Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

70 Χρόνια μετά την Χιροσίμα η απειλή των πυρηνικών όπλων παραμένει



Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την μαύρη 70η επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. Στις 6 Αυγούστου του 1945, το πρώτο πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε πόλεμο έπεσε στην πόλη της Χιροσίμα, σκοτώνοντας πάνω από 100.000 ανθρώπους. Τρεις ημέρες αργότερα, μια δεύτερη ατομική βόμβα έπεσε στο Ναγκασάκι, σκοτώνοντας μεταξύ 50.000 και 100.000 άτομα.
Όμως ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 16.000 πυρηνικές κεφαλές, με αρκετές εκατοντάδες από αυτές έτοιμες για άμεση χρήση. Και ενώ οι ισχυροί του πλανήτη διακηρύσσουν τη «μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων», το ενδιαφέρον τους είναι επιλεκτικό. Το Ισραήλ, το Πακιστάν, η Ινδία, έγιναν πυρηνικές δυνάμεις και πολλές άλλες χώρες το επιδιώκουν μέσα από τη λεγόμενη «ειρηνική χρήση» της πυρηνικής ενέργειας, η οποία και αυτή με την σειρά της εγκυμονεί καταστροφικές συνέπειες για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ συχνά είναι προπομπός της πολεμικής χρήσης της.
Με αφορμή την μαύρη επέτειο της Χιροσίμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τους πολίτες να θυμηθούν τα αθώα θύματα αυτής της επίθεσης, επαναλαμβάνοντας το διαρκές τους αίτημα για συνολική απελευθέρωση του κόσμου από τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής, πυρηνικά, χημικά και βιολογικά.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά:
"Λόγω των τραγικών ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών συνεπειών που εγκυμονεί η ύπαρξη των πυρηνικών όπλων αλλά και η πυρηνική ενέργεια γενικότερα, εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι επαναβεβαιώνουμε τη καθολική δέσμευσή μας για έναν κόσμο απαλλαγμένου από κάθε λογής πυρηνικά, ειρηνικά και πολεμικά."

Πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας: Η μερική απασχόληση γίνεται κυρίαρχη (πίνακας)


Συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας με την τυπική μορφή της πλήρους απασχόλησης κατά σχεδόν 500.000 εργαζόμενους και διπλασιασμό της μερικής απασχόλησης, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά λαμβάνοντας διαστάσεις μόνιμης εργασίας, διαπιστώνει η έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, η οποία παραδόθηκε ήδη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων και θα παρουσιαστεί, όπως κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Τα ευρήματα της έκθεσης της Συνομοσπονδίας αφορούν την πενταετία 2010-2014 και λαμβάνουν ιδιαίτερη αξία, σύμφωνα με την Καθημερινή, με δεδομένο το γεγονός ότι ανοίγει άμεσα η συζήτηση για νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Η ΓΣΕΕ, μέσα από την έκθεσή της πάντως, καταδεικνύει ότι η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει, οι άτυπες και μη ηθελημένες μορφές απασχόλησης αυξάνονται με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στο εισόδημα των εργαζομένων, στο ανθρώπινο κεφάλαιο της οικονομίας και στην παραγωγικότητα. Τα εμπειρικά ευρήματα της έκθεσης δείχνουν επίσης ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ των επισφαλών θέσεων εργασίας και της φτώχειας.
Αναλυτικότερα, η ΓΣΕΕ διαπιστώνει συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας με την τυπική εργασιακή σχέση κατά 492,3 χιλιάδες μισθωτούς και σε ποσοστό 21,3%, ενώ σχεδόν τα 2/3 της εν λόγω μείωσης αφορούν άνδρες. Η προσωρινή απασχόληση αντίστοιχα μειώθηκε κατά το 1/4 και κατά 82,2 χιλιάδες μισθωτούς, από τους οποίους το 88% αφορούσε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης (71,8 χιλιάδες), κυρίως γυναικών. Στον αντίποδα αυτών των μεταβολών, έχουμε τον διπλασιασμό σχεδόν των απασχολουμένων με μερική απασχόληση αορίστου διαρκείας (83.250 άτομα και 90%), με τις γυναίκες να συμμετέχουν στην εν λόγω αύξηση σε ποσοστό 57%. Κατά συνέπεια, η μερική απασχόληση με τη μορφή της μόνιμης εργασίας (αορίστου διαρκείας) ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αντικαθιστώντας πλέον την απασχόληση των συμβασιούχων (δηλαδή την προσωρινή απασχόληση).
apasxolhshergasia_aftodioikisi
Οι παραπάνω μεταβολές των μισθωτών επηρέασαν ιδιαίτερα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, καθώς ο ευρύτερος δημόσιος τομέας συμμετέχει σε αναλογία κατά 34% στη συρρίκνωση της τυπικής μισθωτής εργασιακής σχέσης και κατά 27,5% στη μείωση της προσωρινής απασχόλησης. Η αύξηση όμως των μερικώς απασχολουμένων αορίστου διαρκείας αφορά αποκλειστικά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας (82.960 άτομα). Οι προαναφερόμενες εξελίξεις, και κυρίως οι μειώσεις που υπέστησαν οι κατηγορίες της μισθωτής εργασίας την περίοδο 2010-2013, είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς το τελευταίο έτος η μισθωτή εργασία σημείωσε αύξηση κατά 51.200 μισθωτούς, κυρίως με τη μορφή της προσωρινής απασχόλησης. Κατά την περίοδο 2010-2013, οι μισθωτές γυναίκες συμμετείχαν σε αναλογία 40% στη συρρίκνωση της τυπικής μισθωτής εργασιακής σχέσης, πάνω από το ήμισυ (52,5%) στη μείωση των προσωρινά απασχολουμένων και κατά 62% στην αύξηση των μερικώς απασχολουμένων αορίστου διαρκείας (οι αντίστοιχες συνολικές μεταβολές της περιόδου 2010-2013 ήταν 475.900, 119.400 και 52.850). Την ίδια περίοδο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας συμμετείχε σε αναλογία κατά 26% στη συρρίκνωση της τυπικής μισθωτής εργασιακής σχέσης και κατά 22% στη μείωση της προσωρινής απασχόλησης. Η αύξηση κατά το τελευταίο έτος οφείλεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, καθώς η μισθωτή εργασία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνέχισε να έχει φθίνουσα πορεία.

Το σχέδιο των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια: Διαγραφές τόκων και κούρεμα δανείων χωρίς νόμο!


