημοσιογράφων στη Χίο, που διοργάνωσε το Γραφείο μας σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Austrian my Holidays  και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, αποστέλλουμε τα υπόλοιπα δημοσιεύματα.
Όλα τα δημοσιεύματα (δισέλιδα), εμπλουτίζονται από φωτογραφικό υλικό και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το νησί.

Ο απόηχος του ταξιδιού είναι εξαιρετικός, γεγονός που γίνεται εμφανές τόσο στα ερωτήματα που δέχεται καθημερινά το Γραφείο μας όσο και στην πορεία των κρατήσεων (σύμφωνα με στοιχεία που μας γνωστοποιήθηκαν χθές απο Tour Operators  και την Austrian).

Εφημερίδα : OberÖsterreichische Nachrichten 27.04.13
Συντάκτης : Andreas Kremser
Τίτλος : «Τα πολλά πρόσωπα ενός νησιού»

Εχω απολαύσει τις χάρες πολλών ελληνικών νησιών αλλά η Χίος νομίζω ότι τα ξεπερνά όλα.
Απο το ερημωμένο χωριό Ανάβατο με την μοναδική κάτοικο τη Σμάραγδα, στη νέα Μονή και τον μυροβόλο Κάμπο, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν την παράδοση παραγωγής γλυκών απο εσπεριδοειδή. Εδώ λειτουργεί και ένα αξιόλογο μουσείο.
Στο νότο της Χίου βρίσκονται τα μαστιχοχώρια όπως τα μεσαιωνικά Μεστά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το χωριό Πυργί με τις γεωμετρικές καλλιγραφίες των σπιτιών του.


Εφημερίδα : Der Standard 18.05.13
Συντάκτης : David Krutzler
Τίτλος : «Το άρωμα, το νησί και η μαστίχα»

Χίος, το ιδανικό ελληνικό νησί για το καλοκαίρι. Ήλιος και παραλία. Την ανθρώπινη ζεστασιά την συναντά ο επισκέπτης χωρίς καν να την αναζητήσει.
Εγκάρδια υποδοχή και συγκινητικός αποχαιρετισμός με φιλιά απο τη Σοφία, ιδιοκτήτρια της «Φάμπρικας» στον Βολισσό. «έτσι ειναι συνηθισμένη η μητέρα μου» εξομολογείται η Δέσποινα.
Η Χίος είναι πραγματικά η μυστική πρόταση των Ελλήνων. Μάταια ψάχνει να βρει κανείς κολοσσιαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Μεσαιωνικά πετρόκτιστα χωριά και μοναστήρια, καταπράσινη φύση με μονοπάτια και παρθένες παραλίες. Βυζαντινή, οθωμανική και γενοβέζικη αρχιτεκτονική. Τη φήμη του όμως το νησί την οφείλει στην παραγωγή μαστίχας.


Εφημερίδα : Kleine Zeitung 21.05.13
Συντάκτης : Kerstin Oberlechner
Τίτλος : « Χίος, το μυροβόλο νησί των δακρύων»

Μακριά απο τον μαζικό τουρισμό,  η Χίος μας μεθά με μοναχικούς κολπίσκους, περιποιημένους κήπους με εσπεριδοειδή και το γλυκό ρετσίνι των μαστιχόδενδρων.

Που είναι άραγε η Χίος?? Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το 5ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, παρέμεινε ηθελημένα έως σήμερα στη σκιά άλλων νησιών όπως Κρήτη, Ρόδος και Λέσβος. Για αυτόν τον λόγο είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν την αυθεντική Ελλάδα, μακρυά απο τον μαζικό τουρισμό. Παραδοσιακά χωριά, πλακόστρωτα μονοπάτια, μυροβόλα δένδρα, άγρια βότανα και ορχιδέες, παρθένες παραλίες και η εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων. Με αυτόν τον συνδυασμό, η Χίος, κατακτά αργά και σιωπηλά τις καρδιές των επισκεπτών της.
Όποιος έρθει για πρώτη φορά, σίγουρα θα επιστρέψει πολλές φορές ακόμη.

