Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΙΟ



Παραθέτουμε επισκόπηση του Αυστριακού τύπου σχετικά με τη Χίο όπως μας κοινοποιήθηκε από το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Αυστρίας – Ουγγαρίας, το οποίο σε συνεργασία με το Τμ. Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είχε την ευθύνη για την πρόσκληση και φιλοξενία Αυστριακών δημοσιογράφων στο νησί μας.


«Σε συνέχεια ταξιδίου δημοσιογράφων στη Χίο, που διοργάνωσε το Γραφείο μας σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Austrian my Holidays  και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, αποστέλλουμε τα υπόλοιπα δημοσιεύματα.
Όλα τα δημοσιεύματα (δισέλιδα), εμπλουτίζονται από φωτογραφικό υλικό και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το νησί.

Ο απόηχος του ταξιδιού είναι εξαιρετικός, γεγονός που γίνεται εμφανές τόσο στα ερωτήματα που δέχεται καθημερινά το Γραφείο μας όσο και στην πορεία των κρατήσεων (σύμφωνα με στοιχεία που μας γνωστοποιήθηκαν χθές απο Tour Operators  και την Austrian).

Εφημερίδα : OberÖsterreichische Nachrichten 27.04.13
Συντάκτης : Andreas Kremser
Τίτλος : «Τα πολλά πρόσωπα ενός νησιού»

Εχω απολαύσει τις χάρες πολλών ελληνικών νησιών αλλά η Χίος νομίζω ότι τα ξεπερνά όλα.
Απο το ερημωμένο χωριό Ανάβατο με την μοναδική κάτοικο τη Σμάραγδα, στη νέα Μονή και τον μυροβόλο Κάμπο, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν την παράδοση παραγωγής γλυκών απο εσπεριδοειδή. Εδώ λειτουργεί και ένα αξιόλογο μουσείο.
Στο νότο της Χίου βρίσκονται τα μαστιχοχώρια όπως τα μεσαιωνικά Μεστά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το χωριό Πυργί με τις γεωμετρικές καλλιγραφίες των σπιτιών του.


Εφημερίδα : Der Standard 18.05.13
Συντάκτης : David Krutzler
Τίτλος : «Το άρωμα, το νησί και η μαστίχα»

Χίος, το ιδανικό ελληνικό νησί για το καλοκαίρι. Ήλιος και παραλία. Την ανθρώπινη ζεστασιά την συναντά ο επισκέπτης χωρίς καν να την αναζητήσει.
Εγκάρδια υποδοχή και συγκινητικός αποχαιρετισμός με φιλιά απο τη Σοφία, ιδιοκτήτρια της «Φάμπρικας» στον Βολισσό. «έτσι ειναι συνηθισμένη η μητέρα μου» εξομολογείται η Δέσποινα.
Η Χίος είναι πραγματικά η μυστική πρόταση των Ελλήνων. Μάταια ψάχνει να βρει κανείς κολοσσιαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Μεσαιωνικά πετρόκτιστα χωριά και μοναστήρια, καταπράσινη φύση με μονοπάτια και παρθένες παραλίες. Βυζαντινή, οθωμανική και γενοβέζικη αρχιτεκτονική. Τη φήμη του όμως το νησί την οφείλει στην παραγωγή μαστίχας.


Εφημερίδα : Kleine Zeitung 21.05.13
Συντάκτης : Kerstin Oberlechner
Τίτλος : « Χίος, το μυροβόλο νησί των δακρύων»

Μακριά απο τον μαζικό τουρισμό,  η Χίος μας μεθά με μοναχικούς κολπίσκους, περιποιημένους κήπους με εσπεριδοειδή και το γλυκό ρετσίνι των μαστιχόδενδρων.

Που είναι άραγε η Χίος?? Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το 5ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας, παρέμεινε ηθελημένα έως σήμερα στη σκιά άλλων νησιών όπως Κρήτη, Ρόδος και Λέσβος. Για αυτόν τον λόγο είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν την αυθεντική Ελλάδα, μακρυά απο τον μαζικό τουρισμό. Παραδοσιακά χωριά, πλακόστρωτα μονοπάτια, μυροβόλα δένδρα, άγρια βότανα και ορχιδέες, παρθένες παραλίες και η εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων. Με αυτόν τον συνδυασμό, η Χίος, κατακτά αργά και σιωπηλά τις καρδιές των επισκεπτών της.
Όποιος έρθει για πρώτη φορά, σίγουρα θα επιστρέψει πολλές φορές ακόμη.