Σε τάξη “τα του οίκου τους” επιχειρούν να βάλουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερες καθυστερούμενες οφειλές από δάνεια. Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά σε καθυστερήσεις πληρωμών, σύμφωνα με το financialbox.gr.
Τελικά, η συνολική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα έρθει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζήτημα που θα πρέπει να κλείσει πριν το τέλος του έτους. Ο χρόνος δεν… βγαίνει για να έρθει άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην κεφαλαιακή αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι… υποσχέσεις πάνε για το 2016.
Έτσι, μετά και την… πόρτα που είδαν οι τράπεζες από το «κουαρτέτο» στο αίτημα για δημιουργία bad bank οι τράπεζες ξεκινούν νέο γύρω επαφών με τους δανειολήπτες σε μια προσπάθεια να «συμμαζέψουν» όσο το δυνατόν περισσότερα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια.
Σε ποιες κινήσεις προχωρούν; Η λύση που υπάρχει σήμερα, για όσους δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους είναι μόνο η ρύθμιση του δανείου σε συνεργασία με την τράπεζα.
Οι τράπεζες προσανατολίζονται να εντείνουν τις προσπάθειες για διακανονισμούς με την διατύπωση ελκυστικών προσφορών αρχικά σε επιχειρηματίες, αλλά και γενικότερα σε πελάτες στεγαστικών και άλλων δανείων, με στόχο να περιορίσουν τις απώλειές τους.
Έτσι φέρονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε διαγραφές τόκων και σε σημαντικό haircut που κατά περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 30%-40%!






aftodioikiisi.gr

Αυτά είναι τα 11 επιδόματα του ΟΑΕΔ που πρέπει να ξέρετε


Το επίδομα ανεργίας σκέφτονται οι περισσότεροι όταν ακούν για τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός όμως προσφέρει ένα πλήθος άλλων βοηθημάτων, όχι μόνο σε ανέργους, αλλά και σε εργαζομένους, τα οποία πολλοί από τους δικαιούχους τους, ούτε καν γνωρίζουν.
Ορισμένα από αυτά τα επιδόματα χορηγούνται είτε μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας, είτε σε μισθωτούς που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ή σε επίσχεση εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, είτε ακόμη σε νέους 20-29 ετών και σε νέες μητέρες.
Τα 11 επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ:
1. Επίδομα ανεργίας (360 ευρώ +10% προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος οικογένειας)
Για να χορηγηθεί απαιτείται καταγγελία σύμβασης (απόλυση) και συγκεκριμένος αριθμός ημερών ασφάλισης.
2. Επίδομα επίσχεσης Εργασίας ή λόγω διακοπής εργασιών της Επιχείρησης
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη. Επίσης, το επίδομα αυτά χορηγείται σε μισθωτούς που προχωρούν σε επίσχεση εργασίας για οποιοδήποτε λόγο (άρθρο 325 Α.Κ.).
3. Ειδικό Βοήθημα μετά τη λήξη της Επιδότησης Λόγω Ανεργίας
Το δικαιούνται όσοι παραμένουν άνεργοι επί ένα μήνα μετά την λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι , λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κλπ).
4. Επίδομα Σε Νέους Από 20-29 Ετών
Καταβάλλεται στους νέους και νέες ηλικίας από 20 – 29 ετών, εφ» όσον παραμείνουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων για ένα χρόνο και ανέρχεται σε 73,37 ευρώ τον μήνα για πέντε μήνες (367 ευρώ σύνολο).
5. Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας του Εργοδότη
Σκοπός του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι τριών (3) μηνών που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας.
6. Επίδομα Διαθεσιμότητας
Παρέχεται σε μισθωτούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στο 10%του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης και για διάστημα μέχρι τρεις μήνες το χρόνο.Το δικαίωμα του μισθωτού να επιδοτηθεί λόγω διαθεσιμότητας, μπορεί να ασκηθεί μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα (έναρξης αυτής),
7. Ειδικό Βοήθημα Μετά Από Τρίμηνη Παραμονή Στα Μητρώα του ΟΑΕΔ
Το συγκεκριμένο επίδομα δικαιούνται ασφαλισμένοι, που δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Για να λάβουν το ειδικό βοήθημα θα πρέπει να είναι άνεργοι επί τρεις μήνες, να έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ανεργίας εξήντα (60) τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου και δεν πρέπει υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λ.π).Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Το ύψος του βοηθήματος είναι 220 ευρώ/μήνα. Ισχύει εισοδηματικό κριτήριο (9.977,99€ το 2013 και 10.271,46€ για το 2014)
8. Eπιδότηση Νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας (ΕΣΠΑ)
Ο ΟΑΕΔ καταβάλει ειδικό επίδομα σε άνεργους νέους από 20 μέχρι και 29 ετών και έχουν αποφοιτήσει από Δημόσιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα λαμβάνοντας τίτλο σπουδών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Προϋπόθεση είναι να εγγραφούν στα ειδικά μητρώα ανέργων το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες από την λήψη του πτυχίου και για τους άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί.
9. Ειδική Παροχή Προστασίας της Μητρότητας
Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας 6 μηνών αφού πρώτα πάρουν τους 3,5 μήνες αδείας μετά τον τοκετό ή τη μετατρέψουν σε μειωμένο ωράριο εργασίας, δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ το νομοθετημένο μισθό των 586 ευρώ μηνιαίως.
Την ειδική άδεια των 6 μηνών δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.
Η άδεια αυτή χορηγείται από τον εργοδότη, μετά τη λήξη της άδειας κυοφορίας και λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, η και της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον προβλέπεται η χορήγησή της με βάση τις ετήσιες προθεσμίες.
Η ασφαλισμένη μπορεί, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.
10. Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας
Καταβάλλεται η διαφορά μεταξύ του μισθού της εργαζόμενης και της επιδότησης ασθένειας λόγω τεκετού που έλεβε από το ΙΚΑ. Η καταβολή του γίνεται σε γυναίκες που εργάζονται κατά την έναρξη της αδείας κυοφορίας, μετά τον τοκετό και εφόσον εισπράξουν το επίδομα από το Ι.Κ.Α. για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.
Οι παροχές μητρότητας είναι ίσες με τη διαφορά που προκύπτει αν από τις αποδοχές που καταβάλλει ο Εργοδότης αφαιρεθεί το επίδομα που κατέβαλε το Ι.Κ.Α. για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η προθεσμία για την υποβολή σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το Ι.Κ.Α.
11. Ειδικό Εποχικό Επίδομα
Ορισμένες επαγγελματικές δραστηριότητες δεν μπορούν να ασκηθούν καθόλη τη διάρκεια του έτους. Για τους εργαζόμενους στις επαγγελματικές αυτές κατηγορίες -που χαρακτηρίζονται από «εποχικότητα» της απασχόλησης έχει καθιερωθεί το ειδικό εποχικό βοήθημα που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ ως βοήθημα για το διάστημα που δεν μπορούν να ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η καταβολή του βοηθήματος γίνεται σε ετήσια βάση και το ύψος του εξαρτάται από τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκει ο δικαιούχος.
Τα εποχικά επαγγέλματα είναι αυτά που προσδιορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, δασεργάτες, μουσικοί, κ.τ.λ.). Οι εποχικά εργαζόμενοι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, και να παρέχουν την εργασία τους στην Ελλάδα

«Καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση τα «κόκκινα δάνεια»

«Καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση τα «κόκκινα δάνεια»


Το θέμα των «κόκκινων δανείων» εξελίσσεται ως το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τα «Νέα» η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει ένας ενδιάμεσος φορέας για την διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά οι δανειστές δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν.
Επίσης, αυτό που ζητούν επίμονα είναι να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds τα οποία θα αναλαμβάνουν την είσπραξη τους.
Οι δανειστές ζητούν τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων πρέπει να χωριστούν ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή όχι. Για τις βιώσιμες θα υπάρξει μια ρύθμιση βάση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ. Για τις επιχειρήσεις που θα κρίνονται μη βιώσιμες, θα πτωχεύουν και θα ρευστοποιούνται τα στοιχεία τους.
Οι Θεσμοί προτείνουν επίσης η κάθε τράπεζα να μπορεί να διαχειρίζεται τα δικά της δάνεια.
Αν τελικά γίνει αυτό, οι τράπεζες θα πωλήσουν μέρος των δανείων σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξη των δανείων με όποιο τρόπο μπορούν.


Τρία τα ανοικτά ζητήματα για τη συμφωνία – Τροποποιήσεις στην ρύθμιση των 100 δόσεων

Τρία τα ανοικτά ζητήματα για τη συμφωνία – Τροποποιήσεις στην ρύθμιση των 100 δόσεων


Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για την υπογραφή του τελικού σχεδίου της συμφωνίας με τρία ζητήματα να παραμένουν ανοικτά. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς το αργότερο μέχρι αύριο βράδυ ή την Τρίτη.
Τα τρία ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι τα “κόκκινα” δάνεια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία στις διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων (αύξηση επιτοκίου από 3% στο 5% και εισοδηματική κριτήρια ώστε να μειωθούν οι δόσεις για τους “έχοντες”) και στην αύξηση στα 330 ευρώ (σε δύο δόσεις) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, παραμένει η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με ορισμένες τροποποιήσεις.
Ειδικότερα για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται από 3% σε 5%.
Για τις οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ παραμένουν άτοκες υπό τρεις προϋποθέσεις:
– Να είναι οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
– Ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
– Ο οφειλέτης όταν μπήκε στην ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
Αναφορικά με τα “κόκκινα” δάνεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην θέση της για δημιουργία φορέα διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των πρόωρων συντάξεων δεν είναι στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς το ζήτημα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

ΚΟΡΕΑΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ 375.000 ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ



Σοκ προκαλει στο υπουργείο Οικονομικών η απαίτηση του Κορεάτη πρώην συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη, Γκλεν Κιμ να εισπράξει για τις υπηρεσίες του αμοιβή 375.000 ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, ο Κορεάτης οικονομολόγος παρουσίασε ένα βιογραφικό που δεν είχε καθώς εμφανίστηκε ως συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επιπλέον, ότι έστησε το μηχανισμό EFSF και ότι δημιούργησε τον ESM, ενώ εμφανιζόταν και ως ειδικός που εργάστηκε για τη ρύθμιση του τραπεζικού χρέους στην Ισλανδία.
Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα, που παρουσιάζει το πραγματικό βιογραφικό του Γκλεν Κιμ, ο Κορεάτης δεν δούλεψε για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, καθώς εργάστηκε ως απλός σύμβουλος άλλης υπηρεσίας, με έδρα την Φρανκφούρτη. Επίσης, όχι μόνο δεν έστησε τον EFSM, αλλά πήγε στον οργανισμό πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του. Καμία σχέση δεν φαίνεται να έχει και με την ίδρυση του ESM.
Όσον αφορά το ισλανδικό χρέος, εργάστηκε ως σύμβουλος, όμως, όχι για το χρέος, αλλά για την άρση των capital controls στη χώρα.
Μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από την διαπραγματευτική ομάδα, ο κ. Κιμ ενημέρωσε τους συνεργάτες του στην ελληνική κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει προφορικά να αμείβεται με 125.000 ευρώ μηνιαίως! Μέχρι τώρα δεν έχει λάβει την αμοιβή του, παρά μόνο ημερήσιες αποζημιώσεις και έξοδα ταξιδιού και διαμονής στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ελπίδες του για να εισπράξει το σύνολο του ποσού, το οποίο υπολογίζεται σε 375.000 ευρώ είναι να ισχύσει η πρόβλεψη στην ΠΝΠ για την αναδρομική πληρωμή του.
Ποιος... δηλώνει ότι είναι
Ο Γκλεν Κιμ έφτασε στην Αθήνα από το Λονδίνο στις 24 Μαρτίου και συμμετείχε στην ελληνική αποστολή στο Brussels Group στις 28 Μαρτίου μετακινούμενος αυθημερόν από Λονδίνο προς Βρυξέλλες με τρένο. Είχε συνοδεύσει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στις συνεδριάσεις του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Φεβρουαρίου και στο διάστημα 9-12 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο Κιμ υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Lehman Brothers καθώς εργάστηκε για λογαριασμό της 21 ολόκληρα χρόνια σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη ανεβαίνοντας ένα-ένα όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας της μέχρι τη στιγμή που ο επενδυτικός γίγαντας βάρεσε κανόνι. Η κατάρρευση της τράπεζας και οι ζημίες των εκατοντάδων δισ. δολαρίων που προξενεί προκαλούν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, αποτελώντας όμως για τον ίδιο μια πρώτης τάξης επαγγελματική ευκαιρία, που θα του ανοίξει νέους δρόμους στον κόσμο της παγκόσμιας οικονομίας στη συνέχεια. Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνει ως επικεφαλής τη διαδικασία εκκαθάρισης της Lehman Brothers επί ευρωπαϊκού εδάφους, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, αναφορικά με όλα τα θέματα ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων και την απόδοσή τους στους πελάτες της.
Οπως και ο ίδιος δήλωνε η ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος συμπίπτει με τη μετακόμισή του στη Φρανκφούρτη και την εμπλοκή του στην άσκηση οικονομικής πολιτικής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων λαμβάνοντας πλέον θέση στρατηγικού συμβούλου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ακολουθεί το καλοκαίρι του 2012 η ανακοίνωση της πρόσληψής του από την παγκόσμια επενδυτική τράπεζα Moelis & Company ως διευθύνων σύμβουλός της με αντικείμενο την προσέγγιση πελατών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων φορείς του δημοσίου τομέα, επενδυτικά ταμεία, οργανισμούς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ τον Ιούλιο του 2014 η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσέλαβε τον Κιμ ως συντονιστή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απελευθέρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
Τι απαντά ο Τσακαλώτος για τις αμοιβές του Κορεάτη συμβούλου
Απαντήσεις αναγκάστηκε να δώσει το υπ. Οικονομικών σχετικά με τον Κορεάτη σύμβουλο, αναγκάστηκε να δώσει ο Ευκ. Τσακαλώτος μετά το σάλο που δημιουργήθηκε σχετικά με τις απαιτήσεις του. «Η εταιρεία στην οποία είναι συνεργάτης ο κ. Γκλεν Κιμ δεν έχει εισπράξει έως σήμερα από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον τις 125.000 ευρώ το μήνα που υποστηρίζει το «Βήμα της Κυριακής». Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός καταγράφει και το ρεπορτάζ, καθώς, όπως σημειώνεται, «δεν έχει πληρωθεί γιατί δεν υπήρχε τρόπος».
Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει εμπειρογνώμονες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. Και ο κ. Κιμ είναι εξειδικευμένος σε θέματα διαπραγμάτευσης με διεθνή πολυετή εμπειρία έχοντας, μάλιστα, εργαστεί στο παρελθόν και πάλι στη χώρα μας.
Εκτιμώντας ότι η παρουσία του στο πλευρό της κυβέρνησης δεν ενοχλεί – για ποιο λόγο άλλωστε; - η πληρωμή της εταιρείας για την οποία εργάζεται θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ



Έγκυρες πηγές τόνιζαν στην Iskra ότι στους κυβερνητικούς κύκλους επικρατεί άγχος και κλίμα εκνευρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να τελειώσει άρον-άρον με τη ψήφιση του μνημονίου, αν είναι δυνατόν μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο (!) και στη συνέχεια να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές εξπρές,ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου! (Βλέπε σχόλια στη δεξιά στήλη: ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΟΠΙΠΕΡΑΤΑ»)

Το βασικό σενάριο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να τελειώσουν όλα μέσα στο Σαββατοκύριακο, να μπουν οι υπογραφές στο νέο τρίτο μνημόνιο την ερχόμενη Τρίτη (!) , 11 Αυγούστου , να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή την Πέμπτη (13/8) και να συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη Παρασκευή (14/8).

Το μόνο που ανησυχεί την κυβέρνηση σε αυτόν τον άκρως αντιδημοκρατικό προγραμματισμό, ο οποίος παραβιάζει κάθε ίχνος από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και διεξάγεται μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, ερήμην του ελληνικού λαού, είναι να υπάρξουν κωλύματα από την πλευρά των θεσμών. Παρ' ότι η κυβέρνηση είναι μάλλον διατεθειμένη να προσφέρει στους πιστωτές «γη και ύδωρ», μιας και η ίδια διατείνεται ότι δεν διαθέτει εναλλακτική λύση, εκ μέρους των «θεσμών» ζητείται να υπάρξει στο μνημόνιο μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια στις δεσμεύσεις, πράγμα που ίσως απαιτήσει την ύπαρξη γέφυρας με νέα προαπαιτούμενα μέτρα που ενδιάμεσα θα ψηφισθούν στη Βουλή.

Αν και εφόσον οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να ψηφίσει άρον – άρον και εν κρυπτώ στα μέσα Αυγούστου το μνημόνιο γίνουν πράξη, ακολουθούν , κατά πάσα πιθανότητα, οι εκλογές εξπρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών κύκλων η κυβέρνηση δεν θέλει, να αφήσει, αν είναι δυνατόν, ούτε μια μέρα να κυλήσει με το νέο μνημόνιο και τις συνέπειές του να λειτουργούν αρνητικά γι'αυτήν στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι σχεδόν «θερινές» εκλογές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, «επιβάλλονται» και για ένα πρόσθετο «σοβαρό» για την κυβέρνηση λόγο : να εκκαθαρίσει τις λίστες του κόμματος από τους βουλευτές που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο μνημόνιο και τα στελέχη που παραμένουν προσηλωμένα στον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος των κυβερνητικών κέντρων είναι να προκύψει μετά τις εκλογές στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μια πολύ «διαφορετική» κοινοβουλευτική ομάδα πολιτικά ευπροσάρμοστη στις νέες τριτο-μνημονιακές συνθήκες.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι όλα αυτά τα πρωτοφανώς αντιδημοκρατικά σχέδια τεκταίνονται προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μπορέσει η κυβέρνηση να «ψαρέψει» στα θολά νερά στη σύντομη θερινή προεκλογική περίοδο και να φτάσει στο σημείο να αποστασιοποιείται από το «μνημόνιο» που η ίδια άρον – άρον ψήφισε, χρεώνοντάς το από τη μία στους εκβιασμούς των «θεσμών» και από την άλλη στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ζητούν συμφωνία με κάθε κόστος!

