Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Επίσκεψη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη στην Πάτμο και συνάντηση με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Στόικο


Γ. Πατούλης: Πέραν της έλλειψης εθνικής στρατηγικής για τη μεταναστευτική πολιτική, υπάρχει και η έλλειψη εθνικού τουριστικού σχεδιασμού
Στην Πάτμο βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των περιοδειών του σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού Γρηγόρη Στόικο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσανε τα προβλήματα που απασχολούν τη Δημοτική Αρχή.
Η πρώτη και βασική διαπίστωση που συνάγεται και για την Πάτμο είναι ότι φέτος παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των Ελλήνων τουριστών σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική μείωση του συνολικού τουριστικού εισοδήματος τόσο για το νησί της Πάτμου, όσο και για τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας.
Σε ότι αφορά στη λειτουργία του Δήμου Πάτμου, όπως τόνισε ο ίδιος ο δήμαρχος , το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού και μάλιστα ειδικευμένου. Προβλήματα υπάρχουν και στην παροχή υπηρεσιών και ειδικότερα στην ύδρευση του νησιού, καθώς  οι μονάδες αφαλάτωσης δεν λειτουργούν, ενώ  και στην  Πάτμο έχουν διακοπεί  έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Αλλά και στον τομέα της υγείας,  διαιωνίζεται μια σχετική ανασφάλεια για τους κατοίκους καθώς το υφιστάμενο Κέντρο Υγείας είναι κατά καιρούς υποστελεχωμένο.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο Πάτμου ότι η ΚΕΔΕ βρίσκεται κοντά στους νησιωτικούς δήμους και προσπαθεί να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων που αναδεικνύονται.
Με δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σημειώνει τα εξής:
 Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου στις απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, διαπιστώνω πλήθος προβλημάτων. Πέραν της έλλειψης εθνικής στρατηγικής για τη μεταναστευτική πολιτική, που είδαμε χθες στην Κω, σήμερα στην Πάτμο, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και έλλειψη εθνικού τουριστικού σχεδιασμού. Η Πάτμος έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ιδιαίτερα τον θρησκευτικό τουρισμό, δεδομένου του μοναδικού ιερού χώρου, του Μοναστηρίου της Αποκαλύψεως, γεγονός που  μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν επισκέψεις μας σε άλλα μικρά νησιωτικά συμπλέγματα προκειμένου να διαπιστώσουμε και να αναδείξουμε προβλήματα ή παραλήψεις».