Ήδη απο το αεροδρόμιο είναι έντονη η μυρωδιά απο τα εσπεριδοειδή του Κάμπου, που απετέλεσαν στο παρελθόν πηγή πλούτου για το νησί.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, κυριαρχούν οι μαστοχοκαλλιέργιες και τα παραδοσιακά χωριά Μεστά, Ολύμπη και Πυργί.
Ιδιαίτερο αξιοθέατο του νησιού έιναι η Νέα Μονή αλλά και τα χωριά Ανάβατος και Αυγώνυμα. Τέλος κάτι ιδιαίτερο, στην Βολισσό μπορείτε να συναντήσετε έναν απο τους  τελευταίους  σαμαροποιούς της Ελλάδας.

Εφημερίδα : Die Presse 01.06.13
Συντάκτης : Daniela Mathis
Τίτλος : «Γοητεία ρετρό χάρη στην οικονομική κρίση»

Το δισέλιδο αφιέρωμα επισημαίνει ότι το νησί με τους 53.000 κατοίκους προσφέρει την ησυχία που αναζητά κανείς σε ορεινά χωριά και μικρούς κόλπους, αλλά και δυνατότητες να γνωρίσει ο επισκέπτης την Ελλάδα, τους ανθρώπους και την ιστορία της στον άγονο βορρά και τον πλούσιο νότο του νησιού.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τη Νέα Μονή, που ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco, αλλά και για τα παραδοσιακά εδέσματα στη Χίο –και φυσικά το ούζο- ενώ επισημαίνεται ότι η κρίση έχει τις συνέπειές της, μεταξύ αυτών και η στροφή στην προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων τουριστών, χωρίς όμως να είναι επιθυμητός ο μαζικός τουρισμός.
Το αφιέρωμα στη Χίο κλείνει με μια αναφορά στις όμορφες παραλίες του νησιού με τα πεντακάθαρα νερά, αλλά και στα περίφημα Μαστιχοχώρια.


Εφημερίδα : NÖN Nieder- Österreichische Nachrichten 03.06.13
Συντάκτης : Alexandra Halouska
Τίτλος : «Μαστίχα και ψυχή»

Στις φυτείες εσπεριδοειδών και μαστίχας,  οφείλει η Χίος τον χαρακτηρισμό της ως μυροβόλος.

Την άνοιξη ο άνεμος γίνεται συνεργός στην πανδαισία αρωμάτων που πλημμυρίζουν το νησί.
Το νησί κατέχει παγκοσμίως το μονοπώλιο στην παραγωγή μαστίχας, τα «δάκρυα της Χίου», γνωστή για τη θεραπευτική της ιδιότητα.
Υπέροχα μεσαιωνικά χωριά όπως το Πυργί με τα «ξυστά» γεωμετρικά σχήματα στις προσόψεις των σπιτιών, η Βολισσός που θεωρείται γενέτειρα του Ομήρου και ο Εμποριός με τις ηφαιστειογενείς παραλίες (μαύρα βόλια), προσφέρουν κάτι το μοναδικό στους επισκέπτες.

Περιοδικό : TIP 20/13
Συντάκτης : Christiane Reitshammer
Τίτλος : Προσοχή ! μπορεί να ερωτευτείτε !!!

Ίσως φταίει η μεθυστική ευωδιά των ανθών που πλανάται στον αέρα. Πώς μπορεί κανείς αλλιώς να εξηγήσει ότι συναντούσαμε συνέχεια κόσμο, που άφησε την πατρίδα του για να ζήσει στη Χίο. «Από έρωτα» όπως μας εξήγησαν.
Ϊσως φταίει η υπέρμετρα φιλόξενη διάθεση των κατοίκων, ή απλά η φύση απο μόνη της...



Περιοδικό : Traveller 30.05.13
Συντάκτης : Alex Stranig
Τίτλος : Το γλυκό άρωμα της Χίου

Σε αυτό το νησί, τα ρολόγια ακολουθούν άλλους ρυθμούς. Για όσους αναζητούν κάποιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο νησί, η Χίος είναι με σιγουριά το νησί τους.
Εκτός από τα ιστορικά μοναστήρια, κάστρα, πορτοκαλαιώνες και μεσαιωνικά χωριά, το πέμπτο σε μέγεθος ελληνικό νησί προσφέρει απέραντες παρθένες παραλίες, μα πάνω απ΄όλα εγκάρδια φιλοξενία.