ΑΚΗΣ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΡΙΝΟ




Έζησε μια ζωή που θα ζήλευαν πολλοί. Γεμάτη λάμψη, επιτυχίες, δόξα, χρήματα και μεγάλους έρωτες. Σήμερα όλα είναι διαφορετικά, καθώς ο 76χρονος πια Γιώργος Μαρίνος ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά. Η ζωή του κρέμεται σε μια συσκευή οξυγόνου. Σε μια μάσκα που θα φορά για το υπόλοιπο της ζωής του. Και μέσα σ’ όλα αυτά, τα οικονομικά προβλήματα τον ανάγκασαν να βάλει πωλητήριο στο ησυχαστήριό του στον Νέο Βουτζά. Μια αγοραπωλησία που γρήγορα μετατράπηκε σε εφιάλτη για τον ίδιο, καθώς, όπως αποκαλύπτει το «Spirto», κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την κατάστασή του, άρπαξαν την πολυτελή βίλα του έναντι πινακίου φακής!
Η πληροφορία πως μετά τη σοβαρή περιπέτεια που πέρασε, τα προβλήματα στην υγεία του μεγαλύτερου Έλληνα showman έχουν επιδεινωθεί, ήταν αρκετή για να τον αναζητήσουμε. Να δούμε πώς είναι, πού βρίσκεται. Αν ισχύουν τα όσα μάθαμε. Δυσκολευτήκαμε πολύ να επικοινωνήσουμε με τον ίδιο, αλλά σύντομα, μιλώντας με τον πιο δικό του άνθρωπο, καταλάβαμε το γιατί…
Ο Βασίλης Θωμάκος είναι 30 χρόνια επιστήθιος φίλος του Γιώργου Μαρίνου. Ο φύλακας άγγελός του. Από τους ελάχιστους, ίσως και ο μοναδικός που βρίσκεται δίπλα του σε όλες του τις στιγμές, καλές και κακές. Είναι εκείνος που τον προσέχει τους τελευταίους εννέα μήνες σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Βούλα και όχι σε ένα πολυτελές σπίτι όπως κάποιοι είχαν πει. Η Μαριάννα Λάτση είναι εκείνη που καλύπτει, με πάγιες εντολές που έχει δώσει, το ενοίκιο, τα έξοδα του σπιτιού και της περίθαλψής του. Που έχει φροντίσει να πηγαίνει μία γυναίκα καθημερινά στο σπίτι του, για να καθαρίσει και να μαγειρέψει.Ο ίδιος ο κ. Βασίλης εξομολογείται στο «Spirto»: «Είμαι δίπλα του 30 χρόνια. Δεν μπορώ να τον εγκαταλείψω, παρότι στερούμαι την οικογένειά μου, τον γιο μου. Δεν τον εκμεταλλεύτηκα ποτέ, ούτε όταν είχε λεφτά».
Παράλληλα με τα προβλήματα υγείας, του χτύπησαν την πόρτα και οι οικονομικές δυσκολίες. Τα έξοδα της νοσηλείας του στις πρώτες θέσεις ιδιωτικών νοσοκομείων ήταν μεγάλα. Βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκτός δουλειάς, με μόνο έσοδο μια μικρή σύνταξη. Η βοήθεια της Μαριάννας Λάτση είναι για αυτόν πολύ σημαντική. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουμε, δεν περιορίστηκε σε αυτό. Εξασφάλισε και ο ίδιος κάποια χρήματα για την επιβίωσή του, πουλώντας με πόνο ψυχής τη βίλα του στον Νέο Βουτζά. Τον επίγειο παράδεισό του, όπως τον χαρακτήριζε, στον οποίο πέρασε 30 υπέροχα, έντονα, αλλά και δύσκολα χρόνια. Φαίνεται, όμως, πως η αγοραπωλησία, που έγινε πριν από περίπου τέσσερις μήνες, δεν του απέδωσε τα αναμενόμενα.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Θωμάκος: «Μόνο κάτι λίγα χρήματα πήρε από την πώληση του σπιτιού στον Νέο Βουτζά. Ψίχουλα συγκριτικά με την αξία του σπιτιού. Τα υπόλοιπα είναι σε μακροχρόνιες επιταγές. Το σπίτι ήταν σε αγγελία τέσσερα χρόνια, αλλά τελικά πριν από λίγους μήνες, ένα μεσιτικό γραφείο που το είχε αναλάβει, το πούλησε σε κάποιον που δεν γνωρίζω. Φαίνεται πως το σπίτι το πήραν κοψοχρονιά. Τα λεφτά των επιταγών δεν βλέπω να τα παίρνει ποτέ. Και συνέχεια με ρωτάει. Από την αρχή ανησυχούσε για τις επιταγές. Δεν ανακατεύτηκα εγώ. Δεν ξέρω ποιος τον έβαλε να υπογράψει. Λίγο μετά έπαθε τρεις απανωτές λοιμώξεις. Τις τελευταίες 10 μέρες και για όλη του τη ζωή από δω και πέρα θα ζει με οξυγόνο 24 ώρες το 24ωρο. Κάθε μέρα πίνει μια σακούλα φάρμακα».
Ελάχιστοι ενδιαφέρονται πια για αυτόν. Εξαίρεση αποτελούν η Άννα Φόνσου αλλά και ο Σταμάτης Φασουλής, παρότι με τον τελευταίο οι σχέσεις τους είχαν ψυχρανθεί, όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο Γιώργος Μαρίνος έφυγε σχεδόν σαν τον κλέφτη από τον πολυτελή οίκο ευγηρίας στον Γέρακα, όπου τον είχε βάλει προς αποκατάσταση της υγείας του.
Στις αρχές του 2014 ο δημοφιλής showman είχε υποβληθεί σε μια σοβαρή εγχείρηση καρδιάς. Η μετεγχειρητική του πορεία απαιτούσε φροντίδα και το γεγονός ότι έχει απομείνει μόνος, χωρίς κάποιον δικό του άνθρωπο να μπορεί να τον φροντίσει, έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Τότε προέκυψε η γνωριμία του με την Άννα Φόνσου. Όπως είπε η ίδια: «Δεν είχε τύχει να γνωριστούμε. Μάλιστα στην αρχή μιλούσαμε στον πληθυντικό. Εγώ τον πλησίασα, γιατί ήθελα να του συμπαρασταθώ. Οποιοσδήποτε ηθοποιός χρειαστεί τη βοήθειά μας θα του την προσφέρουμε. Έτσι έκανα κι εγώ με τον Γιώργο. Ήμουν πράγματι κοντά του και μου είπε “δεν θέλω να πάω σπίτι μου, γιατί δεν έχω ανθρώπους να με περιποιούνται”. Κάθισε περίπου δυο μήνες στο “Σπίτι του Ηθοποιού”, καθώς ο Σταμάτης Φασουλής μού είπε ότι θα τον πάρει και θα τον περιποιείται εκείνος».
Ο Γιώργος Μαρίνος έμεινε στον οίκο ευγηρίας περίπου οκτώ μήνες. Ώσπου ένα πρωί, αποφάσισε ότι θέλει να φύγει. Ωστόσο, αυτή η κάπως… άτακτη φυγή του φάνηκε να ενόχλησε τον επιστήθιο φίλο του, Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος βρισκόταν πάντα δίπλα του σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. «Έδωσα πολλά για εκείνον, για οκτώ ολόκληρους μήνες του αφοσιώθηκα στην αληθινά δύσκολη δοκιμασία του, μα πια δεν τον βλέπω. Νοίκιασε ένα σπίτι, έφυγε απ' τον οίκο αποκατάστασης όπου είχε καταλήξει μετά το “Σπίτι του ηθοποιού”, πήρε τις αποφάσεις του κι εγώ πήρα τις αποστάσεις μου. Ελπίζω να είναι καλά», είχε πει και τα λόγια του φανέρωναν μια δόση πικρίας. Ήταν τότε που η Μαριάννα Λάτση ανέλαβε να τον τακτοποιήσει. Άλλωστε τους συνδέει μια φιλία, μια σχέση αγάπης. Όση τη γνωρίζουν, λένε πως δεν θα τον άφηνε ποτέ. Και με τις πράξεις τις το απέδειξε.
Η καθημερινότητά του πια έχει αλλάξει δραματικά. Η εικόνα του σε τίποτα δεν θυμίζει τον μεγάλο σταρ, που το μπρίο, το ταλέντο, η εξυπνάδα και η έντονη προσωπικότητά του καθήλωναν το κοινό που τον ακολουθούσε παθιασμένα. Σήμερα, απομονωμένος στο μικρό διαμέρισμα της Βούλας, καταβεβλημένος από τις αρρώστιες και με τον χρόνο να έχει περάσει αδυσώπητα από πάνω του, παλεύει να ζήσει όπως ο ίδιος θέλει τη δύσκολη ζωή του. Με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θέλει να βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρώπους. Δεν θέλει να τον λυπούνται.
Τα καρδιολογικά και τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τον έχουν θέσει σε πλήρη εξάρτηση από τις συσκευές οξυγόνου. Κάποιες φορές, κουρασμένος από την εξάρτηση αυτή, επιχειρεί να αφαιρέσει τη μάσκα, αλλά γρήγορα τη ζητά και πάλι καθώς οι πνεύμονές του δεν αντέχουν για πολύ χωρίς υποστήριξη. Σε αυτά τα μοναχικά του βράδια κάνει τον απολογισμό του. Και τότε βλέπει ότι στην πολυτάραχη ζωή του ήταν πολλοί εκείνοι τον εκμεταλλεύτηκαν. Αυτό του έχει στοιχίσει πολύ. Άλλωστε, στην τελευταία του συνέντευξη είχε πει: «Δεν είμαι καλά. Δεν θέλω να βλέπω κανέναν, δεν επιθυμώ επισκέψεις», ενώ σχετικά με τη βιογραφία του αποκάλυψε: «Σταμάτησα να γράφω. Δεν συνεχίζω. Δεν αντέχω να θυμάμαι. Δεν μπορώ να γράψω. Ίσως η κούραση, ίσως η ψυχολογία»…
Η καριέρα του χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς της τέχνης μοναδική και ο ίδιος αναντικατάστατος, αφού κανείς δεν κατάφερε, μετά την απόσυρσή του, να πετύχει όσα εκείνος. Είναι ο ίδιος ανατρεπτικός καλλιτέχνης που τόλμησε τη δεκαετία του ΄60, σε μια Ελλάδα ταλαιπωρημένη και ιδιαίτερα συντηρητική, να αποκαλύψει δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος. Κάτι που τελικά του βγήκε σε καλό, αφού ο Γιώργος Μαρίνος, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, άφησε το δικό του ανεξίτηλο σημάδι σε αυτό που λέγεται show στην Ελλάδα.
Ωστόσο, αυτή είναι σήμερα η ζωή ενός ιδιαίτερου θεατρίνου, που λατρεύτηκε και ξεχώρισε με τον δικό του τρόπο μέσα σε ένα πολύχρωμο πλήθος σπουδαίων καλλιτεχνών. Ενός ειδώλου που ξημερώματα υποκλινόταν καταχειροκροτούμενος στη σκηνή και λίγο αργότερα βυθιζόταν στη σιωπή. Κλείδωνε την πόρτα του σπιτιού του, αφαιρούσε από το πρόσωπό του τα βαριά μέικ απ των ρόλων και χανόταν στη μοναξιά του.
Ενός καλλιτέχνη που γνώρισε την αποθέωση του κοινού και κέρδισε τον σεβασμό κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως του Χορν, της Λαμπέτη, του Χατζηδάκι, της Μούσχουρη...
Σήμερα, όλα αυτά φαντάζουν μακρινά. Και ο ίδιος δεν θέλει να τα θυμάται γιατί στενοχωριέται. Στα 76 του χρόνια, βιώνει μια άλλη σκληρή πραγματικότητα, αποτραβηγμένος εδώ και χρόνια από τα φώτα της δημοσιότητας.
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως, ο Γιώργος Μαρίνος, αυτός ο μοναχικός και ιδιαίτερος καλλιτέχνης, κατάφερε έστω και διά της απουσίας του να διαψεύσει πανηγυρικά αυτό που λέμε «ουδείς αναντικατάστατος»…
Το παραπάνω ρεπορτάζ από την ημερήσια εφημερίδα Spirto 