Ήδη απο το αεροδρόμιο είναι έντονη η μυρωδιά απο τα εσπεριδοειδή του Κάμπου, που απετέλεσαν στο παρελθόν πηγή πλούτου για το νησί.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, κυριαρχούν οι μαστοχοκαλλιέργιες και τα παραδοσιακά χωριά Μεστά, Ολύμπη και Πυργί.
Ιδιαίτερο αξιοθέατο του νησιού έιναι η Νέα Μονή αλλά και τα χωριά Ανάβατος και Αυγώνυμα. Τέλος κάτι ιδιαίτερο, στην Βολισσό μπορείτε να συναντήσετε έναν απο τους  τελευταίους  σαμαροποιούς της Ελλάδας.

Εφημερίδα : Die Presse 01.06.13
Συντάκτης : Daniela Mathis
Τίτλος : «Γοητεία ρετρό χάρη στην οικονομική κρίση»

Το δισέλιδο αφιέρωμα επισημαίνει ότι το νησί με τους 53.000 κατοίκους προσφέρει την ησυχία που αναζητά κανείς σε ορεινά χωριά και μικρούς κόλπους, αλλά και δυνατότητες να γνωρίσει ο επισκέπτης την Ελλάδα, τους ανθρώπους και την ιστορία της στον άγονο βορρά και τον πλούσιο νότο του νησιού.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τη Νέα Μονή, που ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco, αλλά και για τα παραδοσιακά εδέσματα στη Χίο –και φυσικά το ούζο- ενώ επισημαίνεται ότι η κρίση έχει τις συνέπειές της, μεταξύ αυτών και η στροφή στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων τουριστών, χωρίς όμως να είναι επιθυμητός ο μαζικός τουρισμός.
Το αφιέρωμα στη Χίο κλείνει με μια αναφορά στις όμορφες παραλίες του νησιού με τα πεντακάθαρα νερά, αλλά και στα περίφημα Μαστιχοχώρια.


Εφημερίδα : NÖN Nieder- Österreichische Nachrichten 03.06.13
Συντάκτης : Alexandra Halouska
Τίτλος : «Μαστίχα και ψυχή»

Στις φυτείες εσπεριδοειδών και μαστίχας,  οφείλει η Χίος τον χαρακτηρισμό της ως μυροβόλος.

Την άνοιξη ο άνεμος γίνεται συνεργός στην πανδαισία αρωμάτων που πλημμυρίζουν το νησί.
Το νησί κατέχει παγκοσμίως το μονοπώλιο στην παραγωγή μαστίχας, τα «δάκρυα της Χίου», γνωστή για τη θεραπευτική της ιδιότητα.
Υπέροχα μεσαιωνικά χωριά όπως το Πυργί με τα «ξυστά» γεωμετρικά σχήματα στις προσόψεις των σπιτιών, η Βολισσός που θεωρείται γενέτειρα του Ομήρου και ο Εμποριός με τις ηφαιστειογενείς παραλίες (μαύρα βόλια), προσφέρουν κάτι το μοναδικό στους επισκέπτες.

Περιοδικό : TIP 20/13
Συντάκτης : Christiane Reitshammer
Τίτλος : Προσοχή ! μπορεί να ερωτευτείτε !!!

Ίσως φταίει η μεθυστική ευωδιά των ανθών που πλανάται στον αέρα. Πώς μπορεί κανείς αλλιώς να εξηγήσει ότι συναντούσαμε συνέχεια κόσμο, που άφησε την πατρίδα του για να ζήσει στη Χίο. «Από έρωτα» όπως μας εξήγησαν.
Ϊσως φταίει η υπέρμετρα φιλόξενη διάθεση των κατοίκων, ή απλά η φύση απο μόνη της...Περιοδικό : Traveller 30.05.13
Συντάκτης : Alex Stranig
Τίτλος : Το γλυκό άρωμα της Χίου

Σε αυτό το νησί, τα ρολόγια ακολουθούν άλλους ρυθμούς. Για όσους αναζητούν κάποιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο νησί, η Χίος είναι με σιγουριά το νησί τους.
Εκτός από τα ιστορικά μοναστήρια, κάστρα, πορτοκαλαιώνες και μεσαιωνικά χωριά, το πέμπτο σε μέγεθος ελληνικό νησί προσφέρει απέραντες παρθένες παραλίες, μα πάνω απ΄όλα εγκάρδια φιλοξενία.