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ




Στον αέρα βρίσκονται για την καινούργια σχολική χρονιά τα ολοήμερα δημοτικά σχολείατης χώρας, καθώς στο υπουργείο Παιδείας εξετάζεται η κατάργησή τους με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που θα δίνονταν για την κάλυψη των αναγκών στο ολοήμερο σχολείο μελετάται να αξιοποιηθούν για προσλήψεις εκπαιδευτικών για το βασικό σχολικό πρόγραμμα. Ομως, η κατάργηση των ολοήμερων θα προκαλέσει οξύτατο πρόβλημα στις οικογένειες περίπου 340.000 μαθητών.

Ειδικότερα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ελλείψεων εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα κινηθεί μεταξύ 24.000 με 26.000. Ωστόσο, προς το παρόν έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για την κάλυψη μόλις 12.000 θέσεων. Εξαιτίας των δυσκολιών στη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού και της εξοικονόμησης πόρων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει την κατάργηση του προγράμματος των ολοήμερων δημοτικών σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), το οποίο ξεκίνησε με ευρωπαϊκά κονδύλια το 2010 και για το οποίο απαιτείται η πρόσληψη εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων (πληροφορική, καλλιτεχνικά, φυσική αγωγή κ.ά.).

Στο ολοήμερο σχολείο η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος γίνεται στις 8.10 το πρωί και το βασικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 12.20 για την Α΄ και Β΄ Δημοτικού και στη 1.15 μ.μ. για τις επόμενες τέσσερις τάξεις. Βέβαια, εάν το Δημοτικό είναι ολοήμερο, το πρόγραμμά του ολοκληρώνεται στις 2 μ.μ. για όλες τις τάξεις, ενώ στην απογευματινή ζώνη ΕΑΕΠ παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης των μαθητών από 3.30 μ.μ. έως 3.40 μ.μ.

Το διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου, εκτός από το ότι εξυπηρετεί τους γονείς, δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να προσφέρει νέες δραστηριότητες που έχουν ανάγκη οι μαθητές. Η αξία των ολοήμερων σχολείων καταδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι πολύ δημοφιλή: τα σχολεία με ΕΑΕΠ καλύπτουν το 58% του μαθητικού πληθυσμού των δημοτικών σχολείων (589.000 το σύνολο). Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010, επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, και έως το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς συνολικά, από τα 4.564 δημοτικά σχολεία της χώρας τα 1.336 λειτούργησαν με ΕΑΕΠ, με τα περισσότερα να βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα με τα πολυπληθέστερα σχολεία.

«Πάση θυσία»

Όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σε επανειλημμένες διευρυμένες συσκέψεις στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή του επιτελείου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνδικαλιστών και εκπροσώπων του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκε ως ύψιστη προτεραιότητα -«πάση θυσία» όπως ελέχθη- για να καλύψουν τις ελλείψεις εκπαιδευτικών να βρεθούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα προγράμματα ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έστω και με την κατάργηση προγραμμάτων όπως του ολοήμερου Δημοτικού με ΕΑΕΠ και των σχολικών εξοπλισμών (π.χ. κατάργηση προγράμματος αγοράς Η/Υ για τα σχολεία στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου).

Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι διαφωνούν σε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών (την πρόταση έκανε διερευνητικά ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς). Αντίθετα, προκρίνουν να καταργηθεί το ΕΑΕΠ ώστε να μη γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων. Κάτι που αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο, με δεδομένο μάλιστα ότι η ηγεσία του δεν ενέταξε για το νέο σχολικό έτος κανένα δημοτικό σχολείο στο πρόγραμμα ΕΑΕΠ, ενώ και στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015 δεν υπάρχει καμία αναφορά και πρόβλεψη για το ολοήμερο Δημοτικό με ΕΑΕΠ.

«Η αδυναμία λήψης αποφάσεων που θα εξορθολογίζουν τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού για να μην προκύψει πολιτικό κόστος οξύνει ακόμα περισσότερο το πραγματικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών. Η πρόταση για περικοπή των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ιδιαίτερα αυτών που υποστηρίζονται από το ΕΣΠΑ, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για προσλήψεις, εκτός από οπισθοδρομική και αντιεκπαιδευτική, δεν συνάδει με τους κανόνες της Ε.Ε., η οποία χρηματοδοτεί καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και όχι προσλήψεις που καλύπτουν πάγιες ανάγκες», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του μηχανισμού του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι η κατάργηση του ολοήμερου προγράμματος θα προκαλέσει αντιδράσεις και από εκπαιδευτικούς και από γονείς.

Οργισμένη απάντηση της Περιστέρη στην “Αυγή” για την Αμφίπολη

Οργισμένη απάντηση της Περιστέρη στην “Αυγή” για την Αμφίπολη


Η επικεφαλής των ανασκαφών στο μνημείο της Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη, έδωσε μέσω επιστολής της οργισμένη απάντηση στην εφημερίδα “Αυγή”, με αφορμή το δημοσίευμα που κάνει λόγο για “φιάσκο Σαμαρά η Αμφίπολη”.
Στην επιστολή της προς την εφημερίδα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και Υπεύθυνη Ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης, κάνει λόγο για βάναυση προσβολή της προσωπικότητας της και του έργου της διεπιστημονικής ομάδας και ζητά ευθύνες για την απαξίωση του έργου της ενώ διεκδικεί το δικαίωμα αποκατάστασης της αλήθειας.
Δίνει στοιχεία για τη χρονολόγηση του μνημείου και κάνει λόγω για υποτιθέμενη αυτοψία ενώ αποκαλύπτει ονόματα που έβγαλαν το συγκεκριμένο πόρισμα.
Αναλυτικά η επιστολή:
“Προς την Εφημερίδα Αυγή 9 Αυγούστου 2015
Αξιότιμε κ. Διευθυντά
Με οργή και έκπληξη διάβασα στο σημερινό άρθρο της εφημερίδας σας το πρωτοσέλιδο με τίτλο «Φιάσκο Σαμαρά η Αμφίπολη» το οποίο εκτός του ότι βρίθει από ανακρίβειες, με απαξιώνει προσωπικά και λοιδορεί το επιστημονικό μου έργο ενώ εκτοξεύει την ασύλληπτη κατηγορία ότι έθεσα σε κίνδυνο το Μνημείο με τη χρήση εκσκαφέων για την αποχωμάτωση.
Στο άρθρο της η κ. Πόλυ Κρημνιώτη ισχυρίζεται ότι «τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από την ανασκαφική έρευνα, έρχονται να ανατρέψουν τη χρονολόγηση του Μνημείου, η οποία διολισθαίνει από τον 4ο π.Χ αιώνα στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους (δεύτερο μισό του 2ου π.Χ αιώνα -1ος αιώνας).
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, την ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ, την πραγματοποίησα εγώ ως επικεφαλής της ανασκαφής και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών συνεπικουρούμενη από επιστημονική ομάδα όλων των ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, συντηρητές όπως επίσης και εκπροσώπους Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων). Αναρωτιέμαι η εφημερίδα σας σε ποια ανασκαφική έρευνα αναφέρεται;
Γράφετε επίσης για την «έκθεση αυτοψίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού αποτελούμενο από έγκριτους αρχαιολόγους, με πολυετή ανασκαφική εμπειρία στη Μακεδονία, στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Αμφίπολης όπου φυλάσσονται η κεραμική και άλλα κινητά ευρήματα της ανασκαφής, στις 30 Μαΐου.»
Θα σας παρακαλούσα να μου υποδείξετε το υπηρεσιακό έγγραφο με το οποίο με ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διενέργεια αυτοψίας στο Μνημείο, διότι κάτι τέτοιο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε κανένα νομίμως ορισμένο κλιμάκιο ή επιστημονική επιτροπή που να επισκέφτηκε το Μνημείο για να διενεργήσει αυτοψία. Και μου γεννώνται δικαίως απορίες:
Αλήθεια με ποια κριτήρια ορίστηκε το ανύπαρκτο κλιμάκιο στο οποίο αναφέρεστε;
Ποιοι το απάρτιζαν;
Πότε ορίστηκε;
Γιατί μετά την ολοκλήρωση της υποτιθέμενης αυτοψίας δεν έβγαλε το Υπουργείο Πολιτισμού Δελτίο Τύπου ώστε να ενημερώνει για το υποτιθέμενο επιστημονικό πόρισμα;
Αναφέρεστε στην 30η Μαίου ως ημερομηνία διενέργειας της υποτιθέμενης αυτοψίας. Όντως εκείνη την ημέρα έγινε μια επίσκεψη στο Μνημείο με επικεφαλής τη Αν.Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, την οποία συνόδευαν δύο διευθύντριες Εφορειών στο πλαίσιο φιλικής επίσκεψης και συγκεκριμένα οι κ.κ. Αγγελική Κοτταρίδη και Πολυξένη Βελένη μετά του συζύγου της. Στη φιλική αυτή επίσκεψη, συνόδευσα τις κυρίες στο Μουσείο της Αμφίπολης και στη συνέχεια τις ξενάγησα στο Ταφικό Μνημείο του Τύμβου Καστά για περίπου μισή ώρα.
Και ερωτώ εσάς κ. Διευθυντά και τους αποδέκτες του άρθρου σας με το οποίο μάλιστα καυτηριάζετε και απαξιώνετε το δικό μου έργο, είναι δυνατόν να γίνει αυτοψία και να βγει επιστημονικό πόρισμα που αφορά τη χρονολόγηση του Μνημείου στο πλαίσιο μιας φιλικής επίσκεψης μισής ώρας;
Θέλω να πιστεύω ότι η συντάκτης του άρθρου κ. Πόλυ Κρημνιώτη, προφανώς δεν είχε υπόψιν της τα στοιχεία τα οποία σας έδωσα και ως εκ τούτου συνέταξε ένα κείμενο το οποίο βρίθει από ανακρίβειες και ψεύδη.
Και επειδή αναφέρεται και στο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας ότι η επιστημονική κοινότητα έφερε αντιρρήσεις για τη χρήση εκσκαφέων για την αποχωμάτωση του λόφου από την οποία δήθεν ενέκυψαν προβλήματα στατικότητας του Μνημείου, θα ήθελα να ρωτήσω εσάς και τους επικριτές μου, πως αλλιώς θα μπορούσαν να απομακρυνθούν τα μπάζα από τις προηγούμενες ανασκαφές του Δ. Λαζαρίδη τα οποία υψώνονταν στα 15 μέτρα και σε μεγάλη έκταση; Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για χιλιάδες τόνους χώμα το οποίο απομακρύνθηκε με εκατοντάδες φορτηγά με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα από εξειδικευμένα άτομα και υπό στενή επιτήρηση; Προς τι οι αντιρρήσεις για την απομάκρυνση τους με σύγχρονα μέσα; Με τον ίδιο τρόπο ενεργούν οι αρχαιολόγοι στις σύγχρονες ανασκαφές κ. Διευθυντά. Δεν ζούμε στην εποχή του Λίθου στην Αρχαιολογία ξέρετε ώστε να μεταφέρουμε τα μπάζα με καλαθάκια! Και φυσικά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στατικότητας του Μνημείου. Το αντίθετο μάλιστα! Αποφορτίστηκε η οροφή από πρόσθετο βάρος. Και όλο αυτό δεν έγινε με δική μου απόφαση αλλά κατόπιν μελέτης και με τη σύμπραξη ειδικών μηχανικών οι οποίοι συνεργάζονται χρόνια με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Επίσης τη μομφή για την on line μετάδοση της ανασκαφής να την προσάψετε σε όσους ανήκει και όχι σε μένα προσωπικά. Αν θυμάστε, και αν όχι θα σας το θυμίσω εγώ, δεν ήμουν εκείνη που έτρεχα νυχθημερόν από κανάλι σε κανάλι για να δίνω συνεντεύξεις και να κάνω δηλώσεις «επιστημονικές» εξάγοντας αρχαιολογικά συμπεράσματα εκ του μακρόθεν. Δεν πιστεύω στην τηλεαρχαιολογία και τόσο ο βίος μου, όσο και το επιστημονικό μου έργο το αποδεικνύει περίτρανα. Αντιθέτως άλλοι συνάδελφοι μου και μη, κυνηγώντας τα περίφημα 5 λεπτά δημοσιότητας, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Μνημείο που βρέθηκε στη Μακεδονική γη και να γίνουν διάσημοι με τα δήθεν αδιάσειστα στοιχεία τους τα οποία αντλούσαν απλώς από φωτογραφίες και χωρίς να έχουν πατήσει το πόδι τους στην ανασκαφή.
Τέλος σε ότι αφορά την δήθεν νέα χρονολόγηση του Μνημείου, θα ήθελα να σας δώσω μια πληροφορία την οποία προφανώς αγνοεί η συντάκτης του άρθρου καθώς στην πρώτη επιστημονική παρουσίαση στην οποία ανακοινώθηκαν τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα στις 29 Νοεμβρίου 2014 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανασκαφής, είχα τονίσει ότι το Ταφικό Συγκρότημα του Τύμβου Καστά Αμφίπολης (Περίβολος, Λέων, Ταφικό Μνημείο) κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (325-300 π.Χ.) με διάρκεια ζωής μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε και καταστρέφεται εν μέρει ο Περίβολος. Όμως τον 2ο π.Χ. αιώνα οι Μακεδόνες προχωρούν στη σφράγιση του Ταφικού Μνημείο για να το προστατεύσουν. Έτσι κατασκευάζονται οι τοίχοι σφράγισης μπροστά από τους διαφραγματικούς τοίχους με τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες.
Αν οι επικριτές μου μπερδεύονται με τη χρονολόγηση και γενικώς με το τι ανακαλύφθηκε και αποκαλύφθηκε στον Τύμβο Καστά, ας λάβουν υπόψιν τους ότι το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα παρουσιάσω τα τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα και πορίσματα τόσο τα δικά μου όσο και της ανασκαφικής και μελετητικής ομάδας μου, οπότε θα προσκληθούν επισήμως για να τους λυθούν οι απορίες. Το να προβαίνουν σε αήθεις επιθέσεις και δήθεν επιστημονικά συμπεράσματα, απλώς τους εκθέτει.
Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε την απαντητική μου επιστολή, στην ίδια θέση και έκταση με το δημοσίευμα της Εφημερίδας Αυγή, το οποίο με εκθέτει βάναυσα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με τιμή
Κατερίνα Περιστέρη
Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών
Υπεύθυνη Ανασκαφέας Τύμβου Καστά Αμφίπολης”.

ΣΤΗ ΧΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης σε συζητήσεις που είχε με οπαδούς της ΑΕΚ έκανε γνωστό πως συμφώνησε με τον Ντιέγκο Μπουονανότε.
Στη Χίο βρίσκεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης όπου απολαμβάνει τον ελεύθερό του χρόνο μακριά από την γεμάτη καθημερινότητα. Εκεί, τον συνάντησαν αρκετοί φίλοι της ΑΕΚ που θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του και να τον ρωτήσουν για τις εξελίξεις στην Ένωση.
Από τη μία τους είπε πως δεν υπάρχουν εμπόδια για την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και από την άλλη πως υπάρχει συμφωνία της Ένωσης με τον Ντιέγκο Μπουονανότε!


onsports